Dodaj do ulubionych

Polowanie na kierowców wokół placu Wolności

02.06.06, 18:37
Szczyt bezczelności - zaparkować samochód na zakazie i mieć do wszystkich
pretensje... Nowe oznaczenia są bardzo czytelne i stoją dostatecznie długo,
dlatego nie wierzę, że kierowcy parkują "z przyzwyczajenia" - raczej z
bezmyślności oraz braku szacunku dla prawa oraz innych użytkowników. Dlatego,
jeżdżąc rowerkiem przez Paderewskiego, spełniam swój obywatelski obowiązek i
regularnie dzwonię do Straży w sprawie zastawiania rowerówki.
Obserwuj wątek
    • Gość: LMB Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.icpnet.pl 02.06.06, 18:54
      > Szczyt bezczelności - zaparkować samochód na zakazie i mieć do wszystkich
      > pretensje... Nowe oznaczenia są bardzo czytelne i stoją dostatecznie długo,

Może nie "dostatecznie długo", ale są czytelne, i nawet ścieżki rowerowe są
      gotowe. Zakłądam jednak jedną rzecz... każdemu jeżdżącemu samochodem widok
      wolnych miejsc parkingowych w centrym musi się wydawać dziwny... Jak widzę wolne
      miejsce w obcym mieście, to się dwa razy zastanawiam. Tam pewnie była cała ulica
      pusta.
      • Gość: Abc nadal samochody parkują na drogach rowerowych IP: *.icpnet.pl 03.06.06, 01:52
        1. Warto by było Strażnikom Miejskim przejść się na ulicę Wszystkich Świętych,
        gdzie na drodze rowerowej nagminnie parkują samochody!! Samochody parkujące
        na drodze rowerowej powinny być odholowywane... w końcu te pojazdy utrudniają
        ruch i sprawiają zagrożenie bezpieczeństwa dla rowerzystów na drogach specjalnie
        dla nich przygotowanych!!
        2. Generalnie dobrze, że część miejsc parkingowych przeniesiono z powierzchni
        pod ziemię, ale ustawiono też znaki zakazu postoju w godzinach 10-18, czyli
        w godzinach, w których parkowanie w strefie jest płatne... zapomniano jednak,
        że w strefie bezpłatne są weekendy... czyli znak zakaz postoju obowiązuje tekże
        w soboty i w niedziele, gdy przed 1 czerwca w tych miejscach i w tych godzinach
        w weekendy się nie płaciło.
        3. Mogę zrozumieć rozgoryczenie posiadaczy samochodów na LPG, ale zakaz
        parkowania takich pojazdów dotyczy wszystkich podziemnych parkingów...
        o tym nie stanowi Kodeks Drogowy tylko inne przepisy (zdaje się, że budowlane)
        4. Teraz należy czekać na kolejne parkingi w centrum... może nie koniecznie
        podziemne, ale nogą też być naziemne - wielokondygnacyjne... Szkoda jedynie,
        że na tych parkingach nie jest zunifikowany system opłat.
        • Gość: az Re: nadal samochody parkują na drogach rowerowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 23:46
          Tak przy okazji: szkoda, że żadne służby nie zwracają uwagi na rowerzystów
          zjeżdżających w pełnym pędzie pośród pieszych na wąskim chodniku Mostu
          Dworcowego (po stronie dworca) i potem w takimże tempie pokonujących na dole
          przejście dla pieszych przy Towarowej (2 jezdnie i 2 tory tramwajowe). To
          zagraża i przechodniom i rowerzystom, no i pewnie kierowcy nieprzyjemnie
          takiego jegomoscia potrącić.
          A co do tatusiów miasta: czy bardziej powinni dbać o interes prywatnych firm,
          czy mieszkańców? Najwyższy czas na zmiany.
    • Gość: poznaniak [...] IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.06, 21:50
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Mr. H Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.ugent.be 02.06.06, 21:53
        BAMBER!
    • Gość: maciek Ale ja mam auto na gaz! IP: *.wsb.poznan.pl 02.06.06, 22:30
      uwazam, ze zlikwidowanie tych aut z ulic jest bez sensu - ja mam auto na gaz i
      gdzie mam teraz stawiac samochod?! to jest jakas bezsensowna
      dyskryminacja!!!!!!!!
    • Gość: auto_gaz Ale auta na gaz mają w dupie! IP: *.wsb.poznan.pl 02.06.06, 22:32
      ...bez sensu pomysl wogole! gdzie ja mam parkowac?! to jest jakas dysryminacja!
    • Gość: malkontent Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 22:34
      Ciekaw jestem gdzie drogowcy wyczytali, że dla kierowców ważniejsze są znaki
      pionowe. Na większości polikwidowanych miejsc w centrum nadal są wyznaczone
      farbą miejsca postojowe co oznacza, ze można na nich parkować. Znak zakazu
      postoju nie obowiązuje w miejscu, gdzie dozwoony jest postój pojazdów.

Ja bym takiego mandatu nie przyjął. A straż miejską powinno się zlikwidować za
      rażącą i chroniczną nieznajomośc podstawowych zasad ruchu drogowego.
      Od komendanta (sic!) Łowickiego dostał kiedys na piśmie wyjaśnienie, ze założono
      mi blokadą, ponieważ zaparkowałem w miejscu, w którym utrudniałem ruch pojazdów.
      Ręce opadają.
      • Gość: Q Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 02.06.06, 23:05
        > Ciekaw jestem gdzie drogowcy wyczytali, że dla kierowców ważniejsze są znaki
        > pionowe
        > Ja bym takiego mandatu nie przyjął
        A ja za ten tekst zabrałbym Ci prawko i wysłał na ponowny egzamin.
        Pociesz sie - nie ty jedyny nie znasz przepisów a sie wymądrzasz....
        • Gość: malkontent Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 23:12
          Poproszę o wskazanie stosownego punktu w PoRD a nazwę się idiotą. Jeśli takiego
          punktu nie znajdziesz, jesteś kretynem. Umowa stoi?
          • Gość: Q Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 02.06.06, 23:26
            Pierwsze primo - nie nazwałem Cie idiotą
            Drugie primo - mnie uczono tak co do kolejności "ważności znaków" (od najmniej
            ważnych): poziome, pionowe, sygnalizacja świetlna, wskazania kierującego ruchem
            Policjanta.
            Nie wiem gdzie to jest zapisane w Kodeksie, ale wiem, że znaki pionowe są przed
            poziomymi tak jak wiem że jak sie świeci czerwone a Policjant mi macha, że mam
            jechać, to mam jechać.
            • Gość: malkontent Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.06, 00:53
              To podpowiem Ci:

PoRD Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są
              obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące
              ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków
              drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania
              niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.

2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do
              jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.

3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi
              pierwszeństwo przejazdu.

Tak więc jak to jest ze znajomością przepisów i chęcią odbierania prawa jazdy
              tym, którzy rzekomo ich nie znają?

Poproszę o konkretny artykuł PoRD mówiący, ze znaki pionowe mają pierwszeństwo
              przed poziomymi.
            • Gość: gość Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.icpnet.pl 05.06.06, 00:29
              Pierwsze primo - nie nazwałem Cie idiotą
              Drugie primo ?!
              Chyba powinno być secondo.
      • Gość: JaJo Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.ce.put.poznan.pl 09.06.06, 13:43
        Ważniejsze są znaki pionowe, ale znaki poziome nie powinny być z nimi
        sprzeczne. Jeżeli było wymalowane miejsce do parkowania, to pytanie czy ZDM
        nie wprowadził kierowcy w błąd
    • Gość: Q Popieram 100% IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 02.06.06, 23:01
      Kierowcy to ignoranci
      Z premedytacją łamią przpeisy (a nóż się uda) a potem udają idiotów.
      Karać na maxa. Tylko nieuchronność kary może ich nauczyć porządku!!!
      • winiary2 Re: Popieram 100% 04.06.06, 23:39
        Spadaj
    • Gość: Tomasz Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 07:42
      Ludzie!!!! zróbmy wreszcie porządek z zakłamaną strażą miejską!!! Gdyby faktycznie byli dla ludzi to nie czaili by się z blokadami jak takie hieny lub łączyli się w pary z policjantami i stali za tzw. "rogiem".
      Mam ogromny apel szczególnie do redakcji gazety wyborczej!!! Sprawdźcie czy nasza obywatelsko nastawiona poznańska straż miejska kontroluje w jakikolwiek sposób ludzi chodzących po ulicach z psami ras agresywnych oraz im podobnych pod kątem posiadania kagańca!!!!! Ja odpowiedź znam. Oczywiście mają to głęboko w tyłku. A od takich rzeczy właśnie są!!! I od tego zeby pilnować czy na przykład jakiś pijaczyna nie załatwia swojej potrzeby w bramie kamienicy!!! A jeśli chcą być policjantami to po prostu pomylili miejsca pracy. Pozdrawiam wszystkich.
    • Gość: repoman Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.icpnet.pl 03.06.06, 10:11
      Zasmarkani strażnicy miejscy i drogowcy! Nauczcie się wreszcie,że znaki
      wymalowane na jezdni też obowiązują i nie mogą być sprzeczne ze znakami
      pionowymi! Można wymagać dopiero wtedy, gdy nie ma tych sprzeczności.
      • Gość: malk Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.06, 10:36
        Nie pisz tak, bo kolega Q Ci zabierze prawo jazdy.
    • Gość: gazer Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.pip.gov.pl / 212.69.68.* 03.06.06, 10:36
      a gdzie parkują gazerzysamochodowi?
      • Gość: kovbat Pod ziemią.. IP: *.ugent.be 03.06.06, 11:53
        Przecież firmie zarządzającej parkingiem zależy na każdym kliencie, a zakaz LPG
        wymusili strażacy. Wydaję mi się, że będzie to kolejny pusty przepis, chyba że
        firma będzie musiała płacić wysokie mandaty w razie kontroli Straży...
        A jak będzie to czas pokaże.
    • Gość: MrX & MrY Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 16:42
      Na parking z autogazem nie wjadę, miejsc wokół też nie ma. Efekt jest taki,że do
      okolic Placu Wolności nie ma po co wjeżdżać:(
    • Gość: kaska Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.icpnet.pl 04.06.06, 15:25
      no wlasnie problem polega na tym, ze pozabierano znaki parkingow, ale nie
      postawiono nigdzie znakow zakazu postoju. (przynajmniej tak bylo jeszcze w piatek)

• Gość: znawca [...] IP: *.icpnet.pl 04.06.06, 16:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • winiary2 Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności 04.06.06, 23:38
      krakow_biezanow_drozdzownia napisał:

> Szczyt bezczelności - zaparkować samochód na zakazie i mieć do wszystkich
      > pretensje... Nowe oznaczenia są bardzo czytelne i stoją dostatecznie długo,
      > dlatego nie wierzę, że kierowcy parkują "z przyzwyczajenia" - raczej z
      > bezmyślności oraz braku szacunku dla prawa oraz innych użytkowników. Dlatego,
      > jeżdżąc rowerkiem przez Paderewskiego, spełniam swój obywatelski obowiązek i
      > regularnie dzwonię do Straży w sprawie zastawiania rowerówki.

I do tego zapewne po zapadnięciu zmierzchu po ulicach jeździsz rowerem bez
      świateł. To by pasowało do Ciebie. Pewno też z przyzwyczajenia dzwonisz do
      Straży, że ktoś zastawił Tobie drogę.
      Ale kiedyś kozaku trafisz na takiego, który Ciebie niechcący skasuje gdy
      będziesz się przepychał między pojazdami na skrzyżowaniu.
      Bo tak jak większość ludzi nie widzisz swego garbu, bo masz go z tyłu.
      A co do Straży Miejskiej: miałem z nimi kilka razy kontakt, i nawet Policjanci
      mi mówili: Nie rusz, bo to p....lanci.
      W nazwie i statucie mają, że są strażą porządkową. Patrzac po tym co robią, to
      mandatową.
      Więc POLICJANCI MIELI RACJĘ..
    • Gość: lolo Taa, w niedziele zapłacił w parkomacie złotówkę :) IP: 195.20.110.* 05.06.06, 16:26
      kłamstwo ma krótkie nogi
    • Gość: zamiejscowy jedno pytanko: czyją własnością jest podziemny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 15:07
      parking na pl. wolności?
    • Gość: gazowec Re: Polowanie na kierowców wokół placu Wolności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 17:16
      PREZYDETA POZNANIA ZROBIĆ doniesienie do Prokuratury czy centrum to Getto ,a co nato nasi RADNI doś tej kliki kolesi z RADY MIASTA. radze wnikliwe zapoznać z KONSTYTUCJA R.P.
    • wredny_misiek i dobrze robisz 26.06.06, 21:32
      i dobrze robisz, ja też dzwonię jak tamtędy przejeżdżam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka