Dodaj do ulubionych

Tramwajowa linia turystyczna nr 0

IP: *.crowley.pl 02.05.03, 19:59
11 maja rozpocznie kursy zabytkowy tramwaj na linii 0. Dzięki niemu turysci i
my mieszkańcy bedziemy mogli zwiedzin miasto z okien zabytkowej bimby.
Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Leon Bezsens!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 22:27
      Kto by chciał tym rupieciem jezdzic? Moge sobie pojechac normalnym tramwajem i
      przez okno zobacze to samo! A te stare rupiecie na zlom i tyle!!!
      • lowca.masek Re: Bezsens!!! 04.05.03, 11:07
        Gość portalu: Leon napisał(a):

> Kto by chciał tym rupieciem jezdzic?
        Wbrew pozorom bardzo wiele osób, zarówno turystów, jak i miejscowych. Uwierz
        mi, widziałem sporo podobnych linii w różnych miastach Europy, a i w Polsce
        funkcjonują w większości dużych miast

Moge sobie pojechac normalnym tramwajem i
        > przez okno zobacze to samo!
        O! Tu masz rację! Jeżeli "zerówka" będzie wyglądać tak jak w zeszłym roku to
        rzeczywiście taniej będzie pojechać "zwykłym" i efekt ten sam (no, może poza
        wnętrzem zajezdni, ale to interesuje właściwie tylko hobbistów i dzieci) -
        numer poznańskiej linii turystycznej doskonale odzwierciedla ilość atrakcji,
        jakie oferuje ona turystom. Brak możliwości zakupu jakichkolwiek pamiątek czy
        wypicia choćby oranżady (a wiadomo, że pamiątki i gastronomia to hak nr 1 na
        turystów), brak przewodnika opowiadającego o trasie albo przynajmniej folderu z
        krótkim opisem. Od obsługi nie dowiesz się niczego oprócz roku produkcji wagonu
        i paru ogólników o zajezdni. O mijane budynki lepiej nie pytać, bo nie
        zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że właśnie mijamy Wawel:)))

A te stare rupiecie na zlom i tyle!!!
        Czyli likwidujemy wszystkie muzea? W końcu broń z muzeum wojska to też
        zardzewiałe rupiecie? A jakieś wazy i puchary ze średniowiecza to przecież
        śmieci! Po co komu potłuczone skorupy w dobie styropianowych tacek? No i
        koniecznie burzymy Ratusz! Tyle miejsca na parking się marnuje...
        • Gość: Kris Re: Bezsens!!! IP: *.icpnet.pl 04.05.03, 12:38
          lowca.masek napisała:

> Gość portalu: Leon napisał(a):
          >
          > > Kto by chciał tym rupieciem jezdzic?
          > Wbrew pozorom bardzo wiele osób, zarówno turystów, jak i miejscowych. Uwierz
          > mi, widziałem sporo podobnych linii w różnych miastach Europy, a i w Polsce
          > funkcjonują w większości dużych miast
          >
          > Moge sobie pojechac normalnym tramwajem i
          > > przez okno zobacze to samo!
          > O! Tu masz rację! Jeżeli "zerówka" będzie wyglądać tak jak w zeszłym roku to
          > rzeczywiście taniej będzie pojechać "zwykłym" i efekt ten sam (no, może poza
          > wnętrzem zajezdni, ale to interesuje właściwie tylko hobbistów i dzieci) -
          > numer poznańskiej linii turystycznej doskonale odzwierciedla ilość atrakcji,
          > jakie oferuje ona turystom. Brak możliwości zakupu jakichkolwiek pamiątek czy
          > wypicia choćby oranżady (a wiadomo, że pamiątki i gastronomia to hak nr 1 na
          > turystów), brak przewodnika opowiadającego o trasie albo przynajmniej folderu
          z
          >
          > krótkim opisem.

O przepraszam! Mozna zakupic pocztowki z poznanskimi tramwajami, ksiazke o
          historii poznanskiej komunikacji miejskiej, a broszurke z krotkim opisem trasy
          oraz wagonu otrzyma kazdy pasazer.
          A o popularnosci "zerowki" swiadczy chyba frekwencja, jaka cieszyla sie w
          ubiegym roku oraz zadowolenie pasazerow podrozujacych bimba.
          • lowca.masek Re: Bezsens!!! 05.05.03, 14:27
            Witam mojego ulubionego adwersarza!

Gość portalu: Kris napisał(a):
            przepraszam! Mozna zakupic pocztowki z poznanskimi tramwajami
            Jakie pocztówki? Te, gdzie na zdjęciu (notabene nienajlepszej jakości) widnieje
            współczesny tramwaj i nic poza tym? Pocztówka ze "stopiątką" na tle drzew nie
            stanowi dla turysty "nie-hobbisty" tramwajowego żadnej pamiątki pobytu w mieście
            , ksiazke o
            > historii poznanskiej komunikacji miejskiej, a broszurke z krotkim opisem
            trasy
            > oraz wagonu otrzyma kazdy pasazer.
            OK. Zwracam pół honoru.
            > A o popularnosci "zerowki" swiadczy chyba frekwencja, jaka cieszyla sie w
            > ubiegym roku oraz zadowolenie pasazerow podrozujacych bimba.
            Ale przyznaj, że gadka zaczynająca się od "jesteście państwo w najmniejszej
            zajezdni..." wywoływała raczej ziewanie, a kiedy padało sakramentalne "czy są
            pytania" to najczęściej zadawanym było: "gdzie jest toaleta?":) Tu trzeba
            większego rozmachu - nie muzyka z radia tylko komentarz przewodnika podczas
            jazdy (może być z muzycznym przerywnikiem), konkursów dla dzieci, opowieści
            ciekawych ludzi, może nawet "jazd tematycznych" typu "wycieczka szlakiem ...
            (kogoś tam sławnego lub ważnego wydarzenia)". Żeby linia funkcjonująca pod
            hasłem "wsiadamy i jedziemy" była atrakcyjna dla zwiedzającego miasto sama w
            sobie to musi ją ovbsługiwać naprawdę ciekawy tabor. A pomimo, że wiem, ile
            zachodu potrzeba było na załatwienie remontu składu obecnie ją obsługującego -
            "motyl" 11 lat temu normalnie jeszcze wożący poznaniaków tej atrakcji NIE
            ZAPEWNIA!!!
            • Gość: Kris Re: Bezsens!!! IP: *.icpnet.pl 05.05.03, 22:09
              lowca.masek napisał(a):

> Witam mojego ulubionego adwersarza!
              >
              No dobry wieczór, skoro już wiesz kim jestem:)

> Jakie pocztówki? Te, gdzie na zdjęciu (notabene nienajlepszej jakości)
              widnieje
              >
              > współczesny tramwaj i nic poza tym? Pocztówka ze "stopiątką" na tle drzew nie
              > stanowi dla turysty "nie-hobbisty" tramwajowego żadnej pamiątki pobytu w
              mieści
              > e

Zgadzam sie z Toba, ze moze obecne pocztowki nie sa za ciekawe, ale pracujemy
              nad lepszymi. Niestety ten kto je projektowal nie myslal pod kątem linii
              turystycznej. Ale lepszy rydz niż nic.

> Ale przyznaj, że gadka zaczynająca się od "jesteście państwo w najmniejszej
              > zajezdni..." wywoływała raczej ziewanie, a kiedy padało sakramentalne "czy są
              > pytania" to najczęściej zadawanym było: "gdzie jest toaleta?":)

Nie no nie przesadzaj. :)

Tu trzeba
              > większego rozmachu - nie muzyka z radia tylko komentarz przewodnika podczas
              > jazdy (może być z muzycznym przerywnikiem),

przewodnika ma zastapic ulotka, ale popracuję nad tym aby wyszkolić kilku
              takich, co by wspomnieli coś ciekawego pół żartem pół serio.
              A ciekawych ludzi też już mam na oku:)

konkursów dla dzieci, opowieści
              > ciekawych ludzi, może nawet "jazd tematycznych" typu "wycieczka szlakiem ...
              > (kogoś tam sławnego lub ważnego wydarzenia)".

A właśnie nad tym też myślałem. Ale chciałem to zostawić na jesień, kiedy w
              domu ludzie nie mają co robić.
              Poza tym z roku na rok coś nam przybywa i staramy się być lepsi. Weź pod uwagę,
              że nie od razu Kraków... A łatwo jest siedzieć z boku i krytykować.

Żeby linia funkcjonująca pod
              > hasłem "wsiadamy i jedziemy" była atrakcyjna dla zwiedzającego miasto sama w
              > sobie to musi ją ovbsługiwać naprawdę ciekawy tabor. A pomimo, że wiem, ile
              > zachodu potrzeba było na załatwienie remontu składu obecnie ją obsługującego -
              > "motyl" 11 lat temu normalnie jeszcze wożący poznaniaków tej atrakcji NIE
              > ZAPEWNIA!!!

A jednak. Może dla hobbystów nie do końca, ale dla zwykłych pasażerów, w
              szczególności rodzin z dziećmi, to jest to naprawdę atrakcją. To widać po
              reakcjach ludzi, a nawet po licznych zamówieniach na wynajem "motyla".
              Oczywiście mam nadzieję, że wyjedziemy kiedyś na trasę choćby składem
              Heidelberg + dwa pokoje, a może nawet na doczepkę szczeciniak :)
              W każdym razie na pewno do remontu na dniach trafi ND - 436 i to też będzie
              swego rodzaju ciekawostką. Do tego np. przebudować N - 2050 i muzyka gra.
              Nie wspomnę już o tym CW z Hetmany.
              A no i oczywiście dojdzie nam do kolekcji 102N-1.
              • lowca.masek Re: Bezsens!!! 06.05.03, 14:00
                Gość portalu: Kris napisał(a):

> > Witam mojego ulubionego adwersarza!
                > >
                > No dobry wieczór, skoro już wiesz kim jestem:)
                Aż tak głupi nie jestem, gość spod Nowego Sącza by się domyślił:)
                >
                > Zgadzam sie z Toba, ze moze obecne pocztowki nie sa za ciekawe, ale pracujemy
                > nad lepszymi. Niestety ten kto je projektowal nie myslal pod kątem linii
                > turystycznej. Ale lepszy rydz niż nic.
                Muszę iść do lekarza... Zgadzam się z Tobą!!!
                >
                >
                > > Ale przyznaj, że gadka zaczynająca się od "jesteście państwo w najmniejsze
                > j
                > > zajezdni..." wywoływała raczej ziewanie, a kiedy padało sakramentalne "czy
                > są
                > > pytania" to najczęściej zadawanym było: "gdzie jest toaleta?":)
                >
                > Nie no nie przesadzaj. :)
                Jasne, że przesadzam! Ale mniej więcej o to chodziło, może udostepnić nagranie
                video?
                >
                > przewodnika ma zastapic ulotka,
                Uwierz mi, nie jest w stanie.

ale popracuję nad tym aby wyszkolić kilku
                > takich, co by wspomnieli coś ciekawego pół żartem pół serio.
                > A ciekawych ludzi też już mam na oku:)
                Już dzwonię do poradni. Znowu się zgadzamy!
                >
                > A właśnie nad tym też myślałem. Ale chciałem to zostawić na jesień, kiedy w
                > domu ludzie nie mają co robić.
                > Poza tym z roku na rok coś nam przybywa i staramy się być lepsi.
                Mam już zamówioną wizytę:)
                >
                > A łatwo jest siedzieć z boku i krytykować.
                Sam żeś mnie na tym boku posadził.
                >
                >
                > A jednak. Może dla hobbystów nie do końca, ale dla zwykłych pasażerów, w
                > szczególności rodzin z dziećmi, to jest to naprawdę atrakcją.
                Tu zdania nie zmienię, nie zapewnia!
                > Heidelberg + dwa pokoje, a może nawet na doczepkę szczeciniak :)
                > W każdym razie na pewno do remontu na dniach trafi ND - 436 i to też będzie
                > swego rodzaju ciekawostką. Do tego np. przebudować N - 2050 i muzyka gra.
                > Nie wspomnę już o tym CW z Hetmany.
                Jest tego więcej. O Komornikach wiecie?
                > A no i oczywiście dojdzie nam do kolekcji 102N-1.
                Całkiem poważnie: będzie atrakcją za jakieś 30 lat. Serio. Zobacz, Wawka ma
                13N - 795 i jakoś na "T"-etce sie nie pokazuje. Bo i po co. Przeciętny
                warschauer nie zauważyłby różnic z wagonem liniowym. Zresztą kształt
                turystycznej to temat na dyskusję podejrzewam, że przekraczającą pojemność
                forum.
        • Gość: czomo Re: Bezsens!!! IP: *.icpnet.pl 06.05.03, 18:18
          lowca.masek napisał:

> O! Tu masz rację! Jeżeli "zerówka" będzie wyglądać tak jak w zeszłym roku to
          > rzeczywiście taniej będzie pojechać "zwykłym" i efekt ten sam (no, może poza
          > wnętrzem zajezdni, ale to interesuje właściwie tylko hobbistów i dzieci) -
          > numer poznańskiej linii turystycznej doskonale odzwierciedla ilość atrakcji,
          > jakie oferuje ona turystom. Brak możliwości zakupu jakichkolwiek pamiątek czy
          > wypicia choćby oranżady (a wiadomo, że pamiątki i gastronomia to hak nr 1 na
          > turystów), brak przewodnika opowiadającego o trasie albo przynajmniej folderu
          >z krótkim opisem. Od obsługi nie dowiesz się niczego oprócz roku produkcji
          >wagonu i paru ogólników o zajezdni. O mijane budynki lepiej nie pytać, bo nie
          > zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że właśnie mijamy Wawel:)))

Rzeczywiście co racja to racja.W tym roku będzie tak samo tylko konduktorom
          załorzom mundury i po za tym nic się nie zmieni.A pasażerów nadal będzie nudzić
          jakś muzyczka.Ciekawe czy mają zgode od ZAIKS-a?
          • Gość: gregory Re: Bezsens!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.03, 21:19
            Gość portalu: czomo napisał(a):
            > Rzeczywiście co racja to racja.W tym roku będzie tak samo tylko konduktorom
            > załorzom mundury i po za tym nic się nie zmieni.A pasażerów nadal będzie
            nudzić
            > jakś muzyczka.Ciekawe czy mają zgode od ZAIKS-a?

Tak na marginesie, to nie "załorzom" tylko założą:-P

A w tym roku nie będzie przewodnika, czy czegoś w tym stylu. Bo w ubiegłym roku
            ktos gadał w trakcie jazdy. I nie tylko na zajezdni ale mijając rózne miejsca

greg
      • Gość: jmaws Re: Bezsens!!! IP: *.malopolska.mw.gov.pl 05.05.03, 15:21

> Kto by chciał tym rupieciem jezdzic? Moge sobie pojechac normalnym tramwajem
        i
        > przez okno zobacze to samo! A te stare rupiecie na zlom i tyle!!!S
        Stary tramwaj to prawdziwa ozdoba miasta i powód do nobilitacji - we wszystkich
        miastach posiadających komunikację tramwajową powinny być uruchamiane takie
        linie.Wbrew pozorom jest bardzo wiele chętnych do przejażdżki takim tramwajem,
        komu się to nie podoba nie musi jeździć.
      • Gość: eks-PUNK Re: Bezsens!!! - Sam jestes bezsens ;-P IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.03, 23:42

> Kto by chciał tym rupieciem jezdzic? Moge sobie pojechac normalnym tramwajem
        i
        > przez okno zobacze to samo! A te stare rupiecie na zlom i tyle!!!

Cierpisz na ciezka chorobe psychiczna. To schizofrenia, a moze mania
        przesladowcza ? Wbrew tWOJEJ woli zerowka jezdzila, jezdzi i bedzie jezdzic - i
        cieszyc sie duza - i coraz wieksza popularnoscia ;-P Poczekaj, az beda kolejne
        wagony historyczne ;-p I co wtedy ? Bedziesz rzucal kamieniami, czy na nie
        plul ? IGNORANT JESTES - LINIE TURYSTYCZNE SA NA CALYM SWIECIE I SA POPULARNE !

Hmmm - a moze tWOJA wrogosc jest podyktowana brakiem szacunku dla zabytkow
        techiki ? Zzera cie patologia psychiczna i komuna mentalna ;-P
        • Gość: lukaszbandi spox IP: *.icpnet.pl 06.05.03, 19:25
          Myślę, że z czasem KMPS dojdzie do perfekcji i obsługa zerówki spodoba się
          turystom, poznaniakom i miłośnikom. Tylko spokojnie to wymaga czasu, proponuję
          juz w niedzielę przekonać się, że zmiany są widoczne.
          • Gość: Karolina Re: zabytkowy tramwaj IP: *.icpnet.pl 06.05.03, 23:03
            Ja jechałam tym tramwajem w zeszłym roku, kiedy odwiedziła mnie rodzina z USA.
            Bardzo mi oraz mojej rodzinie podobała się ta idea. Był miły motorniczy i miła
            obsługa, która w skrócie opowiedziała o historii tramwaju oraz o zajezdni na
            Wildzie. Wydaje mi się, że uwagi niektórych osób są z lekka przesadzone i
            pachną mi złośliwością. No ale niestety trzeba przyznać otwarcie, że Polacy
            mają okropną mentalność i lubią narzekać na wszystko. Ja odniosłam w
            turystycznej bimbie pozytywne wrażenie. Tramwaj linii nr 0 jest OK!
            • lowca.masek Re: zabytkowy tramwaj 06.05.03, 23:54
              Gość portalu: Karolina napisał(a):

> Wydaje mi się, że uwagi niektórych osób są z lekka przesadzone i
              > pachną mi złośliwością. No ale niestety trzeba przyznać otwarcie, że Polacy
              > mają okropną mentalność i lubią narzekać na wszystko. Ja odniosłam w
              > turystycznej bimbie pozytywne wrażenie.
              Jaka, do cholery, złośliwość!!! Chciałbym, żeby poznańska "zerówka" była
              najlepsza na świecie! I to jest realne!!! Więcej zaangażowania organizatorów i
              kompetencji obsługi i wszystko będzie OK. Wytykanie błędów to nie zawiść tylko
              krytyka, a ta jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Pod warunkiem, że umie się
              wyciągać wnioski.
              • Gość: Ola Re: zabytkowy tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 08:01
                Z wielka chęcią przyjadę z synem do Poznania, żeby pojeździć bimbą:) Czekam na
                uwagi pierwszych pasażerów:))
              • Gość: dr huckenbush Re: zabytkowy tramwaj IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 08.05.03, 01:14
                Oczywiscie, wszystko jest realne. Jedyne co jest
                potrzebne, to pieniazki. Samo zaangazowanie nam nie
                wystarczy. Staramy sie jak mozemy. Jesli chodzi o
                przewodnika, to tez latwe nie jest. Bo poza tym, ze
                trzeba znalezc kogos kto ma dosc obszrena wiedze na temat
                tego, co znajduje sie na trasie, to jesczze ten ktos
                musialby umiec mowic. Z kolei wynajecie zawodowego nie
                wchodzi w gre. Na dobry poczatek bedzie ulotka. Tabor to
                tez wazna sprawa, ale co my tu mozemy zrobic. Po pierwsze
                pieniadze, po drugie ciagle jakies problemy po drodze
                wyskakuja.
      • Gość: Janusz Ludwiczak Re: Bezsens!!! IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 10.05.03, 16:05
        Ale to atrakcja turystyczna!!!
    • Gość: lukaszbandi Re: Tramwajowa linia turystyczna nr 0 IP: *.icpnet.pl 10.05.03, 08:37
    • Gość: Janusz Ludwiczak Re: Tramwajowa linia turystyczna nr 0 IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 10.05.03, 16:13
      Jeśli macie uwagi co do 0-wki to kierujcie na adres e-mailowy
      ljanusz@poczta.fm, jestem członkiem KMPS i odpowiem na wszystkie pytania, nawet
      te krytykujące nas. ljanusz@poczta.fm
    • Gość: Dresiarz Re: Tramwajowa linia turystyczna nr 0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.03, 17:05
      to ulubiona linia tramwajowa posla Ziobry
    • leeshy Ekstra sprawa! 14.05.03, 09:04
      Taki tramwaj to fajna rzecz!
      NB w Szczecinie od dwoch lat juz taki jezdzi (jak rowniez zabytkowy jelcz -
      ogorek) :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka