Dodaj do ulubionych

DEBATY PRZED WYBORAMI

08.09.05, 23:17
Najpierw słuchałem debaty o służbie zdrowia, dzisiaj debaty o oświacie, a na
deser debaty Tuska i Cimoszewicza.

To, co kandydaci na posłów mówili dzisiaj o oświacie, a wcześniej o służbie
zdrowia określę jednym wielkim cyrkiem. Wszyscy szukają pieniędzy, ale
zapomnieli, że najlepszym wyjściem jest danie ludziom pracy. I wtedy
zmniejszy się problem głodnych dzieci, kupna podręczników czy czesnego na
studia. Tak samo w naszej opiece lekarskiej, w przypadku leków,
specjalistycznych badań itd.

Podobała mi się debata Tuska z Cimoszewiczem. Muszę przyznać, że była ona na
poziomie ze strony jednego i drugiego.
Obserwuj wątek
    • bugajewski Mnie się debata podobała. 09.09.05, 00:22
      Bardzo kulturalnie. Moim zdaniem Tusk to doskonały dyplomata, potrafi wyczuwać
      emocje i świetnie operuje słowem. Jest w nim tyle stanowczości, co umiaru. A to
      Cimoszewicz przecież jest zawodowym dyplomatą. Cimoszewicz nie wypadł źle, ale
      nie tak dobrze jak Tusk. Jednak ta jego dyplomacja jest bardziej szablonowa,
      taka wyuczona. Jego ,jak to określił Tusk, "przykre sprawy" odbiły się lekko
      kwaśnym wyrazem twarzy. Tusk miał jednak silniejsze argumenty. Dał kilka takich
      ripost, że przeszły mi po plecach dreszcze.
      • wercyngetoryks_wp Re: była niezła. 09.09.05, 16:05
        Debata niczego sobie. Cimoszewicz wypadł gorzej. Czekam na debatę Tuska z
        Kaczyńskim. Myślę, że ta dwójka wejdzie do drugiej tury. Jakby w drugiej turze
        znaleźli się Tusk i Cimoszewicz, to oddam oczywiście głos na Tuska. Jakby byli
        w drugiej turze Tusk i Kaczyński (najbardziej prawdopodobne) to oddam na
        Kaczyńskiego. Poczekajmy jednak na debatę.
        • pan.nikt Re: była niezła. 09.09.05, 16:13
          Jest też mozliwość wzajemnego "wykwawienia" kandydatów przez dzialania ich
          sztabów wyborczych i II tura Lepper-Kaczyński.
          • agastaga Re: była niezła. 09.09.05, 16:55
            Chroń mnie Boże przed takim rozwojem wypadków.
            A co do samej debaty, to wygląda na to, że przegapiłam niezły program. Będę
            musiała to gdzieś nadrobić.
            • judymdoktor Re: była niezła. 09.09.05, 17:55
              Odczucia są różne. Dla mnie minimalnie lepszy był Cimoszewicz, ale zgadzam się,
              że dyskusja była parlamentarna. Lepperowi nie daję większych szans. Myślę, że
              jego plan na „zleperowanie” Polski nie robi już żadnego wrażenia.
              • antykomunista1 Re: była niezła. 09.09.05, 18:24
                Nie wiem, w czym lepszy mógł być Cimoszewicz. Może w uśmieszku? Tusk był
                zdecydowanie lepszy. Zgadzam się, że najważniejsza konfrontacja kandydatów na
                prezydenta przed nami. Tusk kontra Kaczyński. Tu może być różnie i mam
                nadzieję, że obaj panowie potwierdzą w pełni swoje kwalifikacje do zajmowania
                najważniejszego stanowiska w Polsce. Nie słuchałem debaty o służbie zdrowia,
                ale słuchając o oświacie muszę powiedzieć, że przyszli kandydaci na posłów
                wykazali się totalnym chaosem myślowym w przedmiotowej sprawie. Obiecanki
                cacanki a głupiemu radość - tak można skomentować ich polepszanie oświaty.
                • judymdoktor Re: była niezła. 09.09.05, 18:46
                  > Nie wiem, w czym lepszy mógł być Cimoszewicz. Może w uśmieszku?

No to odpowiedz w czym był gorszy? Uśmiech, uśmieszkiem i co z tego? Znam wielu
                  ze świata nasze polityki, którzy ironiczny uśmiech prezentują przy każdej
                  wypowiedzi.
            • pan.nikt Re: była niezła. 10.09.05, 13:12
              agastaga napisała:

> Chroń mnie Boże przed takim rozwojem wypadków.

MOIM ZDANIEM WSPANIAŁY UKŁAD I pewne zwycięstwo KACZYŃSKIEGO!!
    • mateuszmars Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 09.09.05, 19:44
      No dobra, a gdzie są Bochniarz, Borowski,Korwin Mike, Kalinowski, Leper,
      Giertych ? Oni w żadnych debatach nie będą brali udziału?
      • wercyngetoryks_wp Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 10.09.05, 08:12
        Gdzieś tam są, ale polskie media skupiły się wyraźnie na Tusku, Cimoszewiczu i
        Kaczyńskim. Zresztą mało się wypowiadają ( z wyjątkiem A. Leppera). Ci główni
        dzisiaj liderzy na stołek prezydenta przypomną o nich sobie w drugiej turze,
        kiedy będą prosili o głosy ich wyborców.
        • klaudiusz4 Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 10.09.05, 10:04
          Bo tak naprawdę tylko ta trójka się liczy w wyborach prezydenckich. Co do
          wyborów parlamentarnych może być jeszcze różnie.
          • edwardbonawentura Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 10.09.05, 11:21
            Myślę, że Donald Tusk jest zdecydowanym liderem i daję mu największe szanse na
            zwycięstwo. W debacie z Włodzimierzem Cimoszewiczem na pewno był lepszy, a
            przede wszystkim nie dał się wciągnąć w polemikę typu służby specjalne itp.
            Uważam, że wykazywał szacunek obiektywizm dla swojego kontrkandydata.
            • wercyngetoryks_wp Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 10.09.05, 12:38
              Nie byłbym Edek taki pewny zwycięstwa kandydata twojej partii. Może w pierwszej
              turze tak, ale w drugiej myślę że wygra Lech Kaczyński.
              • klaudiusz4 Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 10.09.05, 13:07
                OBOP, CBOS, PBS publikują swoje sondaże, w których są dosyć znaczne różnice
                procentowe. Jak będzie wyglądała II tura prezydencka i kto się w niej znajdzie
                jest jeszcze dużą niewiadomą. Niemal pewnym kandydatem w II turze jest Tusk.
                Jego przeciwnikiem może być zarówno Kaczyński, jak i Cimoszewicz. Jeżeli byśmy
                mieli przeprowadzić małą symulację – który wariant jest lepszy dla Tuska, to
                myślę, że z Cimoszewiczem, bo wtedy elektorat PIS odda swoje głosy na Tuska. W
                przypadku wariantu Tusk – Kaczyński, jest już większą niewiadomą, jak się
                zachowa elektorat SLD czy SDPL. Być może elektorat Cimoszewicza również poprze
                Tuska, chociaż mogą zrobić psikusa za wywlekanie spraw związanych z Jarucką
                itp. Podejrzewam, że inne elektoraty, takie jak: LPR poprą Kaczyńskiego, PD i
                SDPL - Tuska, PSL – Kaczyńskiego, Platforma JKM – chyba Tuska. Jedyną wielką
                niewiadomą jest elektorat Samoobrony.
                • antykomunista1 Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 10.09.05, 21:03
                  Jaki jest cel prawyborów?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2910139.html
                  serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2910124.html
                  • antykomunista1 Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 10.09.05, 21:07
                    I kolejny kwiatek do prawyborczego ogrodu.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2910140.html
                  • pan.nikt Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 10.09.05, 21:46
                    Prawybory w Szczecinie opierają się na innym bzdurnym patencie.
                    Zadnych list wyborców, głosuje, kto chce i tylko dostaje trudnozmywalny
                    stempelek an ręce.
                    Tam praktycznie komitety wyborcze przywożą głosy w autobusach. I wcale nie tak
                    dużo, bo oddano poniżej 1000 głosów.
                    • wercyngetoryks_wp Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 10.09.05, 21:58
                      Dziwna zasada prawyborów w Szczecinie, ale jakby nie było wynik pójdzie w
                      Polskę. I teraz zadajmy sobie pytania
                      Czy Szczecin jest Polską w pigułce? Czy Bochnia jest Polską w pigułce? Czy
                      Września jest Polską w Pigułce?
                      • karo-lina Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 11.09.05, 00:31
                        Ja myślę, że my wszyscy musimy wziąść pigułki aby ten kretynizm wyborczy
                        wytrzymać.
                        • agastaga Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 11.09.05, 07:45
                          Karo-lina uśmiałam się z twojego tekstu. Byleby ta pigułka nie ogłupiała, bo
                          trzeba przecież pójść zagłosować. A po takich prochach dla wyborców to jeszcze
                          Lepper wygrać może...
                          • wercyngetoryks_wp Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 11.09.05, 07:53
                            Macie dziewczyny rację!
                            • mateuszmars Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 11.09.05, 10:33
                              Ale przecież liczą się Igrzyska, a właściwie kiełbaska i szaszłyczek z rożna,
                              zimne piwko, parunastu artystów no i parlamentarzystów. Ale przebijają ich
                              piękne kobiety i dziewczyny. A na koniec, jak są sponsorzy, to nic nie bulimy.
                              • antykomunista1 Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 11.09.05, 19:15
                                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2910908.html
                                W Bochni PSL, bo rządzi PSL. We Wrześni będzie PO, bo rządzi PO. W Bochni nie
                                było PO i PIS, a we Wrześni nie będzie PIS i LPR.
                                Prawybory to jedna wielka paranoja!
                                • wercyngetoryks_wp Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 12.09.05, 18:21
                                  We wczorajszej debacie PD z LPR, uważam, że korzystniej zaprezentowała się LPR.
                                  Giertych, Kotlinowski i pani prof. Raźny byli bardziej błyskotliwi. Co prawda w
                                  PD nieźle wypadł Onyszkiewicz, ale zupełnie kiepsko wypadł pan prof. Fillar,
                                  który operował samymi ogólnikami. Dzisiaj debata PIS z SLD.
                                  • edwardbonawentura Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 12.09.05, 20:03
                                    Prawnik UMK z Torunia trochę się plątał, trochę odpowiadał monotonnie, ale
                                    wcale nie było tak źle. Wcale nie uważam, że LPR był lepszy. Po prostu te dwie
                                    partie mają zupełnie inne programy.
                                    • judymdoktor Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 13.09.05, 18:57
                                      Wczoraj wysłuchałem debaty między PIS i SLD. Małointeresująca.
                                      • klaudiusz4 Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 14.09.05, 18:35
                                        I mamy już jasną sprawę. Nie będzie już debaty Kaczyński – Cimoszewicz, bo ten
                                        drugi wycofał się z wyborów. Trochę dziwna decyzja, praktycznie trudna do
                                        zrozumienia. Czyli, czeka nas debata Kaczyński – Tusk. Tego pierwszego poparła
                                        dzisiaj Solidarność. Szykuje się ostra walka .
                                        • wercyngetoryks_wp Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 14.09.05, 18:41
                                          I bardzo dobrze się stało. Borowski by chciał, żeby wszyscy zwolennicy
                                          Cimoszewicza głosowali teraz na niego. Ciekawy jestem czy wybiorą jego, czy
                                          Tuska?
                                          • klaudiusz4 Re: DEBATY PRZED WYBORAMI 14.09.05, 18:47
                                            Wcale bym nie był taki pewny, czy będzie to Borowski albo Tusk. Jeżeli
                                            elektorat Cimoszewicza będzie chciał się odegrać na Tusku, to kto wie, czy na
                                            złość nie zagłosują na Kaczyńskiego? Chyba, że zrobią hecę i zagłosują na
                                            Leppera. Wszystko w dzisiejszych realiach jest możliwe.
                                          • pan.nikt II Tura Kaczyński Lepper, jest bardzo prawdopodobn 14.09.05, 18:50

II Tura Kaczyński Lepper, jest bardzo prawdopodobna.
                                            I wtedy Kaczka wygrywa w cuglach.

I nic nie pomogą dmuchane sonadaże Tuska, ani takie durne ankiety, nie mające
                                            nic wspólnego z obiektywizmem wyborczym:

"SONDA
                                            Czy decyzja Włodzimierza Cimoszewicza ułatwi Donaldowi Tuskowi zwycięstwo w
                                            pierwszej turze? "
                                            np tu
                                            wiadomosci.onet.pl/1164006,11,item.html
                                            • antykomunista1 Re: II Tura Kaczyński Lepper, jest bardzo prawdop 16.09.05, 19:04
                                              Jeżeli przeczytałeś dzisiejsze ww, to tam już na całej linii wygrała
                                              platforma. Jest to zaprawdy bardzo ciekawe. I znowu możemy zauważyć, że sondaż
                                              gazety "wykazał jednoznacznie", że wygrała partia naszych włodarzy. PIS i LPR
                                              nie biorą udziału w prawyborach we Wrześni i teraz w zasadzie ich rozumiem i
                                              popieram. W Bochni platforma mówiła, że PSL wygrał bo tam rządzi ta opcja. A co
                                              powiedzą teraz na Wrześnię, gdzie rządzi platformowa opcja?

Panie Nikt, popieram to co Pan mówi

Lepiej być nikim, niż wierzyć sondażom
                                              • wercyngetoryks_wp Re: II Tura Kaczyński Lepper, jest bardzo prawdop 16.09.05, 19:18
                                                Taki scenariusz można było przewidzieć. Gazeta, która wykreowała decydentów,
                                                będzie ich popierać. PO nie jest żadnym dobrym rozwiązaniem dla naszego Kraju,
                                                a na pewno nie jedynym. Jestem przekonany, że lepszą alternatywą jest PIS +
                                                LPR+ PSL, niż PO czy SLD. I po cichu mam nadzieję, że tak będzie. Co do naszych
                                                prawyborów – nie mają żadnego znaczenia, a frekwencja będzie znikoma. Pójdzie
                                                tylko żelazny elektorat PO, SLD i Samoobrony. Za tydzień wyniki będą zupełnie
                                                inne.
                                                • antykomunista1 Re: MASZ RACJĘ! 16.09.05, 19:23
                                                  Dobrze byłoby, żebyś miał rację. W każdym bądź razie, moja cała pełnoletnia
                                                  rodzinka i moich znajomych nie wybiera się na głosowanie w czasie prawyborów,
                                                  uważając, że są one bez sensu. Za tydzień jak najbardziej idziemy, ale nie na
                                                  PO!
                                                  • bidemaeier Re: MASZ RACJĘ! 16.09.05, 20:46
                                                    We Wrześni musi wygrać PO, bo jakby mogło być inaczej?
                                                    Ale będzie heca, jak wynik będzie inny? Cały Ratusz i Chopina podadzą się do
                                                    dymisji. Ja już dawno nie wierzę w sondaże, bo szczególnie ostatnia ich
                                                    wiarygodność jest podpadająca,.
                                                    A jeżeli chodzi o WW – to są chyba wolne żarty, zresztą bardzo czytelne.

• mateuszmars Re: Nadszedł czas powrotów? 16.09.05, 20:59
                                                    Nie narzekajcie. Teraz wszyscy krzyczą PO PO PO.

Kiedyś krzyczeli PZPR PZPR PZPR.
                                                    Widać, że czas najwyższy powrócić do socjalistycznych sentymentów.
                                                  • kalamarnica1 Re: NIe podskakiwać mi tutaj! ZROZUMIANO!!!!!!!!! 16.09.05, 22:59
                                                    Nie podskakiwać kolesie! Co wy sobie myślicie? Jak naczelny napisał że
                                                    Płetworma Obywateli u nas wygrała to znaczy że wygrała! Zrozumiano! Co PISów i
                                                    LPRów się wam zachciało? Jak się nie uspokoicie to zaraz uruchomię słuzby
                                                    specjalne. W pogotowiu czekają pułkowniki dlatego cicho mi tutaj siedzieć!
                                                    JASNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                                  • pan.nikt Re: NIe podskakiwać mi tutaj! ZROZUMIANO!!!!!!!! 16.09.05, 23:02
                                                    O widzę, że głowonogi, też wszystkimi mackami głosują na WW
                                                  • kalamarnica1 Re: NIe podskakiwać mi tutaj! ZROZUMIANO!!!!!!!! 16.09.05, 23:14
                                                    TAK JEST! Panie NIKT.

Ja jestem wiernie oddany naszym przyszłym przewodnikom i chcem awansować z
                                                    plutonowego na starszego sierżanta sztabu wyborczego. A potem jak pozwolą to
                                                    moze bendem tez pułkownikiem słuzb specjalnych. Jak myślisz wyboirą mnie na to
                                                    odpowiedzialne i zascytne stanowisko?
                                                  • pan.nikt Re: NIe podskakiwać mi tutaj! ZROZUMIANO!!!!!!!! 16.09.05, 23:22
                                                    No jasne. Dzięki GTW zostaniesz generałem wszystkich kałamarnic, a jak bęziesz
                                                    bierny i wierny, to nawet wszystkich głowonogów.
                                                  • pan.nikt Re: NIe podskakiwać mi tutaj! ZROZUMIANO!!!!!!!! 16.09.05, 23:23
                                                    Tylko nie wiem, czy ta zasadowa woda ci nie zaszkodzi.
                                                    (Tusk, człowiek z ZASADAMI)
                                                  • kalamarnica1 Re: NIe podskakiwać mi tutaj! ZROZUMIANO!!!!!!!! 17.09.05, 17:34
                                                    Nic mi nie zaszkodzi. A jak bendem połkownikiem specjalnych słuzb to ja moge
                                                    zaskodzić. Kurce ale sie nam porobilo. mamy dwie płetwormy ale która prawdziwa ?
                                                    chyba bez awansu na gjenerała się tego nie rozsyfruje. ja chcem zostac
                                                    gjenerałem
    • pan.nikt FAJNE 16.09.05, 23:38
      img279.imageshack.us/img279/9899/donaldplusk4rl.jpg
      • rochkowalski11 Re: Prywatny Sondaż 17.09.05, 20:21
        Rano wysłałem 60 SMS do bliższych i dalszych znajomych z prośbą o odpowiedź, na
        kogo będą głosowali w wyborach do Sejmu. Znajomi ci mieszkają głównie we
        Wrześni, ale również w Nekli, Środzie, Pyzdrach i Kostrzynie.
        O to wyniki mojego prywatnego sondażu:

SDPL – 2głosy 3,3%
        SLD – 3 głosów 5%
        LPR – 5 głosów 8,3%
        PSL – 6 głosów 10%
        PD 6 głosów 10%
        PO – 9 15%
        PIS – 9 15%
        PJKM – 11 18,3%

9 znajomych nie chciało powiedzieć na kogo będą głosowali – 15%

Po południu wysłałem 30 SMS do innych znajomych (Września, Poznań, Miłosław,
        Kołaczkowo) z pytaniem o wybór prezydenta

O to wyniki:

D. Tusk 10 – 33%
        L. Kaczyński 8 – 26,6%
        M. Borowski 5 – 16,6%
        J. Kalinowski 2 – 6,6%
        5 osób nie miało kandydata

I teraz pytanie: Czy jest to wiarygodny sondaż? Na pewno nie tak, jak w wielu
        innych wypadkach.
        Mam propozycję, zróbcie również swoje sondaże.

• wercyngetoryks_wp Re: Prywatny Sondaż 18.09.05, 07:58
          W moimi prywatnym sondażu wygrał pan Lech Kaczyński z 65% ilością głosów. Na
          drugim miejscu pan M. Giertych 25%.

Czs najwyższy, żeby doszło przed wyborami do parlamentu, do debaty między
          Lechem Kaczyńskim a Donaldem Tuskiem. Z tego co słyszę w telewizji D. Tysk nie
          chce. DLACZEGO? Czyżby były jakieś obawy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka