Dodaj do ulubionych

Co sie stalo z kolorami tramwajow ??

25.10.03, 12:38
Jeszcze calkiem niedawno wszystkie tramwaje i autobusy byly w jednakowych
kolorach - zielono- zoltych. Od jakiegos czasu spora ich wiekszosc zostala
pomalowana, obklejona reklamami. Obrzydliwe - kazdy tramwaj wyglada inaczej.
Przykre to ze znow reklama i zysk wygraly z estetyka.
Mysle tez, ze jest to dobry temat do poruszenia przez redakcje GW.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: Co sie stalo z kolorami tramwajow ?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.10.03, 12:41
      Masz chyba obsesje na punkcie tramwajów
      • mr.elwood Re: Co sie stalo z kolorami tramwajow ?? 25.10.03, 12:48
        Ciekawy wniosek - mozesz go uzasadnic ?
        Rozumiem ze mozesz mnie nie lubic ale jak za wszelka cene chcesz mi dogadac to
        rob to przynajmniej sensownie.
        • Gość: 3704 Re: Co sie stalo z kolorami tramwajow ?? IP: *.udn.pl 25.10.03, 12:51
          To moze ja?
          Otoz obserwuje sie staly odplyw klientow reklamowych z tramwajow. Jest teraz
          znacznie znacznie wiecej tramwajow zielonych niz na przyklad 2-3 lata temu. Na
          autobusach troszke inaczej to wyglada bo obecnie pokonczyly sie gwarancje na
          lakier i MPK nakleja folie reklamowe na wozy niskopodlogowe, co jest nieco
          tansze dla reklamujacego sie i przez to atrakcyjne, wiec "wzielo".
          W zwiazku z tym pytanie z pierwszego posta istotnie mozna uznac za lekko
          obsesyjne :)
          3704
          • mr.elwood Re: Co sie stalo z kolorami tramwajow ?? 25.10.03, 13:08
            Obsesja to to nie jest. Po prostu nie podoba mi sie, ze pojazdy komunikacji
            miejskiej nie sa latwo rozpoznawalne, maja obrzydliwe pstrokate reklamy. Nie
            mam nic przeciwko reklamom, ale w umiarkowanych ilosciach. Moga byc
            ponaklejane na bokach autobusow i tramwajow, ale niech zachowane beda ogolne
            barwy tych pojazdow.
            Jezeli uwazacie wyrazenie swojej opinii w sposob merytoryczny i uzasadniony,
            za obsesje- to istnienie tego forum nie ma zadnego sensu, bo okaze sie ze
            kazdy ma na jakims punkcie obsesje.
        • Gość: Tomek Re: Co sie stalo z kolorami tramwajow ?? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.10.03, 13:04
          Sorka, pomylilem Cie z tym fanatykiem El coś tam.

Jesli chodzi o trmawaje to musisz sie z tym pogodzic. Mi tez to sie nie podoba
          ale z kapitalizmem nie wygrasz. Szkoda tylko, ze przemalowywane sa cale
          tramwaje. Mozna przeciez umieszczac na nich mniejsze reklamy, tak aby bylo
          widac zielony kolor.
          • mr.elwood Re: Co sie stalo z kolorami tramwajow ?? 25.10.03, 13:11
            Zgadzam sie calkowicie. Nawet podobnie napisalem post wyzej.
            Glownie chodzi o umiar w reklamach, a polscy specjalisci od reklamy nie znaja
            tego pojecia - filmy przerywane kilka razy po pare minut, natretni studenci z
            ulotkami na kazdym kroku.... Trudno z tym wygrac.
            • Gość: michal Re: Co sie stalo z kolorami tramwajow ?? IP: *.piastlan.net / *.piastlan.net 25.10.03, 15:38
              co do tramwajow i autobusow to rzeczywiscie troche te reklamy duze, ale jest
              jeden plus kiedys jak naklejali reklamy to szyby tez byly zaklejone i nic widac
              nie bylo teraz to sie zmienilo. przynajmniej widze gdzie jade :) ale nie
              zgadzam sie z tym co napisales o studentach z ulotkami, przeciez oni ich nikomu
              na sile nie wciskaja, jak chcesz to bierzesz jak nie to nie. a zreszta branie
              ulotek jest fajne, niech sobie zarobia ! :)))

pozdrawiam michal
              • mr.elwood Re: Co sie stalo z kolorami tramwajow ?? 25.10.03, 15:58
                A propos autobusow - to pare dni temu widzialem reklamy na autobusie ktore
                byly co prawda polprzezroczyste ale zaslanialy ponad polowe powierzchni okien.

W kwestii studentow:
                przytocze tu wypowiedz znajomego- "Nie znoszę ulotkarzy. Czuję się przez nich
                napastowany. Idę zamyślony, a tu nagle ktoś zmierza w moim kierunku z
                wyciągniętą ręką i najwyraźniej zamierza mnie dotknąć, a przynajmniej naruszyć
                moją strefę prywatności.

To jest jedna z najbardziej natarczywych i agresywnych form reklamy, jaką
                znam."

I zgadzam sie w 100% z ta wypowiedzia. Czesto biore - wlasnie dlatego ze mi
                zal tych studentow(ulotka taka laduje 10 metrow dalej w koszu na smieci). Nie
                zmienia to faktu ze nie znosze tej formy reklamy i zawsze bede jej przeciwny.
                I to nie jest kwestia tego ze jak sie nie chce to sie nie bierze. Na
                niektorych ulicach poznania studenci z ulotkami stoja co parenascie metrow i
                nie mozna sie skupic na wlasnych myslach albo na rozmowie z towarzyszacym
                znajomym. Tak wiec Michale, nie wyzywam ulotkarzy, nie mowie im niemilych zdan
                i nawet czesto biore od nich ulotke - jednak taka forma reklamy bedzie przeze
                mnie zawsze krytykowana.

Pozdrawiiam
                • Gość: michal Re: Co sie stalo z kolorami tramwajow ?? IP: *.piastlan.net / *.piastlan.net 25.10.03, 16:27
                  nie no jasne kazdy ma prawo do wlasnego zdania. ale szczerze mowiac nie
                  spotkalem sie z ulotkarzami ktorzy wciskaja ulotki. coraz czesciej chodze
                  (chodzimy) po miescie (uklon w strone anki9009 :)) i zawsze bierzemy ulotki,
                  lecz nigdy nam ich na sile nie wciska. moze mamy poprostu takie szczescie na
                  dobrych ulotkarzy. mimo wszystko masz prawo miec wlasne zdanie na ich temat.
                  co do autobusow to wlasnie o to mi chodzilo ze te reklamy sa po prostu
                  ladniejsze niz kiedys, na pewno sa uciazliwe ale chyba troche mniej niz kiedys.

pozdrawiam michal
                • mankut400 ulotki 25.10.03, 19:59
                  mr.elwood napisał:

>Czesto biore - wlasnie dlatego ze mi
                  > zal tych studentow(ulotka taka laduje 10 metrow dalej w koszu na smieci).

No to jesteś wyjątkiem ;)
                  Najczęście ulotki lądują na ziemi - obejrzyjcie sobie chodniki w miejscach
                  gdzie prowadzone są akcje ulotkowe.
                  • Gość: michal Re: ulotki IP: *.piastlan.net / *.piastlan.net 25.10.03, 20:14
                    > No to jesteś wyjątkiem ;)
                    > Najczęście ulotki lądują na ziemi - obejrzyjcie sobie chodniki w miejscach
                    > gdzie prowadzone są akcje ulotkowe.

bo ludzie poprostu nie mysla. jezeli ktos chce pomuc tym studentom to niech
                    wezma ulotki i niech je wyrzuca do jakiegos kosz. bo jezeli wyrzucisz ulotke
                    obok tej osoby na ziemie to oni przez to maja klopoty. przychodzi osoba ktora
                    ich rozlicza i maja za to gnoj (sory za wyrazenie). jezeli ktos chce odrazu
                    wyrzucic ulotke na ziemie to niech jej nie bierze poprostu.

pozdrawiam michal (ja do kosza wyrzucam) :)
    • Gość: lukaszbandi Re: Co sie stalo z kolorami tramwajow ?? IP: *.icpnet.pl 25.10.03, 17:50
      Każdy tramwaj po modernizacji ma 2 lata gwarancji na lakier, ostatnio pod
      reklame zostaly wpisane Tatry (maja juz strasznie zniszczony lakier), ale nikt
      ich nie chce. Reklamy sa ok, to konkretny dochod MPK. U nas i tak wygladaja
      calkiem przyzwoicie, w Łodzi każdy wagon dwuwagonowego składy miewa inną
      reklamę lub jeden jest w reklamie a drugi w malowaniu zakladowym.
    • mankut400 Re: Co sie stalo z kolorami tramwajow ?? 25.10.03, 19:55
      mr.elwood napisał:

> Jeszcze calkiem niedawno wszystkie tramwaje i autobusy byly w jednakowych
      > kolorach - zielono- zoltych.
      Oj niedobrze, coś wcześnie masz kłopoty z pamięcią. Jeszcze niedawno WSZYSTKIE
      (nie licząc "tatr", nowych autobusów i pojedynczych tramwajów) pojazdy liniowe
      były wymalowane reklamami. Dopiero tak od dwóch lat powracają do łask "barwy
      zakładowe" - powracają, bo nie ma reklamodawców.
      I jeszcze jedno: na moje skrzywione gusta (bo nie podoba mi się Tarasewicz ;) )
      zdecydowana większość reklam jest przyzwoita pod względem plastycznym. Nawet
      malowanie całych wagonów generalnie jest robione ze smakiem, reklama nie
      ogranicza się do naklejenia literek z fontu Arial czy Times wyciętych na
      ploterze tnącym z folii samoprzylepnej.
      Natomiast NIE AKCEPTUJĘ reklam naklejanych również na boczne szyby. Nie
      przeszkadzają mi reklamy na tylnych ścianach (i szybach) autobusów - a na
      dodatek uważam je za bardzo skuteczne.
      • Gość: lukaszbandi Re: Co sie stalo z kolorami tramwajow ?? IP: *.icpnet.pl 25.10.03, 20:09
        Pragnę tylko zauważyć, że to nie brak reklamodawców lecz wspominana przeze
        mnie gwarancja na lakier jest powodem sporej ilości zakładowych malowań.
        • lowca.masek Re: Co sie stalo z kolorami tramwajow ?? 26.10.03, 09:30
          Gość portalu: lukaszbandi napisał(a):

> Pragnę tylko zauważyć, że to nie brak reklamodawców lecz wspominana przeze
          > mnie gwarancja na lakier jest powodem sporej ilości zakładowych malowań.
          Jaka tam gwarancja. Jak reklamodawcy walili do MPK drzwiami i oknami, to
          tramwaj już z remontu wyjeżdżał obsmarowany i nikt nie robił problemu!
    • magda_s4 Ja tam nie narzekam 26.10.03, 14:30
      Mnie to nie przeszkadza. Jest z tego i pożytek - nie musimy płacić więcej za
      bilety. A jeszcze, jeśli reklama jest ładna... No, no!
      A takie są prawa rynku. Zapraszam do Londynu, gdzie słynne czerwone piętrowce
      reklamy (wszystkiego, co się da) mają ponaklejane po każdej stronie :-)
      • mr.elwood Re: Ja tam nie narzekam 26.10.03, 16:12
        Ale jak sama stwierdzasz - "czerwone pietrowce". A u nas czasem nawet skrawka
        tego zielonego "charakterystycznego" koloru nie widac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka