kavainka.k 10.10.07, 10:24 mam wolny weekend i chce sie wyrwac odetchnać zobaczyc cos nowego. gdzie warto wyskoczyc? poleccie mi jakies ladne ciekawe miastko gdzie znajde nocleg w promieniu do 100km od poznania. pozdrawiam kava Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunon.4 Nie ma jak dobry post na początek :)))) 10.10.07, 12:22 > gdzie znajde nocleg w promieniu do 100km od poznania. Wszędzie - Wielkopolska to taki w miare cywilizowany region Europy :) A że cywilizowany od dawna to ciekawych miast i miasteczek od groma i z powrotem. Dlatego mamy tez przewodniki, nawet w Internecie. Nie uwierzysz pewno ale jak juz sie wybierze gdzie jechać i gdzie zanocowac - można sobie nawet rezerwację zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
es_zet_pe Re: miasto warte zobaczenia w Wlkp? 10.10.07, 12:43 W prawie każdym wielkopolskim mieście jest coś ciekawego do zobaczenia. Wystarczy wziąć przewodnik i poczytać... W niemal każdym jest jakiś zabytkowy kościół lub kilka, ratusz, czasem jakieś małe muzeum. Niestety dość nieokazale przedstawia się architektura mieszczańska. Wielkopolskie miasta były kilkakrotnie niszczone - podczas potopu szwedzkiego i wojen północnych, w typowym wielkopolskim małym miasteczku więc kamienice przy rynku są często parterowe (nie tak jak np. na Dolnym Śląsku). Tym niemniej "klimat" wielkopolskich miasteczek jest bardzo sympatyczny. Warto odwiedzić Leszno, Grodzisk, Wolsztyn, Nowy Tomyśl, Szamotuły, Oborniki, Wronki, Rogoźno, Murowaną Goślinę, Skoki, Pobiedziska, Gniezno oczywiście, Krotoszyn, Koźmin, Ostrów, Jarocin... Piękna nasza Wielkopolska cała! Odpowiedz Link Zgłoś
kavainka.k Re: miasto warte zobaczenia w Wlkp? 15.10.07, 13:29 brunon.4 ciesze sie ze cie rozbawiłam. es_zet dziei za powazną odpowiedź. szczerze mowic jednak nie zalezy mi na zwiedzaniu na sile kosciołów. skoczylismy do gniezna. poza katerda piekny rynek deptak stadion zuzlowy kolej wąskotorowa muzeum począków państwa polskiego jeziorko no i wieczorem miasto tętni zyciem mozna pochodzic po pubach pobawic sie. niedrogi nocleg w luksusowym internacie. teraz juz wiem wiec serdecznie polcam taki wyskok. jesli macie jeszcze jakis upatrzone miejscowosci i mozecie powiedziec co jest w nich warte zobaczenia to piszcie. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
brunon.4 Re: miasto warte zobaczenia w Wlkp? 15.10.07, 13:44 > brunon.4 ciesze sie ze cie rozbawiłam. dalej mnie bawisz - fajna jesteś > szczerze mowic jednak nie zalezy mi na zwiedzaniu na sile kosciołów. > katerda Katedra to taki większy kościół, wiesz? > piekny rynek deptak stadion > zuzlowy kolej wąskotorowa muzeum począków państwa polskiego > jeziorko no i wieczorem miasto tętni zyciem mozna pochodzic po > pubach pobawic sie. Dzięki za info. Normalnie żaden przewodnik o tym nie wspomina. > niedrogi nocleg w luksusowym internacie. Niedrogi luksus - naprawde oczekuję na dalsze Twoje posty :) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: miasto warte zobaczenia w Wlkp? 15.10.07, 13:37 No kurcze OCZYWIŚCIE WRZEŚNIA dlaczego?? BO JEST MOJA. A zaraz potem skok do "skoja" Skorzecina, albo Powidza (oczywiscie w lecie) wrzesnia.info.pl/portal/index.php?p=index&area=1 wrzesnia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: miasto warte zobaczenia w Wlkp? 15.10.07, 13:38 wrzesnia.info.pl/portal/index.php?p=news&area=1&newsid=211 Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Byłby swinią, gdybym nie wspomniał o Królewskim Mi 15.10.07, 14:14 Byłby swinią, gdybym nie wspomniał o Królewskim Mieście PYZDRY (szukaj w google) Urocze miasteczko nad Wartą na skraju Puszczy Pyzderskiej NAPRAWDE POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
brunon.4 Skoro Września to dlaczego nie Jerka? 15.10.07, 13:45 pan.nikt napisał: > No kurcze OCZYWIŚCIE WRZEŚNIA > > dlaczego?? > BO JEST MOJA. > > A zaraz potem skok do "skoja" Skorzecina, albo Powidza (oczywiscie w lecie) > > wrzesnia.info.pl/portal/index.php?p=index&area=1 > wrzesnia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Skoro Września to dlaczego nie Jerka? 15.10.07, 13:49 jerka?? a co to?? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: A to pomyłka :) - nie ta trasa Pyzdry i Ląd d 15.10.07, 14:21 o Pyzdrach (w moim powiecie) przypomniałem sobie (przy okazji na chwilę warto zawitać NA GRANICY W BOŻYKOWIE (GRANICA Prus i Kongresówki) a Ląd z klasztorem salezjanów(?) i przepieknym widokiem na Warte. Odpowiedz Link Zgłoś
brunon.4 Re: A to pomyłka :) - nie ta trasa Pyzdry i Ląd d 15.10.07, 14:26 GRANICA Prus i Kongresówki to również Strzałkowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: A to pomyłka :) - nie ta trasa Pyzdry i Ląd d 15.10.07, 14:33 Prawda, ale w Borzykowie stoi specjalna straznica photo.bikestats.eu/5088/granica_pyzdry.html przy okazji www.pyzdry.pl/ssi/miasto-i-gmina/historia/historia-miasta-pyzdry.html Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: A to pomyłka :) - nie ta trasa Pyzdry i Ląd d 15.10.07, 14:59 A na trasie Ląd -Pyzdry przepiekne widoki na doline Warty. Po drodze Ciążeń z urokliwym kosciołem - obok ta plebania - cudo. I z Pałacem Arcybiskupów - chyba mozna tam przenocować. Tam też prom, którym mozna skoczyć na drugą strone Warty i pobuszować po łęgach nadwarciańskich. Ech-zazdrozczę temu kto to poznaje po raz pierwszy. Niech się schowają szkockie góry:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: A to pomyłka :) - nie ta trasa Pyzdry i Ląd d 15.10.07, 15:05 to jeszcze wcześniej Czeszewo i tamtejsze uzdrowisko Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: A to pomyłka :) - nie ta trasa Pyzdry i Ląd d 15.10.07, 15:15 Samarzewo z ujściem Strugi do Warty - tam też grodzisko. Czeszewo to bardziej z boku??? Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: nie maq pomyłki 15.10.07, 16:04 pan.nikt napisał: > jak to było Rene Ale co? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: nie ma pomyłki 15.10.07, 16:05 coś urwało mamy Samarzewo i Szamarzewo Tuż obok siebie W jednym z nich w latach 60-tych spłonał pieknyu zabtkowy kosciół tuz po renowacji Pamietam proboszcza w jego syrenie 103 "yelow na chama". To był pózniejszy proboszcz Pyzdr śp ks Berger (Beger??) Pamietam, choc byłem dzieckiem, jak proboszcz przezywał ten pozar. pamiętam, jak chodziłem po zgliszczach koscioła i ogladałem elemeny dzchu i wiezy w promieniu kilkaset metrów od koscioła Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: nie ma pomyłki 15.10.07, 16:34 pan.nikt napisał: > coś urwało > mamy Samarzewo i Szamarzewo Bo ta miejscowość była podzielona granicą. Chyba Szamarzewo było pruskie a Samarzewo ruskie. Granica zdaje się była na strumieniu. Teraz juz tam nowu kosciół. Dośc ciekawy ale bez rewelacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: miasto warte zobaczenia w Wlkp? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 16:32 Podobał mi się Kalisz, choć pewnie rodowici Kaliszanie mnie zaraz zaatakują, że to już nie Wlkp :) A wokół np. Nowe Skalmierzyce z przecudownym dworcem kolejowym, a także Gołuchów z zamkiem i "stadniną" żubrów, Ostrów Wlkp i Antonin. I na pewno jeszcze wiele ciekawych rzeczy znalazłoby się w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: miasto warte zobaczenia w Wlkp? IP: *.echostar.pl 16.10.07, 07:58 Sądząc po ich wypowiedziach na forum, Kalisz to Wielkopolska, tylko "Wschodnia". Tylko jakoś reszta tamtej części województwa uważa nazwę "Wschodnia" za obciachową :)). Odpowiedz Link Zgłoś
kavainka.k Re: miasto warte zobaczenia w Wlkp? 17.10.07, 13:26 dziekuje za cenne informacje, bo często ludzie potrafia wiecej powiedziec o swoim miescie i ciekawostkach z nim związanych niz mozna znaleźć w przewodnikach (np rzadko sie zdarza notka o tym ze moje miastko Mosina była kilka dni stolicą polski). Odpowiedz Link Zgłoś