Dodaj do ulubionych

ZBIÓR KSIĄŻEK DLA POLAKÓW na BIAŁORUSI

12.11.05, 09:19
Witam,oto taki mały apel:). jestem członkiem "Stowarzyszenia Młodych
Demokratów" w Poznaniu, razem z tym stowarzyszeniem prowadze akcje zbierania
książek POLSKICH dla naszych rodaków na Białorusi. Tak jakoś na to wpadliśmy
bo niedlugo jest 150 rocznica śmierci A.Mickiewicza. Jak sadzicie gdzie by
można pozbierać/.czy wy byście byli chętni oddac pare -czy chociaz jedna
książke. I w jakim meiejscu mozna by to przynosić.
P.S. Aha zaznaczam że książki dotrą na Białoruś dzięki jednemu z naszych
posłów z Platformy Obywatelskiej, których w niedługim czasie jedzie na te
tereny.
POzdrowienia
Obserwuj wątek
    • duch3 Re: ZBIÓR KSIĄŻEK DLA POLAKÓW na BIAŁORUSI 13.11.05, 22:09
      Hej! Pozwoliłem sobie przywrócić ten temat aby był lepiej widoczny!
      • kormoran7 Re: ZBIÓR KSIĄŻEK DLA POLAKÓW na BIAŁORUSI 13.11.05, 22:15
        Juz jest postanowione ze ten napis bedzie na glownej stronie tak jak bylo
        kiedys z rowerami. Jak chcesz to to zrob.
    • duch3 Re: ZBIÓR KSIĄŻEK DLA POLAKÓW na BIAŁORUSI 13.11.05, 22:40
      Konsultacje dobra rzecz...
      • waclaw_kzn Re: ZBIÓR KSIĄŻEK DLA POLAKÓW na BIAŁORUSI 16.11.05, 22:47
        Błądzić jest rzeczą ludzką...
        Mój umysł przywykł do szukania porządku i grupowania wszystkiego w łatwe do
        ogarnięcia zespoły, połączone wyraźną cechą. Myślałem, że ta zasada, przydatna w
        życiu, a tym bardziej w naukowych poszukiwaniach, przyda się i na Forum. Jak się
        okazuje myliłem się...
        Chęć porządku przegrała z potrzebą wyrabiania sobie najlepszego miejsca,
        najbardziej dogodnej pozycji i postulatu jak największej wolności słowa.
        Przeniosłem temat Gorbaczowa5 do tematu o Białorusi, bo uznałem, że zbiórka
        książek dla tamtejszej polonii pasuje jak najbardizej do rozważań o tym kraju i
        sytuacji na linii Warszawa-Mińsk (i Środa-Mińsk ;]). Gorbaczowowi5 wydało się to
        dziwne, ale w czasie prywatnej dyskusji przestał oponować, tym bardizej, że
        obiecaliśmy umieścić tę informację w informacjach wstępnych o Forum u góry...
        Znalazły się jednak osoby, które odebrały te poczynania za atak na wolność
        słowa, bo przecież jakże można ingerować w miejsce, w którym znalazł się post!
        Trudno mi się z tymi zarzutami zgodzić, bo każda wolność ma pewne granice, ale
        skoro zostało to odebrane jako akt tyranii, nie będę się przy swoim upierał.
        Posypały się też argumenty, że w wątku o Białorusi nikt apelu nie zauważy, a
        jako osobny temat zwraca na siebie uwagę - zapewne słuszny (i wysuwany także
        przez Ducha, który jest dla nas autorytetem).
        Vox populi vox dei!
        Skoro taka wola ludu, przywracam ten temat, tym bardziej, że żaden z nas nie
        wywiazał się ze zobowiązania umieszczenia iformacji we wstępie do Forum (hihi,
        ani Kormoran, ani ja nie zdecydowaliśmy się wziąć odpowiedzialności za
        ewentualne zepsucie tam czegoś).
        W przyszłości nie dopuszczę się tak apodyktycznych aktów nieokiełznanego
        władztwa i ogranicze się tylko do usuwania reklam i wulgaryzmów.
        Urażonych przepraszam, a jako zadośćuczyneinie pozostawiam ten wątek również w
        Średzko-białoruskim...
    • emi53 Re: ZBIÓR KSIĄŻEK DLA POLAKÓW na BIAŁORUSI 16.11.05, 23:16
      A.Mickiewicz zmarł 26 listopada 1855 roku w Stambule.A więc do pełnej daty -150
      lecia już niedaleko,zaledwie dziesięć dni.Jak mamy wysłać,nawet nie do czasu
      tej daty -proszę o podanie adresu,pod jaki mógłbym przesłać paczkę z książkami-
      gdzieś około 15 sztuk,większej nie chcę pakować,ze względu na ciężar.Mam co
      nieco książek -po zlikwidowanej księgarni,które tematyką będą odpowiednie dla
      rodaków na Białorusi.Jak tylko dostanę adres -prześlę je.Jeśli Kormoran,zgodzi
      sie pośredniczyć w przekazie -to nie ma problemu.Książki już w najbliższy
      piątek 18 listopada, mogę przesłać przez Pocztę Polską.Jak poczta się
      sprawi,paczka do Środy powinna dotrzeć na wtorek 22.11,2005 r.Proszę tylko o
      potwierdzenie ,czy mój pomysł mam realizować?
      • gorbaczow5 Re: ZBIÓR KSIĄŻEK DLA POLAKÓW na BIAŁORUSI 17.11.05, 20:28
        emi53 no byłoby wspaniale,to proponuje na moj adres
        Środa Wielkopolska ul.Mickiewicza 5 63-000. Ja osobiście dowioze to do
        poznania. Dizkeuje bardzo i czekam...na paczke
        • emi53 Re: ZBIÓR KSIĄŻEK DLA POLAKÓW na BIAŁORUSI 18.11.05, 10:06
          Potrzebuję do wysłania paczki pełniejszego adresu -szczegóły podałem wysyłając
          wiadomość na adres gorbaczow5@gazeta.pl Czekam na odpowiedź,by móc wysłać
          paczkę.
      • gorbaczow5 Re: ZBIÓR KSIĄŻEK DLA POLAKÓW na BIAŁORUSI 17.11.05, 20:30
        aha jescze chcialbym...może jednak do sie troszke cos wysłać:) jeśli nie to
        oczywisice z wielką wdzięcznościa przyjmiemy te 15. dzikei jeszce raz.
        POzdrowienia.
        • emi53 Re: ZBIÓR KSIĄŻEK DLA POLAKÓW na BIAŁORUSI 17.11.05, 20:53
          Spakowałem 20 książek.Jutro wysyłam.I liczę ,że do wtorku 22-ego listopada
          dotrą.Również pozdrawiam.
          • gorbaczow5 Re: ZBIÓR KSIĄŻEK DLA POLAKÓW na BIAŁORUSI 19.11.05, 18:49
            dLA adama WIELKIE PODIZĘKOWANIA. I SZACUNEK ZA KSIĄŻKI
            POzdrawiamy
            • kormoran7 Re: ZBIÓR KSIĄŻEK DLA POLAKÓW na BIAŁORUSI 19.11.05, 22:34
              Hej dopiero teraz otwarlem skrzynke i przeczytalem twoja wiadomosc Emi.
              napisalem ci odpowiedz ale nie wiem czy nie jest za pozno. Do kogo wyslales ta
              paczke?
              • gorbaczow5 Re: ZBIÓR KSIĄŻEK DLA POLAKÓW na BIAŁORUSI 20.11.05, 17:58
                do mnie:) aco chcesz cos dać?
    • gorbaczow5 Re: ZBIÓR KSIĄŻEK DLA POLAKÓW na BIAŁORUSI 30.11.05, 13:04
      no t okoniec akcji!!!, ogolnie wyszła w Srodize super kiepsko!. Pan starosta
      pomógł wszyscy wiedizeli szkoły , ale nic..... zero. No trudno. Ale pare osob
      pomogly i bardzo dizkeuje.
    • duch3 GS 02.12.05, 12:13
      Zbiórka książek :: Dla Polaków na Białorusi
      Do środy 30 listopada trwa zbiórka książek ­ klasyki literatury polskiej ­ które
      trafią do Związku Polaków na Białorusi. Książki można przynosić także do naszej
      redakcji.
      Akcję organizuje Stowarzyszenie Młodych Demokratów w Poznaniu przy współpracy z
      biurem europarlamentarzysty Filipa Kaczmarka. Średzkim koordynatorem akcji jest
      Piotr Oleszak, student Akademii Rolniczej w Poznaniu. Inicjatywa zbierania
      książek jest związana ze 150­leciem śmierci Adama Mickiewicza i ma być hołdem
      dla poety. W Środzie literatura jest zbierana w większości szkół. Książki można
      również przynosić do naszej redakcji - Środa, ul. Wiosny Ludów 10.
      (kóz)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka