Gość: Janusz Ludwiczak IP: *.crowley.pl 02.05.03, 19:59 11 maja rozpocznie kursy zabytkowy tramwaj na linii 0. Dzięki niemu turysci i my mieszkańcy bedziemy mogli zwiedzin miasto z okien zabytkowej bimby. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Leon Bezsens!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 22:27 Kto by chciał tym rupieciem jezdzic? Moge sobie pojechac normalnym tramwajem i przez okno zobacze to samo! A te stare rupiecie na zlom i tyle!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: Bezsens!!! 04.05.03, 11:07 Gość portalu: Leon napisał(a): > Kto by chciał tym rupieciem jezdzic? Wbrew pozorom bardzo wiele osób, zarówno turystów, jak i miejscowych. Uwierz mi, widziałem sporo podobnych linii w różnych miastach Europy, a i w Polsce funkcjonują w większości dużych miast Moge sobie pojechac normalnym tramwajem i > przez okno zobacze to samo! O! Tu masz rację! Jeżeli "zerówka" będzie wyglądać tak jak w zeszłym roku to rzeczywiście taniej będzie pojechać "zwykłym" i efekt ten sam (no, może poza wnętrzem zajezdni, ale to interesuje właściwie tylko hobbistów i dzieci) - numer poznańskiej linii turystycznej doskonale odzwierciedla ilość atrakcji, jakie oferuje ona turystom. Brak możliwości zakupu jakichkolwiek pamiątek czy wypicia choćby oranżady (a wiadomo, że pamiątki i gastronomia to hak nr 1 na turystów), brak przewodnika opowiadającego o trasie albo przynajmniej folderu z krótkim opisem. Od obsługi nie dowiesz się niczego oprócz roku produkcji wagonu i paru ogólników o zajezdni. O mijane budynki lepiej nie pytać, bo nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że właśnie mijamy Wawel:))) A te stare rupiecie na zlom i tyle!!! Czyli likwidujemy wszystkie muzea? W końcu broń z muzeum wojska to też zardzewiałe rupiecie? A jakieś wazy i puchary ze średniowiecza to przecież śmieci! Po co komu potłuczone skorupy w dobie styropianowych tacek? No i koniecznie burzymy Ratusz! Tyle miejsca na parking się marnuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Bezsens!!! IP: *.icpnet.pl 04.05.03, 12:38 lowca.masek napisała: > Gość portalu: Leon napisał(a): > > > Kto by chciał tym rupieciem jezdzic? > Wbrew pozorom bardzo wiele osób, zarówno turystów, jak i miejscowych. Uwierz > mi, widziałem sporo podobnych linii w różnych miastach Europy, a i w Polsce > funkcjonują w większości dużych miast > > Moge sobie pojechac normalnym tramwajem i > > przez okno zobacze to samo! > O! Tu masz rację! Jeżeli "zerówka" będzie wyglądać tak jak w zeszłym roku to > rzeczywiście taniej będzie pojechać "zwykłym" i efekt ten sam (no, może poza > wnętrzem zajezdni, ale to interesuje właściwie tylko hobbistów i dzieci) - > numer poznańskiej linii turystycznej doskonale odzwierciedla ilość atrakcji, > jakie oferuje ona turystom. Brak możliwości zakupu jakichkolwiek pamiątek czy > wypicia choćby oranżady (a wiadomo, że pamiątki i gastronomia to hak nr 1 na > turystów), brak przewodnika opowiadającego o trasie albo przynajmniej folderu z > > krótkim opisem. O przepraszam! Mozna zakupic pocztowki z poznanskimi tramwajami, ksiazke o historii poznanskiej komunikacji miejskiej, a broszurke z krotkim opisem trasy oraz wagonu otrzyma kazdy pasazer. A o popularnosci "zerowki" swiadczy chyba frekwencja, jaka cieszyla sie w ubiegym roku oraz zadowolenie pasazerow podrozujacych bimba. Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: Bezsens!!! 05.05.03, 14:27 Witam mojego ulubionego adwersarza! Gość portalu: Kris napisał(a): przepraszam! Mozna zakupic pocztowki z poznanskimi tramwajami Jakie pocztówki? Te, gdzie na zdjęciu (notabene nienajlepszej jakości) widnieje współczesny tramwaj i nic poza tym? Pocztówka ze "stopiątką" na tle drzew nie stanowi dla turysty "nie-hobbisty" tramwajowego żadnej pamiątki pobytu w mieście , ksiazke o > historii poznanskiej komunikacji miejskiej, a broszurke z krotkim opisem trasy > oraz wagonu otrzyma kazdy pasazer. OK. Zwracam pół honoru. > A o popularnosci "zerowki" swiadczy chyba frekwencja, jaka cieszyla sie w > ubiegym roku oraz zadowolenie pasazerow podrozujacych bimba. Ale przyznaj, że gadka zaczynająca się od "jesteście państwo w najmniejszej zajezdni..." wywoływała raczej ziewanie, a kiedy padało sakramentalne "czy są pytania" to najczęściej zadawanym było: "gdzie jest toaleta?":) Tu trzeba większego rozmachu - nie muzyka z radia tylko komentarz przewodnika podczas jazdy (może być z muzycznym przerywnikiem), konkursów dla dzieci, opowieści ciekawych ludzi, może nawet "jazd tematycznych" typu "wycieczka szlakiem ... (kogoś tam sławnego lub ważnego wydarzenia)". Żeby linia funkcjonująca pod hasłem "wsiadamy i jedziemy" była atrakcyjna dla zwiedzającego miasto sama w sobie to musi ją ovbsługiwać naprawdę ciekawy tabor. A pomimo, że wiem, ile zachodu potrzeba było na załatwienie remontu składu obecnie ją obsługującego - "motyl" 11 lat temu normalnie jeszcze wożący poznaniaków tej atrakcji NIE ZAPEWNIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Bezsens!!! IP: *.icpnet.pl 05.05.03, 22:09 lowca.masek napisał(a): > Witam mojego ulubionego adwersarza! > No dobry wieczór, skoro już wiesz kim jestem:) > Jakie pocztówki? Te, gdzie na zdjęciu (notabene nienajlepszej jakości) widnieje > > współczesny tramwaj i nic poza tym? Pocztówka ze "stopiątką" na tle drzew nie > stanowi dla turysty "nie-hobbisty" tramwajowego żadnej pamiątki pobytu w mieści > e Zgadzam sie z Toba, ze moze obecne pocztowki nie sa za ciekawe, ale pracujemy nad lepszymi. Niestety ten kto je projektowal nie myslal pod kątem linii turystycznej. Ale lepszy rydz niż nic. > Ale przyznaj, że gadka zaczynająca się od "jesteście państwo w najmniejszej > zajezdni..." wywoływała raczej ziewanie, a kiedy padało sakramentalne "czy są > pytania" to najczęściej zadawanym było: "gdzie jest toaleta?":) Nie no nie przesadzaj. :) Tu trzeba > większego rozmachu - nie muzyka z radia tylko komentarz przewodnika podczas > jazdy (może być z muzycznym przerywnikiem), przewodnika ma zastapic ulotka, ale popracuję nad tym aby wyszkolić kilku takich, co by wspomnieli coś ciekawego pół żartem pół serio. A ciekawych ludzi też już mam na oku:) konkursów dla dzieci, opowieści > ciekawych ludzi, może nawet "jazd tematycznych" typu "wycieczka szlakiem ... > (kogoś tam sławnego lub ważnego wydarzenia)". A właśnie nad tym też myślałem. Ale chciałem to zostawić na jesień, kiedy w domu ludzie nie mają co robić. Poza tym z roku na rok coś nam przybywa i staramy się być lepsi. Weź pod uwagę, że nie od razu Kraków... A łatwo jest siedzieć z boku i krytykować. Żeby linia funkcjonująca pod > hasłem "wsiadamy i jedziemy" była atrakcyjna dla zwiedzającego miasto sama w > sobie to musi ją ovbsługiwać naprawdę ciekawy tabor. A pomimo, że wiem, ile > zachodu potrzeba było na załatwienie remontu składu obecnie ją obsługującego - > "motyl" 11 lat temu normalnie jeszcze wożący poznaniaków tej atrakcji NIE > ZAPEWNIA!!! A jednak. Może dla hobbystów nie do końca, ale dla zwykłych pasażerów, w szczególności rodzin z dziećmi, to jest to naprawdę atrakcją. To widać po reakcjach ludzi, a nawet po licznych zamówieniach na wynajem "motyla". Oczywiście mam nadzieję, że wyjedziemy kiedyś na trasę choćby składem Heidelberg + dwa pokoje, a może nawet na doczepkę szczeciniak :) W każdym razie na pewno do remontu na dniach trafi ND - 436 i to też będzie swego rodzaju ciekawostką. Do tego np. przebudować N - 2050 i muzyka gra. Nie wspomnę już o tym CW z Hetmany. A no i oczywiście dojdzie nam do kolekcji 102N-1. Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: Bezsens!!! 06.05.03, 14:00 Gość portalu: Kris napisał(a): > > Witam mojego ulubionego adwersarza! > > > No dobry wieczór, skoro już wiesz kim jestem:) Aż tak głupi nie jestem, gość spod Nowego Sącza by się domyślił:) > > Zgadzam sie z Toba, ze moze obecne pocztowki nie sa za ciekawe, ale pracujemy > nad lepszymi. Niestety ten kto je projektowal nie myslal pod kątem linii > turystycznej. Ale lepszy rydz niż nic. Muszę iść do lekarza... Zgadzam się z Tobą!!! > > > > Ale przyznaj, że gadka zaczynająca się od "jesteście państwo w najmniejsze > j > > zajezdni..." wywoływała raczej ziewanie, a kiedy padało sakramentalne "czy > są > > pytania" to najczęściej zadawanym było: "gdzie jest toaleta?":) > > Nie no nie przesadzaj. :) Jasne, że przesadzam! Ale mniej więcej o to chodziło, może udostepnić nagranie video? > > przewodnika ma zastapic ulotka, Uwierz mi, nie jest w stanie. ale popracuję nad tym aby wyszkolić kilku > takich, co by wspomnieli coś ciekawego pół żartem pół serio. > A ciekawych ludzi też już mam na oku:) Już dzwonię do poradni. Znowu się zgadzamy! > > A właśnie nad tym też myślałem. Ale chciałem to zostawić na jesień, kiedy w > domu ludzie nie mają co robić. > Poza tym z roku na rok coś nam przybywa i staramy się być lepsi. Mam już zamówioną wizytę:) > > A łatwo jest siedzieć z boku i krytykować. Sam żeś mnie na tym boku posadził. > > > A jednak. Może dla hobbystów nie do końca, ale dla zwykłych pasażerów, w > szczególności rodzin z dziećmi, to jest to naprawdę atrakcją. Tu zdania nie zmienię, nie zapewnia! > Heidelberg + dwa pokoje, a może nawet na doczepkę szczeciniak :) > W każdym razie na pewno do remontu na dniach trafi ND - 436 i to też będzie > swego rodzaju ciekawostką. Do tego np. przebudować N - 2050 i muzyka gra. > Nie wspomnę już o tym CW z Hetmany. Jest tego więcej. O Komornikach wiecie? > A no i oczywiście dojdzie nam do kolekcji 102N-1. Całkiem poważnie: będzie atrakcją za jakieś 30 lat. Serio. Zobacz, Wawka ma 13N - 795 i jakoś na "T"-etce sie nie pokazuje. Bo i po co. Przeciętny warschauer nie zauważyłby różnic z wagonem liniowym. Zresztą kształt turystycznej to temat na dyskusję podejrzewam, że przekraczającą pojemność forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czomo Re: Bezsens!!! IP: *.icpnet.pl 06.05.03, 18:18 lowca.masek napisał: > O! Tu masz rację! Jeżeli "zerówka" będzie wyglądać tak jak w zeszłym roku to > rzeczywiście taniej będzie pojechać "zwykłym" i efekt ten sam (no, może poza > wnętrzem zajezdni, ale to interesuje właściwie tylko hobbistów i dzieci) - > numer poznańskiej linii turystycznej doskonale odzwierciedla ilość atrakcji, > jakie oferuje ona turystom. Brak możliwości zakupu jakichkolwiek pamiątek czy > wypicia choćby oranżady (a wiadomo, że pamiątki i gastronomia to hak nr 1 na > turystów), brak przewodnika opowiadającego o trasie albo przynajmniej folderu >z krótkim opisem. Od obsługi nie dowiesz się niczego oprócz roku produkcji >wagonu i paru ogólników o zajezdni. O mijane budynki lepiej nie pytać, bo nie > zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że właśnie mijamy Wawel:))) Rzeczywiście co racja to racja.W tym roku będzie tak samo tylko konduktorom załorzom mundury i po za tym nic się nie zmieni.A pasażerów nadal będzie nudzić jakś muzyczka.Ciekawe czy mają zgode od ZAIKS-a? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregory Re: Bezsens!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.03, 21:19 Gość portalu: czomo napisał(a): > Rzeczywiście co racja to racja.W tym roku będzie tak samo tylko konduktorom > załorzom mundury i po za tym nic się nie zmieni.A pasażerów nadal będzie nudzić > jakś muzyczka.Ciekawe czy mają zgode od ZAIKS-a? Tak na marginesie, to nie "załorzom" tylko założą:-P A w tym roku nie będzie przewodnika, czy czegoś w tym stylu. Bo w ubiegłym roku ktos gadał w trakcie jazdy. I nie tylko na zajezdni ale mijając rózne miejsca greg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmaws Re: Bezsens!!! IP: *.malopolska.mw.gov.pl 05.05.03, 15:21 Gość portalu: Leon napisał(a): > Kto by chciał tym rupieciem jezdzic? Moge sobie pojechac normalnym tramwajem i > przez okno zobacze to samo! A te stare rupiecie na zlom i tyle!!!S Stary tramwaj to prawdziwa ozdoba miasta i powód do nobilitacji - we wszystkich miastach posiadających komunikację tramwajową powinny być uruchamiane takie linie.Wbrew pozorom jest bardzo wiele chętnych do przejażdżki takim tramwajem, komu się to nie podoba nie musi jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eks-PUNK Re: Bezsens!!! - Sam jestes bezsens ;-P IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.03, 23:42 Gość portalu: Leon napisał(a): > Kto by chciał tym rupieciem jezdzic? Moge sobie pojechac normalnym tramwajem i > przez okno zobacze to samo! A te stare rupiecie na zlom i tyle!!! Cierpisz na ciezka chorobe psychiczna. To schizofrenia, a moze mania przesladowcza ? Wbrew tWOJEJ woli zerowka jezdzila, jezdzi i bedzie jezdzic - i cieszyc sie duza - i coraz wieksza popularnoscia ;-P Poczekaj, az beda kolejne wagony historyczne ;-p I co wtedy ? Bedziesz rzucal kamieniami, czy na nie plul ? IGNORANT JESTES - LINIE TURYSTYCZNE SA NA CALYM SWIECIE I SA POPULARNE ! Hmmm - a moze tWOJA wrogosc jest podyktowana brakiem szacunku dla zabytkow techiki ? Zzera cie patologia psychiczna i komuna mentalna ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi spox IP: *.icpnet.pl 06.05.03, 19:25 Myślę, że z czasem KMPS dojdzie do perfekcji i obsługa zerówki spodoba się turystom, poznaniakom i miłośnikom. Tylko spokojnie to wymaga czasu, proponuję juz w niedzielę przekonać się, że zmiany są widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: zabytkowy tramwaj IP: *.icpnet.pl 06.05.03, 23:03 Ja jechałam tym tramwajem w zeszłym roku, kiedy odwiedziła mnie rodzina z USA. Bardzo mi oraz mojej rodzinie podobała się ta idea. Był miły motorniczy i miła obsługa, która w skrócie opowiedziała o historii tramwaju oraz o zajezdni na Wildzie. Wydaje mi się, że uwagi niektórych osób są z lekka przesadzone i pachną mi złośliwością. No ale niestety trzeba przyznać otwarcie, że Polacy mają okropną mentalność i lubią narzekać na wszystko. Ja odniosłam w turystycznej bimbie pozytywne wrażenie. Tramwaj linii nr 0 jest OK! Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: zabytkowy tramwaj 06.05.03, 23:54 Gość portalu: Karolina napisał(a): > Wydaje mi się, że uwagi niektórych osób są z lekka przesadzone i > pachną mi złośliwością. No ale niestety trzeba przyznać otwarcie, że Polacy > mają okropną mentalność i lubią narzekać na wszystko. Ja odniosłam w > turystycznej bimbie pozytywne wrażenie. Jaka, do cholery, złośliwość!!! Chciałbym, żeby poznańska "zerówka" była najlepsza na świecie! I to jest realne!!! Więcej zaangażowania organizatorów i kompetencji obsługi i wszystko będzie OK. Wytykanie błędów to nie zawiść tylko krytyka, a ta jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Pod warunkiem, że umie się wyciągać wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: zabytkowy tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 08:01 Z wielka chęcią przyjadę z synem do Poznania, żeby pojeździć bimbą:) Czekam na uwagi pierwszych pasażerów:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: zabytkowy tramwaj IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 08.05.03, 01:14 Oczywiscie, wszystko jest realne. Jedyne co jest potrzebne, to pieniazki. Samo zaangazowanie nam nie wystarczy. Staramy sie jak mozemy. Jesli chodzi o przewodnika, to tez latwe nie jest. Bo poza tym, ze trzeba znalezc kogos kto ma dosc obszrena wiedze na temat tego, co znajduje sie na trasie, to jesczze ten ktos musialby umiec mowic. Z kolei wynajecie zawodowego nie wchodzi w gre. Na dobry poczatek bedzie ulotka. Tabor to tez wazna sprawa, ale co my tu mozemy zrobic. Po pierwsze pieniadze, po drugie ciagle jakies problemy po drodze wyskakuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Ludwiczak Re: Bezsens!!! IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 10.05.03, 16:05 Ale to atrakcja turystyczna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi Re: Tramwajowa linia turystyczna nr 0 IP: *.icpnet.pl 10.05.03, 08:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Ludwiczak Re: Tramwajowa linia turystyczna nr 0 IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 10.05.03, 16:13 Jeśli macie uwagi co do 0-wki to kierujcie na adres e-mailowy ljanusz@poczta.fm, jestem członkiem KMPS i odpowiem na wszystkie pytania, nawet te krytykujące nas. ljanusz@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dresiarz Re: Tramwajowa linia turystyczna nr 0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.03, 17:05 to ulubiona linia tramwajowa posla Ziobry Odpowiedz Link Zgłoś
leeshy Ekstra sprawa! 14.05.03, 09:04 Taki tramwaj to fajna rzecz! NB w Szczecinie od dwoch lat juz taki jezdzi (jak rowniez zabytkowy jelcz - ogorek) :) Odpowiedz Link Zgłoś