Dodaj do ulubionych

Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie

30.09.05, 20:12
Witam,
zachęcam do lektury artykułu na stronach Gazety:
miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,2945220.html
Obserwuj wątek
    • kaizen78 Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 30.09.05, 20:25
      "- Nasze budynki spełniają wszystkie normy i parametry - twierdzi Ryszard Szulc,
      prezes Atanera. - To nie tak, że mieszkania są źle wykonane, to źródło hałasu
      jest tu problemem i je trzeba wyeliminować. Jestem przekonany, że tramwaje
      przekraczają dopuszczalne normy hałasu w terenie zabudowanym, czyli 50 decybeli
      w nocy i 60 decybeli za dnia. Dlatego w ciągu 10 dni wykonamy badania akustyczne
      i na ich podstawie będziemy wymagać od MPK przestrzegania norm. Druga sprawa to
      zapowiadana na pierwszą połowę 2007 r. modernizacja trasy. Może udałoby się
      jakoś przyspieszyć ten termin? - zastanawia się prezes."

Oczywiście, że to właśnie źródłem hałasu należy przede wszystkim się zająć. Bo
      to co co wyprawiają (całe szczęście, że od czasu interwencji pana Firlika - w
      mniejszym stopniu) tramwajarze, to jest niesłychane (acz słyszalne ;-)

Czekamy w takim razie na zapowiedziane badania akustyczne. Liczymy również na
      oficjalne pismo do mieszkańców, którzy podpisali list do pana prezesa Szulca.
      Zdaje się, że nareszcie coś się zacznie w tej sprawie wyjaśniać :-)
    • kaizen78 Gorąca dyskusja 01.10.05, 12:18
      na forum POznań:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=29796186&a=29796186
      No po prostu brak słów dla niektórych komentarzy...
      • gagt Re: Gorąca dyskusja 01.10.05, 13:12
        A niech mnie! Ludzie to czytają i zamiast zrozumieć to drwią z naszego
        położenia. Nik nam nie wierzy w to, co tu się na prawdę dzieje. Na całe
        szczęście Ataner wykona pomiary.
        • mejbi Re: Gorąca dyskusja 01.10.05, 14:53
          Oczywiście po 10 dniach poprosimy o wyniki. Liczę tez, że dostaniemy oficjalną
          pisemną odpowiedź od Prezesa Szulca. Nie możemy pozwolic, by po dniu dyskusji o
          sprawie zapomniano.
          Pozdr
    • idana Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 04.10.05, 08:51
      witajcie! gratuluje calej ekipie z Polanki, ktora tak szybko i sprawnie
      zadzialala... Jestem pod wrazeniem, wracam po poltoratygodniowej nieobecnosci
      do internetu, maila i forum Polanki 2, a Wy przez ten czas zdzialaliscie
      tyle!!!!!!!!! Trzymam kciuki, w razie koniecznosci - sluze pomoca, wspieram
      duchowo lub co tam potrzebujecie :-)

Pozdrawiam,

idana
      • biochip Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 04.10.05, 12:48
        a może warto nieco wesprzeć dyskusję i poprzeć postulat na forum poznańskim?
        forum to czyta wiele osób, a wygląda tam na to, że tylko 3-4 osobom zalezy na
        rozwiązaniu problemu, a przecież tak nie jest. to nie jest kaprys 3 osób, ale
        problem wielu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=29796186
        • kaizen78 Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 04.10.05, 13:11
          Ja już za rozmowę na forum poznańskim podziękowałem i nawet nie wiem i nie chcę
          wiedziec jak dalej rozwija się tamta dyskusja. ;-) Ale osoby opanowane, o
          mocnych nerwach by się tam przydały, bez dwóch zdań :-). Nie liczyłbym jednak,
          że ktokolwiek będzie tam przychylny. Według forumowiczów nasz problem jest
          wydumany, "kaprys nowobogackich" ;-)))
          No ale ciekawe, jak to wyjdzie z tymi pomiarami zapowiadanymi przez prezesa
          Szulca. Hmm, będą mierzyć hałas na zewnątrz czy w mieszkaniach? Ktoś coś już
          może wie? Obiecany termin 10 dni mija w przyszły poniedziałek, czyli 10.10. ;-)
          • biochip Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 04.10.05, 13:22
            raczej tylko na zewnatrz. pan Szulc przeciez wyraźnie stwierdził, że 'ich
            budynki spełniaja wszelkie normy'. swoją drogą ciekawe skad ta pewność...
            a dyskusja na forum może być tylko merytoryczna, bez zbędnych emocji. mamy
            przeciez rację, więc w czym obawa
    • piekara05 Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 04.10.05, 19:30
      Witam Wszystkich
      W dniu dzisiejszym bedę przeprowadzął pomiary akustyczne w swoim mieszkaniu.
      Wszystkich zainteresowanych przeprowadzenim pomiaru dla własnych potrzeb prosze
      przesłanie kontaktu do siebie na adres piekara05@gazeta.pl. W piątek lub w
      poniedziłek możemy cos podziałać.
      • kaizen78 Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 04.10.05, 22:18
        No i jak tam wyniki? Czekamy w napięciu!!! :-)
    • piekara05 Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 05.10.05, 19:00
      Witam
      W dniu dzisiejszym przeprowadziłek kilka pomiarów natęzenia dżwieku w moim
      mieszkaniu alokalizowanym na 5 pietrze w klatce B. Poniżej kilka informacji
      dotyczcych LAeq - równoważony poziom dzwieku A w dB oraz chwilowego poziomu
      dżwieku, co do którego nie mam informacji jakie są normy.Wartości dal
      przejezdzającego tramwaju- hamujacego i ruszajacego z przystanku.
      I tak pomiar przy zamkniętych szczelnie oknach LAeq 47 dB, max chwilowy 72 dB (
      ale nie mam pojecia co z tego wynika)
      przy oknach rozszczelninych LAeq 54 dB, max chwilowy 78 dB.
      Okno otwarte LAeq 64 dB, max chwilowy 93- 94 dB
      Przelatujący nad blokiem samolot LAeq 62 max chwilowy 88 dB

To tyle co do pomiarów w mieszkaniu.
      stojac na drodze przy torach LAeq 75dB max chwilowy 104 dB ( rozpedzony dobrze
      tramwaj na wysokości osiedla Budimexu)

Tramwaj za wałem ziemnym na osiedlu Budimexu LAeq 68- 70 max chwilowy 84- 88
      dB - prosy wniosek ekran działa.

Pomiary postaram sie powtówrzyć dziś wieczorem.

Nie jetem w 100 % pewien co do jakości metodolgii przeprowadzenia takich
      pomiarów.Urządzenie posiada wszelkie atesty, natomiast nie mogę nigdzie znależć
      zasad przeprowadzenia takiego pomiaru.
      pomiar polegał na ustawieniu zakresu, charakterystyki A i odczytaniu wartości
      wskażników, z czego LAeq jest najistotniejszy.
      Jak bede miał wyniki kolejnych to dam znac

• kaizen78 Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 05.10.05, 19:12
        No ja sie nie znam na metodologii pomiaru, ale co do samych liczb, to brzmią
        groźnie... Jeśli potwierdzą to oficjalne badania, to będzie oznaczało, że normy
        hałasu są ZNACZNIE przekroczone :-) Oby tylko nie było tak, że przyjdą mierzyć
        średni hałas i np. na 10 pomiarów trafi im sie tylko jeden przejazd tramwaju ;-)
      • biochip Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 05.10.05, 21:59
        Zna ktoś speca, który będzie potrafił dobrać do tych wyników pakiet szyb w oknach?
      • arsil Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 06.10.05, 00:35
        Jeśli te pomiary są dobre, to nie za dobrze to świadczy o jakości okien... 47dB
        do 64dB to marny wynik (okno zamknięte do otwartego). Również chwilowy hałas
        tłumiony jest na poziomie 20dB.
        Tragedia.

Te okna powinny mieć izolację na poziomie 30dB... Z tych pomiarów wynika, że
        raczej nie mają...
        Aby można było spokojnie spać w pomieszczeniach z oknami na tramwaj, potrzeba
        okien z izolacją akustyczną co najmniej 42dB. A i wtedy będzie słychać tramwaj.
        No chyba, że ktoś się pokusi o okna z poziomem izolacji rzędu 52dB.
    • kaizen78 Polska Norma Hałasu 06.10.05, 08:37
      Oto link do PN dotyczącej metodologii pomiaru hałasu oraz dopuszczalnych norm.
      www.wypadek.pl/prawo/normy/dane/pnn01307.htm
      • piekara05 Re: Polska Norma Hałasu 06.10.05, 15:24
        Przedstawiam wyniki z wczorajszego wieczora. Podaje tylko wskazniki LAeq
        godzina 21 tramwaj przy zamknietym oknie 40 - 42
        okno rozszczelnione 44-45
        okno szeroko otwarte: 51 , przelatujacy samolot odrzutowy 45.5

sypialnia od strony osiedla 28 - 30 przy przejezdzającym tramwaju 32-33 dzrzwi
        do sypialni otwarte

pomiary po 22
        tramwaj ( zamkniete szczelnie okna ) 38- 39dB

Z normy PN-87/B02151/02 wynika,że pomiar powinien byc prowadzony przy
        zamknietych oknach lecz przy zapewnieniu wymiany powietrza zgodne z wymaganiami
        okreslonymi przez odrebne przepisy( jakie? jeszcze sie nie doszukałem)
        a pomieszczenie powinno byc wyposazone i umeblowane zgodnie z jego
        przeznaczniem - tego na razie mije mieszkanie nie spełnia gdzyz jest jeszcze w
        stanie developerskim. Szukam chetnego na pomiary z wykończonym
        mieszkaniem.prosze o kontakt na piekara05@gazeta.pl

Dodatkowo potrzebna jest norma PN-87/B-02156 metody pomiaru dzwiąku A w
        budynkach mieszkalnych.
        • arsil Re: Polska Norma Hałasu 06.10.05, 16:41
          Świetnie by było, gdyby się zgłosili do Ciebie ludzie mający okna o podwyższonej dźwiękoszczelności (a tacy są, chyba w bloku 55). Wiedzielibyśmy, czy lepsze okna coś dają...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka