Dodaj do ulubionych

Miasta partnerskie raczej na papierze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 16:43
Miasto Poznań wysłało pieniądze (PODATNIKÓW) na wsparcie terorystów
z Nablusa ! Dlaczego Pan Soboń o TYM nie mówi ?!?!?!?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Pozuelo de alcorcon a nie alarcon IP: *.echostar.pl 15.12.08, 17:22
      !
    • Gość: Sinostudent Jak niby miasto namawialo do wyjazdow do Shenzhenu IP: 221.198.104.* 15.12.08, 17:42
      ???
      To studenci byli sie raz pytac co z wymianami i dowiedzieli sie, ze
      wspolpraca jest na papierze i to rowniez z winy Chin. O jakichs
      namowach nic nie wiem.
    • Gość: maks Miasta partnerskie raczej na papierze IP: *.lan-177.netconnect.pl 15.12.08, 19:25
      Problem nie dotyczy niestety tylko Poznania.Moje miasteczko ma umowe
      partnerską z miastami w Niemczech, Belgii i Francji. Oprócz
      kurtuazyjnych wzajemnych wizyt burmistrzów niz innego sie nie
      dzieje.
      • Gość: sunny Re: Miasta partnerskie raczej na papierze IP: *.icpnet.pl 15.12.08, 20:55

pozdrawiam serdecznie!
    • Gość: celtofilka;) Rennes i Dom Bretanii IP: *.icpnet.pl 15.12.08, 22:27
      Ktoś zapomniał napisać o trwającej od lat i bardzo owocnej wymianie kulturalnej
      z Rennes, stolicy regionu Ille-et-Vilaine w Bretanii. Dowodem na istnienie
      takowej jest Dom Bretanii w Poznaniu, instytucja kulturalno-oświatowa, gdzie
      funkcjonuje biblioteka, kursy francuskiego i innych języków, oraz odbywają sie
      darmowe koncerty, wystawy, odczyty i projekcje filmów. Dom publikuje też własne
      wydawnictwa. Bywam tam od lat jako słuchacz koncertów i odczytów, ale na kursy
      nie chodzę, bo interesuje sie raczej obszarami anglojęzycznymi niż romańskimi.
      Ciekawy jest dwoisty charakter kultury, pokazywanej przez DB - z jednej strony
      "oficjalna" kultura romańska Francji, z drugiej, lokalna kultura celtycka. Ja
      tam bywam właśnie z tego drugiego powodu;) i nie tylko ja. Z tego co wiem, w
      Domu regularnie ćwiczy na instrumentach mnóstwo dzieciaków (i osób młodych
      duchem) zafascynowanych muzyką bretońską, tak że wpadając w środku dnia możemy
      usłyszeć tupotanie tancerzy, dźwięk dudów, fletów albo nawet harfy. Na kameralne
      koncerty przyjeżdżało już wielu znanych muzyków bretońskich (nigdy nie zapomnę
      duetu śpiewaczki Annie Ebrel z jej partnerem życiowym, jazzmanem Richardo del
      Fra.. A w tym roku słuchaliśmy znanego harfiarza i wokalistę Myrdhina.) To
      oczywiście tylko wycinek ich działalności, podkreślam że taktuję to wybiórczo i
      nie bywam na imprezach związanych z kulturą tylko i wyłącznie francuską, a jest
      ich jeszcze więcej.
      Gdyby tak przedstawiała sie współpraca z pozostałymi miastami partnerskimi,
      mielibyśmy naprawdę niesamowite klimaty w Poznaniu...
      • rennee12 Re: Rennes i Dom Bretanii 15.12.08, 23:11
        Popieram!!!! a ja chodze do Domu Bretanii na franca, wraz z grupą znajomych
        frankofilów. Poza tym Uniwerek w Rennes współpracuje z poznańskim Uniwerkiem
        Ekonomicznym w zakresie studiów Master Administration des Entreprises. Kto pisze
        te teksty sie pytam? jesteście niedoinformowani w tej gazecie, ze ludzie muszą
        przypominać o tego rodzaju zjawiskach w miescie
        • Gość: pyrek Re: Rennes i Dom Bretanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 15:23
          W Poznaniu mogłyby na MTP wystawić się wszystkie miasta partnerskie, w ramach
          których odbyłby się festiwal miast partnerskich - przedstawienie dorobku,
          kultury, kuchni lokalnej, itd.
    • Gość: jannek Miasta partnerskie raczej na papierze IP: *.lexell.com.pl 16.12.08, 18:04
      Tak sie sklada, ze znam tego Sobonia. Bardzo nam pomogl i nie bylo zadnych problemow z dotarciem do celu, do szkoly jednego z miast partnerskich. Ten artykul tez juz czytalem, tylko w echu miasta, autor pewnie ten sam. Jak napisac taki artykul, wszyscy wiemy. Zamienmy np miasta partnerskie na GW. Bedzie tak samo dobry. Jakies anonimowe komentarze, pare wyrwanych z kontekstu wypowiedzi urzedasa, cytat z niechetnych ust i ocena w tytule. Rewelacja. Co laczy ten artykul z dobrzm dobrym dziennikarstwem. Niewiele. Dobre dziennikarstwo raczej nie w GW.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka