Dodaj do ulubionych

Mimo żałoby świętują

24.11.06, 21:46
I po co to wszystko, o co ten hałas... IV RP wydawaćby się mogło wolny kraj.
Zastanawia mnie czy wszyscy którzy biją się o to by rozmwaiac z górnikami, by
być na miejscu, by relacjonować dla NAS te wydarzenia nie zapominają, że
właśnie robią to dla Nas. A my możemy zrobić z tym to co chcemy, Wszak w
kaczogrodzie, co powie naczelny czyli prez\ydent zwykło uznawać się za
święte, ale dlaczego media które przecież za kaczkami nie przepadają same na
ludziach próbują wprowadzić terror IV RP.
Obserwuj wątek
    • svenm Mimo żałoby świętują 24.11.06, 21:59
      I po co to wszystko, o co ten hałas... IV RP wydawaćby się mogło wolny kraj.
      Zastanawia mnie czy wszyscy którzy biją się o to by rozmwaiac z górnikami, by
      być na miejscu, by relacjonować dla NAS te wydarzenia nie zapominają, że
      właśnie robią to dla Nas. A my możemy zrobić z tym to co chcemy, Wszak w
      kaczogrodzie, co powie naczelny czyli prez\ydent zwykło uznawać się za
      święte, ale dlaczego media które przecież za kaczkami nie przepadają same na
      ludziach próbują wprowadzić terror IV RP.
      Oczywiście stała się rzecz STRASZNA i o tym doskonale wiemy, na prawdę nie
      trzeba po raz kolejny przypominać, że jest załoba. Na tej żałobie co normalne
      na wolnym rynku tracą oraganizatorzy imprez, kina, teatry czy restauracje,
      zyskują media, zapewne ceny reklam idą w górę. Pewnie dlatego media
      chciałyby, żeby żałoba trwała jak najdłużej.
      W tym artykule brakuje jednego, Mianowićie, że nie stał się cud a odbywa
      się impreza, no i że nadzieja która umiera ostatnia chyba umarła - bo te
      hasła z dumą i rozwagą powtarzali wszscy dzienikarze.
      JEszcze arz wracając do żałoby to moim zdaniem jest to czas refleksji czy
      modlitwy, chwili skupienia, dostrzeżenia cudzej tragedii. Chyba wszyscy
      trzymali kciuki oglądajac TV i słuchając radia, żeby górnikom się udało,
      wielu ludzi się modliło. Nie udało się, zakończyło się wielką tragedia dla
      rodzin, przyjaciół, tak jak zawsze kiedy ginie ktoś bliski. ALe mimo wszytsko
      nie jest to powód by ludziom czegokoliwke zakazywać. Mpożna zaapelować, i
      wszystko, nikt nie ma prawa oceniać tego, że w szkole odbywa się impreza, czy
      że amerykańscy studenci świetują swoje świeto, a nawet tego, ze ktoś idzie na
      Borat do kina.
      CO można oceniać?? TO, że w IV RP w katolickim kraju mimo żałoby tyle zła
      się wszędzie szerzy, ludzie spoglądają ze wzgardą na drugiego człoiwieka, są
      podli. No i pewnie za chwilę kiedy ktoś z LPR lub nawet niekoniecznie
      przeczyta mój komentarz zostane wyzwany od debila ch**a itp. Taka przyra
      Polska rzeczywistość. Wszystkich gorszą tylko postawy innych, samokrytyki -
      zero. BO po co ?!
      27 osób tyle a może i więcej ginie co tydzien w tragicznych okolicznościach
      na polskich drogach. Ich rodziny przeżywaja wielkie tragedie... nie
      interesuje się nimi nikt, ani telewizja ani politycy, nik też nie protestuje,
      że w tygodniu w którym w TRAGICZNYCH wypadkach na drogach zginęło tylu ludzi
      odbywają się imprezy.
      Dlatego niech każdy zajmie się sobą, kazdy ma prawo obchodzić załobę tak
      jak chce i niekt nie ma prawa tego oceniać.
      Osobiscie nie psozedłbym na impreze w tym tygodniu ale denerwuje mnie to,
      że o tym musi pisać gazeta....
      pozdrawiam wszystkich o podobnych i odmiennych poglądach

• Gość: ROGER Re: Mimo żałoby świętują IP: *.crowley.pl 24.11.06, 22:59
        Popieram mego przedmówcę w całej rozciągłości!
        • pan.nikt Re: Mimo żałoby świętują 25.11.06, 20:24
          PO lini i na bazie.
          uhaha,
          ciekawe, czy wiesz skad ten cytat??
      • Gość: kruk Re: Mimo żałoby świętują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 02:49
        Mhmmm, to jest szopka, nie współczucie.
        Pomódlmy się za zmarłych z całego, szczerego serca i żyjmy dalej. Dziennie w
        wypadkach drogowych w Polsce ginie kilkanaście osób, "poprawiając" statystykę
        umieralności w Polsce. Jeżeli z tego powodu mielibyśmy odwoływać wszystko, to
        lepiej już teraz zakładajmy kiry i po prostu przejdźmy w stan letargu. ]
        Rozumiem żałobę ścisłą w bezpośrednim sąsiedztwie tragedii, ale żeby 400 km
        dalej robić z tego powodu pustynię towarzyską?
        Media deprecjonują pojęcie "tragedii narodowej". Przykro to bardzo.
        pzdr
      • Gość: gosc Re: Mimo żałoby świętują IP: *.icpnet.pl 26.11.06, 17:46
        zgadzam sie. do ofiar wypadkow, dodajmy rodziny chorych na raka. zenada...
    • Gość: Q Mimo żałoby świętują IP: *.izacom.pl 24.11.06, 22:58
      Stała sie wielka tragedia i została ogłoszona żałoba narodowa.
      Ale nie każdego ta tragedia dotyczy i nie każdego w równym stopniu dotknęła.
      Respektowanie tej żałoby to wolny wybór każdego jednego człowieka w wolnym
      kraju!!! I nikomu nic do tego.
      Myśle, że pismaki znowu znalazły sobie temat "na topie". Poziom dziennikarstwa
      w poznańskich mediach to zupełnie inna sprawa.
      Przejdzcie sie na Stary - zobaczycie "żałobe". Tymbardziej, że czas Andrzejek...
    • lmblmb Jakiej żałoby? 24.11.06, 23:02
      O jakiej żałobie ciągle mówimy? Dajcie spokój z tą hipokryzją, przecież ta
      tragedia NAS nie dotyczy.
    • Gość: Marek Współczuje rodzinom górników. ALE.... IP: *.net 24.11.06, 23:46
      ... MAM TEGO JUŻ DOSYĆ!!!

Stacje TV przescigaja sie kto da WIECEJ pieniedzy dla rodzin poszkodowanych. Temat sie ciagnie w nieskonczonosc. Strasznie to obłudne ze strony dziennikarzy, bo za tydzien telewizja juz o nich zapomni.
      Ciekawe dlaczego nie robia tragedii ze co tydzien na polskich drogach ginie wiecej osob? Dlaczego Co tydzien nie daja poszkodowanym pieniedzy?
      • drhuckenbush Re: Współczuje rodzinom górników. ALE.... 26.11.06, 11:02
        Bardzo proste...
        Jest tragedia, trzeba znalezc winowajce.
        Tragedia w kopalni jest wygodnym tematem - winowajca bedzie specyfika pracy,
        natura, przyroda. Idealny koziol ofiarny.
        Gdyby tak roztrzasac tragedie na polskich drogach to wyjdzie na jaw, ze jednym z
        glownych winowajcow sa wszyscy zlodzieje, ktorzy przez 16 lat III RP nie
        potrafili zrobic autostrad; pracownicy GDDKiA, oddzialow wojewodzkich i
        podobnych organizacji; policja, ktora na polskich drogach jest wrzodem, a nie
        pomoca. A o tym sie w mediach nie oplaca mowic :)
    • Gość: Gie Mimo żałoby świętują IP: *.icpnet.pl 25.11.06, 00:23
      No i co z tego. Sprawa górników i ich rodzin, nie nasza. Wielka afera, wielka
      żałoba. Może jeszcze łańcuszek ze świeczką dla górników zaczniecie
      puszczać??!?!! Żenada.
    • jooseff Re: Mimo żałoby świętują 25.11.06, 08:50
      Żal tych ludzi, którzy zginęli ale w czym ich śmierć jest lepsza od robotnika, który spadnie z rusztowania czy zginie w wypadku gdziekolwiek w pracy. Jego rodzina nie dostanie pieniędzy od stacji TV, kaczorki nie przyznają zapomogi rodzinie. A cierpienie i smutek po stracie bliskiego nie zależy od tego czy ktoś zginął jako górnik czy robotnik, czy ktokolwiek inny. Ale na tej tragedii można zdobyć trochę punktów i pokazać jacy to wszyscy oni nie są wielkoduszni...
      • Gość: dana czytelnicy "donosza" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 09:01
        haha. czytelnicy "poinformowali" o kolejnej imprezie. wraca czas donoszenia? w
        tym kraju wszyscy musza byc swietsi od papieza. zenujace.
    • Gość: maru Re: Mimo żałoby świętują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 12:00
      a co to znow za zalobny zryw narodowy!!!! codziennie gina ludzie a kopalnia to
      miejsce szczegolnego ryzyka! i te nagle fundacje po 1 mln zl dla
      poszkodowanych! Tragedia jak kazda inna, w zeszlym tygodniu tez zginal gornik i
      nie dostal takie odszkodowania, bzdura!
    • Gość: poznańczyk paranoja IP: *.icpnet.pl 25.11.06, 12:04
      zdaje sie że codziennie ginie tyle samo osób w wyniku wypadków drogowych i jakoś
      codziennie żałoby narodowej nie. ale kaczki to kaczki, jak chcecie mieć państwo
      katolickie to do Watykanu!!
      • Gość: SvenM .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 13:24
        WItam wszystkich. Czytam wasze komentarze i musze powiedzieć, że jestem
        zaskoczony, że wszyscy się ze mną zgadzają. I że śmierć człowieka jest zawsze
        tak samo tragiczna i nie ważne czy w poświęceniu wydobywa on nasze (jak to za
        komuny zwano) CZARNE ZŁOTO czy też ginie na przejściu dla pieszych.
        Pozdrawiam :)
    • Gość: Michał katolicka zadrość IP: *.icpnet.pl 25.11.06, 19:34
      A jak codziennie giną dziesiątki osób w wypadkach samochodowych to jakoś żałoby
      nie ma. A jak górnicy zginą to wszyscy jak swięte krowy chodzą. niedługo nawet
      muzyki nie bedzie mozna właczyć bo pewnie jest jakie swieto klemensa z
      pipidówki zachrystyjnej i bedzie trzeba go uszanowac. taka katolicka moralnośc
      w tym kraju :-(
      • drhuckenbush Re: katolicka zadrość 26.11.06, 11:04
        A co ma k***a do tego wszystkiego katolicyzm? Ja pieprze, czepiasz sie jak
        pijany plotu :/
        • v.i.k.k.a heheheheheheheheheheheheheheheheh e:DD 26.11.06, 14:22
          drhuckenbush napisał:

> Ja pieprze, czepiasz sie jak
          > pijany plotu :/
    • Gość: t Mimo żałoby świętują IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.06, 20:04
      juz lekka przesada z ta zaloba. jak ktos chce sie bawic to bedzie sie bawil.
      bywaja weekendy w czasie ktorych ginie wiecej osob w wypadkach samochodowych. po
      nich zaloby narodowej nie ma.
    • pan.nikt Re: Mimo żałoby świętują 25.11.06, 20:27
      Spokojnie.
      Nie codziennie w jednym miejdcu i w jednym czasie ginie 23 ludzi.

Powtarzam
      W JEDNYM, MIEJSCU I W JEDNYM CZASIE.
      • renepoznan Re: Mimo żałoby świętują 25.11.06, 21:04
        pan.nikt napisał:

> Spokojnie.
        > Nie codziennie w jednym miejdcu i w jednym czasie ginie 23 ludzi.
        >
        >
        > Powtarzam
        > W JEDNYM, MIEJSCU I W JEDNYM CZASIE.

Powiedz mi proszę, czym dla rodzin różni się śmierć 23 górników w ciągu pół
        roku od smierci 23 górników W JEDNYM, MIEJSCU I W JEDNYM CZASIE?
        Chodzi mi o faktyczna różnicę a nie polityczno-telewizyjną histerię podszytą
        jutrzejszymi wyborami.
        Niezalezni od żalu po każdej ludzkiej śmierci z jakichkolwiek przyczyn.
        • pan.nikt Re: Mimo żałoby świętują 25.11.06, 21:08
          Niww jestem miłośnikiem histerii, ale rozumię żałobę.
          Tak, codaziennie umiera dzieśiatki ( a moze setki ludzi, ale poetórzę: NIE W JEDNYM MIEJSCU I JEDNYM CZASIE.
          Modlimy się za wszystkich umarłych, ale jednak tak nagłe i masoe śmiertci, jakoś tam honorujemy.
          I NIE JEST TO SPECJALNOŚĆ KACZEK, BA NIE JEST TO SPECJALONOŚĆ POLSKA
          • lmblmb Dlaczego nie modlisz się za wszystkich górników? 26.11.06, 10:18
            pan.nikt napisał:

> Niww jestem miłośnikiem histerii, ale rozumię żałobę.
            > Tak, codaziennie umiera dzieśiatki ( a moze setki ludzi, ale poetórzę: NIE W JE
            > DNYM MIEJSCU I JEDNYM CZASIE.

Zapytam ponownie, bo wcześniej nie odpowiedziałeś: jakie ma znaczenie, że w
            jednym czasie zginęło tylu górników?

> Modlimy się za wszystkich umarłych, ale jednak tak nagłe i masoe śmiertci,
            > jakoś tam honorujemy.

Dlaczego? Czym się różni śmierć 23 górników w jednej kopalni od 23 ofiar w ciągu
            roku (taka jest mniej więcej śmiertelność w polkich kopalniach - 20 osób na
            rok). Zapytam przewrotnie: dlaczego wcześniej nie modliliście się za tych 20
            górników, którzy giną co roku? Przecież to ogromna ofiara: 20 osób za w sumie
            mało wartościową rzecz: węgiel. Mniej ludzi ginie w wojsku.
            • trajan_bez_ziemi Re: Dlaczego nie modlisz się za wszystkich górnik 26.11.06, 11:37
              "Czym się różni śmierć 23 górników w jednej kopalni od 23 ofiar w ciągu
              roku "

Zainteresowanie mediów śmiercią i pytanie czy ogłosić żałobę narodową, czy też
              nie zależy tylko od SPEKTAKULARNOŚCI tragedii. Śmierć w wypadkach drogowych, czy
              pojedyńcze wypadki w kopalniach spowszedniały, nie są dobrym materiałem na "newsa".

Kolejna sprawa, to fakt robienia szopki i trywializowania samej żałoby. Wczoraj
              odwołano w telewizji kabarety i komedia, co jest całkowicie zrozumiałe przy
              żałobie państwowej. Natomiast odwoływania horrorów, czy serialów kryminalnych
              naprawdę nie rozumiem. W ten sposób jedynie trywializuje się samą żałobę.

Jednakże zupełnie nie rozumiem, jak mozna w tą sprawa wplątać "katolicki
              totalitaryzm", "kaczyzm" i "dyktaturę IV RP". Co ma piernik do wiatraka?
              Nasz przyjaciel Svenm, autor pierwszego komentarza, jak i jego klakierzy powinni
              zadbać o swoje zdrowie psychiczne.
              Trzeba być autentycznie chorym z nienawiści,a by wszędzie węszyć symptomy
              zamordyzmu. No ale tak to jest wśród tych biednych znerwicowanych ludzi, któży
              tak długo wmawiają sobie stan permanentnego zagrożenia, że w końcu sami naprawdę
              w to wierzą. Tu już musi interweniować psychiatra.
              • Gość: SvenM Re: Dlaczego nie modlisz się za wszystkich górnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 12:17
                W odniesieniu do tego co napisałes. Chodzi mi o katolików, którzy nie tolerują
                tego, że ktoś może mieć inne zdanie, że ktoś nie zrezygnuje z tego, żeby w
                czasie żałoby żyć swoim życiem. I to było ogólne nawiqazanie do tego jak często
                dzieje się w Polsce gdzie przypominam 97% ludzi ponoć jest katolikami a jeden
                drugiego nienawidzi. Co ma z tym wspólnego Pis? To partia właśnie takich ludzi.
                I z mojej strony nie ma tu ani troche nienawiści. Nie jestem zwolennikiem
                pisu ale to nie jest powód do nienawiści. Jest mi przykro z powodu śmierci
                górnikow ale to nie jest powód by ktoś mówił mi, że przez 5 dni mam obchodzić
                zżałobę....
                • trajan_bez_ziemi Re: Dlaczego nie modlisz się za wszystkich górnik 26.11.06, 13:28
                  "Chodzi mi o katolików, którzy nie tolerują
                  > tego, że ktoś może mieć inne zdanie, że ktoś nie zrezygnuje z tego, żeby w
                  > czasie żałoby żyć swoim życiem."

W ciągu ostatnich kilku dni rozmawiałem na ten temat z kilkoma osobami, wszyscy
                  byli katolikami i każda z tych osób krytykowała cyrk urządzany wokół tragedii.
                  Po prostu mylisz się identyfikując takie zachowanie z katolicyzmem. To po prostu
                  pewien rodzaj pieniactwa.
                  W urządzaniu "szopki" przodował TVN, który trudno identyfikować jako medium
                  katolickie.

Z treści artykułu absolutnie nie wynika, aby osoby podnoszące larum w sprawie
                  "imprez" powoływały się w jakikolwiek sposób na katolicyzm, nie ma o tym ani
                  słowa. Nie rozumiem zatem dlaczego koniecznie chcesz wiązać pieniactwo z
                  katolicyzmem. Czy to nie aby ideologiczne zacietrzewienie?

"97% ludzi ponoć jest katolikami a jeden drugiego nienawidzi"
                  Nie powtarzaj takich dziwacznych sloganów, "jeden drugiego nienawidzi".
                  Monitorujesz postawy i intencje każdego z obywateli z osobna?
                  Znowu identyfikujesz konflikty społeczne z "katolicyzmem", to już na pewno
                  ideologiczne skrzywienie. Spójrz ile nienawiści i agresji istnieje wśród
                  zlaicyzowanych społeczeństw zachodu.

"Co ma z tym wspólnego Pis? To partia właśnie takich ludzi."
                  Aha, czyli wszystkie media pod apodyktycznym wpływem PiSu rozpoczął całą tę szopkę?
                  Znowu ideologiczne zacietrzewienie :)

P.S. Gwoli wyjaśnienia, na wszelki wypadek zaznaczam, że nie jestem zwolennikiem
                  PiSu, dlatego proszę aby mnie ewentualnie nie identyfikować jako obrońcy tejże
                  formacji :)
                • drhuckenbush Re: Dlaczego nie modlisz się za wszystkich górnik 26.11.06, 14:44
                  A moze sie nie czepiaj katolikow? Zaloba narodowa jest decyzja prezydenta, jest
                  decyzja panstwowa, a nie koscielna
          • hehe05 Re: Mimo żałoby świętują 27.11.06, 00:59
            A czym się różni śmierć 23 osób w jednym miejscu i jednym czasie od śmierci 23
            osób w różnych miejscach i różnym czasie???
            Widząc szopkę którą nam urządzają media i nasz wspaniały rząd należy stwierdzić
            że jest różnica; ja jej jednak nie widze.
            Pytań w związku z tragedią nasuwa się mnóswto, pojutrze te pytania znikną z ust
            polityków, za tydzień mało kto będzie pamiętał o tragedii. Rząd nic z tym nie
            zrobi to jasne. Zrobił to co potrafi najlepiej - popłakał z rodzinami ofiar i na
            obietnicach zakończył.
            Żal d.pę ściska.
            Pozdrawiam
            Hehe05
      • Gość: poznańczyk Re: Mimo żałoby świętują IP: *.icpnet.pl 26.11.06, 01:20
        jeszcze jest Czeczenia i Palestyna, ale tam nie ma ropy czy gazu, więc cicho sza...
      • lmblmb Za mało medialne na PiS? 26.11.06, 10:12
        pan.nikt napisał:

> Spokojnie.
        > Nie codziennie w jednym miejdcu i w jednym czasie ginie 23 ludzi.
        >
        >
        > Powtarzam
        > W JEDNYM, MIEJSCU I W JEDNYM CZASIE.

Dude, jak zwykle gadasz bez sensu. Co to ma do rzeczy, że w jednym miejscu i w
        jednym czasie? Jak już ktoś napisał, w jednym miejscu (w Polsce) w ciągu
        tygodnia (w jedym czasie) ginie więcej ludzi na drogach niż w kopalniach przez
        cały rok. I to ludzi dużo bardziej wartościowych dla społeczeństwa niż
        pracownicy fizyczni (bo wykształconych). Wiesz ilu ludzi zginęło na trasie
        Poznań- Warszawa? Znam panią, której mąż znigął na tej drodze (przejechał go
        samochód kiedy on pomagał ofiarom innego wypadku), ona też jest teraz bez
        środków utrzymania.

Czy dla niej ktoś stworzył jakiś fundusz? Nie. Dlaczego? Za mało medialne na PiS?
        • drhuckenbush Re: Za mało medialne na PiS? 26.11.06, 11:07
          Tu PIS nie ma nic do rzeczy.
          Kazdy na miejscu jednego czy drugiego Kaczynskiego zrobilby dokladnie to samo.
          • Gość: awq Re: Za mało medialne na PiS? IP: *.man.poznan.pl 26.11.06, 13:03
            ja na pewno nie ogłosiłbym żałoby narodowej...
            • drhuckenbush Re: Za mało medialne na PiS? 26.11.06, 14:43
              Gość portalu: awq napisał(a):

> ja na pewno nie ogłosiłbym żałoby narodowej...

Ale miedzy Toba a "nimi" jest jedna zasadnicza roznica: masz marne szanse zeby
              zostac prezydentem ;-)
              A jesli tak bedziesz dzialac, ze Twoja szansa sie zwiekszy, to bedziesz zdania
              ze w takich sytuacjach nalezy oglaszac zalobe narodowa ;-)
      • drhuckenbush Re: Mimo żałoby świętują 26.11.06, 11:05
        Zgadzam sie.
        Ale bardzo czesto masz wypadek drogowy w ktorym zginie 8 osob. Poswiecone jest
        im 2 minuty w roznych Wiadomosciach, Faktach itd. Nastepnego dnia nikt o nich
        nie pamieta.
    • Gość: mateo.poznan Mimo żałoby świętują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 17:06
      ludzie! bez przesady! jak mamy tak co chwile zalobe robic po NIE ZNANYCH nam
      osobiscie osobach to moze odrazu sami sie zabijmy! ile osob codziennie ginie w
      zamachach?

ci ludzie ich nie znali wiec nie rozumiem dlaczego maja "na sile" zmienic sie w
      zalobnikow?

mi osobiscie jest przykro ze umarli gornicy - ale tez - nie oszukujmy sie - moje
      zycie sie nie zmienilo i to na mnie nie wplynelo wiec po co na sile mam sie
      umartwiac?

pozdrawiam
    • gwardzista Re: Mimo żałoby świętują 27.11.06, 16:42
      Dla mnie ogłoszenie żałoby narodowej w sytuacji, kiedy w tragicznym wypadku
      ginie tak wiele osób jest czymś oczywistym i uzasadnionym. To była przecież
      największa katastrofa w polskim górnictwie od kilkunastu lat. Oczywiście śmierć
      każdego człowieka jest wydarzeniem tragicznym, jednakże niektóre wydarzenia, ze
      względu na szczególny tragizm, okoliczności, a także - nie oszukujmy się -
      ilość ofiar, powinny być w sposób szczególny prezentowane w mediach, a władze
      państwowe muszą reagować na nie z właściwą powagą.
      Niestety dzieje się tak, że wypadki na drogach czy budowach, ponieważ dzieją
      się codziennie, trochę jakby spowszedniały. To chyba powód, dla którego nie
      czcimy pamięci ofiar takich zdarzeń w "publiczny" sposób.
      Dla mnie uczczenie pamięci górników było, jak napisałem oczywiste. W ciągu 3
      dni żałoby nie uczestniczyłem w żadnych wydarzeniu o charakterze rozrywkowo -
      towarzyskim, odmówiłem kolegom wyjście na piwo w sobotę, jednakże robiłem to
      nie dlatego, że tak kazała władza, lecz dlatego, że miałem taką wewnętrzną
      potrzebę. Z niesmakiem widziałem młodzież idącą jakby nigdy nic na dyskoteki,
      imprezy itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka