Dodaj do ulubionych

Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje

17.08.09, 21:36
SLD zwraca słusznie uwagę, że zgodnie z konkordatem państwo może, ale nie musi
dotować wydziały teologiczne. Czy wiecie, Kochani, że na żadnym wydziale nie
ma tylu dziekanów co na Teologicznym? Studentów też tam jest ogromna armia.
Czy potrzeba nam tak wielu teologów? Podobno co czwarty ksiądz katolicki na
świecie zostaje wykształcony w Polsce. Może więcej zyskamy, jeśli nasz kraj
będzie mógł szczycić się co którymś tam inżynierem? Pomyślcie chwilę o Waszych
podatkach. Wszyscy je płacimy, bez względu na to, ile zarabiamy. Podatek
dochodowy to kropla w dochodach państwa, ale każdy z nas płaci VAT i akcyzę
zawartą w cenach produktów. Kogo za te pieniądze wolicie wykształcić: księdza
czy inżyniera, może lekarza, a może pracownika socjalnego, który zatroszczy
się o Was na stare lata.
Obserwuj wątek
    • ksmx Klechy mają dłuższe korzenie niż mafia 17.08.09, 21:53
      W telefonach komórkowych naszych włodarzy na pierwszych miejscach są sami
      dostojnicy...arb1, arb2....
    • ramolzezdymbca Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 17.08.09, 22:51
      l.george.l napisał:

> SLD zwraca słusznie uwagę, że zgodnie z konkordatem państwo może, ale nie musi
      > dotować wydziały teologiczne. Czy wiecie, Kochani, że na żadnym wydziale nie
      > ma tylu dziekanów co na Teologicznym?

George, zanim coś takiego napiszesz, sprawdź - tyle samo prodziekanów jest również na sześciu innych wydziałach.
      • l.george.l Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 17.08.09, 23:21
        Wielki Kanclerz pełni swoja funkcję społecznie? Nie wiem. Skoro jesteś taki
        zorientowany to nas oświeć. W każdym razie oprócz Kanclerza jest jeszcze pięciu
        dziekanów. Jak to porównać z ogromnym Wydziałem Chemii, który ma dwa razy więcej
        zakładów.
        • ramolzezdymbca Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 17.08.09, 23:37
          Wielki Kanclerz nie jest pracownikiem Uniwersytetu -
          www.amu.edu.pl/s/_struktura/wydziay2/wydzia-teologiczny/wadze-wydziau-teologicznego
          Ze strony Wydziału:
          Zgodnie z Ustawą "Prawo o szkolnictwie wyższym" nadzór nad wydziałami teologicznymi działającymi na uczelniach państwowych w zakresie nauczania teologii katolickiej sprawują odpowiednie władze kościelne. Wielki Kanclerz reprezentuje Stolicę Apostolską wobec Wydziału i Wydział wobec stolicy Apostolskiej, a w szczególności nadzoruje program nauczania teologii katolickiej oraz udziela osobom nauczającym misji kanonicznej.

Gdzie tu widzisz funkcję władczą administrowania Wydziałem? Wielki Kanclerz nawet nie może zaliczać studentom zajęć i egzaminów.

• l.george.l Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 17.08.09, 23:41
            Figurant? Nie wiem. Pytam. Zazwyczaj jest tak, że za nadzór dostaje się
            bajońskie sumy.
            • ramolzezdymbca Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 17.08.09, 23:49
              Nie wypowiadaj się o rzeczach, o których nie masz zielonego pojęcia, bo nikt nie będzie Ciebie traktować poważnie. Antyklerykalizm dziki nie jest na miejscu, bo nic w ten sposób nie osiągniesz, po prostu stając się śmiesznym.

Wiesz co - najlepiej dowiedz się wszystkiego u źródła - napisz do Kurii lub do Dziekana Wydziału.

Życzę klasowych osiągnięć!!!

• l.george.l Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 17.08.09, 23:59
                Mam lepszy pomysł. Poproszę któregoś z posłów o interpelację do Ministra Nauki,
                by przedstawił nam zebrane nakłady na wydziały teologiczne, liczby, kwoty itp. i
                odniósł to do innych krajów EU.
                • ramolzezdymbca Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 18.08.09, 00:05
                  Tow. Krystyna Wielka? Pamiętaj jednak, że dotacja nie jest udzielana Wydziałowi, a Uniwersytetowi - dopiero tu środki są dzielone między wydziały.
    • ramolzezdymbca Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 17.08.09, 23:03
      l.george.l napisał:

> Czy potrzeba nam tak wielu teologów? Podobno co czwarty ksiądz katolicki na
      > świecie zostaje wykształcony w Polsce.

Wydział Teologiczny to nie tylko specjalności kapłańska i katechetyczno-pastoralna.
      • l.george.l Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 17.08.09, 23:22
        ramolzezdymbca napisał:

[...]
        > Wydział Teologiczny to nie tylko specjalności kapłańska i
        katechetyczno-pastoralna.
        [...]

Całą resztę z lepszym skutkiem można studiować na innych kierunkach humanistycznych.
        • ramolzezdymbca Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 17.08.09, 23:38
          l.george.l napisał:

> Całą resztę z lepszym skutkiem można studiować na innych kierunkach humanistycz
          > nych.

Odpowiem w Twoim tonie - równie dobrze możesz komentować w Trybunie.
          • kazek100 Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 18.08.09, 11:23
            To jest odpowiedź demagogiczna kolego. Równie dobrze Ty możesz nie
            pisać tu, tylko w Waszym Dzienniku.

Istnienie wydziału teologii na państwowym uniwersytecie jest
            kompromitacją samą w sobie. Rozumiem na KULu.

A co do tych innych specjalności to mam ciekawostkę. Kilkakrotnie
            już głowę zawracali mi studenci tego wydziału - konretnie studenci
            organistyki. Musieli robić praktyki szkolne, mimo, że po tym
            wydziale (na szczęscie zresztą) nie mieli uprawnień pedagogicznych.
            Po co te praktyki? Chyba tylko tak cudaczna instytucja zna
            odpowiedź. Ale to pokazuje, do jakich absurdów dochodzi, gdy wydział
            wiedzy objawionej znajduje się w naukowej instytucji.
            • ramolzezdymbca Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 18.08.09, 11:33
              kazek100 napisał:

> To jest odpowiedź demagogiczna kolego. Równie dobrze Ty możesz nie
              > pisać tu, tylko w Waszym Dzienniku.

Zaczął George, wg którego studiować można te kierunki/specjalności na innych wydziałach (więc po co na WT), zapewne tych jedynie słusznych. A ja po prostu twierdzę, że w takim przypadku student ma wybór między wydziałem/uczelnią A, B lub C i o to chodzi - utrzymają się te, za którymi studenci 'zagłosują nogami'.

Oj, naszym antyklerykałom marzą się czasy jedynie słuszne, ale czy w ten sposób coś osiągną - wątpię.
              • l.george.l Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 18.08.09, 11:39
                Z rekrutacją chyba cieniutko było w tym roku? Ilu kandydatów na miejsce?
              • kazek100 Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 18.08.09, 12:48
                ramolzezdymbca napisał:

>
                > Zaczął George, wg którego studiować można te kierunki/specjalności
                na innych wy
                > działach (więc po co na WT), zapewne tych jedynie słusznych.

Bo można. Są inne wydziały, niebazujące na wiedzy objawionej. Uwaga
                o "jedynie słusznych" jest nie na miejscu - to KK twierdzi, że
                posiada "jedyny pełny system wartości", więc w tę strone kieruj
                ironię.

Jestem za tym, żeby student miał jak największe możliwości wyboru.
                Ale jednocześnie przeciwny wydawaniu budżetowych pieniędzy na
                wydziały oparte na wierzeniach - te niech finansują instytucje
                religijne.
                • ramolzezdymbca Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 18.08.09, 16:34
                  Bez oparcia na materii jest filozofia, etyka, logika - to też na WT, ale nie tylko, czy więc zlikwidować WSE i WNS?
                  • kazek100 Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 18.08.09, 17:00
                    Dyskutujesz z moimi słowami czy z tym, co chciałbyś czytać?

Ja nie pisałem o "oparciu na materii" lub nie. Pisałem o wiedzy
                    objawionej. Filozofia czy logika na wiedzy objawionej i czyimś
                    wyznaniu oparte nie są. Zresztą logika to nauka ścisła, a niektórzy
                    twierdzą, że filofia też.
            • l.george.l Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 18.08.09, 11:37
              Chciałby się powiedzieć, że uderzyłeś, Kazku, w czuła strunę. Ale w tym
              przypadku zadąłeś w czułą piszczałkę. Włączenie Wydz. Teologicznego w struktury
              państwowej uczelni ma także swoje złe strony dla zainteresowanych. Trzeba
              mianowicie przejść uniwersytecką ścieżkę zawodową: badania, publikacje, udział w
              konferencjach, doktorat, habilitacja. I tu się cyrk zaczyna...
              • kazek100 Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 18.08.09, 12:52
                Być może.

Niestety - wiem, jak wygląda ścieżka awansu zawodowego księży
                katechetów w szkołach. Uwierz mi, że ma ona bardzo niewiele
                wspólnego z tą, jaką przechodzi każdy inny nauczyciel. Jest
                maksymalnie ułatwiona i taki jegomość otrzymuje kolejne stopnie
                awansu, choćby w pracy był obecny od święta i nie podporządkował się
                żadnej procedurze awansu. Niestety - dyrektorzy szkół na księży
                uczacych w szkołach mają czysto teoretyczny wpływ. Ale może na
                uniwerku jest inaczej.
              • ramolzezdymbca Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 18.08.09, 16:35
                l.george.l napisał:

> Trzeba
                > mianowicie przejść uniwersytecką ścieżkę zawodową: badania, publikacje, udział
                > w
                > konferencjach, doktorat, habilitacja. I tu się cyrk zaczyna...

A skąd wiesz, że na WT tak nie jest?
                • l.george.l Re: Wydział Teologiczny UAM może stracić dotacje 18.08.09, 17:11
                  No właśnie wiem, że jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka