Dodaj do ulubionych

Więcej światła w tramwajach!

21.04.06, 07:38
Muszę powiedzieć, że też nie przepadam za tymi reklamami. Ale bardziej
irytują mnie reklamy puszczane z głośników w pojeździe - głośne, krzykliwe i
bardzo natrętne. Czasami nawet puszczane tak, że nie ma już czasu na
zapowiedź kolejnego przystanku. Może Dyrekcja MPK przyjrzałaby się i temu
problemowi?
Obserwuj wątek
    • Gość: LMB Urok nie kosztuje 2,5 miliona IP: *.icpnet.pl 21.04.06, 09:03
      "olorowy tabor MPK budzi też mieszane odczucia estetyczne. - Nie podobają mi się
      tramwaje z reklamami - mówi Anna Hryniewiecka, dyrektor artystyczny Centrum
      Kultury "Zamek". - Tramwaje mają swój własny urok."

Urok nie może kosztować 2,5 miliona. Zgadzam się, że część z tych reklam
      wysokiego lotu nie jest, ale to są ... głównie polskie reklamy. Trzeba będzie
      trochę poczekać i sprawa się wyprostuje.

W przyszłości będzie bardzo łatwy sposób na usunięcie reklam: zwiększenie ceny.
      Na razie jest ona bardzo niska.
      • Gość: DGR Re: Urok nie kosztuje 2,5 miliona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 21:52
        Skoro pieniądze nie są tak bardzo ważne to czemu na Zamku wiszą reklamy
        zasłaniające prawie całość elewacji Zamku (Lech, Opel itp...)!!!Czy to nie
        szpeci Poznania
    • mankut400 Re: Więcej światła w tramwajach! 21.04.06, 11:50
      Ależ większość pasażerów nie ma nic przeciwko reklamom umieszczanym na burtach
      pojazdów!
      Natomiast ABSOLUTNYM NADUŻYCIEM jest zaklejanie reklamami okien!
      I nieważne, czy dziurki w folii są małe, czy duże - taka reklama pogarsza
      warunki (bo o komforcie trudno mówić) podróży tramwajem czy autobusem!
    • Gość: M Re: Więcej światła w tramwajach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 12:02
      Jedna była fajna.Zaczynała się jakoś tak: mówi do ciebie twój
      motorniczy.Niestety nie zapamiętałem czego dotyczyła,czyli twórcy reklamy się
      nie spisali.
      • Gość: chlebodawca Re: Więcej światła w tramwajach! IP: 212.126.9.* 21.04.06, 13:09
        W masakrycznie zatłoczonych tramwajach z oknami zalepionymi reklamami można
        poczuć się niczym w wagonach bydlęcych...
        Mpk nie zachęca zmotoryzowanych do tego, by przesiedli się do śroków komunikacji
        miejskiej. A zdaje się, ze ilość pasażerów jest czynnikiem napędzajacym rozwój
        ekonomiczny przewoźnika. Odstraszanie obskurnymi reklamami i nienajwyzszą
        jakością świadczonych usług sprawa, że trzeba szukać winnych "dziury budżetowej"
        mpk
    • Gość: kuba Re: Więcej światła w tramwajach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 13:57
      Zapraszam do dyskujsji na temat MPK na www.mpkpoznan.fora.pl
      • Gość: exex Re: Więcej światła w tramwajach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 15:26
        Jak ci przeszkadzają reklamy to zapłać 2,5 miliona, a na pewno ucieszą się i je
        pozdejmują. Fakt, że czasami te reklamy są zbyt duże, ale jakoś trzeba zarabiać.
        Poza tym chciałem przypomnieć, że w Poznaniu są jedne z najnizszych opłat za
        komunikacje miejską w Polsce, a komfort za tą cenę na prawdę niezły. (85%
        niskopodłogowych autobusów, w jakim duzym mieście jest ich tyle?)
        • Gość: chlebodawca Re: Więcej światła w tramwajach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 21:23
          wystarczy, że podobnie jak kilkaset albo kilka tysięcy poznaniaków płacę
          kilkadziesiąt złotych miesiecznie za sieciówkę. poza tym, jak wszyscy muszę
          znosić niepunktualnosć, tłok, hałas reklam i zaklejone szyby. Ceny nie są w
          POznaniu aż tak powalające. Sądzę, że windowanie cen, podpierając się
          argumentacją, zę w innych miastach i tak jest drożej, jest wysoce niestosowne.
          Co z tego, że u innych jest drożej? To u nas nie może być taniej i lepiej? Mamy
          równać do "gorszych"?
        • mankut400 Re: Więcej światła w tramwajach! 22.04.06, 20:24
          Gość portalu: exex napisał(a):

> Jak ci przeszkadzają reklamy to zapłać 2,5 miliona,

Chłopie, zastanów się zanim coś napiszesz.
          2,5 mln to jest całkowity przychód z reklam - a jaki procent tej kwoty stanowi
          przychód z zaklejonych okien?
          Podobno niewiele, natomiast to właśnie zaklejone okna rozsierdzają pasażerów i
          są GŁÓWNĄ przyczyną negatywnych wypowiedzi w tym wątku.
    • sk8isgr8 Re: Więcej światła w tramwajach! 21.04.06, 16:09
      Zaklejanie szyb to przesada - niewiele albo nic nie widac. Miejscowi sobie poradza a co maja powiedziec turysci? "Pieniadze to nie wszystko!"
      • Gość: aha! Re: Więcej światła w tramwajach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 20:10
        W pełni się zgadzam, nic dodać, nic ująć. Na reklamy wystarczą burty i dachy
        tramwajów (ciekawe, że zagranicą mogły być,a u nas te plansze na dachu starych
        tramwajów pozostają ślepe). Zaklejając okna, MPK bimba sobie z pasażerów. Nie
        pierwszy i nie ostatni raz, np. umieszczając napis na b. dyżurce na pętli
        tramwajowej Miłostowo, że bilety można kupić, owszem, ale na dworcu
        autobusowym na Śródce. Po każdej "modernizacji" ulic jedzie się coraz dłużej.
        Na emaile nie odpowiadają itd. itp.
        A to porównanie z bydlęcymi wagonami - bardzo trafne, niestety.
    • Gość: JaJo Re: Więcej światła w tramwajach! IP: *.ce.put.poznan.pl 21.04.06, 18:27
      Dział marketingu MPK jest bardzo aktywny, tak, że często zapomina o podstawowej
      funkcji MPK
      - wąski przystanek przy Matejki bo musi być kiosk na wejściu
      - krzyczące reklamy dźwiękowe
      - zaklejanie szyb.
      Jak potem ma wyglądać przesiadka (przypominam strategię układu linii
      tramwajowych - często ale nie bezpośrednio!) skoro nie widzę numeru tramwaju?
      • Gość: Izabela reklama na tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 22:30
        Maksymalnie śmieszą mnie tandetne wnioski niektórych pasażerów MPK...
        jeżdżę komunikacja miejską ponad 10 lat i czuję się świetnie-nie brakuje mi
        światła, co najwyżej świeżego powietrza bo ludzie (wielu)nie wiedzą do czego
        służy mydło. Dokładnie wiem kiedy i do jakiego przystanku się zbliżam, bo są
        mówione komunikaty informujące o nazwie przystanku, a ponadto w każdym tramwaju
        i autobusie jest tablica informacyjna z trasą jazdy, przystankami i czasem
        jazdy. tylko ... nie potrafi wysiąść na właściwym przystanku.reklamy są
        świetne, a szczególnie całopojazdowe. jak tak bardzo Wam brakuje światła to
        przebywajcie więcej na świeżym powietrzu, może pora przerzucić się na
        rower...znajdziecie pracę, dostaniecie samochód służbowy z obklejonymi szybami
        i powiecie pracodawcy: sorry jest mi w nim za ciemno nie da rady się tak
        pracować, rezygnuje??? nie bądźmy zacofani, reklama jest dźwignią handlu w
        każdym rodzaju...jeżeli będziecie nadal stwarzać takie problemy to wielu ludzi
        straci pracę , bilety podrożeją...ale wy będziecie mieli więcej światła i
        satysfakcję że dopieliście swego. i wtedy znowu kogoś oświeci i znajdzie sobie
        kolejny temat do krytyki...
        • Gość: chlebodawca Re: reklama na tramwajach IP: 212.126.9.* 22.04.06, 00:07
          To fascynujące co mówisz, Izabelo.
          Spróbuj jednak wziać pod uwagę to, zę z komunikacji miejskiej korzystają nie
          tylko świetnie rozeznani w rozkładzie przystanków młodzi Poznaniacy, ale także
          osoby starsze, turyści itd. Czy także 80.letniej babci poradzisz, aby przesiadła
          się na rower, bo nie potrafi dojrzeć przez "otworki", do jakiego przystanku
          zbliżył się tramwaj.
          Ale chyba należysz do ludzi, którzy uwielbiają potykać się codziennie o tony
          zostawianych pod drzwiami ulotek oraz nie odczuwają dyskomfortu, gdy podczas
          przejazdu autobusem z głośników wyje jakaś "dająca pracę i odniżająca ceny
          biletów" reklama....

REklama jest dźwignią handlu. To prawda, ale czy musimy być odbiorcami
          reklam-za-wszelką-cenę?
          • Gość: Izabela Re: reklama na tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 13:08
            Chcesz czy nie chcesz będziesz odbiorcą reklamy, a jeżeli tak Ci przeszkadzają
            dźwiękowe reklamy w tramwajach to muszę Ci powiedzieć że narzekasz na coś czego
            już nie ma, MPK to juz wycofało ;;;)))
            Gratuluje orientacji w temacie!!!!
            • Gość: kk Re: reklama na tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 21:43
              Hmm,

wczoraj slyszalem (linia 76). No i nie zgadzam sie, ze przystanki sa
              zapowiadane. Tzn. sa, ale nie wszystkie. Jezdze codziennie 76 i nigdy nie
              slyszalem np. Hetmanska/wiadunkt. Podobnie w 51 (jezdzilem codziennie do 2005) -
              zawsze "wypadaly" Solna, Szelagowska, Naramowicka/Serbska, Naramowice. I
              jeszcze jedna rzecz - czasem zapowiedz przystanku jest mocno spozniona - no bo
              przeciez reklama jest wazniejsza :(
              Pozdrawiam
              • Gość: Izabela Re: reklama na tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 21:59
                Nie słyszałeś komunikatów... bo na autobusach i tramwajach jest za mało reklam,
                żeby Ci w 76 i 51 sfinansować mówiący komunikator!!!!!
                • Gość: kk Re: reklama na tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 08:36
                  Chyba mnie nie zrozumialas. Nie ma tylko TYCH przystankow, ktore wymienilem.
                  Pozostale SA zapowiadane (o ile akurat nie leci reklama).
          • Gość: Izabela Re: reklama na tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 13:12
            Nie przeszkadzają mi również ulotki, gazety rozdawane na przystankach-lubię
            kiedy do mnie rossman pisze!!!to daje innym ludziom prace i z tego się cieszę,
            nie pozbawiajmy kogoś pracy!!!
          • Gość: Izabela Re: reklama na tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 13:16
            A co do starszych ludzi, to wątpie żebyś był dziadkiem , więc nie wypowiadaj
            się w czyimś imieniu - to niegrzeczne!!!
            • poznanczyk20 O tramwajach także tu 22.04.06, 14:08
              www.mpkpoznan.fora.pl
        • mankut400 niekompetentna spamerka 22.04.06, 20:32
          Ech, znowu jakaś spamerka wlazła na forum :((

Innym zarzucasz niekompetencję, tymczasem:

Gość portalu: Izabela napisał(a):

> są mówione komunikaty informujące o nazwie przystanku,

No to teraz weź i policz te tramwaje, w których są mówione komunikaty :/

> a ponadto w każdym tramwaju i autobusie jest tablica informacyjna z trasą
          > jazdy, przystankami i czasem jazdy.

No i co z tego? Wsiadając do tramwaju mam włączać stoper i liczyć czas w którym
          powinienem dojechać do przystanku docelowego?
          A co w tramwajach daje tablica z przystankami i czasem jazdy? Jest jedna na
          wagon, czas przejazdu jest podany dla każdego przystanku z osobna (a więc weź
          kalkulator i sumuj sobie te minutki), a na dodatek czas przejazdu jest czasem
          średnim - trochę inny jest w godzinach szczytu, a trochę inny np. wieczorem.
          Akurat tyle, żeby stosując tę Twoją metodę wysiąść ze dwa przystanki za
          wcześnie lub za późno...
          • Gość: Izabela Re: niekompetentna spamerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 21:48
            Złotko to nie spam. tylko często jeżdżę tramwajami i autobusami i mam o tym
            pojęcie!!!a o tablicy informacyjnej pisałam, chociażby dlatego że chyba wiesz
            na jakim przystanku wsiadasz i na jakim masz wyjść, a tramwaj zatrzymuje się na
            każdym, więc nie musisz sobie obliczać czasu, chyba że nie masz sieciówki. przy
            okazji powtórka z matmy może by Ci się przydała...
            A tak przy okazji, niekompetencji mi jeszcze nikt nie zarzucił...więc może
            zacznij wypowiadać się na temat którego dotyczy to forum a nie mój...
            • Gość: Water Proof Re: niekompetentna spamerka IP: *.icpnet.pl 23.04.06, 01:03
              Ja tez jeżdżę tramwajami codziennie. Jestem z Poznania. Wiem, na którym
              przystanku mam wysiąść. A jednak zaklejone szyby utrudniają mi życie - w końcu
              nie uczę się na pamięć ilości przystanków! Wiem gdzie wysiąść, bo widzę!
              A co ma powiedzieć ktoś, kto w Poznaniu jest pierwszy raz i nie zna nazw
              przystanków? Wie np. tylko, jak wygląda opera czy zamek. Pomyślmy trochę o
              naszych gościach!
              Kiedy wycofano reklamy dźwiękowe? Bo wczoraj jeszcze były.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka