vipunia 26.03.06, 22:57 Panie Jakubie, gratuluję serii dobrych tekstów! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adam Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 06:19 odkad wybudowano A2 przestalem bywac w Poznaniu. To sa minusy autostrady, ktora jeszcze wybudowano w wykopie i nic nie widac. A kiedys jak mialem przejechac przez Poznan, to zawsze na obiad sie zatrzymalem i wysylanie widokowek po znajomych tez bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar Rzeczywiscie artykuly p. Jakuba Głaza sa doskonałe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.03.06, 08:13 mam jednak nadzieje, ze Gazecie Poznan a w szczegolności panu Jakubowi Głazowi, chodzi naprawde o dobro Poznania, a ostatnie bardzo dobre i celne artykuły diagnozujace stan Poznania nie maja jedynie dać wrażenie że pan Grobelny w jakiś sposób troszczy sie o miasto. Mamy czas bardzo szczególny, jesteśmy przed kampania samorzadowa i nie chcciałbym aby Gazeta Poznan brała udział w jakiejkolwiek zakonspirowanej PR- owskiej akcji wyczyszczenia wizerunku prezydenta Grobelnego by mógł on "cudownie" ostac się na stołku. Trzeba dołożyc wszelkich starań by pan Grobelny nie uzyskał choćby "duchowego" poparcia ze strony PiS czy PO. Takie poparcie wraz ze sprytna seria artykułow w Gazecie Poznan, mogłaby być katasstrofalna w swych skutkach dla Poznania na nastepne lata. Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg 27.03.06, 08:09 A według mnie ważniejsze jest czy Poznań jest atrakcją turystyczną dla przyjezdnych. Dla mnie jest olbrzymią. Zawsze wracam tu z przyjemnością.Zawsze cieszę się na odwiedzenie znajomych miejsc i oglądanie nowych. Pozdrowienia z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z krakowa trzeba pytać ludzi z Warszawy czy innych miast IP: *.koko / *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 11:01 trzeba zapytać ludzi z Warszawy czy innych miast, czy Poznań jest dla nich atrakcją. Ile osób wybrałoby Poznań jako miejsce spędzenia weekendu, zamiast np. Wrocławia, Trójmiasta, Krakowa czy Zakopanego? Co decyduje o wyborze? Jeśli Poznaniacy mają trudności ze wskazaniem, co faktycznie ciekawego jest w mieście, oprócz przysłowiowych koziołków - to jak mają polecić to przyjezdnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re Poznań miasto dla poznaniaków IP: 216.228.240.* 28.03.06, 00:53 Po pierwsze turysrtczne Poznan nie jest atrakcyjny i nigdy nie byl! Na sile chce wypromowac cos czego po prostu nie ma (brak klimatu) wiecej ludzi odwiedza Wroclaw, Krakow, Gdansk, a nawet Szczecin (glownie Niemcy). Poznan jest miastem dla samych poznaniakow. Nic dziwnego, ze ostatnio jedyna atrakcja stalo sie centrum handlowe SB...Szkoda, ze Poznan nawet nie potrafi zadbac o wlasne parki (smierdzacy Solacz). Latwo sie chwalic, a trudniej zaimponowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: true Klimat jest wszędzie, IP: *.icpnet.pl 28.03.06, 10:16 Nie przesadzaj waść. A wogóle po co nam turyści, zastanowił się ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfool Re: Poznań miasto dla poznaniaków IP: 150.254.66.* 31.03.06, 11:27 Witam! Nie wydaje mi się, żeby Poznań zarezerwowany był tylko dla mieszkańców. Wystarczy zagłebić się nieco w historię, żeby znaleźć argumenty, które mogą zwabić turystów chociażby z Niemiec. Chodzi mi m.in. o XVIII-wieczną twierdzę pierścieniową z dominującym Fortem Winiary. Owszem po pierścieniu niewiele zostało, ale na obecną "cytadelę" możnaby zaprowadzić... Pokazać "Co tu było..". Albo pokazać któryś z ładnie zachowanych Fortów (patrz Fort VI). Są to elementy, których próżno szukać w całej Polsce. Wszystko wydaje się kwestią świadomości mieszkańców i władz miasta. Pozdrawiam dfool@whiterabbit.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: trzeba pytać ludzi z Warszawy czy innych mias IP: *.echostar.pl 06.04.06, 00:39 Kiedy zniknie ten PRLoski gmach na srodku rynku w ktorym chyba sie miesci jakies muzeum? Kiedy zrobia coz z ta dziura miedzy polwiejska a krysiewicza? Kiedy zamiast parkingow miedzy obdrapanymi kamienicami powstana plomby ktore beda budowane z wygladem starej ladnej kamienicy? Kiedy nie bede musial co chwila uwazac na psie kupki ktore sa wszedzie? Prosze o wprowadzenie natychmiastowych zakazow pozostawiania kup psich na ziemi przez wlascicielow. Sa torebki, prosze zbierac po swoim piesku. Prosze zagospodarowanie terenow tak jak w krakowie. Bylem tam niedawno i zostalem zaskoczony jak duzo tam turystow. A ten PRLoski scheiss prosze natychmiast zbuzyc lub fasade zbudowac bo zatrowa klimat naszego pieknego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg 28.03.06, 10:46 Mnie też się podoba - najbardziej, to bardzo klimatyczne knajpki na rynku. Nie lubię tylko tylko jak niektórzy Poznaniacy się wywyższają, że oni to zabór niemiecki, Europa, a zabór rosyjski, a zwłaszcza Warszawa, to azjatycka dzicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WZMot Miasto turustyczne bez toalet? IP: 83.238.130.* 27.03.06, 09:00 Największym utrudnieniem dla turustów jest brak toalet publicznych. O ile na Półwiejskiej można skorzystać z któregoś z centrów handlowych to na św. Marcinie jest zawsze kłopot,a za Emnpikiem jest przeważnie zamknięte:( Skandal. Jako poznaniakowi jest mi wstyd gdy oprowadzam kogoś i nie mogę mu wskazać miejsca do wykonania swych fizjologicznych potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukasK Co prawda to prawda IP: 217.153.71.* 27.03.06, 11:13 Ale jak potrzeba przyciśnie, to można się zatrzymać w dowolnym lokalu gastronomicznym i przy okazji załatwić co tam się ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu Re: Miasto turustyczne bez toalet? IP: *.icpnet.pl 27.03.06, 12:55 ZASPOKOJENIA potrzeb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BaQ Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 12:29 Ten Weekend spędziłem we Wrocławiu. Byłem zszokowany tłumem turystów z Niemiec! Wrocław ma wiele ciekawych miejsc, są rozwieszone plakaty ze szlakiem dla zwiedzjących, co ułatwie zwiedzanie. Pod względem organizacji turystyki Wrocław wyprzedza Poznań. A szkoda, bo nasze miasto Poznań jest bardzo atrakcyjne. Żeby tylko władzom miasta chciało się stworzyć jakiś porządny folder o mieście i przeprowadzić jakąś sensowną kampanię promocyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
yakub3 Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg 27.03.06, 12:45 Kampanie promocyjne to za mało! Poznań ma wiele miejsc bardzo ciekawych ale wymagających rewitalizacji, no a czasem przebudowy i zmiany przeznaczenia. Forty, stara gazownia, budowle podziemne, cytadela - wszysko w centrum i nie chodzi mi wcale o kolejny Stry Browar... na początek można by pomyśleć o trasach turystycznych. Piękne uliczki z knajpkami ma wiele polskich miast i miesteczek - to już nie jest argument dla odwiedzenia akurat naszego miasta. Trzeba promować to co Poznań ma uniakatowego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malinka Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 12:55 Dooookładnie! Forty, podziemne korytarze, cytadela!!! a nie zamek i trakt królewsko - cesarski (no chyba, że zrealizowany z autentycznym rozmachem i faktycznie rewitalizujący miasto) Odpowiedz Link Zgłoś
yakub3 Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg 27.03.06, 13:06 ..., że już o zasypanym (w komunie) korycie Warty nie wspomnę. Ale jak nie mamy forsy na 2km torów tramwajowych to z rzeka pooooczeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.03.06, 19:39 Witam, ja również uważam Poznań za bardzo atrakcyjny. Stare Miasto macie piękne - ale te są wszędzie ładne, ale takich fasad kamienic jak u Was nie widziałem nigdzie w Polsce, przy niektórych (jakby je odświeżyć) to Barcelońskie się chowają... tylko trochę reklamy by się przydało, bo jak pytam w pracy to mało o was wiedzą. Zróbcie coś z tym... Pozdrawiam Tomek z Warszawy. Acha, jeszcze jedno - błagam rozbierzcie ten murowany barak na Starym Rynku, wówczas Wasz rynek będzie niepokonany.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katia Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 23:02 Rzeczywiście, Poznań jest 'atrakcją' bez cech szczególnych.. ostatnio miałam okazję gościć grupę Niemców i Stare Miasto rzeczywiście robi na nich wrażenie ale w gruncie rzeczy jest..nudne, tak samo jak koziołki uważam że warto byłoby zainwestować w poznańskie forty i podziemia, odnowić przynajmniej w minimalnym stopniu - Festung Pesen. byłaby to inicjatywa na pewno przynosząca miastu korzyści i ciesząca się ogromnym zainteresowaniem nie tylko ze storny Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reee Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: 216.228.240.* 28.03.06, 00:56 Pod wzgledem podziemi, bunkrow etc. Szczecin jest zdecydowanie ciekawszy...tylko rowniez nie promowany od tej strony, forty Poznania jak najbardziej mozna zaliczyc za atrakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ebert Re: Trochę OT. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 31.03.06, 12:58 Posiadasz jakieś informacje na temat podziemnego i ufortyfikowanego Szczecina? Może wiesz, gdzie można szukać takowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: true Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: *.icpnet.pl 27.03.06, 23:20 Po pierwsze nie reklama a organizacja, coś co uporządkuje, narzuci turystom ścieżkę zwiedzania. Prostota, przejżystość prezentacji informacji turystycznej. Dostępność informacji turystycznej, kolorowe foldery z atrakcyjnymi miejscami Poznania powinny zaśmiecać wręcz ulicę, powinny być dostępne wszędzie, na lotnisku, w każdej księgarni, w sklepach i kioskach. Foldery powinny być super profesjonalne, kiedyś widziałem taki folder Chicago, dech w piersiach zapierał, ciekawy, prosty i przejżysty, wszystko widać na pierwszy rzut oka. Ważne aby nie trzeba było się wczytywać, kurcze za dużo tego aby na forum opowiadać. Może wziąć kogoś z jakiejś szkoły turystycznej niech się wypowie. Hotele to jedno a toalety publiczne to drugie ;) Faktycznie stary rynek i zabytki są dla mnie nieciekawe. Forty, podziemia, WOW! To byłoby coś. Uważam, że park na cytadeli jest mega atrakcyjny (bo nie ma tam turystów, hehehe ;)). Generalnie Poznań musi wyrobić swoją markę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: true Turystyczne przeszkadzacze IP: *.icpnet.pl 27.03.06, 23:37 Do turystycznych przeszkadzaczy zaliczyłbym: 1) słabo dostępna informacja turystyczna, 2) zbyt wiele chaotycznych stron WWW: www.poznan.pl to jakaś kpina!!!, brak jednej KOMPLETNEJ strony WWW opisującej Poznań, 4) Obcokrajowiec za cholerę nie wsiądzie do TRAMWAJU, nigdzie nie trafi, zgubi się itd. TUTAJ pole do popisu dla MPK, tramwaje takjakby prowadzą do nikąd, atrakcje turystyczne powinny być malowane na niektórych tramwajach lub autobusach, 5) W zasadzie nawet poznaniacy nie wiedzą co jest ciekawego do zwiedzania, 6) pewnie pieniądze są problemem, 7) promocją miasta na pewno zajmują się osoby NIEPROFESJONALNE, skoro wynik ich pracy jest do DUPY to należy te osoby wymienić, ogłosić konkurs, zaproponować odpowiednią kwotę pieniędzy itd., powtarzać aż do skutku, do promocji miasta Poznania potrzebna jest ŚWIERZA krew, nowi ludzie spoza układów a najlepiej z innego miasta, 8) Pierdoły typu budki telefoniczne, dobrze zorganizowane toalety, ŁAWKI!!!! kurde w tym mieście nie ma gdzie siedzieć !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszel Re: Turystyczne przeszkadzacze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 07:54 ..tak, tak zatrudnić kogoś spoza układu;))) Przecież to urząd - patrz - władza samorządowa.Kto miałby przepraszam przeprowadzać rekrutację? Może dziennikarze? Osobiście jestem za pełną jawnością przy naborze na stanowiska urzędnicze. Jawną - nie tylko na stronach internetowych urzędów. Do BIPu przecież prawie nikt nie zagląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: true Re: Turystyczne przeszkadzacze IP: *.icpnet.pl 28.03.06, 10:14 W zasadzie źle się wyraziłem. Chodzi o to aby to nie byli ludzie z tego samego ,,sosu''. Czasami trudno coś dostrzec gdy się ,,zbyt blisko stoi'', prawda? Gdyby Poznań miały być promowany przez jakiegoś obcokrajowca, taka osoba pierwsze co by zauważyła to różnice, różnice które należy wyeliminować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widix Po co robicie sztuczny problem ?na jakim zakreci? IP: 212.38.193.* 01.04.06, 16:20 Poznań nigdy nie był , nie bedzie i po co ma byc tutystyczna atrakcja ? Poznaianiacy są bardziej : Oszczedni , przetsiebiorczy , zmaknienci w sobie . To takie Poznanskie - sobota wypad na dyskoteke ale przedtem do osiedlowego pubu kilka bronkow wypic bo na discotece piwko za drogie chociaz stac nas było .i robili tak inni , duzo ich bylo .Ale nieprzepite pieniadze nie trzymalem w skarpecie tylko w banku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olobol Re: Po co robicie sztuczny problem ?na jakim zakr IP: *.server.ntli.net 01.04.06, 19:38 szczera prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
yakub3 Re: Po co robicie sztuczny problem ? 04.04.06, 12:28 To jednak tylko głupi i powtarzany stereotyp. Mieszkam w Poznaniu od 10 lat i pewne cechy tej poznańskości nabyłem ale też mam znajomych tu urodzonych, z krórymi chodzimy na rynek i na impezy... chcemy żyć w tym mieście tak samo jak Holendrzy w Amsterdamie czy Czesi w Pradze. Poznań ma bardzo ciekawą historię - całkiem namacalną i bardzo wiele zapomnianych miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniek Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 16:51 Co to za czubek Jakub napisał Poznań-turystyczna atrakcja bez cech szczególnych. Panie Jakubie chyba Pan pochodzi z Krakowa,Warszawy albo Wrocławia ,bo napewno nie z Poznania- bo Pan wcale nie zna turystycznej strony Poznania ,a podejmuje się Pan pisać taki artykuł.Takim pisaniem nie zachęci Pan turystów do zwiedzania przepięknego i bogatego w historie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
mantis77 O atrakcjach zapomnieli 29.06.06, 17:44 Normalnie aż mnie zalewa. Oprowadzałem znajomych w listopadzie którzy przyjechali z Płocka. Miałem maraton bo w niecałe dwa dni miałem im pokazać Poznań. Udało się "po łebkach" Pomijam stary rynek i katedrę. Malty nie obeszliśmy bo zabrakło czasu ale Byliśmy np w Palmiarni o której się w artykule nie wspomina. Podobnie mamy piękny ogród botaniczny i chyba jako jedyne miasto w polsce 2 ogrody zoologiczne. Oczywiście cytadela ale też i wiele muzeów np instrumentów muzycznych czy sztuki użytkowej. Zostaje jeszcze fara i inne atrakcje mniejszego kalibru. P.S. Przydałby się taras widokowy na Poznań kiedyś był na akademii Ekonomicznej ale nie wiem czy jeszcze jest. Odpowiedz Link Zgłoś