Dodaj do ulubionych

7 drzew na Strzeleckiej

05.01.02, 10:28
We wczorajszym teleskopie byla dyskusja live na temat "Czy wyrzycic 7 drzew na
skrzyzowaniu Strzelecka-Krolowej Jadwigi i zrobic dodatkowy pas ruchu dla
smochodow czy tego nie zrobic" W dyskusji brali udzial mieszkancy pobliskiego
bloku oraz v-ce prezydent Poznania i inni :))

Jestem ciekaw jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Moje jest takie, ze mniejszym zlem bedzie jak wywala te drzewa, zrobia pas dla
aut, ale w zamian, niech posadza nowe drzewa w poblizu.

Agetn_Smith
Obserwuj wątek
    • Gość: PiotrB Re: 7 drzew na Strzeleckiej IP: *.au.poznan.pl 08.01.02, 11:57
      Tez uwazam, ze mozna drzewa wyciac i zrobic dodatkowy pas ruchu. Mozna przeciez posadzic inne drzewka,
      w innym miejscu i juz. Albo przeniesc te rosnace, bez wycinania (to jest drozsze niz wycinka) i przesadzic. A tak
      wogole, to uwazam, ze tzw. ekolodzy przesadzaja i o ekologii nie maja zadnego pojecia. Moze poszliby
      postudiowac sobie Biologie na UAM, sa przeciez na Wydziale niezli ekolodzy i od nich wyniesliby stosowna
      wiedze.
      • Gość: MaciejK Re: 7 drzew na Strzeleckiej IP: *.radiomerkury.pl 08.01.02, 13:21
        Nie wiem czy jestem tzw. ekologiem ale jestem zdecydowanym przeciwnikiem
        wycinki. Takie "drzewka" jak te kasztanowce muszą rosnąć jakieś 70 lat i nie
        wydaje mi się aby dla chwilowej poprawy ruchu w centrum była to właściwa cena.
        Przynajmniej z kilku powodów-według władz miasta ruch w centrum ma byc
        ograniczany-skad wiec pomysł poszerzania ulic, po drugie i znacznie wazniejsze -
        wycinka "potrzebna" jest tylko na kilka lat. Docelowo(miało byc szybko
        ale...dziura budzetowa...) jak powstana tory na Ratajczaka to zniknie torowisko
        ze strzeleckiej (tzn. zostanie ale będzie uzywane tylko jako awaryjne)-i
        dodatkowy pas ruchu mozna zyskać zagospodarowujac bardzo szeroki przystanek i
        torowisko właśnie.
        Lubiany przeze mnie v-ce prezydent Klepka wymyslił sobie że zmusi do zgody na
        wycinkę strasząc korkami jakie będą sie tam tworzyły po zamknięciu mostu Rocha-
        dla mnie to chwyt ponizej pasa. podsumowujac choć jestem kierowcą uważam
        centrum miasta to nie miejsce na wielopasmowe arterie z potokami pojazdów i te
        drzewa powinny tam zostać. Władze muszą być konsekwentne a nie dostosowywać
        wymówki do chwilowych celów. Płatne parkowanie w centrum to zniechecanie do
        wjezdżania do centrum(jeden z oficjalnych powodów istnienia strefy parkowania)
        no to czemu ma w takim razie służyć poszerzanie ulic w tymże centrum...?
    • Gość: P.B Re: 7 drzew na Strzeleckiej IP: *.wskiz.poznan.pl 08.01.02, 14:10
      agent_smith napisał(a):

> We wczorajszym teleskopie byla dyskusja live na temat "Czy wyrzycic 7 drzew na
      > skrzyzowaniu Strzelecka-Krolowej Jadwigi i zrobic dodatkowy pas ruchu dla
      > smochodow czy tego nie zrobic" W dyskusji brali udzial mieszkancy pobliskiego
      > bloku oraz v-ce prezydent Poznania i inni :))
      >
      > Jestem ciekaw jakie jest wasze zdanie na ten temat?
      >
      > Moje jest takie, ze mniejszym zlem bedzie jak wywala te drzewa, zrobia pas dla
      > aut, ale w zamian, niech posadza nowe drzewa w poblizu.
      >
      > Agetn_Smith
      Ta sprawa jest bdb przykładem, nt. planowania rozwoju komunikacyjnego miasta. Gdy
      pojawia się problem, to najlepiej pójść "na łatwizne" - tak w każdym razie
      działają władze miasta. Niech ktoś wreście ruszy głową i wymyśli lepszy sposób na
      rozwiązanie problemu niż wycinka drzew. Wszystko spowodowane jest tym, iż w
      mieście brakuje mostów, czy do końca jesteśmy zdania na remonty i wycinki. Po
      remoncie mostu Rocha, należałoby zająć się budową nowej rzecznej przeprawy,
      jednak jeżeli tak się nie stanie, to w momencie jakiegoś innego remontu znowu
      będą dzrzewa wycinać.

• Gość: PiotrB Re: 7 drzew na Strzeleckiej IP: *.au.poznan.pl 09.01.02, 11:43
      I tak z tematu drzew przeszlismy do polityki organizacyjnej miasta. Co do drzew, to trudno, jedne sie wytnie,
      posadzi sie drugie. Przyznaje jednak, ze nie jestem za wycinka wszystkiego, co gdzies rosnie, bo sie komus w
      urzedzie tak pomyslalo. A polityka miasta to zenada. Przykladem jest Most Rocha, najpierw mial zostac zamkniety
      dla samochodow i sluzyc wylacznie przejazdom tramwajowym, a dla samochodow mial powsatc nowy most.
      Ostatnio slyszy sie o biedzie w kasach i w zwiazku z tym na nowym Moscie Rocha bedzie jezdzilo wszystko, co
      jak mi sie wydaje, bedzie powtorka z Mostu Jadwigi, czyli korki i stojace w nich tramwaje. Ciekawi mnie, ile lat
      uplynie (jesli te chore zamysly zostana zrealizowane), zeby otwarcie przyznano (i oficjalnie), ze taki wariant to
      wielki blad i glupi pomysl? Kto wtedy zaplaci za bledy? Moze Klepka?
      Poza tym te ciagle jeki o braku pieniedzy i wielkiej niemocy z tego powodu powoduja u mnie nudnosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka