Dodaj do ulubionych

Chcesz przymierzyć perukę? Zapłać!

13.12.06, 19:59
We wrześniu w tym sklepie kupiłam perukę za 340 zł i nikt odemnie nie żądał
pieniędzy za przymierzenie, chciałam kupiś z własnej kieszeni i panie w
sklepie powiedziały że jak załatwie receptę wystawioną przez onkologa i
potwierdzoną przez NFZ zwrócą mi 250 zł i tak też sie stało. Zresztą już po
raz drugi miałam nawrót nowotworu i od kilkunastu lat obok w sklepie kupuje
protezy teraz juz dwóch piersi. obsługa w tych sklepach jest zawsze miła i aż
nie chce mi się wierzyć że takie zajście miało miejsce nie wierzę.
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: Chcesz przymierzyć perukę? Zapłać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 22:16
      W co nie wierzysz? Przecież sama właścicielka potwierdza że takie są praktyki w jej sklepie?!
    • Gość: mamuśka Chcesz przymierzyć perukę? Zapłać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 08:34
      Tam kupują nie tylko chorzy ludzie. Kupiłam perukę na Sylwestra za ok. 300 zł.
      Nie chciałabym żeby ten towar wcześniej mierzyły setki ludzi, bo to przecież
      byłby towar używany. Może mogą sobie na to pozwolić właściciele sklepów ,u
      których rzadko pojawiają się klienci, ale gdy ja tam kupowałam, to była w nim
      masa ludzi. Pobieranie opłaty na pewno ogranicza ilość przymierzających, czyli
      działa w interesie nas klientów. Gdy kupiłam perukę, sprzedawczyni zwróciła mi
      tę opłatę.
    • Gość: LukasK Wolność działalności gospodarczej IP: 217.153.71.* 14.12.06, 09:20
      "Gdyby sklep prowadził wypożyczalnię, to mógłby pobierać opłatę" - mówi pan
      Janczyk.

Czyli problem nie jest w opłacie, tylko w formalnościach, tak?

"W myśl Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej każdy
      sprzedawca ma obowiązek umożliwić klientowi zbadanie towaru, czyli dokładne
      obejrzenie, przymiarkę."

To ja będę się domagał możliwości przymierzania majtek, które będę kupował
      żonie. Jeśli będę kupował prezent-niespodziankę, to przymierzę je sam. Jesteśmy
      podobnego wzrostu :D

Tak naprawdę, to obiektywnie nie ma nic złego we wprowadzaniu opłaty, w sumie
      niewielkiej. Zwłaszcza, że - jak referuje właścicielka - po zakupie opłata jest
      zwracana. Oczywiście zasady powinny być jasne o wyraźnie przekazywane klientom
      przed dokonaniem przymiarek.
    • Gość: Ja Re: Chcesz przymierzyć perukę? Zapłać! IP: *.icpnet.pl 14.12.06, 09:49
      "W myśl Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej każdy
      sprzedawca ma obowiązek umożliwić klientowi zbadanie towaru, czyli dokładne
      obejrzenie, przymiarkę. Wprowadzając taką opłatę, blokuje się tę możliwość."

Pan rzecznik odrobinę bredzi. Jak opłata 2 złotowa ma zablokować tę mozliwość?
      I jakim cudem jest sprzeczna z tym przepisem. Przecież nikt nie zabrania
      przymiarki.
      Ta oplata najwyzej odstrasza klienta i moze działa kontra właścicielowi sklepu.
      Panu rzecznikowi zdaje sie marzą się dawne PRLowskie czasy, Tylko, że to były
      inne czasy. Teraz klient ma mozliwośc wyboru i decyzji gdzie kupi. Państwo i
      rzecznik niech sie w to nie miesza. Niech pomaga tym, którzy nie mogą wywalczyć
      swoich uprawnień rekalmacyjnycyh i innych a nie tam gdzie klient jest
      równioprawny sprzedawcy.
    • Gość: żuczek bardzo miła obsługa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 16:01
      Jestem chora, po chemii straciłam włosy. Tydzień temu kupowałam w tym sklepie
      perukę na zlecenie NFZ i nikt nie wspomniał o żadnej opłacie. Była bardzo miła
      obsługa.
    • Gość: Urszula Zgorzelak Chcesz przymierzyć perukę? Zapłać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 18:04
      Jestem właścicielką tego sklepu. Dziękuję internautom za okazane mi w ich
      wypowiedziach zrozumienia i wsparcia.Domyślili się, że nie chcę się wzbogacić
      pobierając 2 zł, ale jak słusznie ktoś zawuważył, robię to dla kupujących, wbrew
      swemu ineresowi. Mniej przymierzających to oczywiście mniej potencjalnych
      klientów ale też nie zniszczony towar. Chciałabym jednocześnie podkleślić, że
      nigdy nie pobieram opłat od osób, które przychodzą ze zleceniem od lekarza.
      Zlecenie jest ważne trzy miesiące, tak więc pacjęci w tym czasie mogą dowolnie
      przymierzać peruki. Oczywiście nie mogę zagwarantować, że wybrana przy pierwszym
      przybyciu peruka będzie czekała miesiąc albo dwa. Kolekcje się zmienają i takiej
      samej może już nigdy nie być. Osoba, która chce mierzyć perukę musi sama sobie
      kupić czepek( potocznie mówi się 2 zł za przymiarkę. Jeśli zostaje klientem
      tzn.kupuje perukę, otrzymuje zwrot ,a opłata staje się naszym kosztem.
      Mam nadzieję, że wątpliwości zostały wyjaśnione a jeśli nie to prosze o pytania.
      Pozdrawiam

• Gość: Ewa Chcesz przymierzyć perukę? Zapłać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 18:47
      kupuję w tym sklepie peruki (łysienie plackowate). tam jest taki ruch oglądaczy,
      że gdyby zdecydowali się dawać wszystkim mierzyc, to mnie stracą jako klientkę.
      • Gość: Anna Re: Chcesz przymierzyć perukę? Zapłać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 20:24
        Jestem stala klijentka tego sklepu od 15 lat . Caly czas ta sama obsluga; mila
        kompetentna,dyskretna,przyjemna atmosfera.
    • Gość: Maria Chcesz przymierzyć perukę? Zapłać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 20:57
      Kupuję peruki od lat w różnych sklepach. Byłam świadkiej jak grupa dziewcząt w
      jednym z nich mierzyła bez ograniczeń peruki(fotografowały się,czesały, szarpały
      się za włosy)zwróciłam uwagę ekspedientce lecz odpowiedziała, że to też
      klientki.Poczekałam-nic nie kupiły. Już nigdy nie poszłam tam kupować
      peruki.Chcę mieć towar nowy.
      • Gość: justyna Re: Chcesz przymierzyć perukę? Zapłać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 21:34
        bylam w tym sklepie z ciekawosci . chcialam 2 miesiace temu zmienic kolor wlosow
        z blond na czarne i przed tym dosc ryztykownym zabiegiem zdecydowalam sie z
        chlopakiem odwiedzic ten sklep. oplata mnei nie zdziwila. gdyby jej nei bylo
        tlumnie ludzie przychodzili by do tego punktu przymierzac peruki z ciekawosci,dl
        a jaj, przed zmiana koloru(tak jak zrobilam to ja) , by sie posmiac itd. uwazam
        ze oplata jeste jak najbardziej uzasadnoina tym bardziej ze peruki niszcza sie
        przez nieodpowiednie uzytkowanie a naturalne wlosy z ktorych sa wykonane przyn
        nieumiejetnym zakladaniu poprostu wypadaja.dltego nie rozumiem negatywnych
        opinii (tym bardziej osob kupujacych peruki z koniecznosci-przeciez to z mysla o
        was!)
    • Gość: z innej branzy Trochę z innej beczki, ale podobne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 22:05
      Moja znajoma prowadzi elegancki salon slubny. Zdarza się, ze wchodza tam mlode
      dziewczyny i udaja klientki. Przymierzaja po 5 - 8 sukien, co trwa okolo 2-3
      godzin, po czym mówia, ze sie zastanowią i prawdopodobnie wiedząc w jakim
      fasonie jest im do twarzy, po prostu szyją u byle jakiej krawcowej podobna
      podróbę. Czy rzeczywiście na taki proceder nie ma rady? Suknia slubna jest
      biała, po przymierzeniu jej przez 2-3 klientki nie nadaje sie do spraedaży! I
      co ma robic własciciel takiej firmy? Przymierzanie długiej, wielowarstwowej
      sukni slubnej jezt praca niezwykle ciężką dla sprzedawczyni. Robi jednak ona to
      bardzo chętnie i gdy wie, ze klientka zdecyduje się na zakup.Rozumiem i
      popieram włascicielke sklepu z perukami.
    • Gość: ewa Chcesz przymierzyć perukę? Zapłać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 11:41
      Pobieranie opłat za przymierzanie to skandal. Może zdarzają sie osoby które
      chca dla zabawy przymierzyć, ale można przedtem poinformowac je o tym jak łatwo
      peruka ulega zniszczeniu. Ja kupowałam w czasie choroby na ul. Woźnej u p.
      Adama Cichonia. Było fachowo, kulturalnie. Pan Adam wykazał sie dużą
      cierpliwością i znajomością tematu. Kupno peruki dla osoby chorej to trudny
      moment. Dziękuję Panie Adamie.
    • tipsiara Re: Chcesz przymierzyć perukę? Zapłać! 15.12.06, 18:09
      nie raz słyszałam o płaceniu za przymiarkę peruki a może pobierają opłate od
      tych co w ostateczności nic nie kupują?
    • Gość: Wera ta pyra to świństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 16:10
      Właścicielkę sklepu napiętnowano "pyrą" nie anonimowo, jak innych, lecz waląc
      na odlew po imieniu i nazwisku. Czyżby w Poznaniu nie obowiązywała ustawa o
      ochronie danych osobowych? Byle kryminalistę opisujecie inicjałami, a porządnym
      ludziom takie świństwa robicie. Zdaje się, że "Gazeta" stacza się do obecnie
      obowiązującego w naszym kraju poziomu. I o co ten hałas? Załóż sobie jeden z
      drugim taki sklep, to wtedy porozmawiamy...
    • Gość: nowaperuka Zasłużona pyra IP: *.hypair.net 16.12.06, 17:49
      Byłam tam i wspominam pobyt w tym sklepie jako bardzo nieprzyjemny - panie
      podejrzliwie na mnie patrzyły, nie chciały mnie obsługiwać i z łaską
      odpowiadały na moje pytanie - a w końcu zakup w granicach 300 zł wymaga jakiejś
      informacji czy porady. A teraz jeszcze opłaty za mierzenie... Sklep dostał pyrę
      jak najbardziej zasłużoną
      • Gość: Kasia Re: Zasłużona pyra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 10:27
        Byłam w tym sklepie w ubiegłym roku , chciałam kupić perukę, ale po tym jak
        pani zażądała opłaty za przymiarkę i na dodatek niechętnie udzielała odpowiedzi
        na moje pytania - zrezygnowałam. Czułam się tam jak intruz. W końcu identyczną
        perukę udało mi się kupić na Allegro za 1/3 ceny, którą żadano w sklepie przy
        ul. Garbary, Owszem, przez internet kupowałam "w ciemno", nie było możliwości
        przymiarki, ale skontaktowałam się telefonicznie ze sprzedawcą /ta pani także
        ma sklep, ale w innym mieście i od nikogo nie żąda żadnych opłat za
        przymiarki!/ pani oddzwoniła do mnie i wyczerpująco odpowiedziała na wszystkie
        pytania, miałam też możliwość odesłania peruki, jeśli by mi nie pasowała i
        zwrotu pieniędzy. Perukę kupiłam, i nie żałuję - jest doskonałej jakości,
        oczywiście nowa .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka