Dodaj do ulubionych

koszt budowy domu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.08, 23:58
Mam pytanie do osób budujących lub kończących budowę domu o koszt takiego przedsięwzięcia.
Chodzi mi o koszty materiałów u nas w regionie oraz wynagrodzenie dla fachowców.
Interesuje mnie stan surowy zamknięty, domu ~130-150m2; parter + poddasze użytkowe; bez większych "szaleństw"! :)

Wiem, że ciężko to określić i dużo zależy od projektu, ale jakieś przybliżone kwoty będą pomocne ;))

dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: a b w Re: koszt budowy domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.08, 00:07
      tu szukaj, tylko najnowszych oczywiście.

forum.muratordom.pl/lista-plac-wykonawcow,f54.htm
      • Gość: pinki dinki Re: koszt budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 01:44
        mi stan surowy zamkniety (skonczony w grudniu '07) wyniósł 190 000
        PLN. Domek 140 m2
        • Gość: klami Re: koszt budowy domu IP: *.189.216.5.skyware.pl 14.04.08, 08:27
          A u nas dom parterowy 142m2 systemem gospodarczym, jeszcze bez
          tynków około 90tyś.
          • Gość: ByłyInwestor Re: koszt budowy domu IP: *.rzeszow158.tnp.pl 15.04.08, 10:59
            Tanio, solidnie, szybko (czas też kosztuje). Technologia lekkiego
            szkieletu stalowego.
            www.amtech.com.pl
            Szacuję koszt stanu surowego na gruuuubo poniżej 100 tys.
            • Gość: Motto Re: koszt budowy domu IP: *.ostnet.pl 15.04.08, 13:09
              Moze by tak super inwestorzy do tych wartosci surowych stanow
              doliczyli jeszcze cene dzialeczki, wtedy wyjdzie realny koszt stanu
              surowego bo z tego co zauwazam jest to jakos pomijane aby
              dowartosciowac wlasna zaradnosc. Na dzisiaj skromnie biorac 10 arow
              w odleglosci 5-10km od miasta to srednio 4 do 8tys/ar a wiec biorac
              nizsza opcje-ok. 50tys.zł. Ciekaw jestem jakm cudem mozna pobudowac
              140m2 za 90tys. jesli jest w tym i koszt dzialki.
              • Gość: klami Re: koszt budowy domu IP: *.189.216.5.skyware.pl 15.04.08, 17:21
                Drogi Motto jesli ktos pyta o koszt budowy domu to chyba jest to
                jednoznaczne, a moze ma swoją działke - nie pomyslałes. My własnie
                za 90tys. wybudowalismy dom, w stanie syurowym zamknietym,
                oczywiscie działka to inna bajka, ale koszt dou to koszt "domu".
                • Gość: Motto Re: koszt budowy domu IP: *.ostnet.pl 15.04.08, 21:19
                  No to oczywiste ze nie ma co zawracac sobie glowy wartoscia dzialki
                  tym bardziej jesli dostaje sie takowa od staruszkow np. ale dla tych
                  ktorzy juz musza ja nabyc za wlasne nie jest to juz takie obojetne,
                  przy twoim toku myslenia gdy kiedys zdecydujesz sie na sprzedaz domu
                  to sprzedasz tylko dom a dzialke osobno, powodzenia.
                  • Gość: gość portalu Re: koszt budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 21:27
                    pytanie było wyraźnie o koszt domu, czytaj uważniej, bo z logiką u Ciebie chyba OK.
    • Gość: X Re: koszt budowy domu IP: *.19.165.37.osk.enformatic.pl 15.04.08, 22:21
      Jeżeli chcesz to zrobić w miarę szybko (1 rok) - 200 tysięcy stan surowy
      zamknięty. 250 tysięcy do zamieszkania. Metododą chałupniczą (wujek otynkuje,
      kuzyn pomaluje) pewnie i taniej.
    • Gość: dzidek Re: koszt budowy domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.08, 00:11
      Dzięki wszystkim za post'y i info!

Nawiązują do poprzednich postów, to chodziło mi o sam koszt budowy - bez działki.
      Właśnie do kosztów budowy surowego zamkniętego, ew. z instalacjami będę dobierał działkę ~10a !
      Po prostu mam do dyspozycji ~270-300tys (kredyt) minus koszt surowego zamkniętego=kwota na działkę ;)))

Mam akurat możliwości aby kupować materiały w miarę okazyjnie, samą budowę chcę zlecić ekipie :)
      • Gość: klami Re: koszt budowy domu IP: *.189.216.5.skyware.pl 16.04.08, 07:32
        > Mam akurat możliwości aby kupować materiały w miarę okazyjnie,
        samą budowę chcę
        > zlecić ekipie :)

Jesli chcesz ekipe to koszt wzrosnie napewno, no i musisz szukac,
        dzwonic, pytac, bo cenniki to niektórzy mają z marsa. Materiały
        najlepiej kupowac w jesieni, zimie. Bo teraz to juz jest cyrk:).
        • Gość: ted Re: koszt budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.08, 08:18
          Cztery lata temu koszt budowy domu 125 metrowego w technologii szkieletu
          stalowego, stan do zamieszkania ok 300tys. złotych.
      • Gość: jc Re: koszt budowy domu IP: 194.126.210.* 16.04.08, 12:38
        Stan surowy zamknięty to jedno ale instalacje i doprowadzenie do
        stanu "do wejścia" też sporo kosztują
        • Gość: magda Re: koszt budowy domu IP: *.wholesale.rp80.se 17.04.08, 19:23
          Najdroższe jest wykończenie domu i tak naprawdę trudno obliczyć w
          jakiej cenie się zamknie.
          • Gość: zosia samosia Re: koszt budowy domu IP: *.ostnet.pl 18.04.08, 21:46
            Za około 90 tys mam dom o powierzchni prawie 180m2 (nie licząc działki) z tym
            ze ja nie siadziałem na du....ie ale sam zapier.... wykonując kupę roboty od
            fundamentów zaczynając (a co to za sztuka - paru kolegów w jeden dzień pomogła
            mi zrobić wykop a na następny dzień zalaliśmy to betonem - koszt 40% tego co
            chciała tzw firma) a na wykończeniówce kończąc. Fachowcy postawili mi mury,
            tynki, dach, zrobili co i wodę choć nie całkowicie bo część instalacji sam sobie
            zrobiłem. To samo z elektryką - fachman zrobił wejście i rozprowadzil na
            parterze - reszta we własnym zakresie - wyszło 30% tego co on chciał. To nie
            prawda ze nie mając kasy nie można mieć własnego domu - można ale to niestety
            wymaga wysiłku a nie tylko biadolenia. Przecież wszystko robią ludzie którzy
            często mają niższe wyksztslcenie niż my więc co za problem??? Nie masz kasy -
            zapierdzielasz z betonem na wylewki. Wszystkie szalunki stropów też zrobiłem sam
            tylko z pomocą żony. Jak masz wybór - slamsy w blokowisku na nowym mieście czy
            dwa lata poświęcania każdej wolnej chwili i naprawdę ciężkiej pracy by w efekcie
            mieć swój dom to dla mnie wybór jest oczywisty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka