Dodaj do ulubionych

Rzeszow - rejony

09.11.16, 00:15
Siema
Mam takie pytanie od niedawna mieszkam w Rzeszowie i ostatnio ktoś zadał mi pytanie na rozmowie o pracę z jakiego rejonu jestem. Niestety nie wiedziałem. Dowiedziałem się później ze Rz ms 4 sektory polnoc, południe, wschód i zachód...
Ja mieszkam na krakowskiej kolo CH Nowy Świat. Jaki to rejon?
Dzieki
Obserwuj wątek
    • wislocki12 Psiarniko i Wygnaniec 09.11.16, 00:40
      Te rejony to chyba jakiś nowy pomysł wiadomych urzędników. W Rzeszowie od zawsze są, nazwijmy to tak, dzielnice - Psiarnisko, Różanka, Staromieście, Pobitno, Ruska Wieś, Budy, Wygnaniec, Podzamcze, Rudki, Kalinowszczyzna, Grodzisko, Dziadosz, Olszynki, Podpromie... :-))
      • chris1970 Re: Psiarniko i Wygnaniec 09.11.16, 22:23
        O takiej nazwie jak Dziadosz nie słyszałem. Nie kojarzę miejsca. Podpromie to nazwa dość współczesna, przy Kalinowszczyźnie, Psiarnisku, Wygnańcu wypada mówić nie inaczej niż Maćkówka.
        • wislocki12 Dziadosz i Maćkówka 09.11.16, 22:45
          Dziadosz, czyli tzw. Ogród Dziadowski (od przytułku dla starców) to trójkąt między dzisiejszymi ul. Mickiewicza, Targową i Naruszewicza. Maćkówkę, natomiast, lokowano między Podpromiem a zamkiem Lubomirskich.
          Miło spotkać bratnią duszę zainteresowaną historią Rzeszowa. :-)
          • chris1970 Re: Dziadosz i Maćkówka 10.11.16, 09:56
            Ogród Dziadowski znałem z literatury, nie skojarzyłem z Dziadoszem. Dzięki za odpowiedź. Polecam się na przyszłość do dyskusji na tematy związane z historią miasta, będzie mi miło.
            • wislocki12 Hetmańska Podzamcze 10.11.16, 22:05
              Do dzieła zatem! Czy zauważyłeś, że stosunkowo niedawno przystanek przy wylocie ulicy Hetmańskiej otrzymał nazwę Hetmańska Podzamcze. Pięknie! Szkoda tylko, że autorzy owej nazwy zapomnieli, że rzeszowska nazwa Podzamcze związana jest z wyłącznie początkowym odcinkiem ulicy Dąbrowskiego (nawet knajpa kiedyś zlokalizowana w okolicy miała taką nazwę!). Tam natomiast, gdzie znajduje się przystanek znajdowało się dno Jeziora Zamkowego, tyle, że jeszcze bez kilkumetrowego nasypu, który podzielił je na dwa dość głębokie i istniejące do dzisiaj niby zapadliska po obu stronach ulicy. Głównym zadaniem owego jeziora, które w czasach rozkwitu sięgało, podobno, nawet skrętu w lewo ul. Staszica za Hetmane, była hodowla ryb... :-))
              • chris1970 Re: Hetmańska Podzamcze 10.11.16, 22:58
                W Podzamczu pracowała moja mama w latach 50tych, lokal znany mi z opowieści :) Podzamcze to obszar sięgający ulicy Reformackiej, bo dalej w kierunku południowym to przecież już Wygnaniec. Omawiany przystanek powinien nosić nazwę Hetmańska Sąd, bądź Hetmańska Zamek, albo i Hetmańska / Plac Śreniawitów. Myślę, że autorzy nazwy nie mieli pomysłu, więc nazwę Podzamcze, jako pod zamkiem potraktowano dosłownie, nie zważając na historię. Odnośnie tych okolic, stawy rybne były również w tym miejscu, co dzisiejszy zbór przy Hetmańskiej. Świadczy o tym skarpa, na której stoją kamienice od strony Dąbrowskiego. Powinienem był powiedzieć, że przy dawnej Zamoyskiego. Stawy są pozostałością oczywiście starych koryt Wisłoka sięgającego aż pod Roderyka Alsa - stąd naturalna skarpa między Słowackiego a 3-go Maja. Tak samo jest między Staszica a Dąbrowskiego do początku tych ulic aż do Powstańców Warszawy. Ulica PCK, fontanna, to też przecież miejsce stawów rybnych. Stawy widać jeszcze na planie Wiedemanna. O użytkowym charakterze tego miejsca świadczy późne dość wytyczenie ulicy Szopena, bo dopiero chyba w XIX stuleciu powstała cała, a wcześniej istniały fragmenty tej ulicy. Wisłok nieźle szalał w średnich wiekach. Wszelkie skarpy, najbliżej Wisłoka przy plantach, potem Staszica / Dąbrówki / Dąbrowskiego, to stare brzegi rzeki. Z resztą, czemu sam Rzeszów zlokalizowano w takim, a nie innym miejscu? Bo były sobie trzy wzgórza między dwoma rzekami - Wisłokiem i Mikośką, oraz ich rozlewiskami. Na środkowym postawiono rynek, na zachodnim farę a na wschodnim siedzibę wójta czy kogoś tam ważnego. Ciekawe, dlaczego nie lokowano grodu w miejscu dzisiejszego muzeum okręgowego gdzie istniała osada? O tych osadach istniejących w czasach lokacji miasta w miejscu dzisiejszego Rzeszowa jest bardzo mało informacji.
                • chris1970 Re: Hetmańska Podzamcze 10.11.16, 23:00
                  Na zakończenie dodam, że często lubię używać nazw historycznych. Kiedyś wprawiłem w osłupienie znajomych z Pułaskiego nazywając ich miejsce zamieszkania Psiarniskiem.
                • wislocki12 Nie za wszystko odpowiadają ryby... 10.11.16, 23:44
                  Kotula, wyglądając z okna swojego mieszkania przy Pułaskiego, też nie mógł nadziwić się, że spogląda właśnie na rzeszowskie Psiarnisko... :-)
                  Masz rację, zbór zielonoświątkowców również znajduje się na terenach Jeziora Zamkowego, rozciągającego się od ul. Dąbrowskiego do ul. Lenartowicza, które zostało przedzielone nasypem, po którym przeprowadzono drogę, czyli ul. Hetmańską. Znakomicie widać to na Planie Wiedemanna, na którym jeszcze drogi tej, rzecz jasna, jeszcze nie ma. Podobne rozwiązanie zastosowano również w przypadku al. Cieplińskiego (w swoim czasie 22 Lipca), kiedy to oddzielono nasypem tzw. Małpi Gaj od Stawów Bernardyńskich.
                  Podejrzewam również, ze nie za wszystko odpowiadają ryby... Myślę, że i walory obronne takiego zagospodarowania terenu miał też spore znaczenie!
                  PS "Dlaczego nie lokowano grodu w miejscu dzisiejszego muzeum okręgowego, gdzie istniała osada?" Podejrzewam, że chodziło o komunikację - chyba również i wtedy ważniejszy był kierunek wschód-zachód.
                  • rz2014 Re: Nie za wszystko odpowiadają ryby... 11.11.16, 16:02
                    Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tak dokładną znajomością szczegółów historii naszego miasta. Oby ta cenna wiedza nie poszła w zapomnienie!
                    • wislocki12 Oby 12.11.16, 01:30
                      Oby! ;-)
    • wislocki12 Baranówka 09.11.16, 00:47
      Nieomal zapomniałem. Okolice CH Nowy Świat to Baranówka, kiedyś przyległa wieś... :-)
    • rz2014 Re: Rzeszow - rejony 09.11.16, 09:16
      Rzeszów ma 29 osiedli.
      Od 1 stycznia 2017 roku w związku z powiększeniem terytorialnym miasta o miejscowość Bzianka - będzie mieć ich 30.
    • rz2014 Re: Rzeszow - rejony 09.11.16, 09:23
      Na stronie Wikipedii jest mapka rzeszowskich osiedli.
      Link: pl.wikipedia.org/wiki/Rzeszów
      • wislocki12 Godne i patriotyczne? 09.11.16, 22:55
        Ciekawe jeszcze tylko, kiedy takie dzielnice jak Staroniwa, Staromieście, Pobitno, Wilkowyja, Słocina, Zalesie, Przybyszówka, Drabinianka, Załęże, Zwięczyca, Biała, Budziwój i Miłocin zyskają bardziej patriotyczne i godne miana... :-(
        • rz2014 Re: Godne i patriotyczne? 10.11.16, 10:56
          ... wtedy gdy Rzeszów będzie mieć powyżej 300 tys. mieszkańców (czyli nigdy w/w osiedla nie będą mieć statusu dzielnic).
          • wislocki12 Kwestia smaku... 10.11.16, 21:37
            Może i masz rację, ale czy Osiedle Lecha Kaczyńskiego nie brzmi lepiej niż Baranówka? ;-)
    • rz2014 Re: Rzeszow - rejony 13.11.16, 18:23
      Spokojnie możesz podać:
      50°02'56.5"N 21°58'29.9"E
      Osoba składająca takie zapytanie będzie miała dość szczegółową odpowiedź.
      • wislocki12 Koordynaty 13.11.16, 22:39
        A jakie koordynaty ma przystanek Hetmańska Podzamcze? ;-)
        • rz2014 Re: Koordynaty 14.11.16, 10:10
          :)
          Rzeszów ma "dość szczególne" położenie. Punkt geograficzny - przecięcie południka 22°00'E i równoleżnika 50°00'N znajduje się na osiedlu Drabinianka (jest nawet oznakowany).
          link: rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/56,34962,18383479,najwazniejszy-punkt-rzeszowskie-przeciecie-poludnika-z,,3.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka