kst666 29.04.09, 20:57 Właśnie dzisiaj w innej gazecie piszą , że GDDKiA właśnie jest bliska bankructwa. Tak więc te plany między bajki można włożyć.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ghost Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 21:11 Taa.. Już dwadzieścia lat w naszej prasie naoglądałem się różnych map z drogami, planowanymi. Na tym się kończyło i... nadal kończy. Widziałem w planach też A2 stąd do Berlina. Myślałem wtedy, że za kilka lat może w uda mi się kulturalnie bez stresu tam pojechać. Było to wtedy gdy jeszcze Kulczykowi nie śniła się ta budowa. Teraz do Berlina autostradą, to już mnie może kiedyś wnuki zawiozą... Odpowiedz Link Zgłoś
tomyorke Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy 29.04.09, 21:23 Gość portalu: ghost napisał(a): > Taa.. > Już dwadzieścia lat w naszej prasie naoglądałem się różnych map z > drogami, planowanymi. > Na tym się kończyło i... nadal kończy. > Widziałem w planach też A2 stąd do Berlina. > Myślałem wtedy, że za kilka lat może w uda mi się kulturalnie bez > stresu tam pojechać. Było to wtedy gdy jeszcze Kulczykowi nie śniła > się ta budowa. > Teraz do Berlina autostradą, to już mnie może kiedyś wnuki zawiozą... Akurat a2 jest praktycznie zapewniona w kierunku do Berlina, cudem będzie S 5 do Leszna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiena Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 09:56 ględzić każdy potrafi. A2 już ma 252 km, 20 lat temu też miała? nie wiesz co się dzieje i marudzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piccolo_Jr Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy IP: 213.17.211.* 30.04.09, 10:37 Już?? Chyba dopiero... A na krajowej 2 wciąż giną ludzie :/ Do granicy za Nowym Tomyślem po zjeździe z autostrady jedzie się tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghost Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy IP: 195.216.115.* 30.04.09, 14:51 Kolego wiem co piszę. Od planu do realizacji tych 250 kilku kilometrów upłyneło tyle czasu, że ho ho. Nie interesuje mnie w ten sposób budowana autostrada, która prowadzi mnie do nikąd. Ja pisałem o połączeniu z siecią autostrad w Europie zachodniej akurat na tym kierunku jest Berlin. Powiedz mi czy dojadę za New Tomyślem dalej autostradą do granicy? No chyba wciąż jednak nie. Nadal tatrasa to Trzeci Świat w Europie. Poza tym tak się składa że bywam często latem w Słoweniii, Chorwacji i ten kto tam bywa widzi jaki tam jest trudny teren, a u nas płasko jak po stole. Jednak tam droga która zostaje narysowana przez polityka jest konsekwentnie realizowana. A u nas wciąz jesteśmy na etapie problemów i problemików przy i wciąż stolikowych. Dajmy więc spokój takim artykułom, które nic juz nie wnoszą. Niech wreszcie cos sprawnie powstanie. Bo na razie tempo prac biorąc pod uwagę trudności jakie stanowią przeszkody terenowe są w Polsce bliskie zera. Powinniśmy sie za nie wstydzić, biora pod uwagę trudny, górzysty teren Bałkanów. Więc pisanie o budowaniu i budowanie 5, 10, czy nawet 14 kilometrowych obwodnic na płaskim terenie po 5-6 lat to porażka. Wracająć do do autostardy nie interesuje mnie, kto ją wybuduje i za ile, tylko kiedy ona powstanie. Wreszcie powstanie i zacznie byc sensownym komunikacyjnym rozwiązaniem połaczonym z siecią innych autostrad na zachodzie. Nie obawiam się również o przyszłe opłaty za te drogi. Będzie drogo, to będzie pusto jak kiedyś na poprawionej po komunistach Kulczykówce do Konina i chytry nie zarobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiena Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 17:21 > Powiedz mi czy dojadę za New Tomyślem dalej autostradą do granicy? Po co zadajesz pytania na które znasz odpowiedź? Budowa A2 między granicą a Nowym Tomyślem jest teraz bliska realizacji (a w każdym razie jeszcze nie było tak blisko), a że artykuł GW nic nie wnosi to zupełnie inna bajka. na Bałkanach się buduje łatwiej - nie ma problemów z wykupem gruntu, a sam grunt jest stabilny (skała) i nie wymaga wymiany podłoża!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghost Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 22:33 Jasne, łatwiej jest tam z wykupem i tam jest skała. A u nas to niby dopiero od wczoraj wiadomo, że wszędzie jest własność Pawlaka albo Kargula, no w zasadzie teraz ja dowiedziałem się, że teren nasz jest trudny i żyjemy na lotnych piaskach albo kurzawce w razie budowy wciąż trzeba by pod drogi pale bić. Skoro nasz teren nizinny jest tak trudny pod budowę, to gdyby u nas takie skały i góry jak tam są, były, to pewnie do dziś byśmy mułami i osiołkami po ścieżkach górskich jeżdzili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podrozny Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy IP: *.dip.t-dialin.net 30.04.09, 17:44 20 lat temu A2 miala 50 km autostrady (Wrzesnia-Konin). Przez 20 lat 200km autostrady, na dodatek ciagle remontowanej, to raczej nie jest gigantyczne osiagniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
whitenabuchodonozor Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy 01.05.09, 12:29 Gość portalu: podrozny napisał(a): > 20 lat temu A2 miala 50 km autostrady (Wrzesnia-Konin). Przez 20 lat 200km > autostrady, na dodatek ciagle remontowanej, to raczej nie jest gigantyczne > osiagniecie. z tego co pamiętam, to 20 lat temu w Polsce było 0 km autostrady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ireneusz Tadeusz Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy IP: *.aster.pl 01.05.09, 16:18 Miejszośc żydowska w Polsce rzadzi od 20 lat [ od lewa do prawa ] bilans tych rzadów jest tragiczny ! Co mozna było zrobic przez te lata pokazują Chiny ! 1980 r w Chinach nie było anie JEDNEGO kilometra autostrad !! dzis Chiny mają po USA najwiecej km autostrad na świecie ! w Chinach rocznie buduje sie 6 tyś km autostrad zapewniam was doskonałych autostrad w Polsce rzadzacy żydzi budują autostrade Świecko Terespol [ 600 km ] od 15 lat !! słyszycie !!!! od 15 lat !! to jest prawda o rządach żydowskich w Polsce !! dno !!! Żydzi zaprowadzili totalną anarchie w Polsce !! każda rozsądna propozycja jest zaraz oprotestowana ! sprawy sądowe ciągną sie latami !!nikt za nic nie odpowiada !! prezydent blokuje rzad ! sejm prezydenta i tak sie bawi żydowszczyzna partyjniacka w Polsce !! Polacy Słowianie !! tylko odsuniecie od władzy rzadzacych żydów demokratycznie kartką wyborczą ! pozwoli wyzwolic Polske od nieudaczników żydowskich !! ich bilans 2.5 mln. Polaków pęta sie po świecie za pracą ! bezrobocie było porażające dzis znowu rosnie ! Polacy Słowianie ! tylko jednomandatowe okregi wyborcze pozwolą odsunąc miejszość zydowska od władzy !!!!! to jest prawdziwa demokracja !!! TO MY SŁOWIANIE JESTESMY GOSPODARZAMI POLSKI ! Polacy Słowianie ! NIE DAJMY Z SIEBIE ZROBIC BEZMYSLNY MOTŁOCH !! jak zrobili eropejsy z narodami zachodniej europy !!!! dziś żydowskie partie PO SLD PIS SD SDPL chcą to samo zrobic z Polakami ! WOLNOŚĆ TO CENNA RZECZ !! i żadne żydowskie partie nie moga nam Słowianom tej wolnosci zabrac !!! Słowianie ! bądzcie gotowi bronic naszej Słowianskiej Polski !! Bojkotujemy żydowskie wybory do parlamentu europejskiego ! to nie nasz Cyrk ! to tylko żydzi w Polsce gnają po forse !!!!! zapewniam was to tylko żydowskie partie ! Odpowiedz Link Zgłoś
tomyorke Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy 29.04.09, 21:22 Dla mojej rodziny byłoby to wybawienie. Chce wierzyć, że to możliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roch Kowalski Pomarzyć zawsze miło... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 22:06 ...to akurat nic nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aleapj euro 2102 29.04.09, 22:14 Ta literowka jest prorocza: "Euro 2102 to dla nas dobry bodziec - mówi Piotr Chodorowski, wicedyrektor GDDKiA ds. inwestycji" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojro Re: euro 2102 IP: *.173.4.182.tesatnet.pl 30.04.09, 00:55 Heh dobre. Tydzień temu miałem "przyjemność" wyskoczyć do Berlina. Jazda po Polskich drogach to tragedia... za to zdjęć z takiego wyjazdu można przywieźć wiele, czasami 4-ry z jednej miejscowości. O ile bezpieczniej i szybciej byłoby jechać chociaż po drodze expresowej, które w Polskim wydaniu ( o ile wogóle występują) są na wyższym standardzie niż, nawet, niemieckie autostrady. Może trochę nie na temat... Wiecie, ja czasami chciałbym, żeby niektóre miejskie ulice zostały trochę przebudowane. Dziś już 3-ci raz, na przestrzeni 1,5 roku miałem kolizję na skrzyżowaniu Św.Wawrzyńca/Kościelna. 3-ci raz nie z mojej winy... wolałbym uniknąć nerwów z kolejnymi naprawami aut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Co za "mapka"???? IP: *.171.201.101.awakom.net 29.04.09, 23:12 Taką mapkę to ja w 30 sekund w corelu zrobię. Wszyscy już zdążyli się naoglądać planowanych przebiegów autostrad oraz ekspresówki S5 w skali 1:500 000. A może by tak wysilić się i na MAPIE WOJEWÓDZTWA (w końcu tego dotyczy artykuł) z istniejącymi drogami wojewódzkimi, krajowymi i autostradą zaznaczyć nowe odcinki już oddane do użytku, te w budowie oraz te planowane o których jest mowa w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy IP: *.man.poznan.pl 30.04.09, 07:13 Życzę poznańskiej GDDKiA powodzenia. Jeśli się uda będzie to sukces wszystkich ale nie jej. Natomiast klapa już tak, nawet jeśli powody tego są po stonie frajerów polityków i kolejnych nieudanych rządów RP. Odpowiedz Link Zgłoś
whitenabuchodonozor Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy 30.04.09, 08:40 Ok, zobacze to uwierze, na razie takich informacji było multum, a dróg wciąż brak. Za każdym razem piszecie o sztandarowej inwestycji - S11 do Kórnika. Jak w takim tempie będą budować to może faktycznie akurat na Euro 2102 sie wyrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
t.o.m.e.k Jakby powiedział Himilsbach... 30.04.09, 10:14 Tyle dróg budują, a nie ma k... dokąd dojechać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy IP: *.comarch.com 30.04.09, 11:30 S11 do Kórnika, inwestycja rozpoczęta w połowie 2006 planowane zakończenie maj 2009, łącznie ok. 14 km. Troszkę długo zważywszy fakt że ta droga już istniała a jedynie została poszerzona i odnowiona, w takim tempie prac może za 300 lat swobodnie(czyt. nie będąc zmuszony oglądać tyłka TIR-ów) będziemy mogli się poruszać po największych miastach Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L_C_K Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 12:50 Dobubowano jeszcze dwupoziomowe węzły, które są najtrudniejszym do zrobienia elementem nowej drogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jotgie Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy IP: *.sta.asta-net.com.pl 30.04.09, 17:14 A widziałeś kiedykolwiek bankructwo instytucji państwowej?! Jakbyś choć trochę wiedział o przepływie środków w instytucjach państwowych to byś głupot nie pisał! W żądnej instytucji państwowej włącznie z samorządowymi nie wolno ogłaszać przetargów, gdy nie na zabezpieczonych środków do realizacji inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kst666 Pytanie do Ministra Finansów: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 22:20 Autostrady w USA i w Niemczech zbudowano za podatki ściągnięte z kierowców i ogólnie motoryzacji w postaci akcyz i podatków od paliw. W Polsce w cenie paliwa około 70% stanowią podatki. Stąd pytanie do Ministra Finansów: na ile setek miliardów PLN Państwo Polskie "skroiło" ("wyczesało")kierowców w podatkach od paliw, a ile (jaki procent) tych pieniędzy przeznaczono na budowę i remont dróg i autostrad ? TO JEST BARDZO PROSTE PYTANIE zważywszy na to, że Urząd Skarbowy potrafi każdego Polaka (no , powiedzmy prawie każdego Polaka...) policzyć "co do grosika". No to Panie Ministrze - dawaj Pan te wyliczenia !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Pytanie do Ministra Finansów: IP: *.icpnet.pl 02.06.09, 20:13 A co powiesz na to, że w każdym kraju Zachodniej Europy benzyny i diesle są droższe niż w PL? A dlaczego nie głosujesz na partie, które kategorycznie domagają się cofnięcia przywilejów dla górników oraz KRUS? Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy 01.05.09, 00:33 a dlaczego nie mozna włożyć miedzy bajki tezy o bankructwie gdaki wg tamtej gazety ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIss uber alles bo tam ta gazeta to prawda najpisowsza Pisopolita IP: *.chello.pl 01.05.09, 11:30 I tyle bo komuchy są złe chyba że są nasze wtedy są dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Wielkopolska 2010: wielki drogowy plac budowy IP: *.icpnet.pl 01.05.09, 05:05 Prędzej zobaczę UFO jak te autostrady i drogi expersowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piss uber alles zmień okulistę IP: *.chello.pl 01.05.09, 11:33 ten obecny kłamie jak kaczyński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bua Re: Znieść myto IP: 142.94.86.* 01.05.09, 19:32 Autostrady w USA i w Niemczech zbudowano finansując te inwestycje z podatków od paliw sprzedawanych kierowcom. W cenie paliwa w Polsce 70% to podatki. To duże pieniądze, za które można budować autostrady. I to takie autostrady jak w Niemczech czy USA, a więc bez myta, na których jeździ się za darmo! Odpowiedz Link Zgłoś