kajciech 31.07.08, 23:33 "bez pracy co setny poznaniak" ??? Ale Ci dziennikarze durni. Przecież GUS podaje bezrobocie wyrażone stosunkiem osób bez pracy do ogółu osób w wieku produkcyjnych... a nie wszystkich poznaniaków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lmblmb Po rosyjsku? To chyba nie tu... 01.08.08, 00:08 kajciech napisał: > "bez pracy co setny poznaniak" ??? > Ale Ci dziennikarze durni. Wot i duraki. Tylko że my rosyjskiego nie znamy... Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Re: Po rosyjsku? To chyba nie tu... 01.08.08, 08:45 "niczym cymbał grzmiący" Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Naal apeluję o standardowy polski 02.08.08, 20:29 kajciech napisał: > "niczym cymbał grzmiący" Kolega raczył nie pojąć. My tutaj mamy swoje narzecze, i z innymi musimy w hoch-polskim rozmawiać. Po rosyjsku ("durak") słabo rozumiemy, i żadne cytaty z 18 wieku tego nie zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Re: Naal apeluję o standardowy polski 05.08.08, 10:19 A ja apeluję byś nie "wydurniał się" więcej! To, że Twoja rodzina pochodzi z jakiejś zaplutej wsi, a Ty w jej imieniu reperujesz językowo wielowiekowe prostactwo nie interesuje mnie wcale. Zachowujesz się niczym troll Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludzik Re: Bezrobocie najniższe od dekady! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 09:39 wiele jest osob ktore nie maja stalej pracy i nie sa zarejestrowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Bezrobocie najniższe od dekady! IP: *.eranet.pl 01.08.08, 09:45 Jeśli robią na czarno, bo mają gdzieś swoją przyszłość i emeryturę, to nie możemy im tego zakazać. Każdy wybiera swój los. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Bezrobocie najniższe od dekady! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 10:14 Jeszcze niedawno było grubo ponad 10 % a teraz 2% ?. To jakaś dziwna manipulacja na danych. Może te 1,8 % pobiera zasiłek . Wywody doradcy expremiera też wydają się absurdalne. Skoro większość bezrobotnych według dyrektora PUP to osoby bez jakichkolwiek kwalifikacji to znaczyło by że już w tej chwili mamy ostry deficyt pracowników i wszystkie firmy od dawna by płakały i kusiły coraz wyższymi zarobkami. Czyli cud Tuska , druga Irlandia. A w to chyba nikt nie uwierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Bezrobocie najniższe od dekady! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 13:53 Poznań zawsze sobie świetnie radził i Tusk tu nie ma nic do rzeczy .A Ci co sie nierejestruja , to juz ich problem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Bezrobocie najniższe od dekady! IP: 198.203.177.* 01.08.08, 17:39 To moze teraz my wszyscy Poznaniacy co siedza za granica powracamy do naszego pieknego miasta. Mysle, ze wowczas stopa bezrobocia w Poznaniu znow poszla by w gore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BULL Gdyby wrócili ci z zagranicy! IP: *.icpnet.pl 01.08.08, 19:23 Moja córka jest po polonistyce. Bezskutecznie szukała w Poznaniu pracy przez ponad rok. Zgodnie ze swoim wykształceniem, a także zgodnie ze swoimi umiejętnościami (i niebylejakimi dokonaniami zawodowymi, choć nie na etacie!) pozwalającymi starac sie o pracę w kilku róznych dziedzinach. Bezskutecznie. Poznań jest zaczopowany, nie ma żadnego ruchu zawodowego. Kompletny zastój w wielu dyscyplinach zawodowych. Córka wyjechała więc do Francji i po miesiącu dostała pracę (dodam: nie na zmywaku). Ma gdzie mieszkać. ma stałą pracę i może odkładać. W Poznaniu byłoby to niemożliwe. Owszem wiele ofert w Polsce wartych było zachodu, ale...w Warszawie, Wrocławiu czy Krakowie. W Poznaniu - null!!! Faktycznie, gdyby wrócili z zagranicy ci, którzy stąd wyjechali, byłaby groza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Gdyby wrócili ci z zagranicy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 19:33 BULL skoro tyle cudownych ofert pracy jest w wymienionych przez Ciebie miastach , aż dziw ze Twoja córeczka wyjechała za granice :).Tłuk straszny z niej musi być , a to czy nie pracuje na zmywaku , to sie okaże , po wizycie u dermatologa :)A tak poza tym ochłoń trochę , bo spinasz sie okrutnie i jeszcze pękniesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Gdyby wrócili ci z zagranicy! IP: *.icpnet.pl 01.08.08, 23:01 ;) - tak to skomentuje Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Brak popytu w Polsce i za granicą. 02.08.08, 20:38 Gość portalu: BULL napisał(a): > Moja córka jest po polonistyce. Bezskutecznie szukała w Poznaniu > pracy przez ponad rok. Zgodnie ze swoim wykształceniem, a także > zgodnie ze swoimi umiejętnościami (i niebylejakimi dokonaniami > zawodowymi, choć nie na etacie!) Cytując za KE, zbyt wiele osób wybiera "lekkie kierunki" (za KE), szczególnie we Francji i Polsce, co powoduje nadmiar humanistów na rynku. > Poznań jest zaczopowany, Nie jest prawdą jakoby. Poszukiwani są ludzie po kierunkach technicznych. > nie ma żadnego ruchu zawodowego. Jak wyżej, poszukiwani są pilnie ludzie z porządnym wykształceniem. Co odbiło Twojej córce, żeby studiować polonistykę? Przecież na to popytu nie ma ani w Polsce, ani za granicą. Nie zdawałeś sobie sprawy, że to ślepa uliczka? Czy też byłeś tak uradowany, że przyćmiło to wszelkie wątpliwości? > Córka wyjechała więc do Francji i po > miesiącu dostała pracę (dodam: nie na zmywaku). Ma gdzie mieszkać. Ale nie w zawodzie wyuczonym, ergo nie otwieramy szampana. > ma stałą pracę i może odkładać. W Poznaniu byłoby to niemożliwe. Ponownie, propagujesz bzdury. Gdyby córka szła za głosem rozsądku, a nie upodobań, to pracę dostałaby od ręki. Tylko że trzeba było skończyć kierunek techniczny. > Owszem wiele ofert w Polsce wartych było zachodu, ale...w > Warszawie, Wrocławiu czy Krakowie. W Poznaniu - null!!! W sumie to znak siły naszej gospodarki. To nie humaniści przyczyniają się do rozwoju gospodarczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lare Bezrobocie najniższe od dekady! IP: *.aster.pl 02.08.08, 00:18 Poprostu 140 tysiecy poznanskich studentow wyjechalo na wakacje :P Po wrzesniu sytuacja wroci do normy :) Odpowiedz Link Zgłoś
qv13 Bezrobocie najniższe od dekady! 02.08.08, 18:37 Czytąc ,ten artykul niewiem czy śmiac sie czy plakac. W Poznaniu bezrobocie zbada, bo wiele jest pracy np w supermarkietach .Tam ludzie sie zatrudnią za marne 900 zlotych, bo nie mają wyjścia Poznan jest jednym z najdroszych miast w Polsce i nawet jeśli te bezrobocie spadnie do zera procent, to praoszę mi powiedzieć jak samemu ma życ młody normalny czlowiek np po srednim zarobiajacy np 1000 zlotych policzmy 460 czynasz swiatlo gaz to wydatek żedu 150 zlotych czyli juz prawie 600 zlotych. Bilet miesięczny 84 złóote czyli na zycie zostaje okolo 300 zlotych Oczywiscie mozna przezyc bo wielcy tego miasta maja gdzies biedote i tych, którzy są poza ukladów towarzyskich no i tylko dwa procent bezrobocia życie jest piękne ,ale chyba nie, ktorzy zapominaja o rzeczywistosci.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;( Re: Bezrobocie najniższe od dekady! IP: *.icpnet.pl 02.08.08, 23:06 Brutalne, ale prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Bezrobocie najniższe od dekady! IP: *.icpnet.pl 02.08.08, 23:12 Ty też masz z tym problem kobito. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazula Bezrobocie najniższe od dekady! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 15:30 Zbyt niskie bezrobocie? Wystarczy przejść się do PUP w Poznaniu. Byłam tam zarejestrowana przez 8 miesięcy, ale wyrejestrowałam się mimo iż pracy nie znalazłam (wizyty co 3 tyg. strata czasu i pieniędzy). Na korytarzach nieprzebrane tłumy kobiet poszukujących pracy biurowej lub jakiejkolwiek innej. Mam wykształcenie wyższe, znam j.ang., ponad 10-letnie doświadczenie zawodowe. Nie mogę znaleźć pracy bo na rozmowach kwalifikacyjnych słyszę:"poszukujemy kogoś młodszego". Mam 39 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BULL BULL odpowiada! IP: *.icpnet.pl 09.08.08, 14:41 Po kilku dniach wszedłem ponownie na forum. Kilku forumowiczów ma kłopot z logicznym i poprawnym odczytaniem wypowiedzi i plecie bzdury. Nie twiedziłem, że wykształcenie humanistyczne daje jakieś preferencje na rynku, stwierdzałem tylko goły fakt, że bardzo trudno dostać w Poznaniu pracę po takich studiach. Nie chodzi przy tym o każdą (bylejaką) pracę, ale o w miarę satysfakcjonującą. Natomiast z tym samym humanistycznym wykształceniem nie ma jakoś kłopotu z dostaniem pracy we Francji, w dodatku takiej, że bez kłopotu można wynająć (wspólnie, bo wspólnie, ale jednak) mieszkanie. Czy w Poznaniu dwoje humanistów (lub dwóch albo dwie) będzie mogło zaraz po studiach za swoje pensje wynająć 3 -pokojowe mieszkanie i jeszcze odkładać? Druga sprawa: wiem, że po studiach technicznych znacznie łatwiej o pracę, ale - młody techniczny troglodyto - nie znaczy to, ze humaniści nie sa potrzebni. A kto Ci pomoże, Drogi Śrubokręcie, jak sfiksujesz, i będzie Ci potrzebna rada psychologa, kto będzie Twoje bachorki uczył w szkole czytania i pisania, kto będzie przygotowywał gazety i książki (w większości czynią to humaniści), no ale pewnie pozaa Internetem nic innego Cię nie interesuje. Kto udzieli Ci porady prawnej, kto nauczy Cię języka obcego? itd.itp. Ocknij się, Troglodyto, bo bredzisz. Po trzecie: nie zabieraj głosu w sprawie, o której nie masz pojęcia. Otóż wystarczy przeglądaćogłoszenia o pracy, aby zorientować się, że oferta (także dla humanistów) jest w Warszawie czy Krakowie o niebo większa niż w Poznaniu. Dlaczego z niej nie skorzystać? A z czego brac wówczas na mieszkanie, drogi Troglodyto? Ty sobie je kupiłeś za własne pieniądze zaraz po studiach? Czy włazłeś w kredyt i związałeś się na amen z jednym miejscem zamieszkania na całe życie? Zastanów się, zanim coś pacniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: BULL odpowiada! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.08, 20:06 Jesli ty humanisto dzieci nazywasz bachorki , to ja nie mam wiecej pytan i wspolczuje pacientom takiego psychologa .A porownanie zarobkow francuskich z polskimi by udowodnic jak to trudno o prace humanitom pokazuje dobitnie kto ma nie tylko problemy z logicznym czytaniem , ale i mysleniem Odpowiedz Link Zgłoś