Forum   cukierki

cukierki

(28 wyników)
  • nie kupujcie! są ochydne!
  • No właśnie, zajadał się nimi dziadek Anny i Britty. Jaki mają smak? Czy występują pod inną nazwą i można je kupić w XXI wieku?
  • W ostatniej "Kuchni" jest jeden przepis na cukierki śmietankowe. Kiedyś ktoś wpominał o krówkach z białej czekolady (od Konemanna)... Poproszę o przepisy! I rady w co je zapakować (jakie bibułki np.), żeby można je było potem jeść bez obaw, że się człowiek otruje farbką (gdyby przelazła z papieru na cukierek). pozdr a tu linka do "Kuchni" kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,2412199.html
  • Pamiętacie? twarde, w polewie czekoladowej, z nadzieniem porterowym, w niebiesko-pomarańczowych złotkach, w latach 60/70 kosztowały 56zł/kg. Czy gdzieś można jeszcze takie kupić? Stawiam portera za info.
  • Na pewno był tam miód i orzechy, chyba czekolada. Coś się z czymś gotowało, wylewało na płaskie i po zastygnięciu kroiło.Szukam od rana. Pomożecie? Może być coś podobnego, pięknie proszę przedświątecznie.
  • Pamietam czekoladowe z zewnatrz, w srodku troche cukru i najsmaczniejsza (jak dla dziecka (wtedy)) reszta -plynny alkohol, a nie zadne z tych kremowych mas. Jak one sie nazywaly? Pamietam je, ze byly z 15lat temu, teraz juz ich nie widzialam, ale nie wykluczam ich istnienia... Pomozcie, bo siedzimy w 5osob i nikt nie moze sobie przypomniec tej konkretnej nazwy.. Wiem, ze teraz sa takowe Finlandii,ale chce sobie przypomiec tamta nazwe..
  • Pomocy! Mam zaćmę, a jak sobie nie przypomnę, to nic konstruktywnego dziś nie zrobię. Dawno, dawno temu, przy wyjazdach na kolonie do Czechosłowacji kupowało się takie landrynki. Owalne, z okrągłym wgłębieniem pośrodku, mocno owocowe, o różnych smakach. Pakowane każdy w osobny, przezroczysty papierek, a sprzedawane w torebkach. Jak się nazywały??? Mam pewien pomysł. Raczej zły, ale dość sugestywny, więc nie chcę źle sugerować ;) Pozdrawiam! ----------- Weyland Yutani Building ...
  • rusmagazin.pl/product_info.php?products_id=861 rusmagazin.pl/product_info.php?products_id=860 przejeżdżałam ostatnio i wpadł mi w oko szyld Rosyjskie delikatesy czy coś w tym stylu i przypomniałam sobie jak mnie kilka lat temu koleżanka poczęstowała pyszną gorzką czekoladą z migdałami kupioną w Moskwie kupujecie coś w takich sklepach kuszą Was oryginalne słodycze
  • Jak w temacie - chodzi mi o te czarne cukierki skandynawskie. Ktokolwiek slyszal, ktokolwiek wie...?
  • CZy ktoś może mi podać przykład cukierków grylażowych? Nie mam bladego pojęcia co to, a słownik podaje tylko, że jest to "masa z cukru palonego i migdałów albo orzechów". Nie umiem sobie tego przełożyć na cukierki:)
  • Kawusie(10)

    Moj znajomy po czterdziestce ,Polak na emigracji,często wspomina swoje ulubione cukierki "Kawusie"(smakują kawowo i chyba miały ciut alkoholu w środku),ktore jadł jako"młodzież",czy spotkali się Państwo gdzieś w sprzedaży z nimi,albo z czyms o zbliżonym smaku.Chciałabym mu sprawić radosc i zakupić je...Pozdrawiam...
  • Niestety nie mogę Was poczęstowac naprawdę, wiec tylko wirtualnie : urodzinowe cuksy dla całego forum! :) Pozdrawiam!
  • Często w opisach win pojawia się smak i zapach lukrecji. Gdzie/jak można rzeczoną lukrecją spróbować czy powącha - poza przyprawą śląską (co namierzyłem w necie)? Pytam, ponieważ właśnie siedzę przy butelce Don Nicola Zinfandel Old Vines '04 – swoją drogą polecam , którego zapach konfitur (często spotykany w zinfandel'ach kalifornijskich w "wydaniu" śliwkowym) jest tłumiony przez coś czego nie znam, a przypomina zapach świeżego wieloziarnistego chleba - w opisie jest mowa o...
  • zbliża się roczek mojego maleństwa i mam w planach kolorowy tort, czy ktoś wie jak zabarwić wiórki kokosowe?
  • Co roku na wiosnę przyplatuja się do kuchni mrówki (zwykłe, nie żadne faraonki). Mieszkamy na parterze i najprawdopodoniej włażą przez jakieś nieszczelności. Co z tym robic? Spraye odpadają, bo to nie rozwiąże problemu - przecież nie bedę spryskiwać tym np. ciasta (ostatnio sobie po cieście łaziły), dlatego może znacie jakies środki, które się ustawia w pomieszczeniu i ich zapach odstrasza te małe pieroństwa?
  • jak sie miksuje landrynki???bo ja nie czje??a wogóle je sie da zmiksowaC??
  • TRUFLE(11)

    Kto ma przepis na trufle? Znalazlem kilka perzepisow w ksiazce z roku 1932, ale przy takiej ilosci trufli to bankrot! Jak uzywac konserwowane (kilka orzeszkow w pigulce!)?
  • czesc, jestem tu pierwszy raz, postanowilam tutaj poszukac pomocy bo w internecie od godziny szukam i nie moge znalezc.. otoz kocham cukierki anyżowe!! matko, kilogramami moglabym je jesc.. nie ma ich w sprzedazy w polsce, ale za to kupilam anyż, prosze powiedzcie mi jak zrobic cukierki anyżowe? macie jakis przepis moze na zwykle cukierki, taki uniwersalny, ze wystarczy cos dodac zeby byly takie lub owakie, to wtedy sobie po prostu dodam anyz:)
  • kupiłam filety z mintaja, mrożone, żeby wrzucić do zamrażarki i po kilku dniach wyjąć i zrrobić. No i dzis nadejszla ta chwila. wyjęłam rybki, umyłam, skropiłam cytryną i rozmrażam... i co się okazuje? rybki sprzedano mi w niemal półcentymetrowej pokrywie lodowej... no i teraz czekam, żeby całkiem lód odpadł i od nowa trzeba będzie myć i cytrynić... i się złoszczę, bo wychodzi na to, że sporo przepłaciłam za tę wodę... Zdarzyło się Wam coś takiego? Pozdrawiam, cookie
  • Hej! Kiedys ktos zrobil mi to ciasto, ale nie zdazylam zapytac o przepis. Niby jest do kupienia w sklepach w paczce, ale ma to tak ohydny smak, ze juz wiecej podobnego sztucznego badziewia nie kupie... Zna ktos przepis? Pozdrawiam
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się