Dodaj do ulubionych

nowe projekty w Poznaniu

IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 28.12.02, 10:58
jestem z Lodzi , bylem w Poznaniu.
Mam pytanie do poznaniakow, nie sadzicie ze projekty nowopostajacych budowli
w Poznaniu sa przestylizowane? Nie wiem kto jest projektantem ale to nijak
nie pasuje do klimatu Poznania, Budynki wydaja mi sie przesadnie ozdobione i
nieproporcjonalnie duzo jest "bayeru" w stosunku do architektonicznej
koncepcji?
Mysle rowniez o starzeniu sie tych projektow, wedlug mnie one straca na
wartosci bardzo szybko?. Nie mowie oczywiscie o takich perelkach jak brama,
ktorej projekt jest wedlug mnie znakomity!
Obserwuj wątek
    • Gość: feliX Re: nowe projekty w Poznaniu IP: *.vip.com.pl 07.01.03, 12:59
      Gość portalu: marcin_ napisał(a):

> jestem z Lodzi , bylem w Poznaniu.
      > Mam pytanie do poznaniakow, nie sadzicie ze projekty nowopostajacych budowli
      > w Poznaniu sa przestylizowane? Nie wiem kto jest projektantem ale to nijak
      > nie pasuje do klimatu Poznania, Budynki wydaja mi sie przesadnie ozdobione i
      > nieproporcjonalnie duzo jest "bayeru" w stosunku do architektonicznej
      > koncepcji?
      > Mysle rowniez o starzeniu sie tych projektow, wedlug mnie one straca na
      > wartosci bardzo szybko?. Nie mowie oczywiscie o takich perelkach jak brama,
      > ktorej projekt jest wedlug mnie znakomity!

Projekty są bardzo różne - dobre i beznadziejne. Skonkretyzuj, o które Ci
      chodzi, bo trudno się ustosunkować. Inna sprawa że epokę purytańskiego kubizmu
      mamy w architekturze za sobą, detal wraca do łask

pozdro
      feliX
      • Gość: falconetti Re: nowe projekty w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.03, 10:36
        Gość portalu: feliX napisał(a):
        >
        > Projekty są bardzo różne - dobre i beznadziejne. Skonkretyzuj, o które Ci
        > chodzi, bo trudno się ustosunkować. Inna sprawa że epokę purytańskiego
        kubizmu
        > mamy w architekturze za sobą, detal wraca do łask
        >
        > pozdro
        > feliX
        Jeżeli masz na myśli detal made by pani Klimaszewska to wolę purytański kubizm.
        • Gość: feliX Re: nowe projekty w Poznaniu IP: *.vip.com.pl 04.02.03, 10:49
          > > Projekty są bardzo różne - dobre i beznadziejne. Skonkretyzuj, o które Ci
          > > chodzi, bo trudno się ustosunkować. Inna sprawa że epokę purytańskiego
          > kubizmu
          > > mamy w architekturze za sobą, detal wraca do łask
          > >
          > > pozdro
          > > feliX
          > Jeżeli masz na myśli detal made by pani Klimaszewska to wolę purytański kubizm.

Nie, chodzi mi o takie detale jak np. latarnie i balustrady nowego Mostu Dworcowego. Nie
          chcę przez to powiedziec ze jestem bezkrytyczny wzgledem tego, co robia Sipinscy -
          moim zdaniem z ich wplywami mogliby sie pokusic o projekty na na prawde swiatowym
          poziomie. Ale niektore rzeczy robia na prawde ladne - delta, dworzec na Ratajach,
          wspomniany most. Nieudane - przede wszystkim Dwor Hamburski.

pozdrowienia
          feliX
    • Gość: 9 Re: nowe projekty w Poznaniu IP: carramba:* / 212.126.26.* 31.01.03, 10:59
      O czym gadacie? O katedrze czy hipermarkecie pod nazwą Stary Browar?
      • Gość: ixi Re: nowe projekty w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.03, 13:17
        dlaczego nazywasz Stary Browar Hipermarketem?
        Przeciez to bedzie jeden z najladniejszych budynkow w Poznaniu!!!
        • Gość: Piccolo_Jr Re: nowe projekty w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 31.01.03, 15:34
          Gość portalu: ixi napisał(a):

> dlaczego nazywasz Stary Browar Hipermarketem?
          > Przeciez to bedzie jeden z najladniejszych budynkow w Poznaniu!!!

No nazwanie tego hipermarketem to spora pomyłka (a raczej przyznanie się że
          się nie ma pojęcia oczym się mówi). Ale czy to co powstaje będzie takie piękne
          to tak do końca nie wiem. Tak naprwdę będzie to można ocenić jak już będą
          ukończone wszystkie prace. Ja mam tylko jedną ale dużą obawę. Mianowicie że od
          strony ul. Półwiejskiej ta nowa część będzie się architektonicznie gryzła ze
          starymi kamienicami. Mam nadzieję że tak nie będzie bo jak by to nastąpiło to
          ta budowa byłaby wielką porażką.
          • Gość: kaspera Re: nowe projekty w Poznaniu IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 31.01.03, 17:45
            Z tego co widać na wizualizacjach ma to być połączxenie starego ceglanego stylu
            poniemieckich XIXwiecznych fabryk z elementami architektury nowoczesnej. Myślę,
            że końcowy efekt jest całkiem ciekawy.
          • Gość: Zbigniew Stary Browar będzie centrum handlowym IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 15:45
            W którym wynajmą powierzchnie m.in. supermarket Piotr i Paweł, sklep Smyk,
            sklep odzieżowy Zara, sklep jubilerski Kruk, kafejki Tchibo i jeszcze kilka
            innych.
            • Gość: P.B Re: Stary Browar będzie centrum handlowym IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 21:25
              Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> W którym wynajmą powierzchnie m.in. supermarket Piotr i Paweł, sklep Smyk,
              > sklep odzieżowy Zara, sklep jubilerski Kruk, kafejki Tchibo i jeszcze kilka
              > innych.

oraz galerie, hotel ****, luksusowe biura, wielopoziomowe parkingi
              naziemne,ratusz sztuki
              • Gość: Zbigniew Re: Stary Browar będzie centrum handlowym IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 22:22
                Gość portalu: P.B napisał(a):

> oraz galerie, hotel ****, luksusowe biura, wielopoziomowe parkingi
                > naziemne,ratusz sztuki

O ty, jakoś nie pisali w Pulsie:) Szczególnie o hotelu i luksusowych biurach mo
                chyba, że luksusowych sklepach, ale to chyba nie biura.

Parkingi to rzecz normalna w centrach handlowych, nawet w naszym Geant jest
                parking poziomowy:)

A chciałbyś pracować w biurze w centrum handlowym? bo ja niespecjalnie:)
                • Gość: P.B Re: Stary Browar będzie centrum handlowym IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 22:44
                  Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> O ty, jakoś nie pisali w Pulsie:) Szczególnie o hotelu i luksusowych biurach
                  mo
                  >
                  > chyba, że luksusowych sklepach, ale to chyba nie biura.
                  >
                  > Parkingi to rzecz normalna w centrach handlowych, nawet w naszym Geant jest
                  > parking poziomowy:)
                  >
                  > A chciałbyś pracować w biurze w centrum handlowym? bo ja niespecjalnie:)

Biura znajdą się w innym miejscu. Polecam przejrzeć plan Starego Browaru.

www.starybrowar.pl

oraz przeczytać to

www1.gazeta.pl/poznan/1,36037,1296662.html

• Gość: 9 Re: nowe projekty w Poznaniu IP: carramba:* / *.echostar.pl 06.02.03, 09:37
      Piękny projekt.A ile już powierzchni jest wynajęte, słyszałem że 15 procent i
      to tylko dzięki marketowi spożywczemu.Bardzo lubię robić zakupy w Piotrze i
      Pawle a czy ktoś wie jaka będzie powierzchnia tego sklepu i dlaczego kupcy nie
      protestują .Ktoś mi mówił że jest taka uchwała Rady Miasta że nie wolno budować
      marketów wielopowierzchniowych w centrum .OOOOO!!przepraszam za głupie pytania
      ale właśnie kolega z pokoju powiedział mi że Pan Prezes Dera (od kupców) i były
      Pan Dyr.z Urzędu niejaki Urbaniak są poważnie zaangażowani w ten projekt.
      • Gość: P.B Re: nowe projekty w Poznaniu IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 06.02.03, 10:32
        Gość portalu: 9 napisał(a):

> Piękny projekt.A ile już powierzchni jest wynajęte, słyszałem że 15 procent i
        > to tylko dzięki marketowi spożywczemu.Bardzo lubię robić zakupy w Piotrze i
        > Pawle a czy ktoś wie jaka będzie powierzchnia tego sklepu i dlaczego kupcy
        nie
        > protestują .Ktoś mi mówił że jest taka uchwała Rady Miasta że nie wolno
        budować
        >
        > marketów wielopowierzchniowych w centrum .OOOOO!!przepraszam za głupie
        pytania
        > ale właśnie kolega z pokoju powiedział mi że Pan Prezes Dera (od kupców) i
        były
        >
        > Pan Dyr.z Urzędu niejaki Urbaniak są poważnie zaangażowani w ten projekt.

Jeżeli chodzi o Stary Browar to wynajeli już 60 %!
    • Gość: Lew Rywin wszystkie projekty w Poznaniu so do dup.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.03, 12:02
      Wrocław górą!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka