schubladendenkender 05.11.07, 20:37 Dworzec brzydki jak i cała okolica, więc wkomponowany jest optymalnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.icpnet.pl 05.11.07, 20:58 No to chwała Bogu że nie muszę z niego korzystać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.icpnet.pl 05.11.07, 21:07 zawsze wydawało mi się, że minimalizm wymaga przede wszystkim bardzo wysokiej jakości materiałów. beton specjalny, dobrze oszlifowany robi piękne wrażenie, a nie - jakby pieniędzy na tynki nie starczyło... prośba do MPK - wróćcie wreszcie do tradycyjnych kolorów (ciemna zieleń i kremowy, jakby nikt już nie pamiętał), bo ta jajecznica ze szczypiorkiem z połowy lat dziewięćdziesiątych jest obrzydliwa i tandetna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludzik Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 21:40 A można było ładny dworzec wybudować na Ratajach? Oj, jak Poznań będzie oszpecany takimi "perełkami", to będą nas omijali jeszcze szerszym łukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TroubleGum Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 21:51 Bo dworzec na Ratajach budował koncern BP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesio Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.eastwest.com.pl 10.11.07, 03:33 może też go jeszcze samo BP zaprojektowało??? Nie wiedziałem że BP zajmuje się wykonawstwem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bury Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: 87.204.218.* 06.11.07, 10:21 Nogami i rekami sie podpisuje. Te kolory od samego poczatku mnie przerazaly, gdy wprowadzano je w 1995 roku. O ile na autobusach wygladaja jeszcze jako tako to na tramwajach - fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Zgadzam się. Apel do MPK! IP: *.eranet.pl 06.11.07, 12:15 O powrót do tradycyjnych kolorów - szlachetnej ciemnej zieleni bukowego lasu i delikatnej żółci kremu waniliowego, jakie znaleźć można jeszcze na starych tramwajach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Ten dworzec ma całkiem ładną formę! IP: *.eranet.pl 06.11.07, 12:20 Widać, że architekt miał rękę, ale jak podkreśliła mia, do prostej architektury potrzebne są materiały najwyższej jakości. A tu zastosowano wykończenie najniższej jakości. Architekt wykonał część zlecenia, potem mu pewnie już nie zapłacono. Te świetlówki rodem z czasów gierkowskich wołają o pomstę do nieba. Ten płyty betonowe złączone bez specjalnych izolacji. To się nie nadaje na wnętrza. Kilka lat temu panowała moda na surowość i to jest nawiązanie do tego stylu. Ale ewidentnie inwestor zastępczy niespodziewanie zamknął portfel, gdy przyszło do wykańczania wnętrz. Żenda. Jak cały północny Poznań - na szybko pseudo-nowoczesny pic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.icpnet.pl 05.11.07, 21:43 Chyba czas najwyższy zmienić formułę przetargów - żeby taki koszmarek zafundować mieszkańcom Poznania... po prostu brak słów. Tłumaczenie prezydenta jak zwykle niedorzeczne - gdyby nie brali się za inwestycję w ostatniej chwili, można by spojrzeć na projekt przed wybudowaniem, a nie teraz tłumaczyć się, że kasa by przepadła. A tak oszpecono, nie po raz pierwszy zresztą, Poznań i jeszcze wmawia się mieszkańcom okolicy, że to dla ich dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.range86-132.btcentralplus.com 05.11.07, 21:56 Powiem tylko jedno: graficiarze gotowi do startu? I trzy-czteeery! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.lanet.net.pl 05.11.07, 22:06 nie widziales chyba dobrze piatkowa... a bardziej od wygladu wkurza mnie, ze od 2tygodni wszystko gotowe a dworzec zamkniety... nie podoba sie elewacja, to moze kiedys sie ja zmieni ... problem? taka natura Polakow... zawsze jest zle a jak 3ba cos zrobic to "las rak" do pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pojk Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.aster.pl 05.11.07, 22:09 na tego nygusa i ignorant Grobelnego to wywiezienie na taczce to nadmiar grzeczności. Jeszcze 3 lata, jeszcze 3 lata... Odpowiedz Link Zgłoś
exex Re: Dworzec brzydal na Piątkowie 05.11.07, 22:16 Tynk na ten beton pleksiglas między wiatami i będzie dobrze reszta jest okey, po co wydawać dużo kasy na coś co i tak za chwilę będzie zniszczone przez grafficiarzy i chuliganów z osiedla??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poruta poruta - poznań schodzi na psy IP: *.icpnet.pl 05.11.07, 22:35 tragedia - ciekawe, ze nikt nie wiedział o tym jak to bedzie wyglądać. Jak takie obiekty będa powstawać to bedzie bardzo dobry przykład rządów platfusów :D na szczęscie ten dworzec jest na wygnajewie. grobelny z własnej kasy pownien to szkaradztwo otynkować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: poruta - poznań schodzi na psy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.07, 22:42 To miejsce ma być dla podróżnych a nie do zwiedzania ale jak zwykle frustracji muszą sie wyżalić .Jak jednemu z drugim sie nie podoba to weźcie puszki z farba i pomalujcie!! bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poruta Re: poruta - poznań schodzi na psy IP: *.icpnet.pl 05.11.07, 22:51 jak pokażesz mi gdzieś podobny niedokończony dworzec to będzie bez odbioru. A czekając na autobus wole stać w miłym otoczeniu a nie w czymś co wygląda jakby było w budowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: poruta - poznań schodzi na psy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.07, 23:21 To ja Ci radze przejść sie w sobotę nad ranem do centrum gdzie jest masę kamer gdzie jest policja i zobaczyć wracająca rozbawiona gawiedź .A ten dworzec jest na wygwizdowku za nim już tylko pole , i co sadzisz ze miejscowi szukających mocnych wrażeń będą szanować cuda wianki na ścianach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: poruta - poznań schodzi na psy IP: *.lanet.net.pl 06.11.07, 11:50 miejscowi szanuja ... ale problem jest taki, ze lepszy dworzec niz to co jest TERAZ! stanie pod chmurka mi sie nie usmiecha... poza tym nie jest tak zle, wlasnie w przyszlosci mozna poprawic... swoja droga jakies fajne graffiti nie jest zle... w Europie zachodniej dobre graffiti moze upiekszyc betonowa sciane na peronie czy przystankach "a la PSTka" u nas... wandalizm zaraz... <sciana> wiecej marudzenia i w koncu "nie bedzie niczego'' xD Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 wandalizm zaraz 06.11.07, 14:46 1. piękne to to może jest, ale raczej dla autorów, niż odbiorców 2. wandalizm, bo przy okazji zapaćkali wszystkie ławki farbą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola takie myślenie jet bez sensu IP: *.icpnet.pl 06.11.07, 11:13 ktoś wziął za projekt i budowę tego paskudnego dworca sporo pieniędzy i skoro już zdecydowano, że należy coś takiego postawić, powinno to być wybudowane porządnie - a nie ruina na starcie. A że graficiarze i menele i tak zniszczą ten dworzec - no cóż - a kurat w tym przypadku to chyba nic mu nie zaszkodzi - może być tylko lepiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TJ Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.icpnet.pl 05.11.07, 22:42 A ja bym wolał, żeby zamiast niepotrzebnego nikomu dworca wydać więcej pieniędzy na to, żeby ludzie w MPK nauczyli sie wreszcie szanować swoich Klientów - czyli nas, pasażerów, żeby jeździli punktualnie, żeby przywrócić normalne bilety zamiast wyjątkowo niepraktycznych i nieprzyjaznych użytkownikowi kom-kart, bo w tej chwili mamy bodaj najgorszą komunikację ze wszystkich dużych miast w Polsce. Mogę tak twierdzić, bo Poznań to 4 miasto w kórym mieszkam, mam więc porównanie. Mniej samozadowolenia, drogie MPK, a więcej pracy i szacunku dla pasażerów i ich czasu. W końcu nie jeździmy za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.icpnet.pl 05.11.07, 23:14 Ciekawa teoria, szkoda że niemająca związku z rzeczywistością. Ja również mieszkałem w kilku innych miastach oprócz Poznania (Wrocław, Gdańsk) i jakoś nie zauważyłem, żeby nasza komunikacja była tak tragiczna, jak to opisujesz. Od paru lat korzystam z komkarty i jakoś nie miałem z nią nigdy problemów, pamiętam za to wrocławskie papierowe świstki zwane szumnie biletami miesięcznymi, do których trzeba było co miesiąc dokupić jakiś badziewny znaczek, stojąc w tym celu w gigantycznej kolejce. Pamiętam też wrocławskie kasowniki "dziurkacze" i numery autobusów wymalowane farbą na dykcie. Kojarzę też gdańskie tramwaje, w których nie działały hamulce. Poznańskie MPK mimo wszystko stoi na wyższym poziomie, choć oczywiście sporo dałoby się poprawić. Moja rada - spróbuj spojrzeć na świat pozytywnie, a nie za wszelką cenę doszukiwać się problemów. Będziesz szczęśliwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akamed Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.echostar.pl 06.11.07, 02:24 to powiedz mi w jakich innych trzech miastach mieszkales tez sporo korzystalem z komunikacji miejskiej w roznych miastach rowniez poza Polska i Poznan naprawde nie ma sie czego wstydzic komunikacja jest w miare tania , siec dobrze rozwinieta, tabor stale modernizowany a komkarta akurat jest bardzo praktyczna (no chyba ze probujesz ja kasowac za kazdym razem kiedy wchodzis do autobusu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymczasowy Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.icpnet.pl 07.11.07, 17:11 tak, tramwajarzy nalezaloby zwolnic za to chamstwo ktore serwuja ludziom na codzien, nie jednemu chetnie bym wpier...il ale nie bede sie znizal do ich poziomu, pewnie za malo im MPK placi i wyzywaja sie na klientach zamykajac przed nosem drzwi, odjezdzajac w ostatnim momencie kiedy czlowiek juz chce wsiadac, ostatnio przytrzasnal taki jeden skur..el kobiete z dzieckiem, nawet nie przeprosil. A tfu na nich i wypierd..ac, juz mnie reka boli od wystawiania im srodkowego palca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxer Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 00:31 szkoda tylko, ze na tych super tablicach, gdy poswieci slonce (a 90% dnia swieci wlasnie prosto w nie) kompletnie nic nie widac... :| Odpowiedz Link Zgłoś
szymongoldman Dworzec brzydal na Piątkowie 06.11.07, 00:32 GROBELNY - WON ! Grobelny jest związany z PO, widać jak rządy PO będą wyglądały ! Partacze ! Mam nadzieję, że lewica dojdzie do władzy i zrobi porządek, ciekawe tylko, ile lat zajmie wywożenie gnoju po POPiS-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesio Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.eastwest.com.pl 10.11.07, 03:41 Komuchy już miały swoje 5 minut i wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bicykl Dworzec brzydal na Piątkowie IP: 195.116.249.* 06.11.07, 08:06 Ohydztwo!!! cała PST jest taka właśnie, wszystkie przystanki, przejścia etc. sądziłem ze od tego się odeszło. a jednak. Ktoś pozwolił wydać niemałe pieniądze na coś tak ohydnego i niepraktycznego. Dlatego z Poznania (a byłem właśnie mieszkańcem Piątkowa) przeniosłem się do Wrocławia. Może tu są i korki, ale jak coś się robi to z głową, i w przyszłości będzie niesamowicie. A Poznań ma zastój, umysłowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan O wyższości wrocławskich korków nad PST ;) 06.11.07, 17:26 Rozumiem, że wolisz piękne Wrocławskie Wolne Korki od brzydkiego Poznańskiego Szybkiego Tramwaju, jakkolwiek on wygląda ;))) Ratunku, zboczeniec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.icpnet.pl 06.11.07, 09:27 ludzie! ogarnijcie się! jakie macie kwalifikacje wypowiadać się na tematy o których nie macie zielonego pojęcia. Może pokrytykujcie jakiegoś chirurga za zły szew albo fizyka jądrowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abcdefg Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 09:30 Projektanci po prostu spieprzyli robotę... niestety pewnie nie pierwszy i nie ostatni raz :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleszcz Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.icpnet.pl 06.11.07, 11:10 a kto to cudo zaprojektował? Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Ciekawe, ile czasu będzie potrzebne 06.11.07, 10:02 by dworzec był obszczany i prześmiergły menelstwem? Całe szczęście, że będą automaty biletowe i nie będzie trzeba z dworca korzystać. Ale w takim razie, czy ktoś pomyślał po co ten budynek? Odpowiedz Link Zgłoś
mantis77 Tarasiewicz ??? 06.11.07, 10:03 Te paski to prawie jak "dzieło" Tarasiewicza w Starym Browarze he he he. I po co Kulczykowa tyle kasy wydała? Inni też potrafią namalować takie paskudztwo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Tarasiewicz ??? 06.11.07, 10:27 mantis77 napisał: >I po co Kulczykowa tyle kasy wydała? [...] A gdzie było napisane, że zapłaciła? Ja tylko pamiętam, że fundacja lokacyjna sypnęła 100 tysiaków za te mazaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 Re: TaraSEwicz IP: *.devs.futuro.pl 06.11.07, 12:42 No nareszcie. Dawno nie czytalem tak typowo scislych opinii na temat sztuki:). Ja tez na temat piecow wiessmanna wiem, ...ze sa pomaranczowo-szare. pozdrawiam ---------------- The Wild Blue Yonder - Werner Herzog (2005) Odpowiedz Link Zgłoś
woytolo Dworzec brzydal na Piątkowie 06.11.07, 10:09 Tekst zdumiewający. Teraz narzekacie? A gdzie byliście, gdy budowano takie partactwo? Czy nikt nie oglądał projektu i nie myślał przy tym? Gdzie jest przejazd przez (pod,nad) tory do Uniwersytetu? Może wszyscy wsiądą na rowery i jak mają jechać? Pan Grobelny niech się przejedzie! Bo z tekstu nie wynika, kto jest ODPOWIEDZIALNY.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maestro Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 10:44 Po pierwsze dobrze, że jest:). Po drugie, władza oczków nie miała, wizualizacji nie pokazali? Klepneli brzydala a teraz się dziwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk Dworzec Piątkowo, galeria Malta - brzydale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.07, 11:19 W latach 70. dworzec kolejowy w Katowicach wykonano w surowym betonie. Straszy do dziś.Grobelny, prezydent stołecznego miasta Poznania, od 15. lat w zarządzie miasta, buńczucznie mówi, że dworzec Piątkowo może być brzydki, byle był funkcjonalny. Nieprawda ! Podobnie brzydka rośnie galeria handlowa Malta NEINVER przy ul. Baraniaka. Myśleliśmy, że bedzie nieco wyższa od sąsiednich obiektów dealerów samochodowych Hondy i Volvo. Niestety, szkaradne betony urosły na wysokość 3. kondygnacji. Jak to paskudztwo zostanie połączone kładką z terenem nadmaltańskim, to dopiero będzie poruta na cały kraj.Koszmar panie Grobelny !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu cały Grobelny IP: *.eranet.pl 06.11.07, 12:32 Ma taką niską samoocenę, że uważa, iż postawienie czegokolwiek w mieście jak Poznań jest już sukcesem. Ale to tak ironizując. Na poważnie, to jemu dokładnie to wisi. Ma robotę, dobrą pensję, i wie, że do historii i tak wejdzie, gdyż już trzeci raz jest prezydentem. A że miasto wciąż w stagnacji? Nie trzeba widzieć prawda? Szczególnie jeśli się nie ma żadnego pomysłu na aktywność. A Poznaniacy rok temu odpowiedzieli co lepsze - wałkoń, czy nie do końca przekonana do tego co ma robić mitomanka, która byłaby w stanie zrobić co najwyżej akcję propagandową w stylu Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
slazur2 Re: Dworzec Piątkowo, galeria Malta - brzydale 06.11.07, 14:08 Zgadzam się, galeria Malta to architektoniczny koszmar - wielki bunkier nawet bez otworów strzelniczych. Kto coś takiego walnął na obrzarze, na którym powstawała dotąd przemyślana zabudowa. I do tego tak wysokie straszydło!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Dworzec Piątkowo, galeria Malta - brzydale IP: *.icpnet.pl 06.11.07, 16:31 niech jeszcze powstanie coś podobnego na terenie Polmosu i Malta stanie się jeszcze bardziej atrakcyjnym miejscem -zabetonowaną wokół kałużą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.07, 11:20 i to za 14 baniek mamy kolejny betonowy twór... jak już podkreślono mało funkcjonalny... zadam pytanie, kiedy w tym kraju zacznie sie coś robić dla ludzi! a nie przeciw ludziom?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voltri Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 11:34 a mnie się podoba ta bryła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jot23 Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.07, 11:56 Przejrzałem komentarze i jestem przerażony świadomością architektoniczną ludzi wypowiadających się tutaj! Ten budynek nie jest zły, jestem przekonany, że w środowisku które choć trochę zna się na architekturze nie jest tak negatywnie odbierany. Dla niedokształconych polecam portale www.ronet.pl i www.europaconcorsi.com można tu zobaczyć co sie współcześnie buduje na świecie. Mnie ten budynek (na podstawie załączonych do artykułu zdjęć) sie podoba, może nie powala ale się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgdhcg Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 14:09 Ale to jest przede wszystkim dla ludzi! I to ma się podobać ludziom, a nie architektom! A, że budynek wygląda jak niewykończony, ma brzydką bryłę i jest niefunkcjonalny to się nie będzie ludziom podobał! I słusznie zresztą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.icpnet.pl 07.11.07, 20:22 wieza eiffla tez sie nie podobala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nh Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.07, 14:12 ale to ci prości i niewykształceni ludzie będą musieli z tego dworca korzystać! i to ich opinia powinna się liczyć, skoro budynek nie był finansowany ze środków prywatnych tylko publicznych!! Odpowiedz Link Zgłoś
slazur2 Re: Dworzec brzydal na Piątkowie 06.11.07, 14:13 Gościu! Po pierwsze i po drugie i po trzecie-architekci zwłaszcza tworzący dla obszarów zurbanizowanych mają stowrzyć przede wszystkim dobrze wkomponowane budowle, a nie na odwrót, że to Jaśnie Państwo Architekci coś pierną i to super???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.icpnet.pl 06.11.07, 16:51 przeczytaj jeszcze raz i się trochę uspokój. nikt nie krytykuje bryły, tylko to, że pozostawiono niewykończony surowy, zwykły, ohydny beton. na załączonych zdjęciach widać nierówności i zacieki. beton można z powodzeniem stosować nawet we wnętrzach domowych (łazienki, kominki) ale powinien być delikatny i gładki jak aksamit. analogicznie - jeśli surowa ściana - to z porządnej tradycyjnej cegły, a nie z siporeksu czy gazobetonu. ponadto krytyka dotyczy też funkcjonalności (ławki, wysoko umieszczone i wąskie daszki nad peronami) - a to akurat tzw. projektanci powinni brać pod uwagę. to przyszli użytkownicy mogą być przerażeni. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_04 Re: Dworzec brzydal na Piątkowie 06.11.07, 13:10 Ja rozumiem, że to szybko i pieniądze były do wydania, ale czy musieli postawić coś takiego co za parę lat trzeba będzie albo rozbierać albo przebudowywać? I gdzie tu oszczędność? A spójnie architektonicznie wizja miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: istotne! Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.07, 13:54 czy można liczyć na utworzenie podobnego parkingu na prywatne rowery na dworcu autobusowym na Śródce? wielu ludzi z Rataj o okolic byłoby b. szczęśliwych:) Odpowiedz Link Zgłoś
slazur2 Dworzec brzydal na Piątkowie 06.11.07, 13:56 To jest dworzec a'la bunkier a projektanci no cóż...na pewno nie zaprojektowali tego zgodnie z trendami europejskimi co najwyżej byli pod wpływem jakiegoś wąskiego nurtu tj. niemieckiej sztuki obronnej a dosłownie bunkrów z lat 1936-1944. Niestety to byli dyletanci tak straszni,ze strach bierze kto w magistracie na to dał zgodę..i pewnie jeszcze dostanie nagrodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 14:01 Przy monumentalnym betonowym budownictwie, jeden klocek więcej w tym rejonie różnicy nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Dworzec brzydal na Piątkowie IP: *.icpnet.pl 06.11.07, 16:03 Nie byłam tam, ale z opisu najbardziej mnie drażni nie to, że dworzec jest brzydki, bo piękne dworce są rzadkością, ale że niewygodny dla pasażerów. Co im szkodzi wstawić więcej miejsc siedzących do środka, albo postawić wiaty lepiej chroniące przed deszczem i wiatrem? To, oczywiście, można by dodać, ale czy ktoś to zrobi? Z moich skromnych doświadczeń podróżniczych, z wielkiego dworca autobusowego w Dublinie (Busaras) pamiętam dwie rzeczy: że mimo iż było dużo ludzi, mogłam wygodnie się umościć na jakiejś ławie (dużo miejsc siedzących w środku) i czekać spokojnie na mój dalekobieżny autobus, i to że były tam darmowe dzienniki do poczytania. Sam dworzec nawet nie pamiętam, czy ładny czy brzydki. Teraz przychodzi mi do głowy, że u ans projektuje się takie rozwiązania bez próby "wczucia" się w użytkownika. Fajnie, ze jakieś rowery, parkingi, ale akurat to nie jest dla wszystkich. To tak jak z tymi wąskimi wiatami na wielu przystankach w Poznaniu (sama czekam regularnie na na ich w tłumie ludzi, marznę i moknę, bo ktoś zrobił odrobinę oszczędności...) Odpowiedz Link Zgłoś