Dodaj do ulubionych

Lista wstydu

13.08.16, 22:38
"Przemyśl ma swoją listę wstydu. Kogo chcą zawstydzić?
"Pokazujemy te miejsca, które przynoszą wstyd naszemu miastu. Rzekomo turystycznemu" - to opis facebookowej strony "Przemyska lista wstydu".
Strona pojawiła się na początku lipca, a już polubiło ją ponad 1200 osób. Pierwsze wpisy dotyczą nie posprzątanych ulic i miejsc psujących wizerunek miasta. Odwiedzający stronę to głównie mieszkańcy Przemyśla, którzy wrzucają tam zdjęcia i pokazują czym należałoby się zająć. Często wskazywane są przystanki czy bramy wjazdowe. Na jednym ze zdjęć widać obdarty i brzydki parapet kamienicy z centrum miasta."
A może by tak w Rzeszowie?

Cały tekst:
rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/1,34975,20542156,przemysl-ma-swoja-liste-wstydu-kogo-chca-zawstydzic.html#ixzz4HFMPHOzX
Obserwuj wątek
    • bjl-33 Re: Lista wstydu 14.08.16, 08:44
      Pomysł dobry też dla Rzeszowa. Popieram.
      • rz2014 Re: Lista wstydu 14.08.16, 13:56
        Dla Rzeszowa - ale co umieścić na rzeszowskiej liście wstydów?
        • wislocki12 Murek 14.08.16, 22:27
          Co? Na przykład murek oddzielający skwerek z figurą Pakosławica od ul Zamkowej! Za chwilę spadnie na chodnik! :-((
        • wislocki12 Fawele? 14.08.16, 22:39
          Co? A tzw. plac Balcerowicza z jego prymitywnymi fawelami, czyli, pożal się Boże, straganami? :-(
          • wislocki12 Słucham płyt 14.08.16, 22:42
            Co? A chodnik od Jagiellońskiej do Reformatów bez wyrwanych i wywiezionych w nieznanym kierunku płytek? :-((
        • wislocki12 Parking na klepisku i... zjazd swobodny 15.08.16, 20:46
          Na zapleczu Lisa Kuli 9d (Medyk) rozebrano parking i schodki prowadzące do MZBM - samochody parkują na klepisku, a piesi mają okazję uprawiać zjazdy (bez nart)! :-((
    • rz2014 Re: Lista wstydu 15.08.16, 15:24
      W Rzeszowie też wiele by się znalazło (ul. Targowa ze straganami, stacja główna PKP, dworzec PKS, zamulony zalew...)
      • wislocki12 Głowa na zapleczu... 15.08.16, 21:02
        Lat temu dziesięć dokonano przywrócenia do stanu pierwotnego, co by to nie mogło oznaczać, budynku "Sokoła", czyli od lat już 70 Teatru im. Wandy Siemaszkowej. Przy okazji okazało się, że zbędnymi stały się rzeźby zdobiące ówczesny fronton teatru. Nad muzami zlitowała się szkoła muzyczna, a głowa patronki teatru - Wandy Siemaszkowej - wala się, dosłownie, na zapleczu budynku przy ogrodzeniu niezwykle "interesującego" architektonicznie i estetycznie, jak można się domyślić, teatralnego lamusa... :-((
        • wislocki12 Suplement 15.08.16, 22:51
          Podobno rzeczone rzeźby są dziełem jednego z najlepszych polskich rzeźbiarzy - Xawerego Dunikowskiego...
      • wislocki12 Bankomat 16.08.16, 20:43
        Ciekawe, czy bankomat w siedzibie PKO BP (3-go Maja) jest już czynny? :-((
        • wislocki12 Już czynny 20.08.16, 20:32
          Już czynny! Sprawdziłem. :-)
      • wislocki12 Pomsta 17.08.16, 20:21
        Niedawno jedną ze ścian przychodni przy ulicy Poniatowskiego, tę od Jagiellońskiej, ozdobiono pięknym muralem. Reszta ścian... woła o pomstę do nieba... :-((
      • wislocki12 Jeno pień 18.08.16, 21:08
        W Parku Miejskim, im. Solidarności, wcześniej im. Dzierżyńskiego, skasowano wiekową wierzbę. Ostał się jeno pień. A miała być rewitalizacja... :-((
      • wislocki12 Niewidzialna ręka 19.08.16, 22:55
        Na przychodni mural, a na zakładzie fryzjerskim przy ul. Dąbrowskiego (naprzeciwko Komendy Wojewódzkiej Policji!) jakaś niewidzialna ręka znowu coś napisała... ;-))
    • genia50 Re: Lista wstydu 20.08.16, 09:46
      Kiedyś przy dworcu PKP stały darmowe toi toi-e ,a jak drugi raz przyjechałam to już ich niestety nie było.....
      • rz2014 Re: Lista wstydu 20.08.16, 10:11
        To dobrze, że ich już nie ma :)
        • wislocki12 Toalety 20.08.16, 20:35
          Może i dobrze, ale z toaletami też w Rzeszowie nie jest najlepiej. I nie wszystkie czynne... :-(
          • rz2014 Re: Toalety 21.08.16, 12:57
            Fakt, jest problem z toaletami publicznymi i to kolejne wyzwanie dla Urzędu Miasta.
            Odnosząc się jeszcze do poprzedniego postu, chciałbym zaznaczyć iż toalety na dworcu głównym w Rzeszowie są* (wejście na dół z peronu I - sam kiedyś korzystałem. Po remoncie wnętrza dworca nie wiem czy czasem nie znajdują się w okolicach poczekalni).
            */ Nie wiem tylko czy coś się tam nie zmieniło, gdyż tak często nie korzystam z usług PKP.
            • wislocki12 Dają radę... 21.08.16, 23:42
              Są, podobno, gdzieś na świecie miasta, w których z toalet, również w lokalach gastronomicznych, można korzystać za darmo. Jakoś władze miejskie dają radę... :-))
    • epi_rzeszow Re: Lista wstydu 22.08.16, 12:47
      Przemyśl jest bardzo zaniedbany. Mieszkam "niedaleko" i czasem jeżdżę do tego miasta, choć pracuje w Rzeszowie.
      Przemyśl ma obskurne kamienice, nikt o to nie dba. Śmieci, co chwilę jakieś pożary. Jakis podpalacz grasuje czy coś? Jarosław jest o wiele ładniejszy i zadbany niz Przemyśl. I nie ma tylu ukraińców co w Przemyślu!!! Przemyśl to 50% ukraińców a reszta to Polacy. Tak mi się wydaje. Kto im daje wizy!!!
      Rzeszów mi się bardzo podoba - wszystko jak widzę posprzątane, trawka równo przycięta, kwiaty, drzewka. Widać, że w Rzeszowie jest dobry gospodarz, no i duże miasto. W latach 90 XX wieku Rzeszów był zaniedbany a Rynek wyglądał tak jak teraz Przemyśl :)
      Rzeszów odnowił rynek, toczy się tam niemal całodobowe życie. Niewykluczone, że przeprowadzę się z moich okolic (dawnego przemyskiego woj.) własnie do Rzeszowa - tu widać, że jest MIASTO, które żyje i inwestują ciągle (nowoczesne bloki, biurowiec, pięknie odnowione kamieniczki).
      Dla mnie Rzeszów jest najładniejszy na Podkarpaciu. W innych miastach Polski co byłem - tez nie dbają tak jak w Rzeszowie.
    • epi_rzeszow Re: Lista wstydu 22.08.16, 12:51
      Dodam, że mieszkałem chwile w Rzeszowie i wiem co piszę. Mam w niku "rzeszów" bo tu pracuje i tu się uczyłem w szkole policealnej zaocznie. RZESZÓW NIE WIDAĆ ABY MIAŁ JAKĄŚ LISTĘ WSTYDÓW.
      Może nie najlepszy jest PKS i stacja PKP a poza tym jest bardzo ładnie
      • wislocki12 To i owo 22.08.16, 20:59
        Myślę, że gady to i owo w Rzeszowie zostanie poprawione, chętniej zamieszkasz w Rzeszowie. Zapraszamy! :-))
        • wislocki12 Errata - przepraszam 22.08.16, 21:06
          Miało być:
          Myślę, że gdy to i owo w Rzeszowie zostanie poprawione, chętniej tu zamieszkasz. Zapraszamy! :-))
      • wislocki12 Rysunek techniczny... 31.08.16, 00:30
        Nowy mural już jest... rysunek techniczny! Szkoda, ze zapomnieli o remoncie kamienicy... ;-)

rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/1,34975,20616962,nowy-mural-w-rzeszowie-los-juz-na-scianie.html#ixzz4Iqk4HcIu
        • rz2014 Re: Rysunek techniczny... 31.08.16, 09:16
          Myślę, że "to coś" odpadnie szybko razem z tynkiem.
          Czy komenda miejska policji nadal na liście malunków? Jak tak, to postać porucznika MO Borewicza będzie w sam raz :)
          • genia50 Re: Rysunek techniczny... 31.08.16, 09:37
            On teraz nazywa się Malanowski.
            • wislocki12 Malanowski 01.09.16, 20:57
              Jak się zwał, tak się zwał... ;-)
          • wislocki12 Stawiam na ministra 31.08.16, 21:34
            Stawiam na wizerunek ministra spraw wewnętrznych! W najgorszym wypadku na wiceministra! :-))
      • wislocki12 Lista wstydu - cd. 10.09.16, 00:38
        Ciekawe, czy widziałeś "pomniczek" ofiar katastrofy smoleńskiej? Też powinien znaleźć się na liście wstydu... :-((
        PS Do dworców mieliśmy czas przyzwyczaić się, niestety... ;-))
    • wislocki12 Tylko trzy? W mateczniku? 13.09.16, 01:00
      "Nie ma we władzach PiS marszałka Marka Kuchcińskiego, ani marszałka Władysława Ortyla. Kto z Podkarpacia wszedł na najwyższe szczeble partyjnej drabiny?" :-(
      Szlachty też brak... Ciekawe, co to mogłoby oznaczać?

Cały tekst: rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/1,34975,20681467,trzy-nazwiska-z-podkarpacia-we-wladzach-pis.html#ixzz4K4UhtT

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka