billy-the-kid 28.03.06, 18:59 Tak, najlepiej zaorajmy w ogóle pół Poznania i zamieńmy go w ogródki działkowe. Będą pełniły rolę parków otwartych dla mieszkańców :) Sprzedajmy takie pomysły Paryżowi - więcej ogródków działkowych przy La Defence!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: paulos Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 19:41 działki precz wraz z nawiedzonymi radnymi! kto przy zdrowych zmysłach hoduje marchewkę w centrum miasta?! Centrum jest dla inwestycji, parków i budownictwa a nie dla działek! proste rozwiązanie - wynieść działki poza miasto Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p 28.03.06, 20:02 Jak na razie odezwali się zwolennicy molochów miejskich o poglądach z końca XIX wieku. A wspaniałe "miasta-ogrody" przyjazne mieszkańcom idą w zapomnienie :( Obudzimy się i my - ale zgodnie z przysłowiem "mądry Polak po szkodzie" będzie już za późno. W Berlinie (jeszcze zachodnim) mieszkańcy stanęli w obronie swoich "Kleingarten" i WYGRALI! (choć wcale nie hodują ani pyrek, ani marchewki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:05 dzialkowicze obudzcie sie bo wiosna tuz tuz a oni nam chca odrodki dzialkowe likwidowac, a w zamian za to centra rozrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:09 nie stac nas na wczasy zagraniczne ani krajowe a milo sie spedza czas od wiosny do poznej jesieni w ogrodku dzialkowym z cala rodzina i ze znajomymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.icpnet.pl 28.03.06, 23:13 Miło robi się też wiele innych rzeczy, a grunty w centrum miasta powinny służyc wszystkim mieszkańcom a nie tylko wam. Innych też nie stac na wczasy zagraniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:22 no sorry, że tak to ujmę, jakie miasta-ogrody???????????? działki to nie żadne miasta-ogrody!!! część działek można przeznaczyć pod parki, miejsca rekreacji, inne wykorzystać na cele inwestycyjne; działki - tak, ale poza miastem Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p 28.03.06, 20:04 a ja jestem zwolennikiem uwłaszczenia działkowców na ich działkach. Przynajmniej, tam gdzie to możliwe. Uwłąszczyc i przekształcić jako działki pod lekkie budownictwo mieszkaniowe. Działkowcy, albo sami postawią domki, albo sprzedadzą działki chetnym. Zyskamy tereny pod LEKKIE budownictwo jednorodzinne. (lekkie budownictwo, czyli domki do max 110 m2 powierzchni mieszkalnej, z lekkimi spadzistymi dachami, czy też jednopoziomowe z poddaszem użytkowym, lub bez, a nie wielkie bryły z betonu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:12 przejdzcie sie latem jak te miejsce tetnia zyciem i jak sa zadbane przez wlascicieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.03.06, 20:18 ja bylem, przeszedlem sie, patrzyli sie na mnie jak na jakiegos intruza, bylo nie milo....zwalcowac ogrodki pod nowe inwestycje !! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.icpnet.pl 28.03.06, 23:11 Ty tak naprawdę czy tylko sobie jaja robisz? Działki w okolicach PST szczególnie tętnią życiem i są zadbane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:20 Panie Nikt na to szkoda terenów! Tu chodzi o tereny w centrum - tu nie może stać lekkie budownictwo jednorodzinne! Chyba, że chodzi o działki na obrzeżach miasta, to inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p 28.03.06, 20:26 a gdzie w ścisłym centrum masz działki?? Zresztą napisałem " Przynajmniej, tam gdzie to możliwe." Czyli jakieś ostoje w ścisłym centrum można uczciwie wykupić pod wielkie budownictwo. Ale generalnie, lepiej i taniej mieszka się w małym domku z mikroogródkiem, niż w blokowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p 28.03.06, 21:05 O jakim uwłaszczeniu mówisz?? Na czym miałoby polegać?? Najdroższe miejskie grunty oddać za darmo, albo za grosze?? Z jakiej racji?? Ogródki działkowe mają sens tylko wówczas, gdy znajdują się poza miastem. Na terenie miasta powinny znajdować się parki dostępne dla wszystkich. Opowieści o tym, że ogródki mogą być otwarte dla wszystkich mieszkańców można tylko między bajki włożyć. Już widzę, jak chętnie działkowicze zobaczą innych Poznaniaków kręcących się po ich terenie. W Warszawie był ten sam problem. Starzy działkowicze również narzekali, ale dostali niezłe odszkodowania, choć nie rozumiem z jakiej racji, w końcu to nie była ich własność, i nagle okazało się, że wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p 28.03.06, 21:41 Tak, oddaać tak samo, jak oddano blokowiska, jak za bezcen rozsprzedano wiele mieszkań komunalnych. Prawo własności ogródków działkowych, to pozostałość komunistycznego prawa własności. Ludzie nie zarabiali i nie kupowali tylko "DOSTAWALI", wkladali w to coś co dostali włąsną pracę, zarobione pieniądze itd. Trzeba tym ludziom oddać co co latami sobie "zasiedzieli". ps wyjaśniam: Nie mam i nigdy nie miałem ogródka działkowego typu POD Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p 28.03.06, 21:47 pan.nikt napisał: > Tak, oddaać tak samo, jak oddano blokowiska, jak za bezcen rozsprzedano wiele > mieszkań komunalnych. Czy uważasz, że to było w porządku?? Dlaczego ludzie, którzy wkładali przez całe życie grosze w mieszkania komunalne, czy spółdzielcze, dostali je prawie za darmo, a ci, którzy z takich udogodnień nie korzystali, budowali swoje domy za własne, często niemałe pieniądze, zawsze byli bici po d...?? I za komuny i za nowej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p 28.03.06, 21:53 Tak Dobrusiu, masz troche racji, ale!! Tłumaczyłem kiedyś dokladniej, że to byłą granda. Ja nie tylko musiałem wybudować dom, ale i zapłacić za część instalacji na ulicy. Rodzice płacili praktycznie za wszystkie instalaje (wodociąg, linia energetyczna, burzówka, gaz). Tak, to nie jest sprawiedliwe. Ale skoro oddaliśmy (sprzedaliśmy) za grosze mieszkania komunalne, to dlaczego nie mamy oddać (sprzedać za grosze) tych ogródków?? Po komunie i jej porządkach własnościowych, jak nie ruszysz, zawsze źle. Nie kijem, to pałką. Jestem za uwłaszczeniem działek (oczywiście bezpośrednio dla realnych działkowców, a nie jakiś "nadbudów"). A miejsa na budownictwo jednorodzinne są potrzebne. Mają być mieszkania. A przecież najtańsza i najszybsza droga jest właśnie przez lekkie tanie budwnictwo jednorodzinne. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p 28.03.06, 22:37 A może czas już skończyć z tym rozdawnictwem?? Mieszkania, zakłady pracy, działki ... I co jeszcze?? Z jakiej racji ci ludzie mają dostać za darmo tak drogą ziemię?? Wiesz jak to się skończy?? Bardzo wielu działkowców sprzeda tę ziemię, gdy tylko nadarzy się taka okazja. Podam Tobie przykład z kręgu naszych znajomych. Koleżanka wykupiła za grosze ok. 60-metrowe mieszkanie spółdzielcze, które później sprzedała za 120 tys. złotych. Po sprywatyzowaniu firmy, w której pracuje otrzymała za darmo udziały, które również sprzedała. Za te pieniądze wybudowała sobie spory dom pod miastem. Powiedz mi, czy to jest w porządku?? Przecież zakłady pracy, blokowiska były budowane z pieniędzy wszystkich Polaków. Dlaczego jedni dostali od tego państwa całkiem niezły majątek, a innym napluto w twarz?? Czy to według Ciebie jest w porządku?? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p 29.03.06, 11:04 Tak Dobrusiu, sprzedzą i OK. Podobnie, jak w mieszkaniach powinien być ustalony czas, kiedy wolno sprzedać, przed upływem tego czasu odpowiednia dopłata. Dopłata taka, żeby miasto zarobiło, i były działkowicz też. Mówisz drogie grunty?? I co pod markety?? Budownictwo jednorodzinne na małych działkach, daje wbrew pozorom bardzo duży współczynnik zaludnienia. Czyli rozwiąże problemy mieszkaniowe tysięcy ludzi. I nie bądź zawistna. Ja też nic nie dostałem. Ani mieszkania, ani ogródka, ani akcji zakładu. I co z tego?? Mamy krzywdzić dziś ludzi, których komuna i tak skrzywdziła?? A pieniądze?? Poszukajmy ich u "złodzieji" całych zakładów, całych bloków, całych autostrad. Poszukajmy w kieszeniach SB-eków, i funkcjonariuszy PZPR, którzy dziś śmieją sie z narodu,który upodlili i biorą wielotysięczne emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p 29.03.06, 13:39 Zawistna?? Niby dlaczego?? Czy dlatego, że ja będę musiała wziąć kredyt na 30 lat, żeby kupić sobie mieszkanie, lub wybudować domek, bo mnie nikt niczego nie dał za darmo, ponieważ miałam to "nieszczęście" nie mieszkać w blokach, nie pracować w sprywatyzowanej państwowej firmie?? Czy dlatego, że jeśli wezmę ten kredyt, to czeka mnie spłacanie go w wysokości ok. 1400 złotych miesięcznie?? Według Ciebie powinnam się cieszyć. W jaki sposób, według Ciebie, komuna bardziej skrzywdziła tych akurat ludzi?? Przyznam, że Twojego sposobu myślenia chyba nie rozumiem. Jeśli już mówisz o krzywdzie, to rozkłada się ona na całe społeczeństwo. Przynajmniej na to, które było daleko od koryta. Jeśli myślisz, że zazdroszczę tym ludziom, to bardzo się mylisz. Cała rzecz w tym, że jeśli rozdaje się majątek państwa lekką ręką, to powinni mieć w tym udział wszyscy. Nie tylko wybrani. I nie mydl mi oczu marketami. W tym kraju brakuje tysięcy mieszkań i będzie brakowało coraz więcej, ponieważ, według ostatnich prognoz, zaczyna się sypać wielka płyta. Chyba wiesz, ilu ludzi tam mieszka. Ogródki działkowe powinny znajować się poza miastem. W mieście jest miejsce na budownictwo, parki, pływalnie itd. Można wymieniać jeszcze długo. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p 29.03.06, 14:12 Dobrusiu, ja też budowałem się z kredytu, też firma w której pracowałem rozpałą się, bez żadnych dla mnie korzyści, też mnie szlag trafiał, kiedy p.łaciłem za kociołek gazowy CO i to z bardzo średniej półki i płaciłem sporo więcej niż szwagier za całe mieszkanie. Ale powtórzę, te działki, to nie aż taki majatek, jaki został w tym kraju ROZKRADZIONY przez "swoich". I uwierz mi. Nie ma takiego systemu, który byłby sprawiedliwy. Ktoś zyskuje, ktoś traci. Byleby nie były to miliony trafiające do pojedyńczych kieszeni. I an koniec: Powtórzę. PRZEKSZTAŁCIĆ DZIAŁKI NA DZIAŁKI BUDOWLANE. A jak wiesz dzialek budowlanych brakuje. To właśnie będzie to Twoje (moje, nasze) BUDOWNICTO MIESZKANIOWE. I jak dobrze policzysz domki na małych działeczkach, są bardziej intensywną zabudowaą mieszkaniową niż blokowiska. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
sineira Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p 28.03.06, 20:22 Ogródki działkowe w centrum miasta to absurd. Jednak popierałabym ich likwidację tylko wtedy, gdyby te tereny miały być w większej częsci zamienione na ogólnodostepne parki miejskie - bo zieleni w Poznaniu mamy coraz mniej i należy ją zachowywać. Ale nie w formie ogródków działkowych - no przepraszam, grządki z ołowianą marchewką to pomyłka! I wyglada to nieciekawie - byle jakie altanki z przypadkowych materiałów, jakieś tunele foliowe, koślawe szklarenki... Ogólny bałagan. A poza tym to ciągłe palenie liści, gałęzi, chwastów i wszelkich śmieci, jakie działkowiczom wpadną w ręce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 20:46 tylko wielkie budownictwo i rozrywka ,przejdz sie w piatek i sobote wieczorem , to bedziesz mial rozrywke, syf , brud ,szklo po piwie i resztki kebabow. ale mi centrum rozrywki.jeszcze dzialki zlikwidujcie i zniszczcie to co jeszcze zostalo dotychczas piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.icpnet.pl 28.03.06, 23:09 Ogródki działkowe piękne?? Kup sobie duży młotek i walnij się nim mocno w głowę, może pomoże ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 22:01 moze pomyslcie o ludziach starszych [emerytach] gdzie dla nich ogrodek dzialkowy to cale zycie . parki rozumiem ,zielen, ale czy taka osoba woli siedizec w parku na lawce obok penrkow z piwem ,czy we wlasnym ogrodku/.powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truskawkowesłońce Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: 194.114.144.* 28.03.06, 22:35 W wielu europejskich miastach są działki w centrum miasta. Na przykład w Wiedniu. Im więcej zieleni, natury tym lepiej!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.icpnet.pl 28.03.06, 23:08 Jeśli widziałaś/eś gdzieś działki w centrum Wiednia to znaczy że palisz jakiś naprawdę ostry towar. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a mam pytanie!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.03.06, 22:39 Skad oni maja te działki? bo ja czesto słysze, ze ktos ma działkę w znaczeniu ogródek w miescie.Ja nic nie dostalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: działkowicz Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna IP: *.promax.media.pl 28.03.06, 23:25 To ostatni relikt komunizmu , a zarządzaja nimi starzy komunisci , darmozjady i nieroby , Smierc tym dziadom . !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 DOJAZD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 00:14 Pry ulicy Dojazd są dziesiątki działek! Część: pomiedzy ul. Dojazd a Witosa zlikwidowano pod budowę planowanych osiedli ale nic nie powstało, czemu!!?? To świetny punkt, zawsze można byłoby podciągnąć tramwaj od trasy na Piątkowską :) Po drugiej stronie ulicy Dojazd od strony Lutyckiej są jeszcze działki, które należy wywalić w cholerę, i zbudować tam cokolwiek co ściągnie tam ludzi w celach usługowych a może i budowlanych! Coś ktoś wie o Dojeździe i Winiarach? Bo to są Winiary/Golęcin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: DOJAZD IP: 195.20.110.* 29.03.06, 08:30 Zdaje sie, że to są tereny Akademii Rolniczej. Słyszałem, że mieli sie na tym terenie rozbudowywać (między Dojazd a Witosa). Pewnie czekają na kase... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks4 co dalej z działkami IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.06, 09:04 "Ja jako były" działkowicz uważam, że prawda lezy gdzies pośrodu. Z jednej strony ogródki działkowe w obrębie zabudowy miejskiej nie sa żadną ozdoba ani nie są źródłem zdrowej żywności. Tu chyba nie ma wątpliwości. I jeśli miasto się rozrasta- to ogródki muszą ustąpić. Ale z drugiej strony ruch działkowy, z ogromnymi tradycjami, pełni wiele funkcji przynoszących korzysci społeczne nie do przecenienia. Ogródki działkowe między innymi: 1. sprzyją powstawaniu lokalnych społeczności i rozwijaniu ducha samorządności, poszanowaniu dobra wspólnego, działaniu na rzecz dobra wspólnego. Te cechy niestety giną co szczególnie drastycznie widac w blokowiskach wielkomiejskich, nie tylko polskich. 2. pelnią funkcje edukacyjne, żadna lekcja przyrody nie dostarczy dziecku tylu informacji o świecie roślin czy zwierząt co wspólne spędzanie czasu z rodzicami czy dziadkami na działce. 3. wypełniają czas ludziom, którzy zakończyli juz aktywnośc zawodową. Znalezienie sensownego sposobu na życie przez emeryta wbrew pozorom nie jest rzeczą prostą. Jakże często pozostaje poduszka pod łokcie w oknie na blokowisku. 4. dostarczają poczucia posiadania czegoś trwałego, własnego kawałka ziemi. Dziś, gdy praca najemna nie wymaga posiadania środków trwałych, niezbędnych do zarobkowania, gdy mieszka się w wynajetym czy spółdzielczym mieszkaniu- ogródek jest jedyną rzeczą wypełniająca jedno z podstawowych pragnień ludzkich- pragnienie posiadania. Więc jeśli jakieś ogródki muszą być zlikwidowane to bezwzględnie musi obowiązywac zasada odtworzenia ich na kolejnych obrzeżach miasta. Prosta likwidacja, nawet jeśli będa wypłacane wysokie rekompensaty spowoduje prędzej czy później całkowitą likwidację ogrodów z ogromnymi stratami społecznymi. Niestety- te straty nie są widoczne na pierwszy rzut oka a politycy opcji bliskiej panu.nikt nie kryli się od dawna z zamiarami likwidacji Polskiego Związku widząc w nim siedlisko wszelkiej zarazy. To bardzo typowe dla sposobu widzenia świata przez PiS- kto nie z nami- ten wróg i trzeba go zniszczyć. A przeciez może być też hasło- kto nie z nami ten w przyszłości może być naszym przyjacielem! I tym sposobem, krok po kroku - piekielni braciszkowie produkuja miliony wrogów, a skutek jest łatwy do przewidzenia. Nadejdzie kiedys dzień zapłaty, sędziamy wówczas będziem my- to było prorocze :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
leczy Re: Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna 29.03.06, 08:38 To jest ocena Pisuarów wywodzacych się z dawnych struktur dobrobytu komunistycznego. Tylko tak może myśleć działkowicz, którego trzeba pozbawić prawa użytkowania działki. Odpowiedz Link Zgłoś
miszi Re: Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna 29.03.06, 11:00 Jestem przerazona! Moi rodzice maja dzialke, nie wiem czy Droga Debinska to centrum miasta. I jest to dla nich bardzo wazne! Spedzaja tam kazda wolna chwile i bynajmniej nie sadza tam olowianych marchewek, bo tego juz prawie nikt na dzialkach nie robi. Hoduja kwiaty i rosliny ozdobne, spedzaja czas na wolnym powietrzu zamiast siedziec w czterech scianach i nic nie robic! A banda krotkowzrocznych cwiercinteligentow krzyczy, zeby poodbierac im te 300 m2 i przeznaczyc na co? Na centrum rozrywki?! Kolojna PLAZE albo KINEPOLIS? Wielkiego betonowego kolosa? Cale szczescie, ze teren przy Drodze Debinskiej jest podmokly, bagienny i permanentnie zalewany przez Warte, mam nadzieje, ze nic tam nie wybuduja... Odpowiedz Link Zgłoś
antidotumm Re: Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna 29.03.06, 11:11 Miszi, masz racje: moja rodzina i sasiedzi po 50-tce tez tak maja: kazda chwila na dzialce. A Kinepolisy itp sa dla mlodych, tymczasem starsze pokolenie tez ma swoje prawa! W miescie juz prawie nie ma zieleni, a dzialki sa prawdziwa oaza zieleni. Inna sprawa: uwazam, ze w okreslonych godzinach powinny byc ogolnodostepne jako teren spacerowy dla ogolu mieszkancow: matek z dziecmi, i innych osob. miszi napisała: > Jestem przerazona! Moi rodzice maja dzialke, nie wiem czy Droga Debinska to > centrum miasta. I jest to dla nich bardzo wazne! Spedzaja tam kazda wolna > chwile i bynajmniej nie sadza tam olowianych marchewek, bo tego juz prawie nikt > > na dzialkach nie robi. Hoduja kwiaty i rosliny ozdobne, spedzaja czas na wolnym > > powietrzu zamiast siedziec w czterech scianach i nic nie robic! A banda > krotkowzrocznych cwiercinteligentow krzyczy, zeby poodbierac im te 300 m2 i > przeznaczyc na co? Na centrum rozrywki?! Kolojna PLAZE albo KINEPOLIS? > Wielkiego betonowego kolosa? Cale szczescie, ze teren przy Drodze Debinskiej > jest podmokly, bagienny i permanentnie zalewany przez Warte, mam nadzieje, ze > nic tam nie wybuduja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 Re: Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 12:24 ŻAŁOSNE ZDANIE! Teren w centrum, czy w strefie pośredniej powinien być maxymalnie zabudowany, a nie jakieś działeczki... Jak już chcecie mieć działki to kupcie sobie w Krzyżownikach, Krzesinach, lub pod Poznaniem!! Lepsza PLAZA, KING CROSS czy coś innego co wzmaga ruch łodych ludzi,żeby sie w miescie nie nudzili i chętnie w nim byli, a nie jacyś emeryci na działeczkach na których zwykle jest burdel. Przykład: Dojazd/Witosa, Dmowskiego/Hetmańska czy inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks4 Re: Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.06, 16:16 poznańczyk naskrobał: KING CROSS czy coś innego co wzmaga ruch łodych ludzi,żeby sie w miescie nie > nudzili i chętnie w nim byli, a nie jacyś emeryci na działeczkach na których > zwykle jest burdel ---------- masz rację poznańczyk, staruchów wystrzelać od razu, po jaka cholerę mają zabierać świeże powietrze młodym. Tylko jeden mały szkopuł- ty też będziesz staruchem, jak ci się uda przezyć bez wypadku czy wpadnięcia w nałogi. I co wtedy- tez będziesz zdania, że staruchy do piachu? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna 29.03.06, 16:21 Gość portalu: Poznańczyk20 napisał(a): > Lepsza PLAZA, KING CROSS Z tym akurat kompletnie się nie zgadzam. Takich "centrów rozrywki i wydawania kasy" już jest dosyć. Brakuje parków z prawdziwego zdarzenia, pływalni ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 Re: Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 18:34 Nie napisałem nigdzie, żeby staruchów wystrzelać po pierwsze, a po drugie oni mogą siedzieć na działkach, jeśli nie mają co robić poza miastem czy na przykład na Krzesinach czy Krzyżownikach. Centrów handlowych jest za dużo?? Ciekawe gdzie? Na ratajcach masz jedno M1 i Carrefour, na Wildzie żadnego, na Jezycach również brak. Do King Crossa czy Kinepolis cięzko dojechać bez samochodu, więc gdzie ich jest tyle?? Moze na Piątkowie, na Winogradach też jakoś nie ma. W okolicach Hetmańskiej, na Dojeździe czy gdzieś na Nowym Miescie takie coś moze powstać poza tym czy w Centrum Rozrywki nie moze być basenu, kręgielni, bezpiecznej dyskoteki, czegoś na wzór Fantasy Parku? Jeśli chodzi o tereny zielone to zapraszam do Antonika, Nad Rusałkę, na Ogrody, Na Golecin. Strzeszyn, Strzeszynek, Kiekrz, bo szkoda marnować terenów w Centrum czy w strefie pośredniej na olbrzymie parki. Poza tym handel powinien zarówno jak i mieszkalnictwo kwitnąć w ścisłym Centrum, aby ono nie wymarło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 18:57 ty tylko o markietach,a co ty jestes jakis bogacz zeby tylko tam jezdzic , arodzina to juz sie nie liczy,wypij kawe w domu i porozmawiaj o czyms . a jak ci sie przelewa to sobie sam jedz. pa przyjemnej podrozy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 18:59 a czy taki emeryt ma sile jechac kawal drogi za miasto na swoja dzialke , bo tobie marza sie suuuper sklepy , a co tam chcesz ciagle kupowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna IP: *.icpnet.pl 29.03.06, 21:27 jeżeli uważasz że ludzie starsi mają mieć działki dalej, ponieważ chcesz mieć centra pod nosem, do którego tak pojedziesz samochodem.A ludzie starsi niech dojeżdżają po dwie godziny autobusem to współczuję twoim rodzicom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk20 Re: Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 21:56 Nie mam samochodu :) Po prostu uważam, że nie moze dochodzić do paranoi, że Auchan-y są na tak cięzkich zadupiach na dobrze ukomunikoanych, ładnych terenach blisko Centrum są działki!! Ciekaw jestem jak bedzie Poznań wygladał za 20 lat z lotu ptaka!?!? Centrum, pas działek, osiedla, markety... Odpowiedz Link Zgłoś
miszi Re: Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna 30.03.06, 14:42 Auchan i inne duze sklepy sa poza miastami, zeby nie stanowic bezposredniej konkurencji dla malych sklepow! Z calym szacunkiem ale nie chcialabym aby w scislym centrum stalo cos na ksztalt Auchan albo M1! Jesli ktos chce tam jedzic to zapraszam do autobusow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 15:08 to jest rozmowa z oszolomem, tylko markiety ci w glowie,wybuduj sobie na starym rynku i bedziesz mogl tam zamieszczac.a dzialki zostaw w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posener Opamietajcie sie kochani! IP: 217.153.224.* 01.04.06, 10:01 Oczywiscie ogrodki nalezaloby przeniesc je na obrzeza Poznania, ale nie za daleko - zeby ci starsi ludzie nie mieli problemow z dojazdem - bo tak samo jak ty chcesz isc do Kinepolis, tak ludzie starsi chca spedzic czas na swiezym powietrzu - i tez maja do tego prawo. I mam 23 lata wiec nie zarzucaj mi ze nie wiem o co w tym chodzi. Ale po co do jasnej cholery wiecej centrow handlowych? Na wildzie masz Auchan o rzut beretem, w centrum stary browar, w nowym miescie M1, Jumbo, Rondo, ETC Swarzędz, Piatkowo - makro, tesco, plaza. W kazdej dzielnicy lub w poblizu jest kilka supermarketow do wyboru. A to, czego brakuje to tereny zielone, bulwary, uliczki z kawiarenkami, male sklepiki z winem, slodyczami, ciuchami, itd. - i na to mozna by przeznaczyc ogrodki dzialkowe. Ewentualnie biurowce pod wielki biznes, zeby w koncu ruszyc to miasto ze stagnacji. Natomiast budowanie centrow handlowych w centrum to nieporozumienie - juz widze korki na Krolowej Jadwigi, gdzie nalozy sie ruch drogowy wokol starego browaru i drogi debinskiej... A poza tym to, co czyni Poznan tak ladnym to wlasnie zielen i urokliwe staromiejskie uliczki (czy tez na Solaczu), a nie kolejny Kings Cross czy inne badziewie. Przestrzegam przed wywalaniem terenow zielonych z centrum, bo mam teraz (nie)przyjemnosc mieszkac w Wawie i tutaj widac do czego tego typu postepowanie prowadzi. Zero trawnikow, drzew, krzaczkow, tylko bury beton i blaszane kloce supermarketow, a przy odrobinie szczescia jedno drzewko przed szklanym biurowcem korporacji zagranicznych. A obok ludzie siedza na plastikowych krzeselkach i sprzedaja na chodnikach warzywa, owoce i chinskie gacie... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc mam dzialke Re: Rozpedzic struktury PZD w cholere jasna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 08:09 dzialki nie dostalam musialam zaplacic po czym musialam zaplacic za doprowadzenie pradu ,wody ,wybudowanie altany ,drzewka tez trzeba kupic same sie ni psieja . wiec te ogrody nie calkiem za darmo.i jeszce jedno nie obrazaj ludzi tez bedziesz stary.............akomuchem to moze sam jestes boja nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies kaflowy !!!walczcie o swoje ogródki!!! IP: *.icpnet.pl 30.03.06, 17:56 dość już terenów zabrano pod inwestycje służące tylko bogatym. najpierw gadanie ze przeznaczy sie te tereny na parki i tereny rekreacyjne a potem sie okaze ze chodzilo o markety i centra handlowe. !!!nie dajcie sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: !!!walczcie o swoje ogródki!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:22 napewno bedziemy walczyc.dosyc markietow.ja nawet do tych co sa nie jezdze,bo nie lubie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: !!!walczcie o swoje ogródki!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 21:44 zostawcie ogrodki dzialkowe w spokoju , nie czepiajcie sie spokojnych ludzi,zajmijcie sie swoimi sprawami ,ok. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrkat Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p 03.04.06, 21:45 Należy walczyć o te dzialki. Podam tematy pod dyskusję: 1. supermarkety na wildzie odpadają - jednym z wielu jest targowisko na bema, w pobliżu Browar, a niedługo otwarty bedzie Lidl, poza tym żabi skok do selgrossu, auchan - wiec po co. 2. A co z terenem za dzialkami za Hetmańską przy Drodze Dębińskiej? Miał tam ponoc powstać na wzór parku w Chorzowie park rozrywki i co? Zarośnięte!!! Co nasze władze miasta robia w tym kierunku? 3. Warto byloby zapytac ekologów, jakie skutki może pociągnąc likwidacja dzialek. Wydaje mi sie, że mimo wszystko jest to jakas ostoja ptactwa. Widywalem tam nawet bażanty, nie mowie o innych gatunkach. Gdzie mają podziac sie chronione jeże? 4. Kwestia otwartych dzialek dla spacerowiczow - jako park. Owszem można o tym pomyśleć, ale dlaczego, skoro wybudowano osiedle nad Wartą, odgrodzono dostęp aż do jej brzegu uznając jej brzeg za teren prywatny? Czy to w porządku i w zgodzie z prawem? 5. Dlaczego miasto nie łoży i dotuje wystarczająco w rozwój Parku Jordanowskiego to znaczy MDK nr 1 przy Drodze Dębińskiej? 6. Łęgi Dębińskie - Park Jana Pawła II - dlaczego jest tam tak malo ławek? Dlaczego nie działają tam latarnie? Nic tam miasto nie robi, oprócz owszem sprzątania. Dawniejszy Bar na Łęgach wynajęto jakiejs firmie - czy pamieta ktoś te czasy kiedy mozna bylo tam dobrze zjeść? 7. Przy ul. Dolna wilda - pewno niewielu wie - stoi zabytkowy budynek pierwszej wildeckiej elektrowni. Obecnie zabity dyktami i opuszczony. 8. dlaczego miasto nie interesuje sie terenami byłych maszyn zniwnych i dalej wzdłuż hetmańskiej do piekarni Fawora? 9. Co z otkrytą pływalnią na Ratajach? Nie wierzę, że włodarze miasta mają naprawdę tyle odwagi aby jedna decyzja zlikwidowac wszystkie dzialki i nagle po roku, dwóch wszyscy bedziemy mieli piekne zielone, bezpieczne parki. Skad na to pieniądze? przeciez jeśli zainwestują w te tereny prywatni inwestorzy, to po wybudowaniu parkow, obiektow sportowych i tak nie befda one dostepne dla ogółu. Na pewno bedzie trzeba za wstep i uzytkowanie płacić!! No i na koniec pytanie - czy likwidacja obecnych dzialek i terenów zielonych w porownaniu z prawdopodobieństwem pobudowania tam osiedli wpłynie korzystniej na zanieczyszczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Działkowiczka Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.icpnet.pl 26.04.06, 19:23 Ja nie chce żeby zabrali te działki moji dziadkowie wychowali sie na nich rodzice tez wiec ja swoje dzieci też mam zamiar wychować na ogródkach działkowych P O D B I E L N I K I !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 19:46 jak ktos nie ma dzialki to niech sie nie odzywa, bo nie wie ile traci . a nygusy niech jada do m1 i niech sobie cale weekendy spedzaja , bo mnie tam nikt nie zobaczy . wole moja dzialeczke. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrkat Re: Działkowcy chcą bronić ogródków działkowych p 27.04.06, 21:31 Czy ktoś się wogole zastanowuil. ze dzialki sa też płucami miasta? Przecież tam jest pelno drzew i to różnorakich gatunków. W parkach ptactwo nie ma tyle spokoju, co na dzialkach. To trzeba widziec i zaobserwować a potem sie wypowiadać o likwidacji dzialek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Na działkach gó..e sa pijaki. IP: *.icpnet.pl 27.04.06, 21:56 Pijaństwo, pierdzenie, awantury, kierowcy tirów + inne prostackie zawody. Kiedyś działki miała inteligencja , dziś działki są w rękach ,albo emerytów (stara kadra) , albo właśnie penery i pijaki i prostacy mają działki. Odpowiedz Link Zgłoś