Dodaj do ulubionych

Powrót Hygiei coraz bliżej

07.07.09, 21:53
Powiem tylko: Wreszcie!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • renepoznan A studzienka przy Długiej? Czy powróci? 07.07.09, 21:57
      Swoją drogą.
      Odpowiednią dbałość o ten pomnik jesteśmy winni całej rodzinie Raczyńskich.
      Wielce dla Poznania i Polski zasłużonej. Nie tylko Biblioteka jest ich zasługą.
      Kto pamięta, ze Raczyński fundował Poznaniowi wodociągi.
      Do tej pory czeka rekonstrukcji studzienka kończąca bieg tych wodociągów przy
      ul. Długiej. Zniszczona przez Niemców nie doczekała odbudowy. A stanowiła
      fajny akcent tamtego rejonu miasta. I może stanowić nadal.
      • Gość: Piotr Re: A studzienka przy Długiej? Czy powróci? IP: 81.15.171.* 08.07.09, 08:28
        Niestety wraca...tam nie jest miejsce dla tego pomnika, pasować teraz tam będzie
        jak pięść do nosa:( Obecne budki nad wjazdami, a w perspektywie nowa fontanna w
        miejscu ohydnego klombu spowodują, że będzie to "babcia parkingowa". Nie mówiąc
        o tym, że burzy to koncepcję placu z dwoma jego akcentami tak jak był
        zaplanowany...pomnik pod "Arkadią" i pomnik (fontanna?) po przeciwnej stronie.
        Jak zwykle miasto poszło na łatwiznę i dla świętego spokoju odtwarza coś co było
        kiedyś bez refleksji czy to było dobre. Idealne miejsce dla tego pomnika to było
        na osi ul. Podgórnej, i z tego co pamiętam ta lokalizacja w swoim czasie była
        już "zaklepana". Ale jak zwykle u nas wygrywa tandeta...:(
        • Gość: scorpio51 Re: A studzienka przy Długiej? Czy powróci? IP: *.icpnet.pl 08.07.09, 10:36
          Tylko, że na ul. Marcinkowskiego w osi ul. Podgórnej, tam gdzie stał dawniej
          trzeba by zlikwidować dwa miejsca parkingowe, a na to nasz "samochodowy Rysio"
          już nie pójdzie.
          • kiks4 Re: A studzienka przy Długiej? Czy powróci? 08.07.09, 11:19
            Gość portalu: scorpio51 napisał(a):

> Tylko, że na ul. Marcinkowskiego w osi ul. Podgórnej, tam gdzie stał dawniej
            trzeba by zlikwidować dwa miejsca parkingowe, a na to nasz "samochodowy Rysio"
            już nie pójdzie.
            ---
            Dajcie spokój, przestańcie marudzić. Przecież mogła stanąć w prywatnym ogródku
            albo gdzieś zaginąć w magazynach.
            Mnie akurat nowa lokalizacja nie przeszkadza, będzie można spokojnie podejść i
            pooglądać z bliska. Przewodnicy wycieczek będą mogli tam przystanąć i
            poopowiadać historie związane z rodziną Raczyńskich. I wyjaśnić co robi
            Priessnitz z Jesenika na pomniku w Poznaniu:
            pl.wikipedia.org/wiki/Vincent_Priessnitz
            Tylko nie jestem pewien, czy do pomnika doprowadzona zostanie woda, a bez
            ciurkającej wody pomnik sławiący zalety wodolecznictwa jest jak ............
            Pomóżcie, zabrakło mi pomysłu na zgrabne porównanie!

Coś mi się wydaje, że w powrocie pomnika z magazynu ma swój udział nasz kolega
            forumowy- Rene, który dość regularnie wywoływał ten temat od wielu lat.
            Gdy pomnik już stanie- należy ci się lampkeczka kolego Rene, bo o ile wiem-
            małpeczek nie pijasz :-))
          • Gość: kibic Re: A studzienka przy Długiej? Czy powróci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.09, 12:58
            Jeszcze by trzeba zlikwidować tory tramwajowe. Miejsc parkingowych
            akurat w tym miejscu nie ma.
          • renepoznan Re: A studzienka przy Długiej? Czy powróci? 08.07.09, 21:52
            Gość portalu: scorpio51 napisał(a):

> Tylko, że na ul. Marcinkowskiego w osi ul. Podgórnej, tam gdzie stał dawniej
            > trzeba by zlikwidować dwa miejsca parkingowe,

Zerknij na stare zdjecia. Powrót tam pomnika jest praktycznie nierealny. Idą tam
            szyny tramwajowe i zmienił się układ przestrzeni. Wyburzono kamienicę narożnikowa.
            Ten pomnik musiałby stać na osi Podgórnej bo inaczej straciłby jakikolwiek urok.
            A to oznacza, ze by musiał stać tuz przy torach lub nawet na nich.
            Niestety to bezsensowne.
            Faktycznie - tam miejsc parkingowych to nie ma. Kibic ma rację.
    • Gość: Gall Anonim Powrót Hygiei coraz bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 09:09
      Szkoda, że nie powróciła do poznańskich tramwajów. Wczoraj myślałem że klęknę od smrodu w "pestce". Niestety jechać jednak musiałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka