Gość: slawomir IP: 10.40.129.* 11.01.02, 07:53 Głośniki powinnny być tylko do informacji.Reklamy jeśli ktoś chce to ma w radiu telewizji i w prasie i tam zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: phd Re: reklamobus IP: 150.254.38.* 11.01.02, 09:16 Brawo! Brawo! Brawo! Nie ujalbym tego celniej - kiedys (jakos tak z 8 lat temu), jak sie pojawily tramwaje z Amsterdamu na ulicach Poznania, to puszczano w nich reklamy. Bez przerwy! Reklama budzika sterowanego falami radiowymi z Frankfurtu nad Menem czasem sni mi sie jeszcze po nocach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffmarkus Re: reklamobus IP: *.icpnet.pl 11.01.02, 10:50 A ja byłbym skłonny wysłuchiwać takich informacji jeżeli miało by się dzięki temu lepiej podróżować. Zależy jakiego rzędu byłyby wpływy z tej formy reklmy i jakiego typubyłyby takowe. Może dzięki temu empeka nie podniesie cen w przyszłym roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: reklamobus IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.01.02, 13:29 Wedlug mnie wciskanie mi reklamy w formie akustycznej jest naruszeniem Konstytucji. Dlatego uzyje wszelkich srodkow dla zwalczenia takiej agresji. Najlepiej dlugim drutem przedziurawic glosnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: reklamobus IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.02, 21:08 Gość portalu: tur napisał(a): > Wedlug mnie wciskanie mi reklamy w formie akustycznej > jest naruszeniem Konstytucji. Dlatego uzyje wszelkich > srodkow dla zwalczenia takiej agresji. Najlepiej dlugim > drutem przedziurawic glosnik. a ja bede inerweniowal ze niszczysz mienie publiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głośnik Re: reklamobus IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 11.01.02, 21:53 Łapiąc tego Dziurkacza, nie będzie cię denerwowała reklama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: reklamobus IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.01.02, 11:47 Hm, hm, Radost który ponoc studiuje nauki społeczno ekonomiczne nie ma pojęcia o ochronie podstawowych dóbr jednostki. Ma dośc istotne problemy z uszeregowaniem ważnosci poszczególnych problemów. Myślę, że do czasu ukończenia studiów wszystko mu się jednak rozsądnie w głowie ułoży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: reklamobus IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 12:42 Gość portalu: tur napisał(a): > Hm, hm, Radost który ponoc studiuje nauki społeczno ekonomiczne > nie ma pojęcia o ochronie podstawowych dóbr jednostki. > Ma dośc istotne problemy z uszeregowaniem ważnosci poszczególnych problemów. > Myślę, że do czasu ukończenia studiów wszystko > mu się jednak rozsądnie w głowie ułoży. Dla mnie ochrona podstawowych dóbr jednostki to bedzie właśnie ochrona mienia które służy np. osobom niewidomym... Ciekawe odkad pan tur pochwal takie zagrywki jak niszczenie cudzej własnośći... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: reklamobus IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.01.02, 14:39 Przecież sprawa dotyczy agresywnej akustycznej indokrynacji reklamowej w miejscu do tego nie przeznaczonym. Dla mnie jest to naruszenie mojej przestrzeni życiowej i to jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: reklamobus IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.01.02, 15:28 Radost, z tym niewidomym toś nieco przesadził. Zauważ ,że niewidomy całą uwagę ma skupioną na zorientowaniu się w czaso-przestrzeni. Rozpraszanie go ponętną reklamą to tak jak podłożyc mu nogę. Fajne nie. Zawsze jak ktoś pada to jest to trochę komiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
manson Re: reklamobusom - nie !!!! 11.01.02, 20:55 Po piersze - jakie korzyści bezposrednio my - pasażerowie uzyskamy, bo po umieszczeniu reklam na bokach autobusów nie odczułem ŻADNEJ korzyści!!! Po drugie - żeby to mogło sprawnie działać należy przekwalifikować kierowców, żeby nie miały miejsca sytuacje, w których napisy (zatem i inforamcja głosowe w niektórych pojazdach) o przystankach pokazują się z przesunięciem. Szanowni kierowcy muszą się nauczyć synchronizacji stanu rzeczzywistego z pokazywanym, a to wymaga nakładów pieniężnych. W tej chwili nawet i te działające informacje głosowe są zawodne bo zagłusza sje z tyłu silnik. Poza tym to sądząc z poziomu emitowanych reklam w PTV3 i radiach - nie będą do przyjemne dla ucha informacje, ale drażniące, durne reklamy jakich pełno choćby w 88.4 FM, Esce etc. Odpowiedz Link Zgłoś
e-lech Re: reklamobus 11.01.02, 21:59 ja jestem za tymi reklamami. Beda dodatkowe wplywy do kasy mpk, co pozwoli na ograniczenie podwyzek biletow. Mysle ze moze powstac calkiem nowa dziedzina: reklama wewnatrz-autobusowa czy wewnatrz-tramwajowa, taka ktora nie bedzie zniechecala do wydania pieniedzy. Na dzien dzisiejszy sluchanie reklam w srodkach komunikacji miejskiej jest udreka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manson Re: reklamobus IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 12.01.02, 02:43 OK, jesteś za. Ale jak reklamy dojdą do skutku a w listopadzie/grudniu przeczytasz w Wyborczej, że Rada miasta uchwaliła podwyżki uzasadniając "bo TAK" to ci będzie łyso..... "bo TAK" = "ciagle rosnące koszty funkcjonowania MPK, w tym podwyżki cen paliw, inwestycje, inflacja....." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: reklamobus IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.01.02, 18:55 Loby reklamowe nie ustępuje. Dzisiaj w Gazecie krótka rozmowa z przedstawicielem niewidomych ze informacja o kolejnych przystankach będzie przydatna. Jest to oczywiste, tyle że niektóre autobusy posiadają już urządzenia do odgrywania krótkich wiadomości i nic nie stoi na przeszkodzie aby posiadały je wszystkie autobusy i tramwaje. Brak działań MPK do polepszania obsługi pasażerów nie może byc pretekstem do zatruwania nam życia niechcianymi reklamami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fachura Re: reklamobus IP: *.pobiedziska.sdi.tpnet.pl 16.01.02, 15:46 Ludzie. to wszystko w MPK kuleje bo nie jest doinwestowane.Jeśli urzędasy nie potrafią wziąć oferowanych pieniędzy z PFRON'u, bo im tak wygodnie, to weźmy sie za nich.Skąd na drogą elektronike MPK dotowane przez miasto ma brać kase? Ztego co wiem, to urządzenia te mają byc jeszcze wyposażone w mikronadajniki dla niewidomych z informacjami dla nich odbieranymi TYLKO przez nich stojących na przystankach.Informacja o tym jaki autobus, w jakim kierunku jedzie etc.I z tych pieniędzy PFRON'u mialo byc to robione.Przy okazji MPK zyskałoby nowe komputerki pokladowe, ale.... URZĘDASY zrobiły swoje.Forse diabli wzięli.Teraz jest chętny sponsor ale na kilkadziesiąt urządzeń.Jednak ludzie!!! Czy WY - poza narzekaniem!!! - robicie cokolwiek za friko??? Sponsor chce mieć reklamy, krótkie, nie porażające uszu, bo głośność ma być w funkcji poziomu hałasu we wnętrzu.A do tego pokładowe urządzenia tak skonstruowane, ze bez większych nakładów można je doposarzyc we wspomniane mikronadajniki dla niewidomych. Ja jestem ZA. Wartość społeczeństwa poznaje się po tym jak ono dba o osoby niepełnosprawne, a mimo że te osoby mają swoje fundusze na takie cele,i chcieli je przekazac , to nasi radni od siedmiu boleści nie potrafili sie dogadać i pieniądze przepadły. To jest dbanie o niepełnosprawnych na WYSOKIM SZCZEBLU!!! I pomyśleć, że i ja głosowałem na nich. NORMALNIE MI WSTYD... Odpowiedz Link Zgłoś
anka9009 Re: reklamobus 18.01.02, 21:18 nie czuje sie na siłach słuchać reklam w czasia jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: reklamobus 21.01.02, 13:45 Drodzy forumowicze! Sledzac wszystkie posty na sprowokowany moim artykulem temat, nie moge niestety podarowac sobie proby wyprostowania niektorych opinii powszechnie obecnych wsrod tych wypowiedzi. Jesli czytaliscie moj artykul i umieszczony pod nim komentarz, to wiecie, ze daleki jestem od zachwytu nad reklamami puszczanymi przez glosniki. Dlatego nie mam zamiaru bronic MPK przed zarzutami dotyczacymi wlasnie emisji reklam, ale: 1) nie piszcie na litosc boska o tym, ze MPK byc moze dzieki temu nie podniesie reklam biletow! Po pierwsze - ceny biletow ustala nie MPK, a Rada Miejska. MPK, jako spolka, swiadczy jedynie uslugi przewozowe dla miasta i to miasto mu za to placi. Czesc tych pieniedzy wraca do kasy miejskiej w postaci dochodow ze sprzedezy biletow. Powtarzam - czesc (sic!), wiec nic dziwnego, ze podwyzki sie zdarzaja. Tym bardziej, ze inflacja mimo wszystko istnieje. Ja sam jezdze wylacznie tramwajami i autobusami i jecze na ceny biletow, ale wkurza mnie ubiegloroczna decyzja RM o nieuchwaleniu podwyzek. 2) Nie wiem, skad tur wzial informacje o tym, ze ”niewidomy całą uwagę ma skupioną na zorientowaniu się w czaso-przestrzeni. Rozpraszanie go ponętną reklamą to tak jak podłożyc mu nogę”. Niewidomi naprawde nie sa cwokami i reklama w zaden sposob nie utrudni mu orientacji. Moze go wkurzac, ale tak samo jak kazdego z nas. 3) Kompletne bzdury w poscie manson@poczta.gazeta.pl. Nie odczules zadnej korzysci z reklam na autobusach?!?!? A najnowszy tabor autobusowy w kraju? A precyzyjne rozklady jazdy na przystankach? A calkiem punktualne autobusy i tramwaje? A systemy informacji wizualnej w autobusach? Przeciez to wszystko funkcjonuje MIEDZY INNYMI dzieki dochodom z reklam. Przypomnij sobie stan MPK 10 lat temu i porownaj to z dniem dzisiejszym. Poza tym opinia, ze: ”Po drugie - żeby to mogło sprawnie działać należy przekwalifikować kierowców, żeby nie miały miejsca sytuacje, w których napisy (zatem i inforamcja głosowe w niektórych pojazdach) o przystankach pokazują się z przesunięciem. Szanowni kierowcy muszą się nauczyć synchronizacji stanu rzeczzywistego z pokazywanym, a to wymaga nakładów pieniężnych.” rowniez swiadczy o nieznajomosci tematu. Kierowca nie ma prawie zadnego wplywu na to, co pokazuje sie na wyswietlaczach. Wszystkim steruje komputer i tylko czasem zdarza sie, ze ktos, kto wprowadza do niego informacje, daje ciala. 4) Ponownie tur: ”Jest to oczywiste, tyle że niektóre autobusy posiadają już urządzenia do odgrywania krótkich wiadomości i nic nie stoi na przeszkodzie aby posiadały je wszystkie autobusy i tramwaje. Brak działań MPK do polepszania obsługi pasażerów nie może byc pretekstem do zatruwania nam życia niechcianymi reklamami.” To prawda, ze niektore autobusy juz maja systemy naglosnienia. Klopot wlasnie w tym, ze na kolejne nie ma pieniedzy. Wiec nie mow o braku dzialan MPK - oni naprawde sie staraja. Nie zawsze im wychodzi, to prawda. Czasem po prostu daja dupy. Ale jeszcze raz - pomyslcie nad tym, jaki postep dokonal sie w MPK przez ostatnie 12 lat. I porownajcie to nastepnie z postepem np. w PKP :))) Pozdrawiam wszystkich, Mikolaj Kirschke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: reklamobus IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.02, 14:13 redakcja napisał(a): > Drodzy forumowicze! > > Sledzac wszystkie posty na sprowokowany moim artykulem temat, nie moge niestety > > podarowac sobie proby wyprostowania niektorych opinii powszechnie obecnych > wsrod tych wypowiedzi. Jesli czytaliscie moj artykul i umieszczony pod nim > komentarz, to wiecie, ze daleki jestem od zachwytu nad reklamami puszczanymi > przez glosniki. Dlatego nie mam zamiaru bronic MPK przed zarzutami dotyczacymi > wlasnie emisji reklam, ale: > > 1) nie piszcie na litosc boska o tym, ze MPK byc moze dzieki temu nie podniesie > > reklam biletow! Po pierwsze - ceny biletow ustala nie MPK, a Rada Miejska. MPK, > > jako spolka, swiadczy jedynie uslugi przewozowe dla miasta i to miasto mu za to > > placi. Czesc tych pieniedzy wraca do kasy miejskiej w postaci dochodow ze > sprzedezy biletow. Powtarzam - czesc (sic!), wiec nic dziwnego, ze podwyzki sie > > zdarzaja. Tym bardziej, ze inflacja mimo wszystko istnieje. Ja sam jezdze > wylacznie tramwajami i autobusami i jecze na ceny biletow, ale wkurza mnie > ubiegloroczna decyzja RM o nieuchwaleniu podwyzek. > > 2) Nie wiem, skad tur wzial informacje o tym, ze ”niewidomy całą uwagę ma > > skupioną na zorientowaniu się w czaso-przestrzeni. Rozpraszanie go ponętną > reklamą to tak jak podłożyc mu nogę”. Niewidomi naprawde nie sa cwokami i > > reklama w zaden sposob nie utrudni mu orientacji. Moze go wkurzac, ale tak samo > > jak kazdego z nas. > > 3) Kompletne bzdury w poscie manson@poczta.gazeta.pl. Nie odczules zadnej > korzysci z reklam na autobusach?!?!? A najnowszy tabor autobusowy w kraju? A > precyzyjne rozklady jazdy na przystankach? A calkiem punktualne autobusy i > tramwaje? A systemy informacji wizualnej w autobusach? Przeciez to wszystko > funkcjonuje MIEDZY INNYMI dzieki dochodom z reklam. Przypomnij sobie stan MPK > 10 lat temu i porownaj to z dniem dzisiejszym. > Poza tym opinia, ze: ”Po drugie - żeby to mogło sprawnie działać należy > przekwalifikować kierowców, żeby nie miały miejsca sytuacje, w których napisy > (zatem i inforamcja głosowe w niektórych pojazdach) o przystankach pokazują się > > z przesunięciem. Szanowni kierowcy muszą się nauczyć synchronizacji stanu > rzeczzywistego z pokazywanym, a to wymaga nakładów pieniężnych.” rowniez > swiadczy o nieznajomosci tematu. Kierowca nie ma prawie zadnego wplywu na to, > co pokazuje sie na wyswietlaczach. Wszystkim steruje komputer i tylko czasem > zdarza sie, ze ktos, kto wprowadza do niego informacje, daje ciala. > > 4) Ponownie tur: ”Jest to oczywiste, tyle że niektóre autobusy posiadają > już > urządzenia do odgrywania krótkich wiadomości i nic nie stoi na przeszkodzie aby > > posiadały je wszystkie autobusy i tramwaje. Brak działań MPK do polepszania > obsługi pasażerów nie może byc pretekstem do zatruwania nam życia niechcianymi > reklamami.” > To prawda, ze niektore autobusy juz maja systemy naglosnienia. Klopot wlasnie w > > tym, ze na kolejne nie ma pieniedzy. Wiec nie mow o braku dzialan MPK - oni > naprawde sie staraja. Nie zawsze im wychodzi, to prawda. Czasem po prostu daja > dupy. Ale jeszcze raz - pomyslcie nad tym, jaki postep dokonal sie w MPK przez > ostatnie 12 lat. I porownajcie to nastepnie z postepem np. w PKP :))) > > Pozdrawiam wszystkich, > > Mikolaj Kirschke jasny gwint:)) ale odpowiedz:) sczegolnie w koncowce:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: reklamobus IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.01.02, 22:36 Wielkie dzięki za tak obszerne resume panie Mikołaju. Przy okazji dodam moich kilka 3-ch groszy do pana punktów. 1. Bilety MPK wcale nie są takie tanie. Ja na ogół jeżdżę samochodem. Wielokrotnie jednak przejazd samochodem tylko w jedną osobę jest jednak tańszy niż MPK. Panu proponuję zakup sieciówki na cały rok. To się będzie panu opłacało. Ja sam dla pewnej wygody mam taką sieciówkę mimo że dużo z niej nie korzystam. Może to luksus, ale w moim przypadku może przepłacam tylko góra 100 zł. 2. Szkoda że żaden niewidomy w tej kwestii się nie wypowiedział. Dla mnie jak idę po ciemku lub nocą w miejscu słabo oświetlonym aktywnego (tj. nie podkładu dźwiękowego) słuchania reklamy w żadnym razie bym nie ryzykował. 3.Kierowca musi miec wpływ na funkcjonowanie takiego systemu i utrzymanie go w synchronizmie. To powinien zapewniac ten system. Oczywiście powinno to byc proste i nie powinno absorbowac zbyt wiele jego uwagi. Postawowym celem kierowcy jest bezwzględnie bezpieczne prowadzenie pojazdu. 4.Pieniądze o wszystkim nie decydują. Zdumiewająco łatwo można je w poczuciu chwały beztrosko utopic w "błocie". Trzeba miec program i wizję działania i dokładnie wszystko przeliczac. Mały przykład jak sie stara MPK. Przy okazji przetargu na dostawę autobusów dla MPK zaproponowałem dyrektorowi MPK aby zamówic autobusy z przydymionymi szybami aby w lecie nie czuliśmy się jak na rożnie. Odpowiedź: nie bo drożej kosztuje. Nie chciałem już wspominac o klimatyzacji. Swoją drogą dopiero ten "reklamobus" na niesamowity absurd że w epoce tek rozwinętej elektroniki taki system nie został u nas jeszcze wdrożony. I nie możemy mówic , że system taki jest szaleńczo drogi. Instalacja nagłaśniania to wzmacniacz i kilka głośników. Prawie każdy ma to w swoim samochodzie raptem już za tylko 100 zł. Faktem jest że urządzenie podające dźwięki będzie trochę droższe. Ale dzisiaj nagrywa sie to cyfrowo na kostki pamięci. Podobnie jak płyta CD. Kosztowac też trochę może byc system automatycznego synchronizowania tego wraz z kolejnymi przystankami. Głupio mi, ale nie mam tu w rękawie żadnego nokautującego pomysłu. W każdym razie ja oceniam że koszt takich urządzeń przy dostawie rzędu 300 sztuk mógłby się zmieścic w granicach 3000 zł za sztukę. Czy to tak astronomiczna suma , 3 tys. wobec całego autobusu za 600 tys. Ciekawa jest tu ujawniona sprawa z PFRON. Myślę że byłby to temat wart zainteresowania dla pana. Z tym PFRON to nie ganiłbym MPK ale związek inwalidów , że skoro były i prawdopodobnie są nadal pieniądze to nie potrafią sprawy skutecznie pchnąc naprzód. A reklamom od których nie mogę uciec jestem zdecydowanie przeciwny. Przecież pieniądze z reklam wcale nie spadają z nieba. Za każdą złotówkę reklamy ja muszę płacic tyle że w sbosób nie bezpośrednio jawny. Jest jeszcze gorzej, bo prawdopodobnie 1 złotówka w reklamie kosztuje mnie 10 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: reklamobus IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 21:20 W sobotnim wydaniu mamy głos osoby słabowidzącej o dziwo pragnącej reklam w autobusach oraz oczywiście informacji o przystankach. A my wszyscy przeciwnicy reklam zostaliśmy posądzeni o brak tolerancji wobec osób niepełnosprawnych. Swoją drogą czekam na czas kiedy ksiądz będzie przerywał msze i swoje kazanie aby puścic wstawki reklamowe. Odpowiedz Link Zgłoś