l.george.l 05.09.08, 19:51 Czy sukienkowy, który był właścicielem budynków spłacił za nie kredyty? Czytałem kiedyś, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doc.torov Szkoła niech liczy kościołowi za wynajmowanie 05.09.08, 21:08 pomieszczeń do nauki religii. Po cenach rynkowych oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Jeden kochał chłopców drugi kocha kasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 22:58 Jeden kochał chłopców,drugi kocha kasę - MOBING Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: Jeden kochał chłopców drugi kocha kasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 23:05 dziś w archidiecezji poznańskiej już jest opodatkowana każda parafia - która na kurię płaci duże pieniądze z ofiar wiernych i opodatkowany jest już każdy ksiądz miesięcznie ok 700 zł i zakup obowiązkowy wszystkich materiałów - oczywiście wszystko zadekretowane - aby było posłuszeństwo!!! to jest mobing. Warto przyjrzeć się ile czynszów pobiera już diecezja z wynajmowanych lokali. Chyba nie ta droga. Ktoś kocha kasę i to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
loberod Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej 05.09.08, 23:27 A nie starczy Bog zaplac? Coraz bardziej zawodze sie na kosciele, no niestety tam rzadzi mamona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-log Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 03:35 Nie lubię wycieczek osobistych w stronę Kościoła. Ale: Dlaczego nasze państwo świeckie ma utrzymywać jakiekolwiek instytucje kościelne, jeżeli są one własnością Kościoła, a nie Narodu niech kościół je sam utrzymuje. A towarzysz vice Maciej F. niech pamięta przy okazji o dotacji dla szkoły siostrzanej (czyli prywatnej kościelnej) przy Głogowskiej kilkaset metrów dalej na budowę hali sportowej z naszej kieszeni, którą wywalczył. Chichot historii? I marsz na mszę. Należy po takim podejściu Kościoła oddać im to co boskie, tzn. konkordat. Niech se go wezmą i czytają (mam na myśli wypowiedzenie). To jest granda i prywata z ustami pełnymi frazesów. Ps. Niestety potwierdza się moja opinia, że prawników mamy bardzo cennych, ale beznadziejnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej IP: *.icpnet.pl 06.09.08, 14:17 Co ma piernik do wiatraka. Gdyby budynki należały do innego prywatnego właściciela to byś nie skrzeczał. Bo to nie kościół. Chore podejście. Wszyscy święci, ale jak coś Kościół dostanie SPOWROTEM (ważne słowo w całej wypowiedzi), to tragedia i najlepiej wybić wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
archfil Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej 06.09.08, 06:30 Kuria odzyskała budynki, które nigdy do niej nie należały! Brawo! Tak się robi interesy! W końcu to 2000 lat tradycji! Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej 06.09.08, 08:43 Sprawa ma dwa aspekty: - prawny - a to prawo faktycznie stoi po stronie KK; Trochę inaczej, niz w przypadku innych poznańskich szkół, np. baletowej, której budynek KK także chce zagarnąć, ale w tym wypadku na podstawie skandalicznego procesu, jaki w latach 2005 - 2007 (przypadek?) przeprowadził sobie KK z pisowskim ministrem Ujazdowskim, w tajemnicy przed wszystkimi zainteresowanymi. - moralny. Za każdym razem, gdy przy okazji jakiegokolwiek kościelnego święta słucham któregoś z biskupów nawołujących, by nie stawiać na pierwszym miejscu materialnego aspektu życia zastanawiam się, gdzie ci ludzie mają sumienie. Ciekawe, czy pieniądze z ew. wynajmu przeznaczą na pomoc jakimś dzieciom? Niestety, część tych ludzi prezentuje standard moralny bliski zera. Nikt rozsądny nie będzie np. wierzył rzecznikowi Kurii ani temu mecenasowi, który Kurię reprezentuje. Bo publiczną tajemnicą jest postępowanie obu panów wobec baletowej - jeszcze we wrześniu 2007 pokazywali uczniom tej szkoły drzwi, a w grudniu, gdy pis przegrał wybory, a o sprawie napisał Głos Wielkopolski (po interwencji Ewy Wycichowskiej) zaczęli twierdzić, że nigdy przenigdy nie chcieli baletowej z budynku przeganiać. Specyficzna moralnośc obu panów. Czarno widzę przyszłość Głoowskiej, ponieważ mają do czynienia z instytucja pazerną i absolutnie niegodną zaufania. Oczywiście wszystkie majątki, które w ostatnich latach KK otrzymał od państwa jako rekompsanty nie mają tu nic do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik stawki nierynkowe - czyli US sciagnie podatek? IP: *.icpnet.pl 06.09.08, 08:52 bo potraktuje roznice jako dochod? czy tez to dziala tylko dla smiertelnikow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www dlaczego tak się dzieje?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.08, 12:43 dlaczego klechy odzyskują tak łatwo "swoje" , a np żydzi nie mogą??? jaka jest różnica? dlaczego w tym kraju wszyscy tak się trzęsą przed czarną komuną? rzygać się chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: dlaczego tak się dzieje?? IP: *.icpnet.pl 06.09.08, 14:20 Z tym łatwo to bym nie przesadzał. Żydzi też otrzymują zwroty nieruchomości, tylko o tym tach chętnie GW nie napisze przecież. No bo jak? Co by były za komentarze, gdyby Żyd odzyskał budynki VIII LO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx i znowu jakiś niedouczony debil --- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 13:40 jw Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej 06.09.08, 13:03 No i znowu przychodzi wstydzić się za KK, czarni coraz mniej mają wspólnego z Chrześcijaństwem, to tylko faceci w czerni myślący o dobrach doczesnych. Biblia jest dla nich tylko książką do cytowania maluczkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej IP: *.icpnet.pl 06.09.08, 14:21 Nie stawiać rzeczy materialnych nad duchowymi na pewno nie oznacza nic nie mieć, oddać wszystko innym lub nie zarabiać na swojej własności. Mylisz pojęcia. Kościół jest zły bo odzyskuje swoje. No śmiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej 06.09.08, 15:21 Kolego bez podpisu - to KK jest tym kimś, kto "nic nie ma", "wszystko oddał innym" i teraz "nie może zarabiać na swojej własności"? (ciekawa swoją drogą definicja KK. Bardziej mi pasuje do banku. W życiu nie pomyślałbym, że KK jest powołany, by zarabiać). Nikt nie odbiera KK prawa do jego własności. Zapominasz jednak o drugiej stronie medalu - mówimu tu o kolejnych szkołach (dzieciakach, nauczycielach), które ta instytucja, odmieniająca "wartości" przez wszystkie przypadki, jest skłonna na bruk wyrzucić. Zapominasz także o ponad 3000 majątków, za które KK otrzymał już rekompensaty wyliczone zresztą przez jego własnych ekspertów, a więc bardzo korzystnie. Zapominasz także, ża państwo (a więc także ja) od kilkunastu lat funduje Kościołowi nauczanie religii. Jak pisałem wyżej - w tym wypadku KK "jest w prawie". Ale moralnie wypadł niestety znów tragicznie. W każdej poznańskiej szkole i każdym przedszkolu jest katecheza, za która państwo płaci. Moim skromnym zdaniem mógłby KK raz postąpić zgodnie ze swoimi własnymi naukami i np. wynająć te budynki na 99 lat za symboliczną złotówkę. Nie sądzę, aby biskup umarł z głosu... Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Kto zaplaci podatek od spadku i wydatki za .... 06.09.08, 14:37 ... dotychczasowe utrzymanie obu budynkow w dobrym stanie (remonty, ogrzewanie,itp.) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: Kto zaplaci podatek od spadku i wydatki za .. IP: *.icpnet.pl 06.09.08, 14:51 A z jakiej racji? Korzystali to mieli obowiązek utrzymywać obiekty w dobrym stanie technicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
kein_engel Re: Kto zaplaci podatek od spadku i wydatki za .. 06.09.08, 15:38 bylabym w stanie wybaczyc PRL-owi wszystko, co owczesnym i rpzyszlym pokoleniom zrobil, gdyby zrobili jedna rzecz- znacjonalizowali wszystko co koscielne w cholere i ich wygnali daleko stad. W budynku lo8 nie ma agencji towarszykeij czy czegos, tylko najlepsza szkola w miescie. Bardzo zwiazana z kosciolem zreszta. To mogliby troche tego slawnego 'milosierdzia ' itp okazac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej IP: 83.238.212.* 06.09.08, 23:55 Czy Poznański Chór Katedralny sam się finansuje? Czy kościół płaci za wynajem sal w szkołach do lekcji religii? Sku..synstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej IP: 213.92.128.* 07.09.08, 00:44 ...i tak o to Kościół kolejny raz pokazuje swoją prawdziwą twarz. Hipokryzja! Obłuda! Dla nich liczą się tylko pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej 07.09.08, 08:53 "....Za każdym razem, gdy przy okazji jakiegokolwiek kościelnego święta słucham któregoś z biskupów nawołujących, by nie stawiać na pierwszym miejscu materialnego aspektu życia zastanawiam się, gdzie ci ludzie mają sumienie...." W tym tonie co powyżej utrzymana jest większość wypowiedzi na tym topiku, a ja chciałam zadać nieśmiałe pytanie: - Od kiedy drogowskaz podąża drogą jaką wskazuje? A co do samego tematu to jestem szczęśliwa że ukończyłam VIII LO jeszcze za komuny, a na religię popołudniami chodziło się do przykoscielnej salki i nikomu nie przychodziły do głowy takie pomysły jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Chórek moralistów. IP: 78.152.31.* 07.09.08, 12:08 Niesłychanie podoba mi się ten chórek moralistów - ludzi oburzonych, że ten kto zrabował ma oddać zrabowane. Nawet jeśli obrabowany jest instytucją religijną. Ale poważniej ten chórek potraktuję jeśli ktoś z Was udowodni,m że po tym jak Wam ukradziono samochód czy inne cenne mienie to oświadczyliście, że nie domagacie się od złodzieja zwrotu mienia - ot tak z chrześcijańskiego czy ateistycznego dobrego serca. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Chórek moralistów. 07.09.08, 13:18 Trzeba pamiętać, że KK jest podmiotem gospodarczym o niebywałych przywilejach. Jeżeli to nie zostanie ukrócone, podstawy świeckiego państwa mogą być zagrożone. W głowie mi się nie mieści, jak można popierać instytucję, która ogranicza swobody obywatelskie. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Chórek moralistów. 07.09.08, 19:36 Gość portalu: z napisał(a): > Niesłychanie podoba mi się ten chórek moralistów - ludzi oburzonych, że ten kto > zrabował ma oddać zrabowane. Nawet jeśli obrabowany jest instytucją religijną. > Ale poważniej ten chórek potraktuję jeśli ktoś z Was udowodni,m że po tym jak W > am ukradziono samochód czy inne cenne mienie to oświadczyliście, że nie domagac > ie się od złodzieja zwrotu mienia - ot tak z chrześcijańskiego czy ateistyczneg > o dobrego serca. Myślę, że nic nie zrozumiałeś z powyższych postów albo nawet ich nie przeczytałeś. Nikt chyba nie kwestionował prawa KK do tego budynku. Wskazywano jednak, że KK w innych sprawach otrzymuje ogromne dofinansowanie ze strony państwa, a skoro mowa o budynkach zajmowanych nie przez bank np., tylko przez szkoły, mógłby wykazać się dobrą wolą i postąpić wg swych własnych wskazówek. KK domagał się rekompensaty za ok 3400 majątków w skali kraju. Dostał ją już za ponad 3000, najczęściej wyliczane przez kościelnych ekspertów, a więc bardzo korzystnie. Porównujesz więc sprawy nieporównywalne. Bo nikt z nas nie jest tak bogaty, jak ta instytucja i nikt z nas nie otrzymuje na co dzień ogromych pieniędzy od "złodzieja". A tu KK domaga się majątku od kogoś, od kogo kasę na co dzień dostaje. Na katechetów, na budowę światyni, na uczelnie katolickie etc etc... Dodaj ulgi podatkowe... Porównujesz po prostu sprawy nieporównywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aurora Re: Chórek moralistów. IP: *.icpnet.pl 18.03.09, 22:47 ale czy to zrabowane było przez tego "obrabowanego" uczciwie pozyskane? bo wszyscy tylko potrafią się cofać do czasów powojennych, kiedy ta straszna komuna odbierała kościołowi majątek, ale nikt jakoś nie ma ochoty do grzebania w tym, jak te "kościelne" majątki zostały przez tę instytycję pozyskane... a jeżeli chodzi o budynek VIII LO - czy kościół spłacił w końcu zaciagnięy przez księdza-założyciela kredyt? bo po spadek po ksiedzu to łapki wyciągają, a przecież w skład spadku wchodzą nie tylko dobra, ale też długi Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej 07.09.08, 19:39 lili_marleen napisała: > - Od kiedy drogowskaz podąża drogą jaką wskazuje? dobre pytanie ;-)) w każdym razie w pedagogice jest takie powiedzenie, że nauki pouczają, a pociągają przykłady. Czy jakoś podobnie... Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej 07.09.08, 23:23 kazek100 napisał: "... w pedagogice jest takie powiedzenie, że nauki pouczają, a pociągają przykłady. Czy jakoś podobnie..." Od nauk w kościele są rzadko "czyści moralnie" kaznodzieje, a przykładami są święci, których poszczególne "legendy" się produkuje wg potrzeby od setek lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek47 Re: Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej IP: *.icpnet.pl 11.02.09, 22:16 A ja się pytam jak ks.Piotrowski stał się właścicielem tej ziemi.Jest napisane ,że należała do niego ale jak się stał jej właścicielem tego jakos sie nie pisze.Może ktos wie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej 12.02.09, 10:46 Cóż, bywa tak, że ktoś majętny nie ma spadkobierców, bądź nie ma ochoty uszczęśliwić rodziny, więc w konkury stają różne hieny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Zazdrosc george , moze gjeremek co ci zostawil IP: *.eastwest.com.pl 13.02.09, 11:44 w testamencie, wywiad z Hanan Krall w sam raz dla Ciebie i ksiazka Dawkinsa z autografem. Odpowiedz Link Zgłoś
hermionk Ósemka 18.03.09, 18:33 Kłamstwo! Jedno wielkie kłamstwo!! Kuria jest tak pazerna, że zażądała 2 miliony rocznie za dzierżawę!! Miasto nie ma takich pieniędzy, więc teraz się wypiął i moja szkoła z długoletnią tradycją i tyloma osiągnięciami ma być przeniesiona gdzieś. To będzie koniec elitarnego 8LO, liceum z czołówek rankingów. Kuria nawet nie chce rozmawiać, musi mieć ten budynek i koniec. Dlaczego? Żeby wsadzić tam inna szkółkę. Jestem praktykującą katoliczką, ale takie postępowanie biskupa doprowadza tylko do spięć i utraty zaufania do Kościoła!! Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Ósemka 18.03.09, 23:20 hermionk napisała: > ...szkoła z długoletnią tradycją i tyloma osiągnięciami ma być przeniesiona gdzieś. To > będzie koniec elitarnego 8LO, liceum z czołówek rankingów. Na szczęście to nie budynek odpowiada za poziom szkoły, ale nauczyciele i uczniowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasterz Spokojnie! IP: 95.108.1.* 27.07.10, 11:41 Kuria obiecała, że dogada się z dyrekcją VIII LO i znacznie zmniejszy opłatę za dzierżawę w zamian za umieszczenie kamer w męskiej szatni. Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej 20.03.09, 22:01 wygląda to na akcję w stylu poruszanej na antenie TERAZ MY, przy czym tam chodziło o sprzedaż i w grę wchodziło kilkaset tysięcy zł, a nie 1,8 mln (sic!) za czynsz rocznie, normalnie rozbój w biały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzyk.mozart@wp.pl Re: Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej IP: *.izacom.pl 26.03.09, 17:44 Ciekawe czy Metropolita słyszał kiedyś koncert Jacka Kortusa?????? Oby nie bo jest on wychowankiem szkoły muzycznej przy ulicy Głogowskiej i był "TYLKO" finalistą ostatniego konkursu Chopinowskiego!!!!!!!!! Jestem katolikiem i wcale się tego nie wstydzę bo ja wierzę w BOGA a nie w Kościół Katolicki inaczej już dawno moja wiara nie miała by sensu! Metropolitę Poznańskiego można bez żadnych wyrzutów sumienia nazwać współczesnym faryzeuszem i uczonym w piśmie ich sposób myślenia był identyczny!!!!!!!!!!!!!! Kuria zachowuje się jak kupcy i handlarze w świątyni jerozolimskiej a jak zareagował Jezus gdy ich zobaczył w świątyni wie każdy kto czytał chociaż pobieżnie Nowy Testament Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m@rek Re: Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 17:58 przestańcie chodzic na rele, dajcie znać do któregoś z programów w TV, kilka stacji do wyboru, przyjadą i sukienkowym rura zmięknie. Biadolenie na nic się zda. jak będziecie bierni to jeszcze będziecie musieli zanosić dziesięcinę do biskupa. Odpowiedz Link Zgłoś
skrzypek_glogowska90 szkola 03.04.09, 01:41 wlasciciel ma prawo do swoich terenow. co z nami? Odpowiedz Link Zgłoś
tomekster Re: Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej 27.07.10, 10:34 Nie, nie spłacił, ale z mojej wiedzy wynika, że z prawnego punktu widzenia, sprawa o spłatę kredytu uległa przedawnieniu, w związku z czym budynek pozostaje własnością kościoła. Stąd wynika cały problem radnych. Gdyby istniała luka prawna, lub przepis stwierdzający, że budynek w związku z niespłaceniem kredytu zostaje odebrany właścicielowi, nie byłoby całej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Kuria odzyskała szkoły przy Głogowskiej 28.07.10, 11:17 faktem jest,że sukienkowi skorzystali z kruczka prawnego a jeszcze bardziej z dewocyjnej przychylnosci sądu.bez przekrętów żyć nie mogą.pazerność koscioła nie ma granic. mam nadzieję,że za wynajmowane od miasta powierzchnie kuria zapłaci od 1 września opłaty proporcjonalne do wyłudzonych korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś