nektarist 25.06.09, 21:40 Wielka bzdura. Durna tz. artystka z bożej łaski chce być po prostu widoczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maria Projekt "Minaret" rozbudził emocje IP: 95.108.3.* 25.06.09, 22:19 Projekt - tak, ale za pieniądze sponsorów prywatnych. Dla dofinansowania z kasy miasta - nie. Są ważniejsze potrzeby, na które miasto nie ma pieniędzy. Jesli ktoś chce dać swoje prywatne środki - prosze bardzo, ale nie z publicznych. Strasznie łatwo wydaje się publiczne pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
czuma_z_bazin Re: Projekt "Minaret" rozbudził emocje 25.06.09, 22:52 możemy sobie tu argumentować do woli, a władza i tak nas uszczęśliwi minaretem za 540 tys zł. Lub 930 tys zł. Jak wynika z artykułu styropianowy minaret na starym kominie jest spełnieniem marzeń wszystkich muzułmanów. Przynajmniej feministki i mniejszości seksualne będą miały gdzie protestować przeciwko dyskryminacji kobiet i homoseksualistów w krajach islamskich. Może to być zabawna lekcja tolerancji dla wyznawców islamu, tylko nie wiem czy akurat o to włodarzom Poznania chodziło. Ale w żadnym wypadku nie zaryzykowałbym przerabiania innych kominów na gigantyczne krzyże ze styropianowymi Jezusami, bo moherki mają gdzieś sztukę i tolerancje, gdy ktoś eksperymentuje z ich symbolami religijnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktoria Re: Projekt "Minaret" rozbudził emocje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.09, 03:16 całkowity koszt budowy minaretu nie przekroczy 540zł i to w wersji z kamienia a nie ze styropianu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr.W Re: Projekt "Minaret" rozbudził emocje IP: *.icpnet.pl 26.06.09, 10:15 DAJ KAMIENIA! Odpowiedz Link Zgłoś
skowronp Projekt "Minaret" rozbudził emocje 25.06.09, 23:18 Jestem przeciw. Miasto nie ma na plac zabaw w Starym ZOO a ma finansować przeróbkę komina na coś co ma przypominać minaret. Bzdura. Proszę o zakup przez gminę czegoś takiego: www.ksil.ru/eng/production/igra/kompleks7_12/ mają to w Inowrocławiu. Na pewno kosztuje mniej niż Kominaret Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Projekt "Minaret" rozbudził emocje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 01:03 "Poznaniacy są tolerancyjni" - jak widać z załączonych komentarzy. Wiadomo, Poznań nie Wrocław i tu żadnej dzielnicy tolerancji i wzajemnego szacunku (co za moherowy wymysł!) nie ma, nie będzie i nie potrzeba. W końcu to tutaj całkiem niedawno pewien europoseł, żaden tam antysemitnik, zaproponował w trosce o dobrze pojęty interes gminy wynaniowej żydowskiej zburzenie synagogi, która niesłusznie dominowała - zapewne nie symbolu "męskiej dominacji" (rozumiem, że Katedra też nim nie jest), to zresztą bardzo ciekawe ujęcie ze strony pana studenta. A tak w ogóle, mili dyskutanci, już dawno mądrość ludowa podpowiadała, że "kto się przezywa, ten..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skowronP Re: Projekt "Minaret" rozbudził emocje IP: *.icpnet.pl 26.06.09, 09:05 Tekst bez ładu i składu. Co za europoseł? Kto to jest "antysemitnik" Co ma "symbol "męskiej dominacji" " do katedry. Jaki student. Ja nikogo nie przezywałem pisałem o 540000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzanna Projekt "Minaret" rozbudził emocje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 09:10 "Islam religią nietolerancji" ???!!! Czy ktoś się szaleju napił, czy może nigdy jeszcze z domu nie wychodził? A jak wobec tego oceni katolicyzm??!! Baaaardzo jestem ciekaw jego opinii o najbardziej obłudnej i okrutnej religii nastawionej wyłącznie na zysk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Birkoff Re: Projekt "Minaret" rozbudził emocje IP: *.icpnet.pl 26.06.09, 09:43 ja tam lubie różnorodność. Mi ta imitacja przeszkadzać nie będzie, to żadne otwarcie drzwi dla islamistów, bo wyznawca islamu to mi moze co najwyzej kebab podac:) Nie podoba mi sie jedynie koszt tej instalacji i zródło jego finansowania. Uwazam, ze powinnismy najpierw na maksa zrobic w Poznaniu drogi, reszta spraw jest drugorzedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~hiena Re: Projekt "Minaret" rozbudził emocje IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.09, 10:22 zuzanno, co Ty wiesz o islamie? oto Twój nietolerancyjny islam: "O wy, którzy wierzycie. Nie bierzcie sobie za przyjaciół Żydów i chrześcijan SV, w.51" "Nie słuchaj więc niewiernych i zwalczaj ich z wielkim zapałem S.XXV, w.52" "Mężczyźni stoją nad kobietami.... S IV, w.34" a to, że katolicyzm ma niewiele wspólnego z zasadami chrześcijaństwa wcale nie usprawiedliwia gloryfikowania islamu. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Pieprzysz glupoty. 27.06.09, 19:09 Powiedz to ukamienowanym kobietom, dziewczynom z wyrznietymi lechtaczkami, zamordowanym ateistom, chrzescijanom, zydom, hinduistom, buddystom, zabitym wolnomyslicielom i zolnierzom zachodnim. PRECZ Z ISLAMEM! Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska76 Re: Projekt "Minaret" rozbudził emocje 02.07.09, 22:23 jeśli potrafisz myśleć to widzisz jak przejawia się islam i ile ma to wspólnego z tolerancją!!! a kwestia tolerancji w katolicyzmi-to druga sprawa mimo wszystko wygląda korzystniej, nie kamieniują, nie zabijają, nie podkładają bomb Odpowiedz Link Zgłoś
prosto_car Projekt "Minaret" rozbudził emocje 26.06.09, 10:28 Czy ktoś będzie robił apel przeciwko marnowaniu publicznych pieniędzy? Ja chce porządnych dróg, równych chodników, posprzątanych psich kup, tańszego MPK, szybszego ukończenia prac na drogowych na ul. Winogrady i tak można jeszcze wymieniać i wymieniać. DOŚĆ MARNOWANIA PUBLICZNYCH PIENIĘDZY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp 540 tys na takie coś! Kto z władz miasta ... 01.07.09, 20:00 .. się pod tym podpisał? niech się ujawni. Jeśli fundacja Malta jest finansowana z publicznych pieniędzy to powinna mieć obcięte finansowanie o kwotę równą swojemu udziałowi w tym projekcie ,to samo powinno się stać z cześcią miejskiego budżetu ,która ma być na to wydana. Dlaczego przed podjęciem decyzji o wydaniu takich pieniędzy nikt nie zapytał mieszkańców miasta ,czy chcą mieć u siebie takie coś? Skąd ten zwyczaj ignorowania opinii ludzi i uszczęśliwiania na siłę symbolami obcych religii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nox Projekt "Minaret" rozbudził emocje IP: *.icpnet.pl 26.06.09, 13:39 czy nikt z komentujących nie wie, że w budżecie miasta pieniądze na sztukę i kulturę są oddzielone od tych przeznaczonych np. na dorgi?od wybudowania "minaretu" i tych drugich nie ubędzie. myślę, że artystka chętnie przeznaczyłaby na budowę własne pieniądze, jeśli znalazła by kupca na tę instalację. artysta też musi zarabiać. jeśli autorka chce prowokować do dyskusji, to jej się udało. ja zastanawiam się po co symbol obecności islamu w mieście,w którym muzułmanoów jest może 0,5%, może 1%. Gdyby było ich faktycznie dużo,to było by ich widać. Jakiś festiwal by zorganizowali.Żydów specjalnie w Poznaniu nie ma, a jakoś propagują swoją kulturę. Romowie też to robią. A muzułmanie niespecjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~hiena Re: Projekt "Minaret" rozbudził emocje IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.09, 14:13 raczej jest ich 0.1% a nie 1% > Gdyby było ich faktycznie dużo,to było by ich widać. Jakiś festiwal by > zorganizowali.Żydów specjalnie w Poznaniu nie ma, a jakoś propagują swoją > kulturę. Romowie też to robią. A muzułmanie niespecjalnie. LOL... Festiwal muzułmański. Festiwale żydowskie dotyczą kultury narodowej żydów. Nie ma narodu muzułmańskiego. Islam to nie kultura, tylko system społeczno-polityczno-religijny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksander2008 Re: Projekt "Minaret" rozbudził emocje IP: *.icpnet.pl 27.06.09, 14:21 Podajcie mi nazwiska tych, którzy zdecydują na wydanie pieniędzy na ten idiotyczny pomysł "pseudo - artystki" z "palmą". Jestem biednym emerytem, ale mam zdrowy rozsądek i każdą złotówkę cenię.... Jeśli pani artystce potrzeba pieniędzy to niech się weźmie do pracy, a nie żeruje na głupocie naszych bezmyślnych i rozrzutnych "ojców" Miasta ( o ile podejmą taką kosztowną decyzję). To jest po prostu PROWOKACJA!!! Tego nie wolno tolerowć !!! Jako obywatel tego Miasta - PROTESTUJĘ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 Re: Projekt "Minaret" rozbudził emocje IP: *.icpnet.pl 27.06.09, 16:28 a tu trochę danych dla poparcia protestu: bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/documents.html?co=print&id=24844&parent=2076&instance=1003&lang=pl&lhs=bip_finanse& rhs=null Galeria Miejska Arsenał: ogółem 1.117.533 zł; na wydatki majątkowe: 180.000 zł Zwalczanie narkomanii: 1.000.000 zł w tym: Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych: 410.000 zł Placówki Oświatowe: 180.000 zł Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie: 1.000.000 zł Oddział ds uzależnień: 523.185 zł Ośrodek dla Bezdomnych nr 1: 365.020 zł Odpowiedz Link Zgłoś
catiga Projekt "Minaret" rozbudził emocje 27.06.09, 16:19 Codziennie jadąc do pracy mijam te obiekty marząc, że może kiedyś staną się loftami. Chciałabym tam zamieszkać, ale na miły Bóg nie z widokiem na koszmarek rodem z filmów Disney`a, zbudowany nota bene za MOJE pieniądze i bez mojej zgody w czasie gdy niszczeją PRAWDZIWE poznańskie dzieła sztuki podobno z braku pieniędzy! Odpowiedz Link Zgłoś
pandemonium_5 Projekt "Minaret" rozbudził emocje 27.06.09, 17:37 Nie róbmy wiochy, Dyskusja na temat osadzenia i kontekstu kulturowego Minaretu w mieści, gdzie przedstawicieli innych kultur mamy jak na lekarstwo, jest bez sensu. W ogóle awansując Minaret jako świetny pomysł, buduje się atmosferę wokół nie wiadomo czego. Dla mnie pomysł który się pojawił wystarcza, nie potrzebna jest realizacja, bo takie rzeczy robi się bez szumu medialnego i omówienia projektu ze szczegółami zanim on powstał. Minaret byłby fajny jako niespodzianka, a tak, wyjdzie groteska, miasto wybuduje ,,pomnik” za 500 tysięcy i będzie udawać, że zrobiono wielką sztukę. Minaret to nie palma, która ma sensowne uzasadnienie swojego jestestwa, od razu widać że Rajkowskiej zabrakło pomysłu na zrealizowanie zlecenia , coś chlapnęła a Poznań, żeby nie wyjść jak na słoniach i innych niewypałach postanowił to na siłę zrealizować. Pomijając kontekst kulturowy, uważam, że można w inny sposób podkreślić i zaakcentować odmienność religijną i kulturową, szkoda tej kasy na Minaret. Poznań to nie będzie jałowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Precz z islamem!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.06.09, 19:06 Oto islam news.xinhuanet.com/english/2009-06/25/content_11600910.htm DAKAR, June 25 (Xinhua) Odpowiedz Link Zgłoś
slan76 Re: Precz z islamem!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 01.07.09, 15:37 To co cytujesz to nie jest Islam. Poczytaj zanim zaczniesz pisac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frytkownica na zachód od Konina azja się zaczyna IP: *.chello.pl 30.06.09, 18:13 pikne gmaszyska macie w tym centrum Poznania :D to już centrum Grójca lepiej wygląda. jak zrobicie z komina minaret Poznań będzie wyglądać jak typowa turecka mieścina Odpowiedz Link Zgłoś
slan76 Projekt "Minaret" rozbudził emocje 01.07.09, 15:35 Jestem kulturoznawca.Przemierzylem 6 krajow muzulmanskich. Bylem i widzialem, przezylem i zapamietam pustynie, ludzi i ich wiare. Nie widzialem smutnych kobiet tlamszonych przez Islam. Nie rozumiem skad ta fama???? Ci, ktorzy nazywaja Islam dominacja sa w bledzie. Interpretacja religijna wszedzie na swiecie ma swoje ulomnosci i odstepstwa od normy. Wynika to z innego rozumienia, ktore dla kazdej spolecznosci charakterystyczne. Nie Islam a luidzie wypaczaja to co Bog przekazal Muhammadowi. Polecam krytycznie spojrzec na to co pisza pseudo islamisci i przekazuja media. Homofobia jest wszechobecna i opiera sie na dwoch cytatach Qur'an: albo o dzihad albo o biciu kobiet. Polecam inne Sury. Nie badzmy ludzmi, ktorzy boja sie "obcego". Nasza cywilizacja potrzebuje Islamu tak jak sztuka potrzebowala akwamaryny. Jesli wie ktos z czego sie produkuje akwamaryne wie o co chodzi :) Minaret jak najbardziej!!!! I do tego drugi meczet!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slan76 koniec cywilizacji łacińskiej??? 01.07.09, 17:00 Cywilizacja łacińska chyba ma kruchy fundament skoro lęka się minaretu i to w wydaniu artystycznym a nie religijnym:) Jak widzę dusi się we własnym sosie uzurpując sobie prawo do ziemi. Przeciez jest XXI wiek więc czas na przemiany kulturowe i w Poslce! Islam dotarł na ziemie polskie razem z Tatarami. Dziś mamy nie tylko Tatarów, ale tez wyznawców Islamu z całego świata, również z muzułmańskiej Malezji, która ma wieksze PKB niż Polska. Więc proszęę nie burzyć, bo minaret będzie. Polska jest tyglem kulturowym i bedzie się on bardziej rozszerzał niż kurczył. Oczywiście jestem ZA!!!! Świetny pomysł polskiej ARTYSTKI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Zapros ich do swojego domu. 01.07.09, 19:53 1. Zacznij od siebie i pozwol zamieszkac biednym muzulmanom w Twoim domu. 2. Malezja nie ma PKB wyzszego niz Polska. Poza tym gospodarke malezyjska napedza 30% mniejszosc chinska, jako ze islamscy Malajowie nic nie potrafia. 3. Jezeli agitujesz za przemianami kulturowymi, to moze bys tak zachecil kraje muzulmanskie, zeby pozwolily kobietom chodzic w minispodniczkach i stringach na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
slan76 oto filmy tłumaczace powodzenie nauki! 01.07.09, 19:16 gdyby nie Kuran dzis nie mielibysmy nauki na takim poziomie. Popatrzcie: www.youtube.com/watch?v=ez6twlkp3oU&feature=related www.youtube.com/watch?v=3tHbxwlDMHA&feature=related www.youtube.com/watch?v=RTNLrka_13U&feature=related www.youtube.com/watch?v=mhCCSNQQD7k&feature=related www.youtube.com/watch?v=t5WhzDpyz7A&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Oto wlasciwe przeznaczenie koranu. 01.07.09, 19:54 1389blog.com/pix/koranpaper1_2.jpg patdollard.com/wp-content/uploads/toilet_koran_buzzaro.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Re: Oto wlasciwe przeznaczenie koranu. 01.07.09, 20:12 to było delikatnie mówiąc nieuprzejme wobec wyznawców islamu ,wielu z nas poczuło by się urażonych gdyby w podobnym kontekście pokazano Biblię. Można się nie zgadzać i nie lubić ,ale nie warto swoich adwersarzy obrzucać zniewagami. Nie trzeba schodzić do tak niskich argumentów ,wystarczy zaproponować slanowi76 aby swoje filmowe linki uzupełnił o ten z nagraniem egzekucji naszego rodaka przez talibów Odpowiedz Link Zgłoś
kylax To mialo byc 'nieuprzejme'. 01.07.09, 21:14 Islam nalezy tepic wszelkimi dostepnymi metodami. Ludzie Zachodu sami sie wykastrowali. Zero odwagi, nikogo nie mozna urazic i inne debilizmy. Co do Biblii, nie poczulbym sie urazony, bo jestem ateista. Przeczytaj koncowke tego artykulu: www.rferl.org/content/Article/1051864.html He also says some of the converts to Islam may be doing so in protest to the U.S.-led invasion of Iraq. He says there is a feeling that fear of Muslims helped spark support in the United States for the invasion. In that sense, he says, conversions to Islam are a form of protest against that war. Jakim trzeba byc bezmozgiem, zeby przechodzic na islam w protescie przeciwko USA? Wojna w Iraku lewakom przeszkadza, ale opresja kobiet w islamie juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska76 Projekt "Minaret" rozbudził emocje 02.07.09, 22:34 Pani Joanno Rajkowska! Zadziwia mnie brak konsekwencji artystycznej w sekwencji Pani dokonań artystycznych, które skądinąd cenie. Jednakże obawiam się, że obecny projekt jest totalną pomyłką. Proszę się zastanowić nad konsekwencjami postawienia symbolu islamu w zwykłym polskim mieście Poznaniu. Co on oznacza dla muzułmanów (nie tych spolszczonych ale prawdziwych), co Pani promuje jaką bogatą -w co ?- kulturę. Może by Pani pomieszkała w islamskim kraju z muzułmanami z 6 miesiescy i spróbowała tam stworzyć coś (nie sugeruję nawet symboli chrześcijańskich) ? Czy miałaby Pani jakiekolwiek szanse? Odpowiedz Link Zgłoś