pan.nikt 18.09.05, 11:48 Dlaczego PO nie stosuje hasła: "CHCESZ, ŻEBY W CAŁEJ POLSCE BYŁO JAK WE WRZEŚNI, GŁOSUJ NA PO. Tam już rządzimy" W końcu przykład daje więcej niż gadanie po próżnicy. Prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wercyngetoryks_wp Re: DLACZEGO!!! 18.09.05, 12:18 PO z ich kandydatem na prezydenta boi się konfrontacji z Kaczyńskim, bo usłyszeliby prawdę o ich demagogicznym programie. Właśnie przykład naszego miasta, rządzonego przez platformę, byłby totalną antyreklamą ich ugrupowania. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: DLACZEGO!!! 18.09.05, 14:42 Wrzesińskie prawybory, to jeden wielki jarmark, na którym jeden przekrzykuje drugiego. Organizacyjnie – kompletna porażka, a „tony” makulatury walają się po ulicach. Widać wyraźnie, że w ostatnim czasie Tusk boi się konfrontacji z Kaczyńskim, po prostu boi się trudnych pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: DLACZEGO!!! 18.09.05, 12:33 Albo inne hasło: "chcesz być inteligentny? GŁOSUJ NA PO" "głosowanie na PO, nawet z półgłówka zrobi inteligenta" "Po co nauka, po co szkoła, wystarczy na PO głosować" Odpowiedz Link Zgłoś
rochkowalski11 Re: DLACZEGO my mamy za to płacić? 18.09.05, 15:38 A kto za to wszystko zapłaci? Prawdopodobnie my zwykli wrzesińscy podatnicy. Szkoda, że kandydat Tusk tym się nie zainteresuje. Miasto, w którym ponad 22% ludzi jest bez pracy, rządzone przez 3 lata przez ludzi PO, będzie jeszcze musiało zapłacić za coś takiego. A może by tak pan burmistrz i starosta ze swoim sztabem wyborczym za to zapłacili? Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: DLACZEGO my mamy za to płacić? 18.09.05, 15:57 Bardzo lekko wydaje się cudze pieniądze na taki cyrk, jaki mamy na rynku. Zamiast merytorycznej dyskusji Lepper mówi swoje, jakiś młody z PO mówi swoje i tak naprawdę nikt nic nie wie. Ale jak to u nas we Wrześni bywa, zlikwidują kolejne etaty w gminnych szkołach, albo zlikwidują kolejne szkoły i kasę będą mieli na takie przedstawienia. Może powiedzieliby to swojemu liderowi Donaldowi? Najlepiej byłoby, jakby się bliżej zainteresował właśnie działaniami swoich ludzi na prowincjach, bo z wysokości Gdańska i Warszawy za dużo nie widać. A można by było w tej materii bardzo dużo zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany Re: DLACZEGO my mamy za to płacić? 18.09.05, 16:49 jaka byla frekwencja w wyborach samorzadowych? byles? w 2006 sa kolejne. wybierzcie lepszych. we Wroclawiu ludzi z PO rzadza od 16 lat i jest to jedno z najlepiej rozwijajacych sie miast w Polsce. ma drugi co do wielkosci budzet (po Warszawie), w przeliczeniu na jednego mieszkanca, najwiekszy. jest maistem duzych inwestycji, trwaja remony wielu ulic. tu sie przyjemnie zyje. jestem dumny z Wroclawia, z tego co zostalo osiagniete przez ostatnie 16 lat w moim miescie i widze perspektywy tutaj. nie chce wyjezdzac i nie zanosi sie zebym wyjechal (zebym musial). wybierzcie sensowniejszych ludzi. poza tym porownaj to co jest z tym co bylo i z tym jak jest gdzie indziej (w porownywalnych miastach). tylko tak mozna ocenic prace ludzi w ratuszu. czy posunieto sie na przod i czy zadowalajaco mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: DLACZEGO my mamy za to płacić? 18.09.05, 17:24 Wrocław to nie Września tak samo jak człowiek człowiekowi nierówny. Przestań tutaj siać demagogię platformistów. U nas po ostatnich wyborach samorządowych nic specjalnie się nie zmieniło, a miało wg jednego człowieka powstać drugie Tarnowo Podgórne. A co powstało? Nisza bezrobocia ponad 20%. Meramont, Tonsil, Stokbet, Biegrol i wiele innych drobnych firm upadło. Ludzie żebrzą na ulicy i po domach, ludzie grzebią w śmietnikach i coraz więcej dzieciaków przychodzi głodna do szkół. Miało się zmienić w popegeerowskich wioskach i nic się nie zmieniło. Ale najlepiej urządzać Igrzyska w formie prawyborów i rozdawać darmową kiełbasę i bigos. Bo jak się nie ma pomysłu jak ludziom dać pracę, to najlepiej zorganizować igrzyska i tania kiełbasę wyborczą. Przekaż to swojemu partyjnemu przywódcy! Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: do niezapowiedzianego 18.09.05, 17:36 Ja w wyborach samorządowych głosowałem na burmistrza i starostę, którzy są z PO. I jest to ostatni raz, kiedy na nich oddałem swój głos i na partię którą reprezentują. Co takiego zrobili przez 3 lata? Ponad 6 tysięcy osób w wieku produkcyjnym jest u nas bez pracy i nie widać tu lepszego jutra. Wszyscy mówią, że najbardziej zbiurokratyzowane są u nas urzędy, którymi zawiadują ci panowie i rzeczywiście najlepiej co im wychodzi, to likwidacja szkół, nieraz zupełnie niezrozumiała. Odpowiedz Link Zgłoś
specyficzna Dlaczego? Dlatego! 18.09.05, 18:12 Oj moi Panowie....Wam mężczyznom zawsze potrzebne były Igrzyska! Burmistrz najbardziej chce wypromować (niewątpliwie obok Wrześni...chociaż niestety w drugim planie)...Siebie, Siebie i jeszcze raz Siebie!!! Ten człowiek zawsze chce być na Top-ie, zawsze na pierwszym planie. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszmars Re: Dlaczego? Dlatego! 18.09.05, 18:24 I dlatego zbyt dobrze nie wyjdą w przyszłych wyborach do gmin i powiatów. Tak, jak piszą niektórzy przedmówcy, za dużo w ciągu 3 lat swoich rządów ci panowie nie zrobili. Jak można było przewidzieć, we wstępnych wynikach prawyborów wygrała PO przed Samoobroną dalej PIS i PSL. Szczególnie ciekawe jest to, że PIS nie brał udziału a wyborcy i tak na nich głosowali. PO, bo PO we Wrześni rządzi. W komentarzach telewizyjnych, wszyscy mówią, że nie są to żadne wiarygodne wyniki. Bardziej pasuje to do pikniku. I na to właśnie nasze władze wydały nasze - podatników pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu7 Re: Co warte są prawybory we Wrześni? 18.09.05, 18:30 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2921869.html Tak wygląda ostatni sondaż. Uważam, że Donald Tusk powinien się spotkać jeszcze przed wyborami parlamentarnymi z Lechem Kaczyńskim. Jeżeli tego nie zrobi, to może oznaczać, że się obawia Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu7 Re: i jeszcze jedno 18.09.05, 18:43 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2921686.html Odpowiedz Link Zgłoś
yvonne33 Re: do niezapowiedzianego 18.09.05, 19:30 Zapomniałeś jeszcze dodać, że najlepiej im wychodzi zatrudnianie w urzędach rodziny i znajomych swoich partyjnych kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: DLACZEGO!!! 18.09.05, 18:46 Generalnie jestem za piknikiem. W tym sennym miasteczku, to jakaś odmiana. Sporo ludzi na ulicach. Kilka zespołów. Dlaczego nie!! Wg mnie PRAWYBORY TAK. A wynik?? Dziwny, bo pewnie i manipujacja poprzez mobilizację niektórych środowsk, bo to że Wrzesnia rzeczywiście nie jest Polską w pigułce. Odpowiedz Link Zgłoś
rochkowalski11 Re: DLACZEGO!!! 18.09.05, 18:57 Tylko za ile i za czyje pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: DLACZEGO!!! 18.09.05, 19:01 Sądzę, że miasto wile nie dołożyło, a komitety wyborcze i tak swoją kassę wydadzą. Niech więc choc trochę trafi do Wrzesni. Odpowiedz Link Zgłoś
specyficzna Re: DLACZEGO!!! 18.09.05, 19:04 Oczywiście także jestem za Prawyborami i to zawsze we Wrześni (nie ma przecież w Polsce miasta, które byłoby choćby zbliżoną "pigułką" wszystkich dotychczasowych wyborów po roku 1989 niech bedzie Września) A poza tym...zespół...Ich Troje....biało-czerwone krawaty no a przede wszystkim .....lubię dobrą grochówkę:-):-) No i lubię jeszcze naszego "Wielkiego Burmistrza"....no właśnie czy obecny Burmistrz jest wyższy od poprzednika?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: DLACZEGO!!! 18.09.05, 19:14 Właściwie to masz rację. Najważniejsza była grochówa, szczególnie, że mamy kłopoty z ruskim gazem. Panowie kandydaci, w ten sposób zniweluję jego niedobory. Chyba macie rację, w tym marazmie chociaż wiatry niech nas rozweselają. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re wszystko tak jak w Bochni 18.09.05, 20:32 I jak można było przypuszczać, podobnie było w Bochni(PSL) we wrzesińskich prawyborach wygrała PO, która notabene sprawuje władzę we Wrześni. Jednak przewaga ich jest mała i tak własciwie, jakby frekwencja była nie 15 a 30% to by przegrali. Jak już pisano, żelazne elektoraty PO i Samoobrony się zmobilizowały i poszły do prawyborów. Prawica nie startowała, bo wiedziała, że tak będzie, już przed wyborami. Na szczęście ogólnopolskie sondaże PBS są diametralnie różne od tych wrzesińskich prawyborów. Ważne, że była kiełbasa i piwo i w tych kategoriach oceniam sukces tej imprezy. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: Re wszystko tak jak w Bochni 18.09.05, 20:45 Myślę, że trochę przesadzasz. Września może i nie jest reprezentatywna dla parlamentarnych i prezydenckich wyborów, ale sama impreza jest dla nas promocją. Przyjeżdżają jednak politycy z pierwszych stron gazet, co chciałoby wiele innych małych miast. Zabawa również niezła, a ilość zespołów na pewno dodała kolorytu prawyborom. Finanse są finansami i myślę, że burmistrz przedstawi nam, ile kosztowały nas prawybory. Jest oczywiście u nas duże bezrobocie i to jest smutne w tej dzisiejszej sielankowej niedzieli. Ale to jest inny temat – temat związany ze słabą kreatywnością i pragmatyzmem naszych włodarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: I co wy na to zwolennicy PO? 19.09.05, 07:12 wiadomosci.onet.pl/1165855,11,item.html Proszę bardzo, jak fortuna kołem siętoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
judymdoktor Re: I co wy na to zwolennicy PO? 19.09.05, 08:37 I gdzie się podziały zasady? Jest stare polskie powiedzenie: "kto pod kim dołki kopie, ten sam w nie wpada" Odpowiedz Link Zgłoś
lisvitallis Re: Czy PO we Wrześni poniosło porażkę? 19.09.05, 17:04 Czy PO we Wrześni poniosło porażkę wyborczą? Może jest to pytanie retoryczne, ale analizując sondaż przed prawyborami, jaki zorganizowała lokalna gazeta Wiadomości, można odpowiedzieć , że Tak. Otóż wg owego sondażu, w wyborach parlamentarnych Platforma Obywatelska miała uzyskać aż 55% poparcia lokalnego społeczeństwa, a uzyskała tylko 26%, co jest o blisko29% mniej niż zakładała lokalna gazeta. Wg tej samej gazety, Samoobrona miała uzyskać 6%, a uzyskała 15%, PIS miał uzyskać 17%, a uzyskał blisko 10% ( zważywszy, że nie brał udziału w prawyborach jest to wynik dobry), SLD miała dostać 12%, a dostała 9%, SDPL miało dostać 1%, a dostali 7%, PSL miał dostać1%, a dostał blisko 10%(bardzo duża granica błędu), PD miała dostać 2%, a dostała 5%, PJKM miała dostać 3%, a dostała 6%. W wyborach prezydenckich Donald Tusk miał dostać wg lokalnej gazety 61%, a dostał niespełna 36%, czyli o 25% mniej niż zakładano. Przy czym jego najpoważniejszy kandydat Lech Kaczyński nie brał udziału w prawyborach. Nasuwa się pytanie o sens takiego sondażu, w którym gazeta myli się blisko 1000% na niekorzyść, tak jak w przypadku PSL, 250% na niekorzyść, tak jak w przypadku Samoobrony, 700% na niekorzyść, tak jak w przypadku SDPL, 100% na niekorzyść, tak jak w przypadku PJKM, > 100% na niekorzyść, tak jak w przypadku PD? Jednocześnie ta sama gazeta myli się na korzyść PO o ponad 100% i chyba o ponad 70% na korzyść w przypadku kandydata na prezydenta z PO? Jest to nieodpowiedzialne, a zarazem mówi, jak bardzo słabo gazeta ta zna społeczeństwo Wrześni. Można również zauważyć, że tego typu sondaże kompletnie zamydlają rzeczywistość, a coraz częściej się mówi, że mają służyć jakimś „niezrozumiałym” celom. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Czy PO we Wrześni poniosło porażkę? 19.09.05, 17:25 A za tydzień okaże się, że i te wyniki są "funta kłaków niewarte". Głosowało, tylko 15% uprawnionych (mam nadzieję, że wyborach będzie lepiej), z tego znaczna część z "powinności". Dltego wyniki tej sondy, trzeba "między bajki włożyć". Natomiast sama impreza, którz wyciagnęła z domów tysiące zgnuśniałych wrzesnian, która choć na chwilę rozruszała, to senne miasteczko, która choć chwilę pokazała nas w TV (pechowo, troche Gniezno nas przykryło)był moim zdaniem potrzebna i udana. Odpowiedz Link Zgłoś
lisvitallis Re: Czy PO we Wrześni poniosło porażkę? 19.09.05, 17:56 Wcale nie neguje sensu istnienia prawyborów, jako festynu, pikniku wyciągającego zgnuśniałych wrześnian z domu. Jest tylko dla mnie nieporozumieniem, takie jednostronne sondowanie, które jakby próbowało narzucić preferencje wyborcze. Zgadzam się z tobą, że za tydzień wyniki będą zupełnie inne. Tylko, jak się chce w przyszłości organizować takie imprezy, to trzeba się wykazać większą rzetelnością, bo podejrzewa, że za cztery żadna poważna partia nie przyjedzie do Wrześni. Początek tego dały już LPR i PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Czy PO we Wrześni poniosło porażkę? 19.09.05, 18:03 Mam nadzieję, że przyjadą, bo gdzieś muszą te swoje kampanie wyborcze robić. A "Polski w pigułce" nie ma nigdzie. Tym bardziej, że przy malej frekwencji, duży wpływ na wyniki mają "dyżurni partyjni". Zarówno w Bochni, jak i w Szczecinie, była dużo większa katastrofa niż u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
lisvitallis Re: Czy PO we Wrześni poniosło porażkę? 19.09.05, 18:17 Dobrze, że jesteś optymistą. Szczecin , Bochnia, Września to podobne sprawy. Wątpię jednak w przyszłościowe uczestnictwo najważniejszych partii. W każdy razie, lokalne pomyłki sondażowe były katastrofalne i dlatego przyszłość prawyborów we Wrześni leży pod znakiem zapytania. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Czy PO we Wrześni poniosło porażkę? 19.09.05, 18:27 Jednak Szczecin i Bochnia, patrząc obiektywnie, były wiekszymi wpadkami. Batomiast przyznaję Ci bezwzględną rację odnośnie "sonadażu" WW. Nie dość, że wyniki jego były bzdurne, to być może zaszkodziły samym prawyborom. Kto wie, czy właśnie komitety PiS i LPR, nie uznały, że skoro pojawił się taki sondaż, to karty są już dawno rozdane. Powołują się co prawda na inne wybory, ale czy ten smieszny sondaż, nie był "kroplą, która przelała czarę goryczy"?? No ale coż poradzic, skoro nasza gazeta i nasze samorządy wspólnie popierają "jedyną słuszną" partię. Odpowiedz Link Zgłoś
specyficzna Re: Czy PO we Wrześni poniosło porażkę? 19.09.05, 18:40 Tak niestety wygląda większość sondaży przeprowadzanych w naszym kraju. W zależności od tego kto i komu zleca a także jaki sobie życzy końcowy wynik takiego sondażu....taki po prostu wynik dostaje!! No ale to co zrobił w sondażu WW Naczelny dla swojego kolegi Burmistrza z PO to juz wyższa szkoła jazdy....tego nawet nie należy komentować....to wyppadło w porównaniu do niedzielnych wyników po prostu żałośnie. Czy był to gwóźdź do trumny kolejnych Prawyborów we Wrześni? Nie sądzę! Jeszcze będziemy dobrze się bawić i zajadać "ciepłą kiełbaskę wyborczą:-) Ja bawiłam się wspaniale! A WY? Odpowiedz Link Zgłoś
lisvitallis Re: Czy PO we Wrześni poniosło porażkę? 19.09.05, 20:49 Macie rację, że takie przegięcie najbardziej zaszkodziło miejscowym władzom. Dobrze byłoby, żeby wybory w dalszym ciągu odbywały się we Wrześni i mam nadzieję, że tak będzie. Czy dobrze się bawiłem? Myślę, że nieźle, ale ten galimatias trochę mnie męczył i nudził. Odpowiedz Link Zgłoś
rochkowalski11 Re: I co wy na to zwolennicy PO? 19.09.05, 18:09 wiadomosci.onet.pl/1166233,11,item.html Zobaczcie jak fajnie można się tłumaczyć. Nie poręczył za niewinność, tylko za nieunikanie odpowiedzialności karnej przez gościa. A oskarżony gościu tak i tak robił sobie jaja z wymiaru sprawiedliwości. Dlaczego, za zwykłego szarego człowieka nikt nie poręczy z tej najwyższej prominenckiej półki? Ku##, jakie to jest bagno, to się w pale nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: I co wy na to zwolennicy PO? 20.09.05, 20:34 W ostatnich tygodniach nożna było zauważyć, że praktycznie w naszym kraju istnieje tylko jedna partia, która się zwie Platforma Obywatelska. Wszystkie sondaże, w tym te na zamówienie dawały ogromną przewagę PO i D. Tuska. Tak samo było we Wrześni przed prawyborami. Sondaż WW wyraźnie nam wskazywał, że miażdżąca przewaga PO jest już faktem. A tu co się okazało? NIESPODZIANKA! Wcale ta przewaga nie jest duża, mimo tak wielkich środków zaangażowanych w kampanię wyborczą, sondaże typu tego naszego, to zwykła kpina, a i kandydat na prezydenta nie jest tak kryształowy. Oczywiście, trzeba było dzisiaj wyciągnąć Kaczyńskiemu, że zwolnił wcześniej z aresztu jakiegoś faceta, który wcześniej dał wycisk jakiemuś złodziejowi samochodów. I jak można tutaj porównać wagi – jeden poręcza za człowieka uwikłanego w największą aferę finansową na Pomorzu, a drugi wcześniej zwalnia faceta, który został skazany za to, że nie wytrzymał i dał wycisk złodziejowi samochodów. Myślę, że sztabowcom platformy puszczają nerwy, tak jak puściły wcześniej nerwy sztabowcom Cimoszewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: I co wy na to zwolennicy PO? 20.09.05, 20:38 W pełni się z tobą zgadzam, a wynik wyborów jest dzisiaj wielką niewiadomą. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: I co wy na to zwolennicy PO? 21.09.05, 16:38 Przed chwilą wysłuchałem konferencji prasowej z Janem Rokitą i stwierdzam po raz kolejny, że sztab wyborczy PO traci nerwy. Obawiają się oni bardzo, że PIS może stworzyć inną koalicję niż koalicję z PO. I czas najwyższy, żeby to uczynili. Proponuję, żeby była to koalicja PIS + LPR + PSL. Po przysłało dzisiaj swój program dla PIS, który liczył 19 stron i niektóre z nich były puste. Żartownisie prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: I co wy na to zwolennicy PO? 21.09.05, 16:49 Od przynajmniej pół roku mówię o takiej koalicji. PiS, LPR, element PSL, a w silnej opozycji SO. PO nie będzie niestety ani silną, ani konstruktywną opozycją. Ba, może się nawet rozpaść na partyjki. Za duzo tam miernych karierowiczów, których do partii przyciągnęły dwuletnie sondaże. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: I co wy na to zwolennicy PO? 21.09.05, 16:54 Co do karierowiczów masz słuszną rację. Ja mam nadzieję, że PO będzie tylko opozycją, a co się z nimi później stanie, jest mi zupełnie obojętne. Może rozłożą się na czynniki pierwsze, czyli: na KLD,UD, UW itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszmars Re: I co wy na to zwolennicy PO? 21.09.05, 16:49 Dwa sondaże: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2926616.html wiadomosci.gazeta.pl/wybory2005/1,67805,2928152.html Ale ten najważniejszy będzie 25 września i mam wielką nadzieję, że PIS wygra! Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: I co wy na to zwolennicy PO? 21.09.05, 17:55 Jak się jedzie przez Poznań, to bardzo często z góry, z bilbordów które kosztują około 1700- 2000zł za jeden, spogląda człowiek z zasadami. Po tym, co ogłosiło Życie Warszawy, trudno już się zgodzić z tymi zasadami i na to zaczyna już reagować społeczeństwo. Dlatego spadły notowania w sondażach i będą dalej spadały. Dla wielu milionów bezrobotnych, 1700 –2000 zł, byłoby jak gwiazdka z nieba, za którą mogliby nakarmić, ubrać swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: I co wy na to zwolennicy PO? 21.09.05, 19:43 No cóż! Pan Rokita zamiast poważnego programu gospodarczego przyniósł na konferencje prasową jakiegoś pluszaka – maskotkę. Czyżby program gospodarczy PO miał charakter dziecinnej beztroski? A może PO takiego programu nie ma? Pan Rokita używał bardzo nerwowych słów pod adresem PIS. Jak mają tylko cieniutki, nieponumerowany, dziewiętnastostronicowy program, to w konfrontacji z poważnym dokładnie przemyślanym programem PIS musi on wypadać nienajlepiej. I teraz jest jasne, skąd te nerwy i nerwowe wypowiedzi. Może rzeczywiście byłoby dobrze jakby pan Jan posłuchał sobie Kory i Manamu? Powinno go to odprężyć. Powodzenia w muzycznym relaksowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: I co wy na to zwolennicy PO? 21.09.05, 20:54 Dzisiejsza trochę złośliwa wymiana myśli między PO i PIS była niepotrzebna. Myślę, że przyszli koalicjanci powinni bardziej panować nad emocjami, nawet, jeżeli ich programowe różnice są bardzo wyraźne. Zwróćcie jednak uwagę na to, jak głosowała młodzież w Polsce. Według niej do parlamentu powinny wejść 4 partie. PO – 29% PIS – 28,2% SO – 15% LPR – 12%. PO i PIS dostały u młodzieży praktycznie taką samą ilość głosów. Myślę, że w tych dorosłych wyborach dojdzie jeszcze PSL i SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: I co wy na to zwolennicy PO? 21.09.05, 20:59 Uważam, że za te złośliwości odpowiedzialna jest Plarforma. Wybory młodzieży są takie jakie są. Ale widać w nich wyraźnie, że poparcie dla PO jest zdecydowanie mniejsze od podawanych przez Sondaże. Dobrze byłoby, żeby do Sejmu wszedł jeszcze PSL i wtedy koalicja PIS - LPR - PSL byłaby realna. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńskiego 21.09.05, 23:47 Zgodnie z hasłem : "zatopić Platformę". Kaczyński i Wasermann coraz częściej goszczą na antenie rozgłośni prawdziwych Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 00:22 Skąd znasz to hasło? Czy coś Rydzyk mówił, czy czytałęś w najbardziej obiektywnej GW? Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegiertycha Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 00:34 Zgodnie z tym hasłem działa P. Piasta. Odpowiedz Link Zgłoś
milka.stepien Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 10:12 a co to jest "prawdziwy polak"? Proszę o podanie definicji :) Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 10:15 Chyba to samo, co statystyczny Polak. A Polak statystyczny, to taka istota, która zużywa najwięcej wódki, a najmniej mydła i książek w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
milka.stepien Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 10:17 no to chyba za często się myję i za mało wódy chleję, żeby zostać prawdziwym polakiem.... choć jeszcze przecież płeć mi w tym przeszkadza :P Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 10:20 Natychmiast odstaw mydło i zacznij więcej pić. A jak nie... to my już wiemy kim jesteś. Wynocha do Izraela :-) Odpowiedz Link Zgłoś
milka.stepien Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 10:21 cholera.... jeszcze lubię czytać... i to nie tylko biblię.... chyba nie ma dla mnie miejsca w tym kraju :( Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 10:23 Jak będziesz więcej pić to nie będziesz miała czasu na takie głupoty jak książki. Wtedy będziesz prawdziwą Polką. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 16:28 jestem zdziwiony, że tak inteligentna osoba jak Milka daje się podpuszczać takiemu zeru jak Historyk. Pani Milko. Proszę dać spokój. Może Pani czytać, myć się bo tak robi większość Polaków i większość obywateli krajów cywilizowanych. No przynajmniej się myją, czytanie na całym świecie ostro zastępuje "kultura obrazkowa". I w tej kulturze obrazkowej Polska wcale nie przoduje. Naprawdę, jak słyszę takie chrzanienie historyka, to nóż w kieszeni sam się otwiera. Zachowuje się jak ci, którzy twierdzili, że prawdziwy Polak jest wtedy, kiedy nosi w kieszeni czerwoną książeczkę. EEEEEEEEEEeech Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 17:11 Trzy lata temu prowadzone były badania czytelnictwa. Okazało się, że Polak średnio czyta 2 książki, a np. Niemiec 2,5. Tyle że Polak rocznie, a Niemiec miesięcznie Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 17:33 Poproszę źródło!!! Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 17:44 Przykro mi, ale w tej chwili nie jestem w stanie go podać. Czytałem o tym w prasie kilka lat temu (możliwe, że przy okazji akcji CAła Polska czyta dzieciom). Jak znajdę link to Ci podeślę. A na razie musisz uwierzyć na słowo. Przynajmniej co do czytelnictwa w Niemczech, bo jeśli chodzi o czytelnictwo w Polsce, to wystarczy wpisać to jako hasło w google. Masz np.: www.wprost.pl/ar/?O=43192 serwisy.gazeta.pl/kultura/1,66185,2739651.html I cytat: "Prawie dwie piąte Polaków zadeklarowało, że w ciągu ostatniego roku nie przeczytało żadnej książki. Tylko jedna piąta badanych przeczytała więcej niż 6 książek" źródło: www.mk.gov.pl/website/index.jsp?artId=442 Następny: "Największą, bo liczącą 42 proc. część polskiego społeczeństwa stanowiły więc osoby zupełnie książkami niezainteresowane (nieczytające). Co trzeci mieszkaniec Polski powyżej 15 lat czytał mało, w mniejszości zaś znajdowali się czytający intensywniej." ww2.tvp.pl/1290,20050316187684.strona I jeszcze: "Według statystyk w rankingach czytelnictwa w krajach Unii Europejskiej Polska zajmuje jedno z ostatnich miejsc. Z kolei na dziesięć krajów, które wraz z Polską przystąpiły do Unii, znajdujemy się w statystykach na pozycji siódmej ex aequo z Litwą. Niższe pozycje zajmują tylko Cypr i Malta, zaś najwięcej książek czytają Estończycy." www.pmedia.pl/showkultura.php?wid=978 Jak znam Ciebie to i tak zaraz napiszesz, że to wszystko niewiarygodne. Mówi się trudno, taka choroba Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 18:08 OK z Twojego linku: www.pmedia.pl/showkultura.php?wid=978 "Średnia dla Unii to 64 procent czytających, podczas gdy w Polsce wynosi ona 60 proc." CZY TO AŻ TAKA DUŻA RÓŻNICA? Bliska błedu statystycznego "Wzrost czytelnictwa dało się zauważyć ostatnio jedynie w roku 1992 – pojawiły się wówczas m.in. popularne serie romansów oraz sprzedawane w ogromnych nakładach sensacyjne powieści szpiegowskie Ludluma czy Forsytha, przez lata zakazywane przez cenzurę." CZY NIE TAKIE POZYCJE CZYTA TEŻ AMBITNY ZACHÓD? nie wiem, ale jest to prawwdopodobne. "Obecnie kupowanie książek i posiadanie domowego księgozbioru postrzegane zaczyna być jako przejaw luksusu."] TO TEŻ ZNAMIENNE I PRAWDZIWE. A prywatnie mam księgozbior właśnie z czasów komuny. I nie tylko dlatego, że wtedy się urządzałem, ale również dlatego, że książki, choc trudno dostepne, były tanie. Resztę przeanalizuję później. Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 19:41 1. ilość czytających... A może pomyślałeś, że czym innym jest czytelnik, który czyta 1 książkę rocznie, a czym innym taki, który czyta np. 30 książek? 2. cytat: "Anna Franaszek z Instytutu Książki i Czytelnictwa Biblioteki Narodowej uspokaja: - W Europie książek nie czyta 42 proc., u nas 44 proc. Więc właściwie mieścimy się w średniej europejskiej. Tylko że w Europie do tej statystyki nie włącza się - jak w Polsce - podręczników". www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2004052001 3. jeśli chodzi o jakość literatury, to akurat też nie ma się czym chwalić. Akurat właśnie u nas wydawca Harlequinów znalazł swoje El Dolrado. Tak się czasami zastanawiam w jakim świecie Ty żyjesz. W jakiejś wyimaginowanej, baśniowej Polsce, w której wszyscy Polacy są szlachetni, mądrzy, oczytani itd., za to wszyscy obcy źli, głupi, nieokrzesani i wciąż przeciwko nam spiskują. Przytaczać Ci fakty, źródła itd., to jak rzucać grochem o ścianę. Ty i tak wiesz lepiej. Pewnie Giertych z rydzykiem Ci powiedzieli Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 19:56 historyk12 napisał: Tak się czasami zastanawiam w jakim świecie Ty żyjesz. W jakiejś wyimaginowanej > , > baśniowej Polsce, w której wszyscy Polacy są szlachetni, mądrzy, oczytani itd., > za to wszyscy obcy źli, głupi, nieokrzesani i wciąż przeciwko nam spiskują. > Przytaczać Ci fakty, źródła itd., to jak rzucać grochem o ścianę. Ty i tak wies > z > lepiej. Pewnie Giertych z rydzykiem Ci powiedzieli PRZYPISUJESZ MI SWOJE POGLĄDY?? Człowieku, Polacy są jacy są i każdy to widzi. Ale inne narody sa podobne, nie widzisz tego? każdy naród ma zespół cech pozytywnych i zespół negatywów. każdy naród jest zbiorem jednostek.Jednych lepszych drugich gorszych. Postawiłeś sobie tezę, że POLACY SĄ BRUDNI I GŁUPI I PRÓBUJESZ JĄ WBREW FAKTOM UDOWADNIAĆ. eeeeeeeeeeeeE, szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 19:51 Wracając do Twoich lektur. Inne artykuły podaja podobne, ale jednak inne nawet o kilka procent liczby (mówiłem w poprzednim poście o błedzie statystycznym), czyli prwadopodobnie w innych państwach, też te różnice szacunku występują. Zeby obalić twój mit o Polakach, niby głupszych, itd cytat z www.wprost.pl/ar/?O=43192 "...Brytyjska lekcja W Polsce jesteśmy obecnie świadkami tego samego procesu, który kraje rozwinięte przechodziły w latach 70. i 80. Gdy w Wielkiej Brytanii pojawił się problem wtórnego analfabetyzmu (po ujawnieniu, że ponad 20 proc. dorosłych ma problemy z poprawnym czytaniem i pisaniem), rząd natychmiast przystąpił do kontrakcji. ...." CZYLI PROBLEM JEST NIE TYLKO POLSKI. Widzisz, znów nie czytasz "swoich" artykułów ze zrozumieniem, albo klamiesz, zeby obalać tezy innych i obrażać Polaków. PO co?? Przecież to Twój naród i Twoje państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 19:58 Nie rozumiem twoich argumentów. Z tego, że kiedyś w Wielkiej Brytani było niemal tak samo źle, to co niby znaczy? Jak sam przeczytałeś tam się za to wzięli i mają efekty. Jeden fakt jest bezsporny: POLSKA NALEŻY DO KRAJÓW O NAJNIŻSZYM POZIOMIE CZYTELNICTWA W UNII EUROPEJSKIEJ. Ja sądzę, że należy coś z tym zrobić. Ty natomiast, że trzeba to zmieść pod dywan, to problemu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 20:09 Znów wmawiasz mi nie moje poglądy. Ja też uważam, że należy zachęcać do czytelnictwa. Zarówno werbalnie, jak i dososowaniem cen ksiązek do naszych kieszeni. Mój bunt wywołały Twoje stwierdzenia: "Chyba to samo, co statystyczny Polak. A Polak statystyczny, to taka istota, która zużywa najwięcej wódki, a najmniej mydła i książek w Europie." "Natychmiast odstaw mydło i zacznij więcej pić. A jak nie... to my już wiemy kim jesteś. Wynocha do Izraela :-)" TO CO PREZENTUJESZ NIE JEST RZECZOWĄ DYSKUSJĄ, TYLKO ZWYKŁYM RZUCANIEM OBELG. RZUCANIEM OBELG NA NARÓD KTÓRY CIE WYCHOWAL. Rzeczywiście źle wychował, skoro jesteś jaki jesteś i piszesz, jak piszesz. Przykro, że nie pamiętasz co napisałeś. Ja pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 20:33 Jest to przykre, jak Polak opowiada o stereotypie wizerunku Polaka stworzonego na zachodzie tylko po to, żeby nas upokorzyć i pokazać swoją cywilizacyjną wyższość. A wyższość ta ma się objawiać np. w legalizacji homoseksualnych związków, swobodzie stosunków obyczajowych, odejścia od wartości chrześcijańskich kiedyś głęboko zakorzenionych w europejskich społeczeństwach, masowej komercjalizacji wszystkich sfer życia społecznego i kulturalnego itd. I wcale nie jestem przeciwnikiem UE, ale podtrzymywanie własnej tożsamości, powinno być naszym, Polskim interesem. Piszecie o słabym czytelnictwie. Tak, macie rację, ale do jednej z wielu przyczyn takiego stanu rzeczy bym zaliczył dużą liberalizację systemu szkolnego, który tego nie uczy, bo jak ma tego nauczyć skoro uczeń w polskim liceum – polskiej szkole ma tylko prawa, a obowiązków swoich zupełnie nie zna . Łatwizna, niezbyt konsekwentni nauczyciele – gorzej przygotowani do swojego zawodu, pójście po najmniejszej linii oporu staje się standardem polskiej edukacji. Jak do tego dołoży się nadopiekuńczość rodziców, to mamy obraz elokwencji, inteligencji i kreatywności polskiego ucznia – później dorosłego człowieka, dla którego telewizja i komputer jest podstawowym i najczęściej jedynym źródłem wiedzy, a książką jest na półce dla ozdoby. I tyczy to zdecydowanie bardziej ludzi młodych , niż tych starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 22.09.05, 23:24 To odpowiedź do pan.nikt i antykomunista1 pan.nikt napisał: >"Chyba to samo, co statystyczny Polak. A Polak statystyczny, to taka istota, >która zużywa najwięcej wódki, a najmniej mydła i książek w Europie." >TO CO PREZENTUJESZ NIE JEST RZECZOWĄ DYSKUSJĄ, TYLKO ZWYKŁYM RZUCANIEM OBELG. >RZUCANIEM OBELG NA NARÓD KTÓRY CIE WYCHOWAL. Rzeczywiście źle wychował, skoro >jesteś jaki jesteś i piszesz, jak piszesz. Jestem historykiem i nie mam w zwyczaju spierać się z faktami. Mogę je analizować, dociekać przyczyn, zastanawiać się nad skutkami, badać powiązania z innymi faktami. Ale jeśli są dobrze udokumentowane, to nie dyskutuję z nimi. A niestety (też nad tym boleję) Polacy to naród zużywający najmniej książek (chyba bezspornie, odsyłaczy dałem Wam dosyć) i najmniej mydła (co było nawet przedmiotem interpelacji jednego z parlamrntarzystów, Smorawińskiego z PSL zob. 64.233.183.104/search?q=cache:3SAHblHPyPAJ:www.senat.gov.pl/K4/DOK/sten/079/4.htm+smorawi%C5%84ski+zu%C5%BCycie+myd%C5%82a&hl=pl&client=firefox-a) O wysokim spożyciu wódki chyba wspominać nie trzeba. Więc nie są to żadne obelgi, a fakty. Problemów nie rozwiązuje się przez udawanie, że ich nie ma. >"Natychmiast odstaw mydło i zacznij więcej pić. A jak nie... to my już wiemy >kim jesteś. Wynocha do Izraela :-)" to ironia. W ten sposób "prawdziwi Polacy" demaskują Żydów: Żyd to ktoś, kto ma inne poglądy od "prawdziwego Polaka". Czy czasem pan.nikt mnie też nie zakwalifikował do Żydów ("RZUCANIEM OBELG NA NARÓD KTÓRY CIE WYCHOWAL." - A dlaczego nie na "swój naród"? czyżby Polacy tylko mnie wychowali? Więc nie jestem Polakiem, bo mam inne poglądy?)? antykomunista za niskie czytelnictwo wini liberalizm. To dlaczego w Europie Zach. i USA czytelnictwo jest wyższe? Przecież tam liberalizm panuje znacznie dłużej. I dlaczego najniższe jest w Albani, która przez dlugie lata była najmniej liberalnym krajem świata? Moim zdaniem nawyk czytania wynosi się z domu. Wychowanie szkolne odgrywa znacznie mniejszą rolę. Dlatego właśnie jest akcja Cała Polska czyta dzieciom, że nawyk czytania należy zaszczepiać już 2 - 3 latkom. Szkoda, że winą za poziom naszej młodzieży obarczasz wyłącznie system, a nie dostrzegasz roli rodziców. Niedawno byłem np. na dyskotece (takiej z walkami pań w kisielu itp. atrakcjami). Licealistów policzyłbyś na palcach rąk. Przygniatająca większość bawiących się to gimnazjaliści, czyli niepełnoletni. Można spytać, kto ich tam wpuścił. Ale trzeba też zapytać, kto nieletnich wypuścił z domu na taką imprezę i na całą noc? Zresztą przeczytaj sobie artykuł z Turku na podobny temat: www.turek.net.pl/?action=informacje&idin=75&idm=5&ids=14 Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 23.09.05, 19:34 Oj widzę, że trafiłem w czuły nauczycielski punkt. Liberalizm szkolny, przejawia się głównie brakiem konsekwentnego wymagania od uczniów pewnych zachowań , takich jak np. tolerowania skróconych opracowań lektur, kaset Video i innej tego typu łatwizny. Przykład obecnej ustnej matury z polskiego, gdzie za parę złotych można kupić opracowanie jest najlepszym dowodem. Skąd się to bierze i dlaczego jest tolerowane przez nauczycieli? Odpowiedz sobie sam. Oczywiście brak czytania książek, w tym lektur jest tylko jednym z wielu elementów słabości polskiej szkoły. Zgadzam się, że nie zawsze za te słabości odpowiadają nauczyciele, ale bardzo często legislatorzy głupich oświatowych ustaw, jak i rządzący na poszczególnych szczeblach. Oczywiście że zwróciłem uwagę na zachowania rodziców wobec swoich dzieci, szczególnie tych gimnazjalnych i licealnych. Ich nadopiekuńczość, właśnie przejawia się tolerowaniem różnych złych zachowań, między innymi takich, które opisujesz. W wielu wypadkach rodzice nie dostrzegają złych wad swoich dzieci i dopiero, kiedy przekształcają się one w patologie podnoszą larum obwiniając wszystkich tylko nie siebie. Twój wizerunek Polaka jest krzywdzący i oparty o wizerunki ukształtowane przez nacje nas nielubiące. Jest on wygodny szczególnie, dla Niemców, dla których rewizjonistyczne zapędy pewnej córki kapitana abwehry mają doprowadzić do stwierdzenia naszej winy za przymusowe wysiedlanie z ziem zachodnich. Pani ta zapomniała, kto wywołał II wojnę światową, kto założył obozy koncentracyjne i mordował w nich wiele narodowości Europy i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 24.09.05, 11:47 A co niemieckie ziomkostwa mają wspólnego ze zużyciem mydła, książek i wódki w Polsce? (spisek jakiś?) Dlaczego dostrzeganie tego, co ukazuje statystyka jest wrogością wobec Polski? (Czy PSL też jest wrogie polskości skoro Smorawiński też dostrzegł ten problem?) napisałeś: > Twój wizerunek Polaka jest krzywdzący i oparty o wizerunki ukształtowane przez > > nacje nas nielubiące. Co to za nacja: STATYSTYKA? Niestety zgadzam się z tobą, co do oceny szkoły. Abstrahując od j. polskiego (nie moja działka) spytam Ci się: jak mam uczyć historii nie "po łebkach" skoro w szkołach średnich obcięto mój przedmiot z 2 godzin do jednej (po to, żeby zwiększyć ilość religi z 1 do 2)? Jako histroyk przypominam sobie okres, w którym większość obywateli myslała tak, jak ty: ustrój w Polszcze jest najlepszy pod słońcem, Naród Polski jest najdoskonalszy. Inni przeciwko nam spiskują. To było w XVII - XVIII w. Skończyło się rozbiorami. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: Ojciec Rydzyk i Radio Maryja głos na Kaczyńs 24.09.05, 12:23 Każdy naród ma swoje większe i mniejsze wady. Ty jednak „wyróżniasz” tylko Polaków i nie przesadzaj z tą czystością i wódą, bo zmieniło się w tej materii dosyć dużo na lepsze. Oczywiście pan Smorawiński może mieć swój punkt widzenia, ale pan Smorawiński nie jest całą Polską. Nie wiem, jak masz nauczyć historii przy 1 godzinie. Jest to zwykły oświatowy paradoks, taki sam, jak prawdopodobnie w innych przedmiotach. Przez takie bariery, nie potrafimy rozwijać zainteresowań młodych ludzi, bo z góry ktoś narzuca nierealne rzeczy. Dla mnie w liceum humaniści powinni iść ścieżką humanistyczną, przyrodnicy – przyrodniczą, ścisłowcy – ścisłą itd. Dlatego obecny system jest zwykłym bublem. Zmieniać to powinni sami nauczyciele, a nie jak się słyszy profesorowie wyższych uczelni, którzy zazwyczaj są daleko oddaleni od licealnej rzeczywistości. Jako histroyk przypominam sobie okres, w którym większość obywateli myslała tak > , > jak ty: ustrój w Polszcze jest najlepszy pod słońcem, Naród Polski jest > najdoskonalszy. Inni przeciwko nam spiskują. > To było w XVII - XVIII w. Skończyło się rozbiorami. W wg ciebie jak ja myślę? Próbujesz mi przypiąć jakąś łatkę, tylko nie wiem, jaką? Jestem daleki od wszelkiej ksenofobii oraz oda samouwielbienia nas Polaków. Ale mimo wad, jakie mamy ( tak samo jak inne narody) jesteśmy narodem, który wiele potrafi, który potrafi mieć swoją godność, który potrafi kultywować swoje tradycje i kulturę, który potrafi się zjednoczyć w ciężkich chwilach. Niestety coraz mniej można w takich kategoriach powiedzieć o innych Europejczykach, dla których materializm i zwykłe wygodnictwo jest ważniejsze od tożsamości. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegiertycha Wandale z LPR 21.09.05, 21:54 Miłośnikom LPR proponuję zapoznać się z ich ostatnim "wyczynem" w walce o praworządną i uczciwą Polskę: >Na gorącym uczynku, podczas niszczenia wyborczych tablic, zatrzymano w Słupcy >kandydata do parlamentu z listy Ligi Polskich Rodzin - Przemysława Piastę. www.slupca.pl/index.php?id=13&PT_leave=16821 Niestety na stronie internetowej brak całego artykułu, więc cytuję resztę z gazety: (mówi świadek zdarzenia): Człowiek ten [tj. Piasta] zachowywał się niesłychanie butnie i ordynarnie. Gdy udałam się po dowód osobisty, żeby złożyć policjantom zeznania, klaskał mi z pogardliwym usmiechem" Oto LPR - szczeniaki, które nie dorosły do demokracji Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Wandale z LPR 21.09.05, 22:26 Ponoć koniński szef LPR twierdzi, że tylko był koło plakatu, a nie nieszczył. Słyszałem jego wypowiedź w RM. Czytaj Radio Merkury. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegiertycha Re: Wandale z LPR 22.09.05, 00:33 Wypowiedź świadkla zdarzenia: "zobaczyliśmy trzech mężczyzn. Jeden z nich wspiął się na słup i zaczął wyrywać znajdującą się tam planszę wyborczą z wizerunkiem marka Pola. Wandale w ogóle nie przejmowali się obecnością obcego pojazdu". Jednym z tych 3 mężczyzn był Przemysław Piasta. Pozostali to jego "towarzysze" partyjni. Niezależnie od tego, czy zrywał sam Piasta, czy "towarzysz", to Piasta był przy tym i to aprobował. Gówniarze z LPR Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Wandale z LPR 22.09.05, 00:51 Piasta twierdził z upore, że ani on ani jego koledzy nie mieli nic wspólnego z niszczeniem. Nie wiem jaka jest prawda, od tego jest policja. I pamiętaj o domniemaniu niewinności. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegiertycha Re: Wandale z LPR 22.09.05, 00:57 śmieszny jesteś. Do końca będziesz bronił tych szczeniaków, bo jesteś zaślepiony. To masz otworzę ci jeszcze trochę oczy wiadomosci.onet.pl/1166515,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Wandale z LPR 22.09.05, 01:08 Wszystko co w tej chwili robiępstwo POMÓWIENIA. Będą dowody, będzie akt oskarżenia, będzie wyrok -POGADAMY. Zaślepił cię komunizm, czy PO-wizm?? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Wandale z LPR 22.09.05, 01:09 A pieniądze z UE biorą zgodnie z prawem. Gdzie mas problem?? Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegiertycha Re: Wandale z LPR 22.09.05, 01:10 Ciebie zaślepił komunizm. Komunizm Giertycha - współpracownika Wojciecha jaruzelskiego. I rzebyś się z tego wszystkiego skichał w gacie, to faaktów nie zmienisz: Piasta to szczeniak, zachowuje się jak szczeniak i działa w szczeniackiej partii. To ostatnie odwołam, jak go z tej partii wywalą Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Wandale z LPR 22.09.05, 01:19 powtórzę, Masz skłonnosci do pomówień. Nie tylko MW. a co do Girtycha?? Romuś pomagał Jaruzelskiemu? W czym, we wchodzeniu na stojąc pod stół? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Wandale z LPR 22.09.05, 01:40 mACIUŚ? CO MACIUŚ? Masz jakieś dowody, czy znów cudujesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegiertycha Re: Wandale z LPR 22.09.05, 01:44 Żal mi ciebie biedny, ślepy człowieczku. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Wandale z LPR 22.09.05, 01:48 Nie tobie pierwszemu. Kiedyś tymi samymi słowami chcieli mnie zapiać do PZPR. Już taki jestem. Praworządny i myślacy. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Dwa wyjaśnienia 22.09.05, 02:22 1. Jeżeli facet jest chuliganem i mu to udowodnią, będę pierwszy, któy ubrałby go w pomarańczowy kubraczek z napisem "jestem głupim chuliganem" i wysłął na kilkaset godzin prac społecznych, z miotła czy łopatą w centrum miasta. Niech ludzie patrzą na gnoja. (uważam, że na chuliganów, lepsza jest taka kara niż opłacane przez nas więzienie) ALE POWTÓRZĘ WPIERW DOWODY 2. Nie zamierzam głosować na Piastę. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: Do nielubiących i inkwizycjone 22.09.05, 07:05 Oj chłopcy, chłopcy czyżby na dołach platformusi również nerwy puszczały? Nie denerwujcię się, bo to intelektowi szkodzi. Miało być 55, abyło tylko 25. Oj te wrześnioki! Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Do nielubiących i inkwizycjone 22.09.05, 10:11 Jeśli ma komuś puszczać, to raczej wyborcom LPR. Giertychna prezydenta miało być 50%, a jest 2% Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: Do nielubiących i inkwizycjone 22.09.05, 19:41 Platforma Obywatelska z wysokich 40- 50 procentowych szczytów spadła na 33% górkę i zaczęły się wówczas nieskoordynowane i chaotyczne ruchy. Niestety, wynikają one z obawy przegrania wyborów parlamentarnych. Jak się okazało, żadne sondaże na zamówienie nie pomogły, bo chociażby Września obnażyła ich marną wartość. A tak naprawdę historyku nie chodzi tutaj o LPR tylko o tą wielką niepewność, jak się zachowają w II turze pozostali kandydaci na prezydenta, którzy nie mają większych szans na wejście do niej? Bo jeżeli w drugiej turze, w której na pewno będzie Kaczyński i Tusk, elektoraty LPR, SO, PSL, JKM, poprą Kaczyńskiego, to niestety Tusk przegra, mimo że w I turze ma 10% przewagę. SLD, jak można było dzisiaj usłyszeć z ust Kwaśniewskiego poprze Tuska. No właśnie, o ciągłości jakiego stylu prezydenckiego dzisiaj mówił? Kurski powiedział o tym dosyć jednoznacznie. I nie ma tutaj już żadnych zasad , bo dawno się one zdewaluowały. (patrz afera na Pomorzu), a wyborcy już się nie dadzą na nie nabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Do nielubiących i inkwizycjone 22.09.05, 19:49 To że wyborcy tych partii poprą Kaczyńskiego, to mit. Bo: 1. Wyborcom liberała JKM bliżej do liberałów z PO, niż do socjalisty Kaczyńskiego. 2. Większość wyborców nie zwraca uwagi na program, lecz na to, czy kandydat ładnie się uśmiecha, obiecuje dużo manny itp. Niestety w naszym kraju nie jesteś w stanie przewidzieć na kogo przerzucą swoje głosy wyborcy Kalinowskiego, Giertycha itp. I tu ciekawostka: kilkadziesiąt procent wyborców LPR (badania niedawno publikowane w prasie) jest przeciwnych zwiększeniu roli Kościoła w państwie. Dlaczego więc głosują na LPR? Diabli wiedzą. Odwrotnie jakiś procent wyborców SLD jest za zwiększeniem roli Kościoła. I znowu diabli wiedzą dlaczego głosują na SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Do nielubiących i inkwizycjone 22.09.05, 19:58 Skąd widomo jak blisko jest JKM do PO, skoro PO nie ma jasnego programu? Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: Do nielubiących i inkwizycjone 22.09.05, 19:59 Dobra niech ci będzie, że 1% JKM poprze Tuska. Jak zdążyłeś w ostatnich dniach zauważyć, mitem było wysokie poparcie dla PO. Było ono sztucznie inspirowane. Dlaczego ? Aż ciśnie się na usta historia PRL, gdzie rok przed wyborami już wiedziano, że na PZPR zagłosuje 99,9%, a frekwencja będzie również wynosiła 99,9%. Może elektoraty są dzisiaj mniej przewidywalne jak w PRLu, ale jest to bardziej niekorzystne dla kandydata PO niż PIS Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: Do nielubiących i inkwizycjone 23.09.05, 19:45 W niedzielę będziemy wybierali nowych posłów. Mam nadzieję, że wygra PIS, który we wczorajszej debacie liderów 4 partii wytknął PO brak programu. I tak widocznie jest, i nawet oburzenia Jana Rokity nie może tego zmienić. Dzisiaj te dwie partie wykazywały w stosunku do siebie kutuazję i dyplomację.Jak będzie w przyszłości - zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: DO WSZYSTKICH POLAKÓW! 23.09.05, 21:40 Właśnie wysłuchałem ostatniej debaty wyborczej, w której wzięli udział wszyscy najważniejsi partyjni herosi z PIS, PO, LPR, PSL, SLD, SDPL, PD, SO, PJKM. Słuchając tego CYRKU dochodzę do wniosku, że najlepszym kandydatem na Prezydenta III RP byłby prowadzący tą debatę Kamil Durczok, na premiera desygnowałbym Jana Korwina Mike, a na Ministra Spraw Zagranicznych Władysława Frasyniuka. Te trzy osoby jeszcze bym zaakceptował. Pozostała reszta niech idzie albo na emerytury, albo na spacerki z żoneczkami. Po prostu Szanowni Polacy – Wrześnianie – Wyborcy , przykro było tego słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: DO WSZYSTKICH POLAKÓW! 23.09.05, 21:51 Debata jak debata. Wymiana poglądów nieraz ostra jest czymś zwyczajnym w świecie polityki, w którym się ścierają różne poglądy. Być może chaos w prowadzeniu trochę ciebie zdenerwował, ale nie widzę nic złego w dyskusji jaka się toczyła. Myślę, że trochę blado wypadli Rokita, Pawlak i Olejniczak. Pozostali w swojej normie. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: DO WSZYSTKICH POLAKÓW! 23.09.05, 21:55 Każdy może mieć swoje odczucia. Dla mnie był to kolejny kabaret w wykonaniu polityków, którzy aspirują do zajmowania czołowych miejsc w polskim życiu publicznym. Mówię im zdecydowanie NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: DO WSZYSTKICH POLAKÓW! 23.09.05, 22:04 W moim odczuciu debata ta nie wniosła nic nowego. SLD i SDPL panicznie się boją, że nie przekroczą 5% progu. PO jak zwykle bez programu, a oświadczenie J. Rokity, że jest bardzo skromnym człowiekiem „wzruszyło mnie do łez” (śmiechu). Dziwię się ostrym polemikom prowadzonym między J. Kaczyńskim a R. Giertychem. Panowie czas najwyższy się dogadać a nie sprzeczać. Jest to w interesie polskiej prawicy. Mimo wszystko głosuje na PIS do sejmu i LPR do senatu. Odpowiedz Link Zgłoś
rochkowalski11 Re: DO WSZYSTKICH POLAKÓW! 23.09.05, 22:11 Może to paradoks, ale podobał mi się Korwin Mike. Rzeczywiście czas najwyższy odciąć koryta panom politykom. Prawdopodobnie w niedzielę wygra PIS. Co do prezydentury to trzeba jeszcze poczekać na dalszy ciąg kampanii. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: DO WSZYSTKICH POLAKÓW! 23.09.05, 22:16 AQ dlaczego nie Panią Gawryluk?? Fajna babka jest! Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiusz4 Re: DO WSZYSTKICH POLAKÓW! 23.09.05, 22:21 Bardzo ciebie i Panią Gawryluk przepraszam. Już się poprawiam. Pani Gawryluk na Marszałka Sejmu! Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu7 Re: DO WSZYSTKICH POLAKÓW! 24.09.05, 08:20 Apeluję o głosowanie na Prawo i Sprawiedliwość. Mam nadzieję, że w ostatnim czasie Polacy zdążyli się przekonać, kto tak naprawdę ma program i kto chce poprawić ich byt, bezpieczeństwo oraz rozliczyć i odsunąć od sprawowania funkcji publicznych aferzystów, ludzi pokrętnych, „przefarbowanych” i dwulicowych. We wczorajszej dyskusji starły się ze sobą różne poglądy, od tych populistycznych do radykalnych. Zawsze trzeba znaleźć to najlepsze a zrazem realne rozwiązanie. Czas najwyższy odpartyjnić Państwo, wziąć się za nepotyzm , partyjniactwo i partykularne interesy sprawujących rządy, jakie są uprawiane szczególnie na tych niższych szczeblach władzy I myślę, że pod rządami PIS tak będzie. Koalalicja PIS i PO jest niby nieunikniona. Być może, że tak będzie. Czy jest to dobre rozwiązanie? Moim zdaniem nienajlepsze. Dajmy jednak im trochę czasu na uzgodnienia w kluczowych sprawach i zobaczymy, co z tego wyniknie. Żałuję trochę rozejścia się dróg PIS i LPR, co w ostatnich dniach było można wyraźnie zauważyć. Myślę jednak, że jest to chwilowa „niedyspozycja”, bo tak naprawdę LPR jest potrzebny dla prawicowego rządu . Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: DO WSZYSTKICH POLAKÓW! 24.09.05, 10:58 Mam nadzieję, że ataki LPR i PiS, to tylko element taktyki wyborczej dla zdobycia głosów podobnych elektoratów. Liczę, że nie jest to strategia i dlatego po wyborach te partie stworzą jednak rząd, a przynajmniej nie będa się nawzajem torpedowały. Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu7 Re: DO WSZYSTKICH POLAKÓW! 24.09.05, 11:32 Mam też taką nadzieję. Jest to w interesie tych partii i całej, tej prawdziwej polskiej prawicy Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszmars Re: DO WSZYSTKICH POLAKÓW! 24.09.05, 13:30 Partia, która wygra postawi warunki przyszłemu współrządzącemu. Brak konkretnego programu Platformy zdecydowanie ich osłabił i podniósł notowania PIS, który prawdopodobnie wygra i ma również mój głos. Odpowiedz Link Zgłoś