Dodaj do ulubionych

Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni

13.06.09, 00:19
A może w ramach instalacji zrobić mały Oświęcim
Obserwuj wątek
    • opax Kto finansuje takie idiotyzmy? 13.06.09, 11:20
      Jeżeli ta "gwiazda" zrobi minaret, to przyjdą muzułmanie szukać pod nim
      meczetu. Proponuję, by zamiast "uszczęśliwiać" Poznań wybrała się do Arabii
      Saudyjskiej i przerobiła minaret na wieżę kościelną z krzyżem na szczycie.
      • Gość: Piter No właśnie ,kto płaci za tą pseudo-sztukę ? IP: 80.87.34.* 13.06.09, 11:55
        jeśli są to pieniądze publiczne ,to instytucji która to finansuje
        należy obniżyć budżet. Jest tyle szpecących miejsc w Poznaniu
        czekających na artystę ,który zaproponuje coś ładnego ,a tu
        pieniądze marnują się na pseudo-artystkę wpychającą na siłę minaret
        nijak pasujący do historii i kultury tego miasta
        • Gość: Włodek z Grunwaldu nie każdy musi wszystko rozumieć i akceptować IP: *.icpnet.pl 22.06.09, 09:07
          Na szczęście, nie każdy jest kuratorem festiwalu Malta, nie każdy zajmuje się
          sztuką. Są ludzie dla których sztuką jest wyłącznie jelonek na łące. Myślę, że
          bardziej łopatologicznie niż w tym tekście nie można było przedstawić zamysłu
          projektu. A urok sztuki polega na tym, że rzadko jest powszechnie aprobowana, a
          zawsze powinna zachęcać do dyskusji. Mam nadzieję, że ta realizacja wzbudzi
          dyskusję nad BRAKIEM MIASTA od Cytadeli do Małych Garbar, od Wzgórza Sw.
          Wojciecha do Garbar.
      • opax Re: Kto finansuje takie idiotyzmy? 14.06.09, 16:41
        Dokończę moją myśl z poprzedniego spotu: jeżeli ta "gwiazda" zechce przerobić
        minaret na wieżę kościelną w Arabii Saudyjskiej to pewno ją tam "skrócą" o
        głowę. I wtedy przestanie wymyślać te swoje idiotyzmy.
        • libl Re: Kto finansuje takie idiotyzmy? 14.06.09, 18:44
          opax napisał:

> Dokończę moją myśl z poprzedniego spotu: jeżeli ta "gwiazda" zechce przerobić
          > minaret na wieżę kościelną w Arabii Saudyjskiej to pewno ją tam "skrócą" o
          > głowę. I wtedy przestanie wymyślać te swoje idiotyzmy.

O, dzięki Ci, Opaksie! Twój błyskotliwy argument oświecił mnie, doznałem iluminacji. Poddaję się, już nie chcę Rajkowskiej i jej minaretu. Błądziłem. Niech żyją wszystkie minarety Arabii Saudyjskiej i wszystkie wieże kościelne Najjaśniejszej Rzeczpospolitej!
          • masster88 [...] 19.06.09, 17:08
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Soplica Re: Kto finansuje takie idiotyzmy? IP: *.icpnet.pl 14.06.09, 19:01
        Kto finansuje takie idiotyzmy? A kto wypisuje takie głupoty?

Finansuje to po części Ministerstwo Kultury, więc chyba to tam pracują ci
        idioci. Poza tym, jeżeli ktoś nie dostrzega tak ważnego aspektu tego projektu,
        jakim jest zwrócenie uwagi zapatrzonych we własne podwórko Polaków na problem
        konfliktów na Bliskim Wschodzie, to świadczy tylko o szerokości (też
        geograficznej) jego horyzontów myślowych.
      • Gość: marek Re: Kto finansuje takie idiotyzmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 08:45
        Dobra myśl :-)) !
        • Gość: prezioso@gazeta.pl To nie do wiary! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.07.09, 20:09
          Tej"artystce"naprawde odbija,albo jest to prowokacja dla zwrocenia
          na siebie uwagi.Proponuje jej jednak,aby przeniosla sie do jednego z
          tych dzikich krajow gdzie minarety stoja w kazdym miescie i nie
          probowala "uszczesliwiac"Polakow na sile.Od 12 lat mieszkam w
          Niemczech i zawsze kiedy odwiedzam Ojczyzne jestem szczesliwy,ze nie
          musze spotykac Arabow na kazdym kroku tak jak to ma miejsce na
          Zachodzie.I niech tak zostanie!Bezmyslne zachodnie demokracje i ich
          zgubna "poprawnosc polityczna" doprowadzila juz do nieodwracalnych
          zmian w strukturze demograficznej wiekszosci tych krajow.Tylko
          patrzec kiedy muzulmanie beda tam stanowic wiekszosc i ustanawiac
          swoje,zupelnie obce nam-Europejczykom reguly gry.Czy koniecznie
          chcemy tego w Polsce??!!Badzmy tym razem madrzejsi przed szkoda i
          nie dajmy sie zalac arabskimi imigrantami.
      • Gość: Włodek z Grunwaldu głupek przez Ciebie przemówił IP: *.icpnet.pl 22.06.09, 09:01
        To że w tym kraju stoi tyle kościołów ile stoi dowodzi wyłącznie jednego -
        wybudowano je z hojności Polaków. Ale nie dowodzi niczego innego. A na pewno nie
        tego co próbujesz powiedzieć, że w Polsce nie ma miejsca na inne wyznania.
    • czuma_z_bazin Re: Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni 13.06.09, 12:30
      Dorzucę mój pomysł na kontrowersyjną instalacje za publiczną kasę: postawienie
      (świeżo zburzonego) pomnika Waltera Świerczewskiego - tego samego co się nie
      kłaniał kulom i Ukraińcom z UPA. Za kolejne 300tys. zł ;) Dla trenowania
      tolerancji motłochu wolę już rodzime ekstrema. Poza tym postawienie minaretu we
      wrześniu może spowodować spore zagrożenie w ruchu lotniczym - jeszcze jakiś
      amerykański student uprowadzi Boeinga, żeby urządzić tam happening...
    • Gość: Piter Dlaczego władze Poznania nie zaproszą IP: 80.87.34.* 13.06.09, 12:53
      jakiegoś artysty ,którego instalacja zasłoni szpetne połączenie
      budynków MuzeumNarodowego albo dostosuje Arsenał do klimatu
      StaregoRynku ? Takich miejsc znajdzie się więcej ,a wielu
      poznaniaków odetchnęłoby z ulgą nie musząc się wstydzić za tą
      szpetotę. Tymczasem władze zapraszają artystkę której nikomu
      niepotrzebny projekt wtłacza obcą kulturę do miasta i to ma być
      sztuka ? Chyba że mówimy o sztuce trwonienia publicznych
      pieniędzy ,ciekaw jestem kto podejmuje decyzje w takich sprawach ?
      niech ten decydent umieści swój podpis na tym minarecie ,żeby
      wdzięczni mieszkańcy Poznania mogli zapamiętać jego nazwisko i
      podziękować mu przy urnie wyborczej
      • emissarius Re: Dlaczego władze Poznania nie zaproszą 13.06.09, 19:40
        Na marginesie: A dlaczego po prostu nie odbudować istniejących na Rynku kamienic w kształcie sprzed wojny, burząc cały ten okropny Arsenał, zanim stanie się "zabytkowy"? Jest przecież dość szczegółowa dokumentacja...

Rozumiem, brak funduszy. A nie można zaoferować inwestorowi 25ciu lat użytkowania takiej odbudowanej kamienicy bez opłat, po okresie którym kamienica przeszłaby na własność miasta?

Niemal równo przed wiekiem w Poznaniu w ciągu kilku zaledwie lat powstała od podstaw cała dzielnica [cesarska]. 100 lat później niewielkie inwestycje [odbudowa zamku Przemysła - i inne] urastają do rangi gigantycznych przedsięwzięć.

Sądziłem naiwnie, że czas jaki dzieli nas od zbliżającego się Euro 2012 będzie dla Poznania okresem podobnym do wielkich zmian i inwestycji jakie miały miejsce w okresie międzywojennym, w czasie przygotowań do Powszechnej Wystawy Krajowej [PWK]. A wygląda na to, że poza skromnym stadionem i kilkoma drogami w spadku po Euro pozostanie nam rozczarowanie i wiele afer. Aaa, i być może "minaret".
    • Gość: jestem za Re: Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.06.09, 13:29
      Cóż za zacofane komentarze tu czytam.. Islam = terroryzm? Przecież to bardziej pokojowa religia niż nasza pod warunkiem, że nie patrzymy na nią przez pryzmat kilku bandytów w kominiarkach odcinających głowy i zasłaniających się religią. Tak na prawdę oni nie mają z nią nic wspólnego. Realizują tylko swoje cele (czyli kasa) wplątując w to islam.
      Ja jestem jak najbardziej za minaretem w Poznaniu. Widziałem wiele meczetów z pięknymi minaretami w krajach arabskich dlatego czekam z wielką ciekawością na tą instalację.
      • Gość: Piter Napisz jeszcze czy w tych krajach arabskich IP: 80.87.34.* 13.06.09, 13:52
        widziałeś również wieże kościołów. Jeśli udało Ci się je
        zobaczyć ,to znaczy że nie byłeś w Arabii Saudyjskiej i Twoje
        pojęcie zacofania wymaga uzupełnienia . "Islam = terroryzm" to jest
        Twoje sformułowanie ,którego przed Tobą nie użył żaden z uczestników
        dyskusji
        • libl Re: Napisz jeszcze czy w tych krajach arabskich 13.06.09, 14:01
          Gość portalu: Piter napisał(a):

> "Islam = terroryzm" to jest
          > Twoje sformułowanie ,którego przed Tobą nie użył żaden z uczestników
          > dyskusji

Dosłownie nie użył, ale za to napisał o happeningu i boeningu we wrześniu, co na jedno wychodzi. Boicie się minaretu, czy co?
          • czuma_z_bazin Re: Napisz jeszcze czy w tych krajach arabskich 13.06.09, 16:06
            libl napisał:

> Gość portalu: Piter napisał(a):
            >
            > > "Islam = terroryzm" to jest
            > > Twoje sformułowanie ,którego przed Tobą nie użył żaden z uczestników
            > > dyskusji
            >
            > Dosłownie nie użył, ale za to napisał o happeningu i boeningu we wrześniu, co n
            > a jedno wychodzi. Boicie się minaretu, czy co?
            >
            libl napisał:
            > Gość portalu: Piter napisał(a):
            >
            > > "Islam = terroryzm" to jest
            > > Twoje sformułowanie ,którego przed Tobą nie użył żaden z uczestników
            > > dyskusji
            >
            > Dosłownie nie użył, ale za to napisał o happeningu i boeningu we wrześniu, co n
            > a jedno wychodzi. Boicie się minaretu, czy co?

Ależ skąd tu tylko uwielbiamy oszołomów poprawności politycznej za państwowe
            pieniądze. Amerykański turysta w uprowadzonym boeingu? Tobie wszystko się z
            terroryzmem kojarzy? Bo jeśli tylko islam to nie różnisz się specjalnie od
            reszty pospólstwa... Tylko to nie jest takie proste ;) Nie ma tematu tabu, bo
            skoro ktoś stawia państwowy minaret będzie "pochwalony" i to bynajmniej nie w
            imię Allaha i jego niosącej światu miłość religii. Bo minaret to najbardziej
            rozpoznawalny - obok półksiężyca i szahady - symbol islamu. Co gorsza skutek tej
            dotowanej "rezydencji artystycznej" będzie urażać głównie muzułmanów. Dla reszty
            to wkrótce będzie taka kolejna palma (co komuś odbiła) na rondzie. Sam miałbym
            mieszane uczucia gdyby w imię tolerancji np. Arabowie swoje stare kominy
            przerabiali na krzyże z Chrystusami ze styropianu. A już na pewno
            krew-mnie-by-zalała gdyby te instalacje powstały za środki z budżetu Poznania ;)
            Zatem możesz nabyć komin i przerobić go na różowego fallusa - mi to nie
            przeszkadza. Może będę pisał wówczas o spodziewanym desancie moherowych
            komandosów z Torunia planujących wysadzić dzieło wielkiego geja, ale tylko
            dlatego, że mam taką złośliwa naturę. Tylko zakup sobie ten rypany komin za
            własne pieniądze. Nawet za symboliczną złotówkę i zostań taką mini Kulczykową!
            Mnie wkurza, gdy idzie ogromna kasa na hasła typu "POZnań hał-hał" nibyminarety,
            smarowanie w czerwone bohomazy ścian przy katedrze, lub rozpierduchę mało komu
            przeszkadzających pomników herosów komunizmu. Wszystko to mieszanka nowej sztuki
            i poprawności politycznej - happening mający euforie typowego kosmopolitycznego
            redaktora GW. Coś jak nazwanie poznańskiej Ławicy imieniem Wieniawskiego z
            Lublina - idiotyzm, którym stał się faktem. A tym czasie w ocalałej synagodze
            jest basen, pada z hukiem antykwariat "Pokój z widokiem", trwa rozsypka starej
            rzeźni, a nadbrzeże Warty grodzi zasiekami jakiś developer...
      • libl Re: Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni 13.06.09, 13:56
        Nareszcie ktoś jest "za". Ja też się podpisuję pod tym pomysłem. Rajkowska ma fajne pomysły, a i ten nasz minaret mi się podoba. Mam dość słuchania o obcej kulturze. Zrównajmy z ziemią niekatolickie cmentarze, postawmy wszędzie krzyże i będziemy mieli jedną, swojską kulturę. I jeszcze ten zarzut o "kontrowersyjnej" sztuce. Za chwilę wszystko, co nie jest Malczewskim będzie dla nas kontrowersyjne. Ludzie, świat się zmienia, kultura się zmienia, sztuka się zmienia. Więcej luzu i odwagi. Ja czekam na minaret i jeszcze na tubę. Oczywiście nie w jednym miejscu :)
        • Gość: Piter Obca kultura ? IP: 80.87.34.* 13.06.09, 14:36
          Szanowny Libl-u , bardzo swobodnie sobie interpretujesz słowa ,skoro
          jeden post wyżej uznałeś boeing-happening za tożsame z
          islam=terroryzm ,a przeciwstawienie się obcej kulturze rozumiesz
          jako burzenie niekatolickich cmentarzy i masowe rozstawienie krzyży.
          Tymczasem ja nawet słowem nie pisnąłem o katolicyzmie ,a burzenie
          cmentarzy ludzi ,którzy kiedyś tu żyli i tworzyli miejscową
          społeczność i kulturę uważam za wymazywanie historii. Czy potrafisz
          podać jakie dzieła ,czy budowle stworzyła w Poznaniu społeczność
          muzułmańska albo w jaki inny widoczny sposób tu zaistniała na
          przestrzeni wieków ? Może pozostał po nich jakiś cmentarz ? (tylko
          nie pisz o pojedyńczych grobach ,bo takie znajdą się na pewno).
          Budowanie symboli obcej religii nie wydaje się mądrym
          posunięciem ,szczególnie jeśli wielu jej wyznawców ma problemy z
          tolerancją . Co sie stanie ,jak ktoś kiedyś w końcu zdecyduje
          sie "posprzątać" tą instalację ? być może światowe muzułmańskie
          media obiegnie informacja że w Poznaniu burzy się minarety ,to
          rzeczywiście będzie niezła reklama dla miasta
          • libl Re: Obca kultura ? 13.06.09, 16:27
            Drogi Piterze, ktoś napisał: "Poza tym postawienie minaretu we wrześniu może spowodować spore zagrożenie w ruchu lotniczym - jeszcze jakiś amerykański student uprowadzi Boeinga, żeby urządzić tam happening..." Dla mnie to naprawdę jest sugestia, że ktoś może zareagować na ten minaret atakiem. Jeśli zaś chodzi o "burzenie niekatolickich cmentarzy", to była z mojej strony ironia. Może niezbyt czytelna, ale jednak. Wiem, że nikt tego nie postulował. Naprawdę strasznie mnie denerwuje mówienie o budowaniu, jak to sam ująłeś, "symboli obcej religii". Nie podam Tobie widocznego sposobu istnienia w Poznaniu społeczności muzułmańskiej w Poznaniu, bo go nie ma. Ale co z tego? Ten minaret uważam raczej za próbę dialogu (a nie jątrzenie) z religią, która istnieje w Polsce (od wieków), a która też zaistnieje prędzej czy później w Poznaniu. Dlatego też wcale nie uważam, że jest to propozycja kontrowersyjna. Zresztą podobno była konsultowana ze środowiskami muzułmańskimi, które nie miały nic przeciwko temu. Nie lubię mówienia, że coś jest obce. To taki zaślepiony tradycjonalizm: nie stawiajmy nic nowego, ważne jest tylko to, co było od wieków (wiem, że dosłownie tego tu nikt nie napisał). Powinniśmy bronić się przed fundamentalizmami (każdymi), ale nie przed Obcym czy Innym. Nie zamykajmy się. A jeśli ktoś będzie chciał "posprzątać"? To nie będziemy już nic stawiać na wszelki wypadek? Bo ktoś kiedyś może się obrazić? Chłodno i bezpiecznie? Chociaż akurat pomysł Rajkowkiej jest bezpieczny. Jednak uważam go bardzo dobry i z plastycznego, wizualnego punktu widzenia, i ze względu na znaczenia, które ze sobą niesie. To taki mój punkt widzenia. I będę się starał jaśniej pisać, żeby nie być niezrozumianym :) Pozdrawiam.
            • slan76 Re: Obca kultura ? 14.06.09, 15:44
              oczywiscie ze sa slady istetnia muzulmanow w Poznaniu. wystarczy
              wejsc na strony internetowe stowarzyszen muzulmanskich. mam
              nadzieje, ze na minarecie sie nie skonczy i Poznan bedzie mial
              kilkanascie wspanialych meczetow. to szuka prawdy ten znajduje ISLAM.
      • kylax Islam=opresja. 24.06.09, 00:53
        Opresja ateistow, kobiet, chrzescijan, zydow, ludzi myslacych i wszystkich
        niemuzulmanow.
    • l.george.l Zaprośmy Kadafiego na odsłonięcie minaretu 13.06.09, 13:41
      Facet głosi fajne rzeczy. Na przykład to:
      "kobieta w świecie arabskim jest traktowana jak mebel, który można przesunąć lub
      zmienić".
      www.tvn24.pl/12691,1604863,0,1,kobieta-jak-mebel--mozna-przesuwac,wiadomosc.html
      Skoro tak, to proponuję przesunąć do kąta artystkę Joannę Rajkowską.
      • Gość: tak Re: Zaprośmy Kadafiego na odsłonięcie minaretu IP: *.173.6.145.tesatnet.pl 13.06.09, 18:32
        otwórzmy dla nich granice i uczmy od nich tolerancji,miłości blizniego i innych
        wspaniałości islamu..Jakże Belgowie,Holendrzy.Francuzi są teraz dumni i
        szczęśliwi z tej bogobojnej nacji.
        • edipolo1 Re: Zaprośmy Kadafiego na odsłonięcie minaretu 13.06.09, 18:35
          Gość portalu: tak napisał(a):

> otwórzmy dla nich granice i uczmy od nich tolerancji,miłości blizniego i innych
          > wspaniałości islamu..Jakże Belgowie,Holendrzy.Francuzi są teraz dumni i
          > szczęśliwi z tej bogobojnej nacji.

Gość w dom,Bog w dom :D

• Gość: sickie Re: Zaprośmy Kadafiego na odsłonięcie minaretu IP: *.karolin.pl 14.06.09, 00:51
            gość w dom, chleb do szafy... nóż w dłoń... cios w skroń...
    • vonbingen pytanie do Redakcji GW 13.06.09, 18:50
      Nie mam zamiaru wywnętrzać się na temat takiej koncepcji sztuki. Mam tylko pytanie - do jakiej instytucji miejskiej można kierować protest?
      • Gość: abc Re: pytanie do Redakcji GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 21:22
        A ja jestem za. Artystka już odniosła sukces, odsłaniając kolejne
        prawdziwe oblicze europejskiego Poznania oraz tradycyjnych wartości
        polskiej tolerancji i umiłowania wolności (na co dzień dobitnie
        manifestowanych w Afganistanie i do niedawna w Iraku).
      • Gość: n Re: pytanie do Redakcji GW IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.06.09, 10:47
        Czy to sarkazm? GW bylaby ostatnia, ktora poda nazwe takiej instytucji. Do
        protestu - przylaczam sie.
    • Gość: sickie Re: Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni IP: *.karolin.pl 14.06.09, 00:31
      Guantanamo... co tam Oświęcim...
    • poppers68 kolejne pytanie do zespołu GW 14.06.09, 10:30
      Pragnę przyłączyć się do rzeszy sceptyków i ponownie zapytać:
      Kto finalizuje taką bzdurę? Niema ona absolutnie nic wspólnego
      z jakimkolwek luzem czy tolerancją.
      Po prostu, jeżdżę sporo po Europie i nie tylko.Takich fantasmagorii
      to jeszcze nie widziałem. A odezwy poszczegónych uczestników
      forum a zarazem zwolenników "fajnego" pomysłu aby w takim razie
      zniszczyć niekatolickie cmentarze uważam za kompletny nonsens.
      Jak na razie ,to jako poznaniak kojarzę sporą grupę Bambrów
      sprowadzonych po pamiętnej zarazie z Niemiec w ramach osadnictwa
      oraz od zawsze obecnych kupców i rzemieślników żydowskich.
      Nie pamiętam faktu osadnictwa muftich krzewiących Koran...
      Co za bzdura...i to chyba za nasze podatników finanse,prawda?

PROTEST ,PROTEST i jeszcze raz PROTEST......
      • Gość: POZNAŃ GRUNWALD Re: kolejne pytanie do zespołu GW IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.06.09, 11:15
        Niech lepiej upamietnią zburzony kościół św. Piotra albo wreszcie
        odnowią synagogę. To są symbole wielokulturowego Poznania, a nie
        jakiś minaret! Poznań stanie się pośmiewiskiem. Możnaby także coś
        zrobić z arsenałem i rozpocząć rewitalizację starych dzielnic -
        Chwaliszewa, Wildy, św. Łazarza, Jeżyc - gdzie pełno umęczonych i
        zniszczonych ale nadal pięknych kamienic. No, ale lepiej wydawać
        pieniądze na coś takiego...
        • tutuna Re: kolejne pytanie do zespołu GW 14.06.09, 21:25
          "Poznań stanie się pośmiewiskiem.'

Dla mnie osobiście bardziej staje się pośmiewiskiem, po ogłoszeniu wyników
          egzaminów gimnazjalistów, czy kolejnych odsłonach kulczykpark story, ale może
          się nie znam...
          ;-))
      • libl Ja jednak wciąż jestem "za" 14.06.09, 14:18
        poppers68 napisał:

> Kto finalizuje taką bzdurę? Niema ona absolutnie nic wspólnego
        > z jakimkolwek luzem czy tolerancją.

Dlaczego nie ma?

> Takich fantasmagorii
        > to jeszcze nie widziałem.

To teraz będziesz miał szansę :)

> A odezwy poszczegónych uczestników
        > forum a zarazem zwolenników "fajnego" pomysłu aby w takim razie
        > zniszczyć niekatolickie cmentarze uważam za kompletny nonsens.

To chyba ja jestem tymi zwolennikami (dzięki za liczbę mnogą). To nie była żadna odezwa. Chciałem być ironiczny. Nie wyszło - sorry. Jasne, że burzenie niekatolickich cmentarzy to nonsens. Każdy to powie i ja też. Nie mam zamiaru niczego burzyć.

> Jak na razie ,to jako poznaniak kojarzę sporą grupę Bambrów
        > sprowadzonych po pamiętnej zarazie z Niemiec w ramach osadnictwa
        > oraz od zawsze obecnych kupców i rzemieślników żydowskich.
        > Nie pamiętam faktu osadnictwa muftich krzewiących Koran...
        > Co za bzdura...i to chyba za nasze podatników finanse,prawda?

Jako poznaniak też nie kojarzę "osadnictwa muftich". No i co z tego? Wszystko musi być osadzone w tradycji? Właśnie dlatego mi się podoba ten pomysł (między innymi), że jest abstrakcyjny jak szwajcarski krążownik. Wyrwany z kontekstu, a jednocześnie tworzy nowy kontekst. Prędzej czy później i meczet w Poznaniu się pojawi. To taki pomysł na oswojenie :) I fakt, to z naszych podatków (z moich też). Ale naprawdę tak niewiele "dziwnych" czy "innych" projektów opłacamy z naszych kieszeni. Może czasem warto? Ja jestem "za". Ciągle niezmiennie.

> PROTEST ,PROTEST i jeszcze raz PROTEST......

ZA, ZA i jeszcze raz ZA :)))
    • Gość: aaaa Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni IP: 212.160.172.* 14.06.09, 12:33
      Zgadzam się z większością. Jest wiele pięknych miejsc w naszym
      mieście, które naprawdę warto rewitalizować. Ów minaret nie jest
      nikomu potrzebny a moim zdaniem bardzo oszpeci tę część miasta. I na
      co to komu? Może można by napisać jakąś petycję w tej sprawie?
      Dlaczego nasze pieniądze mają być marnowane tak bezsensownie?
    • slan76 Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni 14.06.09, 15:41
      Brawo!!! jako muzulmanin jestem szczeskiwi. w koncu stuka przyblizy
      moim sasiadom czymn jest Islam i ze minaret moze tak samo
      funkcjonowac w mentalnosci Polakow jak religia, w ktorej zostali
      wychowani, a ktorej moze zupelnie nie pojmuja... kto szuka prawdy
      spotyka ISLAM.
      • Gość: ~hiena Re: Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni IP: *.192.109.111.psi.de 15.06.09, 15:01
        w jaki sposob styropianowy komin z gipsowym muezzinem u gory ma mi przyblizyc
        Islam? szukasz prawdy? szukaj dalej. pamietaj jednak, ze jesli porzucisz Islam,
        to twoi wspolbratymcy moga cie ukatrupic.
        pamietaj tez, ze nie mozesz sie przyjaznic z chrzescijanami i Zydami.
        no i pracuj dzielnie, zeby przeksztalcic Polske w kalifat...
        • Gość: oj Soplico. powieś sobie nad łóżkiem fotkę minaretu . IP: *.173.6.145.tesatnet.pl 15.06.09, 15:14
          ...i niech cię oświeci może przestaniesz pisać bzdury.
          • Gość: ~hiena Re: Soplico. powieś sobie nad łóżkiem fotkę minar IP: *.192.109.111.psi.de 15.06.09, 16:19
            moze jakies konkrety, a nie same epitety?
      • kylax WON do Pakistanu. 24.06.09, 00:55
        I siedz tam.
    • alkud Islam znaczy Pokój 14.06.09, 15:41
      a Prorok był światłym człowiekiem! :)

ISLAM KORAN EUROPA
      religiapokoju.blox.pl
      • Gość: Włodek z Grunwaldu skądże! IP: *.icpnet.pl 22.06.09, 09:09
        W polako_katolickim kraju Islam znaczy święta wojna. A kto inny mógłby być
        wspólnym wrogiem? Aha, zapomniałem... Są jeszcze żydzi i Żydzi...
      • marekopole Re: Islam znaczy Pokój 25.06.09, 00:42
        >> Islam znaczy Pokój

Tak, tak - Islam jest religią pokoju w takim samym sensie jak Korea Północna
        jest Demkratyczną Republiką Ludową.
        I funkcjonuje to bardzo podobnie, bo każdy kto temu zechce zaprzeczyć "pozna
        siłę POKOJOWEGO programu atomowego".

> a Prorok był światłym człowiekiem! :)
        Tak zwanemu prorokowi najwięksi w historii pewnie uścisnęli by rękę: zyngis Han,
        Hitler, Stalin, Pol-pot, Kim Ir Sen.
        Pan Prorok co prawda nie miał do dyspozycji zaawansowanych technologii ale jak
        mu dobrze poszło to dawał radę własnoręcznie ściąć głowę w jeden dzień kilkuset
        niewiernym.

Szacuneczek!

Dla niezorientowanych z czym tak naprawdę mamy do czynienia polecam stronki:
        www.poznajkoran.pl, www.euroislam.pl
    • slan76 Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni 14.06.09, 15:45
      do minaretu przydalby sie meczet. mam nadzieje ze Poznan jeszcze za
      mojego zycia bedzie mial ich kilkanascie.
      • Gość: Piter w Polsce istnieje ... IP: 80.87.34.* 14.06.09, 21:08
        wolność religijna (czego niestety nie można powiedzieć o wielu
        krajach muzułmańskich) także możesz sobie Szanowny Slanie76
        wybudować te kilkanaście meczetów płacąc swoimi pieniędzmi i
        uzyskując wcześniej wszystkie wymagane prawem pozwolenia. Tymczasem
        wydawanie publicznych pieniędzy na projekt kulturowo niezwiązany z
        Poznaniem i jego historią wzbudza mój sprzeciw i jak widać również
        sprzeciw wielu dyskutantów
        • libl Re: w Polsce istnieje ... 15.06.09, 00:09
          Gość portalu: Piter napisał(a):

> Tymczasem
          > wydawanie publicznych pieniędzy na projekt kulturowo niezwiązany z
          > Poznaniem i jego historią wzbudza mój sprzeciw i jak widać również
          > sprzeciw wielu dyskutantów

Szanowny Piterze, cały czas próbuję uzyskać sensowną odpowiedź, dlaczego "projekt kulturowo niezwiązany z Poznaniem" nie może się urzeczywistnić właśnie tutaj. I co z tego? Gdyby tylko miały się pojawić "projekty kulturowo związane z Poznaniem" to w ogóle nie szlibyśmy do przodu. Czy chodzi o islam? Czy gdyby miasto miało świetny pomysł na centrum kultury japońskiej (taka Manggha zamiast w Krakowie - w Poznaniu), też byłyby protesty? Bambrzy też kiedyś byli "obcy kulturowo". Projekt może się nie podobać, nawet budzić kontrowersje (chociaż dla mnie kontrowersji w nim maleńko), ale mówienie, że nie powinien tu powstać, bo nie jest "kulturowo związany", to argument taki sobie.
          • Gość: Piter Re: w Polsce istnieje ... IP: 80.87.34.* 15.06.09, 22:10
            Słusznie domyślasz się że moje największe obawy wzbudza islam.
            Zwyczajnie nie pociąga mnie wizja zaimportowania sobie problemów
            jakie przeżywa Europa Zachodnia w związku z bujnym rozwojem
            tamtejszych społeczności muzułmańskich. Nie pomyśl sobie że jestem
            wrogiem islamu czy muzułmanów ,ale uważam że sprzyjanie rozwojowi
            ich religii powinno odbywać się na zasadzie wzajemności ,a wiele
            krajów muzułmańskich niestety ma tu duże braki ,więc nie widzę
            powodu aby im nadskakiwać. Oczywiście wielu ludzi może stwierdzić że
            są niewierzący i ich to nie obchodzi ,ale ja uważam że stosunek
            świata Islamu do chrześcijaństwa również odzwierciedla ich szacunek
            do całej kultury zachodniej ,której jesteśmy częścią. Czy wyobrażasz
            sobie sytuację gdy papież rzuca klątwy na politycznie niepoprawnego
            pisarza arabskiego i ten musi ukrywać się w trosce o swoje życie ?
            czy widziałeś tłumy Europejczyków palących arabskie flagi w odwecie
            za np. opublikowanie karykatur Jezusa ? Nie będę mnożył
            przykładów ,ale w Europie było to przerabiane już wieki temu i
            wyrośliśmy z tego ,tak jak dzieci z piaskownicy ,więc niech
            muzułmanie też zaczną okazywać dojrzałość i odpowiedzialność jeśli
            chcą być poważnie i życzliwie traktowani. Centrum kultury japońskiej
            nie obawiam się - inwazja tamtejszej kultury nam nie zagraża.
            Bambrowie mimo że byli obcej narodowości ,to wyznawali tą samą
            religię ,co chyba było nawet warunkiem ich sprowadzenia. Dziękuję za
            ciekawe przykłady które podałeś ,uważam że inne kultury i religie
            również nas ubogacają ,jeśli szanują kulturę i religię z której my
            wyrośliśmy. Mam świadomość że możesz mnie uznać za człowieka
            zacofanego ,ale jest to moje obywatelskie prawo ,aby sprzeciwiać się
            pomysłom które wzbudzają moje obawy. Pozdrawiam serdecznie
            • libl Re: w Polsce istnieje ... 16.06.09, 00:03
              Dużo w tym racji. Pewnie i we mnie są obawy przed islamem, zdaję sobie jednak sprawę, że dużo tych obaw wynika z niewiedzy, a co gorsza - ze stereotypów, które niestety i w mojej głowie czasem siedzą. Jednak mimo wszystko nie chcę się zamykać, a tym bardziej uważać, że obca kultura nie może nas wzbogacać. Może nawet warto tym bardziej otworzyć się na coś, jeśli budzi w nas lęk. Nie wyobrażam sobie, żeby w demokratycznym społeczeństwie (przy wszystkich ułomnościach tego ustroju) zamykać się na odmienność. Ale, jak słusznie zauważasz, i druga strona powinna się też i na nas otworzyć i szanować nasze poglądy. Jednak nie do końca zgadzam się na taką zasadę wzajemności, że skoro w krajach islamskich są, jak to określiłeś, braki, to i my musimy się w taki sposób odwzajemniać. I nie chodzi tu o nadskakiwanie; projekt Rajkowskiej, bo właściwie w kontekście tego projektu rozmawiamy (szanowny Piterze - nareszcie w tym wątku jest rozmowa), nie jest skierowany do muzułmanów tylko do nas. I chyba ten wątek, a przede wszystkim krytyczne uwagi, to dowód na to, że pomysł artystki (bez cudzysłowu) spełnia swoją rolę. Zmusza nas do spojrzenia i zastanowienia, jak przestrzeń, w której nie było minaretów, wyglądać będzie, kiedy się pojawią. I wtedy naprawdę staniemy przed wyzwaniem, kiedy okaże się, że islam jest obok nas. Pewnie będzie lęk, ale myślę, że warto już teraz próbować się otworzyć, może wtedy wyznawcom islamu bedzie łatwiej mieszkać bardziej razem z nami, niż obok nas. Zdaję sobie sprawę, jak bardzo życzeniowe mogą być moje słowa tutaj, może nawet utopijne, ale właśnie sztuka może być tą dziedziną życia, w której odwaga utopii jest. Taki jest też przywilej sztuki. Ten projekt mówi (może nawet raczej zadaje pytania) o współistnieniu religii, ale nie o współistnieniu, które było lub jest, ale o istnienie obok siebie religii w przyszłości. I chciałbym, żeby to wspólistnienie było pokojowe, niezależnie od tego, jak bardzo moja nadzieja może wydawać się naiwna. Ufff, nagadałem się :) Pozdrawiam
              • masster88 [...] 19.06.09, 17:23
      • Gość: 007 a może wieża kościelna w jakimś islamskim kraju? IP: *.icpnet.pl 15.06.09, 00:08
      • kylax A ja mam nadzieje, ze zaden nie powstanie. 24.06.09, 00:57
        A jak powstanie, to bede jezdzil do Poznania, zeby moj pies mogl zaznaczyc teren.
    • Gość: lucy Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.09, 19:09
      Podoba mi się ten pomysł. Właśnie w tym miejscu. Jestem za.
    • Gość: Poznaniak Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni IP: 88.79.237.* 14.06.09, 20:57
      Nie w Poznaniu.Nie ma tu zadnej tradycji muzulmanskiej.Rajkowska do domu.
      • kylax Precz z islamem! 24.06.09, 00:58
        Islam zabija polskich zolnierzy. Poznan nigdy nie bedzie muzulmanski. Polska
        nigdy nie bedzie muzulmanska!
    • tutuna Tak na marginesie tej dyskusji 14.06.09, 21:32
      (i oczywiście zachowując odpowiednie proporcje...) fragment z materiału o wieży
      Eiffla na wiki

"Nie podobało się to znanym artystom, którzy zorganizowali akcję protestacyjną
      przeciwko budowie wieży. Byli wśród nich pisarze, malarze, rzeźbiarze i
      architekci..."

;-)))))
      • libl Re: Tak na marginesie tej dyskusji 14.06.09, 23:50
        tutuna napisała:

> (i oczywiście zachowując odpowiednie proporcje...) fragment z materiału o wieży
        > Eiffla na wiki
        >
        > "Nie podobało się to znanym artystom, którzy zorganizowali akcję protestacyjną
        > przeciwko budowie wieży. Byli wśród nich pisarze, malarze, rzeźbiarze i
        > architekci..."
        >
        > ;-)))))

Istotnie, trzeba zachować proporcje. Niemniej w kontekscie tej dyskusji porównanie podoba mi się bardzo ;))))
        • Gość: Poznań Grunwald Re: Tak na marginesie tej dyskusji IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.06.09, 00:36
          Sprzeciw budzi przede wszystkim wydawanie grubych pieniędzy na
          styropianowy minaret w sytuacji, gdy wiele poznańskich zabytków aż
          się prosi o odnowienie. Spójrzcie chociażby na okolicę, gdzie stoi
          ten komin, fyrtel koło synagogi i wiele innych w centrum miasta...
          • kylax To jest krecia robota Arabii Saudyjskiej. 24.06.09, 00:59
            Ta pseudoartyskta, to tylko slup.
            • wlodekzpoznania Ty jesteś za to krecią robotą KGB 25.06.09, 00:30
              i Twoje poglądy służą osłabianiu polskiego społeczeństwa. Jak Ci się podoba
              takie dictum? Zgaduję, że nawet się nie zastanowisz. No bo jak skoro dzwoni...
    • Gość: Gość Może wzrośnie przyrost naturalny? IP: *.ifmpan.poznan.pl 15.06.09, 10:04
      W islamie kobieta to mebel (wg Kadafiego).
    • renepoznan Czy musimy finansować każdą głupotę? 15.06.09, 17:26
      Wymyśloną przez "artystkę" działającą jedynie poprzez dość prymitywną prowokację?
      Niech to robi za własne pieniądze - to problemu nie będzie. :)

A narybek dziennikarski powinien wiedzieć, ze w Poznaniu nie ma już współistnienia z nami religii judaistycznej i nie ma synagogi - i nie nasza to wina, oraz nie ma i nie było współistnienia z religią muzułmańską. To z kolei z innych powodów - niech się autor dowie z jakich.
      Pojedyncze przypadki nie mają znaczenia.
      Przypominam, ze w okresie międzywojennym podczas jakiegoś spisu, odnotowano kogoś kto podawał, ze jest "bałwochwalcą". Czy nasz kandydat na pismaka też będzie robił z tego "współistnienie religii"?

Żenada.
    • qwardian Re: Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni 15.06.09, 18:03
      Autorka "dotleniacza", proponuje nam "dopalacza", to co niby
      muzułmanie mają się modlić we wnętrzu komina? Z tego jeszcze może
      wyjść niezła checa, za strojenie sobie żartów, ciekawe, czy
      społeczność muzułmańska byłaby tak entuzjastyczna wiedząc co tu się
      szykuje?

Kultura i sztuka skończyła się wraz z końcem cywilizacji
      katolickiej. Dzisiaj pozostał nam chłam, nawet Georgowy wózek ze
      złomem i pustymi butelkami prezentuje lepszy folklor niż to co nam
      oferuje ministerstwo kultury ze Zdrojewskim i PO...
    • Gość: komin Re: Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni IP: *.173.6.145.tesatnet.pl 15.06.09, 20:21
      nie rozumiem co natchnęło tą artystkę i czemu ma to dzielo służyć.
      Może w swej przebiegłości liczy iż wierni będą tam starali się wejść "przez komin"?
      Oglądając sceny z Iranu niezbyt zależy mi na integracji z nimi i wątpię czy im
      coś takiego świta w zakurzonych łbach.
      • masster88 [...] 19.06.09, 16:48
      • kylax Ma sluzyc ekspansji islamu. 24.06.09, 01:02
        Polscy zolnierze oddaja zycie, aby Polska nigdy nie byla muzulmanska. Precz z
        islamem!
    • ahmed-0 The Krasnals zrobili już minaret 18.06.09, 14:17
      Rajkowska trochę się spóźniła, grupa The Krasnals na festiwalu Urban Legend
      zrobiła akcję z kominem minaretem i z synagogą pływalnią.

Ich video "dzielnica tolerancji" otwiera dyskusję o dialogu kultur:
      thekrasnals-pl.blogspot.com/
      • Gość: lena Re: The Krasnals zrobili już minaret IP: *.icpnet.pl 18.06.09, 15:25
        No właśnie, jestem ciekawa czy krasnale ją po prostu wyprzedzili czy może to ich
        wspólna akcja...Dzięki temu dyskusja rozpoczyna się już teraz, przy okazji
        projektu The Krasnals, a jesienią Rajkowska doda do tego gotową instalacje jako
        zwieńczenie tego projektu..
        • kylax Poznaniacy. Prowadzcie tam pieski na spacer. 24.06.09, 01:03
          Niech psy znacza ten minaret.
      • Gość: Jakub Juja The Krasnals zrobili już minaret IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.09, 12:46
        Idiotyczny pomysł. Zamiast przekształcić to straszydło coś co nadaje się do
        użytku, bądź też zburzyć te zabudowania pofabryczne próbuje się je na siłę
        udziwnić.
        Już dzisiaj bajzel architektoniczny jest widoczny gołym okiem, a co dopiero po
        dodaniu czegoś co ni przypiął ni wypiął i co generalnie będzie jak kwiatek do
        kożucha.
    • kylax Poznaniacy. Nie mozecie do tego dopuscic. 24.06.09, 00:51
      Najpierw bedzie minaret jako 'instalacja', a potem dobuduja meczet. PRECZ Z ISLAMEM!
    • marekopole Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni 25.06.09, 00:22
      Jakie dopiero?? A z jakiej racji W OGÓLE?

Jeśli ktoś uważa że taki górujący nad miastem wątpliwy "symbol tolerancji" i
      niewątpliwy symbol Islamu to dobry pomysł, to proponuję wycieczkę do krajów,
      gdzie minaretów jest mnóstwo np. Arabia Saudyjska czy Iran.
      Dla tych którzy nie śledzą prasy, nie mają telewizora i nie słuchają radia,
      może taka ogólna informacja że są to kraje w których m.in. nadal wykonuje się
      karę śmierci poprzez kamieniowanie a kobiety chodzą w namiotach na głowach, bo
      "widok ich włosów obraża Allaha".

Jeśli ktoś nie był na dzisiejszym spotkaniu z autorką projektu, to niech
      żałuje - pomysłodawczyni nie ma pojęcia po co tak naprawdę chce zbudować "to
      coś", nie potrafiła też w żaden sensowny sposób uzasadnić projektu.
      Co lepsza (a właściwie, co gorsza), jak się okazało na spotkaniu jej tzw. idea
      stoi w sprzeczności z tym jak widzi to poznańska społeczność muzułmańska, dla
      tych Pańtwa to „za mało”.

W imię jakiego rodzaju tolerancji mamy stawiać muzułmanom pomniki w sercu
      Europy, kiedy to wyznawcy tej „Religii Pokoju” nie tolerują nawet najmniejszej
      wzmianki na swój temat i nie okazują żadnego szacunku dla wszystkiego co nie
      jest islamskie?
      Nie może być jednak inaczej, skoro bliskie naszym sercom zachodnie wartości
      humanistyczne stoją w bezpośredniej sprzeczności z naukami Koranu, niezależnie
      od tego jak się go interpretuje.

Trzeba było też zobaczyć jakiego rodzaju zachowanie zaprezentowała na
      spotkaniu śmietanka braci muzułmańskiej. Również jakby na to nie patrzyć, nie
      ma to wiele wspólnego z tym co można by podciągnąć pod jakiekolwiek normy
      akceptowalnego zachowania.

Minaret oczywiście nie powstanie za darmo - projekcik miał kosztować 350 000
      zł ale wyszło że jednak co najmniej 540000 zł :-) Oczywiście z kasy Miasta,
      czyli naszej, a jakże :-)
      W czasie, gdy mamy dziurę budżetową wielkości Sudanu, a ludzie masowo tracą
      pracę, myślę że można tą kasę wydać na 100 lepszych sposobów.

A minaret – NIE, NIE TERAZ ani NIE KIEDYKOLWIEK!

No chyba że nasi bracia muzułmanie jakimś cudem naprawdę przystosują się do
      życia w Europie, zaczną zachowywać się jak dorośli i nie będą się ciągle czuli
      urażeni na punkcie swoich uczuć religijnych.
      Małym kroczkiem byłoby że między sobą nie będą nas nazywać "psami-niewiernymi".
      A ostatecznie… być może nawet zrezygnują z podstawowego nakazu ich "świętej
      księgi" czyli konwertowania nas wszystkich wszystkimi możliwymi środkami na
      swoich współwyznawców.
      To było by miłe ale to nie byłby już przecież Islam (Religia Pokoju, bardzo
      śmieszne :-)

Tak zupełnie na sam koniec mały cytat z Koranu, rozdział 4, wers 89:
      4:89 Oni by chcieli, abyście byli niewiernymi, tak jak oni są niewiernymi,
      abyście więc byli równi. Przeto nie bierzcie sobie opiekunów spośród nich,
      dopóki oni nie wywędrują razem na drodze Boga. A jeśli się odwrócą, to
      chwytajcie i zabijajcie ich, gdziekolwiek ich znajdziecie! I nie bierzcie
      sobie spośród nich ani opiekuna, ani pomocnika!

pozdrowienia wszystkim trzeźwo myślącym
      MM

• Gość: Ula Londyn Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni IP: 212.183.136.* 25.06.09, 18:00
        Jaki minaret???

A co ze sztuka europejska???
        W krajach islamskich artysci nie buduja kosciolow!

Czy to kolejny gest rozmiekczenia, slodkosci i krotkowzrocznosci w
        strone islamu, nawet jesli jest to tylko sztuka,ALE W EUROPIE,W
        PUBLICZNYM MIEJSCU!!!!
        Minaret w Poznaniu moze sie okazac poczatkiem do dalszych
        posuniec...to nie jest niestety zdrowa tolerancja,otwartosc na inne
        kultury to ta w ktorej brak wiedzy jak islam jest niebezpieczny dla
        naszych zachodnich wartosci.

Zapraszam do Londynu, tu mozna zobaczyc do czego taka postawa
        prowadzi.
        • justyna373 tak dziala szarijat 25.06.09, 18:36

tak dziala szarijat:
          forum.gazeta.pl/forum/w,50284,86509139,86509139,tak_dziala_szarijat.html

Wojna, pokój i podstęp w islamie - Doktryna takiji:
          forum.gazeta.pl/forum/w,50284,92804784,92804784,Wojna_pokoj_i_podstep_w_islamie_Doktryna_takiji.html

przemoc w islamie
          forum.gazeta.pl/forum/w,50284,74434200,74443959,Re_przemoc_w_islamie.html

• agape108 Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni 25.06.09, 23:41
        Mimo wielu starań.. mam problem z uwierzeniem w to jak "inteligentni" ludzie
        mogą wpadać na takie pomysły. Proszę wybaczyć, ale czy zdaje sobie Pani
        świadomość z tego co Pani robi?
        Wie Pani czym jest ten symbol, czym jest Islam, muzułmańska tolerancja, czym są
        ich prawa? Miała Pani kiedyś w ręce Koran, raczyła go Pani przeczytać? Nie
        sądzę, gdyż po tej lekturze nawet przez myśl by Pani nie przeszło aby wpaść na
        tak idiotyczny pomysł. Proszę mi wybaczyć, ale ręce opadają.
        Wie Pani kim jest muzułmanin, jakimi zasadami i prawami się kieruje? Skąd te
        prawa bierze? Czym jest dla niego największy z kryminałów -który to właśnie jest
        podstawowym źródłem muzułmańskiego prawa - Koran? Jako święta księga islamu,
        jest ostatecznym słowem bożym i najwyższą instancją dla każdego muzułmanina.
        Recytowany i studiowany przez wiele milionów wyznawców islamu w różnych
        częściach świata, Koran był i jest nadal. Kształtował przez wieki, począwszy od
        VII., tak i dziś kształtuje psychikę ludów muzułmańskich, określając ich sposób
        egzystencji w dosłownie KAŻDEJ dziedzinie. Jest to księga zawierająca ZUPEŁNĄ
        IDEOLOGIĘ ŻYCIA JEDNOSTKOWEGO I SPOŁECZNEGO WIERNYCH, DOKTRYNY RELIGIJNE,
        PRAWNE, MORALNE, OGÓLNE ZASADY USTROJU PAŃSTWOWEGO A NAWET SPOSÓB ZACHOWANIA –
        savoir vivre.
        Może to Panią zdziwi, ale Islam utrzymuje, że jest kontynuacją i zamknięciem
        Objawienia, z jakim mamy do czynienia w Biblii. OZNACZA to każdy uczciwy
        chrześcijanin i żyd powinien porzucić swoje praktyki i przyjąć islam. To jest
        pierwsze i najważniejsze założenie, które jest kluczem do wszystkich rozważań
        nad Koranem. CELEM islamu jest dążenie do tego aby była to religia panująca na
        całym świecie. Stąd też, w każdym okresie rozwoju tej religii pielęgnowana była,
        przez mniejszą lub większą cześć wyznawców idea dżihadu tj. walki militarnej na
        rzecz islamu = wojen świętych.

Droga Pani Koran sam w sobie posiada wiele argumentów, sprzecznych
        wielokrotnie z prawami człowieka, na to żeby w kraju europejskim, dla
        bezpieczeństwa ogółu pismo to nie posiadało prawa bytu, przynajmniej w
        kontekście obowiązującego przepisu prawa. Pani rozumiem raczy to popierać.
        Cudownie. Owacje na stojąco.

Pomijam już fakt, że Koran, dzieło pełne sprzeczności i niedomówień,
        zręcznie miesza postacie i wydarzenia, które dzielą setki lat oraz utrzymuje
        przy tym, że jest to „opowiadanie zgodne z prawdą”. Islam każe wierzyć, że
        koraniczna wersja wydarzeń jest prawdziwsza od biblijnej, kiedy nawet matkę
        Jezusa nazywa się siostrą Aarona i Mojżesza (Sura 19 ; 27- 28) , z czego
        wynikałoby, że Jezus Chrystus musiał wyjść z Egiptu razem z wujami i matką, lub
        urodzić się w czasie wędrówki na pustyni jakieś 1,5 tyś. lat przed własnym
        narodzeniem. W pismach w których występuje całkowity brak kompletności, pojawia
        się wiele problemów i zamieszania. Na początku Koranu można znaleźć jasne
        instrukcje, które w dalszej części zaprzeczają temu co było na początku. Aby
        zrekonstruować życie i nauczanie Mahometa w chronologicznym porządku, należy
        przeskakiwać po całym Koranie z jednej sury do drugiej.

Porównując 66 ksiąg Biblii spisanych na przestrzeni kilku tysięcy lat przez
        co najmniej 40 różnych autorów z Koranem, który powstał dzięki jednemu
        człowiekowi Mahometowi, za jego życia, z góry wiadomo, która księga ma przewagę
        literacką. Dodatkowy problem w lekturze Koranu stanowią nieustanne powtórzenia
        tego samego materiału, przewidziane widocznie dla nie umiejących czytać,
        niewykształconych ludzi dla łatwiejszego zapamiętania. Niewątpliwie dla
        analfabetycznych mas, jakie często znajdują się w świecie islamskim, jest to
        pomocne, natomiast dla ludzi wykształconych stanowi to ogromną barierę.

Nie mam na celu wskazywania różnic między pismami, ale pokazanie czym jest i
        jaką ma wartość z każdej strony Koran - który jest podstawą wszystkiego w
        życiu każdego muzułmanina.

Muzułmanie utrzymują, że tekst Koranu został napisany w doskonałym języku
        arabskim gdyż został napisany przez Allaha, który to niejako objawiał się
        Mahometowi. Mówi się, że tak wspaniałych wersetów nie napisał nikt i nikt nie
        będzie się w stanie tego nauczyć. Jest to sformułowane jako dogmat w samym
        Koranie jego poetyckim językiem:

Albo będą mówić:

„On to wymyślił!”

Wcale nie! Oni nie wierzą!

Niech więc przytoczą podobne do tego opowiadanie,

jeśli mówią prawdę! (42 : 33-34)
        Zdaje sobie Pani sprawę z tego,że Muzułmanie utrzymują również, że żaden
        śmiertelnik, nie może przetłumaczyć Koranu na inny język. Tymczasem księga
        napisana w wymagającym wiele do życzenia języku arabskim i zawiera wiele błędów
        gramatycznych. Muzułmański badacz, były minister spraw zagranicznych Iranu Ali
        Daszti utrzymuje : „Koran zawiera niekompletne zdania, zrozumiałe jedynie przy
        pomocy komentarzy: obce słowa, nieznane słowa arabskie oraz zwykłe słowa użyte w
        odmiennym od przyjętego znaczenia; przymiotniki i czasowniki odmienione z
        pogwałceniem zasad rodzaju i liczby; nielogiczne i niegramatyczne zastosowane
        zaimki czasami pozbawione odniesienia; orzeczenia, które w rymowanych
        fragmentach odbiegają daleko od podmiotu.” Językoznawcy naliczyli w Koranie
        ponad sto odchyleń od norm języka arabskiego, w połączeniu z obfitymi
        zapożyczeniami ( których znaleziono ok. 270) błędy te mają stanowić niedościgły
        wzór poprawności języka. Jedyne co spaja Koran w jakkolwiek chronologiczną
        całość to numery sur.

W Koranie 114 surach zawierających 6237 wersetów - istnieje 69 wersetów
        które mówią o niesieniu pomocy innym , 11 wersetów mówiących o tolerancji
        religijnej. O braku szacunku dla innowierców mówi się w 349 wersetach, a
        wersetów propagujących przemoc i zabijanie jest 180.

Dla przykładu:

„I zabijajcie ich, gdziekolwiek ich spotkacie,

i wypędzajcie ich, skąd oni was wypędzili

- Prześladowanie jest gorsze niż zabicie.

- I nie zwalczajcie ich przy świętym Meczecie,

dopóki oni nie będą was tam zwalczać.

Gdziekolwiek oni będą walczyć przeciw wam, zabijajcie ich!

- Taka jest odpłata niewiernym!” 2:19190

„A od tego, kto poszukuje innej religii niż islam,

nie będzie ona przyjęta;

i on w życiu ostatecznym będzie w liczbie tych,

którzy ponieśli stratę.” 3:85 91

„Zaprawdę, tych, którzy nie uwierzyli

w Nasze znaki, będziemy palić w ogniu.

I za każdym razem, kiedy się ich skóra spali,

zamienimy im skóry na inne, aby zakosztowali kary.

Zaprawdę, Bóg jest potężny, mądry!” 4:56 92

„Zaprawdę, od tych, którzy nie uwierzyli i zmarli,

będąc niewiernymi, nie zostanie przyjęta nawet ziemia pełna złota,

jeśliby oni chcieli się dzięki niej wykupić.

Czeka ich kara bolesna i nie będą mieli pomocników.” 3:9193

„Tych, którzy nie uwierzyli, ukarzę karą straszną

na tym świecie i w życiu ostatecznym(...)" 3:56 94

„Oni by chcieli, abyście byli niewiernymi,

tak jak oni są niewiernymi, abyście więc byli równi.

Przeto nie bierzcie sobie opiekunów spośród nich,

dopóki oni nie wywędrują razem na drodze Boga.

A jeśli się odwrócą, to chwytajcie i zabijajcie ich,

gdziekolwiek ich znajdziecie!

I nie bierzcie sobie spośród nich ani opiekuna, ani pomocnika!” 4:89 95

„(...)paliwem jego będą ludzie i kamienie,

który został przygotowany dla niewiernych.” 2:24

„A ci, którzy nie uwierzyli i za kłamstwo uznali Nasze znaki,

będą mieszkańcami ognia; oni tam będą przebywać na wieki.” 2:39 96

i wiele innych.

I tak można jeszcze długo i długo...
        Jeżeli ma Pani jakieś wątpliwości proszę otworzyć tę zacną księgę i sprawdzić
        informacje.
        Pani dzięki swojemu pomysłowi i tym samym idei marnotrawienia pieniędzy -
        (pogratulować po dwakroć) rozumiem, że jest Pani dumna ze swoich działań?
        Jeżeli tak to nic wspanialszego może w ogóle pojedźmy do krajów wiecznego słońca
        - wyślijmy jakiś ogromny transport, przywieźmy sobie całe masy mu
        • agape108 Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni 25.06.09, 23:53
          może w ogóle pojedźmy do krajów wiecznego słońca - wyślijmy jakiś ogromny transport, przywieźmy sobie całe masy muzułmanów, może żeby im całkowicie ułatwić życie sami się wymordujmy (ułatwimy im sprawę, aczkolwiek odbierzemy zasługę.. oj i tak źle...)
          Ale pewnie jakiś inteligentny polityk bądź architekt i tak wpadnie na cudowny pomysł - promowania miasta...
        • poz_ytywny ale opowieści! piszecie jakby pijani mułzumanie 25.06.09, 23:56
          nie istnieli albo byli wykluczani ze wspólnoty. Są kraje gdzie szariat
          obowiązuje. Ale zdecydowana większość krajów gdzie żyją mułzumanie i gdzie islam
          jest religią dominującą nie wprowadza prawa koranicznego, ilość mułzumanów tego
          się domagających jest jak u nas zwolenników księżulka z Torunia.

Z człym szacunkiem - te całe protesty w imię zatrzymania okrutnego islamu to
          ciemnota. Nie warto zaczynać dyskusji.
          • agape108 ale opowieści! piszecie jakby pijani mułzumanie 26.06.09, 08:39
            Panie pozytywny, skąd bierzesz waśc te informacje? :)
            sprawdź Pan jak dalece są sprawy posunięte np w W.Brytanii :-)
            ps wiesz Pan co to myślenie krótkowzroczne? :)

www.euroislam.pl/ ..gdyby się Pan nudził
    • Gość: Titurel Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 11:45
      Tej nietolerancyjnej religi nie należy wpuszczać do nas nawet
      kominem.Wystarczą nam rodzime Baby-Jagi.Jak postawią kościół w
      Mekkce z wieżą jak tutejszy minaret to się może zastanowimy!?
      • Gość: 007 pieniądze z budżetu na zdrowie i kulturę to IP: *.icpnet.pl 27.06.09, 16:32
        Galeria Miejska Arsenał: ogółem 1.117.533 zł;
        na wydatki majątkowe: 180.000 zł

Poznański Chór Chłopięcy: ogółem 300.617 zł
        na wydatki majątkowe: 0 zł

Muzeum Narodowe: ogółem 2.000.000 zł
        na wydatki majątkowe: 2.000.000 zł

Teatr Polski: ogółem: 4.858.490 zł
        na wydatki majątkowe 488.490 zł

......................................

Zwalczanie narkomanii: 1.000.000 zł
        w tym:
        Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych: 410.000 zł
        Placówki Oświatowe: 180.000 zł

Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie: 1.000.000 zł
        Oddział ds uzależnień: 523.185 zł

Ośrodek dla Bezdomnych nr 1: 365.020 zł

bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/documents.html?
        co=print&id=24844&parent=2076&instance=1003&lang=pl&lhs=bip_finanse&

• Gość: wld Minaret w Poznaniu dopiero na jesieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 09:57
      A może p. Rajkowska wybuduje swój minaret w Warszawie. Oni zawsze
      zachwycają się takim kiczem więc i tym razem będą zadowoleni. Dodam
      też, że symbole obcych kultur (bo religia jest tylko jednym z
      elementów zupełnie innej kulutry) wprowadza się dopiero po
      przegranej wojnie a z tego co wiem my żadnej wojny z państwem
      islamskim od XVII w. nie przegralimy, i nie ma żadnego uzasadnienia
      dla oszpecenia miasta elementem zupełnie obcym dla kultury
      łacińskiej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka