Dodaj do ulubionych

Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej

08.04.09, 21:43
mnie się podoba :-)
Obserwuj wątek
    • crog-ulec Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej 08.04.09, 21:44
      mnie się podoba :-)
      • Gość: mm Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.icpnet.pl 08.04.09, 22:00
        "Nieszczęśliwe jest wpisanie hasła promocyjnego w logotyp"

no właśnie, dobrze, że ktoś to zauważył i podkreślił - czy hasło
        jest elementem logotypu czy nie? bo skrajny pogląd w drugą stronę -
        że logo to tylko sama gwiazdka (o czym zawzięcie przekonywał na
        forum jego zwolennik, chwaląc prostotę i porównując tę gwiazdkę z
        gwiazdką Mercedesa ;)
        • Gość: Rocca Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.icpnet.pl 08.04.09, 22:38
          Dla mnie OK. Jest różne od innych, niczego nie powiela. Wrocław przerobił w logo
          ratusz, wawa to w ogóle tragedia a Kraków to fragment kostki brukowej.
    • Gość: Krze Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: 213.156.122.* 08.04.09, 21:58
      Prof. Rafał Drozdowski to porażka - to logo jest tłumaczone nie dlatego, że jest
      niezrozumiałe ale dlatego, że dziennikarze rżną (za przeproszeniem) głupa i
      jeżdżą sobie po nim jak po starej kobyle bez wyraźnego powodu - ot tak, żeby
      pojeździć. Logo Wrocławia energetyczne i żywe? Śmiechu warte. Z całym szacunkiem
      dla tego Miasta ale ich logo jest nieczytelne i cepeliowate jak większości (o
      ile nie wszystkich) Polskich miast.
      • Gość: balbek senor wybieralski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 22:44
        na boga. czy gazeta już nie może się zasilić naprawdę mądrymi i przede wszystkim normalnymi ludźmi? może już nikt tam nie chce pracować. To a propos jeżdżenia po logotypie. dajcie spokój. dajcie zrobić coś tym od promocji w urzędzie. A co będzie jak w ciągu tego roku Poznań będzie zauważalny na arenie nie tylko polskiej. to co? to wtedy dziennikarze gazety napiszą: dzięki temu że tak mocno i twardo krytykowaliśmy logo to miasto nie poprzestało tylko na jego odpaleniu i zrobiło coś więcej. Taka jest już gazeta. Kreuje rzeczywistość i zostawia sobie miano głównego sprawcy.
        Tak samo z drzewami. Wciskanie ludziom historii że w Poznaniu jest mało drzew, że w tym kierunku się nic nie robi, to lekkie przegięcie. A przecież miernoty takie jak np. wybieralski doskonale wiedzą że Poznań ma jako jedno z niewielu miast w Polsce program w ramach którego każdy na nowo tworzony kawałek zieleni w pasie przydrogowym jest projektowany z systemami nawadniania. Dzięki temu w upalne miesiące nie mamy ścierniska w środku miasta, tylko piękną zieleń. Albo chociażby fakt że w związku z konferencją klimatyczną sadzone były drzewa (ale dal pana wybieralskiego drzewo to jest pewnie wtedy kiedy można je osikać bez obawy że ktoś nas zobaczy - czyli ma 100 lat.). Szkoda gadać.
        O profesjonalizmie gazety świadczą poczynania kolegów redaktorów z trójmiejskiego wydania w którym napisali że ksiądz powiedział na ambonie w trakcie niedzielnej mszy, że w szkole jest uczeń który nie chodzi na religię i wymienił go z imienia i nazwiska. Prokuratura wszęła dochodzenie na podstawie materiału dziennikarskiego ale jak bodajże newsweek zaczął to sprawdzać to okazało się że panowie sobie to wymiślili.
        Tak to właśnie wygląda. Kreować fakty = kreować sprzedaż. A ona ostatnio spada.Prawda panie wybieralski?
        Pozdrowienia
    • Gość: nent Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.tktelekom.pl 08.04.09, 22:00
      logo Wrocławia jest właśnie najgorsze. nie wiadomo o co w nim chodzi. Mi
      przypomina ślad łapy psa a hasło "miasto spotkań" jest kompletnie puste nic dla
      mnie nie znaczy. Szczecin predzej jest miastem spotkań. Logo Poznań jest proste
      i efektywne
      • Gość: zwis Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.eastwest.com.pl 08.04.09, 22:08
        na szczescie nie jestem jedynym, któremu logo się podoba

jakoś tak pasuje mi, że mamy taki znaczek bez pretensji: dla mnie jest logiczne
      • Gość: 7 Poznań miasto doznań IP: *.icpnet.pl 09.04.09, 17:52
        Poznań miasto doznań
    • Gość: misio Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.icpnet.pl 08.04.09, 22:32
      to niby logo to żenada przez duże Ż na całą Polskę... ktoś wziął
      grube pieniądze na stworzenie takiej szmiry... porażka żal
      dziadostwo tylko tyle mogę powiedzieć na temat tego projektu...
      • Gość: balbek a misia to się wszyscy tak boją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 22:46
        Misio obudziłeś się z zimowego snu i pupka boli?
        • Gość: SUN OF A BEACH Re: a misia to się wszyscy tak boją IP: 81.210.2.* 10.04.09, 11:21
          A Ty balbek masz prowizję?
      • Gość: Kolo Miasto Knał-Hał , to po prostu PORUTA! IP: 195.216.123.* 09.04.09, 08:49
        żenada i tyle
    • Gość: beta Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 22:47
      Moim zdaniem jest oki!Daje do myślenia,a gwiazdka odwołuje do marek
      znanych i powiązanych ściśle z Poznaniem! BRAWO
    • micnow Eksport z Eskadry buhahahahah 08.04.09, 22:54
      to ci co splagiatowali logo dla Białegostoku od organizacji gejowskiej z NYC.
      Gratuluje eksperta!
    • Gość: ja Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.icpnet.pl 08.04.09, 22:56
      A mi się kojarzy nie wiedzieć czemu z apteką.
      • Gość: dumi Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 22:59
        jak już ktoś zauważył www.wallpaper.com

• Gość: krakowianka Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 23:35
          Czytelne logo - czego chcieć więcej? Wrocław - łapa psa, Kraków - kostka brukowa
          jak ktoś już zauważył a Warszawa - nie wiem co autor chciał przez to powiedzieć.
          POZnan* jest w porządku - kojarzy się z profesjonalizmem (kolory)i prostotą. Jak
          dla mnie - OK.
          • Gość: . Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.48.classcom.pl 09.04.09, 16:28
            Rozumiem, że poznaniacy nie wiedzą co to jest to coś w logo Krakowa, ale żeby
            krakowianka nie wiedziała?
          • Gość: SUN OF A BEACH Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: 81.210.2.* 10.04.09, 11:24
            Profesjonalne kolory!!!

BUHAHAHAHAHAHAHA
    • Gość: joanina Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.09, 00:07
      coś mi świta, że jakiś czas temu w mediach była odnotowana przepychanka na temat
      logo stosowanego przez polskie pogotowie ratunkowe. Taka właśnie sześcioramienna
      błękitna gwiazdka w wpisanym wężem Eskulapa.
      Awantura poszła o to, że takąż gwiazdkę za swe logo dużo wczesnie uznały jakies
      niemieckie formacje wojskowe z czasów II Wojny- jacyś strzelcy alpejscy czy cóś.
      Czy ktos z forumowiczów to pamięta- chciałabym wiedzieć, czy logo Poznania
      zostało skopiowane z karetek pogotowia czy z oznak niemieckich weteranów. Ale
      czy to od strzelców czy z karetek- małpowanie nie przynosi Poznaniowi chluby
      • Gość: Krze Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: 213.156.122.* 09.04.09, 00:17
        O ile dobrze pamiętam to logo niemieckie było tylko trochę podobne, zaś logo
        ratowników ma wrysowanego eskulapa. A nasza gwiazdka to po prostu gwiazdka i
        zarzut małpowania jest niepełnosprytny.
        • Gość: joanina Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.09, 00:24
          Gość portalu: Krze napisał(a):
          A nasza gwiazdka to po prostu gwiazdka i
          > zarzut małpowania jest niepełnosprytny.

niepełnosprytne było małpowanie. Obejrzyj te stronę- ile tu gotowców:
          images.google.pl/images?hl=pl&safe=off&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&um=1&q=star+of+life&sa=N&start=0&ndsp=20
          Choćby ten:
          http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.cityofbeaumont.com/EMS/images/StarOfLIfe2.jpg&imgrefurl=http://www.cityofbeaumont.com/EMS/BEMS%2520About%2520Us.htm&usg=__xgB3Yad7T7ZlfZNqmp6IEGTA5kg=&h=1600&w=1600&sz=93&hl=pl&start=5&um=1&tbnid=ZxURt5VHuC5ayM:&tbnh=150&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dstar%2Bof%2Blife%26ndsp%3D20%26hl%3Dpl%26safe%3Doff%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN%26um%3D1
          wystarczyło tylko troche gwiazdkę obrócic i wyciagnąc ręke po honorarium za
          oryginalne logo. Dla mnie żenada
          • Gość: Krze Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: 213.156.122.* 09.04.09, 01:51
            Idąc dalej tym tokiem myślenia to cały świat jest jednym wielkim plagiatem -
            przecież wszystko już było, każdy znak, każdy symbol został już gdzieś wymyślony
            i wykorzystany. Każda literka każdego możliwego alfabetu była już użyta miliardy
            razy - to jest plagiat!!!!
            Litości...
            Poza tym logo Poznania to nie tylko gwiazdka, która - przypominam - jest
            odnośnikiem, symbolem przypisu, który trzeba doczytać a nie symbolem pogotowia
            ratunkowego. Jakoś mi się wierzyć nie chce, że czytając książki czy artykuły w
            gazetach widząc taką gwiazdkę ktoś pomyśli, że zaraz mu pogotowie do domu wjedzie...
            • Gość: fafik Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.icpnet.pl 10.04.09, 01:22
              odnośnikiem, przypisem - ok, tylko pytam z czym niby miałbym skojarzyć ten
              "odnośnik"?
              Zupełnie też nie rozumiem wyróżnienia liter P O Z w "POZnań".

a poza tym - czy miasto koniecznie MUSI mieć logo?
      • Gość: uop Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.eastwest.com.pl 09.04.09, 00:23
        nie, logo poznania zostalo skopiowane z gwiazdki betlejemskiej... no co wy, jak
        gwiazdka to tylko apteki lub ss??? i nikt nie moze wpasc sam na gwiazdke, musial
        kopiowac??? przeciez symbol odnosnika moze funkcjonowac w roznych kontekstach...
        ja do tego logo nic nie mam, nawet mi sie podoba, za to jak sledze wpisy na
        forum to smiac mi sie chce z niektorych teorii...
        • Gość: mm Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.icpnet.pl 09.04.09, 00:40
          gwiazda betlejemska była kometą, a kometa wróży nieszczęście,
          katastrofę, śmierć władcy...

dowiem się wreszcie, czy Waszym zdaniem logo Poznania to sama
          gwiazda, gwiazda + nazwa miasta, gwiazda + nazwa miasta + hasło?
          • Gość: abw Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.09, 00:52
            Gość portalu: mm napisał(a):

> gwiazda betlejemska była kometą, a kometa wróży nieszczęście,
            > katastrofę, śmierć władcy...

i tu się mylisz. Gwiazda Beltejemska była supernową ale co to oznacza dla
            Poznania- dalipan nie wiem. Tak samo jak nie wiem co znaczy dalipan.
            • Gość: mm Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.icpnet.pl 09.04.09, 13:41
              dziękuję za oświecenie, astronomia biblijna nie jest moją
              najmocniejszą stroną, zmyliły mnie przedstawienia malarskie.
              należy wiec uznać, że logo zawiera kometę, a nie Gwiazdę
              Betlejemską, co nadal wróży źle. zwłaszcza trzecia ewentualność.

p.s. "dalipan" znaczy to samo co "dalibóg"; używane przez
              dysortografików i ateistów.
              • kiks4 Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej 09.04.09, 15:32
                Jako urodzony i mieszkający w Poznaniu jego obywatel czuję się nie najlepiej ze
                świadomością, że w moim imieniu wybrani przeze mnie włodarze miasta
                zaakceptowali ( i dobrze zapłacili) za zwykły plagiat.
                Niestety w naszej kulturze ściąganie cudzych prac nie jest rzeczą wstydliwą i
                naganną.
                I nie zgadzam się, że wszystko już było i nie sposób dziś wymyślić czegoś
                oryginalnego. Wystarczy przyjrzeć się dowolnemu znakowi, choćby na samochodach.
                Czy litera T zbudowana z dwóch elips (Toyota) przypomina coś, co już było?
                Gwiazda Mercedesa kojarzy się wyłącznie z Mercedesem. I tak dalej, i tak dalej...
                Tylko Poznań ma logo ściągnięte z karetki pogotowia, formacji wojsksowej i
                apteki. I jeszcze sie puszy- jaki to jest sprytny
      • alfalfa Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej 09.04.09, 10:53
        czyli mamay już: apteka, pogotowie, "jakaś niemiecka formacja
        wojskowa"...

... to ja dodam jeszcze RHCP.
        A.
        • Gość: hehehe Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.173.0.86.tesatnet.pl 09.04.09, 10:57
          wallpaper.com
          !!!
      • funkenschlag Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej 01.05.09, 14:05
        Chyba chodzi o to, że Szwajcaria zarezerwowała sobie znak równoramiennego krzyża, dlatego nie ma juz karetek z krzyżem wpisanym w kółko, tylko z gwiadką i czasem z wężem.
    • wszechpastor anarchia 09.04.09, 01:12
      www.rozbrat.org/prasa/skany/glos_03_04_09.jpg
    • Gość: vigo_11 Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.centertel.pl 09.04.09, 01:21
      jako specjalista komunikacji wizualnej nigdy nie przyjąłbym takiego
      logo; trzeba być niedoświadczonym - niedouczonym Gaździorem aby je
      zaakceptować. opinie Zmyślonego z eskadry są niewiarygodne. nie
      rozumiem, dlaczego w poznanskim ratuszu nie było osób które mogłyby
      stanowić grupę doradców w tak strategicznych decyzjach jak nowe logo
      miasta. takim profanom w temacie jak Gażdzior czy Grobelny agencja
      reklamowa może wcisnąć każdy projekt - nawet najgorszy. i tak się
      stało.
      i jeszcze jedno - logo NIE JEST tylko DO PODOBANIA - logo jest
      ważnym elementem IDENTYFIKACJI miasta, a także tworzenia jego marki.
      • zdrowazocha Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej 09.04.09, 07:59
        Z tego co pisali, to nie goździor lub grobelny wybierali to logo, tylko
        rozpisany byl konkurs z udziałem ludzi spoza urzędu.

Ja mam wyważoną opinię o nowym logo - nie spodziewałam się fajerwerków, ale
        bałam się czy nie będzie jakieś wtopy cepeliowej. Jest ok. Zobaczymy co będzie
        się dalej działo.
    • jwalker075 Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej 09.04.09, 08:12
      Logo jest super. Proste, bezpretensjonalne, do tego bardzo elegancko wiąże
      miasto z uznanymi markami.
      Pan Drozdowski, jak zwykle, bredzi. Co to to jest "energia wizualna"? Czy poza
      Panem Drozdowskim ktoś rozumie to pojęcie?
    • marrgaretta Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej 09.04.09, 10:32
      Logo jest świetne: proste, czytelne, logiczne, łatwo je zapamiętać, nie
      zawiera jakiś wielkich plam kolorów (jak w przypadku większości miast -
      bezsens, wszystko na jedną łapę) i śmiesznych rysuneczków (syrenka? hahahhaa).
    • Gość: M Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.echostar.pl 09.04.09, 10:34
      Mnie również się podoba. Jasne i czytelne. nie mieści mi się w głowie, czego tu
      można nie rozumieć. :)
    • Gość: anty Dla mnie to logo to porazka. Nie moge zrozumiec IP: 188.33.50.* 09.04.09, 10:47
      jak tak znana firma jak Just mogla popelnic takie badziewie. Kolejne stracone pieniadze podatników. Zdanie tego pana z Eskadry mnie nie interesuje, wrecz dziwie sie, ze ktos go o cokolwiek pyta - jedyne z czego ta firma jest znana to plagiat przy projektowaniu logo Białegostoku. Najwyrazniej w pomrocznej czarny PR cenniejszy od wiedzy i kompetencji.
    • Gość: voozec Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.centertel.pl 09.04.09, 11:08
      niebieska gwazdka kojaży mi się z zimą, ze sportami zimowymi, a co ma to do
      poznania, raczej stolicą sportu a tym bardziej zimowego nie jest, o przepraszam
      za wyjatkiem tych dwóch "wspaniałych" lodowisk i malty (gdyby nie prywatny
      inwestor), kolejne pieniadze poszły na pierdoły zamiast na działania przynoszące
      wymierne korzyści dla miasta i mieszkańców, hasło, logo nic nie zmiena i nic nie
      poprawią, moze to byc dodatek do jak posypka na pierniku ale jeśli brak treści
      to logo nawet najlepsze jest bez sensu. A to logo i hasło? nudne, ni przypiął ni
      przyłatał
      • Gość: M Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.echostar.pl 10.04.09, 10:01
        Wprawdzie kibicem nie jestem, ale barwy niebiesko - białe kojarzę mi się z
        "Kolejorzem", a co za tym idzie z Poznaniem:)
    • retrogrrrl Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej 09.04.09, 12:46
      Gwiazdka jest świetna! Kampania też. sama nazwa "know-how" trochę mniej.
      • Gość: poznaniak Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.09, 16:03
        moje zdanie nt. nowego logo : kiepściutkie, nie zachęca do
        zainteresowania się miastem, nie kojarzy się z niczym (może ze
        służbą zdrowia, jak to ktoś wyżej zaznaczył, ale chyba nie o to
        chodziło), nic nie mówi, nic nie oznacza, dno... niestety pomimo
        niedociągnięć wrocławski ratusz czy krakowska kostka brukowa są
        m.zd. lepszymi pomysłami.
      • Gość: eine kleine Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 11:46
        6. SS-Gebirgs-Division „Nord“

Obejrzyjcie sobie takie cóś:

de.wikipedia.org/wiki/6._SS-Gebirgs-Division_%E2%80%9ENord%E2%80%9C
        Co wam to przypomina ?
    • Gość: x POZ wolny od PIS IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.09, 09:49
      Niech od dziś niebieska gwiazdka symbolizuje to hasło!
      • Gość: SUN OF A BEACH Re: POZ wolny od PIS IP: 81.210.2.* 10.04.09, 11:33
        A Ty skąd spadłeś?
    • Gość: irek Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: 213.77.101.* 11.04.09, 10:59
      Logo Poznania jest ekstra: pozostaje sie cieszyc ze ktos zaryzykowal cos nowego. zycze powodzenia!
    • Gość: Grafik Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.09, 17:14
      Logotyp jest porażką typograficzną - bardzo smutne że przez następne
      lata Poznań bedzie musial sie wstydzic efektu pracy domoroslego
      projektanta.

Fatalna czcionka, zly kerning, niepoprawne dopasowanie dodatkowych
      elementow (gwiazdka) - same błędy - do tego stylistyka rodem z lat
      90-tych. Jest w Polsce kilka osób zajmujących się profesjonalnie
      typografią, dlaczego nie zwrócono się do nich tylko do jakiegoś
      amatora?

Rozumiem że Panowie w Urzędzie tego nie widzą bo nie mają pojęcia o
      typografii (to nic złego) ale dlaczego nie zwrócą się po opinie do
      profesjonalistów. Czy jeżeli będą budować stadion Lecha to przyjmą
      jako wykonawcę kogoś bez doświadczenia w budownictwie...

To naprawdę smutne że w Poznaniu design wciąż traktuje się w ten
      sposób, zabawne że czytałe kiedyś że ma to być właśnie "miasto
      designu". W połączeniu z takim logotypem będzie to miało naprawdę
      komiczny wydźwięk.

• Gość: JANKO MOOZYKANT Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.eastwest.com.pl 13.04.09, 17:37
        Fajna reklama w TV i fajny napis koło Empiku :))))
    • mk1303 Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej 20.04.09, 13:11
      Sama gwiazdka - to tylko apteka, bez długiego wytłumaczenia nie da się
      skojarzyć z Poznaniem. Może zamiast gwiazdki nad literką "n" powinny koziołki ?
      • Gość: bragor Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.09, 14:53
        czy właśnie nie jest fajne że logo budzi różne emocje wśród poznaniaków, a
        koziołki zostały już maksymalnie wyeksploatowane więc dajcie spokój, logo ok
    • Gość: XXL C iekawe skad ta gwiazdka ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 10:39
      a moze stad :
      pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Star_of_life2.svg&filetimestamp=20060409181604
      • Gość: poznan* logo IP: *.eastwest.com.pl 30.04.09, 18:41
        kampania ok: poznań w necie, gazetach, tvnie. Czekam na zagranice.
    • mondry_inaczej Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej 01.05.09, 20:10
      Brakuje tylko drobnego druczku do tej gwiazdki w rogu :-)
      • Gość: eine kleine Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 12:19
        6. SS-Gebirgs-Division „Nord“

Jeśli czegoś brakuje to obejrzyj sobie takie cóś:

de.wikipedia.org/wiki/6._SS-Gebirgs-Division_%E2%80%9ENord%E2%80%9C
        Co ci to przypomina ?
        • Gość: iga Re: Nowe logo Poznania: każdy widzi je inaczej IP: 95.108.27.* 23.06.09, 17:14
          niektórym to się nudzi...

Logo jest świetne, bardzo podoba mi się na plakatach różnych imprez, które się
          promują. Z daleka się wyróżnia :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka