ksmx 16.07.09, 21:22 A w Poznaniu szanowni Państwo nie ma tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kashel Re: Mniej tramwajów? Poznań tnie, Warszawa nie IP: *.icpnet.pl 16.07.09, 21:57 w Poznaniu mieszkaja tylko studenci i starzy ludzie, wszyscy inni wynosza sie za miasto, dorosli maja samochody, dzieci i mlodziez mlodsza korzystaja glownie z komunikacji okolicznych gmin a z MPK tylko dodatkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Dobrze, że taki artykuł powstał 16.07.09, 23:17 Na zasadzie kontrastu widać gdzie znajduje się Poznań. Nowoczesny tabor który wsadzono na równię pochyła by stoczył się na dno. Rusak może okazać się grabarzem transportu miejskiego. Ja poważnie zastanawiam sie nad powrotem za kółko. (Wakacyjny rozkład daje mi w kość, ale jeszcze jakoś to przetrzymuję - dalsza degradacja komunikacji miejskiej spowoduje u mnie nieodwracalną decyzję). Z zazdrością patrzę na inne miasta - zwłaszcza na zachód. U nas nawet nie kiełkują wizje, ktore tam wcielono w życie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKM Re: Dobrze, że taki artykuł powstał IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.09, 23:34 Bardzo dobrze, że powstał, niech będą kolejne porównania, wywiady ze specjalistami, sondy ze zwykłymi ludźmi. Każdy powie, że to co robi ZTM jest chore. Wygaszanie popytu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu porównanie z Warszawą jest B A R D Z O zasadne IP: *.icpnet.pl 17.07.09, 19:23 gdyż Warszawa 10 lat temu, gdy Poznań uchodził za miasto z komunikacją miejską o niebo lepszą od innych miast, uchodziła za miasto bez pomysłu na rozwój, używanie komunikacji publicznej było znakiem bycia pariasem i nikt nie myślał by w nią inwestować. Akurat stan torowisk i taboru Warszawa otrzymała po komunie wręcz w dobrym stanie, więc była w o tyle lepszym od Poznania położeniu. A dziś? Widać, że tam się dzieje. Nie wiedziełem nawet, że jest już pięć P+R. Widziałem, że trzy i że są sensownie wykorzystywane. Jak działają Mazowieckie Koleje Dojazdowe? Może i w Warszawie my zadufani Poznaniacy czegoś się nauczymy? Widać po nich, że mają coraz lepszy tabor, że siatka połączeń jest coraz bardziej sensowna. A Warszawa to druga po Poznaniu najbardziej rozproszona aglomeracja w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech skargi@ztm.poznan.pl 16.07.09, 23:36 Wysłałem w tej sprawie dość obszernego maila! I proszę o to wszystkich mających na względzie dobro tego miasta. Nie możemy stać się afaltową pustynią na użytek wyłączny samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Mniej tramwajów? Poznań tnie, Warszawa nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 08:12 powodzenia, już teraz ledwo się mieszcze w tramwaju, tylu jest pasażerów :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Mniej tramwajów? Poznań tnie, Warszawa nie IP: *.tktelekom.pl 17.07.09, 08:42 pan dyrektor to chyba miał taki g...niane przemyślenia leżąc na plaży na jakiejś dzikiej wyspie gdzie mieszka 50 obywateli - tam mogło się jemu wydawać że komunikacja zbiorowa jest niepotrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
cegla000 Poznań, miatso 'know-how' smiac mi sie chce 17.07.09, 08:18 jak to slysze. U nas badania w zakresie komunikacji ZTM przeprowadza na podstawie ilosci e-maili od pasazerow. Lub ich braku. Kpina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wet Nie wiem czy te porownania mają sens IP: *.wip.pl 17.07.09, 09:17 Warszawa i Poznań to miasta o zupełnie innej skali i innym budżecie. Nie od dzis wiadomo ze Warszawa ma znacznie większy budżet na inwestycje czy na utrzymanie taboru. Fakt jednak że w wawie i kraku intensywnie rozwijaja transport szynowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qg Re: Nie wiem czy te porownania mają sens IP: 195.42.249.* 17.07.09, 10:14 Budzet ma wawa napewno wiekszy ale skala jest jeszcze wieksza i ma tyly jesli chodzi o tabor straszne. Dużo jeździ starych Ikarusów, w Poznaniu Ikarusy jezdza tylko jako nocne bądz na trasach podmiejskich a to i tez rzadko, w dzien po mieście jezdza tylko Many, Neoplany i Solarisy. Tramwaje to samo najwiecej w Wawie jest takich oblych przegubowych, ktore juz w Pozku dawno zostały pocięte na żyletki, współczesnego tramwaju ze świecą szukać. Sygnalizacja świetlna w Wawie to tragedia - puste skrzyzowanie ale na czerwonym musisz swoje odstac. Poznań jest cały opleciony tzw sygnalizacją inteligentna, ktora sie zdecydowanie sprawdza. Teraz troche dla równowagi. Metro w Wawie rewelacja jezdzi czesto i szybko. Poznański szybki tramwaj może mu buty czyścić. Ulice w centrum Wawy mają po 2-3-4 pasy - są szerokie. W Poznaniu w centrum 1- max 2 pasy. Dziury na drogach w obu miastach takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wet Re: Nie wiem czy te porownania mają sens IP: *.wip.pl 17.07.09, 11:57 Z tego co wiem to w wawie tez jest sporo sygnalizacji sterowanych przez system komputerowy Simensa. Tyle że te skrzyżowania sa bardziej zakorkowane niż były przez zainstalowaniem systemu :) Tramwaje w wawie to straszny syf, ale sama infrastruktura tramwajowa jest bardzo dobrze utrzymana. Tramawje jeżdza po dobrych i najczęściej wydzielonych torowiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Nie wiem czy te porownania mają sens IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 10:15 W Poznaniu zarzadzanie transportem publicznym odbywa się techniką majsterklepki z grupą pomysłowych Dobromirów osadzonych za biurkiem, których mentalność po dwóch trzech latach pracy bez pomysłu obciążona jest syndromem życiowej klęski. I tak aż dziw bierze, że dotąd tak niewiele sknocili. Dotąd - bo teraz miasto wyjęło paru fachowców z MPK, zrobiło z nich zarząd i oczekuje od nich "pomysłów" - a priori żądając cięcia kosztów. ZTM w Warszawie działa kilkanaście lat, sądząc po budynku zatrudnia co najmniej kilkadziesiąt osób. Jest to profesjonalne ogniwo pomiędzy władzami miasta a przedsiębiorstwami przewozowym. To musi sporo kosztować, okazuje się jednak, ze z perspektywy czasu nie odbywa sie to kosztem pasażerów a jest wręcz odwrotnie. Nawet więcej, ZTM w Warszawie integruje w coraz większym stopniu transport aglomeracyjny (wiele gmin sąsiednich i bliska perspektywa biletu aglomeracujnego z koleją włącznie). Oglądałem wczoraj w telewizji Pana Rusak biegającego po przystankach by obserwoawać napełnienie tramwajów - żenada (Poznań - miasto know-how????). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zed Debilny artykuł IP: 81.219.116.* 17.07.09, 10:30 Przecież nikt nie mówi o wycinaniu linii, kursowaniu tramwajów co godzinę itp. tylko o optymalizacji rozkładu, a tu draka taka jakby od jutra mieli MPK zamknąć. Idiotyczne jest takie porównywanie Poznania z Warszawą. Jeśli stolica ma takie potrzeby to niech tramwaje uruchamia nawet co minutę. Równie dobrze możnaby porównywać Londyn czy Paryż z Warszawą i też ktoś powie, że w stolicy metro za rzadko kursuje bo w Londynie częściej. A w Poznaniu w godzinach powiedzmy 10-13 nie czarujmy się, ale tramwaje raczej przepełnione nie jeżdżą i naprawdę za dużej różnicy nie ma czy jest to co 12 czy co 15 minut. Pieniądze zaoszczędzone na tym lepiej wydać choćby na podniesienie prędkości handlowej na niektórych liniach albo na inwestycje typu tramwaj pod ziemię (coś a'la metro)tak jak we Wiedniu, gdzie dzięki temu można naprawdę ekspresowo się przemieszczać na wybranych odcinkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: Debilny artykuł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 15:49 1. Porownanie Poznania z Warszawą, to porównanie polityki transportowej. Poznan odstępuje od zasad, któryh trzymał sie przez 15 lat. Przecież wiadomo,ze chodzi o oszczędności a nie jakąś racjonalizację rozkładu jazdy 2. Rożnica pomiędzy 12 i 15 minut jest znaczna, trzeba byc pasażerem by to zrozumiec i odczuć. 3. Napełnienie tramwajów to jedno, a standard 12 , czy 15 minut to inne kryterium. 4. Jak Pan potrafisz zbudować coś ala metro za 4 mln zł rocznie, to wejdź Pan w przetarg w Warszawie, będziesz Pan miał czystego zysku około 200 mln zł rocznie 5. Wiedeń najpierw zbudował trasy podziemne, teraz nma jednak problemy z tramwajem bo Radni od kilku lat nie chcą finansowac czegoś co szpeci im miasto. Sytuacja tramwaju w Wiedniu jest dramatyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Re: Debilny artykuł 18.07.09, 11:11 Różnicę między częstotliwością 12 a 15 minut widać szczególnie wyraźnie, kiedy korzystasz z biletów czasowych. I spóźnisz się na autobus / tramwaj w punkcie przesiadkowym. Wówczas stoisz sobie służbowo [z ważnym biletem] kilkanaście minut na przystanku, i czekasz na kolejny środek transportu, który nadjeżdża prawie dokładnie wtedy, gdy kończy się ważność Twojego biletu. W związku z kolejnym pomysłem ZTM teorie o priorytecie komunikacji publicznej w Poznaniu uważam za ostatecznie pogrzebaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Krok w dobrą stronę IP: 195.20.110.* 17.07.09, 10:46 Proponuję w następnym kroku całkowicie zlikwidować komunikację tramwajową w Poznaniu (tak jak to zrobiły Gliwice). W miejsce szyn można dodać dodatkowe pasy ruchu co rozładuje korki w Poznaniu, np na Królowej Jadwigi, Hetmańskiej, Roosvelta, Estkowskiego itd itp. Poznaniacy idąc za przykładem swojego prezydenta jeżdżą samochodami, więc jak widać tramwaje są zbędnymi zawalidrogrami, które mało że korkują miasto, to stwarzają jeszcze realne zagrożenie dla samochodów i ich kierowców. APELUJĘ - uwolnijmy Poznań od Tramwajów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Krok w dobrą stronę IP: 83.1.183.* 17.07.09, 12:16 a co zamiast tramwajów? Autobusy stojące w tych samych korkach co samochody? Tramwaj 105Na zabierający w jednym wagonie do 120 pasażerów zajmuje w przestrzeni jezdni 13,5 na 2,5m, w tym samym miejscu możemy upchnąć do 3 samochodów osobowych. Z moich obserwacji wynika, że w dowolnej wielkości samochodzie o wymiarach powiedzmy 3,5m x 1,6m znajduje się aż jedna osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu ja też A P E L U J Ę ! IP: *.icpnet.pl 17.07.09, 16:19 Nie do końca wiem, czy post Tomka to celowa drwina, czy z myślenia kpina. Jakkolwiek, też apeluję, popełniajmy samobójstwa! Odwagi życzę sfrustrowanym! Będzie mniej korków... Szkoda, że mam tak mało czasu na komentarze. Cóż, powrót na urlop ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: ja też A P E L U J Ę ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 18:37 Celowa drwina, niestety widać że nikt jej nie zrozumiał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Mniej tramwajów? Poznań tnie, Warszawa nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 10:50 No przykre to.A potem Pan prezydent powie "zew mieście nie ma tradycji rowerowych".Niestety tworzymy miasto tylko dla kierowców.A to jest bardzo krótkowzroczne.Polecam stronę www.miastowruchu.pl W takim razie po co jest ogłaszany przetarg na nowoczesne tramwaje? Tylko po to aby przewiozły 4 razy kilku kibiców na Euro 2012 a potem będą stać w zajezdnii? Proszę oddać mi moją część podatków jaką płacę, bo nie zyczę sobie aby za moje pieniądze było tworzone miasto dla samochodów. A wstarczy wsiąść w pociąg by po trzech godzinach wysiaść w Berlinie i zobaczyć jak powinna wyglądać komunikacja miejska i w jaką stronę powinna być rozwijana.Ktoś powie,że to dwa inne światy szczególnie finansowo.Owszem ale tam nikt nie kwestionuje transportu rowerowego, szynowego.To transport zbiorowy wpływa na rozwój miasta, na jego mobilność.Samochód jest fajny ale nie do miasta.Czy to tak trudno zrozumieć i zauważyć? Pozdrawiam smutno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leo Berlin OK, ale Paryż jest lepszy IP: 81.219.116.* 17.07.09, 12:36 Miałem okazję poznać bardzo dobrze oba miasta i od zawsze ideałem jeśli chodzi o komunikację publiczną był dla mnie Paryż. W Berlinie chyba faktycznie mniej samochodów w centrum, ale w Paryżu dobrym rozwiązaniem są ruchome chodniki pod ziemią, najlepszy na świecie (dokładnie jak piszę) miejski system wypożyczania rowerów, TGV na lotnisko Ch de Gaulle, no i to co mi osobiście bardzo imponuje, fantastyczny system kolejki podmiejskiej RER. Można by tak jeszcze dużo zalet wymieniać. To tak jakby w Poznaniu była możliwość żeby przejechac powiedzmy z Rataj na Górczyn w ciągu 5-8 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Re: Berlin OK, ale Paryż jest lepszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 12:47 I taki system w Paryżu, o którym piszesz nie był budowany przez rok ale przez wiele lat systematycznej pracy, może uporu, promowania zbiorowego systemu transportu.I dlatego też smutne,że Poznań jakoś wycofuje się z takiej polityki.Robi krok w tył.Faktem jest,że rzeczywiście,te 3 minuty róznicy między 12 a 15 minut nie jest czymś okropnym, tym bardziej w okresie wakacyjnym i na pewno nie jest potrzebne puszczanie całych składow czy całej obsady na linie gdzie obłożenie jest bardzo małe.Ale można starać się robić to trochę w inny sposób.Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale są osoby zwizane z transportem zbiorowym aby takich osób się radzić.I to nie jest żaden wstyd,że ktoś może wiedzieć lepiej na jakiś temat.Faktem jest że za swoje działania zarząd i pracownicy biorą pieniądze a konsultacje społeczne są darmowe dla jednej ze stron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hellbert Re: Berlin OK, ale Paryż jest lepszy IP: *.icpnet.pl 17.07.09, 14:35 I tak najlepsze w tym wszystkim jest zgranie, synchronizacja, poszczególnych linii ze sobą. Ten tremwaj minutke dłużej jedzie, tamten minutkę wcześniej odjedzie (z przystanku) i kwitniesz czekając na następny. A czas ucieka. dojdzie do tego że z buta będę się poruszał szybciej niż naszym świetnym MPK. Już teraz tak mam bo mieszkam na Dębcu a pracuje w Komornikach. Piechotką wzdłuż autostrady 45 - 55 minut, a autobusami przez Górczyn to z 90 minut. Słodko:) Odpowiedz Link Zgłoś
goodwater Mniej tramwajów? Poznań tnie, Warszawa nie 17.07.09, 15:15 Aha, tak ma więc wyglądać zachęta do nie jeżdżenia po centrum samochodem. Mam wrażenie, że ograniczenie jest potrzebne po to, żeby starczył na niego nowy tabor, no bo jak to tak wypada, żeby po mieście know-how, Euro 2012 i kulczykparku jeżdziły stare helmuty? Odpowiedz Link Zgłoś
sharam Mniej tramwajów? Poznań tnie, Warszawa nie 17.07.09, 18:03 Kim właściwie jest ten Rusak? Kojarze go głównie z niekompletnego uzębienia i nieudolnych prób lansu w poznańskich programach informacyjnych. Ktoś może wie jakie są jego kompetencje, osiągnięcia? Ktoś wie ile zarabia i za co? A może ktoś posiada wiedzę jak znalazł się na takim stanowisku? Czyim jest kolesiem albo komu umiejętnie lizał tyłek? No i pytanie podstawowe - czy kiedykolwiek jechał autobusem albo tramwajem czy wiedzę o środkach transportu czerpie tylko z pozycji kierowcy samochodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Udajcie się do Krakowa , zobaczycie jak IP: *.betanet.pl 17.07.09, 18:35 powinna funkcjonować komunikacja miejska - już o tym nieraz informowałem, a tu niestety synekurki polityczne w Radzie Nadzorczej i dualistycznej władzy zarządzającej MPK- SAMA platforma obywatelska.Skład Rady Nadzorczej jest bardzo interesujący i apanaże też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Udajcie się do Krakowa , zobaczycie jak IP: *.icpnet.pl 17.07.09, 19:30 Z Krakowem przesadzasz. Tamtejsza komunikacja jest IMO z poznańską porównywalna. Ale tam się nie stoi, czy nawet nie zwija interesu, ale rozwija. Tak samo w zapuszczonej niegdyś organizacyjnie Warszawie. Ale niestety my Poznaniacy głosujemy qu^%*^% według brandu i na PO, która w Poznaniu jest wyjątkowo nieaktywnym towarzystwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: Udajcie się do Krakowa , zobaczycie jak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.09, 09:03 Kraków nieźle zarządza komunikacją zbiorową i w nia inwestuje, ale jako pasażer zdecydowanie preferuję poznańską, przy najmniej jak narazie. Co do MPK - nie zarządza komunikacją i jest tylko operatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudy 102 Re: Udajcie się do Krakowa , zobaczycie jak IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.09, 00:04 Tak jest! Poznan sie psuje, ciemny lud glosuje na PO i towarzystwo wzajemnej adoracji moze sie czuc bezkarnie. Grobelny musi odejsc i jego sitwa tez! Kilka miesiecy temu kupilem samochod, oddalem sieciowke, dostalem kaucje i czuje sie z tym lepiej! Nie musze juz czekac na przystankach i jezdzic z bydłem przeklinajacym i pijacym piwo. W tym miescie tak dlugo bedzie syf jak dlugo ciemny lud bedzie glosowal na Grobelnego, Dzikowskiego i cale PO. Najblizsze wybory samorzadowe juz w 2010! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Mniej tramwajów? Poznań tnie, Warszawa nie IP: *.man.poznan.pl 17.07.09, 19:33 Spadł z nieba.. a dokładnie ze śląska za rządów najgorszego w historii MPK dyrektora.. p. Babiaka he he i został jego asystentem, potem dzieki wzmozonej zdolnosci krecenia sie koło swiecznika został najpierw szefem działu a potem nawet dyrektorem, w MPK z reguły na takie stanowiska sadza sie kolesi lub rodzine lub prawie rodzine.. oczywiscie czasem dla pozorów robi sie konkurs ale i tak zawsze wygrywa ten co ma... no a potem juz tylko hop na dyrektora ztm. Najlepszy numer był taki ze najpierw został dyrektorem ztm a potem komus w miescie przypomnialo sie ze trzeba zrobic konkurs... i nie uwierzycie... he he p. Rusak wygrał ten konkurs... he he Poznan miasto know how.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: Mniej tramwajów? Poznań tnie, Warszawa nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.09, 09:12 ...mam wrażenie, że raczej został wypchnięty z MPK do ZTM i znalazł się w sytuacji trudnej, ze przypomnę porzekadło o młocie i kowadle; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dura_lex Mniej tramwajów? Poznań tnie, Warszawa nie IP: *.icpnet.pl 18.07.09, 00:08 Nie wiem dlaczego porownujecie Poznań z takimi miastami jak Warszawa i Kraków? Poznań juz dawno jest w drugiej lidze miast polskich i jego transport zbiorowy powinno sie porownywac z "za przeproszeniem" rzeszowskim, częstochowskim, słupskim, białostockim, bydgoskim. Nie wypadamy źle.chyba... Tyle ze brakuje juz miasta o podobnej wielkosci, z ktorym mozna by Poznań sensownie porównać. Poznań* know(s) how zniechecic do życia w nim. No, ale zawsze można się pocieszyć na zakupach w kolejnej galerii handlowej; tylko czym tam dojechać..? Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Jeżdżę samochodem bo... 18.07.09, 14:45 Bo tramwaj niskopodłogowy jeździ raz na parędziesiąt minut. A mam niestety wózek i dziecko. Parę razy się przejechałem, kilka razy nie zmieściłem się do wysokopodłogowca z epoki prostowanej na zimno blachy. I tak jeżdżę samochodem i oszczędzam 1h dziennie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Water Proof Re: Mniej tramwajów? Poznań tnie, Warszawa nie IP: *.icpnet.pl 19.07.09, 13:02 ZTM chce chyba zniechęcić ludzi do używania MPK. Ciekawe ile osób przesiądzie się do samochodów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pix Odczepcie się od Rusaka!!! IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.09, 10:09 Ludzie odczepcie się od Zbyszka Rusaka! On jest tylko pionkiem w grze o transport w Poznaniu. Tak naprawdę rządzi tu klika: Andrzej Krych i Aleksander Deskur! To oni mają przełożenie na to, co myśli Prezydent Ryszard Grobelny i Rada Miasta Poznania. Tym przełożeniem jest radny Wojciech Kręglewski. Nie powołujcie się, że w Warszawie jest PO. Dla Kręglewskiego PO, PiS, LiD, SLD, PPChD czy PZPR, to tylko etykietki, które dają szansę sprawowania upragnionej władzy za którymi nie idą jakiekolwiek oczekiwania, poza stołkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech A właśnie, że będziemy się czepiać Rusaka!!! 22.07.09, 10:46 Rusak szefuje ZTM! Skoro uważasz, że siedzi w czyjejś kieszeni i że chodzi na czyimś sznurku t oświadczy o tym, że nie jest to dobrze obsadzone stanowisko, a sam Rusak nie ma ani wizji ani nawet by wizję jakąkolwiek realizować. Przez związek z Rusakiem-betonem komunikacja miejska będzie ciążyła ku okolicom dennym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: od R. Re: Mniej tramwajów? Poznań tnie, Warszawa nie IP: *.aster.pl 22.07.09, 11:31 "- Władze stolicy otoczyły komunikację parasolem ochronnym. Nie szukają w niej oszczędności, tylko inwestują. Budujemy nową linię tramwaju i metra, wprowadzamy kolejne pasy wydzielone dla autobusów, zmieniamy ustawienia sygnalizacji świetlnej tak, by pierwszeństwo zawsze miał transport zbiorowy. Tego chcą warszawiacy. Z badań wynika, że 60 proc. mieszkańców stolicy woli, by komunikacja publiczna działała sprawniej kosztem ułatwień dla samochodów. Podobnie jest na Zachodzie, więc czemu nie mielibyśmy robić tak samo w Polsce?" Władze miasta po licznych protestach mieszkańców, którzy już naprawdę mają dość stania w gigantycznych korkach (poznańskie to są zaledwie 'koreczki' - bywam, wiem:]), po badaniach, ankietach, itp. poszły w końcu po rozum do głowy i wysłały swoich radnych do Europy. Z tego co wiem, najwięcej doświadczeń w zakresie organizacji komunikacji miejskiej zostanie przeniesionych z Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś