hubalaga 14.09.08, 21:23 No cóż... Dlaczego nie jestem zaskoczony? Sam zostałem oszukany i może nie w podobny sposób, to Policja też jak na razie nie wykazała się najlepiej... Tu można o tym poczytać: hubalaga.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zigzaur www.uwaga.oszust 15.09.08, 00:30 Panie Wittmann, powiedz pan, że jesteś krewnym słynnego czołgisty Michaela Wittmanna. Oszust się przestraszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ten co zwykle znowu dziennikarzyna niedouczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 16:48 Ilu jeszcze niedouczonych dziennikarzy będzie pisało brednie. Jeśli to wszystko co opisałeś K. Gajewski to prawda. To policja do nie prowadzi postępowania bo to zwykłe. Powtórzę ZWYKLE niedotrzymanie umowy kupna sprzedaży. Ale to trzeba wiedzieć a wcześniej się pouczyć z prawa cywilnego. Oj, następcy Ącki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaCki Czy dziennikarz przeprosi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 17:19 Czy dziennikarz przeprosi Policje i nauczy podstaw prawa cywilnego? A może bohater artykułu to jakaś bliższa lub dalsza rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Re: www.uwaga.oszust IP: *.acn.waw.pl 15.09.08, 01:21 Przeczytałem Twoją historię z linka- no cóż, szkoda gadać- i trudno znaleźć cenzuralne słowa na cwaniactwo allegro. Założę się zresztą, że punktu, na który powołało się allegro nie było w regulaminie, gdy zmieniałeś dane, no ale jak to udowodnić, kiedy w internecie wszystko można poprawić (a pisanie przez allegro o tym że za każdym razem logując się, akceptujesz regulamin jest nielogiczne- bo przecież, akceptujesz regulamin w obecnej formie- i zobowiązujesz się go nie łamać, ale nie odpowiadasz za to że to co robiłeś kiedyś jest niezgodne z obecnym regulaminem- bo przecież prawo nie działa wstecz. A jeśli ten punkt w regulaminie był już wtedy gdy zmieniłeś dane, to tym bardziej nie rozumiem po co o tym wspomniano w liście). Trzeba by chyba zapisywać zrzut ekranu każdego regulaminu, który elektronicznie się podpisuje- co pewnie i tak nie stanowiłoby wystarczającego dowodu. A już to, że jest udostępniona opcja zmiany danych, która jednocześnie jest złamaniem regulaminu jest rodem ze stadionu Bundesabsurd:D Boże, w jakim my świecie żyjemy..:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: www.uwaga.oszust IP: *.icpnet.pl 15.09.08, 08:36 Wygląda na to, że blokowanie kont przez allegro jest dość powszechnie stosowane i to niekoniecznie uczciwie! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44960&w=73185835&a=73185835 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Ten "pokrzywdzony" to jakiś kretyn IP: *.pureserver.info 15.09.08, 11:00 Leci na policję zamiast zapoznać się z polskimi przepisami o ochronie konsumenta i z nich skorzystać. Nic dziwnego, że go policja olała. A Gazeta zamiast powtarzać skargi niezbyt rozgarniętych kupujących mogłaby trochę rozpropagować wiedzę konsumencką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figurant www.uwaga.oszust IP: *.icpnet.pl 15.09.08, 11:12 do gościa "nn" juz tak nie ma kto pracoewać a w/gPana wszyscy mają studiować prawa i przepisy.A przecież oszust pozostaje oszustem i bez wyroku sądowego.Co do wyroku w każdej karze oprócz naprawienia szkody powinien być czynnik odstraszający o tym wiedziano już w starożytnym Egipcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Prawo jest dla obywateli, a dla kogóżby jeszcze? IP: *.pureserver.info 15.09.08, 11:19 Trudno żeby policja latała z wywieszonym jęzorem i załatwiała za niezbyt rozgarniętego, ale za to nerwowego obywatela taką elementarną sprawę jak np. pisemna reklamacja.nn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CX Szkoda mi ciebie IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.08, 11:31 Jeśli komuś zapłaciłem 100, 200 czy 1000 zł i nie otrzymałem towaru to jest to przestępstwo czy ci się to podoba czy nie. Oczywiście warto wcześniej wysłać poleconym wezwanie do zapłaty, ale to formalnie nie jest konieczne by Policja przyjęła zgłoszenie i wszczeła postępowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn I, jak widać, umorzyła IP: *.pureserver.info 15.09.08, 11:45 I słusznie. Są granice absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: I, jak widać, umorzyła 15.09.08, 14:55 I ty je przekroczyłeś! To były 2 miesiące! Ileż można czekać: 2lata, a może 222lata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młotek Re: I, jak widać, umorzyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 17:00 W tego typu sprawach składa się pozew do sądu. Ale skąd to można wiedzieć. Pewnie z gazety wyborczej zwłaszcza z dodatku poznańskiego od wybitnej klasy redaktorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StraszliwyBandzior Brak towaru to sprawa z zakresu prawa cywilnego. IP: *.e-wro.net.pl 15.09.08, 13:22 Czy Ci się to podoba, czy nie. Policji nic do tego tak długo, jak długo nie ma dowodów na to, że sprzedawca nie miał zamiaru w ogóle zamówionego towaru wysłać. Gdybyś na przykład doniósł na mnie, miałbyś przechlapane. Już kilku cwaniutkich klientów upupiłem procesami o naruszenie dóbr osobistych i doniesieniami do organów ścigania o przestępstwa przeciwko wymiarowi sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młotek CX strasznie się mylisz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 16:56 > Jeśli komuś zapłaciłem 100, 200 czy 1000 zł i nie otrzymałem towaru > to jest to przestępstwo czy ci się to podoba czy nie. CX to właśnie takimi bredniami wypisywanymi przez niedouczonych dziennikarzy, którym nawet do federacji konsumentów nie zadzwonią ukazują się takie brednie. Widzisz napisze taki pismak głupotki zamiesza takim jak ty w główkach a to co on opisał to zwykłe niedotrzymanie umowy klupna sprzedaży. Dziennikarzu ponoś odpowiedzialność za to co piszesz, mówisz i pokazujesz tendencyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx dla policji zabicie człowieka na Bałtyckiej też IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 12:48 też nie ma znamion przestepstwa, bo policjanci są nadal na wolności, a na dodatek mogą nadal pracować w policji, gratulacje dla policji, to niezła przechowalnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YYY Re: dla policji zabicie człowieka na Bałtyckiej t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 17:07 > też nie ma znamion przestepstwa, bo policjanci są nadal na wolności, a na > dodatek mogą nadal pracować w policji, gratulacje dla policji, to niezła > przechowalnia Następny "uczony" XXX prawnik. Kiedy tacy jak Ty zrozumią, że można tylko tyle zrobić na ile zezwala prawo. Mam nadzieje, że kiedyż to zrozumiesz. Choć do końca nie jestem pewny bo pewnie prawa uczysz się od pismaków piszących brednie i wymyślających pismackie prawo które faktycznie nie istnieje. Nie czytaj pismackich bredni tylko książki prawnicze to się coś z nich dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: dla policji zabicie człowieka na Bałtyckiej t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 19:56 jakby wszyscy byli tacy jak ty yyy, prawnikami, to broń nas Boże, głupiś palant i nic więcej "mądry prawniku" żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bardzo serdecznie Gdzie ta żenada? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 23:49 Napisz, gdzie ta żenada. Nauczcie się ludzie, że urząd może tylko tyle na ile mu zezwala prawo i nic więcej. Gdzie w powyższym zdaniu ZZZ jest żenada. To nie żenada mój drogi, to ogólnie przyjęta zasada prawna. A za komplement "głupi palant" bardzo serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StraszliwyBandzior Klienci to cwaniaczki, ale niezbyt mądre. IP: *.e-wro.net.pl 15.09.08, 13:15 Powyższy przykład to świetna ilustracja tego problemu. Wystarczy poczytać "Cafe Pomoc" na Allegro. Nie dostałeś towaru, biegnij na policję! Tego typu rad są tam setki. Tymczasem oszustwo to przestępstwo zaplanowane PRZED, a nie PO wpłacie przez klienta pieniędzy. Jeśli policjanci podjęli czynności sprawdzające i czynności te wykazały, że właściciel po pierwsze faktycznie miał wypadek, po drugie do momentu wypadku wywiązywał się z zobowiązań, mieli psi (nomen omen) obowiązek umorzyć postępowanie. Właściwie należałoby wręcz odmówić jego wszczęcia. Tymczasem każdy klient jest przekonany, że brak towaru po wpłacie to oszustwo. Tak nie jest, nie każde niedotrzymanie warunków umowy jest przestępstwem. Niestety wiem z własnego doświadczenia, że klientom marzy się prawo prymitywne, kiedy jedyną przesłanką karalności czynu jest subiektywne poczucie pokrzywdzenia u jednej ze stron umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arm Re: Klienci to cwaniaczki, ale niezbyt mądre. IP: *.chello.pl 15.09.08, 15:57 A kto napisał, ze to allegro? Pewnie płyn "do czyszczenia chromu" kupował na szemranym sklepie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Klienci to cwaniaczki, ale niezbyt mądre. IP: *.icpnet.pl 15.09.08, 16:58 Bandziorze, rozważania, czy właściciel sklepu skręcił sobie kostkę po otrzymaniu zapłaty, czy też przed są funta kłaków warte. Sklep nie wywiązał się z umowy i to jest sedno sprawy. A takie wypowiedzi jak Twoje nadszarpują jedynie zaufanie klientów i oznaczają, że na dłuższą metę to raczej Ty jesteś nierozgarnięty (lub cwaniaczkiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Klienci to cwaniaczki, ale niezbyt mądre. IP: *.icpnet.pl 15.09.08, 22:40 od kiedy niezawinione niewywiązanie się z umowy jest przestępstwem? jak kupisz spleślniały jogurt to też idziesz z nim na policję? dziennikarze przed nazwaniem kogoś oszustem mogliby się skonsultować z jakimś prawnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Klienci to cwaniaczki, ale niezbyt mądre. IP: *.icpnet.pl 15.09.08, 23:02 nn, w baaardzo wąski sposób pojmujesz kwestię niezawinienia. Co klienta takiego sklepiku interesuje, że pan Józio skręcił sobie kostkę? A czy nie pomyślałeś, że zakładając sklep internetowy pan Józio powinien również zabezpieczyć się na taką sytuację? Przecież takie pseudo sklepiki internetowe, to nic innego jak handel stolikowy na początku lat 90-ych (realizowany tylko innymi technikami)? Tacy Józie, Bandziory i inne cwaniaczki podkopują tylko zaufanie klientów do tej formy handlu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Klienci to cwaniaczki, ale niezbyt mądre. IP: *.icpnet.pl 15.09.08, 19:54 Bandziorze, człowiek dokonał zakupu w SKLEPIE internetowym, zapłacił za towar i go nie otrzymal - jeżeli to nazywasz "subiektywnym poczuciem pokrzywdzenia" i uwazasz, ze sytuacji takiej nie nazywa sie oszustwem to musisz nie byc w pełni władz umyslowych. Życze ci, aby ktoś tez tak ciebie "nie oszukał" tylko na wiele większa kwotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szechter Re: www.uwaga.oszust IP: *.rev.netart.pl 15.09.08, 17:07 130 PLN ufff ta kwota powala :) Panie Adamie współczuje Panu ,że się Pan kompromituje na łamach GW. W dodatku oparte na domniemaniu oskarżanie osoby o czyn którego nie popełniła (do czasu zasądzenia wyroku właściciel sklepu jest niewinny) to przestępstwo i może być ścigane z urzędu jeśli odbywa się przy pomocy środków masowego przekazu a niechybnie GW do takich należy. GW to już nawet nie tabloid bo tam przynajmniej opisują sprawy znanych osób i duże kwoty a nie jakiegoś frustrata który nie potrafi zrozumieć wypadku losowego. Czego się spodziewać po gazecie której naczelny nawet nie potrafi się przyznać do swojego prawdziwego nazwiska... A GW jak zwykle zajmuje się pierdołami - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: www.uwaga.oszust IP: *.icpnet.pl 15.09.08, 17:18 Kwota 130 zł Ciebie może i nie powala, a dla kogoś innego może być istotna. Jeśli sklep nie wywiązuje się z umowy, to jest to naganne i powinno być tępione z całą mocą. Może nie wiesz co to w handlu jest zaufanie!? I nie mieszaj do tego GW ani jej redaktora naczelnego, bo korzystasz jednak z jej forum. Jeśli nie masz zaufania do GW i jej redaktora naczelnego, to się tutaj nie szwędaj. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8778 www.uwaga.oszust 15.09.08, 19:04 Ja robię zakupy przez internet, ale płace dopiero przy odbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
powszechna2009 Re: www.uwaga.oszust 15.09.08, 22:19 jolanta8778 napisała: > Ja robię zakupy przez internet, ale płace dopiero przy odbiorze. I co z tego? wysłać Tobie cegłę lub Ludwik, płatny przy odbiorze? Odpowiedz Link Zgłoś
zielas61 www.uwaga.oszust 15.09.08, 22:23 znam bardzo podobny przypadek, gdzie osoba sprzedająca przedmioty na allegro miała poważny wypadek i wylądowała w szpitalu. Nikt z rodziny nie znał haseł do konta bankowego tego użytkownika, i pomimo chęci zwrotu wpłaconych pieniędzy nie było takiej opcji. Dodam tylko, że formalności załatwiane z BOK allegro to była droga przez mękę. Ogólnie: posypały się niepotrzebne negatywy... Odpowiedz Link Zgłoś