-
nie kupujcie! są ochydne!
-
No właśnie, zajadał się nimi dziadek Anny i Britty. Jaki mają smak?
Czy występują pod inną nazwą i można je kupić w XXI wieku?
-
W ostatniej "Kuchni" jest jeden przepis na cukierki śmietankowe. Kiedyś ktoś wpominał o krówkach z białej czekolady (od Konemanna)...
Poproszę o przepisy!
I rady w co je zapakować (jakie bibułki np.), żeby można je było potem jeść bez obaw, że się człowiek otruje farbką (gdyby przelazła z papieru na cukierek).
pozdr
a tu linka do "Kuchni"
kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,2412199.html
-
Pamiętacie? twarde, w polewie czekoladowej, z nadzieniem porterowym, w
niebiesko-pomarańczowych złotkach, w latach 60/70 kosztowały 56zł/kg.
Czy gdzieś można jeszcze takie kupić? Stawiam portera za info.
-
Na pewno był tam miód i orzechy, chyba czekolada. Coś się z czymś
gotowało, wylewało na płaskie i po zastygnięciu kroiło.Szukam od
rana. Pomożecie? Może być coś podobnego, pięknie proszę
przedświątecznie.
-
Pamietam czekoladowe z zewnatrz, w srodku troche cukru i najsmaczniejsza (jak dla dziecka (wtedy)) reszta -plynny alkohol, a nie zadne z tych kremowych mas. Jak one sie nazywaly? Pamietam je, ze byly z 15lat temu, teraz juz ich nie widzialam, ale nie wykluczam ich istnienia... Pomozcie, bo siedzimy w 5osob i nikt nie moze sobie przypomniec tej konkretnej nazwy.. Wiem, ze teraz sa takowe Finlandii,ale chce sobie przypomiec tamta nazwe..
-
Pomocy!
Mam zaćmę, a jak sobie nie przypomnę, to nic konstruktywnego dziś nie zrobię.
Dawno, dawno temu, przy wyjazdach na kolonie do Czechosłowacji kupowało się
takie landrynki. Owalne, z okrągłym wgłębieniem pośrodku, mocno owocowe, o
różnych smakach. Pakowane każdy w osobny, przezroczysty papierek, a
sprzedawane w torebkach.
Jak się nazywały???
Mam pewien pomysł. Raczej zły, ale dość sugestywny, więc nie chcę źle
sugerować ;)
Pozdrawiam!
-----------
Weyland Yutani
Building ...
-
rusmagazin.pl/product_info.php?products_id=861
rusmagazin.pl/product_info.php?products_id=860
przejeżdżałam ostatnio i wpadł mi w oko szyld Rosyjskie delikatesy czy coś w tym stylu i przypomniałam sobie jak mnie kilka lat temu koleżanka poczęstowała pyszną gorzką czekoladą z migdałami kupioną w Moskwie
kupujecie coś w takich sklepach
kuszą Was oryginalne słodycze
-
Jak w temacie - chodzi mi o te czarne cukierki skandynawskie. Ktokolwiek
slyszal, ktokolwiek wie...?
-
CZy ktoś może mi podać przykład cukierków grylażowych? Nie mam bladego pojęcia
co to, a słownik podaje tylko, że jest to "masa z cukru palonego i migdałów
albo orzechów".
Nie umiem sobie tego przełożyć na cukierki:)
-
Moj znajomy po czterdziestce ,Polak na emigracji,często wspomina swoje
ulubione cukierki "Kawusie"(smakują kawowo i chyba miały ciut alkoholu w
środku),ktore jadł jako"młodzież",czy spotkali się Państwo gdzieś w sprzedaży
z nimi,albo z czyms o zbliżonym smaku.Chciałabym mu sprawić radosc i zakupić
je...Pozdrawiam...
-
Niestety nie mogę Was poczęstowac naprawdę, wiec tylko wirtualnie : urodzinowe
cuksy dla całego forum! :)
Pozdrawiam!
-
Często w opisach win pojawia się smak i zapach lukrecji.
Gdzie/jak można rzeczoną lukrecją spróbować czy powącha - poza przyprawą
śląską (co namierzyłem w necie)?
Pytam, ponieważ właśnie siedzę przy butelce
Don Nicola Zinfandel Old Vines '04 – swoją drogą polecam
, którego zapach konfitur (często spotykany w zinfandel'ach kalifornijskich
w "wydaniu" śliwkowym) jest tłumiony przez coś czego nie znam, a przypomina
zapach świeżego wieloziarnistego chleba - w opisie jest mowa o...
-
zbliża się roczek mojego maleństwa i mam w planach kolorowy tort, czy ktoś
wie jak zabarwić wiórki kokosowe?
-
Co roku na wiosnę przyplatuja się do kuchni mrówki (zwykłe, nie żadne
faraonki). Mieszkamy na parterze i najprawdopodoniej włażą przez jakieś
nieszczelności. Co z tym robic? Spraye odpadają, bo to nie rozwiąże problemu -
przecież nie bedę spryskiwać tym np. ciasta (ostatnio sobie po cieście
łaziły), dlatego może znacie jakies środki, które się ustawia w pomieszczeniu
i ich zapach odstrasza te małe pieroństwa?
-
Kto ma przepis na trufle? Znalazlem kilka perzepisow w ksiazce z roku 1932,
ale przy takiej ilosci trufli to bankrot! Jak uzywac konserwowane (kilka
orzeszkow w pigulce!)?
-
jak sie miksuje landrynki???bo ja nie czje??a wogóle je sie da zmiksowaC??
-
kupiłam filety z mintaja, mrożone, żeby wrzucić do zamrażarki i po kilku
dniach wyjąć i zrrobić. No i dzis nadejszla ta chwila. wyjęłam rybki, umyłam,
skropiłam cytryną i rozmrażam... i co się okazuje? rybki sprzedano mi w
niemal półcentymetrowej pokrywie lodowej... no i teraz czekam, żeby całkiem
lód odpadł i od nowa trzeba będzie myć i cytrynić... i się złoszczę, bo
wychodzi na to, że sporo przepłaciłam za tę wodę...
Zdarzyło się Wam coś takiego?
Pozdrawiam,
cookie
-
czesc, jestem tu pierwszy raz, postanowilam tutaj poszukac pomocy bo w
internecie od godziny szukam i nie moge znalezc.. otoz kocham cukierki
anyżowe!! matko, kilogramami moglabym je jesc.. nie ma ich w sprzedazy w
polsce, ale za to kupilam anyż, prosze powiedzcie mi jak zrobic cukierki
anyżowe? macie jakis przepis moze na zwykle cukierki, taki uniwersalny, ze
wystarczy cos dodac zeby byly takie lub owakie, to wtedy sobie po prostu
dodam anyz:)
-
Hej! Kiedys ktos zrobil mi to ciasto, ale nie zdazylam zapytac o przepis.
Niby jest do kupienia w sklepach w paczce, ale ma to tak ohydny smak, ze juz
wiecej podobnego sztucznego badziewia nie kupie...
Zna ktos przepis? Pozdrawiam