Dodaj do ulubionych

Poznański Sheraton już działa

21.11.06, 13:49
Czy nie żal wam starego dobrego Bałtyku? Tyle wspomnień, tyle dobrych filmów,
niepowtarzalna atmosfera? Sheraton jest dla mnie zimny i tak bardzo obcy...
Obserwuj wątek
    • Gość: rysiu kiszka IP: 212.244.156.* 21.11.06, 14:07
      ale kiszka ten hotel małe to obskurne a tyle sie o tym mówiło
      • toja45 Re: kiszka 21.11.06, 14:32
        I wokół tyle bałaganu.Mam wrażenie, że jeśli starą drukarnię wyremontuje się z
        głową będzie piękniejsza od całej tej"kiszki". Aż mam strach, myśląc o planach
        ze starym ZOO. Lecz znam jeszcze jedno piękne miejsce, gdzie w Poznaniu można
        oddychać w samym centrum. To Park Chopina. Mam nadzieję, że zostanie nietknięty.
        • Gość: ? Dobrze, że jest coś nowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 17:42
          Miała stać stara ruina Bałtyku z zamurowanymi oknami i z rozlatującymi się neonami, bo ktoś ma jakieś wspomnienia?? Sorry, ale to żenujące...

Budują nam w poznańskiej, zapyziałej wiosce grobelnej, i jeszcze narzekacie?
          • Gość: awia22 Re: Dobrze, że jest coś nowego IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.06, 18:29
            rozumiemy, idzie nowe; ale jak wspomne pierwsze randki, jakoś zawsze umawiałam
            się koło bałtyku - pod zagarem; a to już nie wróci :-((
          • lmblmb Ja nie narzekam. Patrz stopka. 21.11.06, 19:24
            Gość portalu: ? napisał(a):

> Miała stać stara ruina Bałtyku z zamurowanymi oknami i z rozlatującymi się neon
            > ami, bo ktoś ma jakieś wspomnienia?? Sorry, ale to żenujące...
            >
            > Budują nam w poznańskiej, zapyziałej wiosce grobelnej, i jeszcze narzekacie?

Ja nie narzekam. Patrz stopka.
      • iulius Re: kiszka 21.11.06, 22:15
        Aż dziwne, nie? Niby taki luksusowy hotel, a w budynku niewiele lepszym niż dumy
        na Ratajach.
    • Gość: leda10 hala garażowa na 30 samochodów:):)?? pewnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 19:31
      większość gości będzie korzystać z samolotów:). A co się kryje pod "miejscem, w
      którym goście będą mogli przyjemnie spędzić czas" ?:D
    • Gość: Kinga Re: Poznański Sheraton już działa IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.06, 21:54
      Wspomnień mnóstwo, pewien żal owszem ale przecież Sheraton ich nie wymaże.
      Bardziej żal mi niektórych ulic Poznania - choćby Staszica ze zdjęć przed
      wojny...
      Podobno była to jedna z najpiękniejszych ulic Poznania. :(
      • Gość: k-rokus Re: Poznański Sheraton już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 19:49
        Kino Bałtyk ... wiele wspomnień dla Poznaniakow, randki pod zegarem itd ... ile razy tam sie umawiałam!!! teraz chcę zobaczyc jak moje miasto sie zmienia niz patrzec na szary budynek starego kina! wspomnienia zostaną.Teraz dopiero mozemy podziwiac piekny historyczny budynek drukarni ktory za jakis czas bedzie lśnił jak nowy wczesniej przez Bałtyk nie było go widać wiec korzytsc mamy!
    • Gość: Tttiq Budynek Sheratona nie jest moze zbyt ladny... IP: *.icpnet.pl 23.11.06, 15:54
      (choc to naturalnie kwestia gustu), ale stary Baltyk po prostu porazal swoja
      brzydota w samym centrum miasta. Szkoda tylko, ze powstaje przy Kaponierze
      miejsce, ktore przyciagaloby wieksza ilosc ludzi (sklep albo nowe kino), ale
      lepsze biura niz stary Baltyk (niezaleznie od tego, ze takze wiaze z tym
      miejscem dosc mile wspomnienia)
      • dobrusia_to_ja Re: Budynek Sheratona nie jest moze zbyt ladny... 23.11.06, 20:32
        Gość portalu: Tttiq napisał(a):

> (choc to naturalnie kwestia gustu), ale stary Baltyk po prostu porazal swoja
        > brzydota w samym centrum miasta.

Stary Bałtyk nie był brzydki, lecz bardzo zaniedbany.
    • Gość: mostowiak Re: Poznański Sheraton już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 16:01
      to tez pewnie wina Grobelnego ,że powstal Sheraton i nie ma Bałtyku hehehe.
      Posło juz ma temat dla swych ogarów hehehehehe
    • mantis77 Dla mnie to porażka 23.11.06, 23:46
      Dla mnie nie ma czym się zachwycać.
      Miałem okazję mieszkać 5 dni w Sheratonie w Malmo w Szwecji. Tam to było coś,
      30 pięter wysokości i przeszklone windy. budynek przynajmniej robił wrażenia. A
      tutaj ustawili taki klocek. Wcale to nie jest ładne ani prestiżowe.
      Przypuszczam że wyższego nie mogli ustawić bo jest to strefa lądowania
      samolotów. Mogli się jednak postarać bardziej z architekturą.

Co do bałtyku to dziwne że iglica na przeciwko jest zabytkiem a ten budynek nie
      był mimo że pochdzi z tego samego okresu. Myślę że był poprostu zaniedbany ale
      mieszkania podobno były fatalne (brat znał jedną osobę która tam mieszkała).
      Nie mniej kino zawsze lubiłem bo było jednym z nielicznych gdzie
      niepełnosprawny mógł stanąć między rzędami i obejrzeć sobie normalnie film z
      wózka. Nie było schodów więc można było stanąć w dowonym rzędzie a nie jak w
      multipleksach tylko w pierwszym rzędzie. Żal mi kina bo mam mniejszy wybór
      niestety.
      • dobrusia_to_ja Re: Dla mnie to porażka 24.11.06, 00:13
        mantis77 napisał:

> Nie mniej kino zawsze lubiłem bo było jednym z nielicznych gdzie
        > niepełnosprawny mógł stanąć między rzędami i obejrzeć sobie normalnie film z
        > wózka. Nie było schodów więc można było stanąć w dowonym rzędzie a nie jak w
        > multipleksach tylko w pierwszym rzędzie. Żal mi kina bo mam mniejszy wybór
        > niestety.

Wiesz co?? Gdybym miała taką dużą kasę, która pozwoliłaby mi wybudować kino z
        prawdziwego zdarzenia, to byłoby takie, żebyś mógł w nim oglądać filmy z każdego
        miejsca:))
        • mantis77 nieliczne kina 24.11.06, 01:56
          Aktualnie chodzę do sal 6 i 12 w kinepolis (są wejścia w połowie i można
          oglądać z połowy sali ale niestety tylko te dwie sale) niestety to trochę
          daleko zważywszy że Plazę widzę z okna.
          BYłem ostatnio pierwszy raz w IMAXie i powiem że mnie miło zaskoczyło bo windą
          wjechałem na górę i ogladałem film z ostatnich rzędów, Niestety Cinema City ma
          miejsca tylko na dole a sale z tak wąskimi schodami że nie da się wózka na
          stopniu ustawić (nawet bokiem) bym się przesiadł na fotel. Taki sposób da się
          zrobić w niektórych salach Kinepolis i Multikina. Z tego co pamiętam (choć
          dawno nie byłem) salę bez schodów ma też Rialto no i kiedyś miało kino Pałacowe
          w CK Zamek. (jako dzieciak chodziłem na tzw. "poranki")

Żałuję że kina budują się nowoczesne i z dźwiękiem 3D a zapomina się o takich
          podstawach (Ciekawe jakie będzie kino w Starym Browarze). Tylko niech nikt mi
          nie sugeruje że znów narzekam bo w takim razie zapraszam go by wydał 15 czy 20
          zł i siedział w pierwszym rzędzie na filmie bez lektora z polskimi napisami
          (rzyczę miłego bulu szyji) ja już kiedyś byłem na takim filmie i dziękuję.

Dobrze że mam znajomych i czasem mnie wnoszą na fotel ale nie jest to z
          pewnością przyjemne ani dla mnie (że musi mnie ktoś nosić) ani dla nich (że
          muszą mnie dźwigać). Personel nie pomoże bo boją się ze w razie pożaru nie
          będzie jak ewakuować takich osób (gdyby można było stać na miejscu w wózku
          problemu nie ma)

Aha dodam też że istnieje coś takiego jak pętla induktofoniczna dla osób z
          ubytkiem słuchu (takowe coś indukuje dźwięk bezpośrednio w aparacie słuchowym i
          pozwala to głuchym lepiej słyszeć). Dlaczego o tym piszę? Ponieważ jest to
          urządzenie dofinansowane z PFRONu i mogą się kina i teatry o to starać a nie
          robią tego. Jednym z kin które mają takie coś jest Rialto właśnie (trzeba tylko
          jeśli pamiętam w kasie zgłosić żeby je uruchomili) Nie ma natomiast tego tak
          nowoczesne kino jak IMAX. Wiem bo na prośbę znajomych głuchych pytałem Panią
          mager z IMAXa i zrobiła "wielkie oczy"

To tyle w temacie dostępności kultry dla niepełnospawnych
          • mantis77 Ale byk 24.11.06, 01:58
            Co za porażka miało być oczywiście ... "życzę miłego bólu szyji" ... sorry to z
            rozpędu i późnej pory.
      • poika Re: Dla mnie to porażka 04.12.06, 13:52
        > Dla mnie nie ma czym się zachwycać.
        > Miałem okazję mieszkać 5 dni w Sheratonie w Malmo w Szwecji. Tam to było coś,
        > 30 pięter wysokości i przeszklone windy. budynek przynajmniej robił wrażenia.
        > A tutaj ustawili taki klocek. Wcale to nie jest ładne ani prestiżowe.

ja mialem okazje mieszkac w jakims Sheratonie (bodajze Moriah) w Tel Avivie i
        mimo, ze byl wysoki, nad sama plaza, to karaluchy i brud nieco mi
        przeszkadzaly. Z doswiadczenia powiem tyle - dla gosci wyglad zewnetrzny to
        raczej nieistotny detal - polozenie i wnetrze to sa rzeczy, ktore maja
        znaczenie. Zatem tego porownania do jakiegos Sheratona w Malmoe nie kupuje.
        Mozna sie spierac czy ten klocek robi brzydkie wrazenie (ulica, architektura),
        ale ma sie nijak do jakosci hotelu.
        • mantis77 Hmmmm 04.12.06, 21:42
          No cóż karaluchy powiadasz hmm. No w tym w malmoe nie było karaluchów i i
          komfort na pewno był. Akurat dla mnie to bez znaczenia i równie dobrze mógłbym
          mieszkać w polonezie czy takim merkurym. Jak snoby chcą niech płacą. Tam byłem
          przez przyapdek bo poprostu taki był zarezerwowany. Myślę jednak że w środku
          jest ten sam standard wszędzie bo przecież za to ludzie łacą. To tak jak z
          sieciami marketów wchodzisz do tesko i wiesz że na prawo to na lewo tamto ia
          takie i takie produkty dostaniesz. Myślę że w Sheratonach jest podobnie jakiś
          standard musi być.

Jednak architektura nie powala na kolana niestety mimo że ma to być hotel
          luksusowy. Mogli się bardziej postarać.
          • poika Re: Hmmmm 05.12.06, 07:34
            Standard... no coz, moze jakies wymagania maja, ale na pewno nie ma tego samego
            standardu w kazdym kraju czy wrecz hotelu (we wspomnianym Tel Avivie sa
            przynajmniej dwa Sheratony i odbiegaja od siebie znacznie, biorac pod uwage
            zarowno architekture, komfort jak i polozenie)... Niemniej wszystko w rekach
            gosci - jesli kogos znajda, zeby za ich uslugi zaplacic to dobrze, jesli nie -
            ich problem. Nadla jednak uwazam, ze dla przecietnego goscia hotelowego wyglad
            hotelu ma znikome znaczenie.
    • antidotumm Re: Poznański Sheraton już działa 24.11.06, 13:13
      Wiecie, ja jakos nie moge uwierzyc, ze pol budynku utrzyma sie na tych
      kolumienkach. Dziwnosc mnie jakas ogarnia jak na to patrze.
    • Gość: lynx Re: Poznański Sheraton już działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 13:59
      Skandal z tym parkingiem! Jedno miejsce na sześć pokoi! Gdzie będą goście
      parkować, na ulicy? I niech nikt nie wmawia, że większość gości będzie latała do
      Poznania samolotem, bo to śmiech na sali.
      • mantis77 Będzie latała samolotem 24.11.06, 20:00
        ... a potem wypożyczą samochód z wypożyczalni na lotnisku bo ich na to stać...
        i nie bedą mieli gdzie parkować.
    • Gość: kerrmit Poznański Sheraton już działa IP: *.dtcentrum.pl 04.12.06, 13:02
      bryła tego budynku to katastrofa !!!!!!!!!!!! kto wydał zgode ?? zero polotu !!!
      brawa dla urbanistow ....
      • Gość: Marek Re: Poznański Sheraton już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 20:09
        Wystarczy jak przykręcą tabliczkę z nazwiskiem projektantów :-))
      • Gość: vlad Re: Poznański Sheraton już działa IP: *.magma-net.pl 05.12.06, 09:15
        We Wrocławiu robią podobne badziewia, to chyba domena naszego kraju:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka