mamailski 14.09.06, 08:51 Wiecie co z nim? Jakoś nie przypominam sobie abym cos czytał/słyszał na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kiks4 Re: Pomnik Hygei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:38 Panie Błażeju!!! Proszę zainteresować któregoś z dziennikarzy tym tematem- dla mnie to skandal, że pomnik, który jest niemal takim samym symbolem Poznania, jak Koziołki nagle ginie bez słowa! Przecież Edward hr. Raczyński i jego małżonka z racji daty urodzenia nie podlegają obowiązkowi lustracji i dekomunizacji, chociaz nie można wykluczyć, że w świetle nowej ustawy moga kwalifikowac sie do kategorii OZI bo utrzymywali kontakty towarzyskie z przedstawicielami zaborcy. PS pani poseł Senyszyn doniosła w TVN, że szykuje sie nowa kategoria osób: Osoby CHętnie Udzielające Informacji- skrót proszę utworzyć samemu ;-} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Re: Pomnik Hygei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:46 miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037,2858594.html Pomnik Higiei to szansa na uratowanie placu Wolności przed pomysłami domorosłych artystów, takich jak p. Stankiewicz. A swoją droga, jak to jest że przybysze chcą urządzac Poznań- jeden pomnikiem Piłsudskiego, drugi gniotem ku czci żołnierzy. Nie mam nic przeciw czczeniu ale - na Boga- nie takim kiczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 Re: Pomnik Hygei IP: *.devs.futuro.pl 14.09.06, 14:06 stoi w magazynie www.cs.put.poznan.pl/poznan/gall14.html------------------------------------------ prezentuje sie o niebo lepiej niz wszystkie ostatnie produkcje. z posladkami apollina na I miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamailski Re: Pomnik Hygei 14.09.06, 14:07 No miałem na myśli gdzie teraz spoczywa, czy może przestawiono pomnik w inne miejsce o czym oczywiście nie wiem. O powrocie na Plac pewnie nie ma mowy bo gdzie by go ustawili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 Re: Pomnik Hygei IP: *.devs.futuro.pl 14.09.06, 14:13 z drugiej strony patrzac, ma teraz dach nad glowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Pomnik Hygei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 14:25 Co jest bardziej hygeiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Pomnik Hygei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 15:24 Co na to Pintar i Priessnitz? Woda..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZP Re: Pomnik Hygei IP: *.icpnet.pl 14.09.06, 16:34 Przypomnę ci tylko uprzejmie, że "przybyszami" było wielu najwybitniejszych poznańczyków XX wieku, w tym Władysław Czarnecki, wielu profesorów UP i poznańskich szkół średnich, ludzi kultury itd. Ja też nie chciałbym na Pl. Wolności pomników wątpliwej jakości. Ale miejsce urodzenia nie jest żadnym kryterium. Restytut Staniewicz mieszka w Poznaniu od kilkudziesięciu lat i jest "przybyszem" z Wileńszczyzny. Mam nadzieję że troche znasz historię Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
tytus62 Re: Pomnik Hygei 14.09.06, 21:13 Powiedziała to parę dni temu, po ogłoszeniu wyroku w sprawie Zyty Gilowskiej.Pani Senyszyn należą się za to brawa :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Pomnik Hygei 14.09.06, 17:05 Był pomysł by wróciła na wylot Podgórnej - na stare miejsce. Tylko gdzie to nie wiem. Tory tramwajowe przeniosą? Czy wcisną w wolne miejsce gdzie pierwszy samochód w pomnik strzeli? Lub tramwaj? Ktos coś solidnie zaniedbał. A nasze władze jak zwykle pełne euforii. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Panie Błażeju. Larum grają!!!! 14.09.06, 17:07 Jak wyżej. Jak długo Poznań ma być pozbawiony jednej ze swoich charakterystycznych ozdób? Zróbcie troche szumu. Myslę że warto. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Pomnik Hygei 14.09.06, 23:00 Najlepiej by było, aby żona stanęła znów na tle wspaniałego dzieła swego męża. Jak to jednak zrobić, skoro postawiono tam koszmarnie gustowne cacuszko w postaci wiaty tramwajowej?:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Pomnik Hygei IP: *.icpnet.pl 15.09.06, 00:03 Pomnik to nie mebel. Co prawda raz już ten akurat pomnik przestawiono, ale od lat znajdował się przed biblioteką i tam powinien pozostać. Tym bardziej, że jak zauważył Rene, na dawnym miejscu nie da się go ustawić bezproblemowo. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Pomnik Hygei 15.09.06, 01:28 Czy w takim razie wspólnymi siłami rozbieramy koszmarka??;) Odpowiedz Link Zgłoś
mamailski Re: Pomnik Hygei 15.09.06, 08:17 Rozumiem, że pomnik wsiąkł i najlepiej aby nikt o nim nie pamiętał. Rozumiem, że nie pasuje do ogólnego widoku odświeżonego Placu jednak nie jest to pomnik znienawidzonego wroga i moim zdaniem nie byłoby plamą na honorze aby pomnik ujrzał światło dzienne ponownie. Może jakiś skwerek lub park, jakieś zaciszne miejsce w cieniu drzewa. Moja propozycja: zapytajmy Cyryla Ratajskiego - chyba by się nie obraził i udzieliłby schronienia bezdomnej kobiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAG Re: Pomnik Hygei IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.06, 08:13 Drodzy poznaniacy! Pomnik stoi jak stal w Zaniemyslu obok kosciola a kopia poznanska jest w magazynie i ma stanac u wylotu ul. Podgornej tam gdzie stal drzewiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Pomnik Hygei IP: *.icpnet.pl 15.09.06, 09:33 Gość portalu: MAG napisał(a): > Drodzy poznaniacy! Pomnik stoi jak stal w Zaniemyslu obok kosciola To wiemy. >a kopia poznanska jest w magazynie i ma stanac u wylotu ul. Podgornej tam gdzie stal drzewiej Ale w którym miejscu. Jak wyżej wskazano raczej nie ma gdzie. A może ma stać wciśnieta pomiedzy tramwaj a jezdnię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAG Re: Pomnik Hygei IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.06, 09:57 Z tego co wiem to przed budynkiem gdzie dawniej byla siedziba strefy parkowania, jest tam maly wybrukowany placyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAG Re: Pomnik Hygei IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.06, 10:14 A tak swoja droga to moze redakcja by sie zainteresowala tym pomnikiem co sie z nim dzieje a nie wypisuje jakies bzdury o pomniku tego tam Pilsudskiego!? Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Pomnik Hygei 15.09.06, 10:18 Gość portalu: MAG napisał(a): > Z tego co wiem to przed budynkiem gdzie dawniej byla siedziba strefy parkowania > , jest tam maly > wybrukowany placyk. Czyli wciśnieta pomiedzy tramwaj a jezdnię. To głupszego pomysłu nie znam. Poza tym pomnik ten w tym miejscu miał sens jak był na osi Podgórnej i był widoczny z dołu. Ten placyk jest z boku i wcześniejsze załozenie jest niemozliwe do realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAG Re: Pomnik Hygei IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.06, 11:28 No to larum podniesmy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Pomnik Hygei IP: *.icpnet.pl 16.09.06, 21:46 Gość portalu: MAG napisał(a): > No to larum podniesmy!!!!! Poprawiło sie samopoczucie? Bo władzuchna i tak swoje zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś