Dodaj do ulubionych

Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łaciny

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.03, 20:25
Jestem za! Uważam, że Poznań zasługuje, na to, by był nazywany i
by wyglądał jak miasto europejskie! Mam nadzieję, że również
inne zaniedbane tereny zostaną zagospodarowane! (np. Wolne tory)
Tylko by nie powstały tam markety i wielkie parkingi, ale o to
musze zatroszczyć się nasi kochani radni.
Obserwuj wątek
    • Gość: jeremi Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łaciny IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.02.03, 20:26
      Od 10 lat słyszę, że mają tam coś budować i nic. Ale gdyby
      zrealizowano ten projekt to byłoby bardzo fajnie, bo Łacina w
      tej chwili to totalny obciach...
      • Gość: Rafis To sie P.B. ucieszy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.02.03, 20:37
        wreszcie jakies inwestycje :)
        • Gość: P.B Re: To sie Rafis zmartwi IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 12.02.03, 21:14

kolejna inwestycja w Poznaniu, Wrocław dostaje już zadyszki, zobaczymy jak
          długo pociągnie :)
          • Gość: asd Re: To sie Rafis zmartwi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.02.03, 00:16
            Gość portalu: P.B napisał(a):

>
            > kolejna inwestycja w Poznaniu, Wrocław dostaje już zadyszki, zobaczymy jak
            > długo pociągnie :)

buhahahahhaahahhahahahahahhaha, cwoku to na razie jest tylko plan. we wroclawiu
            sa takze plany podobnej inwestycji (nowy rynek zachodni wrocka). inwestycja
            podobnej wielkosci, podobne byly plany (tyle, ze bez mieszkan) tez inwestor
            francuski!
    • Gość: Sneer Jestem za ... ale skad Poznan wezmie na to KASE? IP: 140.192.37.* 12.02.03, 20:54
      Ile np. bedzie kosztowalo tam mieszkanie itp. itd.
      • Gość: katschy Re: Jestem za ... ale skad Poznan wezmie na to KA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 21:37
        właściciele terenów zgodzili się je sprzedać??? czy to aby na pewno w Poznanu
        ma być ta dzielnica? i ratusz będzie miał wszystkie boki? ciekawe...
    • Gość: e Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.icpnet.pl 12.02.03, 22:03
      Nie wierzę w takie projekty, próby stworzenia miasta idealnego
      zazwyczaj okazywały się utopią.
      Szkoda mi też trochę łąk po których latają bażanty :)
      Ale z drugiej strony ciekawe jest co może się narodzić, mam
      nadzieję że będzie to architektura przyjazna i ludzie naturalnie
      w to wnikną. Że nie będzie to koszmar w rodzaju Ursynowa.
      • Gość: Łukasz Re:Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łaciny IP: *.icpnet.pl 12.02.03, 22:36
        Ludzie, ale macie problemy. Jestescie nienormalni. Szykuje się taka
        inwestycja, a wy o łąki marudzicie. Pozdrawiam!
    • Gość: r Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.02.03, 23:02
      Gość portalu: Przemek napisał(a):

> Jestem za! Uważam, że Poznań zasługuje, na to, by był nazywany i
      > by wyglądał jak miasto europejskie! Mam nadzieję, że również
      > inne zaniedbane tereny zostaną zagospodarowane! (np. Wolne tory)
      > Tylko by nie powstały tam markety i wielkie parkingi, ale o to
      > musze zatroszczyć się nasi kochani radni.
      radni nie zgodzą się na market na wolnych torach
    • Gość: Radny Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.echostar.pl 13.02.03, 00:02
      WRESZCIE jakiś inwestor nie patrzy przez pryzmat maksimum zysku najmniejszym
      kosztem! Piękny projekt z szacunkiem dla Poznaniaków przyzwyczajonych do
      uliczek typu Półwiejska.Wystarczy tylko dopilnować inwestora i przymusić do
      realizacji całej dzielnicy jednocześnie. Niech też za pieniądze tego inwestora
      powstaną dobre rozwiązania komunikacyjne!Będę głosował ZA !
      P.S.Nawet jak jakieś pseudo stowarzyszenie kupców z pseudo prezesem będzie mnie
      ciągnąć za rękaw przed sesją i namawiać na nie bo coś z tego mają.
      Wolę przypilnować aby ceny dzierżawy tych małych sklepików w uliczkach nowej
      Łaciny były dla każdego kupca z Rataj dostępne.
      • Gość: mieszkaniec Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 08:20
        A ja nie mam przekonania co do tego projektu!!! Moim zdaniem
        mimo zapewnień inwestora skończy sie na pobudowaniu marketu i
        moze kina!! A co do mieszkań to kto je kupi?? W takim miejscu? A
        co z węzłem komunikacyjnym zapchane rondo rataje ma odebrać
        ruch? Współczuje sobie bo mieszkam w pobliżu! Panownie radni
        pomyslcie o zieleni w mieście o prawdziwym, duzym parku zabaw
        dla dzieci!! A darujcie sobie plany idealnych dzielnic!
        • Gość: P.B Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 13.02.03, 10:10
          Gość portalu: mieszkaniec napisał(a):

> A ja nie mam przekonania co do tego projektu!!! Moim zdaniem
          > mimo zapewnień inwestora skończy sie na pobudowaniu marketu i
          > moze kina!! A co do mieszkań to kto je kupi?? W takim miejscu? A
          > co z węzłem komunikacyjnym zapchane rondo rataje ma odebrać
          > ruch? Współczuje sobie bo mieszkam w pobliżu! Panownie radni
          > pomyslcie o zieleni w mieście o prawdziwym, duzym parku zabaw
          > dla dzieci!! A darujcie sobie plany idealnych dzielnic!

Nieodpowiada ci miejsce?Przecież jest bardzo dobre, a ruch nie będzie przecież
          kierowany tylko na rondo Rataje. Bez przesady, na park też znajdzie się
          miejsce, teren ma 80 ha, a planowana dzielnica 17 ha.
    • Gość: damian Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.icpnet.pl 03.03.03, 16:37
      poniewaz w okolicy nie ma ładny hipermaket ja jestem za
      poniewaz ja lubię hipermakety są konkusy i będzie ładna ul.
      łacina
    • Gość: lechu Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.icpnet.pl 03.03.03, 16:41
      ale miasto marzuzy mają wysoke wymagania ja jestem za
      • wpszemek DZIELNICA? 04.03.03, 10:26
        Tak na marginesie, poza protokołem to dlaczego nazywać to dumnie "dzielnicą"?
        Przecież to byłoby po prostu niewielkie osiedle!
        • Gość: P.B Re: DZIELNICA? IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 04.03.03, 13:04
          wpszemek napisał:

> Tak na marginesie, poza protokołem to dlaczego nazywać to dumnie "dzielnicą"?
          > Przecież to byłoby po prostu niewielkie osiedle!

Niewielkie osiedla na 17 ha, z nowym rynkiem,ratuszem, kinem, hipermarketem, za
          1/4 budżetu Poznania (400 mln zł). Tak to naprawde niwielkie osiedle.
          • Gość: asd Re: DZIELNICA? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.03, 21:20
            Gość portalu: P.B napisał(a):

> wpszemek napisał:
            >
            > > Tak na marginesie, poza protokołem to dlaczego nazywać to dumnie "dzielnic
            > ą"?
            > > Przecież to byłoby po prostu niewielkie osiedle!
            >
            > Niewielkie osiedla na 17 ha, z nowym rynkiem,ratuszem, kinem, hipermarketem,
            za
            >
            > 1/4 budżetu Poznania (400 mln zł). Tak to naprawde niwielkie osiedle.

pedziu, a co to jest 400 mln zł? grosze!
            • Gość: P.B Re: DZIELNICA? IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 04.03.03, 21:27
              Gość portalu: asd napisał(a):

> Gość portalu: P.B napisał(a):
              >
              > > wpszemek napisał:
              > >
              > > > Tak na marginesie, poza protokołem to dlaczego nazywać to dumnie "dzi
              > elnic
              > > ą"?
              > > > Przecież to byłoby po prostu niewielkie osiedle!
              > >
              > > Niewielkie osiedla na 17 ha, z nowym rynkiem,ratuszem, kinem, hipermarkete
              > m,
              > za
              > >
              > > 1/4 budżetu Poznania (400 mln zł). Tak to naprawde niwielkie osiedle.
              >
              > pedziu, a co to jest 400 mln zł? grosze!

pewnie, że grosze, pokaż mi inwestycję we Wrocławiu w ciągu powiedzmy 10 lat za
              400 mln zł
              • wpszemek Re: DZIELNICA? 05.03.03, 09:54
                Interesuje mnie ilu mieszkańców będzie mieszkać w tej nowej dzielnicy. Koszt
                inwestycji nie świadczy o tym czy jest to dzielnica czy tylko osiedle. Dla
                przykładunajmniejsza dzielnica Poznania czyli Wilda (na której mieszkam)ma 60
                000 mieszkańców.Na jakiej powierzchni sie rozciąga - tego nie wiem.
    • Gość: aneta Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.icpnet.pl 05.03.03, 20:13
      ale miasto marzutrzy ten hipermaket jest porzetny w okolicach
      ronda rataje nie ma sklepu duzego
    • Gość: anieszka Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.icpnet.pl 05.03.03, 20:21
      prosze budowac hipermaket poniewaz lubię hipermakety
    • Gość: ala Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.icpnet.pl 08.03.03, 12:33
      ale hipermaket budują na łacina ale miasto marzurzy
    • Gość: ala Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.icpnet.pl 08.03.03, 12:35
      ale hipermaket budują na łacina ale miasto marzurzy prosze
      bodować market nie ma marketu w okolicy ronda rataje
    • Gość: koles Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: 213.241.2.* 21.06.03, 17:22
      W tekscie przeczytalem ze architektura nowej dzielnicy nie ma
      sie roznoic zbytnio od starej Poznania. Moim zadaniem to blad.
      Nowa dzielnica z nowym ratuszem powinna byc NOWA styl powinnien
      byc nowy i wyzywajacy, powinno byc tam cos innego, innego niz w
      innych miastach
      • Gość: polanka Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.03, 20:34
        Przede wszystkim ta dzielnica ma sens tylko i wyłącznie gdy będzie tam mnóstwo
        zieleni - więcej niż dziś - drzewa, parki, skwerki itd. Inaczej te parę
        planowanych budyneczków będzie tylko picem na muchy by w środku wywalić ogromny
        hipermarket.
        Dzisiejsze plany to bowiem hipermarket + kilka atrakcji - ryneczek itp. +
        betonowa pustynia = parking na kilka tysięcy aut. Co Wy na to?
    • mankut400 Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin 21.06.03, 20:31
      Hmmmmmm
      A ten wątek pamiętacie?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=6527675
      • Gość: polanka Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.03, 22:04
        mankut400 napisał:

> Hmmmmmm
        > A ten wątek pamiętacie?
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=6527675

No wlasnie o to chodzi! Lobbujmy park w nowej dzielnicy jesli nie da się parku
        zamiast nowej dzielnicy. Wejdź na forum pt. inwestycje - tam wypowiada się
        ostatnio radny, który stwierdził, że radni już skasowali do łapy za hipermarket
        więc i tak będzie tam hipermarket ale jest szansa, że inwestor dołoży i park.
        Zawsze coś. Jasne, że park lepszy ale na bezrybiu i rak ryba...
    • Gość: Radny Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.echostar.pl 21.06.03, 22:21
      A ja to sam byłem za ale jak zobaczyłem co się dzieję i że ta dzielnica to
      iluzja i że blaszak będzie na kilku hektarach to już nie wierzę francuzą i
      głosuję za parkiem i kilkoma funkcjami publicznymi z domieszka mieszkań. Niech
      Miejska Pracownia Urbanistyczna zrobi porządny plan.
      • Gość: Radny Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.echostar.pl 21.06.03, 22:32
        Aha i te układy to już nie aktualne ,trudno będę zmuszony drugi rok tym samym
        autem jeżdzić.
      • Gość: polanka Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.03, 09:43
        Gość portalu: Radny napisał(a):

> A ja to sam byłem za ale jak zobaczyłem co się dzieję i że ta dzielnica to
        > iluzja i że blaszak będzie na kilku hektarach to już nie wierzę francuzą i
        > głosuję za parkiem i kilkoma funkcjami publicznymi z domieszka mieszkań.
        Niech
        > Miejska Pracownia Urbanistyczna zrobi porządny plan.

KOCHAM PANA PANIE RADNY!!!
    • Gość: Luba Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 28.06.03, 18:00
      Mieszkam na Ratajach od dziecka i nie podoba mi się coraz
      gęstsza ich zabudowa. Mogę zaakceptować budowę mieszkań na tym
      terenie, ale nie zgadzam się na budowę centrum handlowego lub
      jeszcze jednego supermarketu! Już terz halas na Ratajach jest
      ogromny, natężenie ruchu bardzo duże. Co będzie, gdy kilka
      tysięcy ludzi będzie tam codziennie dojeżdżać, aby zrobić
      zakupy? Najgorsze jest to, że władze miasta forsują ten pomysł w
      sobie tylko wiadomym intersie. Nie słyszałam, aby zdanie
      mieszkańców i okolicznych handklowców było brane pod uwagę
      • Gość: polanka Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.03, 20:49
        Tak trzymać - zróbmy park + osiedle na Łacinie!!!
        • jesol Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin 29.06.03, 22:27
          A może jednak nie market, ale małe sklepiki by się przydały... Nikt nie myśli o
          wszystkich ludziach korzystających z dworca MPK - z dzielnic peryferyjnych -
          gdzie mają zrobić codzienne zakupy? Zobaczcie jak to jest rozwiązane np w
          Berlinie - na dworcach kolejowych są markety - a co u nas?
          • Gość: sigi Re: Plany budowy nowej dzielnicy Poznania - Łacin IP: *.11.15.univie.teleweb.at 30.06.03, 02:24
            jesol napisał:

> A może jednak nie market, ale małe sklepiki by się przydały... Nikt nie myśli
            o
            >
            > wszystkich ludziach korzystających z dworca MPK - z dzielnic peryferyjnych -
            > gdzie mają zrobić codzienne zakupy? Zobaczcie jak to jest rozwiązane np w
            > Berlinie - na dworcach kolejowych są markety - a co u nas?

Nareszcie ktos z tego forum pomyslal i przelal na net. Dobrze by bylo gdyby
            markety budowali nie tylko w duzych miastach ale tez w miasteczkach,tam tez
            ludzie maja swoje potrzeby a konkurencja przyda sie wszedzie.
            Z drugiej strony dziwna ta mania w Polsce budowania kolosow hipermarketowyh na
            X-tysiecy metrow kwadratowych i na 50 kas. W Austrii np.wszechobecne sa
            supermarkety (do 2-3 tys m. kwadrat.) liczone na 1 dzielnice Wiednia w paru
            dziesiatkach. Daja tysiace miejsc pracy,nie zajmuja tyle miejsca przez co
            dobrze sa wkomponowane w infrastrukture i bynajmniej nawet tak liczne nie
            niszcza drobnego handlu,tzw.Kreislerow, ktorzy w duzej czesci stali sie
            wspoludzialowcami marketow. Czy takie rozwiazanie nie byloby dobre w Polsce?
            Jak chodzi o kompleksowe centra rozrywkowo-handlowe to chyba na ich nadmiar nie
            ma co w Poznaniu narzekac. Troche cywilizacji na Lacinie dobrze jej
            zrobi,sasiedztwo z wielkimi osiedliskami ratajskimi moze miec jakis wplyw na
            mlodzierz,ktora majac rozrywke pod reka(i to zaplanowana i kontrolowana)nie
            popadnie w takim stopniu w dresiarstwo,blokerstwo,bandziorswo i inne patologie.
            Glupie pomysly czesto przychodza z nudy i braku celu. Kregielnia pod
            reka,zwykly bilard,stol od pingla czy kino moga byc alternatywa-a ile juz takich
            centrow rozrywkowo-kinowo-knajpiano-handlowych jest juz na Ratajach albo w
            Poznaniu? To wszystko moze sie miescic w otoczeniu ladnego parku z alejkami
            rekreacyjnymi prowadzacymi z jednej strony w kierunku cetrum (lacznie z drogami
            rowerowymi) a z drugiej laczyc sie w calosc z Malta-jak Wam sie podoba ten
            pomysl?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka