Dodaj do ulubionych

Pomnik Hygei

14.09.06, 08:51
Wiecie co z nim? Jakoś nie przypominam sobie abym cos czytał/słyszał na ten
temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: kiks4 Re: Pomnik Hygei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:38
      Panie Błażeju!!!
      Proszę zainteresować któregoś z dziennikarzy tym tematem- dla mnie to skandal, że pomnik, który jest niemal takim samym symbolem Poznania, jak Koziołki nagle ginie bez słowa!
      Przecież Edward hr. Raczyński i jego małżonka z racji daty urodzenia nie podlegają obowiązkowi lustracji i dekomunizacji, chociaz nie można wykluczyć, że w świetle nowej ustawy moga kwalifikowac sie do kategorii OZI bo utrzymywali kontakty towarzyskie z przedstawicielami zaborcy.
      PS
      pani poseł Senyszyn doniosła w TVN, że szykuje sie nowa kategoria osób: Osoby CHętnie Udzielające Informacji- skrót proszę utworzyć samemu ;-}
      • Gość: posener Re: Pomnik Hygei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:46
        miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037,2858594.html
        Pomnik Higiei to szansa na uratowanie placu Wolności przed pomysłami domorosłych artystów, takich jak p. Stankiewicz.
        A swoją droga, jak to jest że przybysze chcą urządzac Poznań- jeden pomnikiem Piłsudskiego, drugi gniotem ku czci żołnierzy. Nie mam nic przeciw czczeniu ale - na Boga- nie takim kiczem.
        • Gość: W105N4 Re: Pomnik Hygei IP: *.devs.futuro.pl 14.09.06, 14:06
          stoi w magazynie

www.cs.put.poznan.pl/poznan/gall14.html------------------------------------------

prezentuje sie o niebo lepiej niz wszystkie ostatnie produkcje.
          z posladkami apollina na I miejscu.
        • mamailski Re: Pomnik Hygei 14.09.06, 14:07
          No miałem na myśli gdzie teraz spoczywa, czy może przestawiono pomnik w inne
          miejsce o czym oczywiście nie wiem. O powrocie na Plac pewnie nie ma mowy bo
          gdzie by go ustawili?
          • Gość: W105N4 Re: Pomnik Hygei IP: *.devs.futuro.pl 14.09.06, 14:13
            z drugiej strony patrzac, ma teraz dach nad glowa.
            • Gość: hmm Re: Pomnik Hygei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 14:25
              Co jest bardziej hygeiczne
              • Gość: Jerry Re: Pomnik Hygei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 15:24
                Co na to Pintar i Priessnitz? Woda.....
        • Gość: SZP Re: Pomnik Hygei IP: *.icpnet.pl 14.09.06, 16:34
          Przypomnę ci tylko uprzejmie, że "przybyszami" było wielu najwybitniejszych
          poznańczyków XX wieku, w tym Władysław Czarnecki, wielu profesorów UP i
          poznańskich szkół średnich, ludzi kultury itd. Ja też nie chciałbym na Pl.
          Wolności pomników wątpliwej jakości. Ale miejsce urodzenia nie jest żadnym
          kryterium. Restytut Staniewicz mieszka w Poznaniu od kilkudziesięciu lat i
          jest "przybyszem" z Wileńszczyzny. Mam nadzieję że troche znasz historię
          Polski.
      • tytus62 Re: Pomnik Hygei 14.09.06, 21:13
        Powiedziała to parę dni temu, po ogłoszeniu wyroku w sprawie Zyty
        Gilowskiej.Pani Senyszyn należą się za to brawa :-))
    • renepoznan Re: Pomnik Hygei 14.09.06, 17:05
      Był pomysł by wróciła na wylot Podgórnej - na stare miejsce. Tylko gdzie to nie
      wiem. Tory tramwajowe przeniosą? Czy wcisną w wolne miejsce gdzie pierwszy
      samochód w pomnik strzeli? Lub tramwaj?
      Ktos coś solidnie zaniedbał. A nasze władze jak zwykle pełne euforii.
    • renepoznan Panie Błażeju. Larum grają!!!! 14.09.06, 17:07
      Jak wyżej. Jak długo Poznań ma być pozbawiony jednej ze swoich
      charakterystycznych ozdób? Zróbcie troche szumu. Myslę że warto.
    • dobrusia_to_ja Re: Pomnik Hygei 14.09.06, 23:00
      Najlepiej by było, aby żona stanęła znów na tle wspaniałego dzieła swego męża.
      Jak to jednak zrobić, skoro postawiono tam koszmarnie gustowne cacuszko w
      postaci wiaty tramwajowej?:/
      • Gość: Tomek Re: Pomnik Hygei IP: *.icpnet.pl 15.09.06, 00:03
        Pomnik to nie mebel. Co prawda raz już ten akurat pomnik przestawiono, ale od
        lat znajdował się przed biblioteką i tam powinien pozostać. Tym bardziej, że
        jak zauważył Rene, na dawnym miejscu nie da się go ustawić bezproblemowo.
        • dobrusia_to_ja Re: Pomnik Hygei 15.09.06, 01:28
          Czy w takim razie wspólnymi siłami rozbieramy koszmarka??;)
          • mamailski Re: Pomnik Hygei 15.09.06, 08:17
            Rozumiem, że pomnik wsiąkł i najlepiej aby nikt o nim nie pamiętał. Rozumiem,
            że nie pasuje do ogólnego widoku odświeżonego Placu jednak nie jest to pomnik
            znienawidzonego wroga i moim zdaniem nie byłoby plamą na honorze aby pomnik
            ujrzał światło dzienne ponownie. Może jakiś skwerek lub park, jakieś zaciszne
            miejsce w cieniu drzewa. Moja propozycja: zapytajmy Cyryla Ratajskiego - chyba
            by się nie obraził i udzieliłby schronienia bezdomnej kobiecie.
    • Gość: MAG Re: Pomnik Hygei IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.06, 08:13
      Drodzy poznaniacy! Pomnik stoi jak stal w Zaniemyslu obok kosciola a kopia poznanska jest w
      magazynie i ma stanac u wylotu ul. Podgornej tam gdzie stal drzewiej.
      • mamailski Re: Pomnik Hygei 15.09.06, 08:18
        A to mi się bardzo podoba, ukłony
      • Gość: R Re: Pomnik Hygei IP: *.icpnet.pl 15.09.06, 09:33
        Gość portalu: MAG napisał(a):

> Drodzy poznaniacy! Pomnik stoi jak stal w Zaniemyslu obok kosciola

To wiemy.

>a kopia poznanska jest w magazynie i ma stanac u wylotu ul. Podgornej tam
        gdzie stal drzewiej

Ale w którym miejscu. Jak wyżej wskazano raczej nie ma gdzie. A może ma stać
        wciśnieta pomiedzy tramwaj a jezdnię?
        • Gość: MAG Re: Pomnik Hygei IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.06, 09:57
          Z tego co wiem to przed budynkiem gdzie dawniej byla siedziba strefy parkowania, jest tam maly
          wybrukowany placyk.
          • Gość: MAG Re: Pomnik Hygei IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.06, 10:14
            A tak swoja droga to moze redakcja by sie zainteresowala tym pomnikiem co sie z nim dzieje a nie
            wypisuje jakies bzdury o pomniku tego tam Pilsudskiego!?
          • renepoznan Re: Pomnik Hygei 15.09.06, 10:18

> Z tego co wiem to przed budynkiem gdzie dawniej byla siedziba strefy
            parkowania
            > , jest tam maly
            > wybrukowany placyk.
            Czyli wciśnieta pomiedzy tramwaj a jezdnię. To głupszego pomysłu nie znam.
            Poza tym pomnik ten w tym miejscu miał sens jak był na osi Podgórnej i był
            widoczny z dołu. Ten placyk jest z boku i wcześniejsze załozenie jest
            niemozliwe do realizacji.
            • Gość: MAG Re: Pomnik Hygei IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.06, 11:28
              No to larum podniesmy!!!!!
              • Gość: M Re: Pomnik Hygei IP: *.icpnet.pl 16.09.06, 21:46

> No to larum podniesmy!!!!!

Poprawiło sie samopoczucie? Bo władzuchna i tak swoje zrobi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka