Dodaj do ulubionych

Wysokość czynszu we wspólnocie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 17:35
Witam! Kupuję mieszkanie u developera - bedzioe on potem jakiś czas zarządzał
wspólnotą mieszkaniową.
Czy są może jakieś ustawowe stawki maksymalne jakie można brac za
zarządzanie?
A jak kształtuje się to u Was? (oprócz mediów)
Pozdrawiam i z góry dziękuję za info!
Obserwuj wątek
    • mejbi Re: Wysokość czynszu we wspólnocie 11.07.05, 11:54
      Ok. 6-6,5 zł za m2
    • Gość: webaholic Re: Wysokość czynszu we wspólnocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 21:43
      Tak drogo?????
      Przeciez to tyle co czynsze w spółdzielniach!!!!!
      • Gość: aruszczak Re: Wysokość czynszu we wspólnocie IP: *.one.pl / *.man.poznan.pl 12.07.05, 12:46
        Ta kwota według informacji od mojego developera zawiera zaliczkę na poczet
        ogrzewania i wody, zaliczke na poczet drobnych remontów, utrzymanie czystości
        powierzchni wspólnych, ochronę osiedla oraz samą opłatę za zarząd 0,65zł.za
        metr.Pozdrawiam
        • mejbi Re: Wysokość czynszu we wspólnocie 12.07.05, 13:17
          Zgadza się, czynsz zawiera zaliczki. W sumie to ok. 300 zł za 50 m2 mieszkania.
          To tak dużo??
          • Gość: webaholic Re: Wysokość czynszu we wspólnocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:04
            6,50 za metr to bardzo dużo jeśli ma sie duży metraż.
        • Gość: webaholic Re: Wysokość czynszu we wspólnocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:10
          A i jeszze jedno.
          Jakie zaliczki na na poczet ogrzewania i wody płaci sie jesli mieszkania sa
          olicznikowane i każdy ma osobną umowe z wodociagami, gazownia i elektrownia na
          dostwe mediów ????
          Możecie mi wyjasnić ten absurd????????????????????????
          Przeciez to realia z blokowisk z Rataj albo Kopernika, anie ceny we wspólnocie.
          Jesli tyle płacicie, to mozę po prostu ktos was okrada??
          • Gość: webaholic Re: Wysokość czynszu we wspólnocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:13
            Dlaczego opłaty na tereny wspólne sa pobierane od metra kwadratowego miszkania??
            Czy oznacza to, ze mając np 100 m mieszkanie bardziej zuzywa sie klatkę schodową
            niż od sasiada, ktoy ma 40 m. Czy też więcej schodów należy do mnie niz do sasiada?
            • yomama Re: Wysokość czynszu we wspólnocie 12.07.05, 22:12
              na te pytania moze pomoga w odpowiedzi eksperci z forum "wspolnoty mieszkaniowe"
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=523
    • Gość: martino Re: Wysokość czynszu we wspólnocie IP: 195.149.124.* 15.07.05, 14:47
      w atanerze na Karpia za duże 80 metrowe mieszkanie place 510 zlotych. Oto
      składniki: zaliczka na ogrzewanie, na ciepla i zimna wode, sprzatanie, ochrona,
      wywoz smieci, fundusz remontowy, koszenie trawy, kablowke....
      uwazam, ze to taniocha.

Raz do roku rozliczenie co - w zeszlym sezonie grzewczym 1200 zlotych nadplaty,
      czyli ponad dwa czynsze na extra wydatki ;)

pozdrawiam!
      • mejbi Re: Wysokość czynszu we wspólnocie 15.07.05, 16:04
        Przy okazji- z jakiej kablówki korzystasz na karpiej?
        • Gość: martino Re: Wysokość czynszu we wspólnocie IP: 195.149.124.* 18.07.05, 09:42
          zanim wywalilem tv korzystałem z kablowki echo-star. nie bylo innej opcji -
          generalnie nedza, do dzisiaj patalachy nie potrafia dostarczyc w kablu
          internetu.

jezeli kto ma jakie pytania odnosnie funkcjonowania atanerowskich wspolnot
          sluze rada. os. polanka1, sielawy, karpia, batorego - troche sie zdazylem
          otrzaskac.

pozdrawiam!
          • mejbi Re: Wysokość czynszu we wspólnocie 18.07.05, 11:49
            To może wpadniesz czasem na pogaduchy?
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30211
            Zapraszamy
      • Gość: webaholic Re: Wysokość czynszu we wspólnocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 16:51
        Dlaczego w Atanerze płaci sie zaliczke na ogrzewanie i wodę, mieszkania nie maja
        liczników?:)
        • Gość: martino Re: Wysokość czynszu we wspólnocie IP: 195.149.124.* 18.07.05, 09:44
          liczniki sa. zaliczka jest rozliczana co pol roku.
          pzdr
        • Gość: webaholic Re: Wysokość czynszu we wspólnocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 12:28
          Dziwi mnie taki kretynski, spóldzielczy sposób rozliczania sie za madia
          (zaliczka). Skoro mieszkanie jest moje to kogo obchodza moje rachunki za prad???
          • Gość: martino Re: Wysokość czynszu we wspólnocie IP: 195.149.124.* 19.07.05, 14:51
            jaki prad znowu? jestes uzalezniony nie tylko od sieci chyba. czlowieku skup
            sie - rachunki za prad dostajesz od Enei a nie od developera i to co dwa
            miesiace (zreszta grosze - jakies 100-120 zyla)
            • Gość: ENEA Re: Wysokość czynszu we wspólnocie IP: *.echostar.pl 05.11.05, 16:47
              A klatki schodowe i otoczenie to chyba Kaczyńśki ci opłaci

hihi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka