Dodaj do ulubionych

Ułaskawienie Sobotki

30.11.05, 21:35
Przed chwilą słuchałem w TVN wypowiedź Spiewaka z PO. Z duzym zrozumieniem
odniósł sie do zamiaru Kwasniewskiego do ułaskawienia Sobotki. Przypomnę, że
tego człowieka skazano za zdradzenie akcji policjantów - sprawa Jagiełły
itd. naraził tych policjantów na poważne niebezpieczeństwo a w skrajnym
przypadku nawet na śmierć. I tego człowieka Kwach chce ułaskawić. kwachowi
sie nie dziwię bo niewiele od niego sie spodziewłem. Albi ratuje kumpla albo
musi ułaskawic by Sobotka nie zaczął gadać - wszystkiego można sie domyslać.
Ale Śpiewak? Zaczął bredziź o trudnym pobycie w więzieniu i o swym
zrozumieniu dla humanitarnej roli Prezydenta. O co chodzi?????
Naprawdę poglady Pana.Nikt. mi nie odpowiadają ale przez takie brednie
zaczynam wątpić.
A do tego czemu Śpiewakowi żal Sobotki a nie żal 100 tys innych więźniów. Bo
ten jest politykiem? Wracamy do określenia "oni"????

A PO podobno zaczyna tracic w sondażach - jeszcze kilka takich wypowiedzi i
możemy mówić o poparciu w granicach błędu statystycznego. Jednak jak Rokita
mówił to było to z sensem.
Obserwuj wątek
    • pan.nikt SOBOTKI BO: 30.11.05, 22:01
      SOBOTKI BO:
      " w kręgach SLD, i PiS usłyszeliśmy wczoraj, iż prezydent chce ułaskawić
      Sobotkę, bo jest obawa, że ten w więzieniu może zacząć "sypać" i wskaże innych
      prominentnych polityków Sojuszu winnych w aferze starachowickiej..."
      ZA:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3041525.html?skad=rss&wv=0000
      • pan.nikt i JESZCZE KALISZ 30.11.05, 22:02
        i JESZCZE KALISZ:
        "Prezydent Kwaśniewski wszczął też procedurę ułaskawieniową wobec Ryszarda
        Kalisza, byłego szefa swojej kancelarii, potem szefa MSWiA. Kalisz ma zapłacić
        8 tys. zł grzywny za bezpodstawne nazwanie przywódcą chuliganów białostockiego
        radnego po wiecu wyborczym Aleksandra Kwaśniewskiego przed pięciu laty."

Tak głośno krzyczą, że Lepper wyrokowiec, a o Kaliszu cisza, jak makiem zasiłał.

No a teraz w końcu wiadomo, że Lepper jesr wyrokowcem w dobrym towarzystwie.
    • pan.nikt Re: Ułaskawienie Sobotki 30.11.05, 23:51
      Cholera. Trzeciw wpis ciurkiem.
      Ale nie gadam sam ze sobą, tylko przeczytałem coś ciekawego i na temat, a mało
      znanego:
      www.echo-dnia.com.pl/index.php?news=14939&mutacja=1&dzial=2&PHPSESSID=fd2a9ff2c1e51dcc9388e4ab364e1312

"Śmierć ochroniarza ministra

Funkcjonariusz Biura Ochrony Rządu rozstał się z życiem w motelu pod
      Magnuszewem

Afera starachowicka zakończyła się polityczną śmiercią Zbigniewa Sobotki, który
      zrezygnował z funkcji wiceministra spraw wewnętrznych i administracji. Teraz
      bardzo zagadkowa śmierć spotkała byłego ochroniarza ministra, 47-letniego
      funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu. Zakończył on życie strzałem w głowę w
      pokoju niewielkiego motelu w Mniszewie koło Magnuszewa. Czy tę tragedię można
      wiązać z jego wiedzą na temat spotkań i rozmów byłego ministra Sobotki?......"

I co Wy na to??

• Gość: ser Re: Ułaskawienie Sobotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 21:37
      czerwona sotnia działa nadal
    • alfalfa Re: przepełnione więzienia 04.12.05, 01:26
      i kolejka do odsiadki jest. Podobnież prawie 30% więcej powinno odsiadywać
      wyroki ale nie ma miejsc więc czekają w kolejce (a więzienia przepełnione o
      25%!). (Nie wiem jak to wykorzystać ale wyraźnie widzę niedoinwestowaną niszę w
      rękach państwa = okazja).

Prezydent wszystkich Polaków jest tylko konsekwentny. Brawo! Nie zostawił
      złudzeń Alek kim i skąd jest, niech go Historia oceni odpowiednio. Właśnie
      pokazał na czym polega(ł?) cały ten ich układ. Lepiej niż Rywin to pokazał.
      A.
      ps. Śpiewak tylko przez przypadek nie jest w PD. Olać go ale jak to świadczy o
      PO?
    • Gość: Thomas Re: Ułaskawienie Sobotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 01:41
      A ja z tym Sobotką mam problem...

1) został posadzony na ławie oskarżonych, bo kretyn Jagiełło użył jego nazwiska
      jako straszaka, równie dobrze mógł powiedziedzieć nazwisko Oleksego, który
      chyba był wtedy ministrem MSWiA
      2) nikt nie potwierdził, czy Sobotka cokolwiek Jagielle powiedział - brak
      dowodów,
      3) Wszyscy w sądzie zeznawali, że użycie nazwiska Sobotki było blefem, żeby
      postraszyć lokalnych, starachowickich kacyków.

Wyobraźcie sobie, że jakiś prawicowy polityk w podobnej sytuacji powoła się na
      Dorna? Czy powinniśmy go za to też wsadzić? Bzdura.

Z drugiej strony o akcji policji musiał ktoś tego kretyna Jagiełłę
      poinformować. Tylko kto? I czy mógłby to być Sobotka...
      • kiks4 Re: Ułaskawienie Sobotki 04.12.05, 12:58
        Gość portalu: Thomas napisał(a):

> A ja z tym Sobotką mam problem...
        >
        > 1) został posadzony na ławie oskarżonych, bo kretyn Jagiełło użył jego
        nazwiska
        ---------------
        No i w tym problem. Inny gangster z innej afery powiedział do innego
        gangstera: ten Wassermann to wyjatkowo chciwy facet ale bardzo przydatny.
        No i co sie stało?
        Wassermann został głownym szefem służb specjalnych.
        Na podstawie takich samych dowodów inny szef słuyżb- Sobotko - poszedł siedziec
        na trzy i pół roku.
        Więc na miejscu prezydenta zrobiłbym to samo- ułaskawiłbym Sobótke bo
        Prezydent nie ma uprawnień do wsadzenia Wassermanna.

Jeśli IV RP ma być państwa i sprawiedliwości- to te same czyny różnych ludzi
        muszą być sądząne tą sama miarą. I Prezydent to własnie chce wyrównać.
        Jeśli Wassermann pójdzie siedzieć- to natychmiast głosowałbym za wsadzeniem dla
        równowagi- Sobótki.
        Jeśli Wassermann jest na wolności- to i Sobótko musi być na wolności. Niech
        zwycięża Prawo i Sprawiedliwość....
    • Gość: Tomek Bo komuchy to najgorsze bagno IP: *.echostar.pl 04.12.05, 21:37
      I zawsze oni takim bagnem byli. Mi tez nie zawsze odpowiadają poglądy Pisu ale
      trzeba im oddać że o tym mówili od zawsze.
      Komuniści (zaangażowani ludzie pzpr-u, sdpr, sld) jeszcze nic dobrego dla
      Polski i jej obywateli nie zrobili i nie zrobią. A trzymać się będą zawsze
      razem bez względu na interes naszej ojczyzny.
      Pozdr
      • Gość: kiks4 Re: Bo komuchy to najgorsze bagno IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.05, 22:16
        Tomek napisał:
        Komuniści (zaangażowani ludzie pzpr-u, sdpr, sld) jeszcze nic dobrego dla
        > Polski i jej obywateli nie zrobili i
        ------------
        Nie wiem skąd czerpiesz swą wiedzę, ale nie jest ona do końca prawdziwa.
        Akurat pod rządami lewicy Polska weszła do Unii Europejskiej, co jest
        wydarzeniem historycznym.
        Problem polega na tym, że lewica posiadała, awłaszcza na poczatku transformacji
        nieporównywalnie lepiej przygotowane do rządzenia kadry. To dzieci prominentów
        PRL studiowały na uczelniach zagranicznych, jeźdxiły na stypendia, poznawały
        świat i języki.

Efekty widac dzisiaj- poziom kadr wystawionych do rządzenia jest żałosny,
        lącznie z prezydentem, który pewnie po za rosyjskim nie zna innego języka a w
        Niemczech ponoć nie był ani razu.

Po za rządem Mazowieckiego, który potrafił skupić fachowców, żadna poźniejsza
        ekipa wystawiona przez prawicę nie potrafiła zademonstrowac należytej klasy.
        Zycze Marcinkowiczowi jak najlepiej- ale na razie najlepiej to mu wychodzi
        obiecywanie.
        W ciągu miesiąca Otwarte Fudusze Emerytalne straciły na skutek jego polityki
        ponad 1,5 milirda złotych, bo notowania spółek giełdowych ( w których lokują
        swoje kapitały OFE) spadły dramatycznie. Te 1,5 mld złotych to nie abstrakcja-
        tylko po prostu nasze ( twoje Tomku też) przyszłe emerytury. Jak na razie-
        początek przerażający, a jeszcze pozostały prawie cztery lata...
        A co do bagna- to może nie wiesz, ale to właśnie pod rządami AWS doszło do
        wniknięcia struktur mafijnych do struktur władzy, to właśnie minister Buzka
        został zamordowany w wyniku porachunków mafijnych.
        Własnie wypływaja (ale chyba nie wypłyną ) papiery dokumentujące działania
        prawej ręki Kaczyńskich- niejakiego Zaleskiego, który z Gąsirowskinm i
        Bagsikiem negocjował ich dotacje na Porozumienie Centrum- czyli protoplastę PiS.
        Chcesz więce???
        • alfalfa Re: Bo komuchy to najgorsze bagno 05.12.05, 00:07
          Gość portalu: kiks4 napisał(a):

> Tomek napisał:
          > Komuniści (zaangażowani ludzie pzpr-u, sdpr, sld) jeszcze nic dobrego dla
          > > Polski i jej obywateli nie zrobili i
          > ------------
          > Nie wiem skąd czerpiesz swą wiedzę, ale nie jest ona do końca prawdziwa.
          > Akurat pod rządami lewicy Polska weszła do Unii Europejskiej, co jest
          > wydarzeniem historycznym.

Czy to co Ty napisałeś jest prawdziwe "do końca"? Negocjacje trwały kilka
          kadencji i rządów, zapisywanie tego sukcesu na stronę lewicy jest oczywistym
          mijaniem się z prawdą. Kto "niceę" negocjował? Miller? Gdyby nie rozsądek
          społeczeństwa i nie potraktowanie referendum jako głosowanie na rząd (jak to
          było przy okazji konstytucji UE i Francji) odpowiedź byłaby na nie. Afery już
          wypływały, przypomnę.

> Problem polega na tym, że lewica posiadała, awłaszcza na poczatku
          transformacji
          >
          > nieporównywalnie lepiej przygotowane do rządzenia kadry. To dzieci
          prominentów
          > PRL studiowały na uczelniach zagranicznych, jeźdxiły na stypendia, poznawały
          > świat i języki.

Nie ich dzieci rządziły ale oni sami, elektrycy łodzcy z trzeciego (w 89 roku)
          szeregu.

>
          > Efekty widac dzisiaj- poziom kadr wystawionych do rządzenia jest żałosny,
          > lącznie z prezydentem, który pewnie po za rosyjskim nie zna innego języka a w
          > Niemczech ponoć nie był ani razu.

Słyszałem jak Kwaśniewski po angielsku mówił, senkju. A mimo, że od rosyjskiego
          miał nativów w komitecie to strasznie słabo potrafił na wschodzie się dogadać.

>
          > Po za rządem Mazowieckiego, który potrafił skupić fachowców, żadna poźniejsza
          > ekipa wystawiona przez prawicę

Prawica to ci, którzy nie byli po stronie pzpr czy może jednak jakoś
          ideologicznie to kojarzysz? Np. mniejsze podatki, mniej biurokracji, tańsze
          państwo? Bo zdaje się, że Ty nie widzisz żadnej sprzeczności w nazywaniu
          prawicowym rzadu skleconego wokół związku zawodowego?

nie potrafiła zademonstrowac należytej klasy.
          > Zycze Marcinkowiczowi jak najlepiej- ale na razie najlepiej to mu wychodzi
          > obiecywanie.
          > W ciągu miesiąca Otwarte Fudusze Emerytalne straciły na skutek jego polityki
          > ponad 1,5 milirda złotych, bo notowania spółek giełdowych ( w których lokują
          > swoje kapitały OFE) spadły dramatycznie.

Przykłady poproszę. Tej polityki znaczy i tych kursów.
          Notowaniem złotówki trochę wahnęło ale ostatnie oświadczenie o nieplanowaniu
          zmian polityki monetarnej znowu ją umocniły (i tak poległ głupawy argument sld
          przeciw gadatliwej panie minister)

Te 1,5 mld złotych to nie abstrakcja-

Owszem, to abstrakcja. W dłuższej perspektywie takie zmiany kursu to normalne.

> tylko po prostu nasze ( twoje Tomku też) przyszłe emerytury. Jak na razie-
          > początek przerażający, a jeszcze pozostały prawie cztery lata...

W ciągu których może być trzy razy hossa i dwa bessa. Między bajki włóż waść te
          argumenty. Dlaczego akurat przytaczasz takie argumenty? Przecież się nie znasz
          na papierach wartościowych i giełdzie.

> A co do bagna- to może nie wiesz, ale to właśnie pod rządami AWS doszło do
          > wniknięcia struktur mafijnych do struktur władzy, to właśnie minister Buzka
          > został zamordowany w wyniku porachunków mafijnych.

Chcesz sobie koniecznie samobója strzelić? Kto zabrał się za przestępczość i na
          tym ministerialnym stołku wypłynął na szerokie wody? Kto go mianował ministrem?

> Własnie wypływaja (ale chyba nie wypłyną ) papiery dokumentujące działania
          > prawej ręki Kaczyńskich- niejakiego Zaleskiego, który z Gąsirowskinm i
          > Bagsikiem negocjował ich dotacje na Porozumienie Centrum- czyli protoplastę
          PiS
          > .
          > Chcesz więce???

Ja chcę. Dawaj. Więcej historyjek o "prawicy" poproszę. Telegraf i
          południowoamerykański szlak się zgrał czy znowu zabrzmi?
          A.
        • Gość: Tomek Re: Bo komuchy to najgorsze bagno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 10:28
          1. Hm ja nie chciałem porównywać komunistów do innych bo doszlibyśmy do absurdu
          (np jeden człowiek zabił, a drugi tylko okradł bliźniego więć ten drugi jest
          nieporównywalnie lepszy..;))
          Oczywiście, zgadzam się że rządowi Marcinkiewicza trzeba patrzeć cały czas na
          rece - w interesie nas wszystkich. Podobnie rzecz ma sie z natychmiastowym
          karaniem wszelkich prób i działań nie zgodnych z interesem państwa i obywateli.

2. W czasie rządów "lewicy" Polska rzeczywiście weszła do UE co jest
          wydarzeniem epokowym. Jednakże to nie jest zasługa ludzi których określiłem
          jako ludzie pzpr-u i sld, tylko zasługa polkiej opozycji demokratycznej a wręcz
          wszystkich polskich patriotów od czasów II wojny światowej sięgajac (pamietaj
          że jeszce kilkanaście lat temu ludze którzy rządzili w czasie wejscia Polski do
          UE pluli za "zgniły zachód" a jako raj na Ziemii wskazywali ZSRR...).

3. Napisałem tez lewica w cudzysłowie ponieważ uważam, że te dzisiejsze
          ugrupowania nazywające się lewicowymi wcale takimi nie są. Lewicą to była PPS
          przed wojną. Nie znajduję podobieństw pomiędzy przedwojennym PPS a np. SLD

Pozdrawiam,
          Tomek
    • v.i.k.k.a Re: Ułaskawienie Sobotki 07.12.05, 09:40
      Jeden ulaskawia sobótkę, inny słowika...pieknie. I po co prawo łaski w ogóle?
      • v.i.k.k.a Re: Ułaskawienie Sobotki 07.12.05, 09:40
        sobótke=sobotkę
        • Gość: kiks4 Re: Ułaskawienie Sobotki IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.05, 13:08
          a ja będe nadal sie upierał w sprawie sprawiedliwości dla Wassermanna.
          Obaj- Sobotka i Wassermann to dwie połówki tej samej sprawy a jak różnie
          potraktowani.
          Sprawiedliwośc polega na tym, że wszyscy traktowani sa jednakowo, za te same
          czyny- taka sama reakcja, taka sama nagroda czy taka sama kara.
          Więc chcę sprawiedliwości dla Wassermanna, człowieka którego nazwisko padło w
          rozmowie gangsterów w raczej niekorzystnym dla niego kontekscię. Tak jak
          nazwisko Sobotki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka