Dodaj do ulubionych

Co z tą Wrześnią?

09.04.06, 12:49
W czwartkowych FW mamy przedstawione kandydatury na przyszłych burmistrzów.
Są to oczywiście spekulacje. Po prawej stronie mamy domniemane kandydatury
obecnego burmistrza, obecnego starosty i byłego viceburmistrza, po lewej
stronie SLD byłego posła, OFS byłego starosty, po stronie ludowców obecny
wiceprzewodniczący rady powiatowej, w centrum wiceprzewodnicząca rady gminnej
no chyba niezależni przewodniczący rady gminnej i człowiek z biznesu. Wielką
niewiadomą stanowi kandydat PIS. Czyżby czarny koń? Może kryzys w samoobronie
jest oznaka tego, ze jej elektorat przeszedł do PIS? A może to prawda, że PIS
i Wrzesińska Unia się dogadują? Jak myślicie, kto wygra lub przejdzie do
drugiej tury?
Obserwuj wątek
    • euglena_pl Re: Co z tą Wrześnią? 09.04.06, 15:20
      Jest to bardzo dobre pytanie. Co z tą Wrześnią? Co się dzieje z ludźmi, którzy
      w niej rządzą? W tym samym artykule Faktów jest również informacja, że pan
      burmistrz zakupił 1000 biletów na film „Jan Paweł II”, które następnie rozdał
      dla 5 parafii. Film jest wspaniały, bo wspaniałym i wielkim był nasz i całego
      świata Ojciec Święty. Ale ze 100krotną pewnością Jan Paweł II bardziej by się
      cieszył, jakby te 9000 zł, które pan burmistrz przeznaczył na bilety,
      przeznaczył na pomoc matkom samotnie wychowującym dzieci, na biedne dzieci z
      patologicznych rodzin, na wszelką pomoc dla ludzi, którzy utracili pracę, dla
      bezdomnych, którzy śpią po dworcach, parkach, piwnicach, dla ludzi, którzy
      utracili prawo do zasiłku i teraz szperają po śmietnikach itd. itd. I jestem
      przekonana, że byłby to gest tak wspaniały, na miarę wspaniałości Jana Pawła
      II zwanego na całym świecie Wielkim. Szkoda, że pan burmistrz za pieniądze
      podatników funduje bilety, zamiast przeznaczyć je na pomoc najuboższym, których
      w Gminie Września jest bardzo dużo.
      Dziwna jest również zapowiedź jednego proboszcza mówiąca, że gest ten jest
      zapowiedzią kampanii wyborczej pana burmistrza, o czym również piszą Fakty. W
      jakim kontekście zostało to powiedziane? Mam nadzieję, że nie w formie kampanii
      wyborczej kandydata na burmistrza? Bo przecież nie, kto inny jak PO cały czas
      mówi, że pis- owcy nie powinni jeździć do katolickiego radia i telewizji i tam
      dyskutować o polityce. Również tutaj uważam, że nie powinno się w jakiejkolwiek
      formie i kontekście poruszać problemu wyborów do samorządu. A jeżeli wypowiedź
      ta jest krytyczna w stosunku do pana burmistrza, to proboszcz nie powinien
      przyjąć tych biletów i wytłumaczyć panu burmistrzowi, że są szczytniejsze i
      bardziej naglące cele, które powinien burmistrz wspierać w gminie, w której
      prawdopodobnie ponad 20% ludzi zdolnych do pracy jest jej pozbawionych.
      • antykomunista1 Re: Co z tą Wrześnią? 09.04.06, 16:21
        hm
        Bardzo ciekawa wypowiedź Może doczekamy się wyjaśnień
        • bezatu7 Re: Co z tą Wrześnią? 09.04.06, 19:33
          Na pewno z naszym miastem nie jest tak, jak sobie wyobrażaliśmy tuż po wyborach
          w październiku 2002roku. Myślę, że czujemy się mocno zawiedzeni obecnymi
          rządami i nawet taka przedwyborcza kampania – propaganda o jakiej pisze Euglena
          w niczym już nie pomoże. Wydawanie pieniędzy podatników powinno być pod
          szczególnym nadzorem i z wielką rozwagą, i żadne wybory nie mogą tego zmieniać.
          Powinna być to święta zasada. A okazało się, że ktoś zaczyna tracić rozsądek i
          nerwy. Co ma się stać, to się stanie. Przecież panowie pracowali na taki
          wizerunek przez 4 lata i żadne gesty w tym ten biletowy który jest po prostu
          mocno nieprzemyślany, nic nie pomoże.
    • pan.nikt Re: Co z tą Wrześnią? 09.04.06, 19:54
      Nie wiem dlaczego, ale spoglądam na te bilety trochę inaczej.
      Zakup tych i innych biletów ratuje nasze kino przed bankructwem.
      Czy chcecie Wrześni bez kina???
      • pan.nikt Re: Co z tą Wrześnią? 09.04.06, 19:56
        oj uciekło.
        cd.
        A, że zakupiono bilety na ciekawy i dobry film i dzięki temu wielu ludzi,
        również tych, których na kino nie stać mogło go obejrzeć, to tym lepiej.

Może warto czasami myśleć pozytywnie???
        • aleksander_absolwent Re: zgadzam się z eugleną_pl 09.04.06, 21:12

Ja cały czas myślę pozytywnie, a co do biletów to zgadzam się z eugleną w
          zupełności. Tak sie nie robi. Wielka szczodrobliwość nagle ogarnęła przed
          wyborami? Ciekawe? Dla wszystkich włodarzy polecam serial niedzielny "Ranczo"
          po wieczornych Wiadomościach telewizyjnych. Dzisiaj był szczególny odcinek,
          który bardzo mi sie podobał. Tka mała Polska w pigułce.
      • judymdoktor Re: Co z tą Wrześnią? 09.04.06, 21:43
        pan.nikt napisał:
        > Zakup tych i innych biletów ratuje nasze kino przed bankructwem.
        > Czy chcecie Wrześni bez kina???

No proszę jak wspaniałomyślnie postanowił postąpić nasz burmistrz. Dziwi mnie
        tylko, że tak robią liberałowie, bo przecież PO to partia liberalna.Chyba się
        nie mylę? Idąc takim tokiem myślenia należałoby zadać inne pytania Dlaczego pan
        burmistrz w ten sam sposób nie ratował u nas przed bankructwem całej masy
        małych sklepów i drobnych firm, które miały kłopoty i zbankrutowały? Dlaczego
        burmistrz nie kupował np zestawów od Tonsilu do podległych mu instytucji, żeby
        im pomóc? Pamiętam jak kryzys przechodziła Spółdzielnia Mleczarska i jakoś nie
        pamiętam, zeby burmistrz im pomagał? I takich przykładów można podać więdcej.
        Mamy wolny rynek, podstawowa zasada liberalizmu, o który tak walczy PO - partia
        Pana burmistrza.

Właśnie, dlaczego taka szczodrobliwość i troska na parę miesięcy przed
        wyborami?

Odpowiedź znają Wyborcy i z pewnością odpowiedzą.
        • pan.nikt Re: Co z tą Wrześnią? 09.04.06, 22:01
          Trudno porównywać kulturę ze sklepikami.
          Kino jest instytucją kulturalną.
          Oczywiście, mozna zlikwidować kino, ale czyto będzie w interesie mieszkańców??
          Tą metodą należy zlikwidować WOK, kluby sportowe itd.
          • judymdoktor Re: Co z tą Wrześnią? 09.04.06, 22:08
            Kino jest gminne czy prywatne? Możemy odejść od sklepików, które dają jednak
            miejsca pracy i przejść na szkoły gminne na wsiach, które również likwidowano.
            Szkoły te były często jedynymi ośrodkami kuturotwórczymi na wsi. Dlaczego
            burmistrz nie chciał do nich dokładać tylko je likwidował?
            Ja jak chcę obejrzeć dobry film to zazwyczaj jadę do Multikina lub Kinepollis
            w Poznaniu. Robi tak zresztą bardzo wielu Wrześnian i nikt tego nie zmieni,
            szczególnie taka pomoc finansowa burmistrza. Zresztą nie wiem, czy jest ona
            zgodna z prawem?
            • romik1961 Re: Nie ważne kto wygra. 09.04.06, 23:04
              Ja filmy oglądam w telewizji. Nie jeżdżę do żadnego Multi. Szkoda kasy na
              snobizm. A tu słyszę, że Pan Burmistrz kupił bilety do kina i tym sposobem
              uratował instytucję kulturalną. Brawo, brawo. Szkoda, że nie kupił z 5 tysięcy
              zestawów głośnikowych od Tonsilu. Z jakiejś upadającej hurtowni kable. Można by
              było opasać miasto i serwować propagandę. Słyszałem tu i ówdzie, że z FW też
              coś nie tak. Jeżeli można byłoby podjąć taką decyzje o zakupie tego tygodnika
              przynajmniej po dwie sztuki na łepka w Ratuszu. Ale tylko z pochlebnymi
              treściami! Takimi właśnie głupotami jesteśmy karmieni. Nie ważne kto wygra we
              Wrześni, czy gdziekolwiek indziej. Już tylko może być gorzej. Wszyscy mają
              pomysły na uzdrowienie wszystkiego. Tylko wpierw uzdrawianie należy zacząć od
              siebie.
              • wercyngetoryks_wp Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 07:26
                Mi się podoba pomysł z biletami.
              • tkaluzny odp 10.04.06, 08:19
                Moja odpowiedz na pytanie FW była jak poniżej.
                Dodam, ze od początku kadencji UMIG Września wykupuje karnety na Prowincjonalia
                dla nauczycieli języka polskiego szkół gminnych (podstawowych i gimnazjów) oraz
                wykupuje seanse dla dzieci - przykład poniżej.

Wspólną UMIG i kina Trójka, w uzgodnieniu z proboszczami parafii.
                UMiG współpracuje od dawna z kinem Trójka - uważamy, że jest to także sposób na
                promowanie wrzesińskiego kina wśród naszych mieszkańców - którzy często jeżdżą
                na seanse do Poznania nie korzystając z oferty kinowej na miejscu.
                W ferie zorganizowaliśmy pokazy dla dzieci z całej gminy:
                Harmonogram udziału w seansach filmowych w kinie „TRÓJKA”

zorganizowanych grup dzieci z poszczególnych szkół gminy Września

Film: „Kurczak Mały”

Data/dzień
                Godzina

projekcji filmu
                Nazwa szkoły
                Liczba dzieci

biorących udział w seansie filmowym

20.02.06r.

poniedziałek
                10.00
                SSP w Kaczanowie

SSP nr 1 we Wrześni
                110 dzieci + nauczyciele / 3 autokary

100 dzieci + nauczyciele

20.02.06r.

poniedziałek
                12.00
                ZS w Nowym Folwarku

SSP nr 1 we Wrześni

100 dzieci + nauczyciele

21.02.06r.

wtorek
                10.00
                ZS w Otocznej

SSP nr 6 we Wrześni

100 dzieci + nauczyciele

21.02.06r.

wtorek
                12.00
                SSP w Chociczy Wielkiej

SSP w Chwalibogowie

SSP nr 6 we Wrześni
                30 dzieci + nauczyciele / 1 autokar

80 dzieci + nauczyciele / 2 autokary

100 dzieci + nauczyciele

22.02.06 r. środa
                10.00
                SSP w Kaczanowie

SSP nr 1 we Wrześni

180 dzieci + nauczyciele

22.02.06 r. środa
                12.00
                SSP nr 1 we Wrześni

SSP nr 2 we Wrześni

SSP nr 6 we Wrześni
                50 dzieci + nauczyciele

110 dzieci + nauczyciele

50 dzieci + nauczyciele

23.02.06r.

czwartek
                10.00
                ZS w Marzeninie

SSP nr 2 we Wrześni

100 dzieci + nauczyciele

23.02.06r.

czwartek
                12.00
                SSP w Grzybowie

SSP w Gutowie Małym

ZS w Nowym Folwarku

SSP nr 2 we Wrześni
                40 dzieci + nauczyciele / 1 autokar

40 dzieci + nauczyciele / 1 autokar

100 dzieci + nauczyciele

W lutym wykupiliśmy 70 karnetów po 110zł na "Prowincjonalia 2006" dla
                nauczycieli Gminy Września.

A tym razem dla, najczęściej osób starszych i mniej zamożnych, w ramach
                podziękowania dla osób pracujących społecznie w kołach charytatywnych i innych
                grupach przyparafialnych zamowiliśmy seans filmowy o Janie Pawle II. Współpraca
                z organizacjami pracującymi społecznie przy parafiach jest prowadzona przez
                Urząd Miasta i Gminy od lat i stąd taka forma podziękowania z naszej strony.
                • euglena_pl Re: odp 10.04.06, 17:30
                  Ależ panie burmistrzu, to że wspiera pan podstawówki i gimnazja poprzez
                  fundowanie uczniom tych szkół biletów na różne seanse filmowe należ do
                  obowiązków Gminy, którą pan rządzi. To, że funduje Gmina karnety
                  na „Prowincjonalia” dla polonistów z podstawówek i gimnazjów jest również
                  obowiązkiem Gminy. Oczywiście, może obowiązek to za dużo powiedziane, ale
                  szkoły te są prowadzone przez Gminę, która powinna dbać o tego typu sprawy.
                  Wielką szlachetnością się pan wykazał sponsorując 1000 biletów do kina dla osób
                  starszych, mniej zamożnych, jak to pan pisze w porozumieniu z poszczególnymi
                  parafiami. Zastanawia mnie tylko, czy nie lepiej było dla tych osób zafundować
                  jakąś pomoc materialną ze względu na ich małą zamożność? Jan Paweł II byłby z
                  takiego gestu pomocy osobom biednym bardzo ukontentowany, o co apelował
                  wielokrotnie w swoich rozważaniach. Zastanawia mnie również, czy w 2005 roku
                  ufundował pan dla osób starszych, mniej zamożnych 1000 biletów na film
                  pt. „Karol, który został papieżem”? Również piękny film. Dalej zastanawia mnie,
                  czy np. w 2004 roku ufundował pan dla osób starszych, mniej zamożnych 1000
                  biletów do operetki, a np. w 2003roku 1000 biletów do teatru, właśnie dla osób
                  starszych, mniej zamożnych? Proszę odpowiedzieć mieszkańcom.

Jestem również za wspieraniem kultury wszelkiego rodzaju w naszym mieście. Tym
                  bardziej jestem za pomocą ludziom starszym mniej zamożnym. Kobiety są bardziej
                  wrażliwe na biedę, szczególnie na biedę autentycznie materialną. I załatwmy
                  najpierw ten problem, a potem zadbajmy o ducha.
                  Dziękuje panu za odpowiedź
                • balbuena Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 20:31
                  tkaluzny napisał:

> A tym razem dla, najczęściej osób starszych i mniej zamożnych, w ramach
                  > podziękowania dla osób pracujących społecznie w kołach charytatywnych i
                  innych
                  > grupach przyparafialnych zamowiliśmy seans filmowy o Janie Pawle II.
                  Współpraca
                  >
                  > z organizacjami pracującymi społecznie przy parafiach jest prowadzona przez
                  > Urząd Miasta i Gminy od lat i stąd taka forma podziękowania z naszej strony.

Nie mam nic przeciwko parafialnym lub przyparafialnym organizacjom
                  charytatywnym. Dobrze, że działają i dla dobra wielu ludzi.
                  Ale są również różne świeckie organizacje charytatywne, które również bardzo
                  dużo robią. Czy Pan Burmistrz również o nich zadbał? Czy Pan Burmistrz również
                  im w jakiś sposób podziękował? Jakoś nie słyszałem o takich podziękowaniach,
                  ale być może one były. Przed każdymi świętami dzieciaki stoją w marketach i
                  innych sklepach i zbierają żywność na święta dla ludzi biednych. Zbierane są
                  również ubrania dla ludzi biednych. Bardzo często dzieciaki i młodzież zbiera
                  pieniądze na dzieci ciężko chore. Wolontariat dzieciaków, młodzieży i osób
                  dorosłych obejmuje całą masę różnych przedsięwzięć, w tym opiekę nad ludźmi
                  obłożnie chorymi, pomoc dla starszych ludzi w domach itp.
                  Czy Pan Burmistrz dofinansował alb sfinansował dla tych dzieciaków i młodzieży
                  w ciągu swojej kadencji jakiś obóz, kolonię wakacyjną? Praca w takim
                  wolontariacie jest dużym poświęceniem, które jest wielkim darem serca. Jakoś
                  nie słyszałem, żeby Burmistrz – Urząd Gminy im dziękował w formie finansowego
                  sponsoringu np. letniego wypoczynku lub innych form.
                  A może się mylę?

• judymdoktor Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 21:21
                    Ja też nie słyszałem, ale bądź dobrej myśli, bo teraz widocznie będzie coś
                    takiego możliwe. W końcu do października mamy jeszcze prawie 7 miesięcy i po
                    drodze są jeszcze wakacje.
                  • pan.nikt Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 21:23
                    Jakoś
                    > nie słyszałem, żeby Burmistrz – Urząd Gminy im dziękował w formie finanso
                    > wego
                    > sponsoringu np. letniego wypoczynku lub innych form.
                    > A może się mylę?

ANO MYLISZ SIĘ
                    • balbuena Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 21:26
                      Jeżeli słyszałeś to łaskawie mnie oświeć.
                      • balbuena Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 21:37
                        No jak doczekam się odpowiedzi?
                        • judymdoktor Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 21:41
                          Nie bądź raptusem. Potrzebne są przecież konsultacje.
                          • balbuena Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 21:44
                            jakie konsultacje?
                            • pan.nikt Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 21:49
                              no właśnie. Jakie konsultacje??
                              • judymdoktor Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 21:55
                                Tak mi się tylko powiedziało. Dzisiaj wszystko i ze wszystkimi jest
                                konsultowane, a to tylko dlatego, żeby nie walnąć czegoś głupiego
                                • pan.nikt Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 21:58
                                  Nie jestem politykiem. Mogę czasami walnąć jakąś głupote, więc nie muszę
                                  konsultować.
                                  :):):):)
                        • pan.nikt Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 21:43
                          Aż taki szybki nie jestem.
                          Nie znam też szczegółów.
                          Mam nadzieję, że włądze same się pochwalą.

Z tego co wiem UM dofinansowywał zarówno wypoczynek młodzieży poza Wrześnią,
                          jak i półkolonie organizowane w Parafii Św. Kazimierza Królewicza.
                          Dokłądał do jakiś organizowanych na półkoloniach wycieczek, autobusu, basenu.
                          Ale powtarzam
                          Szczegóły u władz, albo w parafiach.
                          • balbuena Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 21:51
                            Z całym szacunkiem, co to ma wspólnego z podziękowaniem dla wolontariuszy w
                            formie, o której pisałem? Pólkolonie są organizowane w prawie w każdej Gminie
                            Polski i nie jest to żadna rewelacja. Nie mam nic przeciwko kościelnym
                            pólkoloniom, a pytam się o świeckie organizacje i świecki wolontariat.
                            Powtórzę jeszcze raz

Czy Pan Burmistrz również im podziękował w formie dofinansowania np do obozu
                            lub koloni wakacyjnej?
                            • pan.nikt Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 21:54
                              Kościelne, nie kościelne służą dzieciom i młodzieży.

A inne organizacje??
                              Nie wiem.
                              Ale może chociaż podaj o jakie chodzi i które organizowały jakieś obozy.
                              Bo wiesz, żeby dofinansować, trzeba mieć co.
                              • balbuena Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 22:04
                                Jestem takiego samego zdania co do służebności dzieciom kolni świeckich czy
                                kościelnych i wcale nie próbuje wykazywać wyższości którejkolwiek. Ja pytam się
                                czy Pan Burmistrz zainteresował się róznymi wolontariuszami, którzy na co dzień
                                służą wielu pięknym sprawom i którzy powinni zostać zauważeni i np.
                                wynagrodzeni w postaci dofinansowania przez Gminę wypoczynku letniego. Myślę,
                                że są to w większości młodzi ludzie, którzy się uczą, pracują, działają np. w
                                Harcerstwie i tym podobnych organizacjach.
                                • balbuena Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 22:14
                                  Dobranoc wszystkim, w tym Panu Burmistrzowi.
                                  • judymdoktor Re: Co z tą Wrześnią? 10.04.06, 22:15
                                    Dobrej Nocy
                                    • tkaluzny odpowiedz w skrócie 11.04.06, 07:51
                                      jak widać seansy filmowe dla dzieci były organizowane wcześniej

rok 2005

www.wrzesnia.pl/index.php?act=1&id=1574&lang=pl&wrze=7347e7e95c366043daccc7e4b5475314&crc=72492d0812329408
                                      940838413bea4b53

rok 2004

Wieści z Ratusza / Numer 16 z 1 sierpnia 2004 r.

Imprezy wakacyjne dla dzieci i młodzieży

Wakacyjne poranki filmowe”
                                      Gminna Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych zaprasza dzieci i młodzież
                                      do udziału w „Wakacyjnych porankach filmowych” – w kinie Trójka w każdą środę
                                      sierpnia o godzinie 10.00. Kolejne terminy poranków: 4, 11, 18, 25 sierpnia. Na
                                      wszystkie seanse wstęp bezpłatny.

www.wrzesnia.pl/index.php?act=1&id=1017&lang=pl&wrze=7347e7e95c366043daccc7e4b5475314&crc=942c4fcb843d6a9a
                                      4ce65796948e6a1c

Liczba dzieci uczestniczących w wypoczynku letnim w ramach Gminnego Programu
                                      Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych

2002 ROK

Wypoczynek letni organizowany przez Biuro Profilaktyki i Gminna Komisję
                                      Rozwiązywania Problemów Alkoholowych:

120 dzieci - cztery 10-cio dniowe turnusy w Świetlicy Socjoterapeutycznej we
                                      Wrześni

60 dzieci - wyjazd na 10 dniowy obóz socjoterapeutyczny do Kołobrzegu

Razem - 180 dzieci

Dofinansowano udział w wypoczynku letnim dzieci z rodzin z problemem
                                      alkoholowym:

290 dzieci - miejscowościach popegeerowskich organizowane przez OPS we Wrześni
                                      i Stowarzyszenie Młodych Wielkopolan

4 dzieci - zamieszkałych we Wrześni, przebywających czasowo w Pogotowiu
                                      Opiekuńczym w Koninie

8 dzieci - turnus rehabilitacyjny dla uczestników WTZ

10 dzieci - obóz szkoleniowo – wypoczynkowy dla dzieci z orkiestry dętej i
                                      zespołu tanecznego działających przy Wrzesińskim Ośrodku Kultury

6 dzieci - obóz rekreacyjno – szkoleniowy dla dzieci z MKS „VICTORIA”

6 dzieci - młodzieżowy obóz z ZSZ Nr 2 we Wrześni z programem
                                      profilaktycznym „Alkohol i kierowca”

Razem – 324 dzieci

2003 ROK

60 dzieci - dwa 10- cio dniowe turnusy w Świetlicy Socjoterapeutycznej we
                                      Wrześni
                                      Razem – 60 dzieci

alkoholowym:

30 dzieci - wakacje w Samorządowej Szkole Podstawowej Nr 6

30 dzieci - półkolonie w Zespole Szkół z oddziałami sportowymi w Marzeninie

80 dzieci - kolonie organizowane przez parafię rzymskokatolicką św. Kazimierza
                                      Królewicza

Razem – 140 dzieci

2004 ROK

335 dzieci – w Wiejskich Świetlicach Środowiskowych ( 19-ście 5-cio dniowych
                                      turnusów)

12 dzieci – kolonie w Piechowicach (I nagroda w konkursie)

30 dzieci – wyjazd do Centrum rozrywki i Sportu “DYNAMIX”

20 dzieci -turnus integracyjny w Warsztatach Terapii Zajęciowej

30 dzieci - w Świetlicy Socjoterapeutycznej we Wrześni ( tygodniowy turnus)

2750 dzieci - “Wakacyjne poranki filmowe” w kinie “TRÓJKA” ( 12 seansów
                                      filmowych)

140 dzieci - wycieczki do Gospodarstwa Agroturystycznego w Nowym Folwarku,

1800 dzieci - zajęcia na Wrzesińskich Obiektach Sportowo – Rekreacyjnych

Razem – 5117 dzieci

2005 ROK

440 dzieci - letnie zajęcia w Świetlicy Profilaktycznej we Wrześni

4100 dzieci - „Wakacyjne Poranki Filmowe” w kinie Trójka (18 seansów filmowych)

235 dzieci - wycieczki do Gospodarstwa Agroturystycznego „Na skraju lasu” w
                                      Nowym Folwarku.

290 dzieci - zajęcia w Wiejskich Świetlicach Środowiskowych (18-ście 5-cio
                                      dniowych turnusów)

560 dzieci - zajęcia w Świetlicy Komputerowej w Obłaczkowie

120 dzieci - zajęcia na Wrzesińskich Obiektach Sportowo – Rekreacyjnych

Razem - 5745 dzieci

alkoholowym:

180 dzieci - koloniae w Ośrodku Rekreacyjno – Sportowym „Relax” w Orzechowie.

120 dzieci - półkolonie Marzeninie, Chwalibogowie, Otocznej

Razem – 300 dzieci

Przekazano dotację w ramach otwartego konkursu ofert na zadanie: "Organizacja
                                      czasu wolnego oraz wypoczynku w miejscu zamieszkania dla dzieci i młodzieży
                                      poprzez zajęcia rekreacyjne podczas letnich ferii z uwzględnieniem elementów
                                      profilaktyki uzależnień".

200 dzieci - Uczniowski Klub Sportowy „Olimp” zorganizował treningi, małe
                                      gierki oraz turnieje z cyklu Grand Prix w plażowej piłce siatkowej w lipcu i
                                      sierpniu w Sokołowie

600 dzieci - „Wakacje z tenisem” na kortach tenisowych WOSR we Wrześni.

Razem – 800 dzieci

Jak w poprzednich latach w ramach Gminnego Programu Profilaktyki i
                                      Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w okresie wakacji będziemy organizować
                                      letnie zajęcia dla dzieci i młodzieży, w trakcie których planujemy wycieczki
                                      wyjazdowe będą to między innymi:

zajęcia w gospodarstwie agroturystycznym w Nowym Folwarku

Trasa: Września - Nowy Folwark – Września

Wyjazd w środy : 6, 13, 20, 27 lipca

oraz 3, 10, 17, 24 sierpnia - jeśli będzie duże zainteresowanie zajęciami.

Grupy po 30 osób. Godziny zajęć 10.00 – 14.00.

wycieczka edukacyjno – krajoznawcza - dzieci z miejscowości wiejskich gdzie nie
                                      ma szkół w ramach 5 dniowych letnich zajęć w wiejskiej świetlicy środowiskowej

Trasa: Września - (3 miejscowości wiejskie) – Nowa Wieś Królewska – Kołaczkowo –
                                      Pyzdry – Ciążeń – Ląd – Słupca - (3 miejscowości wiejskie) Września – ok. 100km

Wyjazdy we wtorki 5, 12, 19, 26 lipca; 2, 9 sierpnia

Grupy po 45 dzieci ( z 3 miejscowości po 15 dzieci – np. Bierzglinek, Osowo,
                                      Nowa Wieś Królewska) . Czas trwania wycieczki 10.00 – 15.00

przyjazd do Wrześni na basen miejski (w razie niepogody – kino) - dzieci z
                                      miejscowości wiejskich gdzie nie ma szkół w ramach 5 dniowych letnich zajęć w
                                      wiejskiej świetlicy środowiskowej

Trasa: (3 miejscowości wiejskie) – Września - (3 miejscowości wiejskie)

wyjazdy w czwartki: 7, 14, 21, 28 lipiec; 4, 11 sierpnia

Grupy po 45 dzieci ( z 3 miejscowości po 15 dzieci – np. Bierzglinek, Osowo,
                                      Nowa Wieś Królewska). Czas trwania wycieczki 10.00 – 14.00

1. Szczegóły i zasięg konkursu

Konkurs rysunkowy „Co zrobisz, gdy wygrasz? Co zrobisz, gdy przegrasz?” jest
                                      jednym z czterech konkursów dla dzieci i młodzieży proponowanych przez
                                      Stowarzyszenie Producentów i Dziennikarzy Radiowych organizatorów czwartej
                                      edycji ogólnopolskiej kampanii „Zachowaj Trzeźwy Umysł”, do której kolejny raz
                                      przystąpiła nasza gmina (w tym roku bierze w niej udział 930 gmin). Pełne
                                      informacje o kampanii www.trzezwyumysl.pl .

Zadania – cztery konkursy w ramach kampanii realizowane są we wszystkich
                                      szkołach podstawowych i gimnazjalnych naszej gminy (14 szkół + Zespół Szkół
                                      Specjalnych im. Janusza Korczaka), zgodnie ze zgłoszeniami udziału w
                                      projekcie, które szkoły skierowały do burmistrza.

Wszystkie prace konkursowe wykonane przez dzieci trafią do organizatorów
                                      kampanii do dnia 30 czerwca i będą brały udział w losowaniu nagród.

Wzorem ubiegłego roku pedagodzy szkolni – koordynatorzy kampanii w szkołach
                                      podjęli decyzję o zorganizowaniu etapu gminnego w/w konkursu rysunkowego, aby
                                      bardziej docenić pracę
                                      • euglena_pl Re: odpowiedz w skrócie 11.04.06, 08:34
                                        Panie burmistrzu na Gminny Program Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów
                                        Alkoholowych otrzymuje pan środki i trudno żeby z tych środków nie prowadzić
                                        wszelkich działań profilaktycznych z zakresu edukacyjno – rekreacyjno –
                                        sportowych. Z tego, co mi wiadomo są to duże środki. To należy do zadań pana
                                        urzędu, tak jak wszelkie działania dla uczniów z pana szkół. Wybaczy pan, ale
                                        zasypywanie nas tego typu statystyką jest niepotrzebne, bo to pana obowiązek.
                                        Chciałabym jeszcze raz się pana zapytać, czy w poprzednich latach, tj:2005,
                                        2004, 2003 również nagradzał pan w taki sposób parafialne organizacje
                                        charytatywne jak w roku 2006? Czy tylko ten rok 2006 był wyjątkowy?

• balbuena Re: Co z tą Wrześnią? 11.04.06, 20:45
                                          Myślę, że nic się już nie dowiem, czy Pan Burmistrz również i wolontariuszy
                                          świeckich w jakiś sposób wspierał lub postanowił wspierać. A na pewno warto, bo
                                          są to wspaniali ludzie.
                                          Trudno.
                                          • edgar.rolenkot Re: Co z tą Wrześnią? 15.04.06, 09:22
                                            Bardzo mi się podobał wczorajszy odcinek Plebani, a szczególnie moment, w
                                            którym wójt przychodzi na Plebanię i przynosi raport osiągnięć gminy. Komentarz
                                            młodego księdza na ten raport brzmiał
                                            „Panie wójcie, dlaczego jest tak dobrze skoro jest tak źle?” „Czy nie jest to
                                            propaganda sukcesu?”
                                            Skąd scenarzyści zaczerpnęli taki tekst rodem z życia wzięty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka