Dodaj do ulubionych

Jak będzie w Poznaniu?

IP: *.malopolska.mw.gov.pl 12.08.03, 16:14
50% amsterdamskich wagonów Siemensa Combino jest niesprawnych.
Ciekawe,czy w Poznaniu będzie tak samo,czy to nie prawo serii,że smutny
rekord Tatry(chyba nie do pobicia) teraz będzie próbował pobić Combino?
A nie lepiej było kupić takie Bombardiery jak ma Kraków,te oprócz tego,że są
tańsze mają jedną podstawowową zaletę - jeżdżą.
No może z drugą serią jest maleńki kłopot, ale nie wynika on z przyczyn
technicznych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marvin Re: Jak będzie w Poznaniu? IP: *.icpnet.pl 12.08.03, 17:14
      co Ty gadasz ?????? 50% combino nie jeździ ? Gdzie ? Skąd masz takie dane ?W
      poznaniu bedą dopiero na przełomie listopada i grudnia.
      • Gość: JMA Re: Jak będzie w Poznaniu? IP: *.malopolska.mw.gov.pl 14.08.03, 09:26
        Niestety tak.
        A informację podała czeska strona internetowa dot.tramwajów i komunikacji
        miejskiej.
        • sonny07 Re: Jak będzie w Poznaniu? 14.08.03, 09:32
          Możesz podrzucić link do tej strony?? Może to prowokacja Tatry? ;)) Mi tam 105-
          tki i tak najbardziej się podobają :)
          • Gość: JMA Re: Jak będzie w Poznaniu? IP: *.malopolska.mw.gov.pl 14.08.03, 13:03
            Bardzo polecam tę stronę,zawiera m.in. ciekawe polskie akcenty.
            Informację o amsterdamskich Combino podano w dziale "Aktuality"
            Podaję link :
            spvd.cz/index.htm
            Nie sądzę,żeby ta wiadomość była podana tylko po to,żeby zdyskredytować
            producenta.
            Problemy Siemensa z nowymi wagonami,nie tylko w Amsterdamie są powszechnie
            znane i nie dotyczą drobiazgów ,tylko zasadniczych podzespołów.
            A Tatra jako producent tramwajów już nie istnieje.
            Czesi produkują tramwaje Astra,ale ich producentem nie jest Tatra.
            • sonny07 Re: Jak będzie w Poznaniu? 14.08.03, 13:11
              świetna strona (narazie na pierwszy rzut oka)! Dzięki!
              Może podesłać by ten news do MPK? I znowu poczciwe 'helmuty' będą pewnie
              ratowały sytuacje..
              pzdr!
            • Gość: rastaman Re: Jak będzie w Poznaniu? IP: *.man.poznan.pl 14.08.03, 17:06
              Gość portalu: JMA napisał(a):

> Bardzo polecam tę stronę,zawiera m.in. ciekawe polskie akcenty.
              > Informację o amsterdamskich Combino podano w dziale "Aktuality"
              > Podaję link :
              > spvd.cz/index.htm
              > Nie sądzę,żeby ta wiadomość była podana tylko po to,żeby zdyskredytować
              > producenta.
              > Problemy Siemensa z nowymi wagonami,nie tylko w Amsterdamie są powszechnie
              > znane i nie dotyczą drobiazgów ,tylko zasadniczych podzespołów.

Co ciekawe - Poznan tym razem zabezpieczyl sie przed awariami w kontrakcie -
              jezeli gotowosc do jazdy spadnie ponizej 98% to Siemens bedzie placil kary.

> A Tatra jako producent tramwajów już nie istnieje.
              > Czesi produkują tramwaje Astra,ale ich producentem nie jest Tatra.

Bo Tatre przejal... Siemens! :-)))
              • Gość: JMA Re: Jak będzie w Poznaniu? IP: *.malopolska.mw.gov.pl 18.08.03, 11:14
                Ano,to je pravda.
                Siemens owszem przejął część majątku produkcyjnego CKD Praha,ale tramwajków
                podobnych lub pochodnych od typów T3,T4,T5,T6,KT4,KT8 już nie produkuje.
                Swoją drogą to ciekawe ,że taki potentat nie wytrzymał konkurencji.
                Ale podobnie jak z Ikarusem wszystkiemu winien rozpad Związku Sowieckiego.
    • Gość: lukaszbandi Re: Jak będzie w Poznaniu? IP: *.icpnet.pl 18.08.03, 11:50
      Sam jestem ciekaw co sie dzieje. Ciekawe co z Combino jezdzacymi w innych
      miastach europy i azji?? Mam nadzieje, ze poznanskie beda OK.
      • Gość: Kris Re: Jak będzie w Poznaniu? IP: *.icpnet.pl 18.08.03, 15:42
        Z tego co słyszałem, a mam dobre źródła w Amsterdamie, to nie ma tam zbyt wielu
        problemów z Combino. Na początku media amsterdamskie komentowały nowe tramwaje
        jako "lunaparkwagen", a to tylko dlatego, że Combino mają pewną tendencję do
        delikatngo "wężykowania" oraz mają dobre przyspieszenie, co wykorystują
        amsterdamscy motorniczowie (nawiasem mówiąc, to polecam jazdę tramwajem w
        Amsterdamie, gdzie mimo wielu wąskich uliczek oraz torowisk w jezdni tramwaje
        poruszają się szybko, a kierowcy samochodów wiedzą, że na tramwaj trzeba
        uważać - nie wspomnę o tym, że tramwaj ma w zasadzie zawsze priorytet na
        skrzyżowaniach i nie oczekuje na czerwonych światłach, jak to ma miejsce w
        Poznaniu).
        Poza tym, byłem niedawno w Potsdamie i odwiedziłem tamtejsze MPK i również nie
        słyszałem większych skarg na Combino.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka