Gość: Jolka IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.05, 15:13 Wczoraj usłyszałam,że w Kozich ma powstać, czy ponoć są takie plany, uruchomienia spalarni szczątków zwierząt. Czy ktoś słyszał coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lynx Re: Spalarnia szczątków zwierząt w Koziegłowach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 15:23 Czy to nie jest przypadkiem robota ekssenatorka Stokłosy? Ze Śmiłowa go chcą wysiudać to może nowe miejsce znalazł. Tym bardziej, że zakłady mięsne w Koziegłowach też jakiś czas temu wykupił. Miejcie się ludzie na baczności bo będzie smród na pół Poznania! Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu TO TYLKO PLOTA !!!!!!!!!! 21.11.05, 20:19 Gość portalu: lynx napisał(a): W związku z tym, że problematyka nie jest mi obca, to na dzień dzisiejszy w Koziegłowach nie przewiduje się takiej inwestycji, gdyż: 1) opracowywany miejscowy pan zagospodarowania przestrzennego dla Czerwonaka i Koziegłów nie przewiduje takiego przedsięwzięcia. Przy obecnym stanie zagospodarowania Koziegłów nie podstaw prawnych, aby wydać decyzję o warunkach zabudowy dla takiej inwestycji (art. 61 ust. pkt. 1-5 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym). 2) spalarnie (w tym wypadku odpadów niebezpiecznych) są klasyfikowane jako przedsięwzięcia mogące znacząco oddziaływać na środowisko, dla których wydaje się decyzje o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia (art. 46 ust. 1 pkt. 1 ustawy Prawo ochrony środowiska). Decyzję tę wydaje, po uzgodnieniu z Wojewodą i Wojewódzkim Inspektorem Sanitarnym, wójt gminy Czerwonak. Do gminy ewentualny wniosek w sprawie tej decyzji nie wpłynął. 3) nawet gdyby taka instalacja próbowała powstać, to Wojewoda musiałby wydać zezwolenie na unieszkodliwianie odpadów (art. 27 ustawy o odpadach). A jest to sprawa bardzo trudna. Mówiąc krótko. Nie ma przesłanek prawnych ani faktycznych, aby coś takiego powstało. Ze smutkiem stwierdzam, że informacja zasłyszana, aby mogła być puszczona "w eter", to w dobrym zwyczaju jest sprawdzenie źródła jej pochodzenia. A niestety inicjator tego wątku tego nie uczynił:( W zasadzie to by można stwierdzić, że autor wątku miałby duże szanse zostania dziennikarzem Radia EREWAŃ:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka w sprawie plotki IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.05, 09:20 Nie uruchamiałabym tego tematu, gdyby nie fakt, że w niedzielę w kościele zbierano podpisy pod protestem w tej sprawie. Więc nie wiem, czy to tylko plotka. A w sprawie sprawdzenia źródła pochodzenia informacji - szanowny internauto - nie jestem dziennikarzem, w temacie wpisałam zapytanie, więc proszę mi niczego nie insynuować. Po to są fora, żeby wymieniać na nich różne informacje. A ludzi wypisują na nich gorsze rzeczy :). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Re: w sprawie plotki 22.11.05, 09:51 Gość portalu: Jolka napisał(a): > Nie uruchamiałabym tego tematu, gdyby nie fakt, że w niedzielę w kościele > zbierano podpisy pod protestem w tej sprawie. To powiedz swojemu księdzu proboszczowi, że Dom Boży służy do szerzenia Słowa Bożego. A nie plotek. O niepokój społeczny wtedy bardzo łatwo:( > Więc nie wiem, czy to tylko plotka. A w sprawie sprawdzenia źródła > pochodzenia informacji - szanowny internauto - nie jestem dziennikarzem, > w temacie wpisałam zapytanie, więc proszę > mi niczego nie insynuować. Po to są fora, żeby wymieniać na nich różne > informacje. Plotkę też można szerzyć w formie pytania:( A bezkrytyczne szerzenie takich informacji wywołuje tylko niepokoje społeczne:( > A ludzi wypisują na nich gorsze rzeczy :). Dlaczego porównujesz się z gorszymi;( Porównuj się zawsze z lepszymi od siebie:) > Pozdrawiam Ja też:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roze w którym kościele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 11:39 czy mogłabyś podać w którym kościele i kto zbierał? Byłbym wdzięczny za informację Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Spalarnia szczątków zwierząt w Koziegłowach? 22.11.05, 00:29 Gość portalu: Jolka napisał(a): > Wczoraj usłyszałam,że w Kozich ma powstać, ---------- 1. Radio Moskwa prostowało. że do wczorajszej wiadomości wkradł sie drobny błąd. Otóż informacja dotyczy nie Moskwy a Petersburga, i nie na Placu czerwonym tylko na Newskim Prospekcie i nie rozdają samochodów a kradną. Reszta informacji jest prawdziwa. 2. Twoja rewelacja ma duzo wspólnego z ta anegdotką (starą zresztą). Prawdą jest, że zakłady Drobiarskie w Kozichgłowach ( nie Koziegłowach - bo nie mówimy w Białystoku tylko w Białymstoku- oba człony sie odmienia)- otóz te zakłady od wielu lat należą do Henryka Stkłosy. Henryk Stokłosa jest także właścicielem Farmutilu w Śmiłowie, gdzie właśnie niedawno uruchomił spalarnię odpadów zwierzęcych w celu zredukowania emisji "smrodu" jaki towarzyszy starej technologii utylizacji. Reszta informacji sie zgadza- czyli ktos puścił fałszywkę a Ty sie dałaś nabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka w Kozich :) IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.05, 09:36 Dziękuję za poradę językową, ale okazała się ona w tym wypadku niezrozumieniem moich intencji prześmiewczych z nazwy miejscowości, w której przyszło mi mieszkać. Jestem korektorem i nieobce są mi zasady polskiej gramatyki, a wyrażenie "w Kozich" stosowane jest przeze mnie i moich znajomych, by krótko i zabawnie przekazać informację, gdzie mieszkam. Często zamiast "wracam do Koziegłów", mówię "wracam do Kozich" i nie uważam, żeby popełniała wykroczenie przeciw językowi ojczystemu. Przyjrzyj się, proszę, jak przestrzegane są na forach zasady polskiej ortografii, nie wspominając już o interpunkcji (przykładem Twój post - brakuje w nim kilku przecinków), którą większość ludzi ignoruje. Pozdrawiam! :) PS. Mam nadzieję, że to fałszywka, ale po to internet, by się konsultować. (To chyba nie grzech, że człowiek pyta?!) Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: w Kozich :) 22.11.05, 21:55 Gość portalu: Jolka napisał(a): > Dziękuję za poradę językową, ale okazała się ona w tym wypadku niezrozumieniem > moich intencji prześmiewczych z nazwy miejscowości, w której przyszło mi > mieszkać -------- Jolko! Nie miałem zamiaru kogokolwiek czy czegokolwiek wysmiewać. Przepraszam- jeśli tak zostało to zrozumiane. I nie czepiałem sie uzycia skrótu: Kozich, tylko formy miejscownika: w Koziegłowach. Ale skoro jestes korektorką to jednak wrócę do tematu odmiany słów- zrostów. Dotychczas zawsze w takich zrostach odmieniało sie oba człony, czyli np. w Białym-stoku. Analogicznie musi zatem, być : w Kobylem-polu, w Kozich-głowach i tak dalej Niestety lenistwo i niedouczenie sprawia, że panoszyć zaczyna sie forma, gdy omieniana jest tylko druca część zrostu: w Kozie-głowach, w Kobyle-polu... W moich uszach niestety brzmi to jak zgrzyt metalu po szkle. Jeśli więc możesz oszczędzić mi cierpień- wypleń z Gazety to zjawisko wypływające z lenistwa. PS co do przecinków- masz rację. Nie wiem, kiedy nalezy ich używać Mea culpa, może akurat byłem chory, jak Pani w szkole uczyła o tym. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: w Kozich :) 22.11.05, 23:47 Z interpunkcją mają problemy wszyscy oprócz polonistów i korektorów, więc myślę, że Jolka Tobie i innym to wybaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: w Kozich :) 23.11.05, 00:04 dobrusia_to_ja napisała: > Z interpunkcją mają problemy wszyscy oprócz polonistów i korektorów, więc myślę > , > że Jolka Tobie i innym to wybaczy. ------ Dobrusia- nie masz pojęcia jak mnie to podnosło na duchu, dawno nie słyszałem tak miłej pociechy. Dzięki!!! PS Czy możesz mi powiedzieć: jak sie pisze -by , razem, czy osobno? na przykład: zrobiłby czy zrobił by??? To jakas mara nocna, nigdy nie jestem pewien, jak napisać i na wszelki wypadek raz piszę razem, raz osobno. Prosżę tylko, nie mów nikomu, że mam takie problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Re: w Kozich :) 23.11.05, 00:09 kiks4 napisał: > Dobrusia- nie masz pojęcia jak mnie to podnosło na duchu, dawno nie słyszałem > tak miłej pociechy. No to musisz się z Nią kumplować! I nie raz Ci powie dobre słowo:) > Czy możesz mi powiedzieć: jak sie pisze -by , razem, czy osobno? > na przykład: > zrobiłby czy zrobił by??? > To jakas mara nocna, nigdy nie jestem pewien, jak napisać i na > wszelki wypadek raz piszę razem, raz osobno. Prosżę tylko, nie > mów nikomu, że mam takie problemy. Witaj w domu:)) To jest nas już dwóch:)) Ale nie przejmuję się tym, bo to nie jest forum "ortograficzne" Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: w Kozich :) 23.11.05, 00:16 kiks4 napisał: > Dobrusia- nie masz pojęcia jak mnie to podnosło na duchu, dawno nie słyszałem > tak miłej pociechy. Uśmiechnęłam się dzisiaj po raz trzeci, bo to już nowy dzień. > Czy możesz mi powiedzieć: jak sie pisze -by , razem, czy osobno? na przykład: > zrobiłby czy zrobił by??? Ja piszę razem, ale nie wiem, czy przypadkiem nie ma wyjątków. Generalnie pisze się razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka w sprawie przecinków IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.05, 01:23 Wybaczam przecinki :D. Kurcze, miało być o spalarni, a o języku polskim wyszło. Pozdrówka dla wszystkich borykających się z przecinkami (jak mój mąż)! Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: Spalarnia szczątków zwierząt w Koziegłowach? 22.11.05, 09:37 Wygląda na to, że nie tylko Jolka dała się nabrać, jeśli z tymi podpisami to prawda. Może jednak coś jest "na rzeczy", bo klimat w dawnym pilskiem Stokłosie nieprzyjazny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O Może jednak w Kozichgłowach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 09:49 Zupełnie serio donoszę, że niedawno słyszałem znanego językoznawcę poznańskiego (tego, który w Radio Merkury występuje w programie Język na zakręcie) i on stanowczo twierdził, że należy mówić w Kozich głowach i w Kobylim polu, a nie tak jak promuje to GW Poznań. Sądzę, że dobrze słyszałem... no chyba że miałem haluny? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Re: Może jednak w Kozichgłowach? 22.11.05, 10:17 Gość portalu: O napisał(a): > Zupełnie serio donoszę, że niedawno słyszałem znanego językoznawcę > poznańskiego (tego, który w Radio Merkury występuje w programie > Język na zakręcie) i on stanowczo twierdził, że należy mówić > w Kozich głowach i w Kobylim polu, a nie tak jak promuje to GW Poznań. Skoncentruj sie na istocie tego wątku. A jak chcesz porozmawiać o kwestiach językowych, to kliknij myszką 4 razy i tam znajdziesz forum językowe Sądzę, że dobrze słyszałem... no chyba że miałem haluny? Niezbędna może być pomoc laryngologa, albo lekarza od psycho:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuka Re: Może jednak w Kozichgłowach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 10:41 no więc tak w Koziegłowach ma powstać nie spalarnia bo z tym już kilkanaście lat temu mieszkańcy walczyli ale ma być magazyn związków niebezpiecznych, osadnika i separatora substancji ropopochodnych oraz punkt zlewny ścieków dowożonych do oczyszczalni. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Też mi rewelacje? Śmieszne:))) 22.11.05, 11:03 Gość portalu: kuka napisał(a): > ale ma być magazyn związków niebezpiecznych, W polskim prawie nie funcjonuje pojęcie związku niebezpiecznego. Natomiast są pojęcia substancji niebezpiecznych i odpadów niebezpiecznych. To w końcu o co chodzi? A tak przy okazji, to m.in. odpadem niebezpiecznym są też świetlówki, które można znaleźć w każdym zakładzie (nie tylko w Koziegłowach) i sklepie oraz niejednym domu. Czy o takie "niebezpieczne" związki ci chodziło?:)) > osadnika i separatora substancji ropopochodnych Bo to wynika z obowiązków ustawowych dla każdego podmiotu, który prowadzi działalność gospodarczą. Ścieki deszczowe (z powierzchni utwardzonych) zanim trafią do kanalizacji to powinny być podczyszczane w separatorze poprzedzonym osadnikiem. Jest to standardowe rozwiązanie. Krótko mówiąc to żadna rewelacja!!! > oraz punkt zlewny ścieków dowożonych do oczyszczalni. Być może? Przecież tam jest Centralna Oczyszczalnia Ścieków:)) Chyba przyznasz mi rację, że ścieki na oczyszczalnię powinny trafić poprzez punkt zlewny. No, chyba, że ty wolisz, aby je wylewać do rowu przydrożnego:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sobalalala Re: Też mi rewelacje? Śmieszne:))) IP: *.icpnet.pl 22.11.05, 23:33 a ty co - jesteś z tych co tam nie mieszkają, a wszystko wiedzą - bo im i tak nie bedzie śmierdzieć - dosławnie jak prezesik tej spółdzielni się zachowujesz - wszystkie rozumki pozjadał. więc jak tak lubisz mieć pod swoim oknem zużyte - niebezpieczne świetlówki - to się nie odzywaj. a dyskusja z toba jest raczej bez sensu - bo ty pewnie i tak tam nie mieszkasz i tylko opowiadasz jakieś dyrdymały, które mają sie tak do faktów jak ... Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Też mi rewelacje? Śmieszne:))) 22.11.05, 23:40 Lucyferciu ma rację. Ja też tam nie mieszkam, ale okna mieszkania mojej przyjaciółki wychodzą wprost na oczyszczalnię. Momentami smród jest nie do wytrzymania. Niestety, ucieczki przed oczyszczalnią nie ma. Miałam kiedyś okazję zwiedzić to miejsce. Współczuję ludziom, którzy tam pracują, a przecież ktoś to robić musi. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Też mi rewelacje? Śmieszne:))) 23.11.05, 00:15 dobrusia_to_ja napisała: > Lucyferciu ma rację. Ja też tam nie mieszkam, ale okna mieszkania mojej > przyjaciółki wychodzą wprost na oczyszczalnię. Momentami smród jest nie do > wytrzymania. Niestety, ucieczki przed oczyszczalnią nie ma ----------- No własnie. Na tym forum wiele razy brałem w obrone Stokłosę, który utylizuje padlinę. I wiele razy brałem za to cięgi. Nadal jednak uważam, że trzeba rozróżnić jego działaność businessową od działaności politycznej. Niestety- tak jak oczyszczalnia w Kozichgłowach ( nie Koziegłowach) musi śmierdzieć, tak samo zakład Stokłosy musi śmierdzieć. Nie ma na to rady, ale ktos musi oczysczać ścieki i ktoś musi utylizowac padlinę. I stała by sie rzecz straszna, gdyby przeciwnikom Stokłosy udało sie doprowadzić do zamknięcia jego zakładu. Natomiast "wielkopańskie" zachowania Stokłosy- to zupełnie cos innego. Podsumowując- nie wolno podważac sensu istnienia zakładów Farmutil, natomiast nalezy naciskać wszelkimi możliwymi sposobami na odpowiednie urzędy Najjaśniejszej ( obojętnie - trzeciej czy czwartej), aby Stokłosę trzymały w ryzach, wymaganych przez prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Re: Też mi rewelacje? Śmieszne:))) 23.11.05, 00:28 kiks4 napisał: > Na tym forum wiele razy brałem w obrone Stokłosę, który utylizuje > padlinę. I wiele razy brałem za to cięgi. No właśnie. Energię straciłeś na darmo:( A i nerwy niepotrzebnie. > Nadal jednak uważam, że trzeba rozróżnić jego działaność businessową od > działaności politycznej. Trzeba rozróżnić każdą działalność biznesową od każdej działalności politycznej!! Nie tylko jego. > Niestety- tak jak oczyszczalnia w Kozichgłowach ( nie Koziegłowach) musi > śmierdzieć, tak samo zakład Stokłosy musi śmierdzieć. Nie muszą śmierdzieć. To kwestia rozwiązań technologicznych. No i oczywiście kasiory:( > Nie ma na to rady, ale ktos musi oczysczać ścieki i ktoś musi > utylizowac padlinę. Zgadza się. Ale tylko na warunkach określonych w polskim prawie!! A przecież on, jako były senator, właśnie tworzył to prawo. I co? Zapomniał przestrzegać go? Oj, biedny:(( > I stała by sie rzecz straszna, gdyby przeciwnikom Stokłosy udało sie > doprowadzić do zamknięcia jego zakładu. Nie taka rzecz straszna. Rynek nie lubi próżni. Może to robić każdy, ale przy zachowaniu procedur o zagospodarowaniu przestrzennym, przepisów budowlanych i przepisów ochrony środowiska. > Natomiast "wielkopańskie" zachowania Stokłosy- to zupełnie cos innego. Myślał, że będzie senatorem dożywotnim:)) Bad luck!! > Podsumowując- nie wolno podważac sensu istnienia zakładów Farmutil, natomiast > nalezy naciskać wszelkimi możliwymi sposobami na odpowiednie urzędy > Najjaśniejszej ( obojętnie - trzeciej czy czwartej), aby Stokłosę trzymały w > ryzach, wymaganych przez prawo. Właśnie urzędy to robią. A on je skarży do sądu:( Nie ma płaszczyzny porozumienia:( Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Re: Też mi rewelacje? Śmieszne:))) 23.11.05, 00:04 Gość portalu: sobalalala napisał(a): > a ty co - jesteś z tych co tam nie mieszkają, a wszystko wiedzą Wiem dużo. Ale dużo to nie wszystko. Z kolei ty nie masz "zielonego pojęcia":( > wszystkie rozumki pozjadał. Nie. Nie wszystkie. A może nawet i żadnego. > więc jak tak lubisz mieć pod swoim oknem zużyte - > niebezpieczne świetlówki - to się nie odzywaj. A kto mówi o świetlówkach pod oknem? Czy ty chociać wiesz, co to są miejsca magazynowania odpadów, które powinien mieć wyznaczone każdy podmiot prowadzący działalność na swoim terenie. I miejsca te powinny być uzgodnione ze starostą. Jako lekturę to proponuję zapoznać się z ustawą z 27 kwietnia 2001 roku o odpadach (Dz.U. 62, poz. 628 ze zmianami). A tak przy okazji, to nigdy nie słyszałem o śmierdzących świetlówkach:))) Bo, m.in.: 1) musiano by zamknąć wszystkie szkoły, które są nimi oświetlane (100%), 2) musiano by zamknąć wszystkie szpitale, które są nimi oświetlane (100%), 3) musiano by zamknąć wszystkie sklepy, które są nimi oświetlane (100%). W ramach edukacji, to powiem ci, że lampy, które oświetlają ci wieczorem i w nocy drogę do domu to zawierają trującą rtęć. I co ty na to? Nie boisz się?:)) Proponuję nie wychodzić z domu:))) > a dyskusja z toba jest raczej bez sensu A po czym to wnioskujesz? Po tym, że jesteś niedouczona/y? Nic straconego. Poczytaj, przygotuj się i wtedy pogadamy. Może jakieś kontrargumenty merytoryczne znajdziesz? > bo ty pewnie i tak tam nie mieszkasz i tylko opowiadasz jakieś > dyrdymały, które mają sie tak do faktów jak ... Wypowiedź moja odnosi się tylko do faktów!! I została uzasadniona merytorycznie i prawnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sobalalala Re: Też mi rewelacje? Śmieszne:))) IP: *.icpnet.pl 23.11.05, 20:03 no i swoją wypowiedzią pokazaleś wlaśnie jaki to mądry, ba głupiomądry jesteś. mieszkasz tam ??? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Re: Też mi rewelacje? Śmieszne:))) 23.11.05, 20:21 A masz chociaż pojęcie o tym co piszesz? Czy masz tylko informacje zasłyszane w sklepie lub kościele? Aha. Jeszcze jedno. Nie tylko problemy, które występują lub mogą wystąpić w Koziegłowach, ale równiez problemy obejmujące całą gminę Czerwonak z racji wykonywanego zawodu są mi ŚWIETNIE ZNANE. A o wielu to nigdy się nawet nie dowiesz:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sobalalala Re: Też mi rewelacje? Śmieszne:))) IP: *.icpnet.pl 23.11.05, 22:22 taa, pewnie jesteś przyjezdnym wyżeraczem, który w COŚ-u kontroluje gluty. weź spadaj i wymądrzaj się w swojej wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Re: Też mi rewelacje? Śmieszne:))) 23.11.05, 23:14 Jak chcesz podjąc merytoryczną dyskusję nt. problemów ochrony czy też zagrożenia środowiska (być może i zdrowia ludzi) w Koziegłowach, ale i w innych miejscowościach gminy Czerwonak to zapoznaj się z: - Programem ochrony środowiska gminy Czerwonak, - Planem gospodarki gminy Czerwonak, - Regulaminem utrzymania i czystości porządku w gminie Czerwonak, - opracowanymi i obecnie opracowywanymi miejscowymi planami zagospodarowania przestrzennego opracowanymi dla wybranych części gminy Czerwonak, - planem działań inwestycyjnych COŚ i jego harmonogramem. Wszystkie te dokumenty dostępne są na II piętrze Urzędu Gminy. Jak się zapoznasz z nimi, to być może dopiero wtedy będziemy partnerami w dyskusji. Obecnie nie ma takiej możliwości, gdyż zbyt bardzo odstajesz ode mnie:( Pozdrawiam PS. > jesteś przyjezdnym wyżeraczem, który w COŚ-u kontroluje gluty Nie. Nie przeprowadzam tam kontroli. Zresztą ja wogóle nie przeprowadzam kontroli > spadaj To rzeczywiście jest bardzo merytoryczne sformułowanie:P Czy wy wszyscy tak załatwiacie sprawy w Koziegłowach?:( > i wymądrzaj się w swojej wsi To jest tylko dyskusja merytoryczna, której nie jesteś w stanie objąć swoim umysłem:( Zachęcam do edukacji a nie bazowaniu na pseudoinformacji typu radio Erewań Odpowiedz Link Zgłoś