kaizen78 30.09.05, 20:12 Witam, zachęcam do lektury artykułu na stronach Gazety: miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,2945220.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaizen78 Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 30.09.05, 20:25 "- Nasze budynki spełniają wszystkie normy i parametry - twierdzi Ryszard Szulc, prezes Atanera. - To nie tak, że mieszkania są źle wykonane, to źródło hałasu jest tu problemem i je trzeba wyeliminować. Jestem przekonany, że tramwaje przekraczają dopuszczalne normy hałasu w terenie zabudowanym, czyli 50 decybeli w nocy i 60 decybeli za dnia. Dlatego w ciągu 10 dni wykonamy badania akustyczne i na ich podstawie będziemy wymagać od MPK przestrzegania norm. Druga sprawa to zapowiadana na pierwszą połowę 2007 r. modernizacja trasy. Może udałoby się jakoś przyspieszyć ten termin? - zastanawia się prezes." Oczywiście, że to właśnie źródłem hałasu należy przede wszystkim się zająć. Bo to co co wyprawiają (całe szczęście, że od czasu interwencji pana Firlika - w mniejszym stopniu) tramwajarze, to jest niesłychane (acz słyszalne ;-) Czekamy w takim razie na zapowiedziane badania akustyczne. Liczymy również na oficjalne pismo do mieszkańców, którzy podpisali list do pana prezesa Szulca. Zdaje się, że nareszcie coś się zacznie w tej sprawie wyjaśniać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaizen78 Gorąca dyskusja 01.10.05, 12:18 na forum POznań: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=29796186&a=29796186 No po prostu brak słów dla niektórych komentarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
gagt Re: Gorąca dyskusja 01.10.05, 13:12 A niech mnie! Ludzie to czytają i zamiast zrozumieć to drwią z naszego położenia. Nik nam nie wierzy w to, co tu się na prawdę dzieje. Na całe szczęście Ataner wykona pomiary. Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: Gorąca dyskusja 01.10.05, 14:53 Oczywiście po 10 dniach poprosimy o wyniki. Liczę tez, że dostaniemy oficjalną pisemną odpowiedź od Prezesa Szulca. Nie możemy pozwolic, by po dniu dyskusji o sprawie zapomniano. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
idana Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 04.10.05, 08:51 witajcie! gratuluje calej ekipie z Polanki, ktora tak szybko i sprawnie zadzialala... Jestem pod wrazeniem, wracam po poltoratygodniowej nieobecnosci do internetu, maila i forum Polanki 2, a Wy przez ten czas zdzialaliscie tyle!!!!!!!!! Trzymam kciuki, w razie koniecznosci - sluze pomoca, wspieram duchowo lub co tam potrzebujecie :-) Pozdrawiam, idana Odpowiedz Link Zgłoś
biochip Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 04.10.05, 12:48 a może warto nieco wesprzeć dyskusję i poprzeć postulat na forum poznańskim? forum to czyta wiele osób, a wygląda tam na to, że tylko 3-4 osobom zalezy na rozwiązaniu problemu, a przecież tak nie jest. to nie jest kaprys 3 osób, ale problem wielu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=29796186 Odpowiedz Link Zgłoś
kaizen78 Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 04.10.05, 13:11 Ja już za rozmowę na forum poznańskim podziękowałem i nawet nie wiem i nie chcę wiedziec jak dalej rozwija się tamta dyskusja. ;-) Ale osoby opanowane, o mocnych nerwach by się tam przydały, bez dwóch zdań :-). Nie liczyłbym jednak, że ktokolwiek będzie tam przychylny. Według forumowiczów nasz problem jest wydumany, "kaprys nowobogackich" ;-))) No ale ciekawe, jak to wyjdzie z tymi pomiarami zapowiadanymi przez prezesa Szulca. Hmm, będą mierzyć hałas na zewnątrz czy w mieszkaniach? Ktoś coś już może wie? Obiecany termin 10 dni mija w przyszły poniedziałek, czyli 10.10. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
biochip Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 04.10.05, 13:22 raczej tylko na zewnatrz. pan Szulc przeciez wyraźnie stwierdził, że 'ich budynki spełniaja wszelkie normy'. swoją drogą ciekawe skad ta pewność... a dyskusja na forum może być tylko merytoryczna, bez zbędnych emocji. mamy przeciez rację, więc w czym obawa Odpowiedz Link Zgłoś
piekara05 Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 04.10.05, 19:30 Witam Wszystkich W dniu dzisiejszym bedę przeprowadzął pomiary akustyczne w swoim mieszkaniu. Wszystkich zainteresowanych przeprowadzenim pomiaru dla własnych potrzeb prosze przesłanie kontaktu do siebie na adres piekara05@gazeta.pl. W piątek lub w poniedziłek możemy cos podziałać. Odpowiedz Link Zgłoś
kaizen78 Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 04.10.05, 22:18 No i jak tam wyniki? Czekamy w napięciu!!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
piekara05 Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 05.10.05, 19:00 Witam W dniu dzisiejszym przeprowadziłek kilka pomiarów natęzenia dżwieku w moim mieszkaniu alokalizowanym na 5 pietrze w klatce B. Poniżej kilka informacji dotyczcych LAeq - równoważony poziom dzwieku A w dB oraz chwilowego poziomu dżwieku, co do którego nie mam informacji jakie są normy.Wartości dal przejezdzającego tramwaju- hamujacego i ruszajacego z przystanku. I tak pomiar przy zamkniętych szczelnie oknach LAeq 47 dB, max chwilowy 72 dB ( ale nie mam pojecia co z tego wynika) przy oknach rozszczelninych LAeq 54 dB, max chwilowy 78 dB. Okno otwarte LAeq 64 dB, max chwilowy 93- 94 dB Przelatujący nad blokiem samolot LAeq 62 max chwilowy 88 dB To tyle co do pomiarów w mieszkaniu. stojac na drodze przy torach LAeq 75dB max chwilowy 104 dB ( rozpedzony dobrze tramwaj na wysokości osiedla Budimexu) Tramwaj za wałem ziemnym na osiedlu Budimexu LAeq 68- 70 max chwilowy 84- 88 dB - prosy wniosek ekran działa. Pomiary postaram sie powtówrzyć dziś wieczorem. Nie jetem w 100 % pewien co do jakości metodolgii przeprowadzenia takich pomiarów.Urządzenie posiada wszelkie atesty, natomiast nie mogę nigdzie znależć zasad przeprowadzenia takiego pomiaru. pomiar polegał na ustawieniu zakresu, charakterystyki A i odczytaniu wartości wskażników, z czego LAeq jest najistotniejszy. Jak bede miał wyniki kolejnych to dam znac Odpowiedz Link Zgłoś
kaizen78 Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 05.10.05, 19:12 No ja sie nie znam na metodologii pomiaru, ale co do samych liczb, to brzmią groźnie... Jeśli potwierdzą to oficjalne badania, to będzie oznaczało, że normy hałasu są ZNACZNIE przekroczone :-) Oby tylko nie było tak, że przyjdą mierzyć średni hałas i np. na 10 pomiarów trafi im sie tylko jeden przejazd tramwaju ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
biochip Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 05.10.05, 21:59 Zna ktoś speca, który będzie potrafił dobrać do tych wyników pakiet szyb w oknach? Odpowiedz Link Zgłoś
arsil Re: Hałas tramwajów - artykuł w Gazecie 06.10.05, 00:35 Jeśli te pomiary są dobre, to nie za dobrze to świadczy o jakości okien... 47dB do 64dB to marny wynik (okno zamknięte do otwartego). Również chwilowy hałas tłumiony jest na poziomie 20dB. Tragedia. Te okna powinny mieć izolację na poziomie 30dB... Z tych pomiarów wynika, że raczej nie mają... Aby można było spokojnie spać w pomieszczeniach z oknami na tramwaj, potrzeba okien z izolacją akustyczną co najmniej 42dB. A i wtedy będzie słychać tramwaj. No chyba, że ktoś się pokusi o okna z poziomem izolacji rzędu 52dB. Odpowiedz Link Zgłoś
kaizen78 Polska Norma Hałasu 06.10.05, 08:37 Oto link do PN dotyczącej metodologii pomiaru hałasu oraz dopuszczalnych norm. www.wypadek.pl/prawo/normy/dane/pnn01307.htm Odpowiedz Link Zgłoś
piekara05 Re: Polska Norma Hałasu 06.10.05, 15:24 Przedstawiam wyniki z wczorajszego wieczora. Podaje tylko wskazniki LAeq godzina 21 tramwaj przy zamknietym oknie 40 - 42 okno rozszczelnione 44-45 okno szeroko otwarte: 51 , przelatujacy samolot odrzutowy 45.5 sypialnia od strony osiedla 28 - 30 przy przejezdzającym tramwaju 32-33 dzrzwi do sypialni otwarte pomiary po 22 tramwaj ( zamkniete szczelnie okna ) 38- 39dB Z normy PN-87/B02151/02 wynika,że pomiar powinien byc prowadzony przy zamknietych oknach lecz przy zapewnieniu wymiany powietrza zgodne z wymaganiami okreslonymi przez odrebne przepisy( jakie? jeszcze sie nie doszukałem) a pomieszczenie powinno byc wyposazone i umeblowane zgodnie z jego przeznaczniem - tego na razie mije mieszkanie nie spełnia gdzyz jest jeszcze w stanie developerskim. Szukam chetnego na pomiary z wykończonym mieszkaniem.prosze o kontakt na piekara05@gazeta.pl Dodatkowo potrzebna jest norma PN-87/B-02156 metody pomiaru dzwiąku A w budynkach mieszkalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
arsil Re: Polska Norma Hałasu 06.10.05, 16:41 Świetnie by było, gdyby się zgłosili do Ciebie ludzie mający okna o podwyższonej dźwiękoszczelności (a tacy są, chyba w bloku 55). Wiedzielibyśmy, czy lepsze okna coś dają... Odpowiedz Link Zgłoś