Dodaj do ulubionych

CZYTALISCIE ARYKUL O POZNANIU WE WPROSCIE :>:>:>?

10.11.05, 15:22
ja wlasnie specjalnie w tym celu zakupilem ta gazete i normalnie zatkalo mnie
jak to czytalem :)

bardzo pozytywnie sie ktos tam o poznaniu wypowiadal, ze ludzie porzadni,
gospodarni, a wszystko dzieki niemcom i ze mamy bismarckowi pomnik postawic
(cytat z N. Davies'a)

moze troche przesadzaja ale poczytac zawsze milo :)

a co wy o tym sadzicie :>?

pozdr. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ff Re: CZYTALISCIE ARYKUL O POZNANIU WE WPROSCIE :&# IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 15:54
      jestem fanem daviesa, przeczytalem wszystkie jego ksiazki, i czytalem tez ten
      wywiad w ktorym wiele lat temu powiedzial w poznaniu o pomniku bismarcka. zyje
      tu jednak od urodzenia czyli od 25 lat i stwierdzam ze tutaj sie jednak pan
      davies pomylil. precz z bismarckiem w poznaniu!
      • Gość: couleur3 Re: CZYTALISCIE ARYKUL O POZNANIU WE WPROSCIE :&# IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.05, 17:38
        Oczywiście pisanie o pomniku dla Bismarcka to tylko taka przenośnia , wskazująca
        na przyczynytakich a nie innych cech wielkopolan (przynajmniej w przeszłości).
        Jeśli jednak zobaczymy mapę zaborów i mapę preferencji wyborczych z tego roku to
        jednak wnioski nasuwają się niejako same. Mnie samego dziwi , że zabory , mimo
        iż kończyły się ponad 80 lat temu nadal mają wpływ na ludzi, ich wybory
        polityczne ...Pomimo II WŚ , wszystkich migracji itp. Zadziwiające ,
        przynajmniej dla mnie.
        • Gość: z Re: CZYTALISCIE ARYKUL O POZNANIU WE WPROSCIE :&# IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 17:41
          a co powiesz o wynikach w lubuskiem i zach-pomorskim? jak to sie ma do zaborow?
          • Gość: couleur3 Re: CZYTALISCIE ARYKUL O POZNANIU WE WPROSCIE :&# IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.05, 17:46
            No spodziewałem się innych wyników , raczej pro socjalnych , czyli PIS,
            Samoobrona . To też mnie zaskoczyło (ale przyznasz że granica większościowego
            poparcia dla Tuska - Kaczyńskiego biegnie prawie jak granica prusko-rosyjska ?)
            • Gość: z Re: CZYTALISCIE ARYKUL O POZNANIU WE WPROSCIE :&# IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 18:00
              ja to tymczasowo (do lepszego wytlumaczenia) traktuje z tym ze prasa lokalna od
              1989 r. na zachodzie polski jest wylacznie w rekach niemieckich.
              • Gość: Janko Re: CZYTALISCIE ARYKUL O POZNANIU WE WPROSCIE :&# IP: 150.254.124.* 10.11.05, 19:56
                A może po prostu wszyscy tam pracują na czarno lub biało na Zachodzie...
                • Gość: Nóż w brzuch [...] IP: *.la-04.cvx.algx.net 12.11.05, 08:09
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • Gość: Gadzinawśliźniesię [...] IP: *.la-04.cvx.algx.net 12.11.05, 08:19
                    • Gość: placek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 10:14
                  • sosek_s Re: CZYTALISCIE ARYKUL O POZNANIU WE WPROSCIE :&# 12.11.05, 12:09
                    a ty znowu o zydach................. no ile mozna........... przeciez i tak nikt
                    tego nie czyta :| poza tym to sie chyba powtarzasz bo to juz kiedys widzialem :|
                    • Gość: d [...] IP: *.icpnet.pl 12.11.05, 12:34
                      • sosek_s pssssssssssssssssssssssss :| 12.11.05, 12:52
                        faaaaaajnie macie :|

takie teorie spisku, no suuuuper po prostu :|
    • Gość: Siwicka Re: poznan to wiocha dzieki grobelnemu i innzm mie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 14:24
      rnotom jego pokroju.
      • amicuspoznan Re: niech przyjeżdża do Polski kto mądry i pracowi 26.12.05, 00:54
        nie ważna narodowość - niech przyjeżdżają do Polski ludzie mądrzy i pracowici z
        kapitałem - Polska jest otwarta i przyjazna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka