-
Przez "ktosia" rozumiem kogoś ze stałych bywalców, przepisów (na dżem czy konfiturę) znalazłam kilka ale z oczywistych względów bardziej ufam znanym nickom :-) Bardzo polubiłam arbuza, chciałabym go jakoś utrwalić, może ktoś podpowie, czy warto i efekt jest wart nakładu pracy, będę wdzięczna.
-
i jeszcze chłopdnik arbuzowy - z dodatkiem malin oraz mleka
skondensowanego i cukru waniliowego - niebo w gębie :-) Arbuz LOVE!
-
Witam! Czy ktoś orientuje się gdzie w Warszawie kupię teraz arbuza? W hipermarketach w których byłam, almie, piotrze i pawle, niestety brak.
-
Mam w domu wielki kawał arbuza, nikt nie ma siły jeść go samodzielnie. Nic mi nie przychodzi do głowy jak go spożytkować. No, może jako dodatek do kanapek z serem spleśniałkiem, ale ileż można? Proszę o jakieś inspiracje, najlepiej wytrawne.
-
mam dużo arbuza , proszę o jakies pomysły co oprócz sałatki owocej, mogę z nim
zrobić. Proszę podeslijcie linki-pozdrawiam i z góry dziękuję
-
mrozicie arbuzy ? warto?
-
Co raku w lato zjadam ogromne ilości arbuza. Ponieważ przy zakupach nie bawię
się w detal, najczęściej kupuję arbuza w całości.
No i tu pytanie, jak rozpoznac czy zawartość jest już dojrzała?
Zakupy w tym samym miejscu nie są dobrą metodą. Dziś w miejscu, jak sądziłam
sprawdzonym, kupiłam 8 kilko kompletnej porażki, smak i konsystencja
arbuziego środka przypomina niedogotowane katrofle :-((
-
kiedys jadlam takiego nasaczonego alkoholem arbuza. nie pamietam jednak ani
jaki byl to alkohol (wodka, spirytus, rum????), ani w jaki sposob sie to
przyrzadza. robi sie dziurke w arbuzie i w ten sposob aplikuje sie trunek?
jak dlugo ma sie to "przegryzac"?
z gory dziekuje za wszystkie rady
-
to bardziej pytanie do forum napoje, ale to chyba prezniej dziala.
kiedys jadlam takiego arbuza, byl swietny, ale zapomnialam zapytac o technike
przyrzadzania i gatunek alkoholu, jaki wlewa sie do srodka.
kto pomoze?
-
Ałszałam, że można zrobić wodkę z arbuza:) Ponoć się wstrzykuje wódke do
całego arbuza i zostawia na parę dni w lodówce. Alkohol rozmiękcza miąższ i
powstaje taki gęsty napój procentowy:) Ale wydaje mi się, że przepis jest za
prosty i dlatego chciałabym zapytać, czy nikt z Was nie zna sposobu jak
przygotować pyszniutkiego arbuzowego drinka:)
Pozdrawiam:)
-
mam pytanko, chce jutro zrobic sałatke wg Nigelli ktora składa sie z
arbuza, fety, czerwonej cebuli polanej limonką i oliwek. wszystko
jest ok tyle tylko ze nie mam i nigdzie nie dostane juz czerwonej
cebuli. czy ktos z was sie orientuje czy mozna uzyc zwykłej cebuli
polanej sokiem z limonki? czy to będzie ok?
-
Arbuzy niezwykle taniutkie, wielkie i soczyste, zajadam sie nimi codziennie,
czasem miksuje z bananem i wypijam, czy macie jeszcze jakies inne pomyslyna
jego konsumpcje?
-
Jak do tej pory się niespotkałem...
-
... bo ja uwielbiam jeść Je siedząc w płytkiej wodzie jeziora, lub morza i
nie bacząc na obyczjność oraz szaty: WŻERAĆ SIĘ W MIĄŻSZ mając pestki na
uszach... :)
-
Jestem uzależniona od arbuzów dotychczas zjadałam połówkę dziennie , teraz
tylko ćwiartkę , czuję się po tym "wypchana",niby to sama woda,ale........
Co sądzicie na temat arbuzów? mozna od tego utyć?proszę się nie śmiać z
nieświadomej :)
-
wiele razy o tym słyszałem, ale nigdy nie robiłem
czy ktoś wie jak to się robi, a zwłaszcza w jakich proporjach? tzn ile wódki
na jednego arbuza?
byłbym wdzięczny za pomoc
-
Zaznaczam-wyszukiwarka byla juz w ruchu:)Mam dwa olbrzymy,ktorych nie damy
rady zjesc-prezent-do lodowki sie nie zmieszcza.Czy jest szansa jakos go
przetworzyc-bo,ze z bialej czesci konfitury to tez wiem.Tylko co z ta ogromna
iloscia czerwonego pysznego miazszu-no chyba,ze porozdaje:))
-
nie wiecie czy to jest do zrobienia nalac wodki do arbuza i zamrozic jak ktos
to juz robil to niech da znac czy dobre i wogole
-
Czy znacie moze jakies ciekawe pomysly na polaczenie tych dwoch skladnikow? :)
Mi chodzi po glowie cos takiego: wydrazyc arbuza (odcinajac czapeczke) z
miazszu wyciagnac pestki, rozdrobnic dodać wódzię i wio!
:-)
hipolit
-
Przepis poznałam inwestując w ww. Miąższ arbuza miksujemy, dodajemy kostki
lodu i cukier waniliowy. Ponoć przepyszne, choć jeszcze nie próbowałam.