Dodaj do ulubionych

model obywatel IV RP

04.12.05, 13:22
Zastanawiam się jaki powinien byc wzorzec obywatela IV RP. Myślę, że wspólnym
wysiłkiem potrafimy skompletowac listę cnót składających się na taki
archetyp. Na nim wzorując sie- każdy z nas może osiągnąć doskonałość.
Budując wszak nowe państwo - musimy kształować nowych ludzi.
Więc do roboty:
1. Musi byc wzorowym meżem i ojcem rodziny- tu za wzorzec może niewątpliwie
służyć Ludwik Dorn
2. Jego seksualnośc nie może budzić najmniejszych podejrzeń- musi być tak
transparentny w tym względzie jak Jarosław Kaczyński
3. Powinien mieć solidne wykształcenie - myśle, że wzór Andrzeja Leppera jest
tu godnym polecenia
4. Powinien być ciekaw świata, zwiedzac obce kraje, znać języki- jak prof.
Lech Kaczyński
5. Ze powinien być katolikiem, to nie ulega watpliwości, zastanawiam się nad
dobrym dzorcem tej cechy- może Donald Tusk byłby znakomitym przykładem, że na
powrót na łono nigdy nie jest za późno a zwłaszcza, gdy w perspetywie są
wybory. Mec. Jan Olszewski też może być potwierdzeniem, że w obliczu wyborów
człowiek zdobywa się na heroizm i jest zdolny poślubić nawet swą konkubinę
6. Powinien mieć serce wypełnione miłością bliźniego, zawsze być skorym do
wybaczania win- jak nas naucza nasza wiara. Tu moim zdaniem przykład p.
Michała Kamińskiego, nowego szefa nowego Centralnego Urzędu jest wzorcem,
który można każdemu polecić.
Mam nadzieję, że ta lista wspólnym wysiłkiem zostanie uzupełniona ku
pożytkowi wszystkich obywateli.
Do roboty...
Obserwuj wątek
    • kiks4 Re: model obywatel IV RP 04.12.05, 13:30
      kliknąłem enter i w tym momencie przypomniało mi się:
      7. Nic ważniejszego nad zdrowie. Obywatel IV RP musi dbać o zdrowie i wzorować
      się na Ministrze Zdrowia- w żadnym przypadku nie pić i nie palić. Prof. Religa
      jest jak wzorzec metraw Sevres pod Paryżem- wszyscy możemy przymierzac sie do
      Niego.
      • Gość: na początek Rozpad Platformy Obywatelskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 17:43
        serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3045613.html
        • Gość: Mirek z Kanady Re: Rozpad Platformy Obywatelskiej IP: *.vn.shawcable.net 08.12.05, 15:06
          I bardzo dobrze!!!
    • Gość: ziutek Re: model obywatel IV RP IP: *.os.kn.pl 04.12.05, 18:08
      Przestańcie w końcu pitolić i jakieś IV-RP. Że co? Że PiS wziął całą władzę?
      Dopóki obowiązuje obecna konstytucja dopóty będzie to zawsze III-cia RP.
      Narazie się nie zanosi na IV-RP ani teraz ani w najbliższej przyszłości.
      • kiks4 Re: model obywatel IV RP 07.12.05, 13:28
        zakładając ten wątek, bardzo przekornie chciałem pokazać obłudę ludzi
        sprawujących władzę, którzy głosząc szczytne ideały, na co dzień mijają sie z
        nimi z daleka.
        W chwili szczerości przed paru laty Marian Piłka- ówczesny prezes ZChN (była
        taka partia ) zaatakowany przez dziennikarza o rozbieznośc jego postaw z jego
        hasłami powiedział, że drogowskaz przeciez nie idzie w kierunku, który
        wskazuje. Jakże trafne i jakże cyniczne.

Zachęcam do dalszego znajdowania takich "drogowskazów" wśród naszych obecnych
        prominentnych polityków. Ich orientacja polityczna jest bez znaczenia.
        Obawiam się jednak, że jest to zbyt łatwe zadanie i dlatego nie ma zbyt wielu
        postów w tym wątku.
        • Gość: mih Re: model obywatel IV RP IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.05, 15:23
          a pana nadprokuratora-koorynatora wassermana to do ktorej grupy zaliczysz?
          • kiks4 Re: model obywatel IV RP 07.12.05, 22:49
            Dobre pytanie, spróbuję odpowiedzieć:

8. Wzorowy obywatel IV RP powinien byc oszczędny, pracowity iuczciwy az do
            bólu, w każdej chwili byc zdolnym do wskazania źródeł swego majątku. Nawet
            przez myśl nie mogł by mu przejść pomysł czerpania korzyści z niejasnych
            powiązań, np. z mafią paliwową czy jakąś inną. Przykładem takiej postawy może
            byc właśnie pan Wassermann, który oszczędzając na każdym kroku mimo skromnej
            pensji prokuratora zbudował w Krakowie niezły domek. Oczywiście nagrania rozmów
            telefonicznych członków mafii, pomawiających go o chciwośc ale przydatnośc to
            nieudolna mistyfikacja podrzucona mediom przez budowniczego tegoz domku,
            bezczelnie domagającego sie zapłaty ponad 70 tys. złotych. A przecież to duża
            suma i skąd kryształowo czysty prokurator ma ją wziąć???
            ---------
            • Gość: left Re: model obywatel IV RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 11:05
              9. Powinien być uczciwy, prawdomówny, nigdy nikomu nie stawiać niesprawdzonych
              zarzutów, nie korzystać ze swojej pozycji dla osobistych korzyści - żyć, jak
              żyje Jacek Kurski.
        • Gość: sympatyk Kiks4 nie tłumacz sie IP: *.FIRMA.com.pl / *.system-sat.pl 08.12.05, 11:24
          Inteligentin wiedza o co chodzi.

Zatem, obywatel IV RP powinien iść z duchem czasu, dlatego powinieni poslugiwac
          sie internetem. Ale nie moze uzywac jakis tam zagranicznych programow, tylko
          polskie produkty- Gadu Gadu na przykal! W statucie powinnien miec tylko cytaty z
          "patriotycznych" piosenek.
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3054061.html

Nazistowska piosenka na gadu-gadu działacza PiS

Józef Krzyk, Katowice 08-12-2005, ostatnia aktualizacja 08-12-2005 08:28

Paweł Bednarek, członek władz wojewódzkich śląskiego PiS i kandydat na
          wicewojewodę, chce wysoko wznieść sztandar i zewrzeć szeregi. Tylko dlaczego
          robi to przy użyciu słów z nazistowskiego hymnu?

Bednarek to skarbnik PiS na Śląsku. Kilka dni temu został zgłoszony przez partię
          na stanowisko wicewojewody. Przesłuchania odbędą się dziś w Warszawie. Ze strony
          internetowej Miejskiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej w Jaworznie,
          którego jest od niedawna prezesem, można dowiedzieć się szczegółów o jego
          karierze zawodowej. Zajrzeliśmy we wtorek i aż nas zamurowało: na komunikatorze
          gadu-gadu przy nazwisku Bednarka było motto: "Die Fahne hoch! Die Reihen fest
          geschlossen!" (Sztandary w górę, Szeregi nasze są zwarte!). To początek "Pieśni
          Horsta Wessela" - hymnu hitlerowskich bojówek SA! W internecie łatwo można
          znaleźć dalsze słowa i tłumaczenie: "SA marschiert mit mutig festem Schritt" (SA
          maszeruje mocnym, spokojnym krokiem").

Wessel został zamordowany przez dwóch komunistów jeszcze przed dojściem Hitlera
          do władzy. Choć poszło o kobietę, Goebbels ogłosił Wessela męczennikiem
          narodowego socjalizmu. Pieśń "Die Fahne hoch" była, zaraz po hymnie Niemiec,
          najczęściej śpiewaną pieśnią na uroczystościach państwowych w Trzeciej Rzeszy.

Ale czy to na pewno Bednarek umieścił to hasło w internecie? Zadzwoniliśmy do niego.

Zna pan niemiecki?

- Znam, ale słabo.

Co znaczy "die Fahne hoch"?

- Sztandary w górę.

Wie Pan, skąd te słowa pochodzą?

- Z piosenki Horsta Wessela.

Wie Pan, co to za piosenka?

- Wiem.

A co te słowa robią u Pana na gadu-gadu?

W tym momencie rozmowa przestała się nam układać. Bednarek ani zaprzeczał, ani
          potwierdzał, że sam zamieścił na gadu-gadu słowa o sztandarze (wczoraj już ich
          tam nie było) i zaczął dowodzić, że wcale nie należy tego wiązać z hitlerowską
          piosenką.

- To takie powiedzenie jak sursum corda (w górę serca). Abstrahując od historii,
          w tych słowach nie ma niczego złego - mówił. Zaproponował własną interpretację
          słów pieśni: w górę sztandary uczciwości i konserwatyzmu.

Władze PiS nie chciały komentować sprawy. Zapytaliśmy więc 80-letniego Andrzeja
          Rożanowicza, miłośnika historii Katowic. - A jakże, pamiętam, jak śpiewały to
          hitlerowskie oddziały maszerujące przez miasto po agresji na Polskę. To było coś
          przerażającego, a nas - polskich katowiczan, a nawet starych porządnych Niemców
          - szlag trafiał - mówi.
    • Gość: Pozhoga Re: model obywatel IV RP IP: *.marol.local / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 10:39
      ...
      Nie powinien absolutnie nigdy wykorzystywać swej
      pozycji do załatwiania prywatnych spraw - jak
      Zbigniew Wassermann w wiadomej sprawie wanny.

Nie powinien mieć absolutnie żadnych manii
      prześladowczych, jak np. "facet od wanny chce mnie
      zabić" - znów Wassermann.

Powinien zawsze wypowiadać się na temat i zajmować tą
      robotą, do której go wyznaczono - jak Z. Ziobro
      w sprawie afery Rywina (czy innego Orlenu).

Pzdr,
      • Gość: left Re: model obywatel IV RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 11:08
        10. Mieć klasę, nie być zadufanym w sobie, unikać wszelkich przejawów buractwa,
        być pokornym (w prawdziwym sensie tego słowa)człowiekiem - tak jak poseł
        Misztal - moja propozycja do postawienia w Sevres jako wzorzec "byznesmena"-
        buraka.
    • Gość: Rektor tytul wystarczajacy..... IP: *.surf.introweb.nl 08.12.05, 11:08
      kiks4 napisał:

> Zastanawiam się jaki powinien byc wzorzec obywatela IV RP. Myślę, że wspólnym
      > wysiłkiem potrafimy skompletowac listę cnót składających się na taki
      > archetyp. Na nim wzorując sie- każdy z nas może osiągnąć doskonałość.
      > Budując wszak nowe państwo - musimy kształować nowych ludzi.
      .
      .
      .
      .
      3. Powinien mieć solidne wykształcenie - myśle, że wzór Andrzeja Leppera
      jest ...

A ja jeszcze lepszy wzor znalazlem:VICEMAGISTRA!!!, he,he,he......

• Gość: kiks4 Re: tytul wystarczajacy..... IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.05, 12:12
        A ja jeszcze lepszy wzor znalazlem:VICEMAGISTRA!!!,
        ------
        ja na włłasne uszy usłyszałem w TV, gdy młody człowiek z dumą oświadczył: a ja
        mam wykształcenie niższe.
        To nie był polityk- tylko uczestnik jakiegoś teleturnieju, ale wprowadził do
        słownictwa nowe określeśnie, którym wielu polityków może sie posługiwać- brawo.
    • Gość: Tomek Re: model obywatel IV RP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 12:38
      Przestań kpić wex sie lepiej do solidnej pracy dla dobra całego społeczeństwa.
      Nie uważam tzw IV RP za szczyt marzeń (często zbyt duzo tu populizmu) ale co
      niby mieliśmy mieć? - bande czeronych? - oni by nas zniszczyli i rozkradli do
      reszty...
      Pozdr.
      • Gość: Ksiadz proboszcz Re:Dlaczego tak malo watków o gejach???. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 12:59
        Geje są oki.
      • Gość: kiks4 Re: model obywatel IV RP IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.05, 15:54
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Przestań kpić wex sie lepiej do solidnej pracy
        ------------
        Tomku!
        To nie są kpiny- to sa sygnały dawane ludziom władzy przez nas- rządzonych- że
        widzimy, że patrzymy na ręce i że nie wyrażamy zgody na odchodzenie od
        programu, dla którego wybraliśmy tę a nie inna władzę.
        Dla zdrowia władzy takie sygnały są niezbędne, bez tego władza wpada w
        samozachwyt i samouwielbienie a to jest już początek końca.
        Więc dla dobra tych ludzi, których wybrałeś- dodaj swój post na temat: Jaki
        powinien być modelowy obywatel IV Rzeczypospolitej.
        Pozdrawiam
    • Gość: O Czy ktoś z zalogowanych pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 14:58
      Hej zalogowani! Cenzura na GW działa i ponieważ jestem nie zalogowany (bo nie
      chce być) to nie mogę założyć wątku, a to sprawa nie cierpiąca zwłoki:
      www.radiomerkury.pl/index.php?art=12760
      O. Góra wybudował sobie drogę za pieniądze z moich i twoich podatków! Drogę,
      która będzie używana dwa razy w roku! Kościoły są budowane ze składek parafian,
      to rozumiem, ale dlaczego droga na Lednicę z moich podatków? 700 tysięcy!!!!
    • Gość: bolek Re: model obywatel IV RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 16:47
      popatrz Pan pod mikroskop
      jednokomórkowcy
    • Gość: atom Re: model obywatel IV RP IP: *.icpnet.pl 08.12.05, 19:55
      Wzorem jest katolik z wąsem!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka