Dodaj do ulubionych

Z kuchni do brązowego pojemnika

07.05.07, 22:52
fajnie - jestem za segregacją śmieci i przetwarzaniem tego co się da. Może
przy okazji znajdzie się rozwiązanie pozwalające ustawić pojemniki do
segregowania śmieci także przy wieżowcach na winogradzkoch osiedlach? Na
razie mamy tylko zbiorcze pojemniki w dawnych pomieszczeniach zsypowych, a
dbający o środowisko muszą nosić szkło, plastik i makulaturę do pojemników
przy niskich blokach - to chyba nie jest wzorcowa sytuacja ... Szkoda, bo w
wieżowcach też mieszkają zwolennicy dbania o środowisko.
Obserwuj wątek
    • Gość: ze Zwycięstwa Re: Z kuchni do brązowego pojemnika IP: 212.2.101.* 07.05.07, 23:43
      Hmmm, na Zwycięstwa (przy wieżowcach) takie pojemniki są przy "normalnych"
      kontenerach śmieciowych. Są na szkło, szkło białe, "pety" i na makulaturę. Nie
      ma za to zsypów w bloku, więc to moze dlatego. Ale masz rację. Sytuacja dziwna.
      Jednak nie mam gdzie wyrzucić baterie. Nazbierało się ich, a nie chcę ich
      wyrzucić do smieci.
      • lukask73 Tam odnieś plastik, szkło i baterie 08.05.07, 08:41
        > Hmmm, na Zwycięstwa (przy wieżowcach) takie pojemniki są przy "normalnych"
        > kontenerach śmieciowych. Są na szkło, szkło białe, "pety" i na makulaturę.

Jak mieszka się w niskim bloku, to też trzeba deptać, bo większość ludzi jednak
        nie mieszka dokładnie nad pojemnikami, tylko np. na drugim końcu bloku. Nie da
        się wszędzie postawić pojemników.

> Jednak nie mam gdzie wyrzucić baterie. Nazbierało się ich, a nie chcę ich
        > wyrzucić do smieci.

W kontenerach na Wlk. Października są wydzielone przedziały na akumulatory
        i ,,baterie" (określenie nieprawidłowe). Poza tym pojemnik jest też w Tesco
        przy informacji. Pytanie brzmi tylko, czy z tego pojemnika nie wyrzucają
        do ,,normalnych" śmieci :-/
        • nisiulka Re: Tam odnieś plastik, szkło i baterie 08.05.07, 10:59
          na wichrowym zsypów też nie ma, jednak mamy tylko zbiorcze kontenery.
          Na tym samym osiedlu przy niskich blokach są za to po trzy "altanki" do
          segregowania śmieci wzdłuż każdego bloku... Mi spacerki nie przeszkadzają, ale
          o ile więcej ludzi segregowałoby śmieci gdyby mieli takie pojemmniki tuż pod
          blokiem? W końcu w każdym wieżowcu jest ok.160 mieszkań - co daje co najmniej
          100 ton odpadów rocznie... jak miło by było gdyby chociaż część z nich nie
          zalegała potem na wysypiskach. Radni osiedli - może jednak uda się
          wygospodarować miejsca do segregacji przy każdym wieżowcu?
    • Gość: x Z kuchni do brązowego pojemnika IP: 217.153.145.* 08.05.07, 11:43
      A ZK w Suchym Lesie ma dla odmiany segregacje odpadow w glebokim powazaniu.

Surowce wtorne wywoza raz na miesiac albo i nie jak im sie zapomni.. A gdzie
      ludzie maja trzymac przez 2 miesiace makulature i plastik? Bo szkla to nie
      odbieraja..
      Byly wystawione pojemniki zbiorcze - zabrali i nie wiadomo kiedy wroca. A do
      tego wydziwijaja, ze tego nie przyjmuja, tamtego nie wolno.. Niech ktos
      sprobuje pozbyc sie wytloczek ze styropianu.. powodzenia.

A najlepiej dla ZG jakby smieci wywozily sie same i najlepiej tylko papierki po
      cukierkach..

A to prawie Poznan. Prawie..
    • l.george.l A prezerwatwy do którego wiaderka będziemy wrzucać 08.05.07, 11:46
      ?
      • yahoo_poznan Re: A prezerwatwy do którego wiaderka będziemy wr 08.05.07, 11:59
        Nie wyrzucaj!!! Wypłucz, a dziurawe wulkanizuj :) :) :)
        Bądź prawdziwym poznaniakiem ;)
    • akabe Z kuchni do brązowego pojemnika 08.05.07, 11:50
      Mam nadzieję, że wreszcie pojawią się pojemniki do segregacji na Starówce, w tej chwili jest jeden kontener na wszystkie odpady, a najbliższe pojemniki do segregacji widziałam na ul. Krakowskiej.
      • lukask73 Starówka 10.05.07, 10:25
        Podobno Starówka jest w Warszawie. To by tłumaczyło brak segregacji.
        • akabe Re: Starówka 11.05.07, 16:33
          Lukask73, polecam lekturę: osiedle-starowka.horyzont.net/mapa.htm .
    • Gość: smieciofreek co sie dzieje z posegregowanymi odpadami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 23:37
      goraco popieram segregacje smieci i sam zajmuje sie tym (czynnie i biernie) od
      kilku dobrych lat. Nurtuje mnie tylk do dzisiaj pytanie, ktore wciaz na nowo
      stawiaja moi sceptyczni znajomi: GDZIE LADUJA POSEGREGOWANE JUZ SMIECI?
      niektorzy ludzie twierdza, ze widzieli, jak posegregowane odpady z roznych
      kontenerow zabieral wrzucone wszystkie razem znow JEDEN samochod? Jak jest
      naprawde? nie znam odp. na to pytanie! KTO POMOZE!?
      ja wierze nadal ze segregacja ma sens!
      ale nie moge przekonac "niedowiarkow"! licze na pomoc. pozdrawiam serdecznie
      • akabe Re: co sie dzieje z posegregowanymi odpadami? 09.05.07, 08:56
        Oto, co znalazłam na stronie www.remondis.pl w zakładce technika/instalacje:

"REMONDIS jest prekursorem w rozwijaniu nowych metod przetwarzania odpadów i odzyskiwania surowców. Korzystając z międzynarodowych doświadczeń firmy REMONDIS eksploatujemy w Polsce różne instalacje do przetwarzania i unieszkodliwiania odpadów komunalnych i przemysłowych. Sieć naszych urządzeń to m.in. linie sortownicze, urządzenia do produkcji paliw zastępczych, niszczenia dokumentów oraz magazyny odpadów niebezpiecznych.

Stale podejmujemy nowe wyzwania rynku i wychodzimy na przeciw potrzebom klientów. Zamieniamy odpady w ekonomicznie użyteczne surowce i przekazujemy je do procesów produkcyjnych. Nasze wysiłki skupiają się także na tym, by w przyszłości zagospodarowywać nawet te odpady, które na razie nie podlegają recyklingowi."

Nie jestem biegła w tym temacie, ale wydaje mnie się, że w/w linie sortownicze w jakiś sposób same segregują odpady. Podejrzewam, że firma zatrudnia także pracowników odpowiedzialnych za ew. poprawki oraz kontrolę.
        Być może znajdzie się na forum osoba, która zdoła nam to wyjaśnić.
        • Gość: Act Re: co sie dzieje z posegregowanymi odpadami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 18:34
          Chodzi mi glownie o ten cytat... "W opinii wiceministra Zaręby, efekty
          rozwijającej się w Polsce selektywnej gospodarki odpadami marnotrawi występujący
          obecnie monopol przewoźnika odpadów; sprawia on, że posegregowane w osiedlach
          mieszkaniowych odpady komunalne, są wtórnie mieszane na składowiskach przez
          zarządzających nimi odbiorców."
      • Gość: Act Re: co sie dzieje z posegregowanymi odpadami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 18:28
        W Poznaniu to nie wiem bo tam nie mieszkam ale u mnie w Bialej Podlaksiej
        zajmuje sie tym jedna firma Komunalnik.Juz prawie w całym miescie mamy
        rozstawione kontenery na szklo, plastik, makulature i gdzieniegdzie
        puszki-aluminium.Noi w pierwszy chyba piatek kazdego miesiaca jezdza samochodem
        i zbieraja smieci posegregowane sprzed posesji-za darmo.A w samej firmie
        "Komunalnik" wyglada to tak: Makulatura na prase, szkolo jest odzielane biale od
        kolorowego,butelki PET kolorowe od bialych.Przyjezdza T.I.R. i
        zabiera.Pracowalem tam kiedys kilka dni to zauwazylem, ze najwiecej robi sie
        przy makulaturze bo najwiecej jej jest.Szkoda, ze moje miasto nie moze sie
        poszczycic tym co wasze:( Pozdrawiam Poznan
      • Gość: Act Re: co sie dzieje z posegregowanymi odpadami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 18:33
        Do "akabe" moze ten artykul cos Ci rozjasni
        www.samorzad.pap.pl/?d=704231614211895
        zwlaszcza przy koncowce

Ja jutro dzwonie do komunalnika i spytam sie co sie dzieje z posegrowanymi
        smieciami, lubie posluchac tego cieplego odpychajacego glosu
        recepcjonostki.Kurde chociaz nie wierze w to zeby przyjezdzal T.I.R. spod
        Legionowa (rejestracja WL....) po posegrowana makulature zeby pozniej ja zwalic
        gdzies na wysypisko :-/
        • Gość: smieciofreek Re: co sie dzieje z posegregowanymi odpadami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:40
          o to daj znac prosze jak czegosc sie dowiesz! naprawde jestem bardzo ciekawa! A
          MOZE KTOS Z WAS WIDZIAL JAK TO WYGLADA - CZXY TAKI SAMOCHOD MA OSOBNE KOMORY?!
          ALBO NA WYSYPISKU POTEM JAK TO JEST SEGREGOWANE? pozdrawiam, dzieki za odzew
          • lukask73 Odbiór odpadów 10.05.07, 10:28
            Na os. Przyjaźni przyjeżdżają różne samochody po różne rodzaje odpadów. Każdy
            ma dźwig podnoszący specjalny pojemnik; otwiera się on od dołu i papiery czy
            buteli wpadają do potężnej skrzyni. Na końcu na wszystko narzuca się siatkę,
            żeby nie gubić zawartości po ulicach i kierowca odjeżdża.
          • Gość: Act Re: co sie dzieje z posegregowanymi odpadami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:43
            Wszystko w porzadku odbieraja posegregowane smieci.Smieciofreeak podjezdza
            samochod jeden i zabiera wszystkie razem PET,szklo, makulature ale samochod ma
            pare komor.Uspokoil mnie dzisiaj pan z REKOPOLO w pewnej audycji radiowej.Nie
            mieszane sa segregujcie spokojnie :P
            • Gość: Act Re: co sie dzieje z posegregowanymi odpadami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:44
              Rekopolu oczywisice :P
              • Gość: smieciofreek Re: co sie dzieje z posegregowanymi odpadami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 11:54
                o! to mile informacje! a co mowil ten pan w aducyji? POZDRO DLA WSZYSTKICH
                SMIECIOFREAKOW!!! ;)
                • Gość: Act Re: co sie dzieje z posegregowanymi odpadami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 17:26
                  To bylo 11maja-Dzien Niesmiecenia wiec w wielu audycjach byl ten temat
                  poruszany.Mowil m.in. ze w Polsce w hutach brakuje stluczki szkla, ze Polacy
                  malo jednak segreguja.Reszty niestety nie pamietam.
        • akabe Re: co sie dzieje z posegregowanymi odpadami? 11.05.07, 16:41
          Act, dziękuję za linka. Niestety, wygląda na to, że poczekamy jeszcze trochę na konkretne działania ze strony władz, skoro projekt ustawy jest "w proszku".

"Do końca 2009 roku...", zapewne od października 2009 zaczną na gwałt likwidować wysypiska nie spełniające norm europejskich. Smutne, ale mimo wszystko jest to swego rodzaju bat na ministerstwo oraz wszystkich zainteresowanych.
    • Gość: Aga Z kuchni do brązowego pojemnika IP: *.icpnet.pl 13.05.07, 01:52
      Co do tych zielonych odpadów nie będę się czepiała - niech sobie jadą na tę
      pryzmę i chwała. Natomiast pomysł z wrzuceniem odpadów kuchennych na wydzielone
      miejsce na wysypisku jest bezdyskusyjnie nowatorski i zasługuje na ekologicznego
      Nobla. Chętnie poznałabym nazwisko autora który wymyślił to wspaniałe
      rozwiązanie. Czytałam ze w innych dużych miastach sikają już w majtki z wrażenia
      i wysyłają szpiegów którzy będą próbowali wykraść nam tajniki tej wspaniałej
      technologii.
      A tak poważnie zastanawiam sie czym się różni gaz z tych segregowanych odpadów
      od tego powstającego z odpadów które ode mnie z osiedla jadą na wysyp w stanie
      pomięszanym. I jeszcze jaka jest korzyść dla środowiska lub dla naszych finansów
      z takiego selektywnego zbierania i później wrzucenia na wysypisko.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka