Dodaj do ulubionych

Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczegól...

26.03.06, 22:57
Panie Jakubie,
gratuluję serii dobrych tekstów!
Obserwuj wątek
    • Gość: adam Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 06:19
      odkad wybudowano A2 przestalem bywac w Poznaniu. To sa minusy autostrady, ktora
      jeszcze wybudowano w wykopie i nic nie widac. A kiedys jak mialem przejechac
      przez Poznan, to zawsze na obiad sie zatrzymalem i wysylanie widokowek po
      znajomych tez bylo.
      • Gość: Sebar Rzeczywiscie artykuly p. Jakuba Głaza sa doskonałe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.03.06, 08:13
        mam jednak nadzieje, ze Gazecie Poznan a w szczegolności panu Jakubowi Głazowi,
        chodzi naprawde o dobro Poznania, a ostatnie bardzo dobre i celne artykuły
        diagnozujace stan Poznania nie maja jedynie dać wrażenie że pan Grobelny w
        jakiś sposób troszczy sie o miasto.

Mamy czas bardzo szczególny, jesteśmy przed kampania samorzadowa i nie
        chcciałbym aby Gazeta Poznan brała udział w jakiejkolwiek zakonspirowanej PR-
        owskiej akcji wyczyszczenia wizerunku prezydenta Grobelnego by mógł
        on "cudownie" ostac się na stołku.

Trzeba dołożyc wszelkich starań by pan Grobelny nie uzyskał choćby "duchowego"
        poparcia ze strony PiS czy PO. Takie poparcie wraz ze sprytna seria artykułow w
        Gazecie Poznan, mogłaby być katasstrofalna w swych skutkach dla Poznania na
        nastepne lata.

Sebar
        sebar_rysiu@yahoo.co.uk

• jhbsk Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg 27.03.06, 08:09
      A według mnie ważniejsze jest czy Poznań jest atrakcją turystyczną dla
      przyjezdnych. Dla mnie jest olbrzymią. Zawsze wracam tu z przyjemnością.Zawsze
      cieszę się na odwiedzenie znajomych miejsc i oglądanie nowych.
      Pozdrowienia z Warszawy.
      • Gość: z krakowa trzeba pytać ludzi z Warszawy czy innych miast IP: *.koko / *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 11:01
        trzeba zapytać ludzi z Warszawy czy innych miast, czy Poznań jest dla nich atrakcją. Ile osób wybrałoby Poznań jako miejsce spędzenia weekendu, zamiast np. Wrocławia, Trójmiasta, Krakowa czy Zakopanego? Co decyduje o wyborze?

Jeśli Poznaniacy mają trudności ze wskazaniem, co faktycznie ciekawego jest w mieście, oprócz przysłowiowych koziołków - to jak mają polecić to przyjezdnym?
        • Gość: Re Poznań miasto dla poznaniaków IP: 216.228.240.* 28.03.06, 00:53
          Po pierwsze turysrtczne Poznan nie jest atrakcyjny i nigdy nie byl! Na sile
          chce wypromowac cos czego po prostu nie ma (brak klimatu) wiecej ludzi odwiedza
          Wroclaw, Krakow, Gdansk, a nawet Szczecin (glownie Niemcy). Poznan jest miastem
          dla samych poznaniakow. Nic dziwnego, ze ostatnio jedyna atrakcja stalo sie
          centrum handlowe SB...Szkoda, ze Poznan nawet nie potrafi zadbac o wlasne parki
          (smierdzacy Solacz). Latwo sie chwalic, a trudniej zaimponowac.
          • Gość: true Klimat jest wszędzie, IP: *.icpnet.pl 28.03.06, 10:16
            Nie przesadzaj waść. A wogóle po co nam turyści, zastanowił się ktoś?
          • Gość: dfool Re: Poznań miasto dla poznaniaków IP: 150.254.66.* 31.03.06, 11:27
            Witam!

Nie wydaje mi się, żeby Poznań zarezerwowany był tylko dla mieszkańców.
            Wystarczy zagłebić się nieco w historię, żeby znaleźć argumenty, które mogą
            zwabić turystów chociażby z Niemiec. Chodzi mi m.in. o XVIII-wieczną twierdzę
            pierścieniową z dominującym Fortem Winiary. Owszem po pierścieniu niewiele
            zostało, ale na obecną "cytadelę" możnaby zaprowadzić... Pokazać "Co tu
            było..". Albo pokazać któryś z ładnie zachowanych Fortów (patrz Fort VI). Są to
            elementy, których próżno szukać w całej Polsce. Wszystko wydaje się kwestią
            świadomości mieszkańców i władz miasta.

Pozdrawiam
            dfool@whiterabbit.pl
        • Gość: t Re: trzeba pytać ludzi z Warszawy czy innych mias IP: *.echostar.pl 06.04.06, 00:39
          Kiedy zniknie ten PRLoski gmach na srodku rynku w ktorym chyba sie miesci jakies
          muzeum?

Kiedy zrobia coz z ta dziura miedzy polwiejska a krysiewicza?

Kiedy zamiast parkingow miedzy obdrapanymi kamienicami powstana plomby ktore
          beda budowane z wygladem starej ladnej kamienicy?

Kiedy nie bede musial co chwila uwazac na psie kupki ktore sa wszedzie?

Prosze o wprowadzenie natychmiastowych zakazow pozostawiania kup psich na ziemi
          przez wlascicielow. Sa torebki, prosze zbierac po swoim piesku.

Prosze zagospodarowanie terenow tak jak w krakowie. Bylem tam niedawno i
          zostalem zaskoczony jak duzo tam turystow.

A ten PRLoski scheiss prosze natychmiast zbuzyc lub fasade zbudowac bo zatrowa
          klimat naszego pieknego rynku.
      • jardo-g Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg 28.03.06, 10:46
        Mnie też się podoba - najbardziej, to bardzo klimatyczne knajpki na rynku.
        Nie lubię tylko tylko jak niektórzy Poznaniacy się wywyższają, że oni to zabór
        niemiecki, Europa, a zabór rosyjski, a zwłaszcza Warszawa, to azjatycka dzicz.
    • Gość: WZMot Miasto turustyczne bez toalet? IP: 83.238.130.* 27.03.06, 09:00
      Największym utrudnieniem dla turustów jest brak toalet publicznych. O ile na
      Półwiejskiej można skorzystać z któregoś z centrów handlowych to na św. Marcinie
      jest zawsze kłopot,a za Emnpikiem jest przeważnie zamknięte:( Skandal. Jako
      poznaniakowi jest mi wstyd gdy oprowadzam kogoś i nie mogę mu wskazać miejsca do
      wykonania swych fizjologicznych potrzeb.
      • Gość: LukasK Co prawda to prawda IP: 217.153.71.* 27.03.06, 11:13
        Ale jak potrzeba przyciśnie, to można się zatrzymać w dowolnym lokalu
        gastronomicznym i przy okazji załatwić co tam się ma.
      • Gość: stachu Re: Miasto turustyczne bez toalet? IP: *.icpnet.pl 27.03.06, 12:55
        ZASPOKOJENIA potrzeb
    • Gość: BaQ Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 12:29
      Ten Weekend spędziłem we Wrocławiu. Byłem zszokowany tłumem turystów z Niemiec!
      Wrocław ma wiele ciekawych miejsc, są rozwieszone plakaty ze szlakiem dla
      zwiedzjących, co ułatwie zwiedzanie. Pod względem organizacji turystyki Wrocław
      wyprzedza Poznań. A szkoda, bo nasze miasto Poznań jest bardzo atrakcyjne. Żeby
      tylko władzom miasta chciało się stworzyć jakiś porządny folder o mieście i
      przeprowadzić jakąś sensowną kampanię promocyjną.
      • yakub3 Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg 27.03.06, 12:45
        Kampanie promocyjne to za mało! Poznań ma wiele miejsc bardzo ciekawych
        ale wymagających rewitalizacji, no a czasem przebudowy i zmiany przeznaczenia.
        Forty, stara gazownia, budowle podziemne, cytadela - wszysko w centrum i nie
        chodzi mi wcale o kolejny Stry Browar... na początek można by pomyśleć o trasach
        turystycznych.
        Piękne uliczki z knajpkami ma wiele polskich miast i miesteczek - to już nie
        jest argument dla odwiedzenia akurat naszego miasta. Trzeba promować to co
        Poznań ma uniakatowego!
        • Gość: Malinka Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 12:55
          Dooookładnie! Forty, podziemne korytarze, cytadela!!! a nie zamek i trakt
          królewsko - cesarski (no chyba, że zrealizowany z autentycznym rozmachem i
          faktycznie rewitalizujący miasto)
          • yakub3 Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg 27.03.06, 13:06
            ..., że już o zasypanym (w komunie) korycie Warty nie wspomnę.
            Ale jak nie mamy forsy na 2km torów tramwajowych to z rzeka pooooczeka.
    • Gość: Tomasz Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.03.06, 19:39
      Witam,
      ja również uważam Poznań za bardzo atrakcyjny. Stare Miasto macie piękne - ale
      te są wszędzie ładne, ale takich fasad kamienic jak u Was nie widziałem nigdzie
      w Polsce, przy niektórych (jakby je odświeżyć) to Barcelońskie się chowają...
      tylko trochę reklamy by się przydało, bo jak pytam w pracy to mało o was
      wiedzą. Zróbcie coś z tym...
      Pozdrawiam
      Tomek z Warszawy.

Acha, jeszcze jedno - błagam rozbierzcie ten murowany barak na Starym Rynku,
      wówczas Wasz rynek będzie niepokonany....
    • Gość: katia Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 23:02
      Rzeczywiście, Poznań jest 'atrakcją' bez cech szczególnych..
      ostatnio miałam okazję gościć grupę Niemców i Stare Miasto rzeczywiście robi na
      nich wrażenie ale w gruncie rzeczy jest..nudne, tak samo jak koziołki

uważam że warto byłoby zainwestować w poznańskie forty i podziemia, odnowić
      przynajmniej w minimalnym stopniu - Festung Pesen. byłaby to inicjatywa na
      pewno przynosząca miastu korzyści i ciesząca się ogromnym zainteresowaniem nie
      tylko ze storny Polaków
      • Gość: Reee Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: 216.228.240.* 28.03.06, 00:56
        Pod wzgledem podziemi, bunkrow etc. Szczecin jest zdecydowanie
        ciekawszy...tylko rowniez nie promowany od tej strony, forty Poznania jak
        najbardziej mozna zaliczyc za atrakcje.
        • Gość: Ebert Re: Trochę OT. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 31.03.06, 12:58
          Posiadasz jakieś informacje na temat podziemnego i ufortyfikowanego Szczecina?
          Może wiesz, gdzie można szukać takowych?
    • Gość: true Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: *.icpnet.pl 27.03.06, 23:20
      Po pierwsze nie reklama a organizacja, coś co uporządkuje, narzuci turystom
      ścieżkę zwiedzania. Prostota, przejżystość prezentacji informacji turystycznej.
      Dostępność informacji turystycznej, kolorowe foldery z atrakcyjnymi miejscami
      Poznania powinny zaśmiecać wręcz ulicę, powinny być dostępne wszędzie, na
      lotnisku, w każdej księgarni, w sklepach i kioskach. Foldery powinny być super
      profesjonalne, kiedyś widziałem taki folder Chicago, dech w piersiach zapierał,
      ciekawy, prosty i przejżysty, wszystko widać na pierwszy rzut oka. Ważne aby nie
      trzeba było się wczytywać, kurcze za dużo tego aby na forum opowiadać.
      Może wziąć kogoś z jakiejś szkoły turystycznej niech się wypowie. Hotele to
      jedno a toalety publiczne to drugie ;) Faktycznie stary rynek i zabytki są dla
      mnie nieciekawe. Forty, podziemia, WOW! To byłoby coś. Uważam, że park na
      cytadeli jest mega atrakcyjny (bo nie ma tam turystów, hehehe ;)). Generalnie
      Poznań musi wyrobić swoją markę.
    • Gość: true Turystyczne przeszkadzacze IP: *.icpnet.pl 27.03.06, 23:37
      Do turystycznych przeszkadzaczy zaliczyłbym: 1) słabo dostępna informacja
      turystyczna, 2) zbyt wiele chaotycznych stron WWW: www.poznan.pl to jakaś
      kpina!!!, brak jednej KOMPLETNEJ strony WWW opisującej Poznań, 4) Obcokrajowiec
      za cholerę nie wsiądzie do TRAMWAJU, nigdzie nie trafi, zgubi się itd. TUTAJ
      pole do popisu dla MPK, tramwaje takjakby prowadzą do nikąd, atrakcje
      turystyczne powinny być malowane na niektórych tramwajach lub autobusach, 5) W
      zasadzie nawet poznaniacy nie wiedzą co jest ciekawego do zwiedzania, 6) pewnie
      pieniądze są problemem, 7) promocją miasta na pewno zajmują się osoby
      NIEPROFESJONALNE, skoro wynik ich pracy jest do DUPY to należy te osoby
      wymienić, ogłosić konkurs, zaproponować odpowiednią kwotę pieniędzy itd.,
      powtarzać aż do skutku, do promocji miasta Poznania potrzebna jest ŚWIERZA krew,
      nowi ludzie spoza układów a najlepiej z innego miasta, 8) Pierdoły typu budki
      telefoniczne, dobrze zorganizowane toalety, ŁAWKI!!!! kurde w tym mieście nie ma
      gdzie siedzieć !!!
      • Gość: Miszel Re: Turystyczne przeszkadzacze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 07:54
        ..tak, tak zatrudnić kogoś spoza układu;))) Przecież to urząd - patrz - władza
        samorządowa.Kto miałby przepraszam przeprowadzać rekrutację? Może dziennikarze?
        Osobiście jestem za pełną jawnością przy naborze na stanowiska urzędnicze.
        Jawną - nie tylko na stronach internetowych urzędów. Do BIPu przecież prawie
        nikt nie zagląda.
        • Gość: true Re: Turystyczne przeszkadzacze IP: *.icpnet.pl 28.03.06, 10:14
          W zasadzie źle się wyraziłem. Chodzi o to aby to nie byli ludzie z tego samego
          ,,sosu''. Czasami trudno coś dostrzec gdy się ,,zbyt blisko stoi'', prawda?
          Gdyby Poznań miały być promowany przez jakiegoś obcokrajowca, taka osoba
          pierwsze co by zauważyła to różnice, różnice które należy wyeliminować.
    • Gość: widix Po co robicie sztuczny problem ?na jakim zakreci? IP: 212.38.193.* 01.04.06, 16:20
      Poznań nigdy nie był , nie bedzie i po co ma byc tutystyczna atrakcja ?
      Poznaianiacy są bardziej :
      Oszczedni , przetsiebiorczy , zmaknienci w sobie .
      To takie Poznanskie - sobota wypad na dyskoteke ale przedtem do osiedlowego
      pubu kilka bronkow wypic bo na discotece piwko za drogie chociaz stac nas
      było .i robili tak inni , duzo ich bylo .Ale nieprzepite pieniadze nie
      trzymalem w skarpecie tylko w banku .
      • Gość: olobol Re: Po co robicie sztuczny problem ?na jakim zakr IP: *.server.ntli.net 01.04.06, 19:38
        szczera prawda.
        • yakub3 Re: Po co robicie sztuczny problem ? 04.04.06, 12:28
          To jednak tylko głupi i powtarzany stereotyp. Mieszkam w Poznaniu od 10 lat i
          pewne cechy tej poznańskości nabyłem ale też mam znajomych tu urodzonych, z
          krórymi chodzimy na rynek i na impezy... chcemy żyć w tym mieście tak samo jak
          Holendrzy w Amsterdamie czy Czesi w Pradze. Poznań ma bardzo ciekawą historię -
          całkiem namacalną i bardzo wiele zapomnianych miejsc.
    • Gość: moniek Re: Poznań - turystyczna atrakcja bez cech szczeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 16:51
      Co to za czubek Jakub napisał Poznań-turystyczna atrakcja bez cech szczególnych.
      Panie Jakubie chyba Pan pochodzi z Krakowa,Warszawy albo Wrocławia ,bo napewno
      nie z Poznania- bo Pan wcale nie zna turystycznej strony Poznania ,a podejmuje
      się Pan pisać taki artykuł.Takim pisaniem nie zachęci Pan turystów do
      zwiedzania przepięknego i bogatego w historie miasta.
    • mantis77 O atrakcjach zapomnieli 29.06.06, 17:44
      Normalnie aż mnie zalewa. Oprowadzałem znajomych w listopadzie którzy
      przyjechali z Płocka. Miałem maraton bo w niecałe dwa dni miałem im pokazać
      Poznań. Udało się "po łebkach"

Pomijam stary rynek i katedrę.

Malty nie obeszliśmy bo zabrakło czasu ale

Byliśmy np w Palmiarni o której się w artykule nie wspomina. Podobnie mamy
      piękny ogród botaniczny i chyba jako jedyne miasto w polsce 2 ogrody
      zoologiczne.

Oczywiście cytadela ale też i wiele muzeów np instrumentów muzycznych czy
      sztuki użytkowej.

Zostaje jeszcze fara i inne atrakcje mniejszego kalibru.

P.S. Przydałby się taras widokowy na Poznań kiedyś był na akademii Ekonomicznej
      ale nie wiem czy jeszcze jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka