Dodaj do ulubionych

Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety"

21.03.06, 11:49
na samym początku powinno być to zdanie-"...Wynika to raczej z indywidualnych
wyborów młodzieży i mody na pewne kierunki, a nie z poziomu nauczania w tych
szkołach." bo jeszcze jakis rodzic gotów uwierzyć że w liceum xyz skoro
zajmuje wysokie miejsce w rankingu ma również wysoki poziom nauczania

jaką szkołe mam na mysli pozostawie dla siebie,nie bede jej już bardziej pograżać

Obserwuj wątek
    • Gość: blabla Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.icpnet.pl 21.03.06, 12:26
      No ja z kolei uwazam ze to kryterium cezar jest co najmniej dziwne i
      dyskryminuje uczniow zdajacych np na polibude gdzie osob na miejsce jest 3-4 a
      promuje licea humanistyczne gdzie gro ludzi idzie na kierunki typu psychologia
      itd.
      • drhuckenbush Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 21.03.06, 16:05
        Zgadzam sie absolutnie.
        Liczba osob na miejsce nie jest za bardzo sprawiedliwym kryterium. Na kierunki
        humanistyczne owszem, jest duzo osob na jedno miejsce. Ale na taka psychologie z
        tych 19 czy 20 osob jest 18 przecietniakow - zeby nie powiedziec kiepskich -
        absolwentow. Natomiast na prawo, medycyne, informatyke jest 4-5 na jedno
        miejsce, ale to jest 4-5 BARDZO dobrych kandydatow i pokonanie ich jest
        zdecydowanie trudniejsze niz pokonanie 18 osob na psychologii.

Ja uwazam, ze mozna by teraz dodac jeszcze jedno nowe kryterium - w koncu mamy
        testy na koniec gimnazjum. I zrobic pewne porownanie: przecietny uczen, ktory
        sie dostal do LO mial wtedy zdane testy na xx%, a mature zdal na yy% - czyli
        pogorszyl/polepszyl sie o ilestam punktow procentowych.
        To ma w koncu tez znaczenie - nie sztuka duzo wyciagnac ze zdolnych osob -
        sztuka jest wyciagniecie efektow z osob o przecietnych zdolnosciach.
      • Gość: blabla1 Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 18:44
        VIII nie jest humanistyczna, prawda, a znalazła sie na drugim miejscu
      • Gość: stachu Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.icpnet.pl 24.03.06, 18:50
        "gro" pisze się "gros", dzieciaku. Zdawaj do zawodówy.
    • Gość: xxx Co to sa 'ogólniki'!!! IP: 217.112.125.* 21.03.06, 12:48
      W tym roku prześledziliśmy dokładnie losy ponad 5 tys. absolwentów poznańskich
      ogólników .... he he he ja chodzilam do ogólnika numer 9 he he he
      • redakcja_poznan Re: Co to sa 'ogólniki'!!! 21.03.06, 13:12
        Ogólniki to jedna z najzabawniejszych literówek, jakie ostatnio popełniliśmy.
        Już poprawiłem.

Wszystkich zainteresowanych bardzo przepraszamy.

• Gość: kiki Re: Co to sa 'ogólniki'!!! IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 21.03.06, 19:56
          Czy moglibyscie opublikowac caly ranking?
          Z gory dziekuje
    • Gość: marta Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 15:11
      Co Ty kaczucha gadasz? Jesli LO jest w ścisłej czołówce w rankingach znaczy
      sie, że jest DOBRE. Rankingi nie biora sie znikąd, sa robione na jakiejs
      podstawie. A najlepsze jest I LO, stamtad biora sie przyszli lekarze, prawnicy
      itp.
      • Gość: optymista Ścisłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 15:53
        Po pierwsze powinno się promować młodzież która naprawdę chce się uczyć czegoś
        co się naprawdę przyda=> kierunki ścisłe i techniczne, a nie przeżytki o
        przesyconych już rynkach pracy typu ekonomia, psychologia, socjologia i
        większość innych humanistycznych(czytaj: właściwie niepotrzebnych)kierunków
        szczególnie na UAM-ie. młodzi ludzie, którzy wybierają kierunki ścisłe nie są
        szanowani dlatego, że na ich kierunkach są po 2-3 osoby na miejsce, dlatego się
        nie docenia osoby, która się na taki kierunke dostaje i to jest błąd. Bo np.
        przyszły inżynier czy matematyk idzie na wiele trudniejsze, zajmujące i
        przyszłościowe przede wszystkim studia niż taki psycholog, socjolog itp. Osoba
        taka musi wpłynąć na przyszłość technologii i poziomu cywilizacji w kraju, a
        nie filozofować i wszystkim i o niczym. Gazeta napisała co się działo w Ameryce
        i jak ten problem -boomu na humanistykę - rozwiązał Bush! Wprowadzono dodatkowe
        stypendia dla studentów uczelni technicznych! Jak w tym kraju ma być dobrze,
        tanio i nowocześcnie jak braknie inżynierów?? Dlatego popieram licea nr 1,8
        oraz mozolnie coraz lepszą "w ścisłych" 6tkę :)
        • Gość: PetitChevalier 1LO Re: Ścisłe IP: *.core.lanet.net.pl 21.03.06, 16:21
          scisle czy nie, to nie ma znaczenia... nie ma lepszych i gorszych kierunków
          tylko sa oblegane i te nieoblegane... co dziwnego jest w tym, ze mlodzi ludzie
          marza o byciu prawnikami, psychologami, dziennikarzami, pisarzami, rezyserami
          chca zostac znani i co tu duzo mowic, miec kase?! duzo prawdy jest w tym, ze o
          sile gospodarki beda swiadczyc rzesze inzynierow itd ALE przy obecnym pozniomie
          nauczania przedmiotow typu fizyka gdzie ucze sie bezsensownych rzeczy( czytaj
          nieprzydatnych w zyciu ) na poziomie jaki ma moja siostra na wydziale fizyki
          UAM to cos takiego nie zacheca mnie do pisania matiry z fizyki i wybrania sie
          na polibude... poziom informatyki jest zenujacy w szkolach, czegos takiego jak
          technika raczej nei ma... jesli ktos nie jest pasjonatem wybierze cos innego
          niz polibuda... taka dygresja... a I LO wcale nei takie boskie... albo to moze
          ja sie tu nie nadaje...
          • drhuckenbush Re: Ścisłe 22.03.06, 15:22
            Obleganie nie ma az takiego znaczenia - rzeklbym nawet, ze ma marginalne. Moim
            zdanie latwiej pokonac 18 osob na psychologii niz 4 na informatyce, prawie czy
            medycynie.
            Do tego nie oszukujmy sie - te kierunki "popularne" to kierunki, ktore za 5 lat
            wygeneruja kolejna partie bezrobotnych. No, w najlepszym wypadku sprzedawcow w
            budkach z hotdogami.
            A i jeszcze jedno.
            Inzynier moze napisac dobry wiersz.
            Poeta nigdy nie bedzie dobrym inzynierem.
            • Gość: ja Re: Ścisłe IP: *.core.lanet.net.pl 22.03.06, 18:16
              hehehe fakt nie kazdy poeta umie cos oprocz pisania:))))) z tym, ze prace
              znajda... ale za granica naszego kraju!!!! kierunek typu prawo dluuugo sie nie
              wyczerpie... z reszta... nie kazdy informatyk musi konczyc polibude zeby sie
              znac na informatyce:]
              • Gość: M Re: Ścisłe IP: *.icpnet.pl 22.03.06, 19:00
                Masz na mysli informatyka czy programiste? Roznica jest istotna.
              • drhuckenbush Re: Ścisłe 22.03.06, 20:49
                > z reszta... nie kazdy informatyk musi konczyc polibude zeby sie
                > znac na informatyce:]

Ale informatyk to nie ktos kto klepie stronki WWW na podstawie gotowych
                template'ow czy ktos kto sklada komputery. To przede wszystkim projektanci
                systemow informatycznych, sieciowcy, bazodanowcy itd. - i do tego wyksztalcenie
                informatyczne jest wskazane.
        • agatazieba Re: Ścisłe 29.03.06, 21:32
          ze ścisłymi zawsze jest problem. a wymagania z matematyki na nową maturę - oba
          poziomy są bardzo małe. i tylko wykładowcy się dziwią.
          w tym roku na prawo była matematyka, co spowodowało, że były chyba 3 osoby na
          miejsce i połowa dostanych jest po mat.- fizie. a z mojego liceum mat.- fiz.
          studiuje jakieś politologie czy coś...
      • asiool Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 21.03.06, 16:45
        Marta..to, co piszesz się nie składa.. Najpierw czytamy, że, Twoim zdaniem
        ranking jest całkowicie miarodajny, a potem, że najlepsze jest 1 LO :):)
        Marynka jest najlepszym liceum, ot co!
      • drhuckenbush Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 22.03.06, 00:10
        Nie tylko lekarze, prawnicy. Ale takze powstancy wielkopolscy, zolnierze spod
        Monte Cassino, AKowcy itd. To oni bronili Ojczyzny!
    • drhuckenbush Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 21.03.06, 16:01
      Bo zazwyczaj ma wysoki poziom nauczania. Nie wiem o jakiej szkole Ty mowisz.
      Ja moge przytoczyc sytuacje, ktora miala miejsce w czasie gdy ja chodzilem do
      liceum - do "marcinka". Na poczatku drugiej klasy doszla do nas panna, ktora nie
      dostala sie normalnie, do I klasy - byla minimalnie pod kreska = byla niewiele
      gorsza od tych, ktorzy sie dostali. Poszla zdaje sie do XXI LO. Po roku udalo
      jej sie przeniesc, po dwoch dniach chodzenia do nas wycofala sie i wrocila do
      XXI - w ciagu roku zrobila sie taka roznica, ze po prostu widziala, ze nie jest
      w stanie nadgonic roznicy materialu.
    • alex_koz Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 21.03.06, 16:50
      a ja internetowo ale gratuluje mojej juz bylej szkole - Marynce - pierwszego
      miejsca! ogromnie mnie cieszy jej sukces, a jeszcze bardziej mnie cieszy to, ze
      w czolowce sa tak male roznice pomiedzy liderami,co potwierdza ze jest kilka
      szkol srednich o wysokim poziomie, trzymajacych ten sam poziom od lat,
      wysilkiem ich uczniow, absolwentow i calej kadry.

Gratulacje dla wszystkich, ale i tak Marynka Simply the Best!!
      :)))
      • Gość: Zeta Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 17:11
        To ja wykorzystam okazję i się spytam, jak to jest z mat-fizem w Marynce, bo
        mnie interesuje ;) Krótko mówiąc-dobrze uczą przedmiotów ścisłych? (bo liceum
        słynie raczej z humanistów chyba)
        • Gość: janko Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.icpnet.pl 28.03.06, 22:27
          uczą świetnie :) z matmą jest naprawdę fenomenalnie, nieco gorzej z fizą, ale to zależy na kogo się trafi
    • Gość: zbyszek ciekawski Czy ktoś mi wytłumaczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 17:08
      w artykule pada nazwa 1prywatne polsko-angielskie licemu,a z moich informacji
      wynika że nie ma takiej szkoły!jest 1prywatne lo i anglojezyczne lo,wiec czy
      jest to błąd w druku czy poprostu ktoś w kulki sobie poleciał łącząc 2szkoły w
      jedną specjalnie dla potrzeb rankingu?
      • haari Re: Czy ktoś mi wytłumaczy? 22.03.06, 09:38
        jest I prywatne anglojęzyczne liceum ogolnokształcące na Dabrowskiego! to jest
        jedna szkoła ;-)
        • Gość: zbyszek ciekawski Re: Czy ktoś mi wytłumaczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 11:14
          w takim razie sprytnie sie szkoła prowadzi,kilka lat temu można było zobaczć
          1prywat.lo w rankingu a teraz anglojęzyczne lo a to dwie różne szkoły co z tego
          że w tym samym miejscu-każdy orze jak może
    • Gość: absolwent jedynki Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 17:29
      Ten ranking to kompletna bzdura. A gdzie są wyniki matury? Czas najwyższy zmienić kryteria. Najleprzym przykładem jest Pierwsze Prywatne. Gazete publikowała swego czasu wyniki nowej matury. I Prywatne mówiąć bardzo oględnie nie brylowało - zajęłó bardzo ogległe miejsce. Tutaj jest w czołówce dzięki absurdalnemu kryterium filologicznemu. Dzięki niemu zdobyło niesłusznie około 200 punktów za studentów na uczelniach zagranicznych. A prawda jest taka, że na palcach u jednej ręki można policzyć uczelnie europejskie gdzie trzeba wykazać się wiedzą żeby zostać przyjętym. W większości przypadków trzeba tylko zapłacić czesne. Nie róbcie ludziom wody z mózgu.
      • Gość: widz Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 17:38
        odnośnie jedynki prywatnej,może ktoś wczoraj oglądał po teleskopie był program z
        udziałem dyrektorów szkoł własnie z czołówki rankingu,był też ktos chyba z
        kuratorium.no i ten dyrektor palnął gafe w stylu że on kupuje nauczycieli a
        potem chciał sie wytłumaczyć że poprostu złego słowa użył,a na to jakis pan
        odpowiedział że dobrych nauczycieli sie nie kupuje!w każdym razie ten dyrektor
        sam wystawił ocene swojej szkole,z jego wypowiedzi można było również wyczytać
        że on przyjmuje przede wszystkich tych co mają kase a nie koniecznie w głowie

ranking nie jest odzwierciedleniem prawdziwej sytuacji jeśli chodzi o tą szkołe
        • Gość: nic nowego Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 22:30
          ludzie na mieście gadają że jak ma sie kase a nie chce sie dzieciakowi uczyć to
          wysyła sie go/ją do prywatnej 1,a jak jeszcze sie wie z kim gadać to już
          wszystko super!!!
      • Gość: ja Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.core.lanet.net.pl 21.03.06, 21:41
        oj mylisz sie... nie zaplacic czesne tylko zdac egzaminy jezykowe a to powazna
        roznica... "europejskie uniwersytety dla przecietnych Polakow sa darmowe - za
        maly dochod w rodzinie by student oplacal nauke" ( wierz mi interesuje sie tym
        bo koncze I LO za rok... ) na studia prywatne wszedzie mozna isc i placic ale
        za granica jest tez roznie...
      • Gość: uczeń Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 20:30
        chodziłem do jedynki,u jednego z nauczycieli długosc spódniczki lub głębokośc
        dekoltu to95% oceny z np.odpowiedzi tak było kilka lat temu,az chciało sie byc
        dziewczyną
    • Gość: Klecka Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 21.03.06, 17:33
      Ja jednak prosze o zdradzanie takich szczegółów, wszelkich skarg na budy, bo
      musze wybrać jakies LO !! :D !!
      • drhuckenbush Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 22.03.06, 21:25
        Co tu duzo mowic... MARCINEK the best... Szkoda, ze inny niz kiedys :(
        • Gość: M Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.icpnet.pl 22.03.06, 22:49
          A ktory to byl ostatni taki rocznik?
          • drhuckenbush Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 22.03.06, 23:08
            Moim zdaniem DUZO sie zmienilo po maturach 2001.
            • drhuckenbush Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 22.03.06, 23:09
              Albo inaczej powiem. Inni ludzie do tej szkoly przychodzili do roku 1997
              wlacznie, inni od 1998. Zmiana byla od razu widoczna.
              I tutaj stwierdze: przyczyna byla Gazeta Wyborcza i ranking.
              • Gość: M Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.icpnet.pl 22.03.06, 23:22
                No to z tego wynika, ze ja mature zdawalam 10 lat wczesniej. Niestety nie
                "zalapales" sie juz na prof. Nowaka. Remblewski pewnie juz tez nie uczyl.
                Powiem cos malo popularnego, ale Marcinek bardzo wiele stracil, gdy dyrektorem
                szkoly zostala kobieta (nie pamietam juz Jej nazwiska). Przedtem byla taka
                niepisana tradycja, ze dyrektorem byl facet - koniecznie fizyk lub matematyk.
                • drhuckenbush Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 22.03.06, 23:54
                  Akurat (moim zdaniem) Jackowska byla bardzo dobra dyrektorka. Nie wiem jak od
                  strony menedzerskiej (choc chyba nie mozna narzekac). Ale wiem, ze podejscie
                  miala wlasciwe. Po pierwsze, ona w tej szkole nie uczyla - zajmowala sie tylko
                  piastowaniem swojego stanowiska. Po drugie miala doktorat z pedagogiki - i
                  naprawde, miala podejscie do uczniow. Jak ktos u niej wyladowal to nie dostawal
                  zjeby (jak robil np wicek Kanski), ale ona raczej starala sie ustalic przyczyne
                  wszystkiego i zrobic tak, zeby sytuacja sie nie powtorzyla.
                  Zalapalem sie za to na Wieckiego - o ile dobrze dzis slyszalem, to jakas nagrode
                  dostal. To jest nauczyciel wielkiego formatu. Mialem drobne zgrzyty z nim, ale
                  zawsze konczylo sie dobrze - za to dla niego wielki SZACUNEK.
                  • Gość: M Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.icpnet.pl 23.03.06, 00:08
                    "Moim" dyrektorem byl Pietrucha. Nie pamietam, zeby kogokolwiek zjechal.
                    Natomiast P. Jackowska zapamietalam z dwoch rzeczy - z wydania decyzji o zalozeniu
                    krat w oknach na parterze, i z drugiej malo przyjemnej. Jakos rok po maturze
                    przyszlismy w kilka osob odwiedzic stara szkole i pani dyrektor nas pogonila
                    mowiac, ze to nie nasze miejsce.
                    Wieckiego jeszcze chyba nie bylo. ja mialam geografie z Rajewskim (byc moze
                    przekrecilam nazwisko) nazywanym Mongolem. Pamietam, ze swoje "ofiary" zawsze
                    wyszukiwal w nietypowy sposob. Np. liczyl ile razy lew zaryczy w zoo i osoba
                    o odpowiednim numerze w dzienniku szla do odpowiedzi. Czasami w tym celu
                    poslugiwal sie ruletka, ewentualnie rzucal do tarczy.
              • alex_koz Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 23.03.06, 21:59
                naprawde uwazasz, ze ranking GW wplynal na to jacy ludzie zaczeli przychodzic
                do Marcinka? ja jestem akurat po Marynce, wiec srodowisko Marcinka - mimo
                znajomych - nie jest mi znane, ale dziwi mnie ten poglad. wszak te dwie szkoly
                (i kilka innych) od zawsze byly uwazane za bardzo dobre i opinia "krazyla po
                miescie'. zreszta, czyl ludzie az tak by sie tym sugerowali?
    • Gość: ich such was stets A gdzie jest cały ranking? Link.... IP: *.icpnet.pl 21.03.06, 18:06
      A jest gdzieś w necie cała tabela rankingowa? Dzieki za link :).
      • Gość: Arek ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 18:29
        ja mam pytanko...dlaczego do tego rankingu nie liczą się wyniki a mtury tylko kto się gdzie dostał? przecież to jest kwestia gustu kto gdzie startował a nie ile go nauczyli...
        • kein_engel Re: ... 21.03.06, 18:48
          zgadzam sie zprzedmopwca,ze powinna liczyc sie matura. A z rezulatatow matury
          wynika jasno, ktora szkola jest najlepsza [VIII Lo, do ktorego ja tez
          uczeszczam].
          • Gość: blabla Re: ... IP: *.icpnet.pl 21.03.06, 20:25
            Osemka Osemka!!! No w sumie ta szkola najlepiej wypadla na maturze(ranking byl w
            GW jakis czas temu) ale uwazam ze na poziom szkoly wiekszy wplyw ma to jacy
            ludzie do niego chodza niz to jacy w nim ucza nauczyciele. Moja nauczycielka od
            matmy byla bardzo slaba a srednia z klasy z matmy podstawowej byla pow. 90%
            • Gość: az Re: ... IP: *.icpnet.pl 29.03.06, 19:45
              A ja pamiętam, że wg GW najlepiej na maturze w Wielkopolsce wypadła jedynka...
      • Gość: ich such was stets Re: A gdzie jest cały ranking? Link.... Please :)) IP: *.icpnet.pl 22.03.06, 10:04
        Buuuu... bedzie w necie skan tabeli? Nie udalo mi sie wczoraj dostac juz GW, a
        bardzo mi zalezy....
    • Gość: M Studenci po "dobrych" liceach IP: *.icpnet.pl 21.03.06, 18:52
      A ja mam uwage troche innej natury, dotyczaca rankingu. Tak sie sklada, ze od
      kilku lat jestem nauczycielem akademickim na bardzo obleganym kierunku. I
      niestety musze stwierdzic, ze w wiekszosci studenci wywodzacy sie z tzw.
      najlepszych szkol radza sobie na studiach gorzej od tych z mniejszych i mniej
      znanych LO. Nie wynika to z poziomu prezentowanej wiedzy "na wejsciu". Niestety
      zdecydowana wiekszosc studentow z tzw. dobrych szkol cechuje niczym
      nieuzasadnione poczucie wyzszosci i jakies dziwne przekonanie, ze dyplom i tak
      dostana wiec po co sie uczyc.

• Gość: ja Re: Studenci po "dobrych" liceach IP: *.core.lanet.net.pl 21.03.06, 21:48
        tak jest nie tylko na studiach... to jest normalne zjawisko... tak samo jest
        po "dobrych gimnazjach" czy jesli ktos np zmienia druzyne sportowa z lepszej na
        gorsza to sie obija ... no i dochodzi jeszcze "wyscig szczÓrów" w ktorym czesc
        ludzi z lepszych szkol udzialu brac nie chce i sie nie przejmuje...;)
        • Gość: M Re: Studenci po "dobrych" liceach IP: *.icpnet.pl 22.03.06, 10:11
          > jesli ktos np zmienia druzyne sportowa z lepszej na gorsza to sie obija ...
          Przejscie z liceum na studia nie jest tego typu zmiana. Najczesciej to jest
          przekonanie, ze juz "wszystko wiem". Tylko, ze juz wyniki pierwszego kolokwium
          bolesnie koryguja te przeswiadczenia.
          > no i dochodzi jeszcze "wyscig szczÓrów" w ktorym czesc
          > ludzi z lepszych szkol udzialu brac nie chce i sie nie przejmuje...;)
          Czy wyscigiem szczurow nazywasz przygotowanie sie do zajec? Jezeli ktos chce
          studiowac, to powinien wiedziec, ze to wiaze sie z koniecznoscia przyswojenia
          nowej wiedzy na poziomie przynajmniej podstawowym. W koncu nikt nikogo nie
          zmusza do podjecia dalszej nauki.
          • Gość: moi Re: Studenci po "dobrych" liceach IP: *.core.lanet.net.pl 22.03.06, 18:27
            pewnie, ze wyscig szczurów to także przygotowanie do zajęć, sprawdzianów,
            egzaminów itd... patrząc po swojej klasie... są osoby, które uczą sie bardzo
            dużo, bo muszą się dostaćtam i siam, jak ktoś czegoś nie rozumie, to nie pomoże
            itd... są osoby, które pomagają innym, mają naprawde wielką wiedzę i... słabe
            oceny bo nie chciało im się regułek wkuć na pamięć... czy osoba która na mapie
            myli Mongolię Chinami ( o bosh zdażało się ) zasługuje na bdb z geografii?????
            oczywiście, że tak ( w naszych realiach ) bo na sprawdzianie napisze stolicę,
            liczbę ludności i potrafi wypisać co to jest "subekumena" nie rozumiejąc tego
            pojęcia... czy jest to przyswojenie nauki?? sprawa tu rozbijała się o
            przygotowanie do zajęć, więc skoro chodzi o podstawy, to chyba powinni jej
            wymagać w przynajmniej w gimnazjum(?) czy osoba chcąca studiować ma być zawsze
            perfekcyjna?? jeśli ktoś chce studiować znaczy, że chce mieć pracę w
            przyszłosci i nei musi od razu byc alfą i omegą...
            • Gość: M Re: Studenci po "dobrych" liceach IP: *.icpnet.pl 22.03.06, 19:08
              Ale nikt nie mowi, ze student musi byc alfa i omega. Ale to juz wstyd, gdy student
              3 roku informatyki dostaje do reki krotki algorytm rekurencyjny i nie potrafi
              powiedziec, co powinno byc jego wynikiem dzialania.
              • dobrusia_to_ja Re: Studenci po "dobrych" liceach 22.03.06, 22:50
                Wykładasz na informatyce?? Jeśli tak, to gdzie. Dla mnie to ważne. Może napisz
                do mnie maila, to wyjaśnię dlaczego.
      • alex_koz Re: Studenci po "dobrych" liceach 23.03.06, 22:06
        Gość portalu: M napisał(a):

> A ja mam uwage troche innej natury, dotyczaca rankingu. Tak sie sklada, ze od
        > kilku lat jestem nauczycielem akademickim na bardzo obleganym kierunku. I
        > niestety musze stwierdzic, ze w wiekszosci studenci wywodzacy sie z tzw.
        > najlepszych szkol radza sobie na studiach gorzej od tych z mniejszych i mniej
        > znanych LO. Nie wynika to z poziomu prezentowanej wiedzy "na wejsciu".
        Niestety
        > zdecydowana wiekszosc studentow z tzw. dobrych szkol cechuje niczym
        > nieuzasadnione poczucie wyzszosci i jakies dziwne przekonanie, ze dyplom i tak
        > dostana wiec po co sie uczyc.

a ja na przyklad uwazam - to co piszesz jest wynikiem twoich obserwacji wiec
        trudno mi z tym polemizowac - zreszta tez na przykladzie swoich doswiadczen za
        absolwenci najlpeszych poznanskich ogolniakow (Marynka, Marcinek, II LO )
        wyrozniaja sie szerszymi zainteresowaniami niz absolwenci pozostalych szkol.
        niestety wsrod osob z malych miejscowosci obserwuje ogromne ambicje, czesto ich
        przerost i zupelny brak zainteresowania kultura, w teatrze nigdy nie byli, do
        kina nie chodza, ksiazek nie czytaja, tylko kuja co trzeba wykuc. z przypadkowo
        poznanymi osobami z tych szkol zawsze jest o czym porozmawiac, z tymi z
        gorszych liceow i malych miejscowisci dialog sie konczy po pytaniu " a co u
        ciebie".

prosze nie brac tego personalnie. generalizuje.
      • Gość: ddd Re: Studenci po "dobrych" liceach IP: *.icpnet.pl 25.03.06, 19:55
        No coz... Po Tobie widac, ze raczej z "dobrego liceum" nie byles i teraz
        probujesz sobie udowodnic, ze to sie nie liczy. Prawda, ze to nie jest
        najwazniejsze - ale czy jestes pewien, ze jako nauczyciel jestes teraz uczciwy
        i taktujesz wszystkich rowno?
        • Gość: M Re: Studenci po "dobrych" liceach IP: *.icpnet.pl 25.03.06, 20:02
          Jestem po Marcinku. A co do mojej obiektywnosci, staram sie jak moge.
          Np. moi studenci proszeni sa o podpisywanie swoich prac numerem indeksu,
          tak zeby podczas sprawdzania niczy sie nie sugerowac.
    • Gość: Asia Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 20:40
      Bardzo się dziwię, że liceum XXXIV jest na 22. miejscu.Większośc ludzi, których
      znam stamtąd jest bardzo prymitywnych i tego juz niestety nie liczą w
      punkatcji liceów.
    • Gość: Marcinek the best! sami widzicie śmiecie kto jest kto IP: *.icpnet.pl 21.03.06, 22:13
      • Gość: Water Proof Re: sami widzicie śmiecie kto jest kto IP: *.icpnet.pl 21.03.06, 23:45
        Hmm cóż za wysoki poziom przedstawia sobą ten forumowicz...
      • Gość: M Re: sami widzicie śmiecie kto jest kto IP: *.icpnet.pl 22.03.06, 10:13
        Jestem absolwentka Marcinka sprzed wielu lat i wstyd mi, ze wywodzimy sie z tej
        samej szkoly
    • Gość: polo do autora artykułu IP: *.net.autocom.pl 21.03.06, 23:01
      nie zdyskwalifikowała, tylko zdeklasowała

gratuluję
    • Gość: absolwent Marynki Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 10:13
      Marynka nie osiaga nic , bo w dzieciaki tam chodzące inwestowali rodzice juz od
      pierwszej klasy szkoły podstawowej, inwestowali także w Liceum. Przed wojną ta
      szkoła miała pewna tradycję i zasady a teraz to tylko Liceum nadetych
      aroganckich snobów :(

Tom
      • Gość: Franek Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 17:43
        ciekawe słowa...ale wygląda na to, że chyba chodziliśmy do kompletnie innych
        szkół, bo wogóle się z Tobą nie zgadzam. Osiągamy spore sukcesy w różnych
        dziedzinach, mamy świetnych nauczycieli i co najważniejsze niesamowitych
        uczniów, nie snobów...tym bardziej nie aroganckich snobów, tylko ludzi z celem,
        dążąych do niego z ogromnym usmiechem na twarzy i dystansem:) pozdrawiam:):)
        • Gość: Asiaa;) Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 18:07
          Franek, zgadzam się jak najbardziej ;) W MM jeszcze żadnego snoba nie spotkałam
          i "wyścigów szczurów" jakoś też nie mogę się w tej szkole doszukać...:P
          Rozumiem wprawdzie krytykę "Marynki", konkurencja konkurencją...:P Czas się
          przyzwyczaić, że ta szkoła zawsze była, jest i będzie w ścisłej czołówce, a
          zazdrość zachować dla siebie:P :) :D
          • drhuckenbush Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 22.03.06, 21:31
            Nie traktujcie snobizmu jako negatywnej cechy - to nie jest cos, czego nalezy
            sie wstydzic...
          • Gość: atala Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.icpnet.pl 25.03.06, 23:34
            marynka to najlepsze liceum na swiecie. swietni ludzie, cudowna atmosfera i
            rewelacyjny polonista!!!!!!!!!;-) (wtajemniczeni wiedza o kim mowa)) i bede sie
            bic z kazdym kto twierdzi inaczej!!:-))
            pozdro!:)
            • Gość: agus Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 13:06
              jesli chodzi o Ratajczaka to sei zgadzam!
        • Gość: catharina Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 22:30
          Całkowicie się z Toba zgadzam!W Marynce czuć niesamowitą atmosferę!Ludzie
          wzajemnie szanują i potrafią się świetnie ze sobą bawić!Snoby?Chyba mowa tu o
          innej szkole?!Ludzie w MM dążą to upragnionych celów i czy to coś złego?Oprócz
          uśmiechu i radości mają także ambicje i o to w tym wszystkim chodzi!Jestem
          bardzo szczęśliwa,że mogę chodzić do tego świetnego liceum!Pozdrawiam wszystkich
          uczniów i absolwentów Marynki ;)
          • Gość: M Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 23:32
            Ten ranking to jedna wielka ściema kogo obchodzi że najwyższe miejsca zdobywają
            w kołko te same tzw "renomowane" licea jesli poszli do nich uczniowie którzy na
            starcie mieli prawie maksa z testy gimnazjalnego, najlepszy ranking to był by
            taki który porównywałby uczniów srednia ilosc punktów z testy gimnazjalnego i
            srednia ilosc punktów z matury wtedy wiadomo by było które liceum najlepiej
            uczy
            • Gość: M Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.icpnet.pl 22.03.06, 23:38
              Najlepszy ranking pokazujacy jak faktycznie ucza w liceach bylby wtedy, gdyby
              uwzgledniono w nim tylko uczniow, ktorzy nie biora korepetycji.
              • drhuckenbush Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 23.03.06, 00:02
                Kurde, to wszystko nie jest takie latwe...
                Bo kazdy ranking bylby lepszy dla kogos innego.
                Dosc obiektywny moze byc taki, jak byl na poczatku (pierwsze 2-3 lata), czyli
                jaki procent tych co zdalo mature dostalo sie na studia. Tyle ze znowu wkraczamy
                w czasy gdy rodzice maja duzo kasy i lubia dzieciom finansowac szkoly prywatne,
                gdzie egzaminow wstepnych nie ma i nie sztuka tam sie dostac. Tak samo kierunki
                gdzie jest mniej chetnych niz liczba miejsc (fizyka techniczna na PP).
            • drhuckenbush Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 22.03.06, 23:57
              Tak, to mialoby jakis sens.
              Ale z drugiej strony. Ranking pod wzgledem skoku interesowac najbardziej bedzie
              przecietnych kandydatow - zeby sie wybic jak najwyzej.
              A ci, co na koniec gimnazjum juz maja duzo punktow to do jakiej szkoly maja isc?
              • Gość: M Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 00:12
                Dla osób które mają dużo punktów z testu gimnzajalnego to chyba wszystko jedno
                tak naprawde mozesz ze spokojem dostac sie na takie studia jakie chcesz uczac
                sie w obojetnie jakim liceum po prostu nie nalezy sie ogladac na innych i
                samemu sie uczyć

w poscie nie chodziło mi o to że ranking jest źle zrobiony ale ze jest niepełny
                i że nigdzie nie wyjaśnione dlaczego jest stan rzeczy jaki jest czyli że nie
                jest to ranking najlepszych szkół ale szkół do których poszło najwiecej dobtych
                uczniów
                • haari Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 24.03.06, 17:00
                  ale przeciez szkola=uczniowie, wiec dobra szkoła=dobrzy uczniowie. myle sie?
                • drhuckenbush Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 29.03.06, 01:00
                  Nie zgadzam sie.
                  Niestety, ogolnie w Polsce mamy tendencje do rownania w dol. Uczen sie dostosuje
                  do poziomu klasy. Jakby nie patrzec, wymagania szkolne bardziej mobilizuja niz
                  silna wola. A nie ma co liczyc na to, ze jak bedzie wybitna jednostka to bedzie
                  sie nim ktos interesowac - gdyby byl debilem to dostanie indywidualne nauczanie,
                  ale jesli jest geniuszem - mowy nie ma :(
                • Gość: agus Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 13:11
                  wydaje mi sie ze jakosc szkoly zalezy od uczniow ktorzy do niej chodza. od dawna
                  wiadomo ze slabi uczniowie zanizaja poziom w klasach, bo nie nadazaja za
                  dobrymi. a klasy beda sie przekladac na ogolny wizerunek calej szkoly. i chyba
                  na tym to polega.
      • Gość: klasa2 Marynka Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.icpnet.pl 04.04.07, 20:56
        Ty jesteś absolwentem Marynki?? Bo z Twojej opinii można wywnioskować, że nigdy
        tam nie byłeś. Dla mnie to drugi dom (w życiu nie myślałam, że powiem tak
        kiedykolwiek o jakiejkolwiek szkole), wcale nie jestem aroganckim snobem tylko
        zwykłą dziewczyną z małej miejscowości, która w końcu poczuła się tak naprawdę
        sobą...przykro mi, że ktoś pisze takie bzdury nie znając realiów.
    • Gość: waldizer Czy w marcinku uczy Sobczyńska ? IP: *.icpnet.pl 23.03.06, 01:42
    • Gość: uczen_zsk ZSK z palarnią coraz lepsze :p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 06:31
      mozecie nam pozazdroscic :p szkoła z PALARNIA, idze z coraz wyżej w rankingu, a
      jestesmy w nim dopiero 2 rok :)
      • Gość: uczennica_zsk Re: ZSK z palarnią coraz lepsze :p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 21:14
        Byc moze niektorzy teraz zrozumieja, ze nie nalezy patrzec na to, cyz ktos pali,
        czy nie. W koncu papierosy nie swiadcza o inteligencji. Patrzcie na to, jakimamy
        w sobie potencjal, jak sie uczymy i co chcemy w zyciu osiagnac.
        MAM NADZIEJE, ZE W PRZYSZLY MROKU NASZA SZKOLA ZALICZY KOLEJNY SKOK DO GORY!

ZESPOL SZKOL KOMUNIKACJI TO NAJLEPSZA SZKOLA POD SLONCEM! I NIC TEGO NIE ZMIENI!:)))
        • Gość: kasza Re: ZSK z palarnią coraz lepsze :p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 13:20
          tylko nie ogień
    • natala105 Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 23.03.06, 20:00
      powiem tylko tyle ze ja tez chodze do liceum ogolnuiaka ktore wszyscy
      zachwalali ale po 1,5 roku tam wiem ze ja nikomu go nie polece. Podpowiedz
      znajduje sie ta szkola na gornym tarasie rataj
    • ddrobnic I tak 2 LO RULEZ!!!! 24.03.06, 19:10
      .. a przynajmniej wtedy jak tam byłem ;)
    • Gość: arek Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 13:19
      spoko buda
    • princesssa Re: Marynka najlepszym LO w rankingu "Gazety" 03.05.06, 10:43
      Jestem absolwentka Marynki, bylam laureatem Olimpiady wiec moglam wybrac sobie
      LO. Wybralam ja nie dlatego ze rankingi tylko znane mi osoby z tego liceum
      przekonaly mie ze rzeczywiscie tu jest wspaniala atmosfera (i do dzis sie z tym
      zgadzam). Wszedzie uczyc sie trzeba, ale do Marynki to kazdego dnia szlam z
      radoscia, ze ide do mojego ukochanego liceum spotkac sie z moimi wspanialymi
      znajomymi. Znam tez duzo wspanialych osob z Maricnka i Osemki i nie uwazam ze
      te licea sa gorsze. Wszystkie trzymaja poziom i mysle ze to od indywidualnych
      preferencji zalezy gdzie komus bedzie bardziej odpowiadalo. Pozdrawiam
      wszystkich absolwentow zadowolonych ze swojego wyboru :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka