Dodaj do ulubionych

Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 00:58
To modłów buraki,a nie do szkół!
Obserwuj wątek
    • Gość: miś Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 07:49
      znam dobrze szkoły salezjańskie i popieram pomysł.
      • Gość: Pozhoga Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.marol.local / *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:38
        Oczywiście - za pieniądze kościelne i prywatne, ale nie publiczne.

Pzdr,
    • renepoznan Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 16.11.05, 08:33
      Gość portalu: benio napisał(a):

> To modłów buraki,a nie do szkół!

A dlaczego Tobie przeskadzają szkoły katolickie? Wszędzie (w krajach
      cywilizowanych, ale nie tylko) istnieja i najczęściej mają wysoki poziom.
      Czyżbyś nie lubił konkurencji?
      Kto jest burakiem? Chyba jednak Ty.
      • dobrusia_to_ja Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 16.11.05, 09:55
        Masz rację Rene. Nawet w USA takie szkoły słynąz bardzo wysokiego poziomu nauki
        i uczęszczają tam dzieci różnych wyznań, również ateiści. I nikt nie narzeka.
        Wręcz przeciwnie.
        • l.george.l Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 16.11.05, 10:42
          Skoro nikt nie narzeka, to ja się chętnie zgłaszam na ochotnika do roli forumowego upierdliwca. Nie wiem, Dobrusiu, jak jest w USA, ale wiem, jakie flepy trzeba było podpisać chcąc zapisać dziecko do szkoły pijarskiej w Poznaniu. Otóż, rodzice dostawali do wypełnienia ankietę, w której musięli zadeklarować swój udział, ogólnie rzecz biorąc, w religijnym wychowaniu dziecka. Nie wiem czy był taki przypadek i jak zareagowałaby komisja kwalifikująca dzieci, gdyby rodzice zaznaczyli, że nie mają ochoty uczestniczyć w całej religijnej szopce, a intersuje ich jedynie świecka część programu nauczania i wysoki poziom, o którym tyle się mówi. Moim zdaniem, już na dzień dobry, naruszana jest Konstytucja. Mogę jeszcze zrozumieć, że w szkole katalickiej, mimo że za miejskie pieniądze, dzieci muszą czy chcą wyklepać pacierz, ale inwigilowanie rodziców na temat ich udziału w rekolekcjach, w ogólnoszkolnych mszach jest naruszaniem prawa do milczenia w sprawach wiary. Nie wiem więc, na ile Twoje twierdzenie, że w takich szkołach jest miejsce dla ateisty, w polskich warunkach może się sprawdzić.
          • dobrusia_to_ja Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 16.11.05, 10:58
            Trudno mi powiedzieć coś na temat poznańskiej szkoły. Myślę, że u nas takich
            szkół jest jeszcze za mało, dlatego odsiew jest bardzo duży. Chętnych do Pijarów
            było bardzo wielu i niestety zbyt mało miejsc. Natomiast ewentualną obawą przed
            indoktrynacją religijną aż tak bym się nie przejmowała. Przykładem może być pan
            Jaruzelski, który kończył szkołę u Jezuitów (mam nadzieję, że nie pomyliłam
            zakonu) i nie stał się żarliwym wyznawcą religii katolickiej. Wręcz przeciwnie.
            Był i pozostał ateistą. Trudno powiedzieć, czy wpływ na to miała chęć robienia
            kariery, czy też potrzeba serca. Pochodził z bardzo wierzącej rodziny.
            Jeśli interesowałoby kogoś, jak wyglądają przyjęcia do takich szkół dzieci z
            rodzin niekatolickich, to mogę zapytać szwagra, który mieszka w Krakowie. Jest
            dziennikarzem i orientuje się w tych sprawach.
            • l.george.l Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 16.11.05, 11:03
              dobrusia_to_ja napisała:

[...]
              > Jeśli interesowałoby kogoś, jak wyglądają przyjęcia do takich szkół [...]

Nawet bardzo by interesowało, zapytaj więc proszę szwagra. Swego czasu założyłem wątek na krakowskim forum i trochę informacji udało mi się zdobyć.
              • Gość: Peter [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 11:32
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: plesiu Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.proxyplus.cz / 217.8.167.* 16.11.05, 13:58
            Na szczęście nie ma przymusu zapisywania dzieci do szkoły pijarkiej lub
            jakiejkolwiek innej wyznaniowej, poza przymusem prawie - do publicznej!
    • Gość: Lila Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 13:26
      Skoro szkoły publiczne nie radzą sobie z wychowaniem młodzieży, a wszyscy
      wiemy, że sobie nie radzą, to dlaczego zamykają się przed salezjanami?
      Dyrektorzy boją się o stołki? Udawadnianie, że szkoła jest dobra, bo statystyka
      na to wskazuje, albo szkoła utrzymuje kontakty zagraniczne, to śmieszne.
      Istotne jest, jak sobie radzą z problemami, z młodzieżą trudną, czy mają czas
      na spotkania z rodzicami także po południu, na rozmowy i pomoc w trudnych
      sprawach. Wówczas istnieje szkoła, gdy dziecko nie musi korzystać z WC, w
      którym nie ma drzwi, gdy nie boi się kolegów i nauczycieli. Nie chodzi o wysoką
      średnią, wysoka średnia będzie, bez potrzeby sztucznego jej naciągania, gdy
      znajdzie się czas i miejsce na pomoc dzieciom w odnalezieniu się w trudnym
      świecie, w którym nie mogą odnależź się nawet dorośli. To, że taką szkołę
      prowadzą salezjanie nie ma znaczenia, mogą być i buddyści byle chcieli zająć
      się dziećmi mieszkającymi w blokowiskach, gdzie wszelka działalność kulturalna
      doskonale prezentuje się wyłącznie w statystykach spółdzielni mieszkaniowej.
      • lmblmb Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 16.11.05, 14:48
        > Skoro szkoły publiczne nie radzą sobie z wychowaniem młodzieży, a wszyscy
        > wiemy, że sobie nie radzą, to dlaczego zamykają się przed salezjanami?

Bo istnieje ryzyko, że np. będą uprawiać propagandę katolicką w szkole. A szkoła
        jest opłacana z publicznych pieniędzy i o propagandzie nie może być mowy. Tak
        samo, jak wojskowym nie wolno należeć do partii politycznych.

> którym nie mogą odnależź się nawet dorośli.

W takiej sytuacji potrzebny jest psycholog, nie modlitwa.
        • dobrusia_to_ja Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 16.11.05, 14:55
          Z tą propagandą katolicką nie przesadzaj. Jednak większość księży to nie Rydzyk.
    • Gość: janma46 Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: 82.160.4.* 16.11.05, 14:27
      Nie mam nic przeciwko otwieraniu nowych szkół przez Salezjan.Mają chęć niech
      otwierają.Mam tylko zastrzeżenie co do ich finansowania przez państwo.Przecież
      jest to niezły biznes,a szkoły państwowe cierpią na brak funduszów.
    • Gość: dafe Re: Cieakwe co na to geje i lesbijki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 14:29
      CZy salezjanie sa jomoseksualni???.
    • lmblmb Konkurencja, haha 16.11.05, 14:45
      "Dyrektorzy istniejących gimnazjów publicznych obawiają się nierównej konkurencji."

Jeśli szkoły religijne będą na takim samym poziomie jak Liceum Urszulanek, to o
      konkurencji nie ma co mówić ;) (Urszulanki są gdzieś blisko końca w rankingu)
    • Gość: Tomek Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 22:23
      Sam jesteś burak kretynie.

Ja sam mam 6-letnią córkę, która pójdzie napewno do szkoły prywatnej -
      publiczne oferują zbyt niski poziom.
      Mimo że nie jestem katolikiem z chęcią skorzystał bym z oferty salezjan, gdyby
      oczywiście córką się zakwalifikowała, gdyż wiem że podzielam wiele z zasad tego
      zakonu, a poziom ich szkół jest wzorcowy.

Tym którzy krytykują te szkoły, i piszą o indoktrynacji - polecam poczytanie
      wpierw o programie szkół salezjańskich i nie uprawianie iście onetowego
      pustosłowia
    • Gość: mati Salezjanie THE BEST ! IP: *.icpnet.pl 17.11.05, 01:32
      Jeśli ktoś zna Salezjanów to wie.
      • Gość: Naiwniacy! Re: Salezjanie THE BEST ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 09:23
        Jak szkółkę zrobią za swoje to niech ją robią! ALE TU SĄ PODCHODY , BY NAJPIERW
        JAKĄŚ SZKOŁĘ zlikwidować,i zrobiCIĆ NA SWOJĄ "MODŁĘ". I tak zrozumiałem problem!
        Widziałem PTV 3 reportaż i oto tu chodzi! A Salezjanie niech nauczają , jak
        ludzie chcą to proszę zapisywać dzieci ! A konstytucja jest już dziś
        naruszana "nieobowiązkową religią w szkole" z obowiązkowym stopniem na
        świadectwie z "nieobowiązkowego "przedmiotu"! Czy ktoś zna szkołę gdzie
        wykładają etyke!!?? Oj będzie się jeszcze działo z te 2 , 3 lata!!
        • renepoznan Re: Salezjanie THE BEST ! 17.11.05, 09:40
          Gość portalu: Naiwniacy! napisał(a):

> Jak szkółkę zrobią za swoje to niech ją robią! ALE TU SĄ PODCHODY , BY
          NAJPIERW
          >
          > JAKĄŚ SZKOŁĘ zlikwidować,

Dobrze sie podpisałeś Naiwniak. Jeżeli Salezjanie bedą lepsi od sąsiedniej
          szkoły to oczywiscie, że ją wyruguja z rynku. A po co trzymać kiepska szkołę za
          nasze pieniadze? Bo państwowa??? A co mnie to obchodzi. Ja chcę posłać dzieci
          do dobrej szkoły, która da im wieksze szanse na przyszłość. Jeżeli dla Ciebie
          ważniejsze jest ideologiczne zaślepienie to już Twój problem.
          • Gość: Naiwniaku! Re: Salezjanie THE BEST ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 23:24
            NIC nie zrozumiałeś chłopie! Jaka sąsiednia szkoła, jaka konkurencja!
            Ich szkoła ma powstać przez przekształcenie byłej placówki! Jaka ideologia!
            Mówię o łamaniu konsttytucji! No dobra! Zapisz się sam!HAHa!!
            • renepoznan Re: Salezjanie THE BEST ! 18.11.05, 08:53
              Gość portalu: Naiwniaku! napisał(a):

>
              > Mówię o łamaniu konsttytucji
              To konkretnie. Którego przepisu konstytucji? Bo zastępowanie szkoły gorszej
              lepszą (o ile będzie lepszą bo tego narazie nie wiemy) to jednak nie łamie
              konstytucji.
              A może Tobie chodzi tylko o prawo do pracy dla nauczycieli hihihihi?
              Tacy jak ty zawsze krzyczą o łamaniu konstytucji ale jej nie znają.
              • Gość: Szkoda słów!! Re: Salezjanie THE BEST ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 10:31
                ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
                ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
                ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????/////@
                @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@!!!!!!!!!!!!
                • Gość: gość Re: Salezjanie THE BEST ! IP: *.icpnet.pl 20.11.05, 19:45
                  Miałam kontakt z salezjanami w Poznaniu. Jestem im wdzięczna za zorganizowanie
                  pomocy dla dziecka i pomoc jaką otrzymała. Przemili i sympatyczni ludzie.
                  Chętnie pomagają dzieciom. Super kontakt z dorosłymi jak i dziećmi.
                  Pani Ola przemiła osoba i bardzo otwarta dla każdego. Moja córeczka za nią
                  przepada. Na dzień nauczyciela stwierdziła że tylko da prezent z kasztanków i
                  laurkę dla Pani Oli i innych osób tam przebywających, oraz dla księdza, którego
                  bardzo lubi. Dla Pań z publicznego nauczania stwierdziła że nie ma ochoty i nie
                  chce o nich myśleć. Jest małym dzieckiem ale czuje gdzie jest szanowane i
                  traktowane jak czlowiek a nie sztuka przeliczeniowa.
                  Jeżeli salezjanie otwarli by przedszkole czy szkołę napewno bym tam posłała
                  swoje dziecko.
                  Szkoda że w Poznaniu nie ma przedszkola, które prowadzili by salezjanie.
                  Jestem za utworzeniem szkoły.
                  Mimo że nie należę do ludzi przesadzających jeżeli chodzi o wiarę. Nie leżę
                  krzyżem w kościele.
                  Ale jestem za szkołą. Może nie znam zasad obowiązujących w tych szkołach, ale
                  poznałam salezjan z Poznania i jestem im wdzięczna za pomoc dla mojej
                  córeczki!!!
            • Gość: oli Re: Salezjanie THE BEST ! IP: *.bb.netvision.net.il 12.01.06, 21:06
              "Ich szkoła ma powstać przez przekształcenie byłej placówki!"

...która i tak została przeznaczona do likwidacji przez miasto. Tak więc nie
              jest ważne czy Salezjanie utworzą szkołę w jej miejscu czy nie, bo w planach
              miasta i tak ta placówka już nie istnieje.
    • Gość: lotnik (hetero) A po co tu oni!? IP: 82.160.122.* 20.11.05, 19:54
      A po co tu oni!? Mało było kłopotów z JE ks. Arcybiskupem P. w roli nauczyciela?
      • Gość: Stanisław Re: A po co tu oni!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 20:46
        W każdym cywilizowanym prawnym państwie szkoły prowadzone przez instytucje
        kościelne są dofinansowane z pieniędzy publicznych - na równi ze szkolami
        państwowymi (samorządowymi). Wynika to z konstytucyjnego prawa równości
        obywateli i swobody wyboru szkoly dla swoich dzieci. W Polsce jeszcze tak nie
        jest, bo nie wylizaliśmy jeszcze ran po komunistycznym spustoszeniu. Jeszcze
        długa droga do normalności.
    • kein_engel Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 20.11.05, 21:26
      jak ktos kce- prosze bardzo ALE NIE ZA PANSTWOWE PIENIADZE!!! prawda jest taka,
      ze w kazdej szkole mozna dosyc wiedzy zdobyc, jak sie kce i w kazdej szkole
      mozna pic, palic i cpac. nawet katolickiej
    • Gość: Ewa Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:40
      REWELACYJNIE!!!!!!!!!!!!!!!! Salezjanie są THE BEST!!! Potrafią naprawdę bardzo
      dobrze formowa!!! Jeśli się to komuś nie podoba, to niech sam coś zainicjuje, a
      nie krytykuje... Najlepiej jest krytykować, niż samemu zrobić coś dobrego!!!
      • Gość: absolwentka salez Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.05, 18:28
        zazdroszcze wam tak niesamowitego dyrektora szkoły jakim bedzie Ks.Arkadiusz
        Szymczak
        spedziłam w gimnazjum salezjanskim 3 lata obecnie jestem uczennicą jednego z
        renomowanych wrocławskich liceów
        wartości ktore będą propagowane w tej szkole nie są zarezerwowane jedynie dla
        dzieci katolikow, uczenie ponoszenia odpowiedzialności za to co sie czyni,
        szukanie swojej własnej hierarchi wartości itp są to elementy wychowania o
        ktorych chyba dość często zapomina sie w państwowych szkołach
        salezjanie tego uczą i wymagają i to ich wyroznia od innych szkół
        polecam szkołe rodzicom i uczniom, którzy autentycznie staraja sie kierowac
        tymi zasadami w życiu
        stanowczo odradzam zmuszanie dziecka do pojscia do katolickiej szkoły jeśli
        tego nie chce, gdyz zazwyczaj przynosi to skutek zupełnie odwrotny od tego
        oczekiwanego przez rodziców
        • Gość: wlodek emeryt Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 22:08
          a nawet są prekursorami wprowadzenia praktycznej ekonomii do biznesu-vide
          ojcowie salezjanie z legnicy-mam nadzieje ,ze ci ojcowie nie dostopią zaszczytu
          prowadzenia zajęć praktycznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka