lukask73 25.02.09, 14:05 Nie wiadomo, co o panu Hincu będziemy mówić za parę lat. Może trzeba będzie wymazać go z archiwum miejskiego? A co do Świerczewskiego, to proponuję wprowadzić zakaz mówienia o nim w szkołach reżymowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opax Walter zostanie zburzony 25.02.09, 15:10 Generał Świerczewski to legendarny dowódca oddziałów międzynarodowych w wojnie domowej w Hiszpanii. To dowódca II Armii wyzwalającej środkowo - południową część Europy w czasie II Wojny Światowej. To także dowódca oddziałów zwalczających jednostki Ukraińskiej Powstańczej Armii (UPA) działających na rzecz oderwania południowo - wschodniej części Polski. Nie wiem czym - poza ślepą nienawiścią - kierują się wnioskodawcy uchwały o zburzeniu pomnika. Jeżeli już taka uchwała miałaby przejść to proponuję by wnioskujący o zburzenie pomnika zapłacili za to sami lub by zapłaciły ich partie. Pieniądze z budżetu miasta proponuję wykorzystać np na rozbudowę przedszkola, których brak w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Walter zostanie zburzony 25.02.09, 15:48 > Generał Świerczewski to legendarny dowódca oddziałów międzynarodowych... Jakbym słyszał Włodka z Poronina i Georgiunia.. o ten ostani słychać jak szlocha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analog Walter zostanie zburzony IP: *.icpnet.pl 25.02.09, 15:35 "Norbert Napieraj z PiS: Właśnie o to walczyłem, odkąd zostałem radnym." I chyba tylko tym. a w miejsce Świerczewskiego pomnik braci kaczynskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Walter zostanie zburzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 16:11 To jest istota sprawy, o ktora chodzi Napierajom, Hincom i innym PiSdziorom: POmnik Wielkiego Kaczora w kazdym solectwie, gminie, osiedlu.. co tam Swierczewski, przeciez kasa miejska peka w szwach od nadmiaru gotowki.. a oni sie nie zrzuca na te inicjatywe, bo moga to zrobic za nasze: wybralista to macie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Walter zostanie zburzony IP: *.icpnet.pl 25.02.09, 16:04 Nie mam swego wyraźnego poglądu w tej sprawie, a nie jestem obeznany. Ciekaw jestem, czy rozwinie się dyskusja w tej sprawie. Z jednej strony obawiam się dogmatycznego zwalczania lewicowców umacniających władzę ludową, bez zwrócenia uwagi na możliwe inne spojrzenie na interes Polski, bez krytycznej oceny, jak to miało miejsce choćby wobec Pinocheta. Z drugiej strony obawiam się dogmatycznego podkreślania zasług wyzwalacza Polski, zwalczającego UPA, bez zwrócenia uwagi na taki drobiazg jak akcja Wisła, a takie wcale nierzadkie na lewicy głosy kojarzą mi się wyłącznie z serbskim nacjosocjalizmem Milosevica. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Georgiunio ma pogląd "Postawić pomnik Darwinowi" 25.02.09, 16:23 > Nie mam swego wyraźnego poglądu w tej sprawie, a nie jestem obeznany. Jednym ze znaczących, aczkolwiek mało znanych, wierzeń Darwina jest jego przekonanie o wyższości europejskiej rasy białej. Uważał on, że ludzie, wywodzący się od małpopodobnego stwora, stoją na różnym stopniu rozwoju i że niektóre rasy nadal posiadają cechy charakterystyczne dla zwierząt.1 Przekonanie to Darwin przedstawił w dziele The Descent of Man, które ukazało się po entuzjastycznym przyjęciu O powstawaniu gatunków. W pracy owej nie tylko porównuje niektóre ludy murzyńskie oraz australijskich tubylców do goryli, ale pisze także: "Może w niedalekiej przyszłości cywilizowane rasy w pełni zastąpią rasy słabe. Wyeliminowane zostaną także małpy człekokształtne, co sprawi, iż przepaść pomiędzy ludźmi a innymi gatunkami stanie się jeszcze większa. Z tego powodu można przypuszczać, że niektóre z małp znajdujących się obecnie za tubylcami australijskimi czy gorylami, a cywilizacyjnie będących bardziej posuniętymi w rozwoju niektóre rasy europejskie, wysuną się naprzód."2 Te kłamliwe teorie stały się naukową podstawą poglądów rasistowskich. Darwinizm, według którego życie jest nieustanną walką o byt, stał się także fundamentem nurtu nazwanego "socjodarwinizmem". Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Czy obrońcom Waltera kompletnie odbiło? 25.02.09, 16:16 Bo wpisy o pomnikach kaczorów na to wskazują. Nie wszyscy, którzy nie chcą mieć pomnika tego zbrodniarza i pijaka odpowiedzialnego za śmierć wielu tysięcy żołnierzy i AK i II Armii jest zwolennikiem Kaczorów. Kto to powiedział: "Dopóki nie odkryłem internetu dopóty nie wiedziałem ilu na świecie jest idiotów"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Czy obrońcom Waltera kompletnie odbiło? IP: *.icpnet.pl 25.02.09, 16:30 zupełnie na marginesie - jak odkryłem Allegro, to uwierzyłem jak wielu sensownych i uczciwych ludzi jest w tym narodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: Czy obrońcom Waltera kompletnie odbiło? 25.02.09, 18:32 renepoznan napisał: "Dopóki nie odkryłem internetu dopóty nie wiedziałem ilu na świecie jest idiotów"? No Renee - dawaj łapę! Bo tu się absolutnie zgadzamy. Ten stary lwowski futurolog jak zwykle miał rację. :) Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Co w pomniku jest ważniejsze 25.02.09, 16:45 - jego walory artystyczne czy osoba/wydarzenie, której jest poświęcony. Niestety, w PL to drugie. W efekcie mamy pomnik batmana przy katedrze czy blaszany koszmar na Pl. Mickiewicza. Za 300.000 zburzony zostanie bardzo dobry pomnik poświęcony facetowi, o którym coś wie Rene, ja też, bo był patronem szkoły, do której przez chwilę uczęszczałem i zostałem zmuszony do nauczenia się życiorysu. Ale kto dziś wie, kim był Świerczewski? Wystarczyłoby skuć napis, Waltera przerobić na Walkirię z obnażoną piersią i mielibyśmy cudny pomnik. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Co w pomniku jest ważniejsze 25.02.09, 17:02 Dwa miecze Georgiunio. Z Bogurodzicą... Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian A tak na poważnie to pomnik powinien zostać... 25.02.09, 17:11 zostać przebudowany i poświęcony Rotmistrzowi Pileckiemu. Może wtedy otworzyłyby się czaszki i przewietrzyły mózgi... Brytyjski historyk Michael Foot zaliczył rotmistrza w poczet sześciu najodważniejszych ludzi ruchu oporu podczas II wojny światowej. A w tym roku dzień śmierci Pileckiego stanie się prawdopodobnie świętem całej Unii Europejskiej. Jak informuje "Polska": Dzień jego śmierci, 25 maja, będzie w Unii obchodzony jako Międzynarodowy Dzień Bohaterów Walki z Totalitaryzmem. W środę projekt stosownej rezolucji został jednomyślnie przyjęty przez konserwatywną frakcję w europarlamencie. Cały europarlament ma w tej sprawie głosować w najbliższych tygodniach. Po wojnie Witold Pilecki został aresztowany przez komunistyczne władze. Funkcjonariusze UB torturowali go tak okrutnie, że, jak sam powiedział żonie podczas ostatniego widzenia: Oświęcim to była igraszka Odpowiedz Link Zgłoś
spinaker206 Re: A tak na poważnie to pomnik powinien zostać.. 25.02.09, 18:16 Jestem za Pileckim! Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: A tak na poważnie to pomnik powinien zostać.. 25.02.09, 18:29 To chyba nie za bardzo wypada wsadzać Pileckiego w buty Waltera? Odpowiedz Link Zgłoś
czuma_z_bazin 300 tys. ?! 25.02.09, 19:54 "3 marca na sesji rady miasta zaproponujemy poprawkę do budżetu, w ramach której chcemy przeznaczyć na ten cel 300 tys. zł. Pomnik możemy rozebrać do połowy roku, a jesienią założyć park." Wszystko fajnie, ale w obliczu kryzysu i znacznego spadku wpływu podatków lokalnych jest parę innych spraw w mieście na które można przeznaczyć owe 300 tys. zł. Jeśli Po-PISom tak bardzo przeszkadza trzeciorzędny pomnik niech zrobią zrzutę i odciążą dziurawa miejską kasę. Sądzę zresztą, że dla szczytnej idei "odzyskiwania" prawdy historycznej wspomniane partie chętnie podrzuca ze swoich wielomilionowych dotacji te głupie 300 stówki. I bardzo prosiłbym, żeby starania rajców podążały w odwrotnym kierunku: zamiast wymyślania kosztownych dla budżetu ideowych pierdół, poszukaliby realnych oszczędności i źródeł finansowania dla zagrożonych inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen46 Walter zostanie zburzonyile IP: *.chello.pl 25.02.09, 20:31 Jak prezydent i radni nie mają się czym wykazać w pracy dla miasta, to rozwalają niesłuszne pomniki, budują słuszne, albo zmieniają nazwy ulic. Debile ci są przekonani, że ich wyborcy będą wtedy szczęśliwi i będzie się żyło lepiej, dostatniej. Jeszcze raz durnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smaciek Walter zostanie zburzony IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.09, 21:17 Frankiewicz, Hinc, Napieraj - oni chyba żyją w innym wymiarze! Dopiero co pan wiceprezydencik z żalem rezygnował z uniwersjady, bo kaski nie ma, a tu chcą lekką ręką wywalić 300tys na burzenie pomnika, który nikogo (poza tymi oszołomami) nie obchodzi. Mało jest realnych potrzeb w tym mieście? Parę ulic by się połatało za te pieniądze! Fajnie by było jakby się nawzajem w d... kopneli i w łeb walneli. Może zaczną trybić co się do okoła dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
pandemonium_5 To jet kompletna bzdura i wydawanie pieniędzy! 26.02.09, 01:01 To jest kompletna bzdura, pomnik stanowi świadectwo historyczne i bez względu na jego kontekst powinien być zachowany dla pokoleń, które będą miały okazję do zapoznania się np. z socrealizmem. Nie rozumiem, jak można podejmować takie decyzje na trzeźwo, co innego w czasie rewolucji gdy panuje wszechobecna adrenalina, ale teraz? Czy my wybieramy radnych by walczyli o burzenie pomników, czy po to by zajmowali się poważnymi rzeczami i nie bezsensownym wydawaniem publicznych pieniędzy? To jest bardzo głupi i nieuzasadniony precedens, bo przecież z przyczyn ideologicznych za chwilę ktoś inny zburzy pomnik, który uważa za niepotrzebny. W mieście powstaje mało interesujących pomników, z reguły są to gluty w stylu Marycha czy Romana Willhelmiego którego niepodobizna w postaci paskudnej płaskorzeźby zdobi wejście główne Estrady Poznańskiej. To jest okropieństwo, które w przeciwieństwie do obiektu Waltera nie ma żadnej wartości artystycznej i nie zdziwię się jak któryś z włodarzy za jakiś czas postanowi je usunąć (czemu akurat niżej podpisany by przyklasnął ) weźcie się urzędasy do roboty a nie trwonienia publicznej kasy, te 300000 przekażcie na cel rozwoju placówek kulturalnych dla dzieci nie dręcząc biednego Waltera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Skąd tu tylu obrońców Hitlerów i innycyh IP: 95.108.53.* 26.02.09, 07:47 Skąd tu się znalazło tylu obrońców Wilhelmów, Bismarcków, Hitlerów Leninów i innych Świerczewskich? Pomników. Czy to odzywają się tylko stalinowskie wymiociny? Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber Goń z pomnika bolszewika! 01.03.09, 12:16 Hej! Hej! Hej cokoły! Na nich zdrajcy, łotry i matoły goń, goń goń z pomnika, ochydnego bolszewika! wywalić z Wielkopolski czerwoną padlinę! oczyścić pomniki, zmienić nazwy ulic, pozbyć się czerwonej hołoty Odpowiedz Link Zgłoś
robi42.2 Re: Goń z pomnika bolszewika! 01.03.09, 12:36 idźmy dalej-wypieprzyć z palety barw kolor czerwony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariolka Niemcom jakoś nie przeszkadza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 13:24 W Niemczech stoją pomniki Armii Czerwonej i dobrze się mają, a cmentarze wojenne są zadbane i sprzątane. Możecie sprawdzić jak wygląda muzeum bitwy o Wzgórza Seelow nad granicą polsko-niemiecką. Nad wszystkim góruje olbrzymi pomnik radzieckiego soldata z pepeszką. I jakoś nikt go nie burzy! Oto link do kilku fotek: img.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/widokx.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_Gorczyna Re: Niemcom jakoś nie przeszkadza IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.09, 22:55 Tylko dlatego ze tak zobowiazuja Niemcow umowy, dla nich niekorzystne, ale je w pospiechu podpisali bo tez chcieli miec kanclerza ktory wjedzie do historii jako ten co wywalil z enerdowa ruskie bazy. A ruscy dali im do podpisu kupe dziwnych umow i traktatow, a ci szczesliwi ze "tylko tyle" podpisywali i cieszyli sie ze ruscy wyjezdzaja. Ale nikt nie ma tam watpliwoasci ze to byli okupanci. Tylko w Niemczech nie mozna tego tak jasno mowic, bo u nich obowiazuje wciaz dogmat o winie za wojne, i ze wszystko potem to byla konsekwencja. A my nie musimy lizac tylka czerwonym, bo dla nas to tacy sami okupanci jak Niemcy, tylko ze do obozow wysylali na polnoc a Niemcy zrobili je tu na miejscu. Ale dla nas to nie jest zawiniona sprawa jak u Niemcow, bo nas najechali Niemcy i Ruscy. Odpowiedz Link Zgłoś
funkenschlag Re: Walter zostanie zburzony 02.03.09, 16:05 Zbudowanie parku wokół pomnika - jestem za. Burzenie samego pomnika - jestem przeciw! W Finlandii do dzisiaj mają ulice Stalina, bo to część historii, o której można uczyć, w której można ganić postawy konkretnych osób itd. Ale wydawanie grubych tysięcy za zburzenie głupiego pomnika to już przesada - dali by na jakiś dom dziecka tę kasę. Mozna odkręcić tabliczkę i oddać na złom, a o postaci na pomniku i tak wszyscy zapomna za 10 lat. Poza tym obecny pomnik można użyć jako postument dla innego pomnika, "odpowiedniejszego"... Odpowiedz Link Zgłoś