atutn 05.09.06, 21:11 "No to brawo Jasiu" jak PKP PR to pewno będzie szybciej, czyściej niż dzisiaj.... szkoda, że się nie udało z DB pozdr, czarnY Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ququ777 spoko spoko... 05.09.06, 21:53 Deutsche Bahn przyjdzie juz niedlugo (mam taka nadzieje)...juz niedlugo...tabor bedzie nowy, lokomotywy ekologiczne, mile biurwy w okienkach...no i bilet z poznania do warszawy za jakies 30-40euro...Bardzo sie ciesze...Luksus w pociagu regionalnym DB (no nie w kazdym, zeby nie przesadzac,ale ogolnie) jest wiekszy niz w polskich IC...W niemieckim IC moge sobie w czasie jazdy w 2.klasie! podlaczyc laptopa...W Polskim EuroCity z Berlina do Warszawy no takiego gniazdka z pradem nie uswiadczysz nawet w BYZNES FYRST KLES... Odpowiedz Link Zgłoś
kot9917 Re: spoko spoko... 06.09.06, 09:21 No cóż.Jak sami nie potrafimy, to trzeba Niemca.Lejtasów ze związków pogonić.Albo wystarczy zapytać, czy pracownicy mają coś z tego że UTRZYMUJĄ KOLESI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Liczyłem na DB... a będzie po staremu IP: *.icpnet.pl 05.09.06, 23:01 A tak liczyłem, że będziemy mieć kolej regionalną na wysokim poziomie... a tu niestety - skazani będziemy na PKP :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Re: Liczyłem na DB... a będzie po staremu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 10:41 hmmm, takie moje luzne przemyslenie, jesli pozwolicie... zaczne od paru krotkich slow: nie znosze PKP-u, robie grubo ponad 1000 km na miesiac i serio mam ch dosc. ale tu pojawia sie 'ale'... wszystko fajnie - pociagi prowadzone przez DB bylyby niewatpliwie czyste (choc nie bylyby to noweczki, do Polski na pewno by wyslali swoje najstarsze sklady - w koncu dla Polaka i tak bylby to skok o 20 lat w przod), pewnie bylby dostep do internetu, prad w gniazdkach, moze nawet klima w miesiacach letnich. tylko mam jedna uwage: porownajcie sobie ceny, jakie Niemcy placa za swoje podroze pociagami. owszem, maja kilka GENIALNYCH ofert (np. caly weekend w pociagach Brandenburgii dla 5 osob za 25 euro, do tego darmowa komunikacja miejska w Berlinie i Szczecinie) - ale generalnie ich uslugi sa o wiele drozsze. gdyby PKP mialo wreszcie wprowadzic takie ceny, zeby im sie zaczelo przewozic ludzi, to krotko mowiac ja sam sobie i Wam wszystkim tutaj wspolczuje. oczywiscie tu dochodzi kwestia wywalenia zwiazkowych watażków i zrobienia wreszcie z tym syfem porzadku, zmiana systemu zarzadzania (choc powoli jest coraz lepiej) itp. - ale to wcale nie jest takie latwe, obecnie PKP pracuje daleko ponizej oplacalnosci i tylko dlatego ma jako-takie znosne ceny. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom-a-hawk Re: Liczyłem na DB... a będzie po staremu IP: 62.206.42.* 06.09.06, 11:09 to nie jest tak od razu... po kolei: najwieksze koszty to koszty personelu. Poki w PL nie pracowaliby Niemcy (czego szczerze watpie), tylko Polacy za niewiele wiyzsze zarobki niz dotychczas, nie powstalyby o wiele wyzsze koszty. Koszty infrastruktury. W PL (czesciowo dzieki zdezelowanych linii) sa nizsze. Paliwo - w PL niewiele nizsze. Wozy: tu koszty sa takie same, jak w D. Ale juz otrzymanie wozow o wiele tansze - bo znowu wchodzi koszt personelu... Poza tym, w spolce regionalnej, jakim bylyby KW, ceny ustala wojewodztwo, albo przynajmniej ma ostatnie slowo, jako wlasciciel wiekszosciowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troublegum Re: Liczyłem na DB... a będzie po staremu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 00:29 Fakt, ja też nie bałbym się PKP w K.W. Wystarczy popatrzeć na koleje Mazowieckie, gdzie usługi transportu kolejowego wyraźnie się poprawiły. Poza tym, żadna różnica de facto. 1) pracownicy: maszyniści, kasjerki, kontrolerzy itp są ci sami! niezależnie czy do KW wejdzie PKP czy DB. Czy DB zwiozłoby maszynistów z niemiec, kupiło im mieszkania, przeszkoliło w znajomości jezyka polskiego i dodatkowo polskich przepisów? guzik. szukaliby pracowników na miejscu. Pierwsze co by zrobili to poszli do PKP po pracowników. 2) tabor: i tak się nie da sprowadzic z zachodu, chyba ze pojedyńcze szynobusy. Ale to bezsens, skoro kupujemy już teraz nówki. 3) generalnie różnica pomiędzy PKP i DB w KW wynosilaby kilku członków rady nadzorczej, pasażer by jej nie odczuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyra III Re: Bliskie powstanie Kolei Wielkopolskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 08:44 jaki jest sens powoływać spółkę z udziałem PKP? Przeciez to będzie po pewnym czasie taki sam syf jak PKP. I do tego przejmuja zaraz uaktywnia się tam kolejowe związki zawodowe. Zwiazkowców trzeba w końcu pogonić!!! Ale w tym narodowo - socjalistycznym państwie to chyba niemożliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: true Niech zrobią tak jak w Szwecji IP: *.physchem.kth.se 06.09.06, 15:17 Jedna sieciówka na komunikację do 100 km od Poznania: pociągi regionalne, tramwaje MPK i autobusy PKS. Kosz około 200 pln/miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: Niech zrobią tak jak w Szwecji IP: *.inter-c.pl 06.09.06, 16:00 no na taka sieciowke to bym sie nawet skusil.raz ze odpada stanie wkolejak na pkp, dwa ze i tak tyle wydaje prawie.zakladajac ze korzystam z ulgowych to wychodzi kolo 100 miesiecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mih Re: Bliskie powstanie Kolei Wielkopolskich IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.06, 19:17 moze byc klapa - bo zatrudnienie "specjalistow" rodem z PKP polozy chyba kazda inwestycje. ja do dzisiaj nadal wspominam zakupienie uslugi bilet abonamentowy. owa usluga dla pracownikow PKP jest wiedza tajemna i wierza, ze posiasc nikt nie jej zdola ;) ze mnie podkusilo skorzystac z PKP PR forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=553&w=46986934 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz wstyd, monopol i kłopoty pasażerów IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.06, 00:22 Jet to kpina, że samorząd województwa poważnie traktuje PKP PR. Nie wiele się zmieni. Będzie podobnie jak z Kolejami Mazowieckimi - trochę remontów, trochę więcej kursów i nic nowego. Trzeba działać tak jak na Śląsku: przetarg na konkretną linię. Przez to może brać udział wielu oferentów prywatnych, nawet takich, którzy mają kilka pociągów (vide PCC Rail, Koleje Nadwiślańskie itd.) miasta.gazeta.pl/katowice/1,72739,3156717.html Nasi chcialiby zbawić za jednym zamachem wszystko i tak zamiast monopolu PKP PR będziemy mieli monopol KW. Wstyd panowie, "wielkopolskie" znaczyło dotychczas "gospodarne".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaco Re: wstyd, monopol i kłopoty pasażerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 00:03 hołk. a ja Wam zycze zeby poprawilo sie chociaz tyle co sie poprawilo dzieki powstaniu kolei mazowieckich w wezle warszawskim. na mojej linii do otwocka mam od roku pociagi co minut w szczycie [wczesniej co max minut byly] jest czysciej, sa remonty dzieki ktorym bedzie szybciej [od grudnia] a dzieki temu ze w spolce wiecej do gadania ma wojewodztwo [51%udzialow] to i dogaduja sie z wladzami miejskimi i dworce powoli remontuja. jest naprawde sporo lepiej i to w ciagu roq :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaco Re: wstyd, monopol i kłopoty pasażerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 00:04 sorka-wcielo cyferki ;] wczesniej byly pociagi co max 20 min a teraz w szczycie sa co 10 min Odpowiedz Link Zgłoś