Dodaj do ulubionych

Dziwny Obiekt Latający

25.07.08, 23:10
Przed chwilą o godzinie 23:03 zauważyliśmy- to znaczy żona i ja dziwny obiekt,
świecący bardzo jasno, który przeleciał nad nami z kierunku północno-
zachodniego. Obiekt był bezgłośny, szybkością kątową przypominał sztuczne
satelity ale zdumiewająca była jego jasność. Nie potrafię jej określić,
przewyższała na pewno najjaśniejsze planety czy nawet światła nisko lecących
samolotów. Światło było białe i ciągłe.
Czy ktoś jeszcze widział to zjawisko?
Czy ktoś może wie, co to mogło być?
Obserwuj wątek
    • Gość: notyp Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.icpnet.pl 25.07.08, 23:29
      Nie palcie już więcej tego świństwa ;-)
      • Gość: genotyp Re: Nie palcie już więcej tego świństwa IP: *.icpnet.pl 26.07.08, 01:35
        Ale dajcie namiary na Waszego dilera ;)
    • Gość: Gall Anonim Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 07:14
      Widziałeś to zapewne na północy. jeszcze przez parę dni będziesz mógł obejrzeć to zjawisko - to Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (ISS) iss.astronet.pl Jest obecnie dobra możliwość jej podziwiania - przeloty nad naszymi głowami są "w środku nocy", a odległość jest mniejsza niż z Poznania do Warszawy. Niestety wczoraj była tak odwrócona że nie było widać paneli słonecznych ("wąsów"). W zeszłym roku jak ja obserwowałem to było widać je w całej okazałości. Lubie tez oglądać "flary Iridium" pl.wikipedia.org/wiki/Iridium - mało osób sobie zdaje sprawę, że satelity mogą być widoczne czasem nawet w słoneczny dzień. W razie czego skocz też tu: cybermoon.w.interia.pl/obserwacje/local_satelite.html
      • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 26.07.08, 09:16
        Gość portalu: Gall Anonim napisał(a):
        > Widziałeś to zapewne na północy. jeszcze przez parę dni będziesz mógł obejrzeć
        to zjawisko - to Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (ISS)
        ---
        Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą informację- miałem nadzieje pisząc posta, że
        obok zabawnych wypowiedzi znajdzie sie ktoś rzeczowy, tak jak Ty.
        Innych kolegów z forum ( i koleżanki też) zachęcam do spojrzenia w niebo
        dzisiaj o 22-giej. Są doskonałe warunki do obserwacji- bezchmurne niebo, księżyc
        wstaje późno. Trzeba ustalić kierunek północny, podnieść głowę i obrócić ja
        nieco w lewo- na pewno zobaczycie.
        Na początku ery kosmicznej Amerykanie wypuścili sztucznego satelitę: Echo. To
        był w zasadzie ogromny balon, wyniesiony na orbitę i tam nadmuchany. Obserwowano
        i badano odbicie fal elektromagnetycznych od jego powierzchni więc jego powłoka
        była metalizowana. Ale doskonale odbijała także światło zatem był balon był
        doskonale widoczny z Ziemi i wiele osób starało się go zobaczyć.
        Dziś - jak widać- takie zjawiska już zupełnie nie budzą emocji. Ważniejsze jest,
        kiedy ruszy ekstraklasa.
        Ale jest Gal Anonim i chwała mu za tę wyjątkowość
        • Gość: Gall Anonim Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 10:45
          Bardzo mi miło, że mogłem pomóc. Ja też lubię spoglądać w niebo :-) A ISS jest największym sztucznym obiektem latającym nad naszymi głowami. Kwestia jest tylko taka że jego ogladalność jest bardzo ograniczona, bo musi być widoczny w nocy i wystarczająco wysoko nad horyzontem, co wbrew pozorom nie zdarza się zbyt często (to nie jest satelita geostacjonarny, zresztą te są niewidoczne gołym okiem, bo są około 36 tysięcy kilometrów nad naszymi głowami). Za to obecnie wysokość orbity w najniższym miejscu przypada na około 290 kilometrów (jest eliptyczna, a nie kołowa). Szkoda że teraz ISS jest nachylony tak, że nie widać paneli słonecznych, ostatnio były b. dobrze widoczne (gołym okiem!), ale wtedy widzialność ISS była od mniej więcej 1.30 do 3.30 więc o porze gdy wszyscy śpią. Jako ciekawostkę podam, że przelot ISS to gratka dla krótkofalowców, bo ISS transmituje i retransmituje sygnały krótkofalarskie.

I jeszcze dwa linki:
          pl.wikipedia.org/wiki/Międzynarodowa_Stacja_Kosmiczna
          www.nasa.gov/mission_pages/station/main/index.html

Pozdrawiam serdecznie! I miłego podziwiania nieba!
          • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 26.07.08, 13:53
            Ja też lubię spoglądać w niebo :-)
            ---
            My mieszkamy kawałek od Poznania więc mamy nieco lepsze od Poznaniaków warunki
            do oglądania niebieskich fenomenów.
            Kiedy to nasze osiedle startowało- nie było jeszcze tylu świateł i noc
            bezksiężycowa to była noc bezksiężycowa. Czarno jak należy:-))
            Dziś niestety każdy dom, każdy ogród jest w nocy oświetlony i nawet u nas na wsi
            noc bezksiężycowa jest dośc jasna. Do tego doszły drzewa, które w ciągu 30-tu
            lat nieźle wyrosły i zasłaniają horyzont.
            Dla obserwacji np. rojów meteorów musimy wyjeżdżać kawałek na drogę między polami.
            Nie zapomnę zdziwienia i zachwytu chłopaka- mieszkańca Wiednia który nas przed
            laty odwiedził. Kilkunastoletni chłopak pierwszy raz w życiu zobaczył
            rozgwieżdżone, sierpniowe niebo. Pamiętam, jak fascynowały go sztuczne satelity,
            bezgłośnie pędzące po firmamencie.
            Stał i nie mogliśmy do zapędzić do spania. To wszystko tracą mieszkańcy miast.
            Niestety!
            Dzięki za ciekawe linki- nie znałem!
      • Gość: wW Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.aster.pl 27.07.08, 00:00
        Czy w Warszawie też jest widoczna? Jaką ma trajektorię lotu?
        • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 27.07.08, 09:39
          Gość portalu: wW napisał(a):

> Czy w Warszawie też jest widoczna? Jaką ma trajektorię lotu?
          ---
          Z tabeli, do której linka podał Gall Anonim:
          cybermoon.w.interia.pl/obserwacje/local_satelite.html
          wynika, że nad Warszawa w dniu dzisiejszym powinna być stacja powinna być dobrze
          widziana pomiędzy godz. 22:17 a 22:20.
          Wypatruj stacji z kierunku zachodniego- z pewnościa zauważysz, bo będzie juz
          ciemno a stacja jest bardzo jasna.
          A jeśli jeszcze trochę poczekasz, to o godz. 23:06 30 stopni nad horyzontem na
          kierunku zachodnim powinieneś zobaczyć odbłysk światła słonecznego od
          lustrzanych anten satelity Irydium 91. Błysk powinien być bardzo silny, tabela
          podaje jasność -8 ( dla obserwatora znajdującego się w tym momencie bezpośrednio
          pod satelitą).
          Jeszcze raz dziękuję Gallowi - cała moja wiedza na ten temat jest jego zasługą!
    • l.george.l Re: Dziwny Obiekt Latający 26.07.08, 14:14
      Odetchnąłem z ulgą, gdy sprawa się wyjaśniła. Wczoraj z przerażenia aż byłem
      spocony. W końcu wszyscy wiemy jak 2000 lat temu trzech gości prowadzonych
      świetlistym punktem na niebie wybrało się w podróż i jakie konsekwencje tej
      wyprawy ponosimy do dzisiaj.
      • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 26.07.08, 23:46
        Dzięki Gallowi zarwałem dzisiejszą noc ale nie żałuję! Z podanych przez przez
        niego tabel odczytalismy godziny przelotu Międzynarodowej Stacji Kosmicznej nad
        naszymi głowami i dwykrotnie ja obserwowaliśmy. Robi wrażenie.
        Zbiegiem okoliczności godzina drugiego przelotu ISS pokryła sie z pojawieniem
        się odbłysku światła od anten Irydium 50. To rzeczywiście bardzo krótkotrwałe
        zjawisko- na ciemnym niebie pojawia sie światełko i w ciągu sekundy czy dwóch
        rozpala się do bardzo jasnego błysku by po chwili przygasnąć. Bez znajomości
        dokładnej godziny wystąpienia i jego miejsca- nie byłoby możliwe obserwowanie-
        zbyt krótko to trwa. Ale warto było. I zachęcam wszystkich, którzy interesują
        się czymś więcej niz M-jak miłość.
        W samym Poznaniu warunki obserwacji są utrudnione ale ja wyjeżdżałem zazwyczaj
        na ul. Franciszka Jaśkowiaka łączącą Morasko z ul. Naramowicką.
        mapy.google.pl/?ie=UTF8&ll=52.490202,16.924181&spn=0.023257,0.053215&z=14
        Jest tam wzniesienie wśród pól, nie ma drzew i jest stosunkowo mało świateł, bo
        pół horyzontu zajmuje poligon biedruski.
        • Gość: marek.es Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 10:54
          A masz zdjęcia?
      • Gość: sickie Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.karolin.pl 04.08.08, 19:09
        Konsekwencje są takie, że mamy szalejące "Kółko Rybackie".
    • Gość: lilo Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.icpnet.pl 27.07.08, 22:58
      Właśnie wróciłem , fajne zjawisko :)
      Dzięki za namiary.
      • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 27.07.08, 23:44
        Gość portalu: lilo napisał(a):

> Właśnie wróciłem , fajne zjawisko :)
        ---
        ja tez nie moglem sobie odmówić obejrzenia przelotu ISS jeszcze raz, zwłaszcza
        że pogoda jest wymarzona do tego.
        A swoja droga jak człowiek pomyśli, że tam w środku tego świecącego punktu
        trzech ludzi oblatuje kulę ziemską w 1,5 godziny to uzmysłowia to nam, jak mała
        jest ta nasza stara Ziemia.
        Pozdrawiam
        • Gość: m Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 23:55
          Ha. Wczoraj (a właściwie dziś, bo była 00:30) widziałam
          trzy "światełka", podobne do opisywanego przez Was, sunące "w
          trójkącie" równym tempem... To było to? Ale dlaczego aż trzy?
          • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 28.07.08, 10:11
            Przed chwila wyczytałem na stronie NASA, że obecnie nad naszymi głowami jest
            około 2,5 tysiąca różnych obiektów sztucznie wytworzonych, w tym około 1200
            satelitów (czynnych i nieczynnych). Oprócz satelitów orbitują także części
            rakiet wynoszących satelity na orbitę. Więc jest w czym wybierać.
            Ale zazdroszczę takiego widoku!
            • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 28.07.08, 10:12
              To z pewnością nie była Międzynarodowa Stacja Kosmiczna- ISS. Nie zgadza się
              czas. No i ona jest w jednym kawałku
            • energy52 Re: Dziwny Obiekt Latający 28.07.08, 10:14
              Widziałem, gdzieś około 23.10. Myślę, że to było to. fajne :-)
            • Gość: marek.es Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 11:28
              NORAD umieszczony w środku góry Cheyenne( www.norad.mil/)
              mówi otwarcie,że śledzi ponad 8 tys śmieci na orbicie. Ciekawe
              jakie śledzi nieoficjalnie... Dla ciekawskich www.norad.mil/
          • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 28.07.08, 10:38
            www.astro-zone.pl/index.php?page_id=poradnik/noss
            To może być ( ale nie jestem specjalistą!) zespół tajnych amerykańskich
            satelitów NOSS do jakichś morskich zastosowań.
            Trzeba byłoby jeszcze sprawdzić czas przelotu nad Polską żeby ustalić, że
            widziałaś właśnie NOSSy
            Gratuluje i zazdroszczę- trudno je chyba zaobserwować z uwagi na znacznie
            oddalona orbitę- ponad 1000 kilometrów ale być może były wyjątkowo sprzyjające
            okoliczności do obserwacji
          • Gość: m Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 14:39
            [quote:kiks4]To z pewnością nie była Międzynarodowa Stacja Kosmiczna-
            ISS. Nie zgadza się
            czas. No i ona jest w jednym kawałku [/quote]

No właśnie. Jednak samolot to też nie był. To były trzy jasne, dość
            duże, "pomrugujące" światła, w pewnej (dość dużej) odległości od
            siebie, ale miałam wrażenie, że tworzą jakąś całość - sunęły w
            równym tempie, wyglądały tak samo. Przesuwały się cały czas chyba na
            jednej wysokości. Wyglądało to...hm...interesująco. Co też na tym
            naszym niebie lata...;-).
            • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 28.07.08, 16:00
              Gość portalu: m napisał(a):
              To były trzy jasne, dość
              > duże, "pomrugujące" światła, w pewnej (dość dużej) odległości od
              > siebie, ale miałam wrażenie, że tworzą jakąś całość - sunęły w
              > równym tempie, wyglądały tak samo
              ---
              kilka postów wcześniej odpowiedziałem Ci (przepraszam- nie zacytowałem Twojego posta).
              To mógł być zespół trzech satelitów szpiegowskich NOSS. Więcej o nich przeczytasz na tej stronie:
              www.astro-zone.pl/index.php?page_id=poradnik/noss
              Bardzo ciekawa obserwacja- gratuluję!
              • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 28.07.08, 16:29
                www.stoff.pl/
                z tej strony można pobrać program (także w wersji polskojęzycznej) pozwalający
                np. rozpoznawać satelity, które przeleciały właśnie nad głową.
                Niestety- satelity NOSS są na tyle tajne, że nie znalazły się na liście obiektów
                śledzonych przez ten program. Ale stacja ISS- tak. I wiele innych...
                Trzeba jednak podać własne współrzędne lub wybrać z listy najbliższe miejsce
                obserwacji
              • Gość: m Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 18:47
                [quote:kiks4]kilka postów wcześniej odpowiedziałem Ci (przepraszam-
                nie zacytowałem Twojego
                > posta).
                > To mógł być zespół trzech satelitów szpiegowskich NOSS. Więcej o
                nich przeczyta
                > sz na tej stronie:
                > www.astro-zone.pl/index.php?page_id=poradnik/noss
                > Bardzo ciekawa obserwacja- gratuluję![/quote]

Dziękuję! Doczytałam to już po wysłaniu mojego postu, jednak
                komputer mi się zbuntował i nie mogłam od razu napisać kolejnej
                wiadomości.
                Jednak, jak widać, bezsenność ma i swoje dobre strony. Zaraz
                poczytam o tych satelitach :-).

• Gość: lilo Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.icpnet.pl 28.07.08, 20:46
      a czy wczoraj o 23:52 ktoś widział ISS?
      Ja próbowałem dojrzeć i nic :(
      • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 28.07.08, 21:41
        Gość portalu: lilo napisał(a):

> a czy wczoraj o 23:52 ktoś widział ISS?
        > Ja próbowałem dojrzeć i nic :(
        ---
        Ja oglądałem przelot na wcześniejszym "seansie" czyli coś koło 22-giej i
        widzieliśmy ją (ISS) doskonale. Mamy jednak te przewagę, że mieszkamy za miastem
        i niebo jest ciutek ciemniejsze niż nad Poznaniem.
        Zaletą pierwszego seansu jest to, że satelitę widać na dłuższym odcinku.
        Satelitę lecącego blisko północy oświetla Słońce znajdujące sie już w tym
        momencie bardzo nisko pod horyzontem i obiekt szybko wchodzi w cień, rzucany
        przez Ziemię. Efekt: ISS "gaśnie" już zenicie a podczas przelotu o 22-giej widać
        go długo na południowo- wschodnim niebie.
        • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 28.07.08, 22:51
          dzisiejszy przelot ISS o 22:42 miał nawet element dramatyczny- w pewnym momencie
          pojawił sie inny obiekt poruszający sie przeciwnym kursem i szedł na zderzenie!!!
          Na szczęście satelity minęły sie gdzieś tak o 1 centymetr :-))
    • Gość: Gall Anonim Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 07:55
      A propos zjawisk astronomicznych to piszę teraz, bo pewnie GW w sobotę wydrukuje "wczoraj mieliśmy okazję podziwiać..." - jutro około południa bedzie widoczne w Polsce częsciowe zaćmienie Słońca. W Poznaniu Księżyc przesłoni 37% tarczy Słońca. Jeśli pogoda tylko dopisze, to początek zaćmienia częściowego zaobserwujemy o godz.10.54, maksimum o 11.53, zaś koniec zaćmienia o 12.49. Proszę pamietać o ochronie wzroku - okulary przeciwsłoneczne to ZDECYDOWANIE za mało. Potrzebna jest albo przydymiona płytka szklana albo też kawałek kliszy filmowej (która b. dobrze nie tylko przyciemnia ale też chroni przed promieniowaniem UV).

Natomiast po dwóch tygodniach, w sobotę 16 sierpnia, wystąpi widoczne u nas, częściowe zaćmienie Księżyca. Początek o godz. 21.39, faza maksymalna 23.13 i jej koniec 17 sierpnia o godz. 00.48.

Pozdrawiam!
      • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 31.07.08, 08:43
        Dzięki za informacje! Pogoda ostatnich dni gwarantuje, że widowisko będzie
        przednie. A nie mogłeś załatwić całkowitego zaćmienia? :-))
        • Gość: Gall Anonim Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 22:49
          Teraz mi to będzie trudno odkręcić, ale może następnym razem da się coś zrobić ;-)
          • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 01.08.08, 14:36

> Teraz mi to będzie trudno odkręcić, ale może następnym razem da się coś zrobić
            -
            • Gość: Gall Anonim Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 08:21
              Tym razem nic nie dało się odkręcić ;-), ale już piszę na przyszłość - następne częściowe zaćmienie (47%) będzie widoczne w Polsce 15 stycznia 2010 roku. Nawet 81 procent powierzchni tarczy Słońca zakryje Księżyc rok później - 4 stycznia 2011 roku. Będzie to na pewno zaćmienie bardzo efektowne, jeden z najkrótszych dni w roku ("słońce nisko") plus taki procent zakrycia tarczy gwarantuje że na kilkadziesiąt sekund zapadnie półmrok. Jakby jeszcze dzień był słoneczny to już byłoby w ogóle pięknie. Później będzie parę lat "posuchy". Najbliższe całkowite zaćmienie Słońca będzie można obserwować w Polsce dopiero niestety 7 października 2135. Chyba nie dociągnę ;-) choć podobno i tak w 2012 ma być koniec świata, więc nie wiem czy te wyliczenia są w ogóle właściwe i na miejscu :-D
    • dobrusia_to_ja Witaj Kiksie:))) 02.08.08, 13:03
      Najlepsze warunki do obserwacji są jednak nad morzem. Gdy Wy pisywaliście sobie
      na forum, ja zadzierałam głowę siedząc wieczorami i nocami na plaży:))
      • kiks4 Re: Witaj Kiksie:))) 02.08.08, 21:59
        dobrusia_to_ja napisała:

> Najlepsze warunki do obserwacji są jednak nad morzem. Gdy Wy pisywaliście
        sobie na forum, ja zadzierałam głowę siedząc wieczorami i nocami na plaży:))
        ---
        Tylko pozazdrościć!!! To najlepsze miejsce do takich obserwacji. Ale nie jestem
        pewien, czy nie grzeszysz podsuwając nam takie obrazki, żeby nas zazdrość
        zjadła. Nie jestem zbyt biegły w przykazaniach- ale pewnie jakieś jest na ten
        temat :-))
        • dobrusia_to_ja Re: Witaj Kiksie:))) 03.08.08, 17:28
          Nie wiem, czy grzeszę, ale anielice mają to do siebie, że czasami wiodą na
          pokuszenie;);)
          • Gość: Gall Anonim Re: Witaj Kiksie:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 19:27
            Anielice wiodą na pokuszenie? Od kuszenia są chyba diablice... ;-)
            • dobrusia_to_ja Re: Witaj Kiksie:))) 04.08.08, 00:54
              Diablice też, ale one robią to oficjalnie. Anielice są delikatniejsze;)
    • Gość: lido Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.icpnet.pl 03.08.08, 22:14
      Czy ktoś może odczytać te namiary?
      www.heavens-above.com/iridium.asp?lat=52.4062&lng=16.9234&alt=0&loc=Pozna%F1&TZ=CET
      Bo dzisiaj i w najbliższe dni ma być widoczna stacja Iridium. Trzeba patrzeć na
      zachód czy jak?
      • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 04.08.08, 09:27
        Gość portalu: lido napisał(a):

> Czy ktoś może odczytać te namiary?
        ---
        Ja juz sie nauczyłem rozszyfrowywać te zapiski. To dośc proste: dzisiaj o
        godzinie 23:08 będzie widoczny odbłysk światła słonecznego od lustrzanych anten
        Irydium. Błysk będzie widoczny na zachodzie-azymut wynosi 271 stopni. Uwaga-
        kierunek zachodu lepiej wyznaczyć od Gwiazdy Polarnej - nie wg. miejsca
        zachodzenia Słońca- bo teraz ono wcale nie zachodzi na zachodzie.
        Umowne linie dzielące horyzont na na cztery części mają azymuty:
        0 stopni - północ
        90 stopni - wschód
        180 stopni - południe
        270 stopni- zachód
        Więc Irydium "wzejdzie" niemal dokładnie na zachodzie.
        Jednak problemem może być jego wysokość nad horyzontem. Iridium Widoczne będzie
        22 stopnie nad linią horyzontu więc musisz wybrać miejsce wolne od drzew czy
        wysokich budynków.
        No i przebieg zjawiska jest zupełnie inny niż w przypadku ISS. Tu obserwujemy
        krótkotrwały silny rozbłysk- więc trzeba uważnie obserwować wskazany punkt na
        niebie posługując sie przy tym dobrze ustawionym zegarkiem. Ja po prostu
        ustawiam alarm w komórce na minutę wcześniej.
        ---
        wygrzebując z pamięci szkolna trygonometrie wyliczyłem, że chcąc wyznaczyć kąt
        22 stopnie musiałbyś wziąć do wyciągniętej poziomo ręki 15 cm patyk i trzymać go
        pionowo tak, aby dolny jego koniec znajdował się na wysokości oka. Patrząc na
        górny koniec patyka uniesiesz wzrok pod kątem 22 stopni lub "cuś koło tego".
        • Gość: rider Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.eranet.pl 04.08.08, 10:07
          Poszukajcie sobie w necie programik - orbitron. Program ten pokazuje gdzie
          aktualnie znajduje się ISS ( oraz inne satelity ) Po wprowadzeniu miejsca gdzie
          się aktualnie znajdujecie program powiadomi, że właśnie przelatuje nad naszymi
          głowami ;-) Dodatkowo pokazuje pozycję na niebie gdzie należy patrzeć.
          • Gość: lido Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 14:09
            Dzięki za odpowiedzi kiks4 i rider :)
    • Gość: Gall Anonim Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 07:43
      Wczoraj w nocy było bardzo dobrze widać meteory (perseidy). Jak ktoś lubi obserwować "spadające gwiazdy" to w najbliższym czasie może być w siódmym niebie :-)

Trochę na ten temat tutaj: astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=22262

A jadę na Wolin więc powinno być je widać jeszcze lepiej :-)
      • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 08.08.08, 11:21
        Wczoraj oglądaliśmy flary Iridium- w ciągu kilkunastu minut były widoczne trzy
        satelity. W dodatku byliśmy bardzo daleko od Poznania, Księżyc zaszedł wcześnie
        więc warunki do obserwacji były doskonałe.Kilka meteorów także widzieliśmy. Dziś
        niestety - klapa!
        PS
        Czy może wiesz, jakie planety widać obecnie na wieczornym niebie?- dwa silnie
        świecące obiekty to zapewne planety- podejrzewam, że Wenus i Jowisz ale pewności
        nie mam. Czy masz może jakiś link do strony, na której można dowiedzieć się o
        aktualnych pozycjach planet??
        Dużo przyjemności na Wolinie. Uważaj na dziki- podobno się tam namnożyły nad
        miarę. No na niemieckich naturystów :-)) To może być porażające
        • Gość: Gall Anonim Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 20:37
          Masz rację, to Wenus i Jowisz. Niestety obserwacje mi się nie udają - podobnie jak u VIPuni "poniżej" niebo zasnute chmurami i leje. Na szczęście nie jestem tu sam - zostają interesujące konwersacje.

Co do rozkładu tego co jest na niebie to ja posługuję się programem Stellarium www.stellarium.org - darmowym, ale dla celów amatorskich wystarczającym. Pewnym kłopotem może być to że trzeba znać swoją pozycje geograficzną. Jeśli nie masz odbiornika GPS to można z wystarczającym przybliżeniem swoją pozycję wprowadzić nanosząc pozycję wyczytaną w Google Earth (przy okazji Google Maps też pokazuje niebo: earth.google.com/intl/pl ) albo znając pozycję jakiegoś ważnego obiektu w pobliżu (maszt telefonii komórkowej, etc.)
      • vipunia Re: Dziwny Obiekt Latający 10.08.08, 10:56
        Niestety ostatnio w nocy albo pracuję albo odsypiam i przegapiłam wszystkie te
        atrakcje.
        Będę się dzisiaj gapić, chociaż akurat jestem w Szczecinie a tu jakoś pochmurno :(
        • Gość: Gall Anonim Re: Dziwny Obiekt Latający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 20:39
          No niestety, dziś z obserwacji nici :-( Mam nadzieję, że niebo niedługo się wypogodzi :-)
          • kiks4 Re: Dziwny Obiekt Latający 10.08.08, 21:37

> No niestety, dziś z obserwacji nici :-(
            ---
            W Poznaniu także kicha. Pada!
            Bardzo dziękuję za linki. Ściągnąłem Stellarium i za chwile go zainstaluję.
            Zapowiada się ciekawy wieczór. Mam prosty GPS w telefonie więc nie będzie
            kłopotu z własną pozycją.
            Jeszcze raz dziękuję, jesteś niezawodny!
    • mankut400 Jeden z najciekawszych wątków! 11.08.08, 10:08
      Nadrabiam pourlopowe zaległości i muszę stwierdzić, że to jeden z
      najciekawszych wątków na poznańskim forum.
      • kiks4 Galu Anonimie! 11.08.08, 20:38
        Program Stellarium jest bombowy- i na dodatek spolszczony!
        Piękna grafika daje wrażenie że obserwujemy niebo w naturze- tyle, że w każdej
        chwili można zapytać- co ja właściwie widzę! Czyli dużo lepiej. niż w realu, bo
        niestety na niebie nie wyświetlają się nazwy gwiazd czy gwiazdozbiorów :-))
        To jest tak jak z meczem piłkarskim- w realu brakuje mi powtórek efektownych
        sytuacji, które ułatwiają obserwowanie meczu na ekranie TV!!
        Bardzo Ci dziękuję za linka
        • Gość: Gall Anonim Re: Galu Anonimie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 21:59
          A to bardzo się cieszę i niezmiernie mi z tego powodu miło :-) fajnie że mogłem sprawić Tobie trochę radości (i mam nadzieje innym też!) :-)

Może jeszcze rzucę parę luźnych mysli co do programów astronomicznych:
          1. w przypadku Stellarium należy unikać stosowania w nazwie profilu polskich znaków - lepiej używac tylko liter łacińskich
          2. jeśli używany komputer nie jest z tych najnowszych i nie "uciągnie Stellarium" to jest jeszcze program Cartes du Ciel www.stargazing.net/astropc Program obsługuje szereg języków ale niestety brak w nich polskiego :-( ma za to bardzo skromne wymagania sprzętowe.
          3. interesującym programem jest jeszcze Celestia www.shatters.net/celestia umożliwiająca "szybowanie w kosmosie". Niestety program nie jest zbyt intuicyjny i łatwy w obsłudze (wtyczki).

Wszystkie ww. programy są darmowe.

Dziś na Wolinie warunki są "lekkopółśrednie". Obiekty astronomiczne są widoczne niezbyt dobrze, bo niebo jest lekko zasnute chmurami. Jest za to widoczne ładne zjawisko atmosferyczne, tzw. małe halo pl.wikipedia.org/wiki/Halo wokół naszego naturalnego satelity. Nie wiem czy w Poznaniu też, w każdym razie warto zwrócić oczy ku niebu bo Księżyc już niedługo zbliży się do horyzontu.

Pozdrawiam serdecznie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka