der-rauber 08.11.07, 09:26 Jest śliczny! Chcę go w Poznaniu tak szybko jak to możliwe!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krze Gekon kontra Puma IP: *.echostar.pl 08.11.07, 10:34 Jeśli ta jaszczura będzie wyglądać w rzeczywistości tak jak na tej wizualce to będzie sto razy fajniejszy niż Puma. Pozostaje tylko kwestia ceny, która chyba niestety będzie kluczowa przy wyborze nowego tramwaju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zik Re: Gekon kontra Puma IP: *.icpnet.pl 08.11.07, 10:34 A SOLARIS to Polskie przesiębiorstwo... LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7 Re: Gekon kontra Puma IP: *.icpnet.pl 08.11.07, 10:56 niestety nie polskie :( zachodnio-euro-azjatyckie wyprodukowane w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krępy Re: Gekon kontra Puma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 11:44 Mimo wszystko postawił bym na Pume. Moze jest brzydszy ale w 100% nasz. Pieniadz został by w Poznaniu. Każy Poznaniak pośrrednio by na tym zyskał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsw Re: Gekon kontra Puma IP: *.chello.pl 08.11.07, 12:20 > Mimo wszystko postawił bym na Pume. Moze jest brzydszy ale w 100% > nasz. Doczepić mu tylko skrzydła husarskie... Odpowiedz Link Zgłoś
stypendysta Re: Gekon kontra Puma 08.11.07, 12:26 Co Wy wszyscy pieprzycie o jakiś azjatycko-zachodnich koneksjach Solarisa - to już firma całkowicie polska, rodzima i RODZINNA firma od czasu, gdy Neoplan zwinął skrzydła. Odpowiedz Link Zgłoś
stypendysta Re: Gekon kontra Puma 08.11.07, 12:32 Gość portalu: 7 napisał(a): > niestety nie polskie :( zachodnio-euro-azjatyckie wyprodukowane w Polsce www1.solarisbus.pl//o_firmie,historia,0,0,2005.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azc Re: Gekon kontra Puma IP: 150.254.85.* 08.11.07, 13:52 Jeśliś tak zorientowany, to odpowiedz, proszę, czy dzieci państwa Olszewskich są Polakami czy Niemcami. Zapewne wychowały się w Berlinie i ich pierwszym językiem jest niemiecki? Kim się czują? Może w tej chwili firmę można uważać za polską (wyrazy szacunku za profesjonalizm i osiągnięcia!), ale w przyszłości? A może właśnie firma spolonizuje dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Co to ma wspólnego z autobusami? 08.11.07, 16:28 Gość portalu: azc napisał(a): > Jeśliś tak zorientowany, to odpowiedz, proszę, czy dzieci państwa > Olszewskich są Polakami czy Niemcami. Zapewne wychowały się w > Berlinie i ich pierwszym językiem jest niemiecki? Kim się czują? Co to ma wspólnego z autobusami, a konkretnie z miejscami pracy w Poznaniu? Masz chyba jakiś nacjonalistyczny obłęd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azc Ma IP: 150.254.85.* 08.11.07, 17:28 O co chodzi? Dlaczego zaraz takie wielkie słowa? Obłęd? Ktoś twierdził, że firma nie jest polska, Ty podałeś ciekawy link, z ktorego wynika, że firma JEST polska, a ja się pytam, czy BĘDZIE polska, np. za 20 lat. Oczywiście, że dobrze jest, że firma produkuje dobre pojazdy, eksportuje je do wielu krajów i daje pracę Polakom. Bardzo się z tego cieszę. Często jeżdżę Solarisami i czuję się w nich w miarę komfortowo. Ale nie jest mi wszystko jedno, czy zyski będą reinwestowane i przejadane w Polsce, czy wywożone zagranicę. Czy jeżeli nie jestem zachwycony tą drugą perspektywą, oznacza to, że cierpię na nacjonalistyczny obłęd? Czy wyciągane tak daleko idących wniosków i wyrażanie ich w formie niewątpliwie obelżywej jest normalne i eleganckie? Odpowiedz Link Zgłoś
stypendysta Re: Ma 08.11.07, 17:44 Gość portalu: azc napisał(a): > Czy wyciągane tak daleko idących wniosków i wyrażanie ich w formie > niewątpliwie obelżywej jest normalne i eleganckie? Odpowiem tak (chociaż Twój dyskutant zapewne sam się odezwie): czy fakt, że dziadek dwóch najwazniejszych polskich bliźniaków był carskim pułkownikiem oznacza, iż przez ostatnie 2 lata rządzili Polską Rosjanie? To pytanie tak samo idiotyczne, jak Twoje o narodowość dzieci Olszewskich w kontekście polskości firmy (w przyszłości). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azc Re: Ma IP: 150.254.85.* 08.11.07, 18:05 Gratuluję wiedzy o przodkach bliźniaków. Czy naprawdę nie wiesz, o co mi chodzi? To powtórzę: wolę, żeby zyski zostawały w Polsce, chociaż zgadzam się, że nawet gdyby nie zostały, firma i tak przynosi pewne korzyści dla naszego kraju. Ale gdyby zyski były reinwestowane u nas, to korzyści dla nas byłyby większe, czyż nie? I nie krzyczę, żeby nacjonalizować Solarisa. Ja się tylko pytam, w kontekście pytania, czy firma jest polska. Jest, zgoda. Wygląda, że wbrew pozorom to jest dla Ciebie też ważne, inaczej byś tego linka nie podawał. A dla mnie jest też ważne, czy firma będzie polska w przyszłości. I myślę, że dla Ciebie też i nie ma w tym niczego nagannego, jest tylko interes. Twój, mój, Wielkopolan, Polaków. Przecież nienormalne byłoby, gdybym się cieszył, że dzieci państwa Olszewskich będą te zyski przejadać w Berlinie, a nie w Poznaniu. A pytanie dotyczyło kwestii, czy będą, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
stypendysta Re: Ma 08.11.07, 18:11 Gość portalu: azc napisał(a): > Gratuluję wiedzy o przodkach bliźniaków. To akurat nie było trudne - swego czasu Wprost przedstawiał drzewo genealogiczne Gemini. Odpowiedz Link Zgłoś
stypendysta Re: Gekon kontra Puma 08.11.07, 16:29 Gość portalu: azc napisał(a): > Jeśliś tak zorientowany, to odpowiedz, proszę, czy dzieci państwa > Olszewskich są Polakami czy Niemcami. Zapewne wychowały się w > Berlinie i ich pierwszym językiem jest niemiecki? Kim się czują? A co ma piernik do wiatraka? Liczy się własność obywateli polskich, lokalizacja i rejestracja w Polsce oraz miejsce płacenia podatków - cała reszta nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia. Jeżeli narodowo-socjalistyczni populiści spod znaku sierpa i młota rozpiętego na Rydzykowej sutannie ponownie nie dorwą się do władzy, możesz byc spokojny, że firma pozostanie polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azc Re: Gekon kontra Puma IP: 150.254.85.* 08.11.07, 17:42 stypendysta napisał: > A co ma piernik do wiatraka? Liczy się własność obywateli polskich, lokalizacja > i rejestracja w Polsce oraz miejsce płacenia podatków - cała > reszta nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia. Otóż ma. Dla mnie nie jest obojętne, czy zyski pozostaja w kraju, czy są wywożone zagranicę. Wolę, żeby zostawały w kraju i przyczyniały się do jego dalszego rozwoju. A Ty nie? Oczywiście, właściciel może robić z zyskami, co chce, ale ja wolę, żeby jednak inwestował i wydawał pieniądze w Polsce. > Jeżeli narodowo-socjalistyczni populiści spod > znaku sierpa i młota rozpiętego na Rydzykowej sutannie ponownie nie dorwą się > do władzy, możesz byc spokojny, że firma pozostanie polska. A to smakowita wypowiedź! Czy Ty wiesz, co piszesz? Co to znaczy? What does it mean? Was bedeutet das? I przepraszam Cię, że to poprzednikowi przypisałem podanie linku. Link jest ciekawy, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
stypendysta Re: Gekon kontra Puma 08.11.07, 18:08 Gość portalu: azc napisał(a): > Otóż ma. Dla mnie nie jest obojętne, czy zyski pozostaja w kraju, > czy są wywożone zagranicę. Dla mnie też nie i to chyba jest oczywiste z tego, co napisałem. probem jednak w tym, że Twoja wypowiedź zasadzałasie na filozofii typu 'kim będą wnuki dziadka Tuska, jeżeli nie będą tym, kim są?' > Oczywiście, właściciel może robić z zyskami, co chce, ale ja wolę, > żeby jednak inwestował i wydawał pieniądze w Polsce. Każdy by wolał, ale to święte prawo każdego właściciela wybierać to, co korzystniejsze - rozwijać firmę tam, gdzie to możliwe, czy gnić tam, gdzie to niemożliwe. > > Jeżeli narodowo-socjalistyczni populiści spod > > znaku sierpa i młota rozpiętego na Rydzykowej sutannie ponownie > nie dorwą się > > do władzy, możesz byc spokojny, że firma pozostanie polska. > > A to smakowita wypowiedź! Czy Ty wiesz, co piszesz? Co to znaczy? To rozumie każdy, dla którego socjaliści dzielą się na dwie grupy: lewicowych i (pseudo-)prawicowych. Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Gekon kontra Puma 12.11.07, 21:13 > Otóż ma. Dla mnie nie jest obojętne, czy zyski pozostaja w kraju, > czy są wywożone zagranicę. Wolę, żeby zostawały w kraju i > przyczyniały się do jego dalszego rozwoju. A Ty nie? Hmmm, a jaka masz gwarancje, ze za lat np. 5 HCP jeszcze bedzie polska firma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Gekon kontra Puma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.07, 15:35 Nie POLSKIE tylko WIELKOPOLSKIE! Nasze! Popierajmy lokalny przemysł! Wypuścić Gekona tak szybko jak to możliwe. Combino przy nim wygląda jak wrak, nie wspominając o tej polsko-czeskiej hybrydzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azc Re: Gekon kontra Puma IP: 150.254.85.* 08.11.07, 17:51 Też uważam, że zakup Combino nie był dobrym pomysłem. Wnętrze jest nieoszczędnie zabudowane i przejścia wąskie, co powoduje zatłoczenie większe niż konieczne. I podejrzanie toto skrzypi a nawet kwiczy na zakrętach. Tramwaj jest monstrualnie szeroki i nie mieści się na wszystkich trasach. Wygląda nieszczególnie. A co było z wadliwie wykonanymi elementami podwozia? Cena też jest dużo wyższa od ceny tramwajów polskich. Tatry może nie są nadzwyczajne i często się psują, ale czuję się w nich lepiej niż w tramwajach Siemensa. A zdawałoby się, że to taka dobra firma... Niemiecka solidność? Odpowiedz Link Zgłoś
stypendysta Re: Gekon kontra Puma 08.11.07, 18:17 Coś mylisz: to Tatry mają kłopoty z wózkami oraz nie mieszczą się na zakrętach (są za szerokie, jak na trzy człony) - polecam uważną lekturę Przystanku (www.nowyprzystanek.republika.pl/). Combino obarczone są (ale 7-mio członowe!) wadą mocowania dachu do pudła. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Gekon kontra Puma 08.11.07, 11:15 "Tramwaj będzie przegubowy, złożony z trzech członów. Skręcając może przypominać gekona zamiatającego ogonem." W dawnych czasach mój kolega dostał w kolano sprzęgiem od stopiątki, która ruszała z przystanku przy NBP. Mam nadzieję, że ten jaszczur nie będzie zamiatał samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kovbat Biletomat w standardzie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 11:16 ... inaczej nie wsiądę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tege A ja bym chętnie zobaczył tramwaj... IP: *.icpnet.pl 08.11.07, 11:27 który wyglądem przypominałby autobus ogórek :)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Gekon kontra Puma IP: 212.244.156.* 08.11.07, 11:37 Gekon fajny ale żeby w mieście w kórym są 2 fabryki pojazdów szynowych były problemy z tramwajami to jest już troche śmieszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsw Re: Gekon kontra Puma IP: *.chello.pl 08.11.07, 12:21 Z pustego i Salomon... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Gekon kontra Puma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 20:19 Narazie to zyjeż w mieście gdzie są dwie fabryki, które zamierzają produkować tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś
stypendysta Re: Gekon kontra Puma 08.11.07, 20:42 Gość portalu: LC napisał(a): > Narazie to zyjeż w mieście gdzie są dwie fabryki, które zamierzają > produkować tramwaje. Poprawka: ... z których jedna (już) produkuje tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Gekon kontra Puma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 17:38 Poprawka poprawki na razie ta pierwsza produkuje wozy tramwajopodobne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba No rzeczywiście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 11:40 Bardziej podobny do jaszczurki, niż sama jaszczurka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: Gekon kontra Puma IP: 212.244.156.* 08.11.07, 11:40 a co ty masz wspólnego z federacjami landów słowiańska świnko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vii Gekon kontra Puma IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.11.07, 11:44 noooo wizualka zdecydowanie na korzyść geckona :) jestem za! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Gekon kontra Puma IP: *.icpnet.pl 08.11.07, 13:35 a ja mam tylko jedno pytanie, czy tramwaj ma klime lub chociaz NORMALNIE otwierane okna?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TTT Re: Gekon kontra Puma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 14:18 Gość portalu: kaska napisał(a): > a ja mam tylko jedno pytanie, czy tramwaj ma klime lub chociaz > NORMALNIE otwierane okna? Jak przewoźnik zamówi duże przesuwne okna to Solaris zamontuje takie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Gazeta Wyborcza nie słyszała o PESIE? IP: *.compi.net.pl 08.11.07, 14:01 15 tramwaków niskopodłogowych o długości 32 metry dla Warszawy, 10 dla Łodzi, dwa dla Bydgoszczy. W Elblągu kursuje podobnych 6 sztuk ale nieco krótszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Gazeta Wyborcza nie słyszała o PESIE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.07, 15:43 widziałem pese w warszawie... brzydka, głośna, piszczy jak dławiki od świetlówek, wysoka... niech inni kupują byle nie my! poznań stać na ładne tramwaje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed PESA najlepsza! IP: *.compi.net.pl 08.11.07, 14:06 pl.wikipedia.org/wiki/PESA_(tramwaj) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesio Re: PESA naj... brzydsza IP: *.eastwest.com.pl 08.11.07, 16:55 Jest brzydki. Przód i tył jednakowe. A te światła i zderzak wyglądają jak zły facet z wąsami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Gekon kontra Puma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 14:06 Kolego.W Polsce mówimy po polsku.Nie żaden Heimat i Vaterland, tylko Ojczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Gekon kontra Puma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.07, 15:45 Pyrland mój drogi pyrland :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: Gekon kontra Puma IP: 212.244.156.* 08.11.07, 15:51 jakby tu naprawde przyszli niemcy to byś spie..ł gdzie popadnie cwaniaczku. a wiesz dlaczego? bo dla nich jestes polskim śmieciem który nic nie wie i nic nie umie Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Kolejny nacjonalistyczny palant. 08.11.07, 16:29 Gość portalu: Marek napisał(a): > Kolego.W Polsce mówimy po polsku. Jesteśmy w Wielkopolsce. Vaterland jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
stypendysta Re: Kolejny nacjonalistyczny palant. 08.11.07, 16:37 Masz rację - mnie też śmieszą dyskusje typu 'słoń, a sprawa polska'. Tym razem narwańcy narzucają nam 'tramwaj wzorcem patriotyzmu'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejorz rauber srauber volkdeutchowska dupa z warszawki:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 18:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SS Re: rauber srauber volkdeutchowska dupa z warszaw IP: *.icpnet.pl 08.11.07, 19:23 Dziecko neostrady się odezwało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulf Re: rauber srauber volkdeutchowska dupa z warszaw IP: *.icpnet.pl 08.11.07, 22:40 Gekon jest kapitalny! Dawać go! Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Gekon kontra Puma 12.11.07, 10:35 der-rauber napisał: > Jest śliczny! > Chcę go w Poznaniu tak szybko jak to możliwe!!! Taaa.... Obejrzyj sobie wizualizację. Liczba drzwi: trzy sztuki; jeżeli w realu będzie tak jak w "ofertówce", to przeklniesz projektantów bardzo szybko :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blog Re: Gekon kontra Puma IP: *.eastwest.com.pl 12.11.07, 19:14 zapraszam bagatelizacja.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Gekon kontra Puma IP: *.net.autocom.pl 19.11.07, 23:20 Zastanawia mnie kiedy zaczną produkować tramwaje bez drzwi... Współczuje przyszłym użytkownikom tego badziewia, stanie po 2 minuty na każdym przystanku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtassEdi Gekon kontra Puma IP: *.icpnet.pl 25.11.07, 22:29 Jeśli coś takiego wyjedzie na ulice Poznania, tylko nim będę jeździł - gdziekolwiek, w odróżnieniu do np. 118N "Puma" - coś strasznego. Brawo Bolechowo, brawo Solaris. Odpowiedz Link Zgłoś