Gość: benio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 00:58 To modłów buraki,a nie do szkół! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miś Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 07:49 znam dobrze szkoły salezjańskie i popieram pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.marol.local / *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:38 Oczywiście - za pieniądze kościelne i prywatne, ale nie publiczne. Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 16.11.05, 08:33 Gość portalu: benio napisał(a): > To modłów buraki,a nie do szkół! A dlaczego Tobie przeskadzają szkoły katolickie? Wszędzie (w krajach cywilizowanych, ale nie tylko) istnieja i najczęściej mają wysoki poziom. Czyżbyś nie lubił konkurencji? Kto jest burakiem? Chyba jednak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 16.11.05, 09:55 Masz rację Rene. Nawet w USA takie szkoły słynąz bardzo wysokiego poziomu nauki i uczęszczają tam dzieci różnych wyznań, również ateiści. I nikt nie narzeka. Wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 16.11.05, 10:42 Skoro nikt nie narzeka, to ja się chętnie zgłaszam na ochotnika do roli forumowego upierdliwca. Nie wiem, Dobrusiu, jak jest w USA, ale wiem, jakie flepy trzeba było podpisać chcąc zapisać dziecko do szkoły pijarskiej w Poznaniu. Otóż, rodzice dostawali do wypełnienia ankietę, w której musięli zadeklarować swój udział, ogólnie rzecz biorąc, w religijnym wychowaniu dziecka. Nie wiem czy był taki przypadek i jak zareagowałaby komisja kwalifikująca dzieci, gdyby rodzice zaznaczyli, że nie mają ochoty uczestniczyć w całej religijnej szopce, a intersuje ich jedynie świecka część programu nauczania i wysoki poziom, o którym tyle się mówi. Moim zdaniem, już na dzień dobry, naruszana jest Konstytucja. Mogę jeszcze zrozumieć, że w szkole katalickiej, mimo że za miejskie pieniądze, dzieci muszą czy chcą wyklepać pacierz, ale inwigilowanie rodziców na temat ich udziału w rekolekcjach, w ogólnoszkolnych mszach jest naruszaniem prawa do milczenia w sprawach wiary. Nie wiem więc, na ile Twoje twierdzenie, że w takich szkołach jest miejsce dla ateisty, w polskich warunkach może się sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 16.11.05, 10:58 Trudno mi powiedzieć coś na temat poznańskiej szkoły. Myślę, że u nas takich szkół jest jeszcze za mało, dlatego odsiew jest bardzo duży. Chętnych do Pijarów było bardzo wielu i niestety zbyt mało miejsc. Natomiast ewentualną obawą przed indoktrynacją religijną aż tak bym się nie przejmowała. Przykładem może być pan Jaruzelski, który kończył szkołę u Jezuitów (mam nadzieję, że nie pomyliłam zakonu) i nie stał się żarliwym wyznawcą religii katolickiej. Wręcz przeciwnie. Był i pozostał ateistą. Trudno powiedzieć, czy wpływ na to miała chęć robienia kariery, czy też potrzeba serca. Pochodził z bardzo wierzącej rodziny. Jeśli interesowałoby kogoś, jak wyglądają przyjęcia do takich szkół dzieci z rodzin niekatolickich, to mogę zapytać szwagra, który mieszka w Krakowie. Jest dziennikarzem i orientuje się w tych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 16.11.05, 11:03 dobrusia_to_ja napisała: [...] > Jeśli interesowałoby kogoś, jak wyglądają przyjęcia do takich szkół [...] Nawet bardzo by interesowało, zapytaj więc proszę szwagra. Swego czasu założyłem wątek na krakowskim forum i trochę informacji udało mi się zdobyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 11:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plesiu Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.proxyplus.cz / 217.8.167.* 16.11.05, 13:58 Na szczęście nie ma przymusu zapisywania dzieci do szkoły pijarkiej lub jakiejkolwiek innej wyznaniowej, poza przymusem prawie - do publicznej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 13:26 Skoro szkoły publiczne nie radzą sobie z wychowaniem młodzieży, a wszyscy wiemy, że sobie nie radzą, to dlaczego zamykają się przed salezjanami? Dyrektorzy boją się o stołki? Udawadnianie, że szkoła jest dobra, bo statystyka na to wskazuje, albo szkoła utrzymuje kontakty zagraniczne, to śmieszne. Istotne jest, jak sobie radzą z problemami, z młodzieżą trudną, czy mają czas na spotkania z rodzicami także po południu, na rozmowy i pomoc w trudnych sprawach. Wówczas istnieje szkoła, gdy dziecko nie musi korzystać z WC, w którym nie ma drzwi, gdy nie boi się kolegów i nauczycieli. Nie chodzi o wysoką średnią, wysoka średnia będzie, bez potrzeby sztucznego jej naciągania, gdy znajdzie się czas i miejsce na pomoc dzieciom w odnalezieniu się w trudnym świecie, w którym nie mogą odnależź się nawet dorośli. To, że taką szkołę prowadzą salezjanie nie ma znaczenia, mogą być i buddyści byle chcieli zająć się dziećmi mieszkającymi w blokowiskach, gdzie wszelka działalność kulturalna doskonale prezentuje się wyłącznie w statystykach spółdzielni mieszkaniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 16.11.05, 14:48 > Skoro szkoły publiczne nie radzą sobie z wychowaniem młodzieży, a wszyscy > wiemy, że sobie nie radzą, to dlaczego zamykają się przed salezjanami? Bo istnieje ryzyko, że np. będą uprawiać propagandę katolicką w szkole. A szkoła jest opłacana z publicznych pieniędzy i o propagandzie nie może być mowy. Tak samo, jak wojskowym nie wolno należeć do partii politycznych. > którym nie mogą odnależź się nawet dorośli. W takiej sytuacji potrzebny jest psycholog, nie modlitwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 16.11.05, 14:55 Z tą propagandą katolicką nie przesadzaj. Jednak większość księży to nie Rydzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janma46 Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: 82.160.4.* 16.11.05, 14:27 Nie mam nic przeciwko otwieraniu nowych szkół przez Salezjan.Mają chęć niech otwierają.Mam tylko zastrzeżenie co do ich finansowania przez państwo.Przecież jest to niezły biznes,a szkoły państwowe cierpią na brak funduszów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dafe Re: Cieakwe co na to geje i lesbijki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 14:29 CZy salezjanie sa jomoseksualni???. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Konkurencja, haha 16.11.05, 14:45 "Dyrektorzy istniejących gimnazjów publicznych obawiają się nierównej konkurencji." Jeśli szkoły religijne będą na takim samym poziomie jak Liceum Urszulanek, to o konkurencji nie ma co mówić ;) (Urszulanki są gdzieś blisko końca w rankingu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 22:23 Sam jesteś burak kretynie. Ja sam mam 6-letnią córkę, która pójdzie napewno do szkoły prywatnej - publiczne oferują zbyt niski poziom. Mimo że nie jestem katolikiem z chęcią skorzystał bym z oferty salezjan, gdyby oczywiście córką się zakwalifikowała, gdyż wiem że podzielam wiele z zasad tego zakonu, a poziom ich szkół jest wzorcowy. Tym którzy krytykują te szkoły, i piszą o indoktrynacji - polecam poczytanie wpierw o programie szkół salezjańskich i nie uprawianie iście onetowego pustosłowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Salezjanie THE BEST ! IP: *.icpnet.pl 17.11.05, 01:32 Jeśli ktoś zna Salezjanów to wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naiwniacy! Re: Salezjanie THE BEST ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 09:23 Jak szkółkę zrobią za swoje to niech ją robią! ALE TU SĄ PODCHODY , BY NAJPIERW JAKĄŚ SZKOŁĘ zlikwidować,i zrobiCIĆ NA SWOJĄ "MODŁĘ". I tak zrozumiałem problem! Widziałem PTV 3 reportaż i oto tu chodzi! A Salezjanie niech nauczają , jak ludzie chcą to proszę zapisywać dzieci ! A konstytucja jest już dziś naruszana "nieobowiązkową religią w szkole" z obowiązkowym stopniem na świadectwie z "nieobowiązkowego "przedmiotu"! Czy ktoś zna szkołę gdzie wykładają etyke!!?? Oj będzie się jeszcze działo z te 2 , 3 lata!! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Salezjanie THE BEST ! 17.11.05, 09:40 Gość portalu: Naiwniacy! napisał(a): > Jak szkółkę zrobią za swoje to niech ją robią! ALE TU SĄ PODCHODY , BY NAJPIERW > > JAKĄŚ SZKOŁĘ zlikwidować, Dobrze sie podpisałeś Naiwniak. Jeżeli Salezjanie bedą lepsi od sąsiedniej szkoły to oczywiscie, że ją wyruguja z rynku. A po co trzymać kiepska szkołę za nasze pieniadze? Bo państwowa??? A co mnie to obchodzi. Ja chcę posłać dzieci do dobrej szkoły, która da im wieksze szanse na przyszłość. Jeżeli dla Ciebie ważniejsze jest ideologiczne zaślepienie to już Twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naiwniaku! Re: Salezjanie THE BEST ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 23:24 NIC nie zrozumiałeś chłopie! Jaka sąsiednia szkoła, jaka konkurencja! Ich szkoła ma powstać przez przekształcenie byłej placówki! Jaka ideologia! Mówię o łamaniu konsttytucji! No dobra! Zapisz się sam!HAHa!! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Salezjanie THE BEST ! 18.11.05, 08:53 Gość portalu: Naiwniaku! napisał(a): > > Mówię o łamaniu konsttytucji To konkretnie. Którego przepisu konstytucji? Bo zastępowanie szkoły gorszej lepszą (o ile będzie lepszą bo tego narazie nie wiemy) to jednak nie łamie konstytucji. A może Tobie chodzi tylko o prawo do pracy dla nauczycieli hihihihi? Tacy jak ty zawsze krzyczą o łamaniu konstytucji ale jej nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szkoda słów!! Re: Salezjanie THE BEST ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 10:31 ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????/////@ @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Salezjanie THE BEST ! IP: *.icpnet.pl 20.11.05, 19:45 Miałam kontakt z salezjanami w Poznaniu. Jestem im wdzięczna za zorganizowanie pomocy dla dziecka i pomoc jaką otrzymała. Przemili i sympatyczni ludzie. Chętnie pomagają dzieciom. Super kontakt z dorosłymi jak i dziećmi. Pani Ola przemiła osoba i bardzo otwarta dla każdego. Moja córeczka za nią przepada. Na dzień nauczyciela stwierdziła że tylko da prezent z kasztanków i laurkę dla Pani Oli i innych osób tam przebywających, oraz dla księdza, którego bardzo lubi. Dla Pań z publicznego nauczania stwierdziła że nie ma ochoty i nie chce o nich myśleć. Jest małym dzieckiem ale czuje gdzie jest szanowane i traktowane jak czlowiek a nie sztuka przeliczeniowa. Jeżeli salezjanie otwarli by przedszkole czy szkołę napewno bym tam posłała swoje dziecko. Szkoda że w Poznaniu nie ma przedszkola, które prowadzili by salezjanie. Jestem za utworzeniem szkoły. Mimo że nie należę do ludzi przesadzających jeżeli chodzi o wiarę. Nie leżę krzyżem w kościele. Ale jestem za szkołą. Może nie znam zasad obowiązujących w tych szkołach, ale poznałam salezjan z Poznania i jestem im wdzięczna za pomoc dla mojej córeczki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: Salezjanie THE BEST ! IP: *.bb.netvision.net.il 12.01.06, 21:06 "Ich szkoła ma powstać przez przekształcenie byłej placówki!" ...która i tak została przeznaczona do likwidacji przez miasto. Tak więc nie jest ważne czy Salezjanie utworzą szkołę w jej miejscu czy nie, bo w planach miasta i tak ta placówka już nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnik (hetero) A po co tu oni!? IP: 82.160.122.* 20.11.05, 19:54 A po co tu oni!? Mało było kłopotów z JE ks. Arcybiskupem P. w roli nauczyciela? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: A po co tu oni!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 20:46 W każdym cywilizowanym prawnym państwie szkoły prowadzone przez instytucje kościelne są dofinansowane z pieniędzy publicznych - na równi ze szkolami państwowymi (samorządowymi). Wynika to z konstytucyjnego prawa równości obywateli i swobody wyboru szkoly dla swoich dzieci. W Polsce jeszcze tak nie jest, bo nie wylizaliśmy jeszcze ran po komunistycznym spustoszeniu. Jeszcze długa droga do normalności. Odpowiedz Link Zgłoś
kein_engel Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu 20.11.05, 21:26 jak ktos kce- prosze bardzo ALE NIE ZA PANSTWOWE PIENIADZE!!! prawda jest taka, ze w kazdej szkole mozna dosyc wiedzy zdobyc, jak sie kce i w kazdej szkole mozna pic, palic i cpac. nawet katolickiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:40 REWELACYJNIE!!!!!!!!!!!!!!!! Salezjanie są THE BEST!!! Potrafią naprawdę bardzo dobrze formowa!!! Jeśli się to komuś nie podoba, to niech sam coś zainicjuje, a nie krytykuje... Najlepiej jest krytykować, niż samemu zrobić coś dobrego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka salez Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.05, 18:28 zazdroszcze wam tak niesamowitego dyrektora szkoły jakim bedzie Ks.Arkadiusz Szymczak spedziłam w gimnazjum salezjanskim 3 lata obecnie jestem uczennicą jednego z renomowanych wrocławskich liceów wartości ktore będą propagowane w tej szkole nie są zarezerwowane jedynie dla dzieci katolikow, uczenie ponoszenia odpowiedzialności za to co sie czyni, szukanie swojej własnej hierarchi wartości itp są to elementy wychowania o ktorych chyba dość często zapomina sie w państwowych szkołach salezjanie tego uczą i wymagają i to ich wyroznia od innych szkół polecam szkołe rodzicom i uczniom, którzy autentycznie staraja sie kierowac tymi zasadami w życiu stanowczo odradzam zmuszanie dziecka do pojscia do katolickiej szkoły jeśli tego nie chce, gdyz zazwyczaj przynosi to skutek zupełnie odwrotny od tego oczekiwanego przez rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek emeryt Re: Salezjanie chcą utworzyć szkołę w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 22:08 a nawet są prekursorami wprowadzenia praktycznej ekonomii do biznesu-vide ojcowie salezjanie z legnicy-mam nadzieje ,ze ci ojcowie nie dostopią zaszczytu prowadzenia zajęć praktycznych. Odpowiedz Link Zgłoś